湖南省邵阳市2021-2022学年高一上学期期末统考试题【含答案】_第1页
湖南省邵阳市2021-2022学年高一上学期期末统考试题【含答案】_第2页
湖南省邵阳市2021-2022学年高一上学期期末统考试题【含答案】_第3页
湖南省邵阳市2021-2022学年高一上学期期末统考试题【含答案】_第4页
湖南省邵阳市2021-2022学年高一上学期期末统考试题【含答案】_第5页
已阅读5页,还剩14页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、湖南省邵阳市2021-2022学年高一上学期期末统考试题题号一二三四五六总分得分注意事项:1答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息2请将答案正确填写在答题卡上评卷人得分一、完形填空As we all know, a friend in need is a friend indeed. I really didnt know the meaning of this proverb(谚语)until one day something 1 happened to me. That morning, I got up late and 2 to school without breakfast.

2、While I was crossing a street, my bike hit a stone and I fell on the ground, with my both knees badly hurt. I managed with the 3 and continued my riding. On my arrival at school, my teacher took us to the 4 for a basketball match. 5 I could hardly walk normally, I joined in the game. When I 6 to pas

3、s the ball, I was knocked down and fell down on my back. I could not 7 the terrible pain and cried. My classmates all continued their match without noticing me. 8 on the ground alone, hungry and painful, I couldnt stop crying. Just at that moment, Jack, one of my teammates, 9 towards me from the oth

4、er end and helped me. He kept me company the whole day and even send me home after school was over. It was on that day that I learned and believed the proverb “a friend in need is a friend indeed” to be 10 .1AamusingBrewardingCfamiliarDunexpected2AwalkedBreturnedCdroveDhurried3ApainBlossCfunDtrouble

5、4AcampusBplaygroundClibraryDlab5AAlthoughBSinceCUntilDOnce6AusedBofferedCmanagedDtried7AimagineBbearCcontrolDforget8AStandingBSittingCFallingDLying9AjumpedBlookedCranDjogged10AordinaryBtrueCpositiveDunique评卷人得分二、阅读理解Post your problems on the blog and get other bloggers advice!My problem is my parent

6、s. They never stop going on about how I should keep my room tidy, keep my hair tidy and wear smart clothes. They even make me do the washing-up after dinner every night! What should I do?Helen, USAMy best friend has suddenly become an ex-friend and I dont know why! Last week we phoned each other eve

7、ry day and emailed too. But at school on Monday she didnt look at me or speak to me. I dont know what Ive done.Gimbya, IndiaHi, Helen, I think you should do what your parents ask. You should respect them. Its their house you live in and their money you spend.Emily, New ZealandWhy do you think youre

8、the only one with parents like that? All parents are the same. They dont understand that fashions have changed in the last 30 years!Tom, AmericaI feel sorry for you, Gimbya. My best friend did the same to me and I still dont know the reason. Could you ask another friend to speak to her for you?Georg

9、e, FranceHelen, why should your parents do all the housework? You should help around the house. I think its OK for students to wear school uniforms. Teenagers should look like teenagers. Simon, ScotlandDont worry about it so much! Phone your friend up as usual and she wont be able to ignore (忽视) you

10、. Everything will be fine.A is ha, Nigeria11Helens problem is about her _.AclassmatesBstudyCparentsDroom12_ has the same problem as Gimbya.AGeorgeBAishaCHelenDAli13_ dont agree with Helen. They think she should change her idea.ATom and EmilyBEmily and SimonCSimon and TomDAisha and George14An ex-frie

11、nd is a person who _.Agets along well with othersBhelps you when you have any problemCis ready to ask you for help all the timeDis no longer a good friend as beforeAs time goes on, people have come to realize the importance of protecting the environment. But they cant deal with everything by themsel

12、ves. Take small steps, and you can make a difference. Think Green. Think about the environment as you live your life. If you turn off lights and TV when leaving the room, youll save energy. If you take shorter showers, you will save water. Shop Green. Shopping is fun, but buying things you dont need

