下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、【英语】八年级英语上册阅读理解点+例题-全面解析一、八年级英语上册阅读理解专项练习(含答案解析)1 .阅读理解Amsterdam is the bike capital of the world. Biking is a fun and easy way of getting around Amsterdam.Students go to school by bicycle. People ride their bicycles to work. Travelers ride bicycles freely around the city. Even police work on bicycl
2、es. You can see these every day in Amsterdam. There are many roads and traffic signs (标t己) for bicycles. There are also many places for bicycle parking.If you travel in Amsterdam, you don't need to take a bus or taxi, just a bicycle. You can ride the bicycle along the roads and the streets enjoy
3、ing the scenery (风景).The city has a lot of bicycle shops to choose from. If you do not want to buy a bicycle, you can go to rent (租赁) a bicycle. They are in almost every part of the city. Going for a ride is enjoyable. It's a good idea to find an experienced guide. Because he would take you to s
4、ome of the city's most beautiful places. Riding bicycles in Amsterdam is of great fun and relaxing; just remember to follow the traffic rules.(1) If a traveler wants to stay in Amsterdam for days, he can choose to 一A. take a busB. rent a bicycleC. take a taxiD. follow the guide(2) What does the
5、underlined word "experienced" mean in Chinese?A.经历丰富的B.懒惰的C.肥胖的D.强壮的(3) Which of the following is NOT true according to the passage?A. It's easy for people to park their bicycles in Amsterdam.B. Most people in Amsterdam ride bicycles to work or school, except police.C. Amsterdam is fam
6、ous as a bicycle city.D. People can find bike rentals everywhere in Amsterdam.(4) What's the best title for the passage?A. How to Travel in Amsterdam.B. The City of Bicycles - Amsterdam.C. How to Rent a Bicycle in Amsterdam.D. A Beautiful City.【答案】(1) BA(3) B(4) B【解析】【分析】主要讲了世界自行车首都Amsterdam o(1
7、) 细节题。根据 If you do not want to buy a bicycle, you can go to rent(租赁) a bicycle.可知可以租赁一辆自行车,故选 Bo(2)词义猜测题。根据后句Because he would take you to some of the city's most beautifulplaces可知这个导游可以带你去这个城市最美丽的地方,即这个导游必须是经历丰富的, 故选Ao(3)细节题。根据 Even police work on bicycles.可知警察也骑自行车上班,故选 B。(4)主旨题。根据 Amsterdam is
8、 the bike capital of the world.可知主要讲了世界自行车首都 Amsterdam。 故选 B。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、词义猜测题和主旨题三种常考题型,细节题要 注意从文中寻找答案;词义猜测题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读 全文,了解大意之后找出中心思想。2 .阅读理解Is it difficult for you to get up in the morning? Hiroyuki's bed will solve your problem! Here is how it works.The bed is connected
9、to an alarm clock. First, the alarm clock rings. You have a few minutes to wake up. Next, a tape recorder in the bed plays soft music. The tape recorder in Hiroyuki's bed plays a recording of his girlfriend. She whispersin a sweet voice, “ Wake up, darling, please." Afew minutes later, Hiro
10、yuki hears a recording of his boss. His boss shouts, “ Geup at once, or you'll be late! ”If you don't get up after the second recording, a mechanicalbed wi ll akfooty()u on thethe head. The bed waits a few more minutes. What! You're still in bed! Slowly the top of the bed rises higher an
11、d higher. The foot of the bed goes lower and lower. Finally you slide off the bed and onto the floor. You are out of bed and awake!Hiroyuki's bed is not in stores. There is only one bed the bed Hiroyuki made for a contest.Maybe someday a company will make Hiroyuki's bed and sell it in stores
12、. Maybe people will buy millions of beds. Then Hiroyuki will be rich. If the bed makes Hiroyuki rich, he won't need to go to work and he won't need to get up early!(11) The bed is useful to the people -A. who can't sleep wellB. who can't get up earlyC. who go to bed earlyD. who go to
