版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、中考英语完形填空单元练习题( 含答案 ) (word)一、中考英语完形填空(含答案详细解析)1根据短文内容,从各题所给的四个选项中选择一个最佳答案。When I was a little child, I felt unhappy. I was really1other kids. I couldnt change nomatter what I did.There is something wrong with my2. I cant see things around me clearly. When myclassmates play games happily outside, I h
2、ave to stay at home and look out of the window alone.For a long tune, I felt hopeless.3my mother always said, You are the precious (珍贵的) baby in our family, it didnt work.I asked God, 4did you give me a pair of useless eyes when you gave me life? Ofcourse, there was no5.I turned to books for help. B
3、ooks are my only friends. When I am sad and upset, they6;when I feel happy and excited, they7my feelings. They can take me to another world,there I can see everything clearly and tree my heart through joy.I began to write down my thoughts and keep them as a8. And nobody knew it. When Istudied at a m
4、iddle school, I had a good teacher. He read all of my poems and said, Well done!He always9me in class. He kept helping me. Now I am full of energy and confidence(自信) . I can do things like other kids. So please believe in10. Everyone is unique(独 无二的) .1.A. similar toB. hard onC. different from D. fr
5、iendly to2.A. eyesB. earsC. legsD. arms3.A. IfB. BecauseC. UnlessD. Although4. A. WhereB. WhichC. WhyD. Who5.A. replyB. reportC. recordD. research6.A. cheer me up B. dress me up C. call me upD. pick them up7.A. hurtB. shareC. repeatD. develop8.A. methodB. noticeC. taskD. secret9.A. warnedB. praisedC
6、. educatedD. punished10. A. myselfB. yourselfC. himselfD. herself【答案】 ( 1) C;( 2)A;( 3) D;( 4) C;( 5)A;( 6) A;( 7) B;( 8) D;( 9)B;( 10)B;【解析】 【分析】本文介绍了作者有眼疾,但是通过努力后来越来越自信。( 1)句意:我和其他的孩子不同。A 与 .相同, B 在某方面困难, C 与 .不同, D 对 .好,根据 Everyone is unique 每个人都是独 无二的可知是与众不同,故选 C。( 2)句意: 我的眼睛有问题。A 眼睛, B 耳朵, C 腿,
7、 D 胳膊,根据I cant see things可知看不清是眼睛有问题,故选A。( 3)句意:我妈妈总是说,你是我们家最珍贵的宝贝。根据 I felt hopeless和 You arethe precious可知此处是让步关系,故用although引导让步状语从句,尽管, 故选 D。( 4)句意:当你给我生命的时候,你为什么给了我一双无用的眼睛?根据asked 可知是 什么,作者 得不公平,故 C。( 5)句意:当然,没有回答。A 回复,B 告,C ,D ,根据I asked God可知上帝是不能回答的, 故 A。( 6)句意:当我悲 ,他 我振作;当我感到快 和 ,他 会分享我的感受。
8、A 我振作, B 我穿衣服,C 我打 ,D 拾起它 ,根据my heartthroughjoy可知喜悦使人振作,故 A。( 7)句意: 他 我振作;当我感到快 和 ,他 会分享我的感受。A 害,B分享, C 重复, D 展,根据friends 可知可以分享的是朋友( 8)句意:我开始写下我的想法,并把它 作 一个。, 故 B。A 方法, B 通知,C 任 ,D秘密,根据nobody knew it,没人知道的是秘密, 故 D。( 9)句意:他 是在班上表 我。A 禁告, B 表 ,C教育,D ,根据full of energyand confidence,可知表 使人自信, 故 B。( 10)
9、句意:所以 相信自己。believe in yourself,固定搭配,自信, 故 B。【点 】考 在篇章中的运用能力,答 首先要跳 空格通 文章掌握其大意,然后 文章字斟句酌逐一作答,注意考 句型、 法、搭配、 境等因素。最后通 一遍 。2完形填空At a dark night, a man came to a lonely village. When he walked slowly, a yellow light suddenly1at the end of the road. It came from a2which was carried by a man. A villager n
10、earhim said, Here Blind Sun comes.Blind? the man said, Thats too3. A blind man has no idea of day and night,cant4the beauty of nature, or even doesnt know what the light is. Wasnt he funny tocarry a lantern?As the lantern was coming near, the yellow light moved gradually to the man. The man asked, 5
11、, may I ask you whether youre really blind?The blind man answered, Yes, the moment I stepped into the world, I cant see6.The man asked, In that case,7do you carry a lantern? The blind man smiled, Atnight all the people without light are just as blind8me, so I light a lantern.The man said, I see, you
