




已阅读5页,还剩20页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
浙江省杭州外国语学校2020届高三英语五月月考试题(含解析)本试卷分第I卷(选择题)和第卷(非选择题);满分150分,考试时间120分钟。第一部分听力(共两节,满分30分)略第二部分阅读理解(共两节,满分35分)第一节(共10小题:每小题2.5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。AA recent documentary produced by the British Broadcasting Corporation (BBC) has caused a stir in China and in the UK.The documentary, titled Are Our Kids Tough Enough? focuses on five Chinese teachers who are sent to teach 50 UK teens at a school in Hampshire.The teachers instruct the students for a month. The pupils are then tested, and the results are compared to the ones of those who have continued in the regular UK education system. The idea is to see if the Chinese method improves academic performance.The Chinese teachers use their own teaching methods but receive strong resistance from the students. A clip from the documentary online shows some problems, with Chinese teachers calling their students lazy and lacking in discipline, while the students say the high pressure and harsh teachers are driving them crazy.This has aroused a new debate in both China and the UK, with some arguing the teenagers need more regulation and discipline. Others say Chinese methods encourage rote learning (死记硬背) instead of independent thinking. For instance, Chinese language teachers should do more than pass on knowledge about words and characters. They should inspire students, helping them feel the sentiment from Chinese literature. This is a higher level of teaching.Yang Dongping, dean of the 21st Century Education Research Institute, says, “The Chinese teaching methods are designed to strictly train the majority. Foreign teaching methods, however, are more natural and relaxing, and designed to inspire students interest in learning. Education methods are based on culture. That is why a successful education method in one place may not work that well when simply transplanted into another place.”Yang Dongping says, “The documentary does reflect some problems rooted in traditional Chinese teaching methods. Nobel prize winner, Yang Zhenning, gave a very fair comment on this issue. He said the Chinese-style education method works for most ordinary qualified students effectively, helping them reach high standards. However, it may weaken the training for high-potential outstanding students.”1. Why are five Chinese teachers sent to teach 50 UK teens?A. To test the intelligence of the UK teens.B. To help the school improve their teaching efficiency.C. To do some practical research into the UK education system.D. To test the effectiveness of Chinese teaching methods.2. Whats the meaning of the underlined word “harsh” in the fourth paragraph?A. Extremely strictB. Quite friendlyC. Rather coldD. Very attractive3. According to Yang Dongping, Chinese teaching methods _.A. fit all countriesB. could be improvedC. are the best in the worldD. are not as good as British methods【答案】1. D 2. A 3. B【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一部关于教学方法的纪录片在中英两国引起了不小的关注五名中国老师被派去教英国学生,结果学生很不适应,这说明教学方法是以文化为基础的,在一个国家取得成功的教学方法在另一个国家不一定奏效。【1题详解】细节理解题。根据第三段中的“The idea is to see if the Chinese method improves academic performance.”可知,五名中国老师被派去教英国学生是为了检验中国教学方法的成效,故D项正确。【2题详解】词义猜测题。根据画线词前的“Chinese teachers calling their students lazy and lacking in discipline, while the students say the high pressure and”可知,中国老师说学生懒惰和缺乏纪律性,学生则说是压力太大和严厉的老师让他们发狂,由此可知画线词词义为“严厉的”,故A项正确。【3题详解】推理判断题。根据倒数第二段“The Chinese teaching methods are designed to strictly train the majority. Foreign teaching methods, however, are more natural and relaxing, and designed to inspire students interest in learning. Education methods are based on culture.”