版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、2002年江西省高校“专升本”英语统一考试(试题解析)Part IListening comprehension(20 points)Section A1. M: Jessica, could you this emails to all the club members?W: Sorry, the computer broke down this morning I will for you as soon as I have fixedQ: What does the woman imply?2. W: Did you find the book for your reading assi
2、gnment in the library?M: It closed before I got there I had no idea that it closes so early on weekends.Q: What does the man mean?3. M: Did you check the power plug and press the play button?W: Yes, the power indicator was on, and it was running, but somehow the sound didn*t come through Q: What was
3、 the woman probably trying to do?4. M: Juana, I am awfully sorry. I didn't mean to hurt you. Shall we have a beer and forget the whole thing?W: OK. we can drop it this time But don't do it again.Q: What do we learn from the conversation?5. W: Airports are sad places.M: Sometimes, I guess. Bu
4、t well keep in touch. And I will fly over to see you with Christmas. Q: What are the speakers doing?6. M: Are you going to return to your present job after the vacation?W: No, I plan to graduate next semester. That means Fll have to be a full-time student.Q: What will the woman do?7. W: John, are yo
5、u doing research for Professor Williams this semester?M: Actually, I am working as his teaching assistant.Q: What does the man mean?8. M: I heard there are a few seats left for the show tonight.W: Really? I was under the impression that the tickets were sold out a long time ago.Q: What do we know fr
6、om the woman's reply?9. W: Mrs. Long's briefing seems to go on forever. I was barely able to stay awakeM: How could you sleep through that? It was very important for the mission we were going to carry out.Q: What does the man imply?10. W: You seem very confident about the job interview, don&
7、#39;t you?M: Yes, I feel ready for it. I bought a good suit and clothing store and I had my hair cut. I had studied almost everything about finance and economicsQ: Where is the man probably going to work?Section B Passage 1There was once a man in South America who had a parrot, a pet bird that could
8、 imitate human speech The parrot was unique Tliere was no bird like him in the whole world He could learn to say any word except one He could not say the name of his native town, Ketunnel. The man did everything he could to teach the parrot to say Kctunnel, but he never succeeded. At first he was ve
9、ry gentle with the bird. But gradually, he lost his temper. "You stupid bird Why can't you learn to say that one word? Say Ketunnel or I will kill you.n But the parrot would not say it. Many times the man screamed, MSay KetuncL or FI1 kill you/1 But the bird would never repeat the name Fina
10、lly, the man gave up. He picked up the parrot and threw him into the chicken house"You are even more stupid than the chickens.1* In the chicken house, there were four old chickens, waiting to be killed for Sunday's dinner. The next morning, when he went out of the chicken house, the man ope
11、ned the door. He was shocked by what he saw. He could not believe his eyes and ears. On the floor lay three dead chickens The parrot was screaming at the fourth, HSay KetuneL or Fll kill you.”11 .Why did the man lose his temper?12. Who killed the three chickens?13. Why was the shocked at the scene t
12、he next morning?Passage 2In Britain, if you are found guilty of a crime, you can be sent to prison or be fined or be ordered to do community work such as tidying public places and helping the old. You may also be sent to special centers when you learn special skills like cooking, writing and car mai
