中考命题研究(贵阳)2020中考英语题型突破题型五任务型阅读(无答案)_第1页
中考命题研究(贵阳)2020中考英语题型突破题型五任务型阅读(无答案)_第2页
中考命题研究(贵阳)2020中考英语题型突破题型五任务型阅读(无答案)_第3页
中考命题研究(贵阳)2020中考英语题型突破题型五任务型阅读(无答案)_第4页
中考命题研究(贵阳)2020中考英语题型突破题型五任务型阅读(无答案)_第5页
免费预览已结束,剩余4页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、题型五任务型阅读贵阳中考五年命题规律及趋势年份文体话题段落及词数考查形式2020一篇说明文一篇记叙文时事热点:丝绸 之路人物传记:史蒂 夫乔布斯人生 改变经历5段式,约330 词5段式,约280 词填写表格 补全句子2020一篇说明文一篇记叙文Hip hop 与 Rap音乐对青少年的影响人物传记:查尔斯达尔文对生物学的贡献3段式,约320 词6段式,约320 词填写表格 补全句子2020一篇说明文一篇记叙文青少年梦想和希 望的调查态度在 人们生活中的重 要性5段式,约320 词4段式,约280 词填写表格 补全句子2020两篇说明文怎样获得快乐血型与人们生 命、性格、食物、 健康的关系4段式,

2、约250 词4段式,约260 词填写表格 补全句子2020一篇说明文一篇记叙文青少年抑郁症与 媒体之间的关系 礼貌地寻求信息 和帮助在交际中 的重要性8段式,约350 词4段式,约300 词填写表格 补全句子分析上表可知,近5年贵阳市中考的任务型阅读分为两种形式:填写表格型和补全句子型。 任务型阅读理解题设计比较灵活,答案往往不唯一,题型、体裁多样,题目的难度也在增大。任务型阅读理解题型多样,设题自由开放,内容广泛。它不仅考查考生的阅读理解能力,还考查考生的语言组织能力、单词拼写能力、英汉互译能力以及其他语言知识,较好地呼应了新课标所倡导的“任务型语言教学”模式。所给的文章易于理解并贴近考生生

3、活实际。旨在考查考生运用所学语言知识的能力,在对篇章整体理解的基础上,考查考生根据上下文的意思和逻辑联系进行推理、判断的能力。贵阳市中考在本题型中重点涉及到阅读填写词语这一知识的运用。一、通读全文,感知任务答题前,认真阅读文章,掌握文章提供的信息内容,同时要明确文章的中心思想,为答题做好准备。二、紧扣原文,搜寻信息通读全文后,再浏览问题,从原文中找出能回答问题的关键信息。三、全面兼顾,准确作答除了注意书写规范以外,还要确保表达的准确性,要注意语态、时态和人称等的变化。四、认真检查,验证答案完成任务后要把答案带入原文,检查所写的答案是否符合要求,发现问题及时解决。7 判例例折(2020 中考预测

4、)Do you know tallpeople lead happier lives than shorter people ?According。_a new study whjph found that most unhappy men are almost an inch_ shorte r_than_average.Researchers sound that shorter people were more dissatisfied(不满意的)with their lot in life.Thestudy interviewed more than 450, 000 adults a

5、bout how they viewed their life.The volunteers were asked to place themselves somewhere on a“lifeladder " and asked about theiremotions.According to the findings , people who were taller were also more likely to be abouttheir life and were more likely to judge themselves as happy.They were also

6、 less likely to feel a range of negative emotions , including sadness and physical pain , although they were more likelyto experiencestress and anger , and if they were women , to worry.Men who reported that their lives were the “worst possible " were in general more than eight tenths of an inc

7、h , or 2cm , shorter than the average height.Womenwho viewed themselves as “on the bottom step“ on the life ladder were shorter than the average woman by half an inch , or 1.3cm.1题完成句子;2题简略回答问题;3题将文中横线处空缺的一个单词填写在下面的答题线上;4题找出并写下全文的主题句;5题将文中画线句子译成汉语。1. Researchers found that shorter people were more d