可知,杨东平认为,中国的教学方法侧重于严格要求,而英国的教学方法更为自然和轻松,旨在激发学生的学习兴趣,教学方法是以文化为基础的,由此可知,杨东平认为中国的教学方法有待改进。【点睛】次词义猜测题的难度较大,对画线词上下文的理解是关键,特别是要抓住but,and等表示转折或并列关系的连词,例如本篇第2题,根据画线词前的“Chinese teachers calling their students lazy and lacking in discipline, while the students say the high pressure and”可知,中国老师说学生懒惰和缺乏纪律性,学生则说是压力太大和严厉的老师让他们发狂,特别是由and可知画线词与high pressure是并列关系,由此可知画线词词义为“严厉的”。BOne spring day, once the flowers have begun to open, a bee will hover (盘旋) and zip through your yard and dive-bomb your picnic table. While youre thinking about avoiding an attack, that bee is focused on something else entirely: me.A honeybee has about six weeks to live. Today, like most days, her task is to fly as many as three miles from home, stick her long, straw-like tongue into a hundred or so flowers. When the bee has had her fill, shell fly home. There the bee will deposit what she has got into the mouth of one of her co-workers, who will relay it to another, and so on for about 20 minutes, until the mixture is ready to be placed into the comb. Then she and her 50 000 or so mates will hover in the dark all night every night, flapping their wings to create hot, breezy conditions to remove the water from the mixture. Several sunrises later, they will seal me off in a golden cell of beeswax. In her lifetime, our bee may visit 4,000 flowers, and yet will produce only one-twelfth of a tea spoon of me.The average American consumes nearly a pound and a half of me every year in tea, on toast, and beyond. If I do say so myself, I am a timeless treasure. Literally-I never go bad.Alas, my good health is not guaranteed. The problem lies in the growth of industrial agriculture and the use of pest control chemicals, as well as changes in weather patterns, all of which reduce the number of flowers bees have to visit Id appreciate your letting your own garden grow just a little wild My future depends on all of us fostering spring and summers wild flowers, thus helping the bees, who give so much-to you, to me-without ever asking for anything in return.4. What does me refer to in the passage?A. The flowerB. The bee.C. WaterD. Honey5. What is the 2nd paragraph mainly about?A. Bees special talentB. Bees hard work.C. Bees living environment.D. Bees social behavior.6. What is the purpose of the passage?A. To appeal for help for honeybees.B. To talk about the history of a treasure.C. To put forward techniques for gardeners.D. To argue against the control of chemicals.【答案】4. D 5. B 6. A【解析】本文是一篇说明文,用拟人的手法,以蜂蜜的口吻,介绍了蜜蜂虽然只有六周左右的寿命,但用其一生辛勤为人类酿造蜂蜜,人类应该保护蜜蜂。【4题详解】推理判断题。根据me前的“While youre thinking about avoiding an attack, that bee is focused on something else entirely”可知,当你在想如何避免蜜蜂的攻击时,其实蜜蜂完全专注于其他的东西蜜,由此可知me指的就是蜜,故D项正确。【5题详解】主旨大意题。通读第二段内容可知,本段主要介绍了蜜蜂虽然只有六周左右的寿命,但用其一生辛勤采蜜,为人类酿造蜂蜜,由此可知本段主要介绍的是蜜蜂的辛勤工作,故B项正确。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中的“thus helping the bees, who give so much-to you, to me-without ever asking for anything in return.”可知,这篇文章的目的是呼吁人们帮助为人类辛勤采蜜的蜜蜂,故A项正确。CYour colleagues sharp comment keeps replaying in your mind. Two of your students are trapped in a “he said/she said” battle. When you reflect on your emotional reactions, you sometimes get caught up in cycles of negative feelings, which can make you feel even worse. If so, the answer may lie in a skill called “self-distancing”,the ability to take a step back and view yourself more objectively. According to a research, when people adopt self-distancing while discussing a difficult event, they make better sense of their reactions, experience less emotional