版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、高考仿真模拟试题(二).完形填空(2008年安徽)There are many different ways of seeing a town for the first time. One of them is to walk around it, guidebook in hand. Of course, we may_1_with our guidebooks the history and_2_developments of a town and get to know them. But then, if we take our time and _3_in a town for a
2、 while, we may get to know it better. When we_4_it as a whole, we begin to have some_5_, which even the best guidebooks do not answer. Why is the town just like this, this shape, this plan, this size? Why do its streets _6_in this particular way, and not in any_7_way?Here even the best guidebook_8_u
3、s. One can t find in it the information about how a town has developed to the_9_appearance. It may not describe the original (最初的)_10_of a town. However, one may get some idea of what it_11_look like by walking around the town. One can also imagine how the town was first planned and built. Then one
4、can learn more about in what direction the town_12_to develop.What is the_13_of studying towns in this way? For me, it is_14_that one gets a greater depth of pleasure by visiting and seeing a town with one s own eyes. A_15_visit to a town may help one better understand why it is attractive than just
5、 reading about it in a guidebook.解读:本文是一篇说明文,介绍了了解一个城镇的不同的方法。作者提出亲自到城镇里转一转要比拿一本旅行指南好。1. A. writeB. studyC. tell D. remember解析句意:当然,我们可以用旅行指南去研究一个城镇的历史以及它独特的发展,然后慢慢了解它。分清句子结构,study的宾语是history。答案B2. A. strange B. similarC. separate D. special解析special“特殊的”。separate“单独的,分开的”,strange“奇怪的”,similar“相似的”,都
6、不符合语境。答案D3. A. march B. workC. stay D. wait解析句意:不过,如果我们花时间在城里待一会儿,我们可以更好地了解它。march“行军,前进”。答案C4. A. look at B. look afterC. look for D. look up解析句意:当我们总体看过之后,我们会有一些连最好的旅游指南都解答不了的问题。答案A5. A. ideas B. opinionsC. feelings D. questions解析由下文的answer可知选D。答案D6. A. open B. runC. begin D. move解析指街道延伸用run/exten
7、d。答案B7. A. one B. moreC. other D. such解析other“其他的”。这里指:为什么街道以这种独特的方式延伸,而不是任何其他方式?答案C8. A. helps B. tricksC. fails D. satisfies解析句意:甚至最好的旅行指南也会使我们失望。fail sb“使某人失望,有负于某人”。trick sb“哄骗某人”,与语境不符。答案C9. A. old B. normalC. first D. present解析present“目前的”。这里是指“一个城镇如何发展成了现在的样子”。答案D10. A. capital B. meaningC. d
8、esign D. change解析根据后面“the town was first planned and built”可知此空应填design。答案C11. A. used to B. seemed toC. had to D. happened to解析used to look like“过去看起来是什么样的”。答案A12. A. stops B. appearsC. starts D. continues解析句意:于是,一个人能够对这个城镇继续往什么方向发展有更多的了解。答案D13. A. point B. viewC. problem D. difficulty解析what is the
9、 point of doing sth“做某事有何意义”。答案A14. A. nearly B. simplyC. generally D. hardly解析simply“仅仅,只不过”。答案B15. A. costly B. formalC. group D. personal解析personal“个人的;亲自的”。答案D.语法填空(2008年梅州一模)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。Crying marriage?_16_(surprise) ,isnt it? Actually, the custom of c
10、rying marriage existed a long time ago in many areas of Southwest Chinas Sichuan Province, and_17_(remain) in fashion_18_the end of the Qing Dynasty. Though not so popular as before, the custom is still observed by people in many places, especially Tujia people, who view it as a_19_(necessary) to ma
11、rriage procedure.It is very much_20_same in different places of the province. According to elderly people, every bride had to cry at the wedding._21_, the brides neighbors would look down upon_22_as a poorly cultivated girl and she would become the laughingstock of the village. In fact, there were c
12、ases_23_which the bride was beaten by her mother for not crying at the wedding ceremony.In a word,crying at wedding is a_24_by custom to set off the happiness of the wedding through falsely sorrowful words. However, in the_25_(arrange) marriages of the old days of China,there were indeed quite a lot
13、 of brides who cried over their unsatisfactory marriage and even their miserable life.16解析此处意思是crying marriage(哭嫁)令人吃惊。答案Surprising17解析and前面的动词existed用了过去式,后面的动词也用过去式,与existed构成并列谓语。答案remained18解析这种习俗“直到”清末都很流行。答案until/till19解析a后面用名词,指哭嫁是土家族婚礼中一个必不可少的程序。答案necessity20解析same前一定有冠词the。答案the21Otherwise2
14、2解析新娘在婚礼上必须哭,“否则”邻居们就会瞧不起她。答案her23解析in which引导定语从句。答案in24解析a way to do sth.做某事的方法。答案way25解析arranged marriage意为“包办婚姻”,用过去分词表示被动,即“被包办的婚姻”。答案arranged.阅读第一节阅读理解阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项。AWestern New Bridge Library AnnouncementShortened Library Hours for Spring BreakLibrary Hours have been shortened
15、 to 7 hours a day (900 a. m. 400 p. m. ) for Spring Break from March 24 to March 30.Coming EventsOn Monday, March 24, at 1030 a. m. , Scott Sutton, a childrens writer, will tell stories to kids over seven. Sutton s attractive style will surely inspire everyone present !At 200 p. m. , on March 25, a
16、lecture will be delivered in Room 201, which focuses on the development of writing skill. Famous tutors from the district won t disappoint you.At 100 p. m. ,on March 26, the Georgetown Musicians will present an Irish Folk Concert, which will be entertaining for the entire family. Come for the music
17、and stay to check out some relevant books for the rest of the week!On Thursday, March 27, at 200 p. m. , the annual Children s Gathering will take place in Room 201, the second floor. Pick up an invitation in the Children s Room and return your RSVP (回复)to reserve your seat at the table by 300 p. m.
