福建省龙岩市2020ㅡ2021学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)_第1页
福建省龙岩市2020ㅡ2021学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)_第2页
福建省龙岩市2020ㅡ2021学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)_第3页
福建省龙岩市2020ㅡ2021学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)_第4页
福建省龙岩市2020ㅡ2021学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)_第5页
已阅读5页,还剩26页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、福建省龙岩市2020-2021学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)(考试时间:120分钟 满分:150分)注意事项:1.答题前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、座号、考生号、县区和科类填写在答题卡和试卷规定的位置上。2第I卷每小题选出答案后,用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。3.策II卷必须用0.5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应的位置,不能写在试卷上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,不能使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)做

2、题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shim?A. 19.15. B. 9.15. C. 9.18.答案是B。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the boy do first?A. Play tennis.B. Get his

3、books.C. Go swimming【答案】B【解析】【原文】M: Im going to meet Ben to swim and then go to the library to take my books.W: Do that before you meet Ben because it isnt open this afternoon.M: OK. And were going to play tennis after we swim so I wont see you until supper. Bye.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When will the sp

4、eakers have a meeting in Venice?A. On October 5B. On October 8.C. On October 15.【答案】C【解析】【原文】W: What date are we having the meeting in Venice? Is it the fifth or eighth of October?M: No, its the fifteenth of October.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How did the man learn English well?A. By studying hard at schoo

5、l.B. By learning from a pen friendC By speaking a lot with Americans.【答案】B【解析】【原文】W: Your English is very good.M: Thanks. I used to have an American pen friend, and I used to write to him in English a lot.W: I couldnt speak English at all when I came here to the United States. We had English in scho

6、ol, but I didnt study very hard.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why doesnt the woman try to get a PhD now?A. She cant spare the time.B. She cant afford the payment.C. She doesnt need one for her job.【答案】A【解析】【原文】M: Would you like to get a PhD in something?W: Yeah, maybe one day. But its impossible right now. I

7、 have my job and the kids. Id have to study at midnight!M: Oh yeah. That would be difficult.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers discussing?A. How fruits were harvested.B. Why the fruit sales increasedC. What caused the low price of fruits.【答案】B【解析】【原文】M: This year our sales increased by 23%.W

8、: What caused the increase? M: Well, the harvest of oranges, bananas and some other fruits was good. Prices dropped and so sales increased.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中造出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,

9、请去附件查看】6. What is the mans problem?A. He forgot his password.B. He cant find his computer.C. He cant use the system.7. Where is the computer services office?A. Beside the stairs.B. At the back of the lift.C. Next to the reception desk.【答案】6. C 7. A【解析】【原文】M: Hi, June. Have you had any trouble using

10、the system this morning? I cant use my computer.W: There was a power failure last night, and all of our passwords were lost. You have to go to the computer services office to set up a new one.M: Oh, great. Thats the office on the first floor next to the reception desk, right?W: Its on the first floo

11、r, but its beside the stairs at the back. Youll have to turn left when you come out of the lift.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What relation is the man to the woman?A. Her classmate.B. Her neighbor.C. Her job advisor.9. How does the man suggest the woman find dogs to walk?A. By phoning people

12、.B. By asking door to door.C. By advertising in the newspaper.【答案】8. A 9. C【解析】【原文】W: I need to make some money to pay my next terms school fee. Do you know of any part-time jobs?M: How about delivering newspapers? I know that John from our class did it last year.W: I already thought of that, but I

13、dont have a bike.M: Then how about walking dogs? You know, there re a lot of people around the neighborhood with dogs.W: Sounds interesting. But how can I find dogs to walk? M: You can put an advertisement in the Sunday newspaper.W: Thank you. Ill phone the newspaper right now.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播

14、放相关音频,请去附件查看】10. How did the man buy his television?A. He went to a store.B. He bought it on the Internet.C. He ordered it ever the telephone.11. When did the man get his television?A. On Monday.B. On Wednesday.C. On Thursday.12. What does the woman promise to do for the man?A. Send him a remote con

15、trol.B. Change the TV set for him.C. Help him set up the television.【答案】10. B 11. C 12. A【解析】【原文】M: Hi, Im calling about a television I ordered from your online shop.W: Yes, sir. So what is the problem?M: I was told it would arrive in two days that would be on Monday, and it didnt arrive until today