13、 bed late(12) The bed is not connected to 1A. an alarm clockB. a tape recorderC. a TV D. a mechanical foot(13) What will finally happen to Hiroyuki if he doesn't get up?A. He will slide onto the floor.B. A tape recorder will play a recording of his boss.C. A mechanical foot will kick him on the
14、head. hD. The bed will rise higher and higher.(14) Which of the following is true?A. Hiroyuki's company has made such beds. B. Hiroyuki's bed is the only one made for a contest.C. Hiroyuki has made a lot of money.D. Hiroyuki needn't get up early now. The underlined word“whispers'then
15、second paragraph means 2”.A. speaks loudlyB. speaks sadlyC. speaks angrilyD. speaks quietly【答案】(1) B(15) C(16) A(17) BD【解析】【分析】(1)推理判断。根据第一段Is it difficult for you to get up in the morning? Hiroyuki's bed willsolve your problem!可知此床是专门为那些早起困难的人设计的。故答案为B。(2)细节理解。通读短文 ,由第二段第一句 The bed is connected
16、 to an alarm clock 可知床与 闹钟相连;由 Next, a tape recorder in the bed plays soft music可知床与录音机相连;由 a mechanical "foot in the bed will kick you on the head可知床与机器脚相连。所以可得出结 论:床上未连接电视。故答案为C。(3)细节理解。根据第三自然段的Finally you slide off the bed and onto the floor 可知最后你会溜下床站到地上。故答案为Ao(4)细节理解。根据最后一段There is only on
17、e bed the bed Hiroyuki made for a contest.可知这个床是Hiroyuki为参加竞赛而制作的,故答案为B。(5)词义猜测。根据上一句可知一开始Hiroyuki床播放你女朋友的录音,可知该句句意为:她用甜美的声音低声说。故推知 whisper意为低声地说”与D项意思相近。故答案为Do【点评】本文属于说明文,阅读时在文章首段确定文章的中心句,然后快速浏览文章内 容。阅读问题,找到问题中的关键词。在文章中定位问题中的关键词,答案就在关键词附 近。3 .阅读理解Do you know the whales in the sea? There are many re
18、latives (亲属) in the whale family and they always live together with whales.Few people know dolphins (海月豕)are part of the whale family. Dolphins are not fish. Theyare mammals (哺乳动物).They breathe air, and they have babies and feed them with milk.Dolphins are famous for their wonderful shows. They can
19、jump high out of the water and show turns in the air. These jumps give the dolphins time to breathe.Porpoises (鼠海月豕)are also in the whale family and are quite like dolphins. But they aredifferent in the size and shape of the mouth. The dolphin's mouth is long and thin, but the porpoise's is
20、short and thick. Dolphins are also more talkative than porpoises. Dolphins make sounds to talk with each other under water. But porpoises do not do this. Both of them are smart and friendly to humans.Not all the members of the whale family are friendly. Big whales are much easier to be angry than sm
21、aller dolphins or porpoises. An angry whale can be dangerous. Perhaps this helped to create the story of Moby Dick that sank (使下沉) a ship and made all the people on it die in the sea.11) According to the passage, the porpoise 一A. is a kind of mouseB. is friendly to humansC. is much bigger than the d
22、olphinD. has a longer nose than the dolphin(2) What can we learn from the passage?A. Dolphins and porpoises have great differences in their habits.B. Whale families often like swimming and living in groups.C. Porpoises make sounds to communicate with one another under water.D. Dolphins jump high out
23、 of the water to have fun.(3) The underlined part "Moby Dick" in the last paragraph is probably A. a shipB. a dolphinC. a porpoiseD. a whale(4) Which is the best title for the passage?A. Food that Whales EatB. Whales' Eating HabitsC. Members of the Whale FamilyD. Differences Between Do
24、lphins and Porpoises【答案】(1) BB(3) D(4) C【解析】【分析】本文介绍了鲸类的生活习性。(1)细节题。根据文章提到的Both of them are smart and friendly to humans 可知,它们对人类很友好,故选 B。(2) 细节题。根据文章提至U的 There are many relatives in the whale family and they always live together with whales 可知,鲸类通常群居生活,故选 B。(3)推断题。根据文章前文介绍可知,大鲸鱼脾气不好,可知划横线的单词应该是大鲸鱼这
