版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、专题17任务型阅读考点1还原句子(一)(2022新疆中考真题)阅读下面短文,把A-E五个句子填入文中空缺处,使短文内容完整。We do eye exercises. We wear sunglasses. We do lots of things to protect our eyes. 52 Ears help us hear the world. But many things, such as loud noises, can cause hearing troubles. So how can we protect our ears? Lets take a look together
2、.Keep your ears dry and warm53 If you feel water in your ear, shake your head a little bit. This can help you get the water out of your ear. Also in summer, when the sun is shining, wear some sunscreen (防晒霜)on your ears. 54How to clean your ears55 The earwax (耳屎)itself comes out of the ear along wit
3、h some dirt. Dont clean your ears with anything sharp, or it can make the earwax go too deep into your ears and hurt them. But if your ears start to hurt, you can go to a doctor for help.How to use headphonesDont listen to loud music on your headphones for a long time. Over-the-ear headphones (头 戴式耳
4、机)are better than in-ear ones. 56They do a better job of stopping outside noise so you can listen at a lower volume.But we usually forget another important part of our body, the ears.Dry your ears after swimming or taking a shower.Usually, our ears clean themselves.In winter, protect your ears with
5、a hat or a scarf.【答案】52. BCEDA【解析】【导语】本文介绍了保护耳朵的几种方法。根据We do lots of things to protect our eyes.”和Ears help us hear the world.”可知,横线处句子 起到过渡作用,告诉读者除了眼睛,耳朵也是重要的身体部分,选项B“但我们通常会忘记 我们身体的另一个重要部分,耳朵。”符合语境。故选B。根据Keep your ears dry and warm和If you feel water in your ear, shake your head a little bit.” 可知,此段
6、讲述要保持耳朵干燥,防止水进入耳朵,选项C“游泳或淋浴后擦干耳朵。”符合 语境。故选C。根据Also in summer, when the sun is shining, wear some sunscreen (防晒霜)on your ears.“可知, 此处讲述不同季节如何保护耳朵,选项E“冬天,用帽子或围巾保护你的耳朵。”符合语境。 故选E。根据The earwax (耳屎)itself comes out of the car along with some dirt.”可知,此处讲述耳朵自 己能够完成清洁,不需要额外的清洁,选项D“通常,我们的耳朵会自己清洗。”符合语境。 故选D。
7、根据“Over-the-ear headphones (头戴式耳机)are better than in-ear ones.可知,此处讲述头戴式 耳机的好处,选项A“它们在阻止外界噪音方面做得更好,所以你可以用更低的音量听。 符合语境。故选A。(二)(2022广东广州中考真题)We all know that exercise is good for us, dont we? 41 Just thinking about having to run or swim a long way can be enough to make some people want to lie down and
8、 give up! However, did you know that exercise is not all about doing sport?Moving our bodies causes our brains to give out some special chemicals that create a good feeling. Just ten minutes of working out can leave us feeling happier, Moreover, regular exercise helps us feel fresher and get to slee
9、p more easily. Finally, if we connect our exercise with a healthy diet, we will look healthier and feel more confident about ourselves. Sounds like a good deal, doesnt it?If exercise hasnt been part of your life for a long time, there is no point training for a marathon (马拉松):you will soon give up a
10、nd go back to your old ways! Walking and riding bikes around the local park fbr ten minutes every day are great ways to develop a fitness habit.Choose an activity that not only exercises your body, but that you also enjoy. Some people simply go jogging while listening to their favourite music. Other
11、s take up activities such asdancing or playing basketball with their friends. Make the experience more enjoyable as you work out. 44It doesnt matter how much we exercise. Doing regular exercise isnt just about appearance. 45 Who wouldnt want that?Start small!That way, you,ll never give it up!Ifs abo
12、ut being healthier and feeling happier.For a start, exercise is not just about the body.But we also know that not everybody loves doing it.【答案】41. EDABC【解析】【导语】本文讲述做锻炼的好处,讲述锻炼应从小的方面着手,做让人享受的运动,这样才能让人更 健康更开心。根据Just thinking about having to run or swim a long way can be enough to make some people want
13、 to lie down and give up”可知,跑或者游泳很长一段路会让人想躺倒放弃,可知讲述锻 炼对人有好处,但是不是每个人都会喜欢。E选项“但是我们也知道不是每个人都喜欢做这 件事”符合。故选E。根据Moving our bodies causes our brains to give out some special chemicals that create a good fueling及Moreover, regular exercise helps us feel fresher and get to sleep more easily可知, 身 体的运动引起人的大脑的变化
14、,帮助人感觉更新鲜更容易睡着,可知讲述除了身体,锻炼对 人其他方面的影响。D选项“首先,锻炼不只是关于身体方面的“符合。故选D。根据give up and go back to your old ways”及Walking and riding bikes around the local park fbr ten minutes every day are great ways to develop a fitness habit”可知,每天走路骑自行车卜分钟 是形成锻炼习惯的好方法,这样人不会放弃,可知句子讲述应从小的方面着手。A选项“从 小的方面开始“符合。故选A。根据Choose an