suffering, and display fewer signs of stress.But what might self-distancing look like in action? Consider a typical “he said/she said” student conflict where they are each focusing on their own feelings. One is thinking,“I cant believe he did that to me.” And another insists, “She really hurt my feelings.” However, if you ask them to take the self-distancing, they might step outside of themselves and ask broader questions: “Why was he so hurt in this situation?” or “How did her anger affect him?”Although this approach may sound too simple to be effective, studies indicate that a change in point of view can have a powerful effect on the way people think, feel, and behave. Here are several different techniques you can try.First,consider how a thoughtful friend might respond after quietly observing their situation. Besides, avoid using the pronoun “I”. Focus on using third-person pronouns, he, she, they, and they were able to see the stressful event as challenging rather than threatening. Finally, ask yourself, “How would I feel about this one week from now or ten years from now?” This form of mental time travel may be effective because our attention is directed away from our immediate, concrete circumstances.7. What is self-distancing?A. Getting stuck in negative emotions.B. A stressful situation.C. A study on relieving emotional stress.D. Reflecting on yourself objectively.8. Paragraph 2 is developed by_.A. exampleB. definitionC. classificationD. process9. Which of the following statement uses the techniques of self-distancing?A. Im angry with him.B. How I wish I could go back to the past!C. How did these two people get to this point?D. He grabbed my notes, and then, and then10. What is the best title for the passage?A. Why Self-distancing MattersB. The Application of Self-distancingC. Breaking the Cycle of Negative ReflectionD. Ways to Reflect on Emotional Reactions【答案】7. D 8. A 9. C 10. C【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要介绍是一种有助于打破消极循环的技巧自我疏远。【7题详解】细节理解题。根据第一段中的“the ability to take a step back and view yourself more objectively”可知,自我疏远指的是客观地反思自己,故D项正确。【8题详解】细节理解题。根据第二段中的“Consider a typical “he said/she said” student conflict where they are each focusing on their own feelings.”及“However, if you ask them to take the self-distancing, they might step outside of themselves and ask broader questions: “Why was he so hurt in this situation?” or “How did her anger affect him?”可知,本段以学生冲突为例说明了自我疏远在实际行动中的应用,因此本段是通过举例的手法展开的,故A项正确。【9题详解】推理判断题。根据最后一段中的“Besides, avoid using the pronoun “I”. Focus on using third-person pronouns, he, she, they,”可知,避免使用代词“我”,专注于使用第三人称代词他、她或他们,故C项(这两个人是怎么走到这一步的?)正确。【10题详解】主旨大意题。根据第一段中的“When you reflect on your emotional reactions, you sometimes get caught up in cycles of negative feelings, which can make you feel even worse. If so, the answer may lie in a skill called “self-distancing”可知,当你反思自己的情绪反应时,你有时会陷入消极情绪的循环,如果是这样,答案可能是一种叫自我疏远的技巧,由此可知本文介绍的是打破消极循环的技巧自我疏远,故C项正确。【点睛】说明文的主旨大意题的难度较大,抓住文章第一段是关键,例如本篇第4题,根据第一段中的“When you reflect on your emotional reactions, you sometimes get caught up in cycles of negative feelings, which can make you feel even worse. If so, the answer may lie in a skill called “self-distancing”可知,当你反思自己的情绪反应时,你有时会陷入消极情绪的循环,如果是这样,答案可能是一种叫自我疏远的技巧,由此可知本文介绍的是打破消极循环的技巧自我疏远,而不是自我疏远的应用或自我疏远的重要性。