13、ntenance About 5 percent of the present population are women. Many prisons were built over one hundred years ago. But the government will have built 11 new prisons by next year. There are two sorts of prisons The open sort and the closed sort In the closed sort, prisoners are given very little freed
14、om. They spend three to ten hours outside their cells when they exercise, cat, study, learn skills, watch TV and talk to other prisoners All prisoners are expected to work. Most of them are paid for what they do, whether it is doing maintenance or cooking and cleaning Prisoners in open prisons are l
15、ocked up at night, but for the rest of the time. they are free within the prison grounds. They can exercise, have visitors, or study. And some are allowed out of the ground to study or to do community work.14. What do we know about women prisoners in Britain?15.In what way are open prisons different
16、 from closed prisons?16. What do we learn about prisoners in Britain?Passage 3London taxi drivers know the capital like the back of their hands No matter how small or indistinct the street is, the driver will be able to get you there without any trouble The reason London taxi drivers are so efficien
17、t is that they all have gone through a very tough training period to get special taxi driving license During this period, which can take two to four years, the would-be taxi driver has to learn the most direct route to every single road and to every important building in London. To achieve this, mos
18、t learners go around the city on small motorbikes practicing how to move to and from different points of the city. Learner taxi drivers are tested several times during the training period by government officers The exams are terrible experience The officers ask you HHow do you get from Birmingham pa
19、lace to the Tower of London?11 and you have to take them there in the direct line. When you get to the tower, they wonl say Hwell done”. They will quickly move on to the next question After five or six questions, they will just say HSee you in two months* time/* and then you know the exam is over. L
20、earner drivers are not allowed to work and earn money as drivers Therefore, many of them keep their previous jobs until they have obtained the license. The training can cost quite a lot, because learners have to pay for their own expenses on the tests and the medical exam.17. Why are London taxi dri
21、vers very efficient?l&How long does the training period last?19. Why does the speaker think the driving test is a terrible experience?20. Why do learner drivers have to keep their present jobs?Part IIReading Comprehension(30 Points)Questions 2125 are based on the following passage.21 The first s
22、entence of the passage shows that today审题思路:本题关键词应该是first sentence, show.因此回答问题时应该紧扣该句的深层 含义,或者是参考其周边句子。A) people do not stay in one place all the time做题思路:无中生有B) people do not like to be familiar with others做题思路:无中生有C) people feel much more lonely than before做题思路:该选项与原句中的the more disconnected we fe
23、lt,后句中的setback (挫折)to the intimacy of human interaction 意思最为接近。D) people have less time to enjoy themselves做题思路:无中生有22. The word "intimacy'、in luie 2, paragraph 1. most probably means.审题思路:泄位不难,但是却需要考虑中心思想,考虑上下文,也可通过21小题的正确 答案来推出本文应该谈的是通讯技术让人相互疏远这一事实。A) closenessB) tendencyC) curiosityD) ha
24、ppiness23. If you ask somebody to give the telephone number of another person, you审题思路:本题关键词是ask, telephone number of another person,可以左位到You can't even call a person to get the phone number of another person anywhereA) can easily have it correctly做题思路:与原文不符B) may fail to get the answer做题思路:问题加该
