word精品2022年重庆市南岸区中考一模英语试题(含听力)(附答案)_第1页
word精品2022年重庆市南岸区中考一模英语试题(含听力)(附答案)_第2页
word精品2022年重庆市南岸区中考一模英语试题(含听力)(附答案)_第3页
word精品2022年重庆市南岸区中考一模英语试题(含听力)(附答案)_第4页
word精品2022年重庆市南岸区中考一模英语试题(含听力)(附答案)_第5页
已阅读5页,还剩39页未读 继续免费阅读

付费下载

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、南岸区2022年九年级质量监测英语试题(考试时间:120分钟考试形式:闭卷分值:150分)说明:1. 试题的答案书写在答题卡上,不得在试卷上直接作答。2. 作答前认真阅读答题卡上的注意事项。3. 考试结束,由监考人员将试题和答题卡一并收回。第I卷(共95分)I. 听力测试。(共30分)第一节(每小题1.5分,共9分)听一遍。根据你所听到的句子,从A、B、C三个选项中选出最恰当的答语,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. Thanks a lot.B. Nice to see you.C. Im all right.【答案】B【解析】【原文】略2.

2、【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. Well done.B. Never mind.C. Great idea.【答案】C【解析】【原文】Lets have a picnic tomorrow!3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. White.B. Pandas.C. History.【答案】C【解析】【原文】略4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. I hope so.B. Me, neither.C. Sorry to hear that.【答案】A【解析】【原文】略5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. I like it.B. It doesnt mat

3、ter.C. Its meaningful.【答案】C【解析】【原文】略6. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. Youre welcome.B. Sure, you can.C. Help yourself.【答案】B【解析】【原文】Could I cut out a few after-school classes?第二节(每小题1.5分,共9分)听一遍。根据你所听到的对话和问题,从A、B、C三个选项中选出正确答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。7. 此处可播放相关音频,请去附件查看】A. Bobs.B. Jennys.C. Bettys.【答案】C【解析】【原文】略8. 【此

4、处可播放相关音频,请去附件查看】A. She has a cold.B. She has a fever.C. She has a cough.【答案】A【解析】【原文】略9. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. Once a week.B. Twice a week.C. Three times a week.【答案】C【解析】【原文】略10. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. Some flowers.B. A birthday cake.C. A thank-you letter.【答案】C【解析】【原文】略11. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. By readi

5、ng word groups.B. By reading word by word.C. By reading in a loud voice.【答案】A【解析】【原文】略12. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】A. 7:30.B. 8:00.C. 8:30.【答案】B【解析】【原文】略第三节(每小题1.5分,共6分)听两遍。根据你所听到的长对话,从A、B、C三个选项中选出正确答案并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。听材料,回答问题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What did Tina and Nick do yesterday?A. They watched a foo

6、tball game.B. They played football together.C. They visited a history museum.14. When are they going to play football?A. This Saturday.B. Next Saturday.C. Next Sunday.【答案】13. A14. B【解析】【原文】略听材料,回答问题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】15. Why does Eric always fight with his little brother?A. His brother often trouble

7、s him.B. His brother spends time with him.C. His brother has too much free time.16. What does Susan advise Eric to do?A. To fight with his brother.B. To play with his brother.C. To study with his brother.【答案】15. A16. C【解析】【原文】略第四节(每小题l.5分,共6分)根据你所听到短文内容,从A、B、C三个选项中选出正确答案。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. The sp

8、eaker is probably _.A. a studentB. a teacherC. a reporter18. The Internet is a useful tool and it can also be a/an _ place.A. sadB. interestingC. dangerous19. The speaker tells us _ rules about the Internet safety.A. threeB. fourC. five20. The Internet safety rules can protect you from _ behind the

9、screen.A. bad peopleB. bad thingsC. bad information【答案】17. B18. C19. B20. A【解析】【原文】略II. 单项选择。(每小题1分,共10分)从A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳答案,并把答题长上对应题目的答案标号涂黑。21. I played _ guitar in the School Art Festival last week.A. aB. anC. theD. /【答案】C【解析】【详解】句意:我上周在学校艺术节上弹吉他了。考查冠词。a不定冠词,表示泛指,用于以辅音音素开头的单词之前;an不定冠词,表示

10、泛指,用于以元音音素开头的单词之前;the定冠词,表示特指,或用于乐器之前等;/不填。guitar“吉他”,是乐器,前面应用定冠词the。故选C。22. In order to save time, he decided to go to work _ subway.A. withB. inC. onD. by【答案】D【解析】【详解】句意:为了节省时间,他决定坐地铁上班。考查介词辨析。with和;in在里;on在上;by通过。表示“坐地铁”用短语by subway。故选D。23. When I have difficulty making choices, I always go to my