第二节(共5小题:每小题2分計满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空自处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Fun Writing Activities for Struggling WritersThere are dozens of reasons kids struggle with writing. They may have difficulty getting their thoughts down on paper._11_Perhaps grammar and language barriers are blocking their progress. Whatever the reason, adding a little fun can be a great way to get the creative juices flowing._12_Sometimes writers get stuck because they simply dont know where to start. For a child you can try things that are geared(合适)toward their interests, like My Favorite Toy, or What I Like to Do in the Summer. Remember, it s important to support and guide their ideas, not to discourage thoughts or judge them.Develop a story mapA great activity to help struggling writers is to build a story map. Write down ideas for the beginning, middle, and end of a story. Or put the topic in the middle of the paper and draw lines out like a wheel for who, what where, and why. _13_ This is helpful, because it takes stress out of the writing process.Make writing relevantChildren are more apt to write if they can identify with the purpose of writing. Writing a letter to a friend or relative can better engage a struggling writer. Or maybe your child has some suggestions for books that the library should have. _14_ If writing becomes a more meaningful activity to the child, it can help to make it an easier process.Make writing enjoyableYou could consider making different writing supplies available like colored pens and pencils, notebooks, etc. Or you could provide a word bank of common words for your kid to use and spell. _15_ Afterwards, reward your childs good performance. These all set the stage and invite kids to get excited to write.A. Inspire ideasB. Develop an interest.C. Use the map to guide the writing.D. Make the process into more of a game.E. Maybe they lack experiences to write aboutF. There are loads of fun ways to get children writing.G. Encourage him to write a letter to the person in charge【答案】11. E 12. A13. C 14. G15. D【解析】本文是一篇说明文,介绍了提高孩子写作能力的几个小技巧。【11题详解】根据本空前的“They may have difficulty getting their thoughts down on paper.”可知,也许他们很难把自己的想法写出来,故E项(也许他们缺乏写作经验)符合语境。【12题详解】根据本段最后一句“it s important to support and guide their ideas, not to discourage thoughts or judge them.”可知,重要而是支持和引导他们的想法而不是阻止他们的想法或评判他们,故A项(激发灵感)符合语境。【13题详解】根据本段小标题及本空前的“Or put the topic in the middle of the paper and draw lines out like a wheel for who, what where, and why.”可知,把主题写在纸中间,然后像画轮子一样画出人物、地点以及原因,故C项(用故事图指导写作)正确。【14题详解】根据本空前的“Or maybe your child has some suggestions for books that the library should have.”可知,你的孩子对图书馆应该有的书有一些建议,故G项(鼓励他给负责任人写信)符合语境。【15题详解】根据本段小标题及本空前的“Or you could provide a word bank of common words for your kid to use and spell.”可知,你可以为孩子们提供一个常用词库,让他们使用和拼写,故D项(让这个过程更像是一个游戏)符合语境。第三部分语言运用(共两节,满分45分)第一节完形填空(共20小题:每小题15分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。This is the story of two lovers, who finally got married. Both of them were romantic at first, _16_on the walk of life, problems, quarrels, profession came into their life.One day, she finally decided “I want to break up”. “Why?” he asked.“I am _17_.” she answered.He kept silent the whole night, seemingly in deep _18_. finally he asked, “What can I do to _19_your mind?”Looking into his eyes she said, “Answer my question. If you can _20_ my heart, I will change my mind. Lets say, I want a flower _21_on the face of a mountain cliff (悬崖), we both are sure that picking the flower will cause your _22_. will you do it for me?”He said, “I will give you my _23_tomorrow.”She woke up the next morning, found him gone, and saw a piece of paper on her bed, which _24_ “My dear, I would not pick that flower for you, the _25_are ”“When you use the computer you always _26_ the software, and you cry in front of the screen. I have to save my fingers so that I can help to restore the _27_. You always leave the house keys behind, thus I have to save my _28_to rush home to open the door for you. You love traveling but always lose your way in a (n) _29_ city. I have to save my eyes to show you the way. You always _30_at the computer, and that will do nothing good for your eyes. I have to save my eyes _31_ when we grow old, I can help to clip your nails and help to remove those _32_white hairs.”