12、 light for others.But the man said, No, I do it for9.For yourself? But there is no10to do that. the man felt surprised again.The blind man explained, Were you ever knocked by others11the dark?The man nodded, yes, sometimes.The man said proudly, Believe it or not. I12knocked anyone. Although Im blind
13、, Icarry the lantern, not only light for others, but let others see me,13they wont knockme.After hearing that, the man was lost in thoughtIn fact, everyone has a lamp in himself, light it actively not only for others, but also for yourself!Never put yourself in a dark14when you feel left out and fin
14、d it hard to15well with others, are you ready to light your lamp?1.A. appearedB. fellC. wentD. closed2.A. basketB. toyC. lanternD. bag3.A. easyB. clearC. usefulD. strange4.A. hearB. enjoyC. touchD. play5.A. Excuse meB. Come onC. Im sorryD. Never mind6.A. something B. nothingC. everything D. anything
15、7.A. howB. whyC. whereD. which8.A. asB. likeC. toD. of9.A. yourselfB. himselfC. myselfD. ourselves10.A. timeB. needC. wayD. problem11.A. such asB. instead of C. because ofD. as for12.A. alwaysB. neverC. oftenD. usually13.A. afterB. soC. ifD. because14.A. situationB. villageC. dreamD. country15.A. tu
16、rn onB. hold onC. put onD. get on【答案】( 1)A;( 2) C;( 3) D;( 4)B;( 5)A;( 6) D;( 7) B;( 8)A;( 9)C;( 10)B;( 11) C;( 12) B;( 13)B;( 14)A;( 15) D;【解析】 【分析】文章大意:本文主要叙述在一个漆黑的夜晚一个盲人提着个灯笼。旁边的人问他为什么。他回答道:虽然他是盲人,但他提着灯笼,不仅为别人照亮,而且让别人看见他,这样他们就不会撞到他了。在文章最后告诉我们一个道理:“事实上,每个人都有一盏灯在自己身上,它不仅为别人,而且为自己积极地点燃!当你觉得被忽视了,很难与他
17、人相处时,千万不要把自己置身于黑暗中,你准备好点灯了吗?”( 1)句意:当他慢慢地走的时候,一盏黄灯突然亮在路的尽头。A: appeared 出现;B:fell 摔倒; C: went 去; D: closed 关闭。根据a yellow light和 at the end of the road只能用出现, 故选A。( 2)句意:。它来自一个一个男人提着的灯笼。A: basket 篮子;lantern 灯; D: bag 包。根据下文Wasnt he funny to carry a lantern?B: toy玩具;C:可知那个男人拿的是灯笼,故选C。( 3)句意: A: easy 容易的
18、; B: clear 清晰的; C: useful 有用的; D:strange 陌生的,奇怪的。根据下文 Wasnt he funny to carry a lantern? 可知一个盲人提着灯笼,被人认为奇怪的,故选 D。( 4)句意:盲人不知道白天和黑夜,不能享受大自然的美丽,甚至不知道光是什么。A:hear 听见; B: enjoy 喜欢; C: touch 触摸; D: play 玩。根据上文A blind man has no ideaof day and night,可知盲人不能享受自然之美。故选B。( 5)句意:对不起,请问你是不是真的瞎了?”A: Excuse me 打扰一下
19、;油; C: Im sorry 抱歉;D: Never mind 没关系。根据下文是打扰别人,要用B: Come on 加Excuse me,故选A。( 6)句意:我一踏入这个世界,就什么也看不见。A: something某事(物);B:nothing 什么没有; C:everything一切; D:anything 任何事(物)。根据cant ,可知是否定句,要用 anything ,故选 D。( 7)句意:既然这样,你为什么要提灯笼?A: how 怎样; B: why 为什么;C: where何地; D: which 哪一个。根据下文so I light a lantern. 可知上文应该
20、询问为什么提着灯笼,故选 B。( 8)句意:晚上所有没有光的人都像我一样瞎,所以我点了一盏灯笼。A: as 与 .一样; B: like 像; C: to 向。到;D: of.的。 .as+形容词 / 副词原级 +as . 与 .一样,固定句型,故选 A。( 9)句意:我是为我自己照明。A: yourself 你自己; B: himself 他自己; C: myself 我自己; D: ourselves 我们自己。根据下文 For yourself? 可知是为自己,故选C。( 10)句意:但没必要这么做。A: time 时间; B:need 需要; C: way 方法; D: problem
21、问题。根据上文 For yourself? 可知对一个盲人来说提着灯笼为自己照明确实没必要,故选B。( 11)句意:你有没有因为黑暗而被别人撞到?A: such as 例如; B: instead of代替; C:because of 因为; D: as for 至于。根据 Were you ever knocked by others 11 the dark? 可知被撞是由于天黑,故选 C。( 12)句意:信不信由你。我从未撞到人。 A: always 总是; B: never 从不; C: often 经常; D: usually 通常。根据上文 The man said proudly
22、,可知一定是没有撞到过人,故选B。( 13)句意:这样他们就不会打我了。A: after 在 .之后; B: so 因此; C: if如果; D:because 因为。根据上文Although Im blind, I carry the lantern, not only light for others, but letothers see me ,可知这样做的结果,别人就不会撞到我。故选B。( 14)句意:当你觉得被忽视了,很难与他人相处时,千万不要把自己置于黑暗的境地。A: situation 情况; B: village 村庄 C: dream 梦想; D: country 国家。根据
23、下文 when you feel left out and find it hard to 15 well with others ,可知不要让自己处在这种情况下,故选A。( 15)句意:当你觉得被忽视了,很难与他人相处时,千万不要把自己置于黑暗的境地,你准备好点灯了吗?A:turn on打开;B: hold on握紧,等一下;C: put on穿上; D:geton上车。根据get on well with sb.与某人相处的好,固定短语,故选D。【点评】考查完形填空,首先通读一遍文章,跳过缺失的单词,再根据上下文来判断所缺单词的含义,最后对选项进行区别,选出正确的那一项。3阅读下列短文,掌
