湖北省天门市、仙桃市、潜江市2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)_第1页
湖北省天门市、仙桃市、潜江市2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)_第2页
湖北省天门市、仙桃市、潜江市2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)_第3页
湖北省天门市、仙桃市、潜江市2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)_第4页
湖北省天门市、仙桃市、潜江市2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)_第5页
已阅读5页,还剩25页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

湖北省天门市、仙桃市、潜江市2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,只交答题卡。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. 18. C. 9. 15.答案是 C。1. Where does the conversation probably take place?A. In a office. B. In a theater. C. In a restaurant.2. What does the woman mean?A. Keep the window closed. B. Go out for fresh air. C. Turn on the fan.3. What does Mr. Anderson do?A. He is a teacher. B. He is a librarian. C. He is a repairman.4. What does the woman advise the man to do?A. Call Kates friends. B. Tell Kate to stop. C. Stay away from Kate.5. When will the film start?A. At 5:00. B. At 6:00. C. At 7:00.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How often does the man exercise at the gym?A. Every day. B. Every two days. C. Once a week.7. Where will the speakers meet before doing exercise this Friday?A. At the park. B. At the cafe. C. At the cinema.听第7段材料,回答第8至10题。8. Where are the speakers?A. In a hospital. B. In the office. C. At home.9. When is the report due?A. Thursday. B. Friday. C. Next Monday.10. What does George suggest Stephanie do with the report?A. Improve it. B. Hand it in later. C. Leave it with him.听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the possible relationship between the two speakers?A. Friends. B. Wife and husband. C. Business partners.12. Where does the woman work now?A. In a school. B. In a restaurant. C. In a travel agency.13. What are the two speakers going to do?A To take a trip. B.To have a coffee. C. To attend a meeting.听第9段材料,回答第14至16题。14. What advice does the man give to the woman?A. Save up for the car.B. Go to another car dealer.C. Ask someone to check the car.15.What is the salesman going to do?A. Give a discount.B. Stick to a high price.C. Ask for cash payment.16. How will the man help the woman?A. Lend money to her.B. Drive her car home.C. Take care of her car.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is one reason for children gaining weight in the summer?A. Hot weather. B. Lack of sleep. C. Watching TV.18. How many meals do a lot of children have every day in the summer?A. One. B. Two. C. Three.19. What do most children choose to do when they are left by themselves?A. Go outside and play.B. Read books at home.C. Play computer games.20. What are parents advised to do?A. Prepare good food for their children.B. Spend more time with their children.C. Pay attention to their own habits.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AAmazon Best Sellers: Best BooksA Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership-April 17, 2020 by James ComeyIn his book, James Comey, the former FBI director, shares his experiences from his career of American government, exploring what good, ethical(道德的)leadership looks like. His journey provides a remarkable lesson in what makes an effective leader.Hardcover $17.9912 Rules for Life: An Antidote to Chaos- January 23, 2020 by Jordan B. PetersonWhat does everyone in the modern world need to know? Famous psychologist Jordan B. Petersons answer combines the truths of ancient tradition with the findings of scientific research.Hardcover $15.57How to Read a Book: The Classic Guide to Intelligent Reading Revised Edition by Mortimer J. Adler, Charles Van DorenWith half a million copies in print, How to Read a Book is the best guide to reading comprehension for the general reader, completely rewritten and updated with new material.Originally published in 1940, this book is a rare phenomenon, a living classic that introduces and clarifies the various levels of reading and how to achieve themfrom elementary reading, through systematic skimming, to speed reading.Paperback $10.31Everybody, Always: Becoming Love in a World Full of Setbacks and Difficult People- April 17, 2020 by Bob GoffWhat happens when we stop avoiding difficult people and simply love everyone? In his inspiring follow-up to the New York Times bestselling phenomenon Love Does, Bob Goff takes readers on a journey into the secret of living without fear, care, restriction, or worry.Paperback $10.191. If you want to become an effective leader, which book can you try?A. How to Read a BookB. A Higher LoyaltyC. 