“Thus, my dear, unless I am sure that there is someone who loves you _33_ I do I could not pick that flower yet, and die ”Thats life, and _34_. flowers, and romantic moments are only used and appear on the _35_of the relationship. Under all this, the pillar of true love stands.16. A. butB. andC. orD. so17. A. lonelyB. shamedC. tiredD. worried18. A. spaceB. thoughtC. shadeD. impression19. A. speakB. changeC. blowD. keep20. A. representB. expandC. admitD. convince21. A. growingB. fallingC. livingD. waiting22. A. attentionB. satisfactionC. interestD. death23. A. agreementB. answerC. announcementD. judgment24. A. writesB. informsC. printsD. goes25. A. meaningsB. messagesC. reasonsD. purposes26. A. turn upB. put upC. use upD. mess up27. A. structuresB. programsC. balanceD. position28. A. legsB. patienceC. energyD. dollars29. A. ancientB. newC. modernD. underground30. A. shoutB. jumpC. knockD. stare31. A. as ifB. now thatC. so thatD. in case32. A. annoyingB. enjoyableC. dustyD. amusing33. A. less thanB. rather thanC. more thanD. other than34. A. determinationB. loveC. progressD. power35. A. surfaceB. wayC. principleD. nature【答案】16. A 17. C 18. B 19. B 20. D 21. A 22. D 23. B 24. D 25. C 26. D 27. B 28. A 29. B 30. D 31. C 32. A 33. C 34. B 35. A【解析】试题分析:本文叙述了一对年轻的夫妇结婚后,经常争吵,妻子想要与丈夫分手的事。丈夫问妻子怎样做才能改变她的主意。妻子让丈夫去把长在悬崖上的花采来,就改变主意。可是,那样做,丈夫会送命的。丈夫考虑了一晚,决定留着自己有用之躯继续帮助妻子解决生活中遇到的难题。其实生活中的平淡的小事就是爱情,鲜花和浪漫时刻只在表面关系时存在。【16题详解】考查连词及上下文的呼应。but 但是,表转折关系;and 而且,表示递进关系;or 或者,表示选择;so所以,表示结果。空格前romantic at first浪漫,空格后problems, quarrels问题,争吵,前后转折。句意:开始两人都浪漫,但一步入生活,问题,争吵,行业就进入了他们的生活。故选A 。【17题详解】考查形容词及上下文的呼应。lonely 孤独的,寂寞的; shamed 羞愧的,羞耻的; tired 疲倦的,厌烦的;worried 担心的。根据前文两个人争吵,妻子想break up分手,说明她厌倦了。句意:她回答道,“我感到厌烦了”。故选C。【18题详解】考查名词及上下文的呼应。space 空间; thought 思想,思考;shade 树荫,阴影; impression 印象。后文的finally he asked说明他先思考,然后回答,in deep thought“沉思”。句意:他整晚保持沉默,似乎在沉思。故选B。【19题详解】考查动词及上下文的呼应。speak 说话,演讲; change 改变;blow 风吹; keep 保持。根据后文的妻子说I will change my mind. 我会改变主意。所以此处的句意为丈夫问:“我该怎样做才能改变你的主意?”故选B。【20题详解】考查动词及上下文的呼应。represent 呈现,赠送; expand 扩张; admit 承认; convince 说服,使信服。根据后文的I will change my mind. 妻子要改变主意,需丈夫做的事能够说服她。句意:如果你能说服我的心,我将会改变我的思想。故选D。【21题详解】考查动词及上下文的呼应。growing 生长; falling下降,落下; living 生活,居住; waiting等待。后文的on the face of a mountain cliff,说明那种花长在悬崖峭壁上。句意:我想要一朵长在悬崖峭壁上的花。故选A。【22题详解】考查名词及上下文的呼应。attention 注意力; satisfaction 满意,满足; interest 兴趣,爱好; death 死亡。根据前文那种花长在悬崖峭壁上,去采摘它,可能会丧命。句意:我们都确信采摘花朵将会导致你的死亡。故选D 。【23题详解】考查名词及上下文的呼应。agreement协议,同意;answer 回答,答案;announcement 宣布;judgment 判断,裁判。前文妻子说Answer my question.回答我的问题,所以此处应是丈夫给出答复。句意:他说:“明天我会给你我的答案”。故选B。【24题详解】考查动词及上下文的呼应。writes 写; informs 通知,告诉; prints 印刷,出版; goes去,说;根据前文的a piece of
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 全国自学考试现代设计方法自考试题及答案
- 5G技术实时监控应用-洞察与解读
- 《园林植物造景设计》网上作业题及答案
- 学习行为数据分析-第6篇-洞察与解读
- 2025年事业单位招聘考试旅游类专业综合能力测试真题模拟详解
- 2025广西柳州城市职业学院招聘专任教师、辅导员38名考前自测高频考点模拟试题及一套答案详解
- 边缘计算下的数据存储方案-洞察与解读
- 关境数据融合策略-洞察与解读
- 衡水文综中考试卷及答案
- 家校沟通平台构建-洞察与解读
- 事业单位财务知识
- 2025年法治政府考试试题及答案
- 病案首页填写培训课件
- 2025年家政服务人员劳动合同范本下载
- 2025年上海文化广场第三季度公开招聘工作人员笔试备考题库及答案解析
- 2025销售人员劳动合同模板
- 经管课题申报书范文
- UPS电源维护保养操作规范及要点
- 第2单元主题阅读(阅读策略+阅读)语文统编版六年级语文上册 教师版
- 2025至2030中国尿动力学设备及耗材行业产业运行态势及投资规划深度研究报告
- GB/T 18495-2025电阻焊设备变压器与焊钳一体式的变压器
评论
0/150
提交评论