11、 parents for some _.A. suggestionB. adviceC. informationD. idea【答案】B【解析】【详解】句意:当我有困难做选择时,我总是向我的父母寻求一些建议。考查名词辨析。suggestion建议;advice建议;information信息;idea主意。根据“When I have difficulty making choices”可知在做选择有困难时,会向父母寻求建议,some修饰可数名词复数或不可数名词,advice符合。故选B。24. Gu Ailing _ by many people when she got the first

12、 place in the Winter Olympic Games.A. has praisedB. is praisedC. was praisedD. was praising【答案】C【解析】【详解】句意:当谷爱凌在冬奥会拿了第一名的时候,许多人赞美了她。考查一般过去时的被动语态。句子主语是Gu Ailing,谓语动词是praise,结合句意表达以及句子中的“ by many people”可知此处用被动语态,praise的过去分词为praised。根据“when she got the first place in the Winter Olympic Games.”可知时态用一般过

13、去时,因此此处用一般过去时的被动语态。故选C。25. Alice, what shall we do this weekend, going hiking or going fishing?_, we should stay at home and clean our house.A. NeitherB. EitherC. BothD. All【答案】A【解析】【详解】句意:爱丽丝,这个周末我们做什么,去远足还是去钓鱼?都不,我们应该呆在家里打扫房子。考查代词辨析。Neither两者都不;Either两者中任意一个;Both两者都;All三者或三者以上都。根据“going hiking or

14、going fishing”和后句“we should stay at home and clean our house.”可知,空处应是表示“两者都不”,故应用neither。故选A。26. These days, teachers often tell us not _ in the rivers or lakes.A. swimB. to swimC. swimmingD. to swimming【答案】B【解析】【详解】句意:这些天,老师经常告诉我们不要在河里或湖里游泳。考查非谓语动词。固定短语tell sb. not to do sth.“告诉某人不要做某事”,其中not to do

15、是动词不定式的否定形式。故选B。27. She had to stop running _ she hurt her left knee in the sports meeting.A. becauseB. soC. butD. although【答案】A【解析】【详解】句意:她不得不停止跑步,因为她在运动会上伤了左膝。考查连词辨析。because因为;so因此;but但是;although虽然。“she hurt her left knee in the sports meeting”是“She had to stop running”的原因,用because引导原因状语从句,故选A。28.

16、 Everyone can answer the math question. Its _ one of all.A. the most difficultB. more difficultC. the easiestD. easier【答案】C【解析】【详解】句意:每个人都能回答数学问题。这是最简单的一个。考查形容词最高级和形容词辨析。difficult困难的;easy容易的。根据“Everyone can answer the math question”可知是问题很简单,结合“one of all”可知应用最高级,故选C。29. _ fine weather it is today! L

17、ets go mountain climbing!A. WhatB. HowC. What aD. How a【答案】A【解析】【详解】句意:今天天气多好啊!我们去爬山吧!考查感叹句。本题的中心词weather是不可数名词,因此感叹词用what引导,排除B/D;而weather又是不可数名词,所以不用冠词。符合:What+形容词+不可数名词+主谓。故选A。30. Excuse me, could you tell me _?Sure, go straight along this street for 50 meters, and then you can see it on your rig

18、ht.A. where the nearest supermarket wasB. where is the nearest supermarketC. how can I get to the nearest supermarketD. how I can get to the nearest supermarket【答案】D【解析】【详解】句意:对不起,你能告诉我怎么去最近的超市吗?当然,沿着这条街一直走50米,然后你可以在你的右边看到它。考查宾语从句。宾语从句使用陈述语序:连接词+主语+谓语。据此排除BC选项。再根据答语可知问的是怎么去最近的超市,故选D。III. 完形填空。(每小题1.

19、5分,共15分)根据短文内容,从A、B、C、D四个选项中选岀一个能填入相应空格内的最佳答案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。My father had no hobbies but just taking care of his family. I _31_ saw my father come home from work late, nor did I ever see him take a “night out”.For 20 years, _32_ I left home for college, my father had called me every Sunday at 9:

20、00 am. He was always interested in my lifehow my family was doing. The _33_ even came when he and my mother were in other countries.Ten years ago when I bought _34_ a house, my father, 67 years old, spent eight hours a day for three days painting my house. He would not allow me to pay _35_ to have i

21、t done. All he asked was a glass of iced tea and that I held a paintbrush for him and talked to him. Seven years ago, my daughter wanted a swing set (秋千). It _36_ my 70-year-old father five hours to put it together. Again, all he asked was a glass of iced tea and a talk with him. No matter how _37_

