版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、2023年普通高等学校招生全国统一考试(新课标II卷)第一局部英语知识运用(共两节,总分值45分)第一节单项填空(共15小题;每题1分,总分值15分)从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最正确选项。1Im sorry I made a mistake! .Nobody is perfect.ATake your time BYoure rightCWhatever you say DTake it easy答案D解析句意为:对不起,我犯错误了!不要着急,没有人是完美的。Take it easy轻松点,别紧张(多用于别人对某事感到不安之类的情况下),符合语境。Take your ti
2、me不着急,慢慢来;Youre right你是正确的;Whatever you say无论你说什么。2Would you like to with us to the film tonight?Acome along Bcome offCcome across Dcome through答案A解析句意为:今晚你愿意和我们一起去看电影吗?come along出现,参加,跟着来,符合句意。come off举行,发生,能被去掉;come across(偶然)发现,遇见;come through(消息等)传达,安然度过(危险、困难等)。3I was glad to meet Jenny again,
3、I didnt want to spend all day with her.Abut BandCso Dor答案A解析句意为:再次遇见詹妮很快乐,但是我不想和她在一起度过一整天。由句意知前后句是一种转折关系,故答案为A项。4When I arrived,Bryan took me to see the house I would be staying.Awhat BwhenCwhere Dwhich答案C解析句意为:当我到达的时候,拜伦带我去看了我将要住的房子。此处先行词是the house,故用where引导定语从句。5I got to the office earlier that da
4、y, the 730 train from Paddington.Acaught Bto have caughtCto catch Dhaving caught答案D解析句意为:早晨730从帕丁顿乘火车,那天我很早就到达了办公室。此处为现在分词短语作原因状语,因为catch这一动作发生在谓语动词get之前,故用现在分词的完成式。6Since nobody gave him any help,he have done the research on his own.Acan BmustCwould Dneed答案B解析句意为:既然没人给他帮助,他一定是自己做的这项调查。must常指有根据有把握地
5、推测,意为“一定是,准是,符合句意。can表示推测时,往往用于否认句或疑问句,意为“可能;would将,愿意;need需要。7We very early so we packed the night before.Aleave Bhad leftCwere leaving Dhave left答案C解析句意为:我们打算很早就出发,因此我们昨天晚上就打好包了。此处表示过去方案好将要发生的动作,过去进行时表示将来。其余均不合题意,可排除。8The watch was very good,and he 20 percent down for it.Apaid BcostCbought Dspent答
6、案A解析句意为:这块手表非常不错,并且他只支付了20%的定金。pay down先付(首付、定金),符合句意。9It may not be a great suggestion.But before is put forward,well make do with it.Aa good one Ba better oneCthe best one Da best one答案B解析句意为:这可能并不是一个好的建议。但是在提出更好的建议前,我们先勉强采纳它。10It was only after he had read the papers Mr. Gross realized the task b
7、efore him was extremely difficult to complete.Awhen BthatCwhich Dwhat答案B解析句意为:直到Gross先生阅读完那些文件后,他才发现他面临的这个任务极难完成。此题的题干是一个强调句,强调时间状语only after he had read the papers。由强调句式“It is/was被强调局部that.可知答案为B项。11A serious study of physics is impossible some knowledge of mathematics.Aagainst BbeforeCbeyond Dwith
8、out答案D解析句意为:不掌握一定的数学知识是没有方法对物理学进行系统地研究的。without没有,缺乏,符合句意。12Only by increasing the number of doctors by 50 percent properly in this hospital.Acan be the patients treatedBcan the patients be treatedCthe patients can be treatedDtreated can be the patients答案B解析句意为:只有将医生的数量增加50%,这个医院的病人才能被完全地治疗。“only状语/
9、状语从句位于句首时,句子要用局部倒装,即将助动词放于主语之前。应选B项。13Four and half hours of discussion took us up to midnight,and break for cheese,chocolate and tea with sugar.Aa;a Bthe;theC/;the Da;/答案A解析four and a half hours四个半小时,固定搭配;后一空a break表示休息一次。14Its an eitheror situationwe can buy a new car this year or we can go on hol
10、iday but we cant do .Aothers BeitherCanother Dboth答案D解析句意为:我们只能二选一要么我们今年买一辆新车,要么我们去度假,但是我们不能两项都做。15Are you sure you wont come for a drink with us? ,if you insist.ANot at all BIt dependsCAll right then DI dont care答案C解析句意为:你确定不和我们一起去喝一杯吗?如果你坚持的话,那么好吧!Not at all一点也不,别客气;It depends看情况而定;All right then那