18、 on Tuesday, March 25. Only children are allowed in the Gathering.At 1030 am. on Friday, March 28, Enzo Monfre of the hit kids science show, ENZOology, will bring Fossils Live! Surely Enzo will take the audience back in time, deep beneath the surface of the earth, to uncover the mysteries of killer
19、dinosaurs, and more. Enzo recently appeared on the Ellen DeGeneres Show come and see him at the library!Please note: In case of emergency, please call the Help Desk at 926 3736 and follow the procedures outlined on the voice message. The calldown service is staffed 24 hours a day, 7 days a week for
20、emergencies. The Help Desk supplies service to you all the year round! For questions about all these, please contact_hld_wnbl._corg.Come for the great Fun; Stay for the relevant Books!语篇解读本文是一则通知,属于应用文。文章主要介绍了寒假期间学校图书馆作息时间的变化及将要举行的一系列活动。26Tim wants to polish his writing, it is best for him to attend
21、 the related activity on_.A. MondayB. TuesdayC. Thursday D. Friday解析推理判断题。根据Coming Events中的第一、二两条信息判断,提高写作技能的活动是在March 25举行的,而由第一条信息可知March 24是星期一,所以选B。答案B27Which of the following descriptions about the annual Children s Gathering is true?A. Tickets are a must in order to attend it.B. Only those who
22、 have received an invitation are admitted in the Gathering.C. You have to make a reply to the invitation to make sure you get a seat.D. You d better apply in advance because there are not enough seats for everyone.解析细节判断题。根据第四条信息可知,要想参加该活动,需要在儿童室取请帖并回复以预订座位,因此C项正确。答案C28Which of the following is NOT
23、true according to the announcement?A. The children who are interested in the mysteries of killer dinosaurs can attend the Ellen DeGeneres Show on Friday.B. Children can t attend all the activities with their parents.C. Children can choose more than one of the activities.D. Children can borrow some r
24、elevant books for the activities.解析细节判断题。根据第五条信息的最后一句可知A选项中的the Ellen DeGeneres Show并非在假期所举办的活动。答案A29If there is an emergency, you should_.A. call the Help DeskB. contact hld wnbl. corgC. stay in the library and waitD. ring 926 3637解析细节理解题。由注意事项中的第一句话可知答案。答案A30The announcement is mainly intended for
25、_.A. staff members of the libraryB. parents of the school childrenC. the school childrenD. volunteers of the activities解析推理判断题。根据通知内容可知,活动是为学生举办的,这则通知主要是让他们了解活动的时间、地点及相关内容。答案CBMs Tan, you ve referred to your new novel as your eighth book.Thats because it took me six or seven attempts at a second nov
26、el before I started and completed this one.Why do you think you had so many false starts?I would say that my reasons were wrong: I was trying to prove that I wasnt just a motherdaughter storyteller, or I was trying to prove that I didn t just have to write about things that were strictly Chinese or
27、ChineseAmerican. Those were never the right reasons for writing those early stories. And I could never come up with other, better reasons for continuing them.What kept you going on this book?This book was different because it was based on my mother s real life. The reason for writing it became more
28、personal and emotional. After The Joy Luck Club came out, my mother was always explaining to people that she wasn t any of the mothers in that book. And at one point she said to me, “Next book tells my true story.” And then she started telling me things I never knew before. She also told me many, ma
29、ny stories,because my mother doesn t generalize. The book really grew out of that.Have you ever visited China?Yes. I ve been there twice: about three years ago and then again last November, both times with my mother and my husband.Was it difficult to capture the ChineseAmerican dialect without sound
30、ing like a parody(拙劣的模仿)?No, because it s the language I ve heard all my life from my mother. She speaks English as it s direct translation from Chinese. But its more than that: Her language also has more imagery than English.Can you think of an example?Somebody might say to me, “Dont work so hard.
