苏州市2017-2019年中考英语试题《阅读理解》汇编_第1页
苏州市2017-2019年中考英语试题《阅读理解》汇编_第2页
苏州市2017-2019年中考英语试题《阅读理解》汇编_第3页
苏州市2017-2019年中考英语试题《阅读理解》汇编_第4页
苏州市2017-2019年中考英语试题《阅读理解》汇编_第5页
已阅读5页,还剩16页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、精选优质文档-倾情为你奉上阅读理解201912.阅读理解 School holiday activities at the libraryActivityWhenCostWhoCartooning with Eva LeungTuesday 7 June, 9-11 a.m.$3.00 to. cover the cost of art paper and pencils5 to 8-year-oldsActivityWhenCostWhoCartooning with Eva LeungWednesday 8 June, 9-11 a.m.$3.00 to cover the cost of

2、 art paper and pencils9 to 10-year-oldsEva Leung is famous for her cartoons published regularly in KIDStime magazineActivityWhenCostWhoKite-makingWednesday 8 June, 2-4 p.m.$3.00 to cover the cost of paper, string and other materials5 to 10-year-oldsActivityWhenCostWhoKite-makingThursday 9 June, 2-4

3、p.m.$3.00 to cover the cost of paper, string and other materials5 to 10-year-olds(1)Who is this poster for? A. Cartoonists.                         B. Librarians.

4、60;                        C. Writers.                       

5、;  D. Children.(2)On which day are there two different activities? A. Monday.                         B. Tuesday.      &

6、#160;                  C. Wednesday.                         D. Thursday.(3

7、)Why are there two cartooning classes on the program? A. Because the classes are for different age groups.B. Because more time is needed to learn cartooningC. Because there is a strict limit on numbers for each class.D. Because some children might want to do both the classes.【答案】

8、 (1)D(2)C(3)A 【考点】广告布告类 【解析】【分析】短文大意:这篇短文是一张海报,介绍在图书馆学校进行的假日活动,包括活动内容,时间,费用和参加的人群。 (1)细节理解题。根据图表中参加的人的年龄都是5到10岁,可知是为孩子们举办的。 (2)细节理解题。根据Cartooning with Eva Leung,Wednesday 8 June, 9-11 a.m.和Kite-making,Wednesday 8 June, 2-4 p.m.可知周三有两种活动,故选C。 (3)细节理解题。根据 Cartooning with Eva Leung, 5 to 8-year-olds ;

9、Cartooning with Eva Leung, 9 to 10-year-olds,可知是为不同年龄的孩子播放的,所以上两次课,故选A。 【点评】考查阅读理解。我们先分析问题,弄清题意,然后阅读图表的信息,从图表的信息中找出和问题相关的信息,找出问题正确答案。13.阅读理解     People all over the world eat eggs. Most of the eggs we eat come from hens. Eggs are easy to cook. They can be cooked in lots of ways such a

10、s fried or hard-boiled. Eggs can be used with other things to make cakes and ice-cream.The fresh testPut your egg in a pan of water and use the guide below to find out how old your egg is.  What happens to the eggAge of the egg  Sinks(下沉)to the bottom of the pan and stays there  Sinks

11、, but floats at an angle(角度)  Sinks, and then stands on end  Floats on top or just under the surface3-6 days old Just over 1 week oldAbout 2 weeks oldOver 2 weeks oldEggs last a long time. You can keep them for about four weeks in your fridge.(1)According to Paragraph 1, cakes and ice

12、-cream are mentioned to describle _. A. the birth of chickensB. the difference between themC. the use of eggsD. the way of keeping them(2)What makes a yolk dark orange? A. The hen's food.B. The colour of the shell.C. The age of the egg.D. The vitamins in t

13、he egg.(3)What does the table above show? A. How heavy an egg can be.B. How long to cook an egg in a pan.C. How to make an egg sink.D. How to check the age of an egg.【答案】 (1)C(2)A(3)D 【考点】说明文 【解析】【分析】短文大意:这篇短文主要介绍怎样测试鸡蛋的时间。 (1)主旨大意题。根据 They can be cooked in lots of ways such as f