22、I was, I never refused my fathers requirement of talks. They were the times when I could lower my stress and it seemed that we both enjoyed talking together.Such calls and talks last _38_ the morning on Sunday, January 16, 2016, my father was sent to hospital, he couldnt talk anymore but look at me

23、with a smile. I _39_ by his bed and shared my recent happiness and problems. It was the first and also the last talk in the way I talked and he listened.Now, my daughter is a university student in another city. I keep calling her _40_ just like my father. We both have a great time with the calls and

24、 talks. She often says she would like to have a harmonious (和谐的) family with two or three children after she graduates from the university.31. A. usuallyB. oftenC. sometimesD. never32. A. whenB. becauseC. sinceD. although33. A. callsB. talksC. thanksD. gifts34. A. himselfB. myselfC. herselfD. itself

25、35. A. somethingB. sometimeC. someoneD. somewhere36. A. tookB. spentC. paidD. cost37. A. happyB. excitedC. busyD. tiring38. A. forB. tillC. onD. in39. A. wrote downB. took downC. put downD. sat down40. A. on weekdaysB. on SundaysC. every dayD. every month【答案】31. D32. C33. A34. B35. C36. A37. C38. B3

26、9. D40. B【解析】【导语】本文主要讲述了作者上大学后,作者的父亲每周日都会给她打电话,这样的情况一直持续到父亲住院。如今作者也学父亲,每周日给上大学的女儿打电话。【31题详解】句意:我从未见过父亲很晚下班回家,也从未见过他“晚上外出”。usually通常;often经常;sometimes有时候;never从不。根据“nor did I ever see”可知是指从未见过父亲很晚下班,故选D。【32题详解】句意:20年来,自从我离家上大学,父亲每周日早上9点都会给我打电话。when当时候;because因为;since自从;although尽管。根据“For 20 years”以及“

27、had called ”可知句子是完成时,且表示的是一段时间,应用since,故选C。【33题详解】句意:甚至当他和我母亲在其他国家时,电话也会打来。calls打电话;talks谈论;thanks感谢;gifts礼物。根据上文“ had called me every Sunday at 9:00 am.”可知是指打电话,故选A。【34题详解】句意:10年前我给自己买房子的时候,67岁的父亲花了3天的时间,每天8个小时粉刷我的房子。himself他自己;myself我自己;herself她自己;itself它自己。根据“painting my house. ”可知是作者自己买了一个房子,故选B

28、。【35题详解】句意:他不让我花钱请人来做。something某物;sometime某一时刻;someone某人;somewhere某地。根据“pay.to have it done.”结合上文父亲自己帮“我”粉刷墙,可知是指父亲不让其他人来做,故选C。【36题详解】句意:我70岁的父亲花了5个小时才把它做好。took花费,主语一般是it;spent花费,主语是人;paid支付,主语是人;cost花费,主语是物。此处主语是it,应用took,故选A。【37题详解】句意:无论我有多忙,我从来没有拒绝父亲的谈话要求。happy开心的;excited激动的;busy忙碌的;tiring疲惫的。根据“

29、No matter how.I was, I never refused my fathers requirement of talks.”结合语境可知,不管作者有多忙,她都不会拒绝和父亲聊天,故选C。【38题详解】句意:这样的电话和谈话一直持续到2016年1月16日周日早上。for后接一段时间;till直到;on后接具体一天;in后接某年某月某季节。根据“my father was sent to hospital, he couldnt talk anymore”可知是直到父亲被送到医院之前,都是和我这样谈话,故选B。【39题详解】句意:我坐在他的床边,分享我最近的快乐和烦恼。wrote

30、down写下;took down记下;put down放下;sat down坐下。根据“ I.by his bed”可知作者是坐在父亲的病床边,故选D。【40题详解】句意:我一直在星期天给她打电话,就像我父亲一样。on weekdays平日;on Sundays每个周日;every day每天;every month每月。根据上文“my father had called me every Sunday at 9:00 am”可知作者学父亲,也在周日给女儿打电话,故选D。IV. 阅读理解。(41-43每小题1分,44-59每小题2分,共35分)阅读下列材料,从A、B、C、D四个选项中选出最佳答

31、案,并把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。ASince the Double Reduction Policy (双减政策) came out, weve had more fun doing our homework. Last weekend, our teacher encouraged us to get closer to the beauty of colorful nature. The following is my special work after going outside. Dont you think it is very creative?What does the

