四川省南充市2019年中考英语试题及答案解析_第1页
四川省南充市2019年中考英语试题及答案解析_第2页
四川省南充市2019年中考英语试题及答案解析_第3页
免费预览已结束,剩余17页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、内装订线学校:_姓名:_班级:_考号:_外装订线绝密启用前四川省南充市2019年中考英语试题试卷副标题考试范围:xxx;考试时间:100分钟;命题人:xxx题号一二三四五六七八总分得分注意事项:1答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息2请将答案正确填写在答题卡上第I卷(选择题)请点击修改第I卷的文字说明评卷人得分一、单选题1-Jack, you missed _U in _word usually.-Sorry, Sir.Aa; theBan; theCa; aDthe; the【答案】A【解析】【详解】句意:Jack,在这个单词“usually”中,你丢了一个字母“u”。第二个空表示特指这

2、个单词,用定冠词the,排除CD;第一个空表示泛指,用不定冠词a/an,U发音是/ju/第一个音素是辅音音素,用不定冠词a,根据题意,故选A。【点睛】不定冠词a,an与one 同源,表示微弱的“一”的概念,但并不强调数量,用来表示不特定的人或事物。a用于辅音音素开头的词前;an用于元音音素开头的词前。a university 一所大学a European country一个欧洲国家an unfinished task一项未完成的任务1) 定冠词和名词连用,表示某个或某些特定的人或东西。如:Mother carved the meat into slices.妈妈把肉切成了片。2) 定冠词用于可

3、数名词前,表示一类人或东西。如:The horse is a useful animal. 马是一种有用的动物。3) 定冠词用于第二次出现的名词之前。如:I got a letter yesterday. The letter was sent by e-mail.我昨天接到了一封信。那信是电子邮件。4) 定冠词用于有词组或者定语从句修饰的名词前。如: He is investigating the cause of the fire.他正在调查这场大火的原因。5) 定冠词用于某些名词或者形容词前,表示一类人,一个民族,阶级或阶层。如:the Chinese 中国人 the rich 富人th

4、e dead 死者 the deaf 聋人6) 定冠词用于指说话双方都知道的人或事。如:Please close the door.请把门关上。7) 定冠词用于世界上独一无二的事物前。如:the sun 太阳 the earth 地球 the world世界2-Excuse me, 1d like to buy a birthday gift for my son.-We have different kinds of new toys for boys. You can choose _for your son.AthatBoneCitDeither【答案】B【解析】【详解】句意:打扰了,我

5、想给我儿子买一个生日礼物。我们为男孩们准备了各种各样的新玩具。你可以给你儿子选一个。A. that那个;B. one一个,同类事物中的一个;C. it它,上文提到名词单数,下文再次提到用it代替;D. either两者之一。根据上文We have different kinds of new toys for boys.可知下文是说同类事物中的一个。用it。根据题意,故选B。3-Who sings _in your class?- Li Jing does.Amost beautifullyBmost beautifulCmore beautifullyDmore beautiful【答案】A

6、【解析】【详解】句意:在你的班里谁唱得是最好的?李静唱得最好。A. most beautifully最好听;副词最高级;B. most beautiful最好听,形容词最高级;C. more beautifully更好听,副词词比较级;D. more beautiful更好听,形容词比较级。根据in your class可知这里知范围,用最高级,排除CD。这里是副词修饰动词,用beautifully的最高级,排除B。根据题意,故选A。4-Its cold outside, Jimmy! You should _your sweater.-Thanks, mom.Atake offBtake i

7、nCput onDput up【答案】C【解析】【详解】句意:外面很冷,Jimmy。你应该穿上你的毛衣。谢谢,妈妈。A. take off脱下;B. take in吸入;C. put on穿上;D. put up张贴。根据上文Its cold outside, Jimmy!可知下文是说穿上你的毛衣。根据题意,故选C。5-Daddy, when will we go out to fly a kite?-As soon as the rain _.Ais stoppingBstoppedCwill stopDstops【答案】D【解析】【详解】句意:Daddy,我们什么时候出去放风筝?雨一停。A

8、. is stopping正在停,现在进行时;B. stopped停止,一般过去时;C. will stop将停,一般将来时。D. stops停止,一般现在时,第三人称单数。这里是as soon as引导的时间状语从句,遵循主句用一般将来时,从句用一般现在时态,主语是the rain,第三人称单数,谓语动词变第三人称单数。这里的意思是说雨一停,我们就去。As soon as 引导的时间状语从句时态要遵循:主将从现。 本题主句省略,从句主语是the rain,所以用rains。故选D。6-Lucy, what have you learnt from this history class?-Pa