11、么好吧;I dont care我不在乎。第二节完形填空(共20小题;每题1.5分,总分值30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最正确选项。Michael Greenberg is a very popular New Yorker.He is not famous in sports or the arts.But people in the streets 16 him,especially those who are 17 .For those people,he is “Gloves Greenberg.How did he get t
12、hat 18 ?He looks like any other businessman,wearing a suit and carrying a briefcase(公文包)But hes 19 .His briefcase always has some gloves.In winter,Mr.Greenberg does not 20 like other New Yorkers,who look at the sidewalk and 21 the street.He looks around at 22 .He stops when he 23 someone with no glo
13、ves.He gives them a pair and then he 24 looking for more people with cold 25 .On winter days,Mr.Greenberg 26 gloves.During the rest of the year,he 27 gloves.People who have heard about him 28 him gloves,and he has many in his apartment.Mr.Greenberg 29 doing this 21 years ago.Now,many poor New Yorker
14、s know him and 30 his behavior.But people who dont know him are sometimes 31 him.They dont realize that he just wants to make them 32 .It runs in the 33 .Michaels father always helped the poor as he believed it made everyone happier.Michael Greenberg feels the 34 .A pair of gloves may be a 35 thing,
15、but it can make a big difference in winter.16A.know about Blearn fromCcheer for Dlook after答案A解析根据上文可知Michael Greenberg是个很知名的纽约人,他不是体育或者艺术名人,但是街上的人都认识他。17A.old BbusyCkind Dpoor答案D解析根据下文的内容,Michael Greenberg一直是在帮助穷人,为他们送去手套,所以poor“穷困的符合文意,因此正确答案为D项。18A.job BnameCchance Dmessage答案B解析前一句中“对那些人来说,他是手套Gr
16、eenberg,所以这一句问的是他是怎么得到这个称号的,name“名称符合文意。因此正确答案为B项。19A.calm BdifferentCcrazy Dcurious答案B解析上文说“他看上去跟其他商人一样,穿西装拎公文包,在but转折之后,后一句说“他的公文包里总有几双手套,说明是跟其他人不一样,different“不同的符合文意。应选B项。20A.act BsoundCfeel Ddress答案A解析act表现,行动;sound听起来;feel感受;dress穿着。下文中具体描绘了一些行为,所以act符合文意。因此正确答案为A项。21A.cross over Bdrive alongCh
17、urry down Dkeep off答案C解析cross over穿过;drive along沿着行驶;hurry down沿着匆忙走;keep off远离。根据上下文的描述,其他的纽约人都是看着人行道,行色匆匆,所以hurry down符合文意。因此正确答案为C项。22A.cars BpeopleCstreet numbers Dtraffic lights答案B解析上文中说其他纽约人都是看着人行道,紧接着又提到了他会给人手套,所以他看的应该是people“人。因此正确答案为B项。23A.helps BchoosesCgreets Dsees答案D解析“看到有人没有手套的时候就会停下来,横
18、线处应该用see表示看见。24A.holds up Bhangs outCmoves on Dturns around答案C解析根据上下文的意思,他在帮助了别人之后应该是继续前进,寻找更多没有手套的人。move on“继续前进符合文意。因此正确答案为C项。25A.hands BearsCfaces Deyes答案A解析文中主要讲Greenberg是给没有手套的人送手套,所以说的是手冷,而不是其他部位。26A.searches for Bstores upCgives away Dputs on答案C解析search for搜寻;store up贮存;give away赠送,分发;put on穿
19、上。根据上下文,在冬天,Greenberg先生是赠送手套,故C项符合文意。27A.borrows BsellsCreturns Dbuys答案D解析上文说他在冬天送手套,所以在别的时候,他去买手套。因此正确答案为D项。28A.call BsendClend Dshow答案B解析后一句说他现在公寓里有很多手套,说明听说过他的人们是给他送手套,send寄送,符合句意。因此正确答案为B项。29A.delayed BrememberedCbegan Denjoyed答案C解析句意为:他是从21年前开始做这件事的。begin开始,符合文意。因此正确答案为C项。30A.understand Bdislik
20、eCstudy Dexcuse答案A解析结合上下文语境“如今,许多纽约的穷人认识他,而且理解他的行为。但是,不认识他的人,有时会因为他的行为而感到吃惊。应选A项。31A.sorry for Bsatisfied withCproud of Dsurprised by答案D解析考查短语辨析。sorry for为感到抱歉;satisfied with对感到满意;proud of为感到骄傲;surprised by因为而吃惊。32A.smart BrichCspecial Dhappy答案D解析下文中提到了帮助穷人会让每个人都更开心幸福,所以横线处的意思是说,他们(不认识他的人们)没有意识到,他只是