14、ried or hard-boiled. Eggs can be used with other things to make cakes and ice-cream. 可知这段主要讲固定是鸡蛋的用途。故选C。 (2)细节理解题。根据The yolk can be pade yellow to dark orange.The colour depends on what the hen eats,可知母鸡吃的食物决定蛋黄的颜色,故选A。 (3)细节理解题。根据 Put your egg in a pan of water and use the guide below to find out

15、how old your egg is. 可知这个图表是用来核查鸡蛋的时间。故选D。 【点评】此题考查阅读理解。先进行审题,弄清题意。然后带着问题阅读短文,从短文的信息中找出问题的正确答案。14.阅读理解     Every day there is less and less space on Earth for rubbish. Yet every day we make more and more rubbish. What can we do? We can recycle some of our rubbish. Recycling means that

16、 the rubbish will be made into something that can be used again.    Recycling helps Earth. And it saves space in rubbish dumps. Half of everything that we put into landfills could be recycled instead. In fact, most things made of paper, metal, glass and plastic can be recycled. &

17、#160;  Paper can be broken into small pieces and made into new paper. Steel and aluminum cans(金属雄)can be melted down(熔化)and made into new cans. The same is true of glass bottles. This can be done over and over again. Recycling doesn't take as much energy as making these things the first tim

18、e. So we can use less of Earth's fuel resources.    Plastic can be melted down, too. Then it can be formed into park benches, playgrounds and so on. Some people call plastic the "wood" of the future. Things made of plastic will last about 400 years-even if they stay outs

19、ide in the weather. No wood can do that!(1)The underlined word "landfills" in Paragraph 2 probably means _. A. bench factories         B. places for rubbish         C. green mountains&#

20、160;        D. recycling centres(2)According to the passage, what happens last to the can? A. The can is put into a recycling bin.B. The can is melted down and reused.C. A steel can gets filled with corn.D. A person uses the corn in th

21、e can.(3)What is the main idea of the passage? A. Cans should be melted down.B. Old newspapers can be reused.C. We can build benches that last 400 years.D. We should recycle everything that we can.【答案】 (1)B(2)B(3)D 【考点】科普环保类 【解析】【分析】短文大意:这篇短文将的是我们每天制造垃圾,地球上放垃圾的地方越来越少。我们怎样将垃圾进行回收利

22、用。 (1)词意猜测题。根据 And it saves space in rubbish dumps. 它还节省了垃圾堆的空间。可知Half of everything that we put into landfills could be recycled instead.  中landfills指放垃圾的地方,故选B。 (2)细节理解题。根据 Steel and aluminum cans(金属雄)can be melted down(熔化)and made into new cans. 可知金属罐能被熔化,并在被重新利用。故选B。 (3)主旨大意题

23、。根据文章内容可知这篇文章主要讲的是废物利用回收。故选D。 【点评】此题考查阅读理解。此题涉及词意猜测、细节理解太和主旨大意题。对于词意猜测题,可根据上下文的联系猜测划线部分的词在文章中的意思。对于细节理解题,在弄清题意后可直接从文章的细节中找出问题的答案。主旨大意题可知根据文章的中心思想确定。15.阅读理解 Athletics vs. Gardening    The students of Southside School were asked to give their opinions about whether the school should run

24、 an athletic program or start a vegetable garden.    An athletic program is hatch better than gardening. How are we ever going to win anything at the Inter-School Athletics without proper training? At the moment, we only do athletics for one tam and the teachers train us. We need expe

25、rts(专家)to teach us things like throwing and high jump.    I know lots of kids say they're not interested in competitions, but that's because they've never won anything. If they got better training and started winning things, they'd soon change their minds.   

26、 People always say kids don't get enough exercise. Just because you do gardening outdoors doesn't make it exercise, so I don't see how it matters.    Athletics is much better for fitness and lots of kids can have a go at the same time. I don't think there would be

27、 enough jobs for everyone in a garden.    In fact, I think a garden is a really bad idea. I don't know why we're even considering it.Liz, Grade 8        I think a vegetable garden is a great idea. We already do hours of sport, including athletics.

