2015中考英语复习教案第42讲阅读理解(二)_第1页
2015中考英语复习教案第42讲阅读理解(二)_第2页
2015中考英语复习教案第42讲阅读理解(二)_第3页
2015中考英语复习教案第42讲阅读理解(二)_第4页
2015中考英语复习教案第42讲阅读理解(二)_第5页
已阅读5页,还剩4页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、答案: C第42讲 阅读理解(二)Jr中考热身,阅读理解。(2014,安徽)J&M Music StoreRock, pop and country musicBuy CDs new or usedListen before you buyGuitar lessons offeredPeth MarketFresh fruit and vegetablesOpen Friday to Sunday morningsFree ice cream for children under 12Times Coffee ShopThe best coffee in townSandwiches, cak

2、es, piesOpen 10: 00 a. m. 11: 00 p. m.dailyJazz music (爵士乐): Wednesday to SundayMacons B&BFeel like home when youre away from homeWe have different kinds of roomsDelicious homemade breakfastYou can _A_ at J&M Music Store.receive guitar lessonsborrow new or used CDslearn pop music historybuy all kind

3、s of music booksYou can go to Times Coffee Shop to have coffee and pies at _C_A. 8: 30 a. m.B, 9: 30 a. m.C. 10: 30 p. m. D. 11: 30 p. m.If your friend is coming for a visit , where will he stay for a night ? _D_A . In J&M Music Store. B . In Peth Market.C. At Times Coffee Shop. D. At Macons B&B.Whi

4、ch of the following is TRUE according to the passage ? DA . There is no breakfast at Macons B&B.You cant listen to the CD before you buy it.Times Coffee Shop offers Jazz music every day.Kids under 12 can get free ice cream in Peth Market.Where is the passage probably from ? BA . A dictionary.B. A ne

5、wspaper.C. A storybook.D. A science report.1d、解题技法(三)推理判断题推断题就是根据某个事实推断结论的题型,主要考查学生的理解力和推断力。这类推断 通常包括:数据事实推断、常识推断以及作者的写作目的、态度和倾向等的推断。做此类题时,应根据短文中的相关语句,对与事实有关的细节加以分析,找出线索,悟出字里行间的 意思,反复比较,从而作出合乎逻辑的判断。(四)猜测词义题猜测词义题主要考查学生根据上下文正确判断灵活变化的词义的能力。一般情况下,推断词义的题目中所出现的单词,大多数是学生未曾见过的生词,学生需要在该词出现的上下 文中去寻找线索。通过阅读上下文

6、,断定该词的真正含义,然后将这个释义代入文中,检查 是否贴切,仔细比较直到得出该词的确切的含义。【例2】(2014,宜宾)When you hear Westerners (西方人)say Drop in anytime ”(随时来玩)or Come and seeme soon”, you should realize that it doesnt mean you are welcome to come over to their house anytime.Its wise to telephone before visiting someone.Never accept an invi

7、tation unless you really plan to go.You may refuse by saying , “Thank you for inviting me , but I may not be able to come. If you are unable to come after accepting theinvitation , be sure to tell those who invite you in advance ( 提前)that you will not be there.When you have accepted the invitation t

8、o a party or a dinner , it is polite to bring small gifts with you , such as bottles of drink , flowers and chocolate.Sometimes Westerners may take you out to dinner in a restaurant and it does not necessarily mean that he is going to pay the bill at the end of the meal.He might want you to go_Dutch

9、 ”, which means each person pays his own bill.The best title of this passage isA . Drop in anytime.Come and see me soon.Invitation in Western countries.Westerners.解析:主旨概括题。根据短文的主要内容是围绕西方的邀请文化介绍的。When Westerners say “ Drop in anytime or Come and see me soonf, it meansA . you are welcome to visit them

10、 anytime.you are welcome to visit them , but you still need to call them before going to their house.they dont want you to visit them.they will hold a party for you.解析: 细节理解题。根据第段you should realize that it doesnt mean you are welcome tocome over to their house anytime.Its wise to telephone before vi

11、siting someone. 可知, 当人们说随时来玩时,那不意味着你能够随时拜访他们的家,在拜访之前最好打电话。答案:_b_If a Westerner invites you to go to his house , A . you may refuse if you dont plan to go.you have to accept the invitation even you dont want to go.you cant accept the invitation.and you accept the invitation , you must go.解析: 细节理解题。根据

12、 Never accept an invitation unless you really plan to go.You mayrefuse by saying , “Thank you for inviting me , but I may not be able to come.” 可知, 除非你真的计划去,否则不要接受邀请。你可以通过说“谢谢邀请,但我不能来”来表示拒绝。答案:_A_If you have accepted the invitation to a party or a dinner, what kind of gifts will you bring ? A . Mone

13、y. B . Televisions.C. Computers. D. Books.解析:推理判断题。根据第三段 When you have accepted the invitation to a party or a dinner, it is polite to bring small gifts with you , such as bottles of drink , flowers and chocolate. 描述及选项的对比可知。答案: DThe underlined part go_Dutch means in Chinese.A .去荷兰B .去Dutch这家餐厅C.实行A