24、握其大意,然后从各题所给的三个或四个选项中,选出最佳选项。A small village was being troubled by a lion. It would come out at night and kill people, as wellas kill their chickens and cows.One day, the village leader sent a1to a great hunter(猎人) , Jones, asking him tocome and kill the lion. Jones agreed and began to take action.
25、Jones spent several2waiting for the lion, but it never came out.Finally, Jones toldthevillageleader to kill a cow and give him its skin(皮) . He would3the skin and pretend(假装) to be a cow so that the lion would come out. This way, hecould get a chance to kill the lion. After putting the cows skin ove
26、r his shoulders, Jones went to afarm to wait for the lion.In the middle of the night, the villagers4to the sound of shouting coming from thefarm. They thought Jones was in danger and quickly ran to the farm. When they arrived, they sawJones5on the ground, crying in pain. There was no sign of the lio
27、n at all.What happened, Jones? Where is the lion? Did you get hurt? asked the village leader. Forgetthe lion! Jones shouted. Who6the bull (公牛) out?1.A. mapB. message C. gift2.A. daysB. mornings C. nights3.A. wearB. useC. eat4.A. stopped B. wokeC. listened5.A. lyingB. standing C. jumping6.A. letB. as
28、kC. drive【答案】 ( 1) B;( 2)C;( 3) A;( 4)B;( 5 )A;( 6) C;【解析】 【分析】本文讲述一个小村庄正受到一头狮子的困扰,Jones 扮成母牛猎杀狮子而闹出的笑话。( 1)句意:一天,村长发给一位伟大的猎人,琼斯,一个信息,请他来杀狮子。A地图, B 信息, C 礼物, send a message,固定搭配, 发送信息,故选 B。( 2)句意:琼斯花了几个晚上寻找狮子,但它从未出现过。A 天, B 早上, C 晚上,根据 It would come out at night 可知是晚上 ,故选 C。( 3)句意:他会穿上皮假装一头母牛,这样狮子就能
29、出来了。A 穿着,B 使用, C 吃,根据pretend(假装)to be a cow可知是穿上牛皮,故选A。( 4)句意:半夜,村民被农场传来的叫喊声惊醒。A 停止,B 醒来, C 听,根据In themiddle of the night可知夜晚人们在睡觉,故是惊醒,故选B。( 5)句意:当他们到达时,他们看见琼斯躺在地上痛苦地哭泣。定搭配,躺着地上,故选A。lie one the ground,固( 6)句意:谁把公牛赶出来了?A 让, B 问, C 驱赶,根据Jones 累的躺着地上可知,公牛在追赶 “母牛 ”,故是驱赶才能让牛跑得快,故选C。【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时
30、首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等因素。最后通读一遍检查验证。4完形填空Street art is a very popular form of art. It is1quickly all over the world. You can find iton buildings and street signs from Beijing to Paris.Art experts (专家) say that the movement began in New York in the 1960s. Young adults wouldu
31、se paint in special cans to put their words and other images on walls and cars2the city.One well- known street artist is Swoon. She3paper images (形象) of people and putsthem on walls. Swoon didnt start her career as a street artist. She studied art, but4timewent on, she got bored with the works she s
32、aw in museums or galleries(画廊) . The people inNew York enjoy Swoons strong and interesting5.Some artists choose street art because it is6to the people. Some artists try to expresstheir opinions (观点) in their works. Advertising(广告) companies also use street art in theiradvertisements because it gives
33、 the deep impression and energy. The New York store Saks FifthAvenue7used a street artists design for their shop windows and shopping bags.In todays world, the Internet has a big8on street art. Artists can show their picturesto the people all over the world on the Internet. Many people,9, say that s
34、eeing apicture on the Internet is never as good as seeing it live. Street art lives with the energy and life ofa big10. There it will continue to change and grow.1.A. watchingB. makingC. spreadingD. searching2.A. behindB. byC. overD. around3.A. cuts down B. cuts outC. turns down D. runs out4.A. asB.
