




已阅读5页,还剩17页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
吉林重点中学协作体2020届高考适应性测试英语试卷(二)详细解析本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。共150分,考试时间120分钟。第卷第一部分听力(共两节,满分30分)略第二部分英语知识运用(共两节,满分45分)第一节单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。21_ with others easily will be harmful to your health, so keep a goodtempered character all the time please.ATo be annoyedBBeing annoyedCTo be pleased DBeing satisfied答案与解析:B句意:易发脾气对健康没有什么好处,所以请随时保持好脾气。be annoyed with sb.“和某人生气”,动名词短语作主语表示经常性或习惯性的动作。22It is clear that _ little money the invention will bring him can hardly support so large _ company.A/; the Ba; theCa; / Dthe; a答案与解析:D考查冠词。句意:很显然,这项发明带给他的不多的钱很难支撑如此庞大的一个公司。money后有定语从句修饰,故此处用the表示特指。第二空处是soadj.a可数名词结构。故答案选D项。23Michael was late for Mr. Smiths oral class this morning.How come? _ I know, he never came late to class.AAs far as BSo farCBy far DAs far答案与解析:Aas far as I know“据我所知”,为固定搭配,符合句意。24After arriving in New York, the Chinese college student found it rather hard to _ living on his own.Arely on Bbring upCdepend on Dadjust to答案与解析:Dadjust to“适应”,此处是指他发现独自一个人生活很难适应。25It is never easy to adapt _ big changes. Those who can do it faster are more likely to succeed.Afor BwithCin Dto答案与解析:D句意:适应大的改变不容易,那些适应较快的人更有可能成功。adapt to“适应”,为固定搭配。26A few minutes earlier, and you would have seen the NBA star. But you _.Adidnt come Bdont comeChavent come Dwont come答案与解析:A考查时态。句意:要是早几分钟的话,你就会见到那位NBA的明星,可惜,你那时没来。此题的前半部分为隐含的虚拟条件,与过去事实相反,因此后面的陈述句应使用一般过去时。27To take exercise indoors is less _ than in the open air.Afortunate BdangerousCsafe Dbeneficial答案与解析:D句意:在室内锻炼不如在室外益处大。beneficial“有益的;受益的”,符合句意。fortunate“幸运的”;dangerous危险的;safe安全的。28The factory produced many famous cars, none of _ shipped to foreign countries.Athem BwhichCit Dwhat答案与解析:A句意:这个工厂生产很多名牌汽车,其中没有一辆运往国外。ship在这里是一个及物动词,意思是“运送到”;shipped是过去分词,此处是代词过去分词短语构成独立主格结构。如果在shipped前面加was,则应该选B项,构成非限制性定语从句。29Computer lessons must be _ to students of all grades, so that they can master this modern communication and learning tool.Aavoidable BaccessibleCvaluable Dacceptable答案与解析:B句意:所有年级的学生必须都能够上计算机课,以便他们能掌握这一现代交流和学习工具。accessible“可到达的;可接近的”,后接介词to。avoidable“可避免的”;valuable“有价值的”;acceptable“可接受的”。30They were walking along the shore _ a huge wave appeared out of nowhere, sweeping them out to sea.Aas BwhileCwhen Dthough答案与解析:C句意:他们正沿着海岸走着,这时一个巨浪突然出现,将他们卷入大海。连词when引导时间状语从句,when相当于and then,常常带有“突然”之意,be doing.when.可翻译为“正在,突然”,或“正在,这时”。31It wasnt such a good present _ my cousin had promised me.Athat BasCwhich Dwhat答案与解析:B考查定语从句。句意:这不是我表兄曾经答应给我买的那样好的礼物。先行词前面有such修饰,因此选择as,引导定语从句。32She spoke ill of him out of _.Acuriosity BinterestCsympathy Denvy答案与解析:D比较四个选项,说别人的坏话肯定是因为嫉妒别人,故用out of envy“出于嫉妒”。33We could have asked someone to carry out the plan privately without it _.Awas known BknowsCbeing known Dbe known答案与解析:C考查独立主格结构。句意:我们本可以悄悄地让人实施这项计划,使它不为人所知。介词without与后面部分构成独立主格结构,it和know之间为逻辑上的动宾关系,因此用being known。34I dont have money or time; _, I cant accompany you to the Great Wall.Ain a word Bin other wordsCsimilarly Din this way答案与解析:Bin other words“换句话说”,所引导的前后两分句常表示相同的内容。in a word“总而言之”,多用来表示总结的意义;similarly“类似地”;in this way“用这种方式”。35Im terribly sorry, Lucy. Ive left your notebook at home._? I reminded you last night.A. So what B. Why notC. How come D. What for答案与解析:CHow come“怎么会”,表示质疑对方,符合句意要求。So what“那又怎么样”;Why not“为何不呢”;What for“干什么用”。第二节完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。