21、想让他们开心。所以D项符合文意。33A.city BfamilyCneighborhood Dcompany答案B解析下文中提到了“Michaels father,所以可以判断横线处说的是family“家庭,run in the family是习惯表达,意为“世代相传,家庭特色。34A.honor BpainCsame Dcold答案C解析由上文“父亲认为帮助穷困的人会让他们更开心,上段最后一句中提到“Greenberg只是想让他们开心可知他也有同样的感受,故C项符合文意。35A.small BusefulCdelightful Dcomforting答案A解析下文用but表示转折,并且提到了
22、make a big difference“有很大的影响,说明横线处应该是与big形成比照的,故small符合文意,表示一双手套虽小,但却能在冬天起到防冻的作用。第二局部阅读理解(共两节,总分值40分)第一节(共15小题;每题2分,总分值30分)阅读以下短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最正确选项。ADoctors are known to be terrible pilots.They dont listen because they already know it all.I was lucky:I became a pilot in 1970,almost ten ye
23、ars before I graduated from medical school.I didnt realize then,but becoming a pilot makes me a better surgeon.I loved flying.As I flew bigger,faster planes,and in worse weather,I learned about crew resource management(机组资源管理),or CRM,a new idea to make flying safer.It means that crew members should
24、listen and speak up for a good result,regardless of positions.I first read about CRM in 1980.Not long after that,an attending doctor and I were flying in bad weather.The controller had us turn too late to get our landing ready.The attending doctor was flying;I was safety pilot.He was so busy because
25、 of the bad turn,he had forgotten to put the landing gear(起落架) down.He was a better pilotand my bossso it felt unusual to speak up.But I had to:Our lives were in danger.I put aside my uneasiness and said,“We need to put the landing gear down now!That was my first real lesson in the power of CRM,and
26、Ive used it in the operating room ever since.CRM requires that the pilot/surgeon encourage others to speak up.It further requires that when opinions are from the opposite,the doctor doesnt overreact,which might prevent fellow doctors from voicing opinions again.So when Im in the operating room,I ask
27、 for ideas and help from others.Sometimes theyre not willing to speak up.But I hope that if I continue to encourage them,someday someone will keep me from “landing gear up36What does the author say about doctors in general?AThey like flying by themselves.BThey are unwilling to take advice.CThey pret
28、end to be good pilots.DThey are quick learners of CRM.答案B解析细节理解题。从文中第一段的第一、二句“Doctors are known to be terrible pilots. They dont listen because they already know it all.可知,作者认为医生一般都不愿意听取意见,所以答案为B项。37The author deepened his understanding of the power of CRM when .Ahe saved the plane by speaking upBhe
29、 was in charge of a flying taskChis boss landed the plane too lateDhis boss operated on a patient答案A解析推理判断题。文中第二段句首提到“I first read about CRM in 1980.这是作者首次接触CRM,此后不久,在一次飞行事故中,作者的老板在操作飞机降落时忘记把起落架放下来,这时作者主动向老板提出“我们现在需要把起落架放下来,从而拯救了机组成员。其它选项均不符合题意。38In the last paragraph “landing gear up probably means
30、 “ Afollowing flying requirementsBoverreacting to different opinionsClistening to what fellow doctors sayDmaking a mistake that may cost lives答案D解析词义猜想题。“landing gear在文中给出了中文释义,意为“起落架,“landing gear up意为“把起落架收起来,结合该词组在文中出现的语境,可以知道在飞机降落时把起落架收起来是有生命危险的,所以keep me from landing gear up即让我防止犯此类会带来生命危险的错误。3
31、9Which of the following can be the best title for the text?ACRM:A New Way to Make Flying SafeBFlying Makes Me a Better DoctorCThe Making of a Good PilotDA PilotTurned Doctor答案B解析文中第一段提到,“.but becoming a pilot makes me a better surgeon.,在第二段中作者讲述了其在一起飞行事件中的经历和从中得到的教训,作者将这一经验应用到手术室中,从而使他成为一个更好的医生,所以B项