13、 is wasteful and even bad for the earth. Before you buy something, ask yourself how much you will use it, and whenever possible, buy things locally made instead of those shipped from far away. Dress Green. What really matters is not the colour. Its how the clothes were made. So look for products mad

14、e from environmentally friendly(环保的)materials. Study Green. Whats better than learning about the environment? Save it while you learn. It can be as simple as using both sides of a piece of paper before you recycle it.15What does the writer want us to do?AKnow some facts.BDeal with everything at once

15、.CProtect the environment.DMake no difference.16How many steps can we take according to the text?AThree.BFour.CFive.DSix.17Which of the following is the writers idea?ATake a shower as long as possible.BWear clothes whose colour is green.CBuy things that are locally made.DUse only one side of a piece

16、 of paper.18The text is most probably written for_.AchildrenBwomenCmenDall peopleHumans have favoured red apples for generations, but rising temperatures could mean the end of a rosy red apple.The ancestors of the modern apple were wild trees growing in what is now Kazakhstan. Today, wild apple tree

17、s still grow there, perfuming the air with fallen fruit and feeding the bears that move slowly through the forest, although the wild apples' numbers have become smaller by 90% in the last 50 years due to human development and their future is uncertain.Apple colour arises from the expression leve

18、l of certain genes in the skin, scientists have found. Interestingly, colour also depends on temperature. To get an apple that's fully red, temperatures must stay cool, David Change, an expert at Plant and Food Research in New Zealand, explains. As temperatures warm, he suggests, it could become

19、 more difficult for apples to turn red.Colour probably didn't win other features of an apple when growers were evaluating a new tree, however. Instead, they focused on the taste and use for the apple: some are good for cider, some for pies, some for sauce, and some for eating. It didn't much

20、 matter exactly what the fruit looked like and whether it looked the same from tree to tree, because farmers were growing fruit for themselves and for their local market, and function mattered more than looks.Bunker says that all changed about a hundred years ago. The redder apples might not be bett

21、er than the yellower onesin fact they might be worse-but, "red sells; that's the problem”."It happens to every single apple on the market," says Bedford. "That's just the nature of our desire to have apples the way we want them to look.ever since man has been making choic

22、es they've been making them redder and redder. "19What's the main idea of the passage?AHumans have been preferring red apples.BRising temperatures make apples no longer red.CThe ancestors of modern apple still exist.DGrowers pay less attention to change the colour of apples.20What can b

23、e inferred from paragraph 3?AScientists have found ways to change the colour of apples.BApples will become red in winter because of the low temperature.CApple colour is greatly influenced by temperature.DThe higher the temperature is , the redder apples will be.21Which of the following statements wi

24、ll NOT win the favor of growers?AThe colour of the apple.BThe taste of the apple.CThe use of the apple.DThe function of the apple.22What does Bedford's words mean?AEvery single apple on the market looks nice.BWe humans desire to change the appearance of apples.CHumans have been choosing various

25、apples.DHumans in fact prefer the apples which look redder.评卷人得分三、其他While it is impossible to live completely free of stress, it is possible to prevent stress as well as reduce its effect when it cant be avoided. The following are suggestions for ways to deal with stress. 23When you are nervous or u

26、pset, try releasing the pressure through exercise or physical activity. Running, walking, playing tennis, and working in your garden are just some of the activities you might try. 24You should make every effort to eat well and get enough rest. If you easily get angry and cant sleep well enough, or i

27、f you are not eating properly, it will be more likely that you will fall into stressful situations. If stress repeatedly keeps you from sleeping, you should consult a doctor. 25Schedule time for both work and entertainment. Dont forget that play can be just as important to your overall well-being as

28、 work. You need a break from your daily routine to just relax and have fun. Go window-shopping or work on a hobby. Allow yourself at least a half hour each day to do something you enjoy.ATalk to your friends.BTry physical activity.CTake care of yourself.DMake time for yourself.评卷人得分四、用单词的适当形式完成短文阅读下

29、面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式,并将答案转写到答题卡上。Strangers under the same roofAlthough sometimes it may seem impossible to get along as a family, you can take action 26 (improve) the situation. The key to27 (keep) the peace is regular and honest communication. When you disagree with your parents, take a