The Pecan ThiefWhen I was six years old, I was visiting my grandfathers farm in Kansas. Grandpa had sent me into the _36_ to gather pecans for us to enjoy later.Pecan picking was really _37_ work and my little basket was only half full. I wasnt about to _38_ Grandpa down. Just then something caught my _39_. A large brown squirrel was a few feet away. I watched as he picked up a pecan, hurried to a tree and _40_ in a large hole in the trunk. A moment later the squirrel _41_ out and climbed down to the ground to pick up another nut. Once again, he took the pecan back to his hiding place.Not so _42_ anymore, I thought. I dashed over to the tree and looked into the hole. It was _43_ with pecans! Golden pecans were right there for taking. This was my _44_. Handful by handful, I scooped all of those pecans into my basket. Now it was full! I was so _45_ of myself. I couldnt wait to show Grandpa all the pecans. _46_, I ran back and shouted, “Look at all the pecans!” He looked into the basket and said, “Well, well, how did you find so many?” I told him how Id _47_ the squirreland taken the pecans from his hiding place.Grandpa congratulated me on how smart Id been in observing the squirrel and his habits. Then he did something that _48_ me. He handed the basket back to me and put his arm gently _49_ my shoulders.“That squirrel worked very hard to gather his winter _50_ of food,” he said. “Now that all of his pecans are gone, dont you think that little squirrel will _51_ the cold winter?”“I didnt think about that,” I said.“I know,” Grandpa said. “But a good man should never take _52_ of someone elses hard work.”Suddenly I felt a bit _53_. The image of the starving squirrel wouldnt _54_ my mind. There was only one thing I could do. I carried the basket back to the tree and poured all the nuts into the hole.I didnt eat any pecans that night, but I had something much more fillingthe _55_ of knowing I had done just the right thing.36. A. rooms B. woodsC. holes D. roads37. A. hard B. dirtyC. light D. easy38. A. let B. settleC. have D. keep39. A. sweater B. basketC. eye D. hand40. A. joined B. livedC. discovered D. disappeared41. A. jumped B. heldC. stood D. found42. A. strange B. secretC. anxious D. patient43. A. covered B. filledC. rebuilt D. decorated44. A. time B. choiceC. chance D. achievement45. A. afraid B. ashamedC. careful D. proud46. A. Otherwise B. HoweverC. Besides D. Therefore47. A. driven B. followedC. protected D. caught48. A. annoyed B. satisfiedC. surprised D. delighted49. A. off B. besideC. over D. around50. A. supply B. costC. support D. preparation51. A. escape B. spendC. survive D. flee52. A. place B. noticeC. advantage D. charge53. A. guilty B. unconfidentC. embarrassed D. nervous54. A. open B. leaveC. cross D. occupy55. A. inspiration B. expectationC. impression D. satisfaction答案与解析:36B从上下文知,我被爷爷派去捡山核桃,再结合第一句中的“farm”和选项可知我应该到树林(woods)里去,而不是房间(room),洞里(hole)和路上(road)。37A从后面的我才捡半篮山核桃可知,捡山核桃对我来说是一项挺困难的(hard)活,其他选项都不符合语境。38A从下文知,我不想让爷爷失望,此处let sb. down是固定词组,意为“令某人失望”。39C就在此时,不远处的一只棕色大松鼠引起了我的注意。catch ones eye表示“引起某人的注意”。40D那只松鼠捡起一颗山核桃向一棵树跑去,最后消失(disappear)在树干的大洞中。该句中的三个动作表承接:先pick up,然后hurry to,最后disappear。join“加入”,live“生存”,discover“发现”都不符合语境。41A该处表示:不久,那只松鼠又从洞中跳了出来(jump out),故选A项。hold out“伸出,坚持”;stand out“突出”;find out“发现”都不符合语境。42B从后文中dashed over to the tree可知,作者认为松鼠捡山核桃不再是秘密了。43B我发现洞中到处都是山核桃,be filled with是固定词组,意为“充满着”,符合语境;be covered with“覆盖”;be decorated with“用装饰”。44C当看到洞中有这么多的山核桃,作者认为自己的机会来了。