31、Youll kill yourself.” My mother will say to me,“Why do you press all your brains out on this page for someone else?” So it s very vivid. That s the way she talks.Have many readers told you that the Chinese mother in your book reminded them of the typical Jewish (有癖好的) mother?Many people have told me
32、 that. I think the motherdaughter relationship is very intense in both cases.Culturally there is an acceptance that mothers have the power to tell their children, especially their daughters, how to conduct their lives not simply up until the time they are 18, but for the rest of their lives.However,
33、 when children grow up in a different culture from their parents, they tend to keep more secrets from their parents. The children think, “They just wouldn t understand that I had to do this.” And that can really create a gap, and it can grow as the number of secrets grows.语篇解读这是一篇人物访谈纪实。通读这篇访谈录,我们可以
34、了解华裔美国作家Ms Tan创作第二部作品的经历。31Based on the questions in this interview, what do you think Ms Tan s profession is?A. A journalist. B. A storywriter.C. An interviewer. D. An interviewee.解析推理判断题。根据文中的“your new novel,a second novel”等关键词及访谈内容可知,Ms Tan是一名小说家。C、D两项有一定的干扰性,注意题干中问的是“profession(职业)”。答案B32What s
35、TRUE about Tan s second book?A. It s about her real life in America.B. The name of the book is The Joy Luck Club.C. It is the result of many times of careful thought.D. It includes many works of her mother.解析细节判断题。根据文中的“it took me six or seven attempts at a second novel before I started and complete
36、d this one”可知,Tan在完成这部书的写作之前曾经历过六、七次尝试,说明这本书是她经过多次深思熟虑的产物。答案C33Which question is NOT answered in the interview?A. How does she think of her mother s language?B. How many books does she plan to write?C. When did she visit China?D. How is generation gap created?解析细节理解题。“她计划写几本书?”这个问题在文中找不到答案,其他三项文中均有涉
37、及。答案B34We can infer that_.A. Tan s mother is a good storytellerB. Tan plans to write another book about her motherC. Tan plans to return to ChinaD. Tan s mother is hard to communicate with because of personality解析推理判断题。根据文中的“She also told me many,many stories,because my mother doesnt generalize”和“So
38、 its very vivid.Thats the way she talks”可知,Tan的母亲是一位善于讲故事的人。答案A35The last paragraph mainly talks about_.A. how to keep secrets from parentsB. how to deal with the motherdaughter relationshipC. how to conduct the livesD. how the generation gap comes about解析段落主旨题。此段大意是:传统地认为母亲有教育孩子们一生如何生活的权力,而孩子们随着年龄的
39、增长,他们不愿将自己的秘密告诉父母,从而产生了代沟。因此本段主要阐述的是代沟是如何产生的。答案DC“Luck is a matter of preparation meeting opportunity,” said the American talk show host Oprah Winfrey. I ve never watched her show, but when a selfmade billionaire gives life advice it s probably worth listening to.Her point is that blind luck is very
40、 rare. You may have to be lucky to find a good job these days but that does not mean you should sit at home waiting for the opportunity to come to you. If you re a Chinese,you may already be familiar with the tale of a farmer waiting by a tree stump (树桩) for a rabbit to run out and break its neck.A
41、book by the UK psychologist Richard Wiseman, called The Luck Factor, argues we can all make ourselves luckier. It s not about going to a temple to burn some incense (香) in hopes that the gods will give you good fortune; it s practical advice you can follow each day.Wiseman conducted an experiment as
42、 part of his studies. First he divided volunteers into two groups:those who said they were lucky in life and those who said they were not. He gave everyone a newspaper and asked them to look through it to count how many photographs it had inside. On average, the unlucky people took about two minutes
43、 to count the photographs while the lucky people took just seconds. Why? On the second page of the newspaper, a command, “Stop counting. There are 43 photographs in this newspaper,” was written in big letters. The unlucky people mostly did not spot the message.Its easy to compare this situation to a
44、 young person looking for jobs in a local paper. They might search so hard for one type of position that they miss an even better opportunity. People who are “lucky”, in fact, keep an open mind and dont go through the same routine every day.I first came to China in 2002 when it was considered a rath