9、per _first _about 2,000 years ago in China.Ais; inventedBwas; inventedCis; inventingDwas; inventing【答案】B【解析】【详解】句意:露西,从这节历史课中你学到了什么?纸是大约2000年前在中国最早发明的。A. is; invented被发明,一般现在时态被动语态;B. was; invented 被发明,一般过去时态被动语态;C. is; inventing正在发明,现在进行时;D. was; inventing正在发明,过去进行时。根据时间状语about 2,000 years ago in C

10、hina.可知用一般过去时态,排除AC;主语是Paper可知,这里是动作承受者用被动语态,一般过去时态的被动语态,排除D。根据题意,故选B。7-Mum, may I play computer games this evening?-No way, you _finish your homework.AcanBmustCmayDwill【答案】B【解析】【详解】句意:妈妈,今天晚上我可以玩电脑游戏吗?不行,你必须完成你的作业。A. can能,会;B. must必须;C. may可以;D. will会。根据上文Mum, may I play computer games this evening

11、?及回答No way可知下文用must必须。根据题意,故选B。8-I tried to make Alice _ her mind but I found it difficult.-Well, I saw you _that when I went past.Achanged; doBchanges; doingCchange; to doDchange; doing【答案】D【解析】【详解】句意:我尽量让爱丽丝改变她的想法,但是我发现很难。当我经过的时候,我看见你在做那件事。make sb do sth使某人做某事;see sb do sth看到某人做过某事,已经做完;see sb doi

12、ng sth看见某人在做某事,还在做;第一空排除AB;第二空排除C,根据题意,故选D。【点睛】See sb./sth .doing强调看见时,后面的动作正在进行。See sb/ sth do强调看见后面的动作经常发生,或者看见后面的动作的全过程。9-Excuse me, could you please tell me _? -At nine oclock.Awhere you have your art lessonBwhere do you have your art lessonCwhat time you have your art lessonDwhat time do you ha

13、ve your art lesson【答案】C【解析】【详解】句意:打扰一下,请你告诉我你几点上美术课?在九点。这里是宾语从句,用陈述语序,排除BD;根据下文At nine oclock.可知上文是提问时间,用what time引导,排除A。根据题意,故选C。10-Susan, would you like another cake?-_. Im full.AYes, pleaseBMy pleasureCNo, thanksDNot at all【答案】C【解析】【详解】句意:Susan,你愿意再要一块蛋糕吗?不,谢谢。我饱了。A. Yes, please是的,请;B. My pleasur

14、e我很乐意;C. No, thanks不,谢谢;D. Not at all一点儿也不。对于would you like做肯定回答是Yes, please;否定回答是No, thanks,根据Im full知为否定回答,故选C。评卷人得分二、阅读单选Boys and girls, we have some interesting and fun things for you this term. Have a good time.English ClubFor the seventh-grade studentsTime: Tuesday afternoon and Friday evening

15、Place: Room 301Tele: 77459312Math examFor the ninth-grade studentsTime: on Monday, Match 20thPlace: Room 306PS: Top 10 will get a surpriseA TalkFor all studentsTime: 14:30-16:30, April 25thPlace: in the school hallTopic: How to Learn English WellSinging CompetitionFor the eighth-grade studentsTime:

16、on Thursday, May 23rdPlace: in the music roomTele: 5817235211What activity will the school have on May 23rd?AA singing competition.BA math exam.CA talk about how to learn English well.DAn English speech contest.12Where will Tom, a ninth-grade student, probably be at 3:00 p. m. on April 25th?AIn Room

17、 301.BIn Room 306.CIn the school hall.DIn the music room.13How often do the English club members practice spoken English?AOnce a week.BTwice a week.CThree times a week.DFour times a week.14How many students will get a surprise after the math exam?A4.B10.C20.D306.15Where may you see this notice?AIn a

18、 school.BIn a shop.CIn a hospital.DIn a restaurant.【答案】11A12C13B14B15A【解析】【分析】这篇短文主要讲述了这学期的安排,有一些有趣的事情:英语俱乐部;数学考试;谈话;唱歌比赛。11细节理解题。根据文中Singing Competition Time: on Thursday, May 23rd可知,在5月23号举行唱歌比赛。故选A。12细节理解题。根据文中A Talk Time: 14:30-16:30, April 25th Place: in the school hall 可知,Tom可能在学校的大厅。故选C。13细节理

