2021-2022学年广东省清远市连山田家炳中学高二英语下学期期末试卷含解析_第1页
2021-2022学年广东省清远市连山田家炳中学高二英语下学期期末试卷含解析_第2页
2021-2022学年广东省清远市连山田家炳中学高二英语下学期期末试卷含解析_第3页
2021-2022学年广东省清远市连山田家炳中学高二英语下学期期末试卷含解析_第4页
2021-2022学年广东省清远市连山田家炳中学高二英语下学期期末试卷含解析_第5页
全文预览已结束

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2021-2022学年广东省清远市连山田家炳中学高二英语下学期期末试卷含解析一、 选择题1. The customer didnt choose_ of the coats and went away without looking at a third oneAboth Ball Cany Deither参考答案:D2. They have just bought a fancy new car for $ 75,000. _. They already have two cars and they cost them a pretty penny. A. It was nothingB.

2、Thats Ok C. Beats meD. All right 参考答案:C3. Im sure computers cant completely of humans in the future.A. take place B. take the placeC. take its placeD. take a place参考答案:B考查动词短语。句意:我确信电脑不能完全代替人类。使用短语take the place of取代。故选B。4. _I have to give a speech, I get extremely nervous before I start.A.WhateverB

3、.WheneverC.WhoeverD.However参考答案:B5. The Beijing Olympic Torch Relay attracted lots of people, _ from children to grandparents. A. ranged B. to be ranged C. ranging D. being ranged参考答案:C6. There is no need _ and its no use _ there too early.A. to rush; arriving B. to worry; to arrive C. worrying; arr

4、iving D. to rush; to arrive 参考答案:A7. Have they made the final decision? Yes, but its _ likely that they will change their mind again tomorrow.A. rather thanB. other thanC. less thanD. or rather参考答案:C【详解】考查介词短语辨析。A. rather than而不是;B. other than除了;C. less than少于(具有否定意义);D. or rather倒不如说。句意:他们做最后决定了么?是

5、的,明天他们改变主意的可能性是很小的。根据“Yes”判断明天他们不大可能改变主意,故C项正确。8. He was down with the flu, and _ couldnt come to the party.A. moreover B. meanwhile C. therefore D. besides参考答案:C略9. To children, good habits do not come , so parents and teachers need to be their role models.A. instantly B. automatically C. eventuall

6、y D. steadily参考答案:B10. They are shocked to find that in this town the traffic rules are not strictly _.A. noticed B. preserved C. observed D. concerned参考答案:C11. The teacher asked me to repeat his words and_. A. so did I B.I do so C.I did so D.so did he参考答案:C略12. In communication, a smile is usually

7、_ strong sign of a friendly and _ open attitude.A. the; / B. a; an C. a; / D. the; an参考答案:C13. There is plenty of rain in the southeast, there is little in the northwest. A. because B. therefore C. while D. as 参考答案:C14. A good student is honest and kind to others. In other words, he never _ his frie

8、nds.A. helps B. laughs C. betrays D. blames参考答案:C15. According to the management rules of our hotel, all the bills _ be paid in cash. A. would B. may C. shall D. could参考答案:C略16. When the picture was delivered to their house, they immediately had it on the wall of the living room. A. putting B. hange

9、d C. fixing D. centered参考答案:D17. But for the fact that China _ also affected by the global economic crisis, we _ fewer unemployed workers now.A. is; would have B. were; would have C. was; would have had D. is; would have had参考答案:A知识点:时态和虚拟语气解析:选A,but for要不是,含有该短语的主句应用虚拟语气,表示与现在事实相反用would/could/might

10、 + 动词原形。The fact后是同位语从句,说的是客观事实,故用现在时。故选A。技巧点拨:牢记与现在事实相反的虚拟语气的句子结构,辨析语境。18. I have to turn to my teacher for help, because this math problem is rather difficult_.A. worked out B. to be worked out C. working out D. to work out参考答案:D二、 短文改错19. 文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在

11、该词下面写出修改后的词。删除:把多余的词用斜线( )划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从11处起)不计分。In common to other new mommies, I find that difficult to balance career with motherhood. Comparing with my life before, my present life is always in hurry. In an attempt to be a qualified teacher, I wo