35、 afterC. beforeD. while5.A. styleB. storyC. problemD. program6.A. saferB. lowerC. closerD. stranger7.A. hardlyB. recentlyC. seldomD. never8.A. successB. discount C. presentD. influence9.A. anywayB. however C. otherwiseD. therefore10. A. museumB. countryC. cityD. street【答案】( 1) C;( 2) D;( 3) B;( 4) A
36、;( 5) A;( 6)C;( 7) B;( 8) D;( 9)B;( 10)C;【解析】 【分析】本文介绍了街头艺术是一种非常受欢迎的艺术形式,它正在快速的在全世界 播。街 更 近人 的生活。它同大城市的生活和活力一起存在,并不断 化 展。( 1)句意:它正在快速的在全世界 播。A欣 , B 制作, C 播, D搜 ,根据allover the world可知全世界范 的是 播, 故 C。( 2)句意:年 人使用装在特殊罐子里的 料把他 的 言和其他的 片画到遍及整个城市的 上或汽 上。 A 在 .后面, B 靠着, C 在 .之上, D 在 .周 ,根据 city可知此 表示范 故用全城,
37、故用around,故 D。( 3)句意:她剪出人物的 片,把他 在 上。A 削减, B 切掉, C 小, D 用完,根据 puts them on walls 可知是剪下来才能 到 上, 故 B。( 4)句意:但是随着 的流失 她 在博物 或美 看到的作品感到 。A 随着, B在.之后, C 在 .之前, D 当 . 候,此 的 状 是同 ,故排除B 和 C ,while 搭配持 , went 是瞬 ,故 A。( 5)句意:在 的人 喜 她的 大和有趣的 格。A 格, B 故事, C , D 节目,根据 strong and interesting可知 大和有趣是 格, 故 A。( 6)句意:
38、他 中的一些人 街 ,因 它更靠近人 生活的。A 更安全, B 更低, C 更近, D 更奇怪, be close to,固定搭配,靠近.,故 C。( 7)句意: 克斯第五大道最近把街 家的 用于商店橱窗和 物袋。A 几乎不, B 最近, C 很少, D 从未,根据Street art is a very popular form of art街 是一种非常流行的 形式,故此 是肯定形式,故排除A, C 和 D 选项 , 故 B。( 8)句意:在当今世界互 网 街 有很大的影响。A 成功, B 折扣, C 目前, D 影响,根据 have influence on ,固定搭配, 有影响,故 D
39、。( 9)句意:然而, 多人 ,在互 网上看到的 片永 比不上生活中所看到的。A 况且, B 但是, C 否 , D 因此,根据 show their pictures to the people all over the world onthe Internet.在互 网上向全世界的人展示他 的照片和 say that seeing a picture on theInternet is never as good as seeing it live 在网上看一 照片永 不如生活好看,可知此 是 折关系,故用 however ,故 B。(10 )句意:街 和大城市的生活和活力一起存在。A 博
40、物 , B 国家, C 城市, D街道,根据 on walls and cars around the city ,遍及整个城市的 上或汽 上,可知是城市,故 C。【点 】考 在篇章中的运用能力,答 首先要跳 空格通 文章掌握其大意,然后 文章字斟句酌逐一作答,注意考 句型、 法、搭配、 境等因素。最后通 一遍 。5 下面短文,掌握大意,然后从 A、 B、 C、 D 四个 中 出最佳 。Many books have been written about the art of giving. And we also know that its hard togive people a gift
41、,1a personal one. If we want to make it better, we should understandwho you will give the gift to and their likes and2.As is often the case, some little kids think they dont get enough gifts3some oldpeople think they get too many gifts. Different people like different kinds of gifts. Some presentsar
42、e never too4. For example, when a little child just gives his or her mother a leaf from atree, it is enough to make her very5.Gift giving is different in different6. Here are some of their likes. In Japan, peoplesometimes give special gifts. But they are not opened. Later, the same gift may be given