14、A制 D.请客解析:词义猜测题。根据后面的非限制性定语从句which means each person pays his ownbill(那意味着人们都各自付钱)可得出正确答案。答案: C酒学活用一手,:(2014,广东)To us, it seems so natural to put up an umbrella to keep the water off when it rains.But in factthe umbrella was not invented as protection against the rain.Its first use was as a shade (遮

15、蔽) against the sun.Nobody knows who first invented it , but the umbrella was used in very ancient times.Probably the first to use it were the Chinese , back in the eleventh century BC.We know that the umbrella was used in ancient Egypt and Babylon as a sunshade.And therewas a strange thing connected

16、 with its use : it became a symbol of honor and power (权力).In theFar East in ancient times , the umbrella was allowed to be used only by those in high office or by royal people such as the kings or queens.In Europe , the Greeks were the first to use the umbrella as a sunshade.The umbrella was in com

17、mon use in ancient Greece, but it is believed that the first people in Europe to use the umbrella as protection against the rain were the ancient Romans.During the middle ages in Europe , the use of the umbrella almost disappeared.Then it appeared again in Italy in the late sixteenth century.And aga

18、in it became a symbol of power.Umbrellas have not changed much in style during all this time , though they have become much lighter in weight.It wasnt until the twentieth century that the umbrellas for women began to be made in all kinds of colors.Ancient people first used umbrellas as _B_ .a symbol

19、 of honorprotection against the suna symbol of powerprotection against the rainAccording to the passage, the umbrella was probably first used in ancient _D_ .A . Egypt B . BabylonC. Rome D. ChinaThe underlined word “royal might mean A_ in Chinese.A.皇室的 B.富裕的C.中产的 D.平民的According to the passage, which

20、 of the following is NOT true ? CThe ancient Greeks used the umbrella in their daily life.Europeans hardly used the umbrella during the middle ages.The umbrellas for women were made colorful in ancient times.The style of the umbrella hasnt changed a lot since it was inventedThis passage is mainly ab

21、out _D .the sales of the umbrellathe differences among umbrellasthe invention of the umbrellathe history and the use of the umbrella(一)(2013,广东)Wildwood Sehool Library GuideThis; 5 ill Li-tler w sime intoriTLiliori akim iHir 龌41 librwy Yau m ux lliis 赳idt t口 liclp Sen/ice hexjn:pm-yWpm nn 智hwl 曲湛 Wa

22、m-ll (Ml am on weekendsOn,占chuuH iki,,,yur kill士 ma? burrux ur iLuin buuks during opunmy h*ig 4.wily when his clnom igchor 普Igwshinn Io. Al Ihe weekend.our library open 1Q both you And Dw kid.Btwrowing:IjkIi 鼠ink ill can buifii uaie at lo buol 4 1 a litncr More IxkjKs cnii M 同it口,%xi vnh 依elu耳多 read

23、ing油nJ 话hgl踪Retuming:Books borrowed from ihe library1 can bu kepi for 15 sclwol days. 1版 books itiiki 辰 reiumiMl before he Uhu 4 的就的卜曲期 urthc kidl th* Ixiitow Al her book 常Daniagcd (殳瓶的)er LeI Bgokj:When a bout ig remrned i n j daHitiged ccniiiiii on Jhc I id _w 111 have tu pa ihrix dollarx ibtin: d

24、ixrnLie.Fult price el心l be pjid d-u bwk 认 gj We eiwcwraEe q1讪?1 收 io c?irn llierr librory Iwoks in plavk hags tij prtELt bhum frulti i: jun ntiiill lc:Pknw oil lw it J3tj-I323 lar mew mlarrnahcri1 . Students can borrow more than two books at a time _B_ .A . for reading examsto do school researchfor

25、after - school activitiesto read together with their parentsC must be paid when a student loses the book he borrows.Three dollarsHalf the price of the bookFull price of the bookTwice the price of the bookThe students are advised to A to prevent rain.A . carry their library books in plastic bagscover

26、 their library books with raincoatsput their library books into the pocketskeep their library books in their classroomsThis library guide is for _D_ .A . teachers from Wildwood Schoolworkers in Wildwood School Libraryvisitors to Wildwood School Libraryparents of the Wildwood School studentsWhich of

27、the following is NOT true? CA . The library is open for two and a half hours every day.Students parents can go to the school library on weekends.Students can go to the library during opening hours as they like.Students can keep the books that they borrow for fifteen school days.(二)Jeff Keith has onl

28、y one leg.When he was 12 years old , Jeff had cancer.The doctors had to cut off most of his right leg to save his life.Every day Jeff puts on an artificial (man- made leg). Theleg is plastic.With the plastic leg , Jeff can skate, ride a bicycle , swim and play soccer.He also can run.When he was 22 y

29、ears old , Jeff ran across the United States, from the East to the West.He ran 5 150 kilometers , thats about 26 kilometers each day.Jeff wore out 36 pairs of running shoes and five plastic legs.On his way , in every city , people gave Jeff money.The money which received was not for Jeff himself.It