8、issatisfied with their lot2. How many adults did the researchers interview about how they viewed their life?3. 4. 5. 【主旨大意】本文为说明文。介绍高个子的人比矮个子的人生活更加幸福,对生活的态度更积极;称自己生活 “最糟糕”的男性身高一般来说比平均身高矮0.8英寸或2厘米,称自己生活不好的女性身高比平均身高矮半英寸或1.3厘米。1. in life【解析】根据第二段第句"Researchers found that shorter people were more d

9、issatisfiedwith their lot in life.研究人员发现,身材较矮的人对自己的生活状况更为不满意。”可知答案。2. The study interviewed more than 450, 000 adults./450 , 000 adults.【解析】根据第二段第二句"Thestudy interviewed more than 450, 000 adults about how they viewed their life.该研究对 45 万成年人对生活的态度进行了调查。”可知答案。3. positive【解析】根据一F文 “They were also

10、 less likely to feel a range of negative emotions "以及本句 “ people who were taller were also more likely to be about their life” 可知答案填 negative 的反义词 positive 。4. Do you know tall people lead happier lives than shorter people? 【解析】 分析整篇文章, 主要 讲述了高个子的人比矮个子的人生活更加幸福。5. 根据一项新的研究发现,最不开心的男人几乎都比平均身高矮一英寸。

11、【解析】according to根据;aninch shorter than average比平均身高矮一寸。,考点:完成句子类方法突破:该题是要求考生根据文章来补充句子,考生只需找到该句的位置,与题干一一对照,找出其中相应 位置空缺的内容补上即可。填好所缺单词,做完题后还要从句子结构、语法形式和意义上进行复查、确保答案正确。考点:回答问题类方法突破:回答问题类题目,在答题前,首先应该快速浏览所提问题,然后带着这个问题,有的放矢地去阅读 文章,获取与问题有关的信息。对那些在文章中找不到答案的问题,必须再通读全文,对获得的信息进行整理、通 篇考虑全文,才能写出答案。答完问题后要进行检查,确保答案

12、在语法、拼写及标点符号等方面准确无误。考点:找主题句类方法突破:如果题干要求找出某自然段的主题句,学生必须仔细阅读该自然段,掌握其大意,找出能概括该自 然段的主题句。如果题干要求找出文章的主题句,则需要浏览文章大意。通常主题句位于自然段或文章的开头或结尾。考点:英译汉类方法突破:解答英译汉的题目,先略读全文,从整体上把握整篇文章的内容,并理解画线部分与文章其他部分 之间的语法及逻辑关系,然后找出句中的固定短语、从句或固定句型等,翻译出合理的汉语句子。解答此类题型时 要注意几点:要根据上下文翻译,不要断章取义。翻译时要与汉语语言习惯相联系,不要逐词死译。注意文 化差异。注意习语、谚语。I ,20

13、20备考猜押类型一填写表格型【解题策略】填写表格型通常是先给出一段阅读材料,根据材料所给的信息填写表格、补全句子或短文中空缺的信息。此类题目通常难度不大,大部分信息都可以直接在材料中找到,因此考生只要通读材料,注意所填信息在原文中的出处,就不难完成任务。但是也有个别信息考生不可能直接在材料中找出,需要根据某些细节、线索或关键词语进行推理、归纳才能完成任务。填写时重在达意,并不一定要用短文中的原词。对于填表式阅读理解,关键在于分析图表中已 存在的信息点,然后根据已给出的信息点寻找相对应的信息。A( 2020贵阳中考) 流行音乐Hip hop , or rap music as it's

14、also called , started on the streets and in the clubs of New York City in the 1970s , but today many countries have their own kind of hip hop music.This kind of music has its roots in reggae, disco and funk music.Rapping , which means speaking to the rhythm of the music, is animportant part of this