25、一类,故选 Do(4)主旨题。根据文章前后内容可知,本文主要介绍了鲸鱼家族的种类和习性,故选Co【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意 从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了 解大意之后找出中心思想。4 .阅读理解If you don't like sports, you can try some non-sport activities. The non-sport activities can also help you take exercise and keep you active. Here a
26、re some popular non-sport activities.Walking your dogLots of teenagers (青少年)like dogs. If you have a pet dog, you can take it for a walk. Dogsalways run around. They run faster than you. When you walk your dog, you will run after it. You will get exercise in this way. Walking your dog can also keep
27、you active.Working in the gardenGardening is getting popular nowadays. There are some things you can do in the garden. Youcan water flowers, grow vegetables or pick apples. Working in the garden can make you feel relaxed. Some people say working in the garden can also make them healthy.Making a snow
28、manDo you feel bored on snowy days? Go outside and make a snowman. You can make a snowman with your parents or friends. You will have great fun making a snowmanIt doesn't matter what activity you will choose. Just remember that the most important thing is to keep healthy and be active.(1) We can
29、 do some things in the garden EXCEPT(除了) according to the third paragraph.A. watering flowers B. growing vegetables C. cooking meals D. picking apples (2) Which of the following is TRUE according to the passage?A. There are four non-sport activities in the passage.B. We can know how teenagers get ex
30、ercise by walking dog.C. Lots of teenagers don't want to work in the garden.D. The writer thinks the most important thing is to have fun.(3) The purpose (目 的) of the passage is to.A. ask teenagers to take more exerciseB. tell teenagers some ways to have fun.C. ask teenagers to work in the garden
31、.D. ask teenagers to try some non-sport activities.(4) Which part of a magazine can we read the passage?A. Health & Exercise B. Seasons & Games C. Animals & Plants D. Food & Drinks 【答案】(1) C B (3) D (4) A【解析】【分析】本文讲述了几个受欢迎的非体育活动。(1)细节题。根据 There are some things you can do in the garde
32、n. You can water flowers, grow vegetables or pick apples你可以在花园里做一些事。你可以浇花、种菜或摘苹果,可知除了做饭 我们都可以做,故选Co(2)推理题。根据 Walking your dog can also keep you active遛狗也能让你保持活力可知,我们可以知道青少年如何通过遛狗来锻炼身体是对的,故选Bo(3)推理题。根据本文讲述了几个受欢迎的非体育活动可知,本文目的是请青少年尝试一些非体育活动,故选Do(4)细节题。A健康与运动,B季节与游戏,C动物与植物,D食物与饮料,根据本文介 绍了几个受欢迎的非体育活动,可知文
33、章来自健康与运动,故选Ao【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断 题需要联系上下文,推断出需要的信息。5.阅读下列短文,从每题所给的(A、RC和D)四个选项中选出最佳选项。You may have heard of the Grinch. He once stole (偷)Christmas. You may have read the popular book How The Grinch Stole Christmas by Dr. Seuss But Have you ever seen him in the movie? Now there is
34、 a new movie this month. It is called The Grinch.The Grinch is a green, furry creature He lives on a mountain above the Who-village. The Whos live there. The Whos are happy people. That makes tile Grinch angry. It makes him the most angry at Christmas time. The Grinch has an idea. He will steal Chri
35、stmas! His dog Max will help.The Grinch is a beautiful movie. The movie is quite similar to the book. The writer added some backstory to the film to show us what happened to the characters in the past. The Grinch was an orphan (孤儿).When he was a child, he felt tile Whos didn't like him. He has b
36、een angry all hislife. Christmas is the worst time. That's why he feels so angry when he sees the Whos enjoying Christmas. He wants them to feel what he feels.Miss Cindy Lou Who has a Christmas wish. She needs to talk to Father Christmas about it. Her mom works very hard all day and all night. S