16、. Thats three days late. W: Im sorry about that. And how is it going with the TV set now?M: I havent turned it on. When I set it up I found there was no remote control in the box.W: Actually some of the models do not have remote controls. M: But the remote control is listed as one of the things that

17、 is supposed to be included on the list.W: In that case, we will be happy to send you a new remote control as soon as possible.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What does the man like doing?A. Going shopping.B. Playing sports.C. Watching football matches.14. What do teenagers in the mans countr

18、y spend much money doing in general?A. Doing sports.B. Going outC. Buying clothes.15. What is the mans favorite shop?A. A sports shop.B. A food shop.C. A music shop.16. What is the mans opinion about shopping in the area near his home?A. Its quite boringB. Its very expensive.C. Its pretty good.【答案】1

19、3. C 14. B 15. A 16. C【解析】【原文】W: Peter, what things do you enjoy spending money on?M: Well, Im a big football fan. So when I dont have much schoolwork, I watch matches. What I really like spending money on is the ticket for football matches.W: What do you think teenagers in your country spend their

20、money on?M: I think it really depends. I guess girls spend more money on clothes and magazines while boys spend money on music and things like football matches. In general though, I think both boys and girls spend a lot of money just going out to places and having a good time.W: Do you have a favori

21、te shop?M: Im not interested in shopping, actually. But there is a shop I really enjoy going to. Its a sports shop and what I really like about it is just to wander round and see all the clothes and equipment they sell. I cant afford them. They are expensive.W: Whats shopping like in the area where

22、you live?M: I guess the shopping must be pretty good, because my mum and dad do all the shopping nearby. They always say it has fresh vegetables and good food.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. When did Erden probably start his journey?A. In2012.B. In 2007.C. In 2015.18. Why didnt Erden climb all

23、the six highest mountains?A. He was short of money.B. His health condition was bad.C. The weather on the mountains was terrible.19. How did Erden travel around the world most of his time?A. On foot.B. By car.C. By boat.20. What does Erden want to do right now?A. Study Spanish.B. Have a rest.C. Plan

24、for more trips.【答案】17. B 18. A 19. C 20. B【解析】【原文】M: In July 2012, an American man named Erden Eruc completed a 5-year journey, becoming the first person ever to travel all the way around the world with no help of cars or trains. All he used was his own arms and legs, to cycle, row and walk around t

25、he world. His plan before beginning the trip was to climb the six highest mountains on earth. The weather on the mountains was terrible but it didnt stop him. However, he was only able to climb three of them, not because of his health condition, but for money problems. Erden spent most of his time o

26、n the trip in his boat. Being alone on the sea for that much time was not at all easy, but he kept busy by listening to music and studying Spanish. He took dried food with him and had a water machine to make fresh water out of seawater. However, it only worked on sunny days. Erden is sure he will ta

27、ke more trips one day. But at the moment all he wants to do is rest and spend time with his wife Nancy.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AMay 18th marks the World Museum Day. Have a look at some of the worlds strangest museums.Washington Ban

28、ana MuseumAnn Mitchell Lovell really loves bananas. In fact, she loves them enough to not only run the Washington Banana Museum, which features almost 4,000 items related to the worlds best-selling fruit, but to also upload photos of her favorite items from the museum online so those who can t make

29、it to the physical location can still enjoy the virtual Banana Museum.Roswell UFO MuseumExhibits include information on the Roswell incident of 1947, crop circles, other UFO sightings, Area 51, and abductions (劫持). Regardless of your personal opinion about UFOs, theres no denying that the museum has

30、 been quite successful: Since it opened its doors in 1992, it has outgrown two different locations, and now occupies an old movie theater.Shin-Yokohama Ramen MuseumThe Ramen Museum is only an hour away and offers delicious, delicate ramen noodles from some of the top ramen restaurants in Japan. As y

31、ou might expect, this is one tasty tour, as the museum allows you to taste some of the most famous noodles from throughout the country.Beijing Tap Water MuseumOne of the key ingredients(原料)you need to make ramen is water, so when youre done with strange museums in Japan, maybe you should head to Chi