15、 activity that not only exercises your body, but that you also enjoy及“Make the experience more enjoyable as you work out”可知,选择的锻炼活动不仅能有益于身体,而且让 人享受。可知句子讲述让人享受的运动对人的益处。B选项“那样的话,你就永不会放弃” 符合。故选B。45.根据Doing regular exercise isnt just about叩pearance”可知,有规律的锻炼不只是关于外表, 根据前文讲述对人其他方面的益处,以及锻炼让人享受,可推断,句子讲述锻炼更多
16、的是让 人健康让人开心。C选项”是关于更健康和感觉更开心”符合。故选C。(三)(2022湖北随州中考真题)阅读下面短文,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项,每个选项只能用一次。 The Forbidden City, or the Palace Museum, has been considered a great old museum for a long time. 31 Nowadays, such cultural and creative products have been one of the hottest topics and they are popular a
17、mong Chinese people.Since 2007, the Palace Museum has come up with more than 9,600 products. The products include notebooks with embroidery (刺绣)covers and dolls of emperors and empresses.It was reported that the products were sold for about 1 billion yuan in 2016.Besides the products, the Palace Mus
18、eum also created an app called A Day of an Emperor.Users will be guided to learn about a day of life and work of an emperor of the Qing Dynasty.Several years ago, a documentary called Masters in Forbidden City became popular online.They say that they can learn a lot about Chinese history and culture
19、 by watching the documentary. The documentary also makes them want to work at the museum.For example, the National Museum of China bas had similar projects, too. China encourages more and more museums to take different measures (措施)to make young people interested in Chinese history and culture.The p
20、roducts can bring much profit (U攵益).It is such an interesting app that it has lots of users.However, the Palace Museum has designed some cultural and creative products.In China, some other museums also learned from the Palace Museum.Lots of people enjoy watching the documentary, especially the young
21、 people.【答案】31. CAB35. D【解析】【导语】本文介绍了故宫的一些文创作品。根据such cultural and creative products”可知,此处讲的是文创作品。C选项“然而,故宫博 物院设计了一些文化创意产品。”符合语境。故选C。根据It was reported that the products were sold for about 1 billion yuan in 2016.“可知,此处讲 的是这些产品带来了许多收益。A选项”这些产品能带来很多收益。”符合语境。故选A。根据the Palace Museum also created an app
22、called A Day of an Emperor.”可知,此处介绍了一 个手机应用软件。B选项“这是一个非常有趣的应用程序,它有很多用户。”符合语境。故选 Bo根据Several years ago, a documentary called Masters in Forbidden City became popular online/ 可知,此处讲的是一个和故宫博物馆相关的纪录片。E选项“很多人喜欢看这部纪录片,尤 其是年轻人。”符合语境。故选E。根据For example, the National Museum of China bas had similar projects,
23、too.M nJ 知 此处是在 举例其他的博物馆也在效仿故宫博物馆的做法。D选项“在中国,其他一些博物馆也向故宫 博物院学习。”符合语境。故选D。(四)(2022湖北宜昌中考真题)阅读短文,将文后的五个选项还原到短文当中。Why do you need hobbies? A study has found that people are more positive (积极的)when they take part in a relaxing activity. 26 Scientists also think they might be good fbr your brain.How do y
24、ou choose the right hobby? Start with what you enjoyed in the past. Did you once play football? 27 If you find it isnt fbr you, stop and turn to something new. Probably joining a class or a team will give you a chance to meet other people.Which relaxing activities are good fbr physical health? Its c
25、lear that exercise is going to be good for your body, for example walking. 28 A review of 94 studies found that dancing three times a week improved balance in older people. Getting out in nature is helpful, whether youre hiking or doing something less active.Which hobbies keep your mind active? 29 P
26、laying the piano or listening to your favorite band can help you make it. Researches have found reading is also good for your brain.30 So lets take up great hobbies.Dancing is wonderful exercise.Take it up again or start something else.Hobbies let you forget your worries and have fun.Learning an ins
27、trument and reading are the best choices.Other studies have shown that hobbies can give you a sense of achievement.【答案】26. EBADC【解析】【导语】本文主要介绍了爱好对身心的好处,如何培养爱好以及培养什么爱好。根据A study has found that people are more positive (积极的)when they take part in a relaxing activity.”可知,此处应提到的是研究的结论,E选项“其他研究表明,爱好可以给你成
28、就感 符合,故选E。根据How do you choose the right hobby? Start with what you enjoyed in the past”可知 从你感 兴趣的开始培养成一种爱好,B选项“再次培养它或开始别的爱好”符合,故选B。根据Its clear that exercise is going to be good for your body, for example walking和dancing” 可知,此处应介绍跳舞这种锻炼方式,A选项“跳舞是很好的运动”符合,故选A。根据Which hobbies keep your mind active”可知,此
29、处应回答让大脑保持活跃的爱好是哪些, D选项“学习乐器和阅读是最好的选择”符合,故选D。根据So lefs take up great hobbies”及此空格的位置可知,此空应是一