28、 And not everyone likes sport.    Gardening is a great way to get exercise without worrying about whether you're any good at it, or whether you're going to win. And you really do gel exercise when you garden. There's digging, weeding and watering Even picking things can be

29、 hard work pumpkins aren't light you know!    There are lots of kids around here who don't have gardens so they can't grow things even they want to. If you really want to do more sport, you can join a club.    And think about it: What helps you to be good at

30、 sport? You need to eat lots of fruit and vegetables. If we learn to cook all the things we grow, the garden will keep us all fit and healthy and then we'll be better at sport.Sam, Grade 8(1)Which of these points do Liz and Sam both make? A. Kids should take exercise.B. Kids should eat

31、 vegetables.C. Kids should try to win more.D. Kids should be outside more.(2)What is one reason Liz gives for saying "a garden is a really bad idea"? A. Some students don't like getting dirty.B. Some students don't enjoy being outside.C. Some students alrea

32、dy know how to garden.D. Some students may have no chance to garden.(3)Why does Sam say, "And think about it.: what helps you to be good at sport?" A. To change the subject.B. To introduce his next reason.C. To support Liz's idea.D. To find an answer to the que

33、stion.【答案】 (1)A(2)D(3)B 【考点】教育类,议论文 【解析】【分析】短文大意:这篇短文就学校应该经营体育项目还是开始蔬菜种植园进行讨论。 (1)细节理解题。根据  People always say kids don't get enough exercise.  Just because you do gardening outdoors doesn't make it exercise, so I don't see how it matters. 和Gardening is a great way to get exerci

34、se without worrying about whether you're any good at it, or whether you're going to win. 可知这两人都认为孩子们应该锻炼。故选A。 (2)细节理解题。根据 I don't think there would be enough jobs for everyone in a garden. 可知不是每个学生都有机会去花园。故选D。 (3)细节理解题。根据  If we learn to cook all the things we grow, the garden

35、will keep us all fit and healthy and then we'll be better at sport. 可知这是阐述他的擅长运动的下一个理由。故选B。 【点评】此题考查阅读理解。先通读短文理解短文大意。然后进行审题,弄清题意。带着问题阅读短文,从短文的细节中找出和问题相关的语句,仔细分析推理,找出问题答案。2018第三部分 阅读理解请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AAll the students in Class l, Grade 9 at Woodland School agree

36、d they loved going to themovies. Different students loved different movies. Their teachers took a survey of the students favourite movies for the year. The graph below shows the results.26. The graph shows the results of .A. teachers favourite movies in a class B. students favourite movies in a clas

37、sC. teachers favourite movies in a grade D. students favourite movies in a grade27. According to the graph, the most popular movie was .A. Mr Manns Journey B. Cheeky MonkeysC. Super Croc D. Mystery Island【答案】26. B 27. D【解析】【分析】这篇短文利用文章加图表的形式,给我们介绍的是Woodland学校九年级一班的学生们最喜爱的电影。【26题详解】主旨大意题。根据短文第一段All t

38、he students in Class l, Grade 9 at Woodland School agreed they loved going to the movies. Different students loved different movies. Their teachers took a survey of the students favourite movies for the year. The graph below shows the results.可知,这张图表展示的是Woodland 学校九年级一般的学生们最喜欢的电影。故应选B。【27题详解】细节理解题。题

39、目问的是最受欢迎的电影是哪一部,我们在图表中找到学生数量最多的哪一部可知,Mystery Island 是这些电影中最受欢迎的。故应选D。【点睛】这篇短文介绍了某学校某班学生们最喜欢的电影,短文是用图表的形式呈现的,比较清楚、直观。文章主体分为两个部分,第一段是对文章主题的介绍;下面是一张图表,里面有电影的名字、喜欢的学生的数量等信息。后面的两个题目分别针对文章的这两个部分进行了命题,第1小题问的是图表展示的是什么的结果,这个在短文的第一段可以知道答案。而第2小题需要仔细观察图表,对比代表这几部电影的柱体的高度,最高的就是学生数量最多的,也就是最受欢迎的电影。BTwo little boys