19、解题。根据文中English Club Time: Tuesday afternoon and Friday evening可知,一周练习2次英语口语。故选B。14细节理解题。根据文中Math exam PS: Top 10 will get a surprise可知,在数学考试之后,将有10名学生得到惊喜。故选B。15推理判断题。通读整篇短文可知,这里是关于学校安排的一些活动通知。故选A。【点睛】我们在做阅读理解题时,就要明确初中阅读理解考查的主要内容,在此基础上,快速阅读全文,了解文章大意;在了解文章的基础上,抓住首尾句;认真仔细、逐步答题;平心静气,不急躁,仔细检查,减少误差。严格说来,

20、阅读理解主要要求是:1.掌握阅读主旨大意,用以说明主旨大意的事实和细节;2.既理解具体事实,也理解抽象的概念;3.既理解字面意思,也理解深层含义,包括作者的态度以及意图等。 You may often hear some myths(传言)about animals. For example, one dog year equals about seven human years, chameleons(变色龙)change color to match their environment. Today, lets talk about birds. It is said that if yo

21、u touch a baby bird, the parents will completely abandon(抛弃)it. Do you really believe it?In fact, most birds have a very poor sense of smell, so in most cases they are unable to even notice the smell of humans on baby birds. Not only that, but most types of birds arent so quick to abandon their youn

22、g when they sense danger. Some types will even do their best to protect their young when they are in danger.Indeed, in very few known cases, parent birds sometimes abandoned their nests from something touching their young, just because they noticed it by sight, not smell. When this happens, the pare

23、nt birds usually wont care, other than to be a little more careful than normal. Sometimes, they may temporarily(暂时地)abandon the nest in order to better watch whatever disturbed their nest comes back.Whats more, in most cases, even if the nest is destroyed by wind or something to that effect, you cou

24、ld create a new one and put all the baby birds back in it, and when the parents came back, they wouldnt care their baby birds were in a different nest, so long as you put the new nest near where the old one was so they can find it.16Which of the following is true?ABirds have a very good sense of sme

25、ll.BA baby bird will die soon if it is touched by someone.CWhatever disturbed the nest will never come back.DSome birds will protect their babies when they are in danger.17What does the underlined word “it” in Paragraph 3 refer to?ATheir nest.BTheir baby.CSome birds abandoning their nests.DSomething

26、 touching their young.18The parent birds _if we make a new nest for baby birds to take the place of the old one.Awill never come backBwill worry about their babiesCwont mindDwill take their babies away19Which of the following shows the structure(结构)of the passage?(=Paragraph 1(第一段), =Paragraph 2)ABC

27、D20What is the best title of this passage?ABird TruthBBaby BirdsCBird NestsDBird Smell【答案】16D17D18C19B20A【解析】【分析】这篇短文主要是讲述了事实上证明小鸟的父母不会因为人类的触摸而抛弃它,它们的嗅觉是很差,它们放弃幼鸟巢穴也是因为视觉的原因。16细节理解题。根据文中so quick to abandon their young when they sense danger. Some types will even do their best to protect their young

28、when they are in danger.可知,有些鸟在危险时会保护它们的孩子。选项D是正确的。故选D。17词句猜测题。根据上文Indeed, in very few known cases, parent birds sometimes abandoned their nests from something touching their young可知下文是只是因为它们看到了,而不是闻到了。这里的it指的是“触摸他们幼崽的东西”。故选D。18细节理解题。根据文中you could create a new one and put all the baby birds back in

29、it, and when the parents came back, they wouldnt care their baby birds were in a different nest, so long as you put the new nest near where the old one was so they can find it.可知,如果我们为雏鸟做一个新的巢来代替旧的巢,母鸟不会介意的。故选C。19文章结构题。通读整篇短文可知,文中第一段整体介绍当小鸟被触碰的时候,母鸟不会抛弃它。下文中2,3,4段分别用实例证明这一点。选型B符合题意,故选B。20标题归纳题。通读整篇短