12 Rules for LifeD. Everybody, Always2. What do we know about How to Read a Book?A. It has been published since 1940.B. It is completely the same as the original one.C. It is written by Mortimer J. Adler alone.D. It is about living without fear.3. What can we learn from the passage?A. All the four books are paperbacks.B. Jordan B. Peterson is the former FBI director.C. Paperbacks are cheaper than hardcovers.D. Bob Goff is a famous psychologist.【答案】1. B 2. A 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文,介绍了亚马逊网站上最畅销的四本书。【1题详解】细节理解题。由第一段最后一句“His journey provides a remarkable lesson in what makes an effective leader”可知,A Higher Loyalty这本书是关于如何做一位高效领导者的书。故选B。【2题详解】细节理解题。由第三段中“Originally published in 1940, this book is a rare phenomenon”可知A正确。这段第一句提到 “With half a million copies in print, How to Read a Book completely rewritten and updated with new material”,故B错误。本段黑体标题中“How to Read a Book: The Classic Guide to Intelligent Reading Revised Edition by Mortimer J. Adler, Charles Van Doren”,表明C错误。D是Everybody, Always这本书的内容,不正确。故选A。【3题详解】细节理解题。前两本书是Hardcover,后两本书是Paper back,故A错误。比较价格,可知paperback 比hardcovers便宜。故C正确。由第一段可知James Comey is the former FBI director;由第二段可知Jordan B. Peterson is a famous psychologist,所以选项B和D不正确。故选C。【点睛】应用文阅读是高考英语全国卷中的必考题型。应用文阅读主要考查学生快速提取信息解决问题的能力。同学们在这些题上不应花费太长的时间。同学们做应用文阅读时,一定要先读问题,找出关键词,确定答案所在段落,或者确定解题需要在每个段落中提取什么信息。带着问题读文章是最快的做题方法。且应用文阅读出题有一个规律,每个小标题下一般最多一道题,也就是说出过题目的小标题段落可以排除。例如本题中第一题答案在第一段落,第二题答案在第三段落,第三题答案只需要提取每段最后一行的信息即可解决问题。当问题涉及多个段落,答案难以确定时,同学们要善用排除法。具体参看第三题答案详解。BThe internet isnt always a happy place. But there are groups trying to change that. Kuakuaqun, or “praising group” on Wechat, in which people send out compliments and positive messages, are becoming popular among university students in China.Praising groups have been founded by students from several universities, such as Fudan University, Communication University of China, Huazhong University of Science and Technology. People can even buy memberships of such groups on online platforms like Taobao. Once admitted, they make complimentary comments about each other and even ask to be complimented on particular things.The praising groups come at a time when the mental health of young Chinese is getting attention. As young Chinese seek company and confidence, the praising groups meet a lot of psychological needs. “The group allows me to see the good qualities in myself that I often overlook and look at the bright side of everything. Kindness from strangers can help me feel much better,” Tian Jiayin, 22, told China Daily.The popularity of chat groups is also a reflection of Chinese culture, reported Global Times. As many young Chinese are raised to be modest, its uncommon for them to openly seek and give praise. As a result, they desire compliments as they grow up. “If the kids got more praise from parents and teachers, their desire for praise wouldnt be so strong,” said Dai Ji, a psychologist from Hunan University of Commerce.But Chen Kan, a psychologist from Fudan University, warned that members of praising groups should be cautious about giving or receiving praise. “The biggest risk is the constant emphasis on the false self, which makes it harder to see the true self,” she said.4. What does the underlined word “compliments” in Paragraph 1 mean?A. praisesB. questionsC. adviceD. information5. Why do many Chinese university students like Kuakuaqun?A. It gives them a discount on Taobao.B. It helps them with their studies.C. It makes them feel confident.D. It helps them make new friends.6. What does Chen Kan think of giving or receiving praise?A. Receiving praise is more helpful than being modest.B. Parents and teachers should give young people more praise.C. kids should be encouraged to openly seek and give praise.D. Too much praise might stop kids from seeing their true selves.7. What is the main idea of the article?A. Tips for getting motivatedB. The “lost” generation in ChinaC. Origin of the praising culture in ChinaD. Advantages and disadvantages of Kuakuaqun【答案】4. A 5. C 6. D 7. D【解析】这是一篇说明文。这篇文章说明了夸夸群的起源、背景以及意义。夸夸群是被一群大学生组织起来的,顺应了中国青年心理健康备受关注的趋势,也是中国教育文化的一种映射。