40、Two little boys had two little toysEach had a wooden horse.Joyfully they played each summers daySoldiers (士兵) both, of course.Then Jack broke off his horses head,Sad for his toy, then cried with joyAs his young friend Joe said:Did you think I would leave you cryingWhen theres room on my horse for tw

41、o?Climb up here, Jack, and dont be cryingI can go just as fast with twoWhen we grow up well both be soldiersAnd our horses will not be toysAnd I wonder if well rememberWhen we were two little boys.Long years past, war came so _28_Bravely they marched away.Guns roared loud and in the mad crowdWounded

42、 and dying lieUp goes a shout, a horse rushes outOut from the crowd, to where Joe layThen came a voice he knew:Did you think I would leave you dyingWhen theres room on my horse for two?Climb up here, Joe, well soon be flyingI can go just as fast with two.Now we are both real soldiersAnd our horses a

43、re not toysAnd I rememberWhen we were two little boys.28. What happened to Jacks toy horse?A. Its head was broken off. B. It was taken by soldiers.C. It was broken by Joe. D. It was lost in the war.29. The best word for the blank is .A. fast B. hard C. slow D. quick30. What is the song mainly about?

44、A. Dangerous war. B. Interesting games.C. Pleasant summer. D. Valuable friendship.【答案】28. A 29. A 30. D【解析】【分析】这篇短文是一首诗歌,讲述了两个从小一起玩的小男孩,他们小时候一起玩木头马,Jack的马坏了,Joe就让他一起玩他的玩具马;长大了他们当了士兵去打仗,Jack受伤了,Joe骑着马把Jack带走了。【28题详解】细节理解题。根据短文中Then Jack broke off his horses head,可知,Jack的玩具马的头断了。由此可知应选A。【29题详解】推理判断题。根

45、据诗歌的第二节Long years past很多年过去了,战争来了,这个空与上句话在词尾是押韵的,past的结尾是/st/,因此这个空应填fast,它的结尾音也是/st/。故选A。【30题详解】主旨大意题。这篇短文讲述了两个从小一起玩的小男孩,他们小时候一起玩木头马,Jack的马坏了,Joe就让他一起玩他的玩具马;长大了他们当了士兵去打仗,Jack受伤了,Joe骑着马来把Jack带走了。从这首诗歌中,我们可以看到两个人珍贵的友谊。故应选D。【点睛】这篇短文是一首诗歌,讲述了两个人Jack和Joe从小到大的友谊,诗歌中句子都非常的简单,但却通过这些简单的词句,讲述了两人深厚的友情。阅读时,应注意

46、把握诗歌的内容以及它想传达的思想感情。后面的题目设置有细节理解和主旨大意题,难度并不是很大。例如第1小题,题目问的是Jack的玩具马怎么了,我们就以Jack这个名字和toy horse作为关键词,在原文中搜索相关的信息,那么在诗歌中Then Jack broke off his horses head,这句话告诉我们,Jack的马头断了,由此可知应选A。CHundreds of years ago, no dandelions (蒲公英) grew in North America. Then peoplecame from Europe.They had dandelion seeds on

47、 their clothes. The seeds fell from their clothes onto the ground. Since then, dandelions have spread all over.Most people believe that dandelions are weeds. They do not want them in their gardens. But some people think that dandelion flowers are pretty. And others think that dandelions taste good.

48、They cook dandelion leaves or put them into a fresh salad. The leaves must be picked before the flowers come out or they will not taste good. Some people make dandelion flowers into wine.Dandelions do not die easily. If the winter is not very cold, their leaves may stay green.When the spring arrives

49、, their flowers come out. Each night their bright yellow flowers closeup. When the sun shines the next day, they open up again. Dandelion flowers are very unusual. They do not have to get pollen (花粉) from another dandelion flower in order to form seeds. So after several days, the yellow flower turns

50、 white and soft. A tiny brown seed forms at the bottom of each white petal (花瓣). When the wind blows, the petals float away.Each white petal carries a seed away. This lets the dandelions spread their seeds all over.New dandelions grow where the seeds land.31. The underlined word “weeds” means .A. pr

51、etty flowers B. fresh vegetables C. wild plants D. green trees32. When is the best time to pick dandelion leaves to eat?A. After their flowers come out. B. After their flowers turn white.C. Before their flowers come out. D. Before their flowers close up.33. What is the best title for this passage?A.