15、music.Young people rap to express how they feel about their lives and problems.Would you like to rap in class? Well actually, hip hop music is being played in more than 10, 000schools in the USA.Why? There is a new school programme called“Flocabulary " where teachers use textbooks and hip hop C

16、Dsto help teach a variety of school subjects.The lyrics of the songs include information on a subject students are studying , which makes learning easy and fun.Students and teachers are amazed at the positive effects it has had on exam marks.This is what one teacher said: "I've used hip hop

17、 songs in class , and I've never seen students have such great interests in history! It's unbelievable how students remember what I teach ! It even encourages us to waste our own songs. ”Blake Harrison , a high school student , first thought of the idea of Flocabulary.Theword “Flocabulary ”c

18、omes from the words "flow " and avocabulary"Flow" is a rap word for “style " or the way a rappersays the words of a song.How did he get the idea? Well, he realized he could remember the lyrics of ahip hop song very easily.So , why not make lessons into songs? Today together

19、with Alex Rappaport, a composer, Blake produces hip hop songs for math , science , and literature , which are now being used in schools with great success.Paragraph OneHip hop music started in New York City in the 1970s.It comes from _1_, reggae , disco and funk music.Paragraph TwoRapping in schools

20、 is _2_ in the USA because of the programmenamed “ Flocabulary ”. The lyrics of the songs include information on a subject students are studying, which makes _ 3_.Paragraph ThreeA high school student named _4_ first had the idea ofFlocabulary.Now he produces hip hop songs for many subjects in order

21、to _ 5_.1.2.3. 4.5. B( 2020贵阳中考)人生梦想We all dream about things that we would like to do and we hope to achieve in the future.But are everybody's dreams the same?Here are some of the findings of a survey about hopes and dreams, in which thousands of studentsacross China took part in it.What are th

22、e hopes of teenagers?We received several different answers to the question: what would you like to do after finishingyour education? It seems some students would like to start work as soon as possible, so that they canhelp provide better lives for their parents.Other students hope to continue studyi

23、ng after finishing school and to go to university.Although money is important, many teenagers said they want to do jobsthey enjoy.According to the survey , the most popular choice of job is computer programming.What are the dreams of teenagers?Teenagers have all kinds of dreams.Some are more realist

24、ic than others.For example, many studentssaid they would like to be volunteers at the 2020 Olympics , maybe working as translators or tour guides.And quite a few said they dream of going to the moon one day.According to the survey , less realistic dreams are also common but many students reported th

25、at they were willing to work hard to achieve their dreams.Quite a few dream of becoming famous, perhaps famoussports people or singers.Some said they'd like to go on exciting trips; one students said she'd loveto sail across the Pacific Ocean.And then there are dreams that are impossible; th

26、ree students said they'd like to be able to fly!ConclusionIt was clear from the survey that teenagers have similar hopes.It seems that most students hope to have a good education and find a good job.On the other hand, students dream of very different things:good things , and even crazy things.It

27、 is very important to dream, so hold on your dreams; one day theymay just come true.A survey about some Chinese students _1_Hopes of teenagersSome students hope to start working as soon as possible.Others hope to continue studying after finishing school and to go to university.2 is the most popular

28、choice of job.Dreams of teenagersSome students have more realistic dreams such as working as volunteers at the 2020 Olympics , etc.Others have less realistic dreams such as becoming famous sports people or singer , _3_ and sailing across the Pacific Ocean.Some students _ 4_ such as being able to fly

29、.Conclusion : The survey shows that teenagers _5_.1. 2.3. 4.5. C( 2020铜仁中考)交友哲理Richard , 14, said , “I want to make friends , but I don't know how.In my last school , my classmates often bullied(欺负)me and I didn't have any friends.Children at this school look OK, but I just knowI'll also