45、er strange thing to do. Like many foreigners,my plan was to teach English for one year. Seven years later, and still here, I ve had many great opportunities such as writing for newspapers and magazines. I did not dream these would have been possible. I ve also never been sick, had an accident, got i
46、nto a fight or had problems with the police. Coincidence? Afterreading about Professor Wiseman s studies I think not.As Wiseman advises, I usually trust my own judgment. Your friends and parents may give you advice based on rational thinking, but its important to consider how you feel about each cho
47、ice you make. Your feeling acts as a warning for a potential problem.Finally, try to turn bad luck into good. Even if you do fall down and break a leg, the time spent at home can be used wisely to study English.语篇解读本文为议论文。作者认为命运只垂青那些有所准备的人。身处逆境,不要怨天尤人,要想方设法化厄运为好运。每个人都可以做自己命运的主人。36Which of the follow
48、ing proverbs most agrees with the writer s point?A. Make the best of a bad job.B. Rome was not built in a day.C. All is not gold that glitters.D. A good heart conquers ill fortune.解析推理判断题。Make the best of a bad job意为“身处山穷水尽,力争柳暗花明”,与最后一段作者的观点“try to turn bad luck into good(把厄运变好运)”最为接近。故答案为A。Rome wa
49、s not built in a day意为“伟业非一日可成”;All is not gold that glitters意为“闪光的东西并不都是金子”;A good heart conquers ill fortune意为“善心克厄运”。答案A37What do you know about Oprah Winfrey?A. She became famous through her family background.B. She was very lucky and seldom suffered setbacks in her life.C. She is a British talk
50、 show host.D. She became successful by her own effort.解析细节理解题。根据第一段中的a selfmade billionaire可知美国talk show主持人oprah Winfrey是从白手起家,通过自我奋斗而成名的。答案D38The writer quoted the Chinese tale of a farmer in order to show_.A. luck is in your own handB. bad luck can turn into goodC. you should not sit at home waiti
51、ng for the opportunity to come to youD. man can conquer nature解析推理判断题。根据第二段内容可以判断,作者引用中国“守株待兔”的故事是为了说明“人们不应该待在家里等待机会的降临”的观点。答案C39From the experiment Wiseman drew the conclusion that_.A. lucky people are quickmindedB. unlucky people are slow to readC. lucky people often have an open mindD. unlucky pe
52、ople are more creative解析细节理解题。根据第四、五段内容,尤其是第五段最后一句可知,Wiseman通过试验得出结论:“幸运的人”具有开放的心态,做事不墨守成规。答案C40The underlined word “spot” is the closest in meaning to“_”A. recognize B. markC. locate D. receive解析词义猜测题。根据上文语境及The unlucky people mostly did not spot the message可知spot在句中用作及物动词,是“发现,识别”之意。答案A长难句解读You ma
53、y have to be lucky to find a good job these days but that does not mean you should sit at home waiting for the opportunity to come to you.but前后为两个并列分句。在第一个分句中不定式短语to find a good job用作结果状语。第二个分句含有一个宾语从句,现在分词短语waiting for the opportunity to come to you作伴随状语。DCan you believe your eyes? A recent experim
54、ent suggests that the answer to that question may depend on your age.Martin Doherty, a psychologist at the University of Stirling in Scotland, led the team of scientists. In this experiment, Doherty and his team tested the perception(观察力) of some people, using pictures of some orange circles.The res
55、earchers showed the same pictures to two groups of people. The first group included 151 children aged 4 to 10, and the second group included 24 adults aged 18 to 25.The first group of pictures showed two circles alone on a white background. One of the circles was larger than the other, and these peo
56、ple were asked to identify the larger one. Fouryearolds identified the correct circle 79 percent of the time.Adults identified the correct circle 95 percent of the time.Next, both groups were shown a picture where the orange circles, again of different sizes, were surrounded by gray circles. Heres where the trick lies in. In so
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 河南省郑州市2025-2026学年高三上学期第一次质量预测历史试卷
- 2025 小学六年级语文下册 寓言故事 道理启示课件
- 2025 小学六年级语文下册 写作训练 动作描写分解步骤课件
- 企业商务联系话术模板
- 2025 小学六年级语文上册生字书写指导课件
- 2025年AR博物馆展示合作合同协议
- 居家养老陪护合同2025年终止协议
- 邮政管理面试题及答案
- 深度解析(2026)《GBT 39377-2020智能家用电器的智能化技术 葡萄酒储藏柜的特殊要求》(2026年)深度解析
- 护理助理面试题及答案
- 渤海银行公司业务部客户经理岗位技能竞赛题库含答案
- 2025年海洋平台维护五年优化报告
- 聚合码商户协议书
- 辽宁省沈阳市皇姑区2024-2025学年七年级上学期期末道德与法治试卷
- 辽宁省盘锦市兴隆台区2024-2025学年九年级上学期期末数学试题
- 2026年动物检疫检验员考试试题题库及答案
- 中国淋巴瘤治疗指南(2025年版)
- 2026年企业所得税汇算清缴流程与申报技巧手册
- 2025年云南省人民检察院聘用制书记员招聘(22人)考试笔试模拟试题及答案解析
- 疗伤旅馆商业计划书
- 桥下空间施工方案
评论
0/150
提交评论