30、文可知,这篇短文介绍了小鸟的父母到底会不会因为人类的触摸而抛弃它的真相。故选A。 When the great library of Alexandria burned, the story goes, one book was saved. But it was not a valuable book, and a poor man got it.The book wasnt very interesting, but between its pages there was something very interesting indeed. It was a thin strip of v

31、ellum(羊皮纸)on which was written the secret of the Touchstone.The touchstone was a small pebble(鹅卵石)that could turn any common metal into pure gold.The writing explained that it was lying among thousands and thousands of other pebbles that looked exactly like it. But the secret was this; The real ston

32、e would feel warm, while ordinary pebbles are cold.So the man sold his house, bought a tent, camped on the seashore, and began testing pebbles. He knew that if he picked up normal pebbles and threw them down again because they were cold, he might pick up the same pebbles hundreds of times. So, when

33、he felt one that was cold, he threw it into the sea. He spent a whole day doing this but none of them was the touchstone. Yet he went on and on this way. Pick up a pebble. Coldthrow it into sea. Pick up another. Throw it into the sea. The days stretched into months and the months into years.One day,

34、 however, about midafternoon, he picked up a pebble and it was warm. He threw it into the sea before he realized what he had done. He was used to throwing each pebble into the sea as soon as he picked it up. So when the one he wanted came along, he still threw it away.So it is with opportunity(机会).

35、Unless we are vigilant, its easy to fail to realize an opportunity when it is in hand and its just as easy to throw it away.21According to the passage, the touchstone is a stone _.Athat you can touchBthat can turn common metal into pure goldCthat can bring you thousands of pebblesDthat can bring you

36、 good luck22The man threw the touchstone into the sea because _.Ait was coldBit was a normal pebbleChe was too tired to hold itDhe had formed a habit23How did the man probably feel when he realized it was the touchstone?AExcited.BMoved.CInterested.DRegretted.24Whats the meaning of the underlined wor

37、d “vigilant” in the last paragraph?ABrave enough.BHard-working enough.CCareful enough.DStrong enough.25What does the writer want to tell us?AOpportunity knocks but once.BUse it or lose it.CWhere there is a will, there is a way.DPractice makes perfect.【答案】21B22D23D24C25A【解析】【分析】这篇短文主要讲述了当亚历山大大图书馆被烧毁时

38、一本书被保存了下来,上面写着“试金石”的秘密,试金石是一块小石子,可以把普通金属变成纯金。一个人买了这本书之后就去海边捡鹅卵石,每次见到就会扔掉,几年过去了,他成为了一种习惯,所以当他真捡到试金石的时候,也从习惯中把它扔掉了。21细节理解题。根据文中The touchstone was a small pebble(鹅卵石)that could turn any common metal into pure gold. 试金石是一块小石子,可以把普通金属变成纯金。故选B。22细节理解题。根据文中One day, however, about midafternoon, he picked up

39、 a pebble and it was warm. He threw it into the sea before he realized what he had done. He was used to throwing each pebble into the sea as soon as he picked it up.可知,他已经形成了一种习惯。故选D。23推理判断题。根据文中One day, however, about midafternoon, he picked up a pebble and it was warm. He threw it into the sea bef

40、ore he realized what he had done. He was used to throwing each pebble into the sea as soon as he picked it up. So when the one he wanted came along, he still threw it away.可知,当他把试金石扔掉之后他一定非常后悔。Regretted后悔的意思。故选D。24词句猜测题。根据下文its easy to fail to realize an opportunity when it is in hand and its just a

41、s easy to throw it away.可知上文中vigilant的意思是“足够小心”的意思。故选C。25主旨大意题。根据文中So it is with opportunity(机会). Unless we are vigilant, its easy to fail to realize an opportunity when it is in hand and its just as easy to throw it away.可知,这篇短文主要是告诉我们机会只有一次,我们要抓住机会。故选A。第II卷(非选择题)请点击修改第II卷的文字说明评卷人得分三、信息匹配 Stanford

42、is a world famous university on the west coast of the US. 26, because the poor boy died of a strange disease.Tourists are often surprised at the beauty of Stanford. Among the green trees, buildings with yellow walls and red tops make up a beautiful picture. 27. Thats because they were the favorites

43、of Mrs. Stanford.28. It stands at the center. It was built by Mrs. Stanford to remember her husband who devoted himself to the university. There, students and teachers can communicate with God, and they can also hold great activities, such as concerts and celebrations.29. It is the landmark of the u