37、he wants her mom to have a rest.The Grinch is about true spirit of the holidays. It is about love and kindness winning out over everything else. The Grinch gets to know he can't steal Christmas because itjs not a thing.11) Where does the Grinch live?A. In a village.B. On a mountain. C. In a Chri
38、stmas tree.D. In a street.(2) According to the Grinch, which of the following is NOT true?A. The Grinch decided to steal Christmas because he wanted the Whos to be angry.B. Miss Cindy Lou Who's wish is that she wants her mom to have a rest on Christmas.C. The Grinch had an unhappy life when he w
39、as a child.D. The Whos won't have a happy Christmas.(3) What does the underlined word "it" in the last paragraph refer(指代)to?A. The spirit of the holidays. B. Christmas. C. The Grinch. D. Love and kindness.(4) What type is the passage?A. A movie story. B. A movie review. C. A movie ins
40、truction. D. A movie advertisement.【答案】(1) BD(3) B(4) B【解析】【分析】主要讲了电影圣诞怪杰的评论。(1)细节题。根据 He lives on a mountain可知他住在山上,故选 B。(2) 细节题。根据 That's why he feels so angry when he sees the Whos enjoying Christmas. 可 知Whos圣诞节玩得高兴,故选 Do(3)细节题。根据前句he can't steal Christmas可知他不能偷取圣诞节的原因是圣诞节不是物品,所以it代指圣诞节,故
41、选 Bo(4)细节题。根据全文可知主要讲了影评,故选B。【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。6.阅读下列材料,从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Detective Conan is back on the big screen. It came out in Japan on April 13th, in Taiwan on July 6th, in Korea on August 8th and in Chinese mainland theaters on November 9th. What kind ofmystery (神秘事件)will he hav
42、e to solve this time?Days before a big meeting in Tokyo, an explosion (爆炸)takes place around the buildingwhere there will be a meeting. Conan thinks this is strange. Why does the explosion take place before the meeting, but not during the meeting? Conan finds a police officer named Amuro at the plac
43、e of explosion. He thinks Amuro may know something. He looks into Amuro. At the same time, Conan's neighbor Kogoro Mouri is caught because the police found his fingerprints (指 纹) at the scene (现场) of the explosion. But Conan believes Mouri had nothing to do with the thing. He tries to prove this
44、.Can Conan solve this mystery? You can find out yourself by watching Detective Conan: Zero the Enforcer. It lasts 115 minutes. Enjoy it!(1) The movie came out in Chinese mainland on.A. April 13thB. July 6thC. August 8thD. November 9th(2) The underlined world "prove" means in Chinese.A.证实.B
45、1信.Cf测.成现.(3) Which of the following is NOT true?A. The explosion takes place in Tokyo.B. Conan's fingerprints are at the scene of the explosion.C. The explosion takes place before the meeting.D. Amuro is a police officer.【答案】(1) DA(3) B【解析】【分析】主要讲了电影侦探柯南。(1)细节题。根据 in Chinese mainland theaters o
46、n November 9th. 可知在 11 月 9 日在中国 大陆上映,故选Do(2)细节题。根据 But Conan believes Mouri had nothing to do with the thing.可知柯南相信Mouri与这件事没有关系,所以柯南努力证实,故选 Ao(3)细节题。根据 Conan's neighbor Kogoro Mouri is caught because the police found his fingerprints (指纹)at the scene (现场)of the explosion.可知是柯南邻居 Kogoro Mouri 的
47、指纹在现场发现,而不是柯南的,故选Bo【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。7 .阅读理解A healthy eating habit along with enough exercise can help you keep healthy. When you are young, it is important to give your body what it needs, If you skip meals, you can't get enough calories (卡路里) .And then you may feel tired. By the w
48、ay, the calorie is just another word for energy. About 50% of your calories should come from rice, bread, vegetables and fruit. You also need to drink a lot of water, 6 to 8 glasses a day. Drinking enough water can make your body work better and make you healthy.Exercise can help to make you look go