45D作者拿了这么多的山核桃,心里非常高兴,当然很骄傲。be proud of“自豪,高兴”,符合语境。be afraid of表示“害怕,担忧”;be ashamed of表示“感到羞愧”;be careful of表示“小心”。46D此处表示我迫不及待地想把捡到的山核桃让爷爷看,因此兴奋地大叫起来,前后句构成“因果关系”,用therefore。otherwise“否则”;however“然而”;besides“除此之外还”。47B我告诉了爷爷,我是如何跟踪(follow)松鼠,从而找到这些山核桃的。48C此处表示爷爷虽然表扬了我,但他接下来做的事情让我很吃惊(surprised)。49D爷爷用胳膊挽着我的肩膀,用介词around。50A松鼠努力工作,收集了过冬食物,此处supply of food表示“食物储备”。51C你把他的食物都拿走了,难道你没有想过他在寒冷的冬天还能活下去吗?survive“挺过”,符合语境。52C好人不应该利用(take advantage of)别人的辛勤劳动。take place of“代替”;take notice of“注意到”;take charge of“负责”,都与语境不符。53A爷爷说了这些话后,我突然有了一种负罪感(guilty)。54B那只松鼠挨饿的场景在我心头挥之不去,所以用leave ones mind表示“离开心头”。55D此处表示作者为自己做了一件正确的事情而感到很满足(satisfaction)。第三部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AOne day the employees of a large company in St Louis, Missouri returned from their lunch break and were greeted with a sign on the front door. The sign said: “Yesterday the person who has been hindering (阻碍) your growth in this company passed away. We invite you to join the funeral (葬礼) in the room that has been prepared in the gym.”At first everyone was sad to hear that one of their colleagues had died, but after a while they started getting curious about who this person might be.The excitement grew as the employees arrived at the gym to pay their last respects. Everyone wondered: “Who is this person that was hindering my progress? Well, at least hes no longer here.”One by one the employees got closer to the coffin (棺材) and when they looked inside it they became speechless. They stood over the coffin, shocked and in silence, as if someone had touched the deepest part of their soul.There was a mirror inside the coffin. Everyone who looked inside it could see himself. There was also a sign next to the mirror that said: “There is only one person who can set limits to your growth: it is YOU.”You are the only person who can revolutionize (彻底改变) your life. You are the only person who can influence your happiness, your realization and your success. You are the only person who can help yourself.Your life does not change when your family changes, when your friends change, when your boss changes, and when your company changes.Your life changes when you change, when you go beyond your limiting beliefs, when you realize that you are the only one responsible for your life.56. The writers purpose in writing the article is to tell us that _.A. the harder we work, the more successful we will becomeB. our work and life are closely connected with othersC. changing our lives is down to ourselvesD. we will have a better future if people do not hinder our development57. People were speechless when they looked inside the coffin because _.A. there was nothing but a mirror insideB. they could see their own souls insideC. their closest colleague lay insideD. what was inside told a great truth58. Who probably wrote the sign on the front door?A. The company boss.B. A worker who liked to make fun of others.C. The director in charge of production.D. A worker who wanted to teach others a lesson.59. What can we conclude from the article?A. The employees went to the gym to join the funeral.B. The lesson the employees learned would influence them greatly.C. The employees lives depended on the attitude of their boss.D. The employees got angry after the funeral.答案与解析:56C写作意图题。从最后三段的排比句可知,命运掌握在自己手中,你只有改变自己才能改变命运,所以这里答案选C项。57D事实细节题。从第四段和第五段内容可知,人们看到了棺材中的镜子,还有旁边的一个标注:只有你自己限制了自己的成长。这真实地反映了人们的情况,所以答案选D项。