12、rk hardly in school. At the same time, I want to be referred to as a qualified mother as well as. Therefore, back at home, I have to stay with my babies until she fell asleep. But sometimes I am on the point of falling asleep while she wakes up. Exhausted as I am, I feel everything I have gone throu

13、gh for the past few months are totally worthwhile the moment I catch sight of her smiles.参考答案:In common to other new mommies, I find that difficult to balance career with motherhood. with itComparing with my life before, my present life is always in hurry. In an attempt to be a qualified Compared at

14、eacher, I work hardly in school. At the same time, I want to be referred to as a qualified mother as hardwell as. Therefore, back at home, I have to stay with my babies until she fell asleep. But sometimes I 去掉 去掉 fallsam on the point of falling asleep while she wakes up. Exhausted as I am, I feel e

15、verything I have whengone through for the past few months are totally worthwhile the moment I catch sight of her issmiles.3. comparing改为compared 考查固定搭配。短语compared with与.相比,该短语在句中通常单独做状语。句意:和我之前的生活相比,我现在的生活很匆忙。4. in后加a 考查固定搭配。介词短语in a hurry匆忙地;其中的a是不能省略的。5. hardly改为hard 考查固定搭配。副词hardly几乎不,表示否定含义;hard

16、艰难;动词短语work hard努力。6. 删除as 考查固定搭配。短语as well也,后面不加其他成分;而as well as是介词短语,后面要接名词或代词做宾语。7. 删除at 考查副词。本句中home是副词,要单独使用,不接介词。“back home”意为“回到家里”。8. fell改为falls 考查时态。本文全篇都是一般现在时,介绍新母亲的生活。本句时间状语从句中使用一般现在时代替将来时。9. while改为when 考查连词。while从句中动词不能是短暂性动词,而when引导的时间状语从句中,动词可以是短暂性也可以是延续性的。本句中wake up苏醒,是短暂性动词,所以使用wh

17、en引导这个从句。10. are改为is 考查数的一致。本句的主语是everything,句中的I have gone through for the past few months是定语从句修饰everything,谓语动词要和everything保持一致,所以使用单数形式is。【名师点睛】高考短文改错考点层次一般而言可依次分为词法的测试、句法的测试和语篇的测试三个层面。考点层次越高,就越能测试出考生运用语言的能力。低层次的考点往往侧重于语法方面的考查,而高层次的考点往往侧重于考生对文章意义方面的理解。一、词法改错词法的测试包括:定冠词和不定冠词的用法;名词的单复数和名词的所有格;动词的时态

18、、语态、语气,情态动词和非谓语动词等;人称代词、人称代词的格、物主代词、指示代词、连接代词、不定代词等的用法;介词的搭配;并列连词、从属连词的用法;形容词、副词的区别以及比较级和最高级的用法;固定搭配和习惯用法。例如:本题中的to改为with 考查介词短语comparing改为compared 考查固定搭配hardly改为hard 考查副词固定搭配while改为when 考查连词二、句法改错句法的测试包括:主谓语在数上的一致性;名词性从句、定语从句和强调句;句子结构的连贯性、完整性、对等性和逻辑性。三、语篇改错语篇的测试包括:上下文的时态是否一致;上下文中的代词指代是否一致;上下文中的逻辑关系

19、是否一致。fell改为falls 考查时态are改为is 考查数的一致三、 阅读理解20. Does Fame Drive You Crazy?Although being famous might sound like a dream come true, todays star, feeling like zoo animals, face pressures that few of us can imagine. They are at the center of much of the worlds attention. Paparazzi (狗仔队) camp outside the

20、ir homes, cameras ready. Tabloids (小报) publish thrilling stories about their personal lives. Just imagine not being able to do anything without being photographed or interrupted for a signature.According to psychologist Christina Villareal, celebrities(famous people名人) worry constantly about their p

21、ublic appearance. Eventually, they start to lose track of who they really are, seeing themselves the way their fans imagine them, not as the people they were before everyone knew their names. “Over time,” Villareal says, “they feel separated and alone.”The phenomenon of tracking celebrities has been

22、 around for ages. In the 4th century B.C., painters followed Alexander the Great into battle, hoping to picture his victories for his admirers. When Charles Dickens visited America in the 19th century, his sold-out readings attracted thousands of fans, leading him to complain about his lack of priva

23、cy(隐私). Tabloids(小报) of the 1920s and 1930s ran articles about film-stars in much the same way that modern tabloids and websites do.Being a public figure today, however, is a lot more difficult than it used to be. Superstars cannot move about without worrying about photographers with modern cameras.