心理学家提示,同学们表扬和被表扬时都要小心谨慎,避免看不到真实的自己。【4题详解】词意猜测题。根据第二段 “Kuakuaqun, or praising groups on We Chat, in which people send out compliments and positive messages”可知,compliments和 positive messages是并列成分,表达的意思相近,且都是正向意义的词汇。A. praises表扬;B. questions问题; C. advice建议;D. information信息。只有A是正向积极意义的词汇,其他三个都是中性词汇。且praise与positive message意义相近。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第六段中“As young Chinese seek company and confidence,the praising groups meet a lot of psychological(心理的)needs”可知,很多大学生喜欢夸夸群是因为夸夸群满足了大量心理的需求,即让他们自信点,故选C。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段 “the biggest risk is the constant(不断的) emphasis(强调) on the false self, which makes it harder to see the true self she said.”可知,过多的夸赞会导致迷失自我,故选D。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲了夸夸群的起源、背景以及利弊。且文章第一段就提出本文谈论的对象“Kuakuaqun”,这一关键词贯穿全文每一段,只有选项D中包含了此关键词。故选D。CFormer British Prime Minister Winston Churchill once said, “The British are the only people who like to be told how bad things are.” This is definitely true of British comedy. Most people think humor is about happy things, but for the British, the opposite is true. We love to use our sense of humor to complain and be negative.British comedy, for example, draws a fine line between comedy and tragedy. BBCs The Office is a TV show,famous for its dry humor. The main character, David Brent, is a foolish man, and the shows comedy comes from his delusions. For example, he often tells himself that he is loved by everyone but the viewer can see that everyone hates him.Stupid characters for the audience to laugh at are an old tradition in Britain. In Shakespeares play Twelfth Night, the character Malvolio is an old man whom people play tricks on. The audience will laugh away, although the reality is that this man is a truly tragic individual.This side of British humor is reflected in friendships as well. At university, my friends and I would always laugh at one another. I had an American friend who actually found this sarcasm(挖苦)quite upsetting. She didnt realize that in Britain, the better friends you are with someone, the more you laugh at them. This approachlaughing at everythingmay sound rather depressing, but our strange humor played a big part in British history. In the second World War, along with a stiff upper lip, the British got through it by laughing. What else was there to do?There is a saying in English: “Laugh and the world laughs with you; cry and you cry alone.” If you are ever on the receiving end of British sarcasm, you may feel like crying, but its best to just laugh it off!8. How is British comedy different from other types?A. It is often surprising and boring .B. It often laughs at human nature.C. It is often about the bad things in life .D. It often makes people feel depressed.9. What does the underlined word “delusion” in paragraph 2 mean?A. strong abilitiesB. fun charactersC. wrong beliefsD. deep doubt10. Why is Shakespeares play Twelfth Night mentioned in the article?A. To show one of the best examples of British comedy.B. To explain how Shakespeares comedy is different from others.C. To show how difficult it is to make people accept British comedy.D. To prove Britain has a long tradition of laughing at stupid characters.11. How does the author advise people to react to British sarcasm?A. Learn from it.B. Dont take it seriously.C. Forget about the upsetting things.D. Be careful not to make stupid mistakes.【答案】8. C 9. C 10. D 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。说明了英国的冷幽默在文化和生活中的体现,以及我们应该如何回应这种冷幽默。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“The British are the only people who want to be told how bad things are”和“Most people think humor is about happy things, but for the British, the opposite is true”可知,英国的幽默常常不是关于好事情的,而是关于坏事情的。 故选C。【9题详解】词义猜测题。根据下文中 “For example, he often tells himself that he is loved by everyone, the viewers can see that everyone hates him”可判断,delusions是错觉、错误的看法。A. strong abilities较强的能力;B. fun characters有趣的性格;C. wrong beliefs错误的看法;D. deep doubt深深的怀疑。故选C。【10题详解】细节理解题。根据第三段中“Stupid characters for the audience to laugh at are an old tradition in Britain”,然后以 Twelfth Night为例说明英国嘲笑愚蠢的人有很久的传统,故选D。【11题详解】细节理解题。根据文中最后一句话 its best to just laugh it off可知,作者的建议是一笑置之,不要太当真,故选B。【点睛】猜测词义题在高考中有三种考查形式:生词猜测词义或熟词生义、猜测一句话的意思、指代关系猜词(代词或者名词)。从近三年考查形势看,三种考查方式同等重要。本文中考查的是生词猜测词义。这种题型的解法主要是在生词后找到其释义句。