58A逻辑推理题。从文章内容可推出,这次活动很可能是公司老板有意为员工设计的,主要目的在于告诉员工,真正阻碍自己成长和发展的不是别人,而是自己。所以前门上的字很可能是老板写的,而不是其他人。所以答案选A项。59B逻辑推理题。文章告诉我们一个道理:真正阻碍你发展的恰恰是你自己。这一课将会让员工铭记在心,大大地影响他们。所以答案选B项。BI told my friend Graham that I often cycle two miles from my house to the town centre but unfortunately there is a big hill on the route. He replied, “You mean fortunately.” He explained that I should be glad of the extra exercise that the hill provided.My attitude to the hill has now changed. I used to grumble as I approached it but now I tell myself the following. This hill will exercise my heart and lungs. It will help me to lose weight and get fit. It will mean that I live longer. This hill is my friend. Finally I comfort myself with the thought of all those silly people who pay money to go to a gym and sit on stationery exercise bicycles when I can get the same value for free. I have a smile of satisfaction as I reach the top of the hill.Problems are there to be faced and overcome. We cannot achieve anything with an easy life. Helen Keller was the first deaf and blind person to gain a university degree. Her activism and writing proved inspirational. She wrote, “Character cannot be developed in ease and quiet. Only through experiences of trial and suffering can the soul be strengthened, vision cleared, ambition inspired and success achieved.”One of the main determinants of success in life is our attitude towards adversity (逆境). From time to time we all face hardships, problems, accidents, afflictions and difficulties. Some are of our making but many confront us through no fault of our own. While we cannot choose the adversity we can choose our attitude towards it.Douglas Bader was 21 when in 1931 he had both legs cut off following a flying accident. He was determined to fly again and went on to become one of the leading flying aces in the Battle of Britain with 22 aerial victories over the Germans. He was an inspiration to others during the war. He said, “Dont listen to anyone who tells you that you cant do this or that. Thats nonsense. Make up your mind, youll never use crutches (拐杖) or a stick, then have a go at everything. Go to school, join in all the games you can. Go anywhere you want to. But never, never let them persuade you that things are too difficult or impossible.”The biographies(传记)of great people are full of examples of how they took steps to overcome the difficulties they faced. The common thread is that they did not become depressed. They chose their attitude. They chose to be positive. They took on the challenge. They won.Nevertheless, there is still the problem of how you change your attitude towards adversity.60. Which of the following is TRUE according to the author of the passage?A. Climbing hills on bicycles is the best way to take exercise.B. People are silly to pay to go to the gym.C. Those who want to achieve success cant expect to live an easy life.D. Peoples attitude towards adversity is the only factor that determines whether they will succeed.61. By quoting what Douglas Bader said, the author intends to tell us “_”A. Failure is the mother of success.B. A fall into the pit, a gain in your wit.C. If you venture nothing, you will have nothing.D. Nothing is difficult to the man who will try.62. Following this passage, the author will further talk about _.A. how his friend helped him to change his attitude towards the adversity he facedB. what steps to take to change your attitude towards the adversity you faceC. what great people have in commonD. why it is important to keep optimistic in face of adversity63. Which of the following can best function as the title of the passage?A. Face Adversity with a SmileB. Different Attitudes towards AdversityC. Nothing is ImpossibleD. Life Is Full of Adversity答案与解析:60C细节理解题。