25、选项就是原句的同意解释C) are likely to be laughed at做题思路:无中生有D) have to send him an email做题思路:无中生有24. This passage seems to tell us that审题思路:大意题,无法泄位,只能通过大意或抓捕选项关键词chain strore(共同词)回原 文左位,做题须谨慎。而本文的中心是高科技的出现使人的接触越来越少,根据chain sore 可初步泄位于文章最后一句。A) buying things in a chain store is pleasant做题思路:与原句中的cold clerk意义不
26、符B) most chain stores will not have clerks做题思路:新设备对于人的替代,以及最后一段第一句话的Pretty soon you won t hare the burden of making eye contact,完全可以该选项的推断。C) chain stores are more convenient than other shops做题思路:文中并没有做如此推断和比较D) clerks in chain stores are not friendly做题思路:以偏概全,原文中虽然有cold clerk -说,但是文章中还有一个单词山osc是 不可
27、以忽略的,说明只是特泄的某些人才是不友好的,不能一棍子全部打死。25. From this passage we can see that the writer.审题思路:中心大意题,问的是作者的观点与态度,大多数时候需要结合全篇文章来考 虑的。需要提出的是:考生需要将文章中所列举的事实与作者的议论分开A) thinks that we should be familiar with modem technology做题思路:本文的中心是现代通讯科技对于人与人之间关系的影响,并没有谈及人们是 否要熟悉现代科技B) holds a negative attitude towards today&
28、#39;s communications technology做题思路:该选项虽然含有文章关键词communications technology,但是意思却有违背中 心大意。作者在第一二自然段展示了部分事实,但是作者并没有发表评论。真正的评论 是在第三四五自然段中。C) believes that people are more concerned with themselves now做题思路:与中心无关,可直接排除(不靠近中心,不含文章关键词的选项在大意题中, 可直接排除)D) welcomes the influence of modern communications on our
29、lives做题思路:细读文章第第三四五自然段,便可解题。考生切莫受到第一二自然段的事实 影响。Questions 26-30 are based on the following passage26. There is a heated debate among American experts because审题思路:本题圧位关键词应该是debate, because,据此可左位到That started a debate over the wisdom of spending billions of dollars to keep nearly 2 million people <&
30、gt;<>。A) America has put 2 million people in prison做题思路:断章起义,2百万人并不等于2百万人的成本B) the cost for housing a prisoner keeps rising做题思路:断章起义,成本增长并不等于成本C) billions of dollars has been spent on prisoners做题思路:同意解释,与原文意思最为接近D) the prisoner population is the largest in the world做题思路:虽然与原文中 That shows an in
31、crease of nearly 840.000 prisoners during the 1990s and makes the United States the country with the highest prisoner population in the world意思极为雷同,但却不是问题所问的答案,做题要小心。27. From the first paragraph, we learn that审题思路:该题指立在第一段,做题时应该抓住选项的关键词和意思回到第一段来检测 其是否正确。A) the number of prisoners in America is incre
32、asing做题思路:根据 number of prisoners, increasing 可以上位到 That shows an increase of nearly 840.000 prisoners during the 1990s。B) America has the largest prison in the world做题思路:偷梁换柱,该选项中说的是最大的监狱,故可直接排除C) crime in America is getting much more serious做题思路:无中生有D) it is easy for a person to be locked un in Ame
33、rica做题思路:无中生有2& In 1999, the government spent about S39 billion to审题思路:本题关键词应该是1999, 39两位数字,依此可怎位到With the cost of housing a prisoner about $20.000 a year, the cost in 1999 for keeping all these prisoners behind bars is about $39 billion.A) improve the prison conditions做题思路:过度推断,原文只说housing,并没有涉
34、及到改善条件B) keep men and women in prison做题思路:无中生有C) build houses for prisoners做题思路:属原文中的housing的同意解释D) maintain the prisons做题思路:过度推断,原文只说housing,并没有涉及到监狱的维护29. Some experts argue that it is necessary to spend the money because审题思路:本题的关键词是experts, necessary, money, because,据此可宦位到原文中的第二 段第一句 Some experts
35、 argue that the money is well spent, saying the cost of keeping prisoners belimd bars doesn't seem much in comparison to the cost of crime to society.A) crime will cost even more money to society做题思路:该问题加上该选项就是对原文的同意解释B) the government can well afford the money做题思路:无中生有C) the number of prisoners
36、 is not really large做题思路:错误推断,如果该笔钱不大,那就没有必要进行辩论了D) prisoner population decreased in the 1990s做题思路:偷梁换柱,依据 prisoner population 1990s 可以左位到 Tliey also point out that the rise in the prisoner population in the 1990s coincided with (与相一致)a steady drop in the US crime rates.由此可以罪犯在增加,可是犯罪率却在减少。30. The a