例如本题中的第二题就属于猜测词义题,并且是生词猜测词义。我们读划线句子所在段落时,会发现文中有一个“For example”,明显起解释作用的词汇。我们就可以确定其后句子是划线单词的释义句。翻译释义句,再与选项对比,确定答案。本文中根据“For example, he often tells himself that he is loved by everyone, the viewers can see that everyone hates him”可判断,delusions是错觉、错误的看法。故选C。DParrots have been known to mimic words, but have you ever thought how they communicate? The sounds they make may sound meaningless to us, but new research has found that wild parrots are actually given names by their parents.According to a study led by Karl Berg of Cornell University in the US, nestlings (雏鸟) are given a unique sound of their own, which stays with them for their entire lives.In the study the team placed hidden cameras in the nests of 17 different wild parrots. After studying their sounds, the team found slight differences in the calls parents used to communicate with each chick. And even before the nestlings had learned to communicate properly, the baby birds seemed to recognize and mimic their calls.Sounds very similar to humans, doesnt it?The study also proved that these signature calls are acquired socially not genetically. To do this, scientists switched the eggs in nine of the 17 nests, so that half of the parrots were raising nestlings that were not theirs. Using the recordings, the scientists concluded the nestlings all used names similar to those the parents (whether biological or nonbiological) called them for the first weeks of their lives. Lucie McNeil, from National Geographic, said, “this would be the first proven example of a non- human species teaching acoustical(声学的)communication.”Lead scientist for the study, Karl Berg told National Public Radio of the US, “Most people say, Well, all those calls are just noise, but I think theyre having conversations.”When asked what else the parrots might be saying, Berg replied, “The theory is that these birds are deciding where the food is.” “Do we want to go 3 km North-northwest?” “Do we want to go to that field? They are sort of arguing or discussing.” Natural science author, Virginia Morell wrote: “Very gradually, scientists are learning to understand the conversations of very different animals that live lives rich with plans, quarrels and romance.”You never know, if the science of animal translation keeps advancing, we might one day be watching a reality series about parrots.12. What did the new research find about wild parrots?A. They can talk by learning from people.B. The sounds they make are meaningless.C. They have names given by their parents.D. They have a unique way of making sounds.13. Which of the following may the scientists agree with?A. Different parrots are called differently by their parents.B. Baby parrots can tell who their biological parents are.C. Baby parrots can mimic their biological parents calls better.D. Parrots are the most skilled animals in acoustical communication.14. Why did the scientists switch the eggs in the study?A. To see whether the parents could recognize their own babies.B. To see whether the parrots made the same sounds all their lives.C. To see whether the signature calls were acquired socially or genetically.D. To see whether biological and nonbiological parents named babies differently.15. Which of the following is the best title of the passage?A. A new research in the USB. Parrots can really talkC. Conversations of animalsD. Parrots make meaningless sounds【答案】12. C 13. A 14. C 15. B【解析】这是一篇说明文。通过科学家对鹦鹉语言的研究,说明鹦鹉间真的有语言存在,随着科学的发展,说不定有一天真的可以看真实的鹦鹉的连续剧。【12题详解】细节理解题。根据第一段中 “The sounds they make may sound meaningless to us,but new research has found that wild parrots are actually given names by their parents.”可知,新的研究发现野生鹦鹉实际上有父母给它们的名字。故选C。【13题详解】细节理解题。根据第三段中“After studying their sounds, the team found slight differences in the calls parents used to communicate with each chick.”可知,不同的鹦鹉有不同的名字,故选A。【14题详解】细节理解题。根据文中第五段“The study also proved that these signature calls are acquired socially not genetically(基因上地). To do this, scientists switched the eggs in nine of the 17 nests”可知,科学家们把鹦鹉蛋换了巢穴是想证明这些标志性的叫声是社会性的,而不是遗传性的。“to do this”这里是用不定式短语表目的。故选C。【15题详解】主旨大意题。本文主要讲了鹦鹉会给雏鸟起名,并且它们不仅发出声音,还能交流。鹦鹉真的会说话更加适合做文章标题。选项A和C没有涉及到文章关键词parrot,选项D(鹦鹉发出没有意思的声音)与文章内容不符。故选B。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。In the networked world, its very difficult to talk to Chinese peop

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论