32、 bee do?Bring home honey.And what does Father do?Bring home money.And what does Mother do?Lay out the money.And what does baby do?Eat up the honey. What do you do?Throw away your smartphone.Kiss the beautiful sunshine alone.Plant trees.Fly kites.Chat with other people.In the garden, take a photo.Pla

33、y with rain.Run against the wind.Go camping, mom, dad and you.Bird singing air, earth and wood.41. The writers special work is probably _.A. an interesting storyB. a hand-copied paperC. a news reportD. an important notice42. According to the material, we can know the season now is _.A. springB. summ

34、erC. autumnD. winter43. Which of the following activities is NOT mentioned in the writers work?A. Enjoying the sunshine.B. Flying kites.C. Going camping with family.D. Catching birds.【答案】41. B42. A43. D【解析】【导语】本文主要介绍了作者上周末外出时创作的作品。【41题详解】推理判断题。根据“The following is my special work after going outside”

35、以及作品内容可知,这是作者外出时创作的一首诗歌,所以这个作品可能是一个手抄报。故选B。【42题详解】推理判断题。根据“Plant trees. Fly kites.”可知可以种树,放风筝,由此可知现在是春天。故选A。【43题详解】细节理解题。根据“Kiss the beautiful sunshine alone”“Fly kites”以及“Go camping, mom, dad and you”可知可以享受阳光、放风筝以及和家人去野营,未提到抓鸟。故选D。BJennys apprentices (学徒) work in her violin shop, learning to make v

36、iolins.One day, someone stole some things from her shop. A violin and a ring from her locked box were both missing. The locked box was in the basement, but nobody else knew it was there. Detective (侦探) Smith soon came to the shop. After knowing about the situation, he believed that one of the appren

37、tices must be the thief. So he called them together and asked them each the same question, “If you were the thief, how would you steal the violin and the ring?”Here were their answers:George: I would go in through the back door. I would steal the violin and sell it the next morning. Violins are wort

38、h a lot of money.Ruby: I would stay in the office at night. After everyone went home, I would look for the locked box and steal the violin and the ringAlfred: I wouldnt try to open her locked box in the basement at night. It would make a lot of noise. I would only be interested in the violin.Carl: T

39、o steal the violin and the ring, I would wear a pair of gloves. This way, I wouldnt leave any fingerprints.After hearing their answers, Detective Smith knew who the thief was.44. In Jennys shop, her apprentices learn to _.A. make violinsB. sell violinsC. play the violin and steal the violin45. Detec

40、tive Smith came to the violin shop because _.A. one of the apprentices was missingB. nobody knew where the shop wasC. someone stole a violin and a ringD. they couldnt open the locked box46. Which of the following is TRUE according to the passage?A. Jenny has four apprentices in her violin and ring s

41、hop.B. The locked box with a violin and a ring in it was stolen.C. Ruby knew where he could find the locked box.D. George thought violins were worth a lot of money.47. Who was probably the thief according to the apprentices answers?A. George.B. Ruby.C. Alfred.D. Carl.【答案】44. A45. C46. D47. C【解析】【导语】

42、本文讲述了珍妮有一个小提琴商店,她雇了四个学徒。有一天,一把小提琴和一枚戒指被偷了。侦探史密斯通过一个问题找到了盗贼。【44题详解】细节理解题。根据“Jennys apprentices (学徒) work in her violin shop, learning to make violins.”可知,学徒在店里学习制作小提琴,故选A。【45题详解】细节理解题。根据“A violin and a ring from her locked box were both missing.”和“Detective (侦探) Smith soon came to the shop.”可知,因为一把小提

43、琴和一枚戒指丢失了,所以侦探史密斯来到了店里。故选C。【46题详解】细节理解题。根据“George: . Violins are worth a lot of money.”可知,乔治认为小提琴价值很多钱,故选D。【47题详解】推理判断题。根据“The locked box was in the basement, but nobody else knew it was there.”和“Alfred: I wouldnt try to open her locked box in the basement at night. .”可知,没有人知道带锁的箱子在地下室,而阿尔佛雷德却知道,由此推

44、知,他就是盗贼。故选C。C【Preference for the number “10”】Usually, Chinese people love the number “10” which means being full and round. A hundred ears of human life are divided into 10 periods. So Chinese people like to celebrate each 10th birthday. Birthdays were also big events for the ancient imperial family

45、 (皇室). In the Qing dynasty, the emperors birthday was called Wanshoujie, while the birthdays of the emperors mother and wife were called Shengshoujie.Confucius (孔子), an ancient great Chinese educator, has very famous sayings about his ages, “At 30, I stood firm (牢固地). At 40, I had no doubts anymore.