37、uthor attitude towards the governments policy is.审题思路:观点态度题,做该类题目的关键就是找到作者自己所说的话,但是在专升本 英语考试中,作者的态度经常会比较隐晦,需要考生的细心挖掘,多从一些形容词和副 词入手。本文中作者本文中除了描述了一些事实,讨论了一些专家的意见,并没有发表 自己的任何意见。做此题,不可忽略原文,妄加推断。A) negativeB) positiveC) doubtfulD) unknownQuestions 31-35 are based on the following passage.31 Form the pass
38、age, we can learn that e-commerce (Line L Para. 1) means.审题思路:单词解释,常识题,如果真的不认识可根据上下文来推出正确答案。原文可 左位到 you can purchase (购买)your various goods through the Internet«A) making use of a supermarket做题思路:无中生有,原文中并没有make use的字样及相关意思B) buying and selling goods on the Internet做题思路:buying是对原文的purchase的同意解释
39、C) communication through 做题思路:无中生有D) purchasing goods in a department store做题思路:偷梁换柱,原文中说的是through the Internet,做题需谨慎32. The successful sales of show that审题思路:本题关键词是 sales, show,可龙位到 The success of indicates that e-commerce is reaching the public, challenging traditional shopping centersA) commercia
40、l interaction is becoming more and more important解题思路:无中生有,原文中并没有阐述商业活动的重要性B) the net company is turning into a middle-sized supermarket解题思路:以偏概全,原文是8848的营业额相当于一个中型超市,不是所有的网络公司C) online shopping has replaced the traditional shopping解题思路:过度推断,原文只是说正在形成挑战,但并未说已经取代D) people are starting to like online
41、shopping解题思路:原文reaching the public的合理推断,考生做题时确需小心33. The biggest advantage of online shopping lies in its.审题思路:本题关键词应该是biggest advantage,那么就意味着还有别的优势,左位时可 考虑两个因素1.问题顺序左位2.关键词左位(可同词同意)。就此可泄位到Convenience has become the most important element in any commercial interaction That's what onluie shoppin
42、g offerso针对这类题目,可直接在原文中寻找比较级。A) priceB) varietyC) convenienceD) size34. works best in helping customers to审题思路:本题关键词是best, helping customer,据此我们可以定位到文章最后一句That helps the customer to make a decision.A) complain of bad servicesB) bargain for a lower priceC) select fashionable productsD) make purchasin
43、g decisions35. The writers purpose in writing this passage is to.审题思路:大意题,问观点态度和写作目的。解答此类问题可以参考前四道题的解答, 和文章每个段落的大意来解答A) advertise 做题思路:该选项极具迷惑性,本文作者只是以8848为例来谈网购B) describe e-commerce做题思路:文中并未描述电子商务的具体事项,只是在size, price, advange等方而与 traditional shopping 做了 一些比较而已C) attract advertisers for 做题思路:无中生有D)
44、 compare online and traditional shopping做题思路:文章中的2、3、4、5段都进行了类似的比较Part IIIVocabulan and Structure(20 poin37.1 didn't know whether some books or a dictionaryA) is wantedC) are wantedB) was wantedD) were wanted做题思路:根据就近原则,谓语动词用单数,根据从句时态要与主句时态一致,所以选BA) OnB) At38. a cold afternoon in December, I saw
45、 a man walking around the houseC) InD) For做题思路:当moring, afernoon. evening前加了形容词,表某一特泄的早上、下午或晚上 时,前面一律用介词on.39. Long-distance trains have never been as common in the U.S.they are in other partsof the world 做题思路:这题考核平行比较结构as.as做题思路:从上下文意思,可以推断需要一个能引导主语从句的词。故选D。41. My grandfatlier takes ainterest in al
46、l his grandson s doings.做题思路:短语take a keen interest in ,表示"对非常感兴趣42. Jane says that wenot touch the snake as it is very dangerous.A) need没必要C) must 一定不.不可以B) can不能、不会(强调能力) D) would不会做题思路:短语object to + doing/n.故选D44. You are eighteen years old now, and it is time youyour own decisionsA) makeC)
47、madeB) have madeD) will make做题思路:本题考核虚拟语气的特殊用法,在it is (high) time that .中,从句谓语动 词多半用一般过去时或过去完成时。45. He said he couldn'tto retire from work and live only on his savmgs.A) accept 接受C) depend 依赖B) afford 负担得起D) complete完成46. He is going toa new course this semeste匚A) pick叩建起C) take up拿起、上课B) keep叩保
48、持D)put up举起.建起47. The ship is makingthe port as fast as it can.A) toC) upB) forD) out做题思路:本题考核的是make表“行进“的用法,当表示“行进、趋向“时,后而只能跟 介词for.4& He's been studying here for tliree years and by next July he.A) will have graduatedC) will be graduatingB) will be graduatedD) will graduate做题思路:当by+将来时间时,后