32、正确。BIn 1947 a group of famous people from the art world headed by an Austrian conductor decided to hold an international festival of music,dance and theatre in Edinburgh.The idea was to reunite Europe after the Second World War.It quickly attracted famous names such as Alec Guinness,Richard Burton,D
33、ame Margot Fonteyn and Marlene Dietrich as well as the big symphony orchestras(交响乐团)It became a fixed event every August and now attracts 400,000 people yearly.At the same time,the “Fringe appeared as a challenge to the official festival.Eight theatre groups turned up uninvited in 1947,in the belief
34、 that everyone should have the right to perform,and they did so in a public house disused for years.Soon,groups of students firstly from Edinburgh University,and later from the universities of Oxford and Cambridge,Durham and Birmingham were making the journey to the Scottish capital each summer to p
35、erform theatre by littleknown writers of plays in small church halls to the people of Edinburgh.Today the “Fringe,once less recognized,has far outgrown the festival with around 1,500 performances of theatre,music and dance on every one of the 21 days it lasts.And yet as early as 1959,with only 19 th
36、eatre groups performing,some said it was getting too big.A paid administrator was first employed only in 1971,and today there are eight administrators working all year round and the number rises to 150 during August itself.In 2023 there were 200 places housing 1,695 shows by over 600 different group
37、s from 50 different countries.More than 1.25 million tickets were sold.40What was the purpose of Edinburgh Festival at the beginning?ATo bring Europe together again.BTo honor heroes of World War .CTo introduce young theatre groups.DTo attract great artists from Europe.答案A解析细节理解题。文章第一段最后一句指出:“The ide
38、a was to reunite the Europe after the Second World War.,即:(人们创设爱丁堡音乐节的)想法是团结二战后的欧洲。因此,正确答案为A项。41Why did some uninvited theatre groups come to Edinburgh in 1947?AThey owned a public house there.BThey came to take up a challenge.CThey thought they were also famous.DThey wanted to take part in the fest
39、ival.答案D解析细节理解题。由第三段第二句,“Eight theatre groups turned up uninvited in 1947, in the belief that everyone should have the right to perform.,可知八个剧团不请自来的原因是他们认为每个人都应有权利来音乐节上参加表演。42Who joined the “Fringe after it appeared?APopular writers.BUniversity students.CArtists from around the world.DPerformers of
40、music and dance.答案B解析细节理解题。第三段和第四段提到很多大学生参加了爱丁堡音乐节,所以答案为B项。43We may learn from the text that Edinburgh Festival .Ahas become a nonofficial eventBhas gone beyond an art festivalCgives shows all year roundDkeeps growing rapidly答案D解析推理判断题。由倒数第二段中的“.has far outgrown the festival.,.some said it was getti
41、ng too big.及文章最后一段中的“.eight administrators working all year round and the number rises to 150 during August itself.可知爱丁堡音乐节开展迅速,其规模不断变大。CGiven that many peoples moods(情绪) are regulated by the chemical action of chocolate,it was probably only a matter of time before somebody made the chocolate shop s