43、 away tosomeone7, because many people have enough things and dont want8giftsthemselves. In Canada, a tree can help remember a9. In the US, some people ask theirfamilies and friendsto give money to charity ratherthan buying them gifts. In Sweden, doingsomething for someone is the best gift. People do
44、nt need to10too much money.Instead, making a meal for him or her is enough.To make things11, some people would rather just give money. In some cultures,however,12money can make people uncomfortable. When someone gives me money,it just makes me think theyre being lazy, says John Wilson. In England, w
45、e have a saying: Itsthe thought that13. When someone gives me money, I feel they didnt think at all. Iprefer to receive a gift14has some thought behind it. Different people have very different thoughts15this subject! So maybe the art ofgiving is difficult! What do you think?1.A. speciallyB. especial
46、lyC. commonlyD. usually2.A. displaysB. disadvantages C. disagreements D. dislikes3.A. whileB. whenC. asD. if4.A. sameB. similarC. smallD. huge5.A. lonelyB. happyC. sadD. angry6.A. citiesB. townsC. provincesD. countries7.A. elseB. otherC. anotherD. else s8.A. too muchB. much tooC. too manyD. many too
47、9.A. childB. personC. guideD. chef10. A. spendB. takeC. costD. make11. A. more difficultB. easyC. difficultD. easier12. A. usingB. givingC. receivingD. fetching13. A. countsB. discoversC. findsD. invents14. A. whoB. whatC. whereD. that15. A. toB. onC. upD. in【答案】 ( 1) B;( 2) D;( 3) A;( 4) C;( 5) B;(
48、 6) D;( 7) A;( 8) C;( 9)B;( 10)A;( 11) D;( 12) C;( 13)A;( 14) D;( 15) B;【解析】 【分析】本文介绍如何给别人送礼物更让人喜欢,更有意义。( 1)句意:我们也知道给人们一份礼物很难,尤其是一份私人礼物。A 专门地, B 尤其, C 普通地, D 通常,此处表示强调整体中的某部分故用尤其,故选B。( 2)句意:如果我们想让它变得更好,我们应该了解你会把礼物送给谁以及他们喜欢什么讨厌什么。 A 陈列品, B 劣势, C 分歧, D讨厌,根据likes和 Differentpeople likedifferent kinds of gifts 可知此处是喜欢的对应词,才符合不同的人喜欢不同的礼物的语境,喜欢的对应词是讨厌,故选D。( 3)句意: 通常情况下,一些小孩 他 没有得到足 的礼物而一些老人 他 得到了太多的礼物。根据 dont get enough gifts 和 get too m
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 缓刑 从业考试及答案解析
- 2025国家安全观题库及答案解析
- 员工职业发展路径规划辅导工具
- 基础护理学题库基护及答案解析
- 兰州导游岗前培训考试及答案解析
- 2025年通信行业物联网技术在通信行业的应用研究报告及未来发展趋势预测
- 产品质效提升自我约束承诺书5篇
- 2025年服装纺织行业智能制造技术创新研究报告及未来发展趋势预测
- 保护环境承诺书专项版7篇范文
- 财务报销审批流程与票据管理工具
- 2024年山东省公务员考试申论(C卷)真题答案解析
- 2025广东惠州市政务服务和数据管理局编外人员招聘6人考试笔试参考题库附答案解析
- 贵州省考公安真题及答案
- 2025年黄岛网格员考试题及答案
- 2025年度天津市中小学教师系列正高级职称评审劳动教育综合练习题及答案
- 虚拟化应急预案
- 抖音美食运营方案
- 氨水泄漏知识培训课件
- 纪念抗战胜利 坚定民族信念
- 印刷管理考试题及答案
- 电子商务数据安全管理细则
评论
0/150
提交评论