32、na to learn more about tap water, specifically the history of the first water plant in Beijing. Here you can study over 300 items to better familiarize yourself with the 100 year-old history of tap water in China. The best thing about this museum is that any of its drinking fountains can provide you

33、 with a lasting gift of your trip.21. What is special for Washington Banana Museum?A. Tasty food.B. Online exhibition.C. Physical location.D. Convenient transport.22. Which museum best suits people interested in outer space?A. Washington Banana Museum.B. Roswell UFO Museum.C. Shin-Yokohama Ramen Mus

34、eum.D. Beijing Tap Water Museum.23. What can we learn about in Beijing Tap Water Museum?A. The 300 objects displayed in it.B. The drinking fountains of tap water.C. An ingredient to make Japanese ramen.D. The development of tap water in China.【答案】21. B 22. B 23. D【解析】【分析】本文是应用文,文章介绍了四个奇特的博物馆。【21题详解】

35、细节理解题。根据第二段“but to also upload photos of her favorite items from the museum online so those who can t make it to the physical location can still enjoy the virtual Banana Museum.(还可以把她最喜欢的物品的照片上传到网上,这样那些不能到实体博物馆的人也可以享受虚拟的香蕉博物馆)”可知,Washington Banana Museum提供网上展出。故选B项。【22题详解】细节理解题。根据第三段“Exhibits includ

36、e information on the Roswell incident of 1947, crop circles, other UFO sightings, Area 51, and abductions.(展品包括1947年的罗斯威尔事件、麦田怪圈、其他不明飞行物目击、51区和绑架的信息)”可知,Roswell UFO Museum的展品与外星人和外太空事件有关,所以适合对外太空感趣的人。故选B项。【23题详解】细节理解题。根据第五段“Here you can study over 300 items to better familiarize yourself with the 10

37、0 year-old history of tap water in China. (在这里,您可以学习超过300个项目,以更好地让自己熟悉自来水在中国100年的历史)”可知,在Beijing Tap Water Museum你可以了解到自来水在中国的发展历史。故选D项。BOver past decades, Chinas aerospace industry has achieved a great deal and made great breakthroughs. Guo Shiyu, 31, is one of those personnel(从业人员)who have devoted

38、 themselves to the noble cause.Working at the China Academy of Launch Vehicle Technology, Guo is part of the third generation of Chinas aerospace personnel. He was born and brought up in an aerospace family with his parents and grandparents all working in the industry.Back in college, Guo majored in

39、 logistscs(物流). With a good command of relevant knowledge, he started his space career, applying what he had learned to doing material management work at the academy. He won a safety production award along with his team members. Each generation of aerospace personnel pursues high quality and error-f

40、ree work, he said.Guo developed interest in aerospace when he was a university student. In 2007, he saw Chinas first unmanned lunar probe Chang e I make a smooth launch. Before I graduated in 2011, the space station Tiangong-I took another step forward into the universe, and so I made up my mind to

41、work on space missions, he said.Guo learned to be careful and precise from the family members who came before him. Guos grandfather was one of the first team of Chinese aerospace staff. He saw the academy being built in the middle of nowhere in the 1950s. Aerospace is a big project while everyone s

42、work is ordinary. No matter whether its designing or managing, its detailed tasks that make up a great mission. I hope Guo will take details seriously and work hard at his position, his grandfather said.As the saying goes, My conquest(征途)is the sea of stars, Guo said. I hope someday spaceflight will

43、 be as easy as taking a train or plane now.24. How did Guo Shiyu prepare for his aerospace career in college?A. He devoted himself to it.B. He took every detail seriously.C. He worked hard with his teammates.D. He equipped himself with professional knowledge.25. What inspired Guo to take up his pres

44、ent career?A. His interest in aerospace.B. His safety production award.C. The influence of aerospace staff.D. The achievements in space exploration.26. What contributes significantly to Guos achievements?A. His college education.B. His family tradition.C. His team work with others.D. His position in

45、 the academy.27. What can we infer from Guos words in the last paragraph?A. He is satisfied with his contributions.B. He is concerned about spaceflight.C. He is ambitious about his chosen career.D. He is optimistic about Chinas aerospace industry.【答案】24. D 25. D 26. B 27. D【解析】【分析】本文是记叙文。文章介绍中国航空航天从