30、was for the American Cancer Society.The Society used the money to learn about cancer.At the same time , Jeff talked to people about cancer.He also talked about being disabled(伤残).Jeff is disabled , but he can do many things : skating , swimming , playing soccer andrunning.He finished college and is

31、studying to be a lawyer (律币).Jeff says, “People can doanything they want to do.I want people to know that I ran not only for disabled people but also for everybody/,Jeff Keith lost most of his A because of cancer.A. right legB. left eyeC. right arm D . left handJeff can do a lot of things EXCEPT _D_

32、 with the artificial.A . going swimming B . riding a bikeC. playing soccer D. playing basketballThe money which Jeff received from people was for _B_ .A. the disabled people B. the Cancer SocietyC. his family D . being a lawyerAs a disabled man , Jeff does a lot of things to prove _C_ .A . he is dif

33、ferent from othershe is able to finish collegepeople can do anything they want to dohe can be a lawyer in the futureFrom the passage, we can know _D_ .a lot of people are afraid of cancerevery disabled man is able to do sportsits polite for us to talk about disabled peopleJeff wore out thirty - six

34、pairs of running shoes(三)(2013,河北)It is true that people with better education are usually able to get better paying jobs.In other words, they have more chances to choose a good job while people with little or no education dont.It seems that the purpose of education is to make people get jobs.But th

35、is isnt accepted by all people.Some people may think that a person should spend the best years of his life to get education only for a way of living.This was probably one of the earliest reasons of education.In fact, if education is just a way of making a living , people dont need to spend so much t

36、ime in school.People can get education for a living in a short time.Subjects like history and geographyneed not be taught to everyone.Even language and mathematics need not be taught in detail ( 详细 地),either.Here it is clear that education is much more than teaching a man to get a way of living.Educ

37、ation is well - rounded and it is mainly for improving a man.It is not only to teach him to speak, read and write, but also to develop his creative thinking and other abilities.After that , it is to make him a wise man and thankfully enjoy the achievements of human.Education is to make a man lead a

38、better life.Educated people are expected to be able to listen to good music , read good books, watch plays and most of all take an interest in the world.I would agree that making a good living is an important reason for education , but certainly not the most important or the main reason.People with

39、little education usually _D_ .A . spend a long time in school B. have a good chance to get a job C. spend the best years to choose jobs D. have fewer chances to get a good job 12. The earliest education was probably to C . A. make a man lead a better lifeteach a man to write and thinkmake people get

40、 a way of living D. teach people to read good books 13. The underlined word“well- rounded in the passage means Din Chinese.A.圆满的 B.崭新的 C.公平的 D.全面的14. It is expected that educated people will be able to _B_ .accept education as a way of living B. taken an interest in the whole world C. develop their

41、abilities to make plays D. learn subjects like language and math 15. The passage mainly tells us that A . A. education should make a man improve B. people can get education in a short time C. people should be able to get better paying jobs D. all subjects are so important for a way of living(四)(2014

42、,河南) great way for teens ( 青少年)to cool off during the summer is at water parks.If you livenear a water park , you might think about getting a season pass.This way you can go as often as you like.Check to see if there are any water parks around you.Many are indoor facilities ( 设施).So even if it isnt

43、warm enough where you live to swim outdoors, you can enjoy swimming in a temperature controlled area.The prices are usually good.For example , one ticket to Water World , a water park, is only $5.4Some teens like to get a part time job over the summer to make some pocket money.Older teens shouldnt h

44、ave much trouble finding jobs.An idea is to get some teens together to form your own summer job business.You can walk dogs, bring in the newspapers, feed the cats, collect rubbish , water flowers , etc.Being that its summer, many people go on vacation and could use someone to look after their houses

45、 while theyre away.You can also think about other jobs you can do for them.Teens love freedom.Sure you would like to get to such places as the small , movie theaters, the zoo, the beach, picnic, bowling and local amusement park instead of staying home all summer.Then a summer bus pass will be helpfu

46、l.Check to see if your area has one for you teens.Such a pass costs only $10 for the whole summer.The price is reasonable ( 合乎情理的 )and also your parents dont have to always drive.Who is the text written for ? CA. Teachers. B. Parents.C. Teens. D. TravelersWhat is NOT mentioned as a part time job for

47、 teens ? AA . Washing cars. B . Feeding cats.C. Walking dogs. D. Watering flowers.If Sally goes to Water World with two friends , they should pay C .A. $5 B. $10C. $15 D. $20A summer bus pass is helpful for teens to _B .A . find part time jobs B. go out for funC. go to summer classes D . do outdoor

48、sportsWhats the text mainly about ? _D_A . Part time jobs.A summer pass.Water park swimming.Things to do in summer.(五)(2014,安徽)“Make-A-Wish“ is one of the worlds most well - known charities (慈善机构).It makeswishes come true for children who have serious illnesses.It gives them hope and joy and helps them forget about their health problems and have fun.It all started in 1980 in Phoenix , Arizona.Christopher was a 7 - year- old boy who was very sick.He always dr

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论