24、 When they say something silly or do something ridiculous, there is always the Internet to spread the news in minutes and keep their “story” alive forever.If fame is so troublesome, why arent all celebrities running away from it? The answer is there are still ways to deal with it. Some stars stay ca

25、lm by surrounding themselves with trusted friends and family or by escaping to remote places away from big cities. They focus not on how famous they are but on what they love to do or whatever made them famous in the first place.Sometimes a few celebrities can get a little justice. Still, even stars

26、 who enjoy full justice often complain about how hard their lives are. They are tired of being famous already. 24. It can be learned from the passage that stars today_A. are often misunderstood by the public B. can no longer have their privacy protectedC. spend too much on their public appearance D.

27、 care little about how they have come into fame25. What is the main idea of Paragraph 3?A. Great heroes of the past were generally admired. B. The problem faced by celebrities has a long history.C. Well-known actors are usually targets of tabloids. D. Works of popular writers often have a lot of rea

28、ders.26. What makes it much harder to be a celebrity(famous people名人)today?A. Availability of modern media. B. improper social recognition.C. Lack of favorable chances. D. Huge population of fans.27. What is the authors attitude toward modern celebrity?A. Sincere B. doubtful C. objective D. Sympathe

29、tic参考答案:24.B25.B26.A27.D26.A 细节理解题:根据第四段的“Superstars cannot move about without worrying about photographers with modern cameras. When they say something silly or do something ridiculous, there is always the Internet to spread the news in minutes and keep their “story” alive forever”可知,他们做任何事情都会被现代照相

30、机、英特网等当代媒体捕捉到,因此,这些现代媒体让今天的人成为名人不容易。选A27.D 态度意图题:通读全文可知,作者介绍了很多名人受成名所累,失去了生活的隐私,失去了自我,变得孤独、变得被世界隔离,因此可以推断出作者对他们抱有同情的态度。即选择D项,Sincere真诚的 Sceptical怀疑的disapproving反对的 Sympathetic同情的。【名师点拨】作者态度及写作意图推断每一篇文章都会包含作者的某种观点和态度,只不过有的直截了当,有的含而不露,有的通过所用词语的褒贬来体现。此类题可细分为作者态度题(表明作者的好恶)和作者观点题(表明作者对某事物的看法)。准确把握作者的情感和态

31、度,需要注意以下几点: 1.作者对某一事物的看法,要么支持,要么反对,带中立色彩的词最不可能是正确答案。2.漠不关心类词语往往不对,既然写文章就不会不关心。3.不要把自己的态度揉入其中,也要区分作者的态度和作者引用的别人的态度。4.当作者的态度没有明确提出时,要学会根据作者使用词语的褒贬性来判断。5.作者的观点一般与文章的主旨相关联。 6.绝对化或语气过于强烈的选项常常是错误的,如:strong, complete, entire等。21. It was reported last week that developers could take photos from Apple mobile

32、 and Google Android devices without the phone owners knowing that the images were being taken. In Apples case, developers can also obtain the location information for each photo.Senator(参议员) Charles Schumer said in a telephone interview that his office had spoken with officials at both Apple and Goo

33、gle on Monday.We asked them if they could find a way on their own to prevent Apple from having access to private information, Mr. Schumer said. They were friendly and open to the idea that this ought to be changed.On Sunday, Mr. Schumer said that he planned to send a letter to the Federal Trade Comm

34、ission asking the agency to investigate Apple and Google after the privacy concerns came to light. Claudia Bourne Farrell, an F.T.C. spokeswoman, said the agency had received the letter but she could not comment further.It worries people to think that ones personal photos, address book, and who know

35、s what else can be obtained and even posted online without permission, Mr. Schumer wrote in his letter to the F.T.C. If the technology exists to open the door to this kind of privacy invasion, then surely technology exists to close it, and thats exactly what must happen.Mr. Schumer said if Apple and

36、 Google could not come to an agreement to fix the problem, then he would be forced to take the issue further.He said other companies had been willing to work with his office to fix issues. Im optimistic that we can get this changed without any regulation, he said. If its not changed, then well turn

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论