49、而的句子用将来完成时。49. Mary is a very active girl,John is a young man of few wordsA) whenC) asB) whileD) though做题思路:根据两个句子的意思及逻辑关系,可推断答案是B.50. There aresimilarities between the two cases although they look quite different.A) plainly 直率地、明显地 C) dominantly统治地、支配地B) primarily主要地.首先D) actually事实上51 The little b
50、oy is only two years old. He is too young tohimself.A) put onC) have onB) wearD) cover52. There was an accident on the railway and trains wereA) held on坚持C) held up耽搁、拦截B) held back阻碍、控制D) held out伸岀、提岀53. This dance used to be very popular, but now it is out ofA) place不合适、不恰当C)practice久不练习B) date过时
51、的D) control失去控制54. The eastern part of China isin climate to the western part.A) productive 多产的C) prosperous 繁荣的B) superior优于D) splendid壮丽的、辉煌的55. The new manager s job is tothe company to its former state.A) remove移走、排除C) recover恢复B) return 返回D) restore修复、重建56. The colors of the coat and the hat do
52、n't.A) match 匹配C) suit 适合B) mix混合57. They want to make their productsA) adequate足够的、适当的B) advisable明智的、可取的58. The teacher is ill. We d better go andA) call in 请来B) call for 要求59. When our team hadA) attacked 袭击B) beaten 打败60. His carelessness has resultedA) fromB) byD) imitate 模仿to a wider marke
53、t.C) available 可用的D) adoptive 收养的a doctor.C) call on 拜访D) call off取消、停止the other team by 3 to 1. we jumped with joy.C) hit打击D) struck敲击、罢工 _ a serious mistake.C) inD) to做题思路:本题考核固立搭配rcsi山in (导致)和result from (由 引起)的区别。根据 上下文意思,故选C。61 Busyshe is, she still reads a lot of books after workA) howeverC) a
54、lthoughB) asD) since做题思路:当as引导让步从句时,必须把表语或状语提前。反推故选B。62. The writer and his booksare known to us all arc welcome hereA) thatC) whoB) suchD) what做题思路:先行词既有人又有物时,用(hat,所以选A.help.63. In the dark street, there wasn't a smgle person to whom she could turnA) toC) fromB) withD) for64. Police are invest
55、igating how $10 million was illegallyout of the Bank.A) transferred 转移C) transmitted 传播B) transformed 转换D) translated 翻译65 John feltwhen his classmates laughed at himA) wounded受伤的(肉体上) C) hurt受伤的(肉体上或精神上的)B) injured 受重伤(肉体上) D) harmed伤害、危害66. The experiment.they decided to go on holiday for a weekA)
56、 to be finishedC) been finishedB) be finishedD) having been finished 独立主格结构67. We have to attend the meeting tomorrow afternoon.?A) don 7 weC) haven't weB) won't weD) needn t we做题思路:陈述部分有have to +v. (had to + v ),疑问部分常用don't +主语(didn't +主语)6& She has a large collection of books m
57、anywhich are written in JapaneseA) amongC) fromB) inD) of做题思路:固泄用法,需要强记the new product.69. The sales manager is doing his best toA) promote 推销C) move 移动B) lift举起D) advance提出、提升70. She isto visit us if she knows the house where we are livingA) likely可能的(主语可以是人)C) probableB) possibleD) alike做题思路:B、C两选项的主语不能是人。71 that it was goin
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- GB/T 46775-2025石油天然气工业管道输送系统螺纹连接件试验程序
- 2025年湖南省桂阳县公开引进20名高层次和急需紧缺医疗技术人才笔试历年典型考题(历年真题考点)解题思路附带答案详解
- 2025年浙江大学党政管理人员专职辅导员和行政专员公开招聘80人笔试历年典型考题(历年真题考点)解题思路附带答案详解
- 2025年河源市交通建设工程质量监督站编外2人笔试历年典型考题(历年真题考点)解题思路附带答案详解
- 2025年河北省平山县人力资源和社会保障局公开招聘35名专业技术人员事业单位考试押题密卷笔试历年典型考题(历年真题考点)解题思路附带答案详解
- 2025年文山州丘北县事业单位紧缺岗位公开招聘(6人)笔试历年典型考题(历年真题考点)解题思路附带答案详解
- 2025年广西玉林市福绵区农业机械化服务中心公开招聘见习生2人笔试历年典型考题(历年真题考点)解题思路附带答案详解
- 富平友谊幼儿园安全培训课件
- 家长安全培训照片课件
- 2026年智慧城市系统集成合同
- 2025年中考数学二轮专项复习【最值问题-瓜豆原理专题训练】-讲义
- T-ZJICA 1101-2024 算力中心智慧物业服务规范
- 签订劳动合同的注意事项
- 体育赛事组织团队职责分配
- 2024-2025学年上海市普陀区五年级(上)期末数学试卷(含答案)
- DG-TG08-12-2024 普通中小学建设标准
- 2025新高考数学核心母题400道(教师版)
- 《民用建筑集中空调自动控制系统技术标准》
- 民警进校园安全教育
- 《电力建设工程施工安全管理导则》(NB∕T 10096-2018)
- 【MOOC】金融风险管理-中央财经大学 中国大学慕课MOOC答案
评论
0/150
提交评论