30、 minute to calm down and try to understand the situation from their point 28view. Perhaps they have experienced something similar 29 do not want you to go through the same pain. After you have thought it through, explain your actions and feelings 30(calm), listen carefully, and address their 31 (con

31、cern). Through this kind of healthy discussion, you will learn when to back down and when to ask your parents to relax 32 (they) control. Just remember that it is completely normal to struggle with the stress that parent-child tensions create, and 33you and your parents can work together to improve

32、your relationship. The good news is that this 34 (storm) period will not last. Everything will turn out all right in the end, and the changes and challenges of your teenage years 35 (prepare) you for adulthood.评卷人得分五、英汉互译双向翻译Hi Jianping, I am happy to tell you what I think about winter swimming. I k

33、now that you are a sports fan and like swimming very much. 36Im sure you can swim very well. However, winter swimming can be dangerous. I suggest you join a swimming club and learn from a coach. 37Reading a book on winter swimming will also be helpful. Go swimming every day through summer and autumn

34、. When winter conics, swim for just a few minutes at noon every day. 38游泳前做一些准备活动。Otherwise, you may hurt yourself. When you go winter swimming, find a good place. Its important to find a place where you can get in and out of the water easily. To protect yourself from possible dangers, 39you mustnt

35、drink wine before swimming. If the winter is very cold, you mustnt swim for too long. Finally, you neednt be too worried. If you join a club and follow your coachs advice, 40你很快就会成为一名好的冬泳者!评卷人得分六、开放性作文41如果肚子饿了,我们会饱餐一顿;如果大脑饿了,我们可以通过阅读来解决。请你根据以下信息写一篇文章,题为“Reading can feed our mind”,谈谈读书的益处。注意:1. 开头已为你

36、写好,不计入词数:2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;3. 词数100左右。Reading has been a most helpful tool. Reading can develop new ideas. Reading improves our speech skills a lot. Reading enlarges our vocabulary. Reading can answer all our questions. Reading can make our mind open up. Reading makes us knowledgeable. Reading Can

37、Feed Our MindReading is very important to us all. Just as we eat when we are hungry, we feed our mind by reading. _参考答案1D2D3A4B5A6D7B8D9C10B【分析】本文是记叙文。文章主要讲述作者经历了一件预料之外的事情之后,真正的体会到了“患难见真情”这句谚语的意义。1考查形容词词义辨析。句意:直到有一天一件预料之外的事情发生在我身上,我才真正了解这句谚语的真正含义。A. amusing令人高兴的;B. rewarding有回报的;C. familiar熟悉的;D. un

38、expected预料之外的。根据上文“As we all know, a friend in need is a friend indeed.”可知,患难见真情就是发生在预料之外的事情时确实过来帮助你的朋友,所以,作者应该是发生了意外才体会到了这句话的含义。故选D。2考查动词词义辨析。句意:那天早上,我起晚了,并且没有吃早餐就匆忙去学校了。A. walked步行;B. returned回来;C. drove开车;D. hurried匆忙。根据上文“I got up late”可知,作者起晚了,所以应该是匆匆忙忙赶去学校的。故选D。3考查名词词义辨析。句意:我忍着疼痛并且继续骑车去学校。A. p

39、ain痛苦;B. loss损失;C. fun乐趣;D. trouble麻烦。根据上文“my bike hit a stone and I fell on the ground, with my both knees badly hurt.”可知,作者的膝盖伤的很严重,所以很疼。故选A。4考查名词词义辨析。句意:我一到学校,我的老师就把我们带到了操场上去参加篮球比赛。A. campus校园;B. playground操场;C. library图书馆;D. lab实验室。根据下文“for a basketball match”可知,要参加篮球比赛,应该是去操场上。故选B。5考查连词词义辨析。句意:

40、虽然我几乎都不能正常走路了,我还是参加了比赛。A. Although虽然;B. Since自从;C. Until直到;D. Once一旦。根据这句话意思可知,上下文是转折的关系。故选A。6考查动词词义辨析。句意:当我尝试着传球时,我被撞倒了并且躺在了地上。A. used使用;B. offered提供;C. managed应对;D. tried尝试。根据下文“to pass the ball”可知,作者在打算传球,所以是试图发出传球的动作。故选D。7考查动词词义辨析。句意:我忍受不住疼痛,哭了。A. imagine想象;B. bear容忍;C. control控制;D. forget忘记。根据下