46、业人员郭世宇的事迹。【24题详解】细节理解题。根据第三段“Back in college, Guo majored in logistscs(物流). With a good command of relevant knowledge, he started his space career, applying what he had learned to doing material management work at the academy.( 回到大学后,郭主修物流,精通相关知识,他开始了他的航空生涯,应用他学到的东西在学院做材料管理工作)”可知,在大学里,郭世宇掌握了专业知识,为他的

47、航空事业做好准备。故选D项。【25题详解】推理判断题。根据第四段“Before I graduated in 2011, the space station Tiangong-I took another step forward into the universe, and so I made up my mind to work on space missions, he said.( “在我2011年毕业之前,天宫空间站向宇宙又迈进了一步,所以我决定致力于太空任务,”他说)”可推断,太空探索中取得的成就鼓舞郭从事了现在的事业。故选D项。【26题详解】推理判断题。根据第二段的“He was

48、 born and brought up in an aerospace family with his parents and grandparents all working in the industry.( 他出生并在一个“航空航天家庭”被抚养长大,父母和祖父母都在这个行业工作)”以及倒数第二段的“Guo learned to be careful and precise from the family members who came before him.( 郭从比他先从事该行业的家人那里学会了小心和精准。)”可推断,他的家庭传统极大地促进了郭的成就。故选B项。【27题详解】推理判

49、断题。根据最后一段内容“As the saying goes, My conquest(征途)is the sea of stars, Guo said. I hope someday spaceflight will be as easy as taking a train or plane now.( “俗话说,我的征途是星星之海,”郭说。“我希望有一天航天飞行能像现在坐火车或飞机一样容易)”可推断,郭对中国的航空航天工业持乐观态度。故选D项。CShould you cat to live or live to cat? . a question raised by French auth

50、or Moliere in his work The Miser. While eating is functional, and our bodies need the fuel that food provides, dining with frnd r lvd n n b wndrful rn. wvr, m f u ftn fnd urlv reserving a table for one in a restaurant. But is dining alone really that bad? Maybe not.We all have foods we like and disl

51、ike. Maybe its a smelly fish. We sometimes hold back on things that may upset the noses of others. When dining alone, we can consume whatever we like, with the added bonus that we might be able to eat more healthily. Often, if you want a salad and your significant other wants some less healthy cuisi

52、ne, you end up ordering the same. And if you dont get the same, you might end up with food envy as you watch someone wolf down a pizza while youre left holding the lettuce.Have you ever spent too long debating with people which restaurant to eat in or when to meet? If dining alone, you can make the

53、choice depending on your eating desires at that moment and get your nutrition at exactly the time youre hungry! And why does it have to be a restaurant? You could eat in a park, garden or even your bedthe point is, the choice is yours! That alone time also means its a time to switch off. According t

54、o psychologist Sherrie Bourg Carter, a bit of being alone can help your brain to unwind and may help you concentrate more.Finally, for some, dining alone can be a necessity. For those of us who suffer from misophonia, a dislike of sound, that can cause PTSD in some people, the noise of someone else

55、chewing can be unbearable. Eating alone can save you from the extreme anxiety that may arise listening to someone making noises in their mouths! So, is eating alone bad? Well, it may not be for everyone, but there certainly are some benefits to it. Try it sometimeyou might just like it!28. Why do we

56、 sometime avoid eating some foods with others?A. Because we love to dine alone.B. Because we can have added bonusC. Because they might feel unhappyD. Because they dont cat healthily.29. What does the underline word unwind mean in the third paragraph?A. Relax.B. React.C. Signal.D. Function.30. How ca

57、n chewing sounds affect people with misophonia?A. They can save people from anxiety.B. They can result in peoples annoyance.C. They can cause anxiety or even PTSDD. They can be unbearable to those dining alone.31. Which of the following is a suitable title for the text?A. The Pleasure of Eating AloneB. The Eating Choice We MakeC The Functions of Fating AloneD. The Food We Like and Dislike【答案】28. C 29. A 30. C 31. A【解析】【分析】这是一篇说明文,介绍了独自用餐的好处、快乐和必要性。【28题详解】细节理解题。根据第二段第三句“We sometimes hold back on things that may upset the

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论