42、imilar to a drugstore of Chinese medicine.Looking like a setting from the film Charlie & the Chocolate Factory,Singapores Chocolate Research Facility (CRF) has over 100 varieties of chocolates.Its founder is Chris Lee who grew up at his parentscorner store with one hand almost always in the jar of s
43、weets.If the CRF seems to be a smart idea,thats because Lee is not merely a seasoned salesperson but also head of a marketing department that has business relations with big names such as Levis and Sony.That idea surely results in the imagination at work when it comes to making different flavored(味道
44、) chocolates.The CRFs produce is “green,made within the country and divided into 10 lines,with the Alcohol Series being the most popular.The Exotic Serieswith Sichuan pepper,red bean(豆),cheese and other flavorsalso does well and is fun to taste.And for chocolate snobs who think that they have a bett
45、er knowledge of chocolate than others,the Connoisseur Series uses cocoa beans from Togo,Cuba,Venezuela,and Ghana,among others.44What is good about chocolate?AIt serves as a suitable gift.BIt works as an effective medicine.CIt helps improve the state of mind.DIt strengthens business relations.答案C解析细节
46、理解题。由文章第一句“Given that many peoples moods(情绪) are regulated by the chemical action of chocolate.可知,答案为C项。45Why is Chris Lee able to develop his idea of the CRF?AHe knows the importance of research.BHe learns from shops of similar types.CHe has the support of many big names.DHe has a lot of marketing
47、experience.答案D解析细节理解题。由第二段可知,Chris Lee不仅是个老道的销售人员,还是个销售部的主管,且该销售部与知名品牌有工作联系,可见Chris Lee的销售经验丰富正是能开展他想法的原因所在。46Which line of the CRF produce sells best?AThe Connoisseur Series.BThe Exotic Series.CThe Alcohol Series.DThe Sichuan Series.答案C解析细节理解题。由第三段第一句中的“.with the Alcohol Series being the most popul
48、ar.知正确答案为C项。47The words “chocolate snobs in Paragraph 3 probably refer to people who .Aare particular about chocolateBknow little about cocoa beansClook down upon othersDlike to try new flavors答案A解析词义猜想题。由第三段划线词所在句我们可以发现who引导的从句正是对chocolate snobs的解释,即chocolate snobs指那些自认为比他人更懂得巧克力的人。所以正确答案为A项。DLowCo
49、st Gifts for Mothers DayGift No.1Offer to be your mothers health friend.Promise to be there for any and all doctors visits whether a disease or a regular medical checkup.Most mothers always say “no need,but another set of eyes and ears is always a good idea at a doctors visit.The best part?This one
50、is free.Gift No.2Help your mother organize all of her medical records,which include the test results and medical information.Put them all in one place.Be sure to make a list of all of her medicines and what times she takes them.“Having all this information in one place could end up saving your mothe
51、rs life, Dr. Marie Savard said.Gift No.3Enough sleep is connected to general health conditions.“Buy your mother cotton sheets and comfortable pillows to encourage better sleep,Savard said.“We know that good sleep is very important to our health.Gift No.4Some gift companies such as Presents for Purpo