41、文“cried”可知,作者忍受不住疼痛才哭了。故选B。8考查动词词义辨析。句意:一个人躺在地上,又饿又疼,我不停地哭着。A. Standing站;B. Sitting坐;C. Falling落;D. Lying躺。根据上文“I was knocked down and fell down on my back.”可知,作者被撞倒了之后是躺在了地上。故选D。9考查动词词义辨析。句意:就在那个时候,我的一个队友杰克从另一头朝我跑过来并且帮助我。A. jumped跳;B. looked看;C. ran跑;D. jogged慢跑。根据下文“and helped me”可知,杰克过来帮助作者了,在当时的

42、情况下,应该是因为关心作者,所以是跑过去的。故选C。10考查形容词词义辨析。句意:正是在那一天我才相信这句谚语“患难见真情”是真的。A. ordinary普通的;B. true真正的;C. positive积极的;D. unique独特的。根据上文“believed”可知,作者经历过这次事情之后相信这句话是真的。故选B。11C12A13B14D【分析】这是一篇应用文。文章主要是两个人在博客上写出自己遇到的问题和其他人给予的建议。11细节理解题。根据“Helen, USA”部分关键句“My problem is my parents. They never stop going on about

43、 how I should keep my room tidy, keep my hair tidy and wear smart clothes.”(我的问题是我的父母。他们从不停止谈论我应该如何保持房间整洁、头发整洁和穿整洁漂亮的衣服。)可知,海伦的问题是关于她的父母,她的父母总是让她保持房间整洁、头发整洁和穿整洁漂亮的衣服,由此可知,海伦的问题是关于她的父母。故选C项。12细节理解题。根据“Gimbya, India”部分关键句“My best friend has suddenly become an ex-friend and I dont know why!”(我最好的朋友突然变成

44、了前朋友,我不知道为什么!)和“But at school on Monday she didnt look at me or speak to me.”(但周一在学校,她没有看我,也没有和我说话。)可知,吉姆比亚的问题是她的朋友突然不理她了,她不知道是什么原因;再根据“George, France”部分关键句“I feel sorry for you, Gimbya. My best friend did the same to me and I still dont know the reason.”(我为你感到难过,吉姆比亚。我最好的朋友也这样对我,我仍然不知道原因。)可知,乔治和吉姆比

45、亚有一样的问题,他的朋友也突然不理他了,他也不知道是什么原因,由此可知,乔治和吉姆比亚有同样的问题。故选A项。13细节理解题。根据“Emily, New Zealand”部分关键句“Hi, Helen, I think you should do what your parents ask. You should respect them.”(嗨,海伦,我想你应该按照你父母的要求去做。你应该尊重他们。)可知,艾米莉不同意海伦的观点,她认为海伦应该尊重父母,改变主意,按照父母的要求去做;根据“Simon, Scotland”部分关键句“Helen, why should your parents

46、 do all the housework? You should help around the house. I think its OK for students to wear school uniforms.”(海伦,你父母为什么要做所有的家务?你应该在家里帮忙。我认为学生穿校服是可以的。)可知,西蒙也不同意海伦的观点,他认为海伦应该改变主意,因为父母也为她付出了很多,由此可知,艾米莉和西蒙不同意海伦的观点,他们认为她应该改变主意。故选B项。14词义猜测题。根据画线单词后文“Last week we phoned each other every day and emailed to

47、o. But at school on Monday she didnt look at me or speak to me.”(上周我们每天都打电话,发电子邮件。但周一在学校,她没有看我,也没有和我说话。)可知,吉姆比亚和朋友上周关系还很融洽,但她的朋友突然不理她了,由此可知,画线单词所在句指的是最好的朋友突然不再是好朋友了,“is no longer a good friend as before”意为“不再像以前那样是好朋友了”,能够代替画线单词在句中所要表达的意思。故选D项。15C16B17C18D【分析】本文是说明文。文章主要是向读者介绍4条保护环境的措施,并号召大家从小事做起来保护