44、niversity. A man named Hoover had done a lot for the university. The things he once used can be seen on the first floor. On the top of the tower, tourists can have a good look at the whole campus.As one of the world top universities, Stanford has many subjects that stand among the top ones in the wo

45、rld. 30. If you want to study computer in a university abroad, maybe it is your best choice.AAnd computer science has been the first for many yearsBThe tallest building in Stanford is Hoover TowerCMany tourists wonder why yellow and red were chosenDThe Big Church is the most important building in St

46、anfordE. It was built by Stanford and his wife in memory of their only son【答案】26E27C28D29B30A【解析】【分析】本文主要介绍了斯坦福大学的历史。26根据下文because the poor boy died of a strange disease.可知上文是It was built by Stanford and his wife in memory of their only son它是斯坦福和他的妻子为了纪念他们唯一的儿子而建造的。故选E。27根据文中Thats because they were

47、the favorites of Mrs. Stanford.可知上文是Many tourists wonder why yellow and red were chosen许多游客想知道为什么选择黄色和红色。故选C。28根据下文It stands at the center. It was built by Mrs. Stanford to remember her husband who devoted himself to the university.可知上文是The Big Church is the most important building in Stanford.大教堂是斯

48、坦福最重要的建筑。故选D。29根据下文It is the landmark of the university. A man named Hoover had done a lot for the university. The things he once used can be seen on the first floor. On the top of the tower, tourists can have a good look at the whole campus.可知上文是The tallest building in Stanford is Hoover Tower斯坦福最高

49、的建筑是胡佛塔。故选B30根据下文If you want to study computer in a university abroad, maybe it is your best choice.可知上文是And computer science has been the first for many years多年来,计算机科学一直是第一。故选A。评卷人得分四、根据首字母、中文提示填空根据各句句意及汉语提示写出完整的英语单词(每空限填一词),并将答案写在答题卡相应编号后的横线上。31So far, no _(科学的)studies have shown that shark fins a

50、re good for health.32The children were _(惩罚)for telling lies.33Picking _(草莓)is becoming more and more popular in Nanchong.34Compared with our house,_(他们的)is bigger.35Doctors say too much pressure is not good for a childs _(发展).【答案】31scientific32punished33strawberries34theirs35development【解析】31句意:到目前

51、为止,还没有科学研究表明鱼翅对健康有益。studies是名词,前面用形容词修饰,scientific的意思是“科学的”。根据句意及汉语提示,故填scientific。32句意:孩子们因说谎而受到惩罚。根据语境可知这里是被动语态,其结构是be done的形式,punish的过去分词是punished,根据句意及汉语提示,故填punished。33句意:在南充采摘草莓越来越受欢迎。Strawberry草莓,是可数名词,这里用名词复数,strawberries,根据句意及汉语提示,故填strawberries。34句意:和我们的房子作比较,他们的房子更大。这里是名词性的物主代词做主语,their h

52、ouse相当于theirs。根据题意及汉语提示,故填theirs。35句意:医生说压力太大不利于孩子的发育。The childs 名词所有格,后加名词。development的意思是“发展,发育”,根据句意及汉语提示,故填development。评卷人得分五、用单词的正确形式完成短文根据短文内容,用方框中所给单词的适当形式填空,使短文完整正确(每词限用一次),并将答案写在答题卡相应编号后的横线上。easy seem long change sinceIn Chinese culture, it is believed that people who have fair(浅色的)skin(皮肤)

53、are more beautiful. In western culture, however, the opposite is true-many westerners think tanned skin is prettier. It 36 that different cultures have different ideas of what they think is beautiful.These cultural meanings of beauty, however, are no 37 important. As more and more people travel over

54、seas, ideas about beauty are being shared among cultures. The Internet has also made it easier for people to share different types of beauty 38 people are always posting pictures on social media. With the help of the Internet, peoples views about beauty are always一 39. People are now able to 40 borr

55、ow ideas from other cultures to help them stand out. So what new fashions can we expect to see in the future?【答案】36seems37longer38since39changing40easily【解析】【分析】这篇短文主要讲述了不同文化对美丽的看法是不同的。36句意:似乎不同的文化对他们认为美丽的东西有不同的看法。根据下文different cultures have different ideas of what they think is beautiful.可知这里是说似乎。It seems+that从句,表示似乎。根据句意及所给词,故填seems。37句意:然而,这些美丽的文化意义不再重要。根据下文As more and more people travel ov

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论