52、se allow you to pay it forward this Mothers Day by picking gifts in which 10 percent of the price you pay goes to a charity(慈善机构)Gift givers can choose from a wide variety of useful but inexpensive thingsmany of which are “greenand then choose a meaningful charity from a list.When your mother gets t
53、he gift,she will be told that she has helped the chosen charity.48What are you advised to do for your mother at doctors visits?ATake notes. BBe with her.CBuy medicine. DGive her gifts.答案B解析细节理解题。由文章第一段中的“Promise to be there for any and all doctors visits.可知,作者建议每次医生来诊,都要在现场陪同,因此,正确答案为B项。49Where can
54、you find a gift idea to improve your mothers sleep?AIn Gift No.1. BIn Gift No.2.CIn Gift No.3. DIn Gift No.4.答案C解析细节理解题。由文章第三段很容易找到答案为C项。50Buying gifts from Presents for Purpose allows mothers to .Aenjoy good sleep Bbe wellorganizedCget extra support Dgive others help答案D解析细节理解题。由第四段大意可知,在Presents fo
55、r Purpose买礼物,可将礼物花费的1/10捐赠给慈善机构,从而间接帮助妈妈做慈善,因此,正确答案为D项。第二节(共5小题;每题2分,总分值10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最正确选项。选项中有两项为多余选项。Public Speaking TrainingGet a coach 51 ,so get help.Since there are about a billion companies out there all ready to offer you public speaking training and courses,here are some thin
56、gs to look for when deciding the training thats right for you.Focus on positivesAny training you do to become more effective at public speaking should always focus on the positive aspects of what you already do well.Nothing can hurt confidence more than being told that you arent doing well. 52 ,so g
57、ood public speaking training should develop those instead of telling you what you shouldnt do. 53 If you find a public speaking course that looks as though its going to give you lots of dos and donts,walk away!Your brain is so full of what youre going to be talking about. 54 .As far as were concerne
58、d,there are basically no hard and fast rules about public speaking.Your audience can be your friends.You are a special person not a cloneMost importantly,good public speaking training should treat you as a special one,with your own personal habits. 55 .Your training course should help you bring out
59、your personality,not try to turn you into someone youre not.AYou arent like anybody elseBYou already do lots of things wellCTurn your back on too many rulesDCheck the rules about dos and dontsEWhatever the presentation,public speaking is toughFThe one thing you dont want is for them to fall asleepGS
60、o trying to force a whole set of rules into it will just make things worse答案51.E52.B53.C54.G55.A第二卷第三局部写作(共两节,总分值35分)第一节短文改错(共10小题;每题1分,总分值10分)假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2026年天津商务职业学院单招职业适应性考试备考题库及答案解析
- 2026年襄阳职业技术学院单招职业适应性测试备考题库及答案解析
- 2026年唐山工业职业技术学院单招职业适应性测试备考题库及答案解析
- 2026年山东圣翰财贸职业学院单招职业适应性测试模拟试题及答案解析
- 2026年广西建设职业技术学院单招职业适应性考试模拟试题及答案解析
- 2026年广安职业技术学院单招职业适应性测试备考题库及答案解析
- 2026年景德镇陶瓷职业技术学院单招职业适应性测试备考试题及答案解析
- 2026年兰考三农职业学院单招职业适应性考试备考试题及答案解析
- 2026年湖南邮电职业技术学院单招职业适应性测试参考题库及答案解析
- 2026年重庆人文科技学院单招职业适应性考试备考试题及答案解析
- 劳动仲裁授课课件
- 新工厂工作汇报
- 山西低空经济发展现状
- 汽车电子工程师岗位面试问题及答案
- 钱乙完整版本
- HXN5型机车柴油机的结构特点柴油机84课件
- 高速公路维修施工方案与措施
- 纺织品的物理化学性质试题及答案
- 发改价格〔2007〕670号建设工程监理与相关服务收费标准
- 高空作业吊板施工方案
- 鸡舍钢结构厂房施工组织设计方案
评论
0/150
提交评论