48、我们的环境。15推理判断题。根据第一段“Take small steps, and you can make a difference.”(采取小小的措施,那么你就可以做出很大的影响)再结合下文四个环保的建议可知,作者写这篇文章的目的是要号召大家行动起来,保护我们的环境。故选C。16细节理解题。根据第二段至第五段的首句“Think Green.”、“Shop Green.”、“Dress Green.”和“Study Green.”可知,作者介绍了4条保护环境的措施。故选B。17细节理解题。根据第三段“whenever possible, buy things locally made ins

49、tead of those shipped from far away.”(无论何时,只要可能,买当地产的东西而不是需要从很远的地方运输过来的东西。)可知,作者建议购买当地生产的产品。故选C。18推理判断题。根据第一段“Take small steps, and you can make a difference.”(采取小小的措施,那么你就可以做出很大的影响。)可知,作者写这篇文章的目的是要号召大家行动起来,保护我们的环境。作者使用的代词是“you”,所以作者的写作对象是所有读者,即所有人。故选D。19B20C21A22D【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了不断上升的气温使得红色苹果不再那

50、么红。19主旨大意题。根据文章第一段主旨句“Humans have favoured red apples for generations, but rising temperatures could mean the end of a rosy red apple.”(人类世世代代都喜欢吃红苹果,但气温上升可能意味着红色苹果不会那么红)可知,B项:Rising temperatures make apples no longer red.(不断上升的气温使得红色苹果不再那么红。)符合题意。故选B。20推理判断题。根据文章第三段“Interestingly, colour also depen

51、ds on temperature.”(有趣的是,苹果的颜色也取决于温度。)和“To get an apple that's fully red, temperatures must stay cool, David Change, an expert at Plant and Food Research in New Zealand, explains.”(新西兰植物和食品研究所的专家David Change解释说,要得到完全变红的苹果,温度必须保持凉爽。)可推知,苹果的颜色受到温度的极大影响。故选C。21细节理解题。根据文章第四段“Colour probably didn'

52、t win other features of an apple when growers were evaluating a new tree, however.”(然而,当种植者在评估一棵新树时,颜色可能并没有胜过苹果的其他特征。)可知,苹果的颜色不会赢得苹果种植者们的青睐。故选A。22推理判断题。根据最后一段“"It happens to every single apple on the market," says Bedford. "That's just the nature of our desire to have apples the w

53、ay we want them to look.ever since man has been making choices they've been making them redder and redder. "”(贝德福德说:“市场上的每一个苹果都会遇到这种情况。”这正是我们想要苹果看起来像我们想要的那样的本质自从人类做出选择以来,他们就一直让苹果变得越来越红。”)由此判断出,一直以来其实人们都更喜欢颜色更红的苹果,故选D。23B24C25D【分析】本文是说明文。文章主要介绍了一些缓解压力的方法。23根据下文“When you are nervous or upset,

54、 try releasing the pressure through exercise or physical activity. (当你感到紧张或不安时,试着通过锻炼或体育活动来释放压力。)”可知,本段内容告诉我们可以通过锻炼或体育活动来释放压力,B项意为“尝试体育锻炼。”选项能概括本段段落内容,下文也列举出具体的锻炼方法,例如“Running, walking, playing tennis, and working in your garden”(跑步、散步、打网球和在花园里工作)。故选B。24根据下文“You should make every effort to eat well

55、and get enough rest. If you easily get angry and cant sleep well enough, or if you are not eating properly, it will be more likely that you will fall into stressful situations. (你应该尽一切努力吃得好,并得到足够的休息。如果你很容易生气,睡不好,或者你吃得不好,你更有可能会陷入紧张的状态。)”可知,本段内容告诉我们为了缓解压力,我们要照顾好自己,吃好和睡好,C项意为“照顾好自己。”选项能概括本段段落内容,下文的“eat well and get enough rest”正是告诉我们如何照顾好自己。故选C。25根据下文“Schedule time for both work

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论