52、 The History of Dandelions B. Dandelions: Flowers or FoodC. The Use of Dandelions D. How to Grow Dandelions【答案】31. C 32. C 33. B【解析】【分析】这篇短文给我们介绍的是一种植物蒲公英,包括蒲公英的历史、人们对它的利用、它的花以及种子的形成和传播。【31题详解】词义猜测题。根据这个单词所在的句子Most people believe that dandelions are weeds. They do not want them in their gardens.可知,人

53、们不想在他们的花园里种植蒲公英,因为他们认为蒲公英是weeds,由此我们可以推断,人们觉得蒲公英是不好的,因此这个词的意思不是美丽的花、新鲜的蔬菜或绿色的树,它的意思是“野草”,故应选C。【32题详解】细节理解题。根据短文中And others think that dandelions taste good. They cook dandelion leaves or put them into a fresh salad. The leaves must be picked before the flowers come out or they will not taste good.可知

54、,蒲公英的叶子必须在开花之前采摘,否则味道就不好了。由此可知应选C。【33题详解】主旨大意题。这篇短文给我们介绍了蒲公英这种植物,第一段主要是蒲公英的历史;第二段讲述了人们如何使用蒲公英;第三段讲述的这种植物的生命力顽强以及它的种子是如何形成和传播的。因此A和C两个选项都太片面,概括不了整篇文章的内容;D选项根本在文章中没有提到。故应选B,“蒲公英花还是食物?”,这个题目体现了文章的关键词Dandelions,比较全面。【点睛】这是一篇科普说明文,给我们介绍了蒲公英这种植物。文章的主题非常明确,每一段的大意也比较清楚,整体比较容易理解。后面的题目设置有词义猜测题、细节理解题和主旨大意题,题型比

55、较丰富,考查较为全面。第1小题是一个词义猜测题,往往要求我们猜测一个生词的意思,因此我们必须从文章的上下文中寻找线索作答,把这个词放回到原文中。因此根据这个词所在的句子Most people believe that dandelions are weeds. They do not want them in their gardens.我们得到了这样一个信息,大多数人呢不想在花园里种植蒲公英,可见他们对蒲公英是有偏见的,所以这个单词不会是美丽的花、新鲜的蔬菜或是绿色的树,所以应该选C,野生的植物,野草。DDo you know what youd like to be when you gr

56、ow up? It takes most people many years to find this out. For the young artist Alexandra Nechita, it never really seemed to be a question. From the day she began drawing at the age of two, she was an artist.Alexandra Nechita was born in Romania in 1985 and moved to California when she was still a bab

57、y. As a little child, she loved colouring in her colouring books. Her parents hoped she could spend more time playing with other children, so they took away her colouring books. Alexandra began drawing her own pictures and colouring them in.By the time Alcxandra was seven ycars old, she had begun pa

58、inting with oil paints. WhenAlexandra took a local art class, her teacher was amazed at the young artists unusual style of painting. Alexandras work was similar in some ways to the paintings by famous artists like Picasso. These artists did not use a realistic style of painting. They allowed their i

59、maginations to play animportant part in their work. The interesting thing was that little Alexandra had never seen the work of these artists. People called her “Little Picasso”. This was a great honour, but Alexandras style ofpainting was all her own.Alexandras first public show was held at a Los An

60、geles public library when she wasonly eight years old. People were amazed at how young Alexandra was, but mostly they loved her imaginative artwork. It did not take long for Alexandra and her work to become famous. She appeared on television programs and in newspapers and magazines all over the worl

61、d. The sale of a single piece can earn the young artist thousands of dollars. But that is not why Alexandra creates artwork. She just cannot imagine doing anything else that would bring her such joy and satisfaction.Today, Alexandra is a full-time artist. She also works to help support the arts in schools. Alexandra is a strong believer in the power of art as a tool of communication and a bridge to building peace throughout the world.34. When did Alexandra begin drawing pictures?A. At the age of eig

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论