根据文章第三段中的We cannot achieve anything with an easy life.可判断C项是作者的观点。61D推理判断题。选项A的含义为“失败乃成功之母”;选项B的含义为“吃一堑,长一智”;选项C的含义为“不入虎穴,焉得虎子”;选项D的含义为“世上无难事,只要肯登攀”。D项含义与所引用的话(倒数第三段)含义相符。62B推理判断题。根据文章最后一段中的there is still the problem of how you change your attitude towards adversity可作出推断。63A主旨大意题。本文围绕面对逆境我们应持乐观的态度这一话题而展开,所以选项A“笑对逆境”适合作本文标题。CSend us your joke, anecdote or story, and if we publish it in the magazine, well pay as follows:My Story $ 500Personal stories beyond the call of daily life. They must be unpublished, original and less than 1,000 words. Click here to read more stories.Kindness of Strangers up to $ 250True accounts of good karma,_inspiring acts for unexpected kindness and generosity, or just something someone did that made your day different or changed your life. 100500 words. Click here to read more stories.Anecdotes and Jokes $ 50$ 250Funny things can happen at work and at home, especially when kids are around to pass comment. We may run your writing in Lifes Like That, All in a Days Work or As Kids See It, or as a short filler. Got a new joke? Send it in for Laughter, the Best Medicine. Click here to read more jokes.Send Us Your Punchline (妙语)So you think of yourself as a bit of a jokester? See if you can come up with punchline to this months joke.You Said ItIf youd like to comment on something you saw in Readers Digest magazine or on this website, this is the place to do it!Is It Just MeCan you be humorous about the trials and mysteries of modern life? Get it off your chest in 500 words. Click here to read more stories.64. This passage is written to _.A. offer some wonderful stories to readersB. encourage people to write somethingC. show that making money is not difficultD. remind people that life is full of joy65. The underlined word “karma” is closest in meaning to _.A. wish B. explanationC. luck D. imagination66. Which of the following statements is TRUE according to the passage?A. The magazine is mainly intended for entertainment.B. The more words you write, the more money you get.C. Anecdotes and Jokes isnt paid much attention to.D. New jokes can be sent in for Lifes Like That.67. Where can you most probably see this passage?A. In a library. B. In a magazine.C. In a story book. D. On a website.答案与解析:64B写作意图题。从第一段可知,这是某杂志的征稿启事,鼓励读者写东西投给杂志社,所以选B项。65C词义理解题。从第三段的inspiring acts. something someone did that made your day different or changed your life可知,Karma这里表示“运气”,所以答案选C项。66A正误判断题。从文章第一段和黑色小标题知,征集的都是感人故事、奇闻轶事、幽默笑话等,属于娱乐范围,A项正确;字数和稿费并不成正比,排除B项;征集的稿子包括奇闻轶事、幽默笑话,说明它们很受欢迎,排除C项;从第四段的倒数第二和第三句可排除D项。67D逻辑推理题。文章多次在段落(如第二、三、四段及最后一段)最后用到click(鼠
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年人力资源招聘面试技巧面试官必-备手册与模拟题集
- 2025年驻外机构招聘面试题解析
- 小树有多少了棵教学课件
- 对称图形 圆的教学课件
- 2025年学校安全管理知识测试题及答案
- 课件三维模型展示
- 2025年环境安全考试题及答案
- 2025年安全生产管理人员考试题库大全
- 2025年企业安全考核题库答案解析
- 2025年家庭安全知识手册题目及答案
- 《SPC统计过程控制》课件
- GB/T 40073-2021潜水器金属耐压壳外压强度试验方法
- GB/T 3624-2010钛及钛合金无缝管
- GB/T 14153-1993硬质塑料落锤冲击试验方法通则
- (完整版)人教版八年级下册《道德与法治》期末测试卷及答案【新版】
- 维护新疆稳定 实现长治久安课件
- 北京大学人民医院-医疗知情同意书汇编
- 档案管理员述职报告9篇
- 舞台灯光基础知识教学课件
- 牙体牙髓病最全课件
- 脑卒中的功能锻炼课件
评论
0/150
提交评论