46、 At 50, I knew what was the requirement of Heaven. At 60, I could hear everything with docile ear. At 70, I followed the thought of my own heart for what I expected and no longer overstepped the lines of right.”【Different expressions about age】For boys, chuitiao which describes the strength (强度) of

47、hair hanging by a childs face refers to kids. When they get old enough to tie their hair, their hair style is called zongjiao which refers to someone between the age of 8 and 14. Finally, Jiaguan means a boy at the age of 20 reaches adulthood and goes through the capping ceremony (仪式).For girls, jin

48、chaizhinian is the age of the golden hair pin, which is usually 12 years old. Doukou is a flower that comes out in early summer so Doukounianhua refers to a girl at the age of 13.48. The two materials mainly tell us about _.A. Confuciuss famous sayingsB. the culture about Chinese ageC. birthdays in

49、ancient imperial familyD. boys and girls different ages49. Chinese people like the number 10” because _.A. the number “10” means being full and roundB. a hundred years are divided into 10 periodsC. the emperors had parties on each 10th birthdayD. Confiicius loved the number “10” very much50. The und

50、erlined expression “hear everything with docile ear” probably means “_”.A. 耳背B. 耳痛C. 耳康D. 耳顺51. How many expressions about age are mentioned in Material 2?A. Two.B. Three.C. Five.D. Six.【答案】48. B49. A50. D51. C【解析】【导语】本文的两篇材料主要介绍了和年龄有关的中国文化。【48题详解】主旨大意题。根据“Preference for the number “10”以及“Different

51、expressions about age”并结合文章内容可知,本文的两篇材料主要介绍了和年龄有关的中国文化。故选B。【49题详解】细节理解题。根据“Usually, Chinese people love the number “10” which means being full and round”可知中国人喜欢数字“10”,因为它饱满圆润。故选A。【50题详解】词义猜测题。根据“At 60, I could hear everything with docile ear”以及常识可知,在60岁时,能用温顺的耳朵听到一切,故划线部分意为“耳顺”。故选D。【51题详解】细节理解题。根据“F

52、or boys, chuitiao”“their hair style is called zongjiao”“Finally, Jiaguan means a boy at the age of 20”“For girls, jinchaizhinian is the age of the golden hair pin”以及“Doukounianhua refers to a girl at the age of 13”可知提到了垂髫、总角、加冠、金钗之年以及豆蔻年华等5个有关年龄的表达。故选C。DOn the Qingming Festival this year families of

53、 organ donors (器官捐赠者), with the organ receivers and organ donation (捐赠) helpers got together at the Chongqing Organ Donation Park in Bishan District of Chongqing.Jiang Huan. a teenager, said he didnt understand his fathers decision to give away his organs until an organ donation helper told him that

54、 the transplant (移植) operation was successful and helped save a life. “Hearing that one life was saved because of my fathers donation, I realized the greatness of his heart and the true meaning of life,” Jiang said. “_”Wan Ying, also a teenage patient who received a cornea (角膜) transplant, was thank

55、ful for every moment she could see the colorful world. “I was lucky to be given the chance in receiving the transplant because one of my family members was a cornea donor 3 years ago,” she said.Zhou Lijuan, a young organ donation helper, gets used to rushing to the hospital whenever there is any pos

56、sible donor. “Thinking of patients who are waiting for organ transplant chances always comes to my mind first,” said Zhou. The eagerness (渴望) in those patients eyes has encouraged her to stand up for her duty. “Luckily, Im very pleased to see the number of the organ donors rising,” she smiled.Since

57、Chongqing started to work on human organ donation in 2012, the number of donations has increased rapidly to 4,929 bodies, 817 organs, and 2,896 corneas. Zhang Qi, a doctor from Chongqing, said, “Though the numbers are still not big enough to meet the great need of patients, I believe that more and m

58、ore people will take part in the helpful and kind program and bring light to those in the darkness.”52. Which of the following sentences can be put in the _?A. I wish that he would help more and more patients.B. I believe that he would come to me one day.C. It seems that he loved the patient very mu

59、ch.D. It feels like that he would go on to slay with me.53. From the passage, the person that used to be an organ receiver is _.A. Jiang HuanB. Jiang Huans fatherC. Wan YingD. Wan Yings family member54. From Zhou Lijuans and Zhang Qis words, we can infer _.A. more organ-wanted patients are waiting f

60、or donation helpersB. people in Chongqing pay more attention to organ donationC. there are many more organ donations than organ receivers nowD. the helpful donation program is necessary for Chongqing people55. The writers tone (语气) for organ donation is _.A. sorryB. sadC. interestedD. hopeful【答案】52.

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论