49、od, feel good and be healthy. Scientists say that kids should spend at least 30 minutes exercising a day, five times a week. It is easy to do! You can walk or ride your bike to school, and play sports at school. However, kids often give up sports, saying they have no time left after finishing their
50、homework. In fact, doing exercise can help them sleep better and do better in their lessons.If you follow the advice above, you will look and feel much better and become healthier.(1) The underlined word "skip" means "" in Chinese.A.询问B过Cfi止D移(2) According to the scientists, kids
51、 should spend at least minutes exercising every week.A. 30B. 50C. 100D. 150(3) Why do many kids give up sports according to the passage?A. Because they are too lazy to exercise. B. Because they feel great after giving up sports.C. Because they are busy with their studies. D. Because they don't l
52、ike playing sports at all.(4) Which of the following is TRUE according to the passage?A. About 80% of your calories should come from rice, bread, vegetables and fruit.B. You need to drink three to four glasses of water every day to keep healthy.C. Students should exercise at least twice a week to ke
53、ep healthy and happy.D. Doing exercise can help kids sleep better and do better in their lessons. What's the main idea of this passage?A. How to eat healthily.B. How to exercise.C. How to look thinner.D. How to keep healthy.【答案】(1) BD(3) C(4) DD【解析】【分析】主要讲了怎样保持健康。(1)推断题。根据 you can't get enou
54、gh calories(卡路里).你不能得到足够的卡路里,所以是不吃饭,所以 skip意思是略过,故选 Bo(2) 细节题。根据 Scientists say that kids should spend at least 30 minutes exercising a day, five times a week.可知科学家说孩子们应该一天至少锻炼30分钟,一周 5次,所以一周150分钟,故选D。(3)细节题。根据 However, kids often give up sports, saying they have no time left after finishing their h
55、omework.可知孩子们经常放弃运动,说做完作业后没有剩下的时间来运动, 故选Co(4)细节题。根据 In fact, doing exercise can help them sleep better and do better in their lessons.可知运动可以帮助孩子们更好地睡觉和更好学习,故选D。(5)主旨题。根据全文可知主要讲了怎样保持健康。故选Do【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意 从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了 解大意之后找出中心思想。8 .阅读理解Dear Aunt Tar
56、a,I have a problem. We have to do our homework in groups and finish it before this Friday, but Gary, the boy in our group, does nothing helpful. He just keeps rocking the boat. Every time we talk about problems with him, he always says, "Don't worry. I'll do it later." But he hardl
57、y ever does his job. And when he does, he does it in the wrong way. Someone has to do it for him again. What's worse, when Ms. Lin asks our group about the homework. Gary always tells her that we don't work hard enough. I'm really angry with Gary about this. We're in the same group.
58、Shouldn't we help each other to do a better job?Kate Dear Kate,It is important for students to learn how to work together in a group. Maybe you should talk with Gary about the problem and tell him you all need his help. If he still doesn't change, talk to your teacher. I believe she can make
59、 Gary do his job.Aunt Tara(1) What do the underlined words "rocking the boat" mean in English in Kate's letter?A. Stopping things going well.B. Telling people what to do.C. Working without thinking.D. Playing games all the time.(2) From Kate's letter, we know Ms. Lin may be a.A. doctorB. nurseC. teacherD. repor
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 生日鲜花合同范本
- 袜厂工人协议书
- 认干爹的协议书
- 设备包机协议书
- 设备经销协议书
- 设计修改协议书
- 设计盖章协议书
- 试工培训协议书
- 康养联合体协议书
- 建设大门协议书
- CNC技术员调机培训
- 雨课堂在线学堂《审美的历程》作业单元考核答案
- 2025-2026学年统编版(2024)三年级上册语文期末综合能力测试卷及答案
- 中科佰奥辐射建设项目环境影响报告表
- GB 15811-2025一次性使用无菌注射针
- 1688采购合同范本
- 购买铁精粉居间合同范本
- 药物致癌性试验必要性指导原则
- 评估报告-G315交叉口安评报告
- 肌电图在周围神经病中的应用
- 2025春季学期国开电大专科《理工英语1》一平台机考真题及答案(第五套)
评论
0/150
提交评论