30、 do something wrong.Please help me!”Perhaps the best way to make friends is to know what makes a friend.I asked some 13- year - old boysand girls to write down they liked about their friends.They said that good friends: go around with happy faces. like to share. stay and play together with others. i

31、nvite people to do something. are humorous. are good at organizing games. help others with work. are kind. are good at thinking of something fun to do.Goodfriendsgo around _ 1_ happy faces.like to share.stay and play together with others.2 others with work.are _ 3_ and humorous._4_ people to do some

32、thing.are good at organizing games and thinking of something _5_ to do.1. 2. 3. 4.5. 人物传记Steve Jobs was famous for starting Apple Computers.In a speech to graduating students at StanfordUniversity , Jobs told students about some of his life - changing experiences.Jobsbelieved theseexperiences helped

33、 him achieve success.Jobs' biological mother was a college student.As a young mother, she felt unable to bring Jobs upso she put him up for adoption.Jobs' adopted parents were simple working - class people.When Jobs was 17, his parents used their savings to send him to college.After six mont

34、hs of college , Jobs decided it was not for him.Around that time , he had read a quotation that went something like, “If you live each day as if it was your last, someday you'll most certainlybe right. " The quotation made him think about his life and his future.He started to question if he

35、 should stay in college.Was he doing what he really wanted to do? Eventually , he decided he had to change something; he decided to drop out of college.Jobs was lucky because he knew what he loved to do.He started Apple Computers in his parents' garage with a friend when he was 20.In just ten ye

36、ars, Apple grew into a $2 billion company.However in 1985,Jobs was fired from the company.Jobs was shocked.He lost everything at once.He quickly realized that he still loved what he did,and over the next five years , he started two highly successful companies.Next and Pixar.Jobs also met his future

37、wife , Laurene.Jobs was happily married with a family , working for Apple again and living every day as if it were his last.Paragraph1Steve Jobs was famous for starting Apple Company.He believed that _ 1_ helped him achieve success.Paragraph2Jobs' adopted parents were simple working- class peopl

38、e.They_2_ that they could only use their savings for Jobs' college education.Paragraph3A quotation made Jobs think about his life and his future.After six months of college, Jobs didn't think _3_ and he decidedto leave college.Paragraph45After 4 of firing from Apple , quickly Jobs realized h

39、e still loved what he did and started two highly successful companies.ConclusionAccording to Jobs' story , if we want to achieve success , we should make a right decision , do what we love , never give up and _5_1. 2.3. 4.5. 类型二补全句子型【解题策略】这种题型要求我们根据短文提供的语言信息,以填写词语的方式完成文后各题,所填写的词或词组具有很高的概括性和准确性。因

40、此,我们必须认真阅读材料,尽可能从短文中找到所要填写的词语或用其同义词、近义词或短 语或反义词语填空。一般情况下,这种题型都是原文的改写,所以必须遵循原文的意思和表达表式,不能脱离作者 的意思胡乱填空。A( 2020贵阳中考)人物传记Charles Darwin was a scientist who changed our understanding of the natural world.He is known as the Father of Modern Biology.Darwin spent all his life studying nature and making note

41、s about all the species( 物种 ) he found.Darwin was born in 1809 in England.Like many geniuses he didn't do well at school and got poor marks.He was a good athlete though and loved exploring nature and collecting sea shells.He also kept doing chemistry experiments and so his classmates gave him th

42、e nickname“ Gas”His father was a doctor and expected Charles to become one too.Charles started studying medicine at Edinburgh University , but soon gave up his studies there.He went on to study religion at Cambridge University instead.There he started collecting insects like beetles and paid too lit

43、tle attention to his studies.In 1831 , at the age of 22, Darwin went on a five - year expedition to South America , Australia andSouth Africa by ship.He was often seasick , but the things he saw on this long journey changed his life.He collected many fossils as well as animal and plant specimens.He

44、spent the rest of his life studying what he had seen and he wrote many books.In 1839 , Darwin married his cousin , Emma Wedgwoo,d with whom he had ten children! He was a loving father and enjoyed family life , which was always more important to him than his research.In spite of having many health pr

45、oblems throughout his life, Darwin lived until he was 73.Darwin's most famous book On the Origin of Species came out in 1859 and sold out in a day.It said that all living things were related , which meant that human beings were just another kind of animal.These ideas were not popular at first ,

46、but now most people agree with them and admire Darwin as a brilliant scientist.1 Darwin was a and had great interests in exploring nature though he was work.2 At Edinburgh University , Darwin soon gave up his study because he .3 Darwin came up with after the long journey , and what he saw on the way

47、.4 According to the article , Darwin loved his family very much and he had .5 At first , Darwin's new ideas about human beings .B( 2020 铜仁中考 )人物传记William Shakespeare was born in 1564 in England.At school, he liked watching plays.He decided to be an actor when he finished school at the age of 14.

48、At 28, he moved to London and joined a theater company which opened the Globe Theater in 1599.He became an actor and he also wrote plays.He usually acted his own plays.He got almost no money from his writing.But he made a lot of money from acting.Shakespeare died at the age of 52.He is a famous writ

49、er in the world.1 William Shakespeare was a great writer and an .2 William Shakespeare liked watching plays when he was at .3 William Shakespeare joined a company when he was 28.4 William Shakespeare didn't make a lot of money from his but acting.5 Shakespeare died in .C( 2020 贵阳中考 )人生哲理What'

50、;s the most important thing for you to have in your life? Somebody mentions hard-work , otherssuggest knowledge , love and luck.If you arrange the 26 English letters alphabetically and use numbers to represent each of them,for example, 1 for a, 2 for b, 3 for c,you can change an English word into a

51、number.So hard - work becomes 8+ 1 + 18+4+23+ 15+18+ 11= 98, meaning 98 is its mark; knowledge : 11 + 14+15+23+12+5+4+7+5 = 96, while love : 12+ 15+22+5=54, and luck : 12+21 + 3+11 = 47, a small mark.None of these words can give one a full mark.What about money or prayer? They can't, either.Then

52、 what else? Don't be worried.You can always find an answer to a problem in your life, when youchange your way of looking at things or doing things , which is your attitude.Yes , attitude is the word.See for yourself : attitude : 1 + 20+20+ 9+ 20+ 21 + 4+ 5=100, a full mark!Different attitudes le

53、ad to different courses of life.Most times people hope for a better life.It is possible that one will have a change for the better after one has changed one's attitude.Whenyou change your manner and became friendly towards others , you'll meet more smiling faces towards you.In the same way ,

54、 if you take a positive attitude towards failure, you'll find it's also rewardingthough it has caused you losses.1 Some people think it is important to have hard-work, knowledge , in their life.2 According to the passage , the mark of the word“ money” is .3 From the passage , we know it'

55、s possible for you if you change your attitude.4 People will meet towards them when they change their manners and become friendlyto others.5 The main ideaofthepassageisthatD( 2020 贵阳中考 )经济热点The routesFor centuries , the Silk Road was the most important line of communication connecting East and West.

56、Although the Silk Road covered a huge distance linking modern day Xi'an with the Middle East and Europe , today one area in particular is associated most closely with the name of the Silk Road.This area is Xinjiang in Northwest China , through which two major routes of the Silk Road passed on th

57、e northern and southern side of the Taklamakan desert.The nameThe Silk Road got its name in the 19th century when a German geographer identified it as the routethrough which the Romansgot their silk from China.However , silk wasn't the only thing that passed along the Silk Road; anything that ha

58、d buyers was traded along the road.Goods were traded from market to market passing through many hands before they reached their final destinations.BuddhismThe Silk Road was not just the route through which goods were carried.It was also important fortheexchange of ideas.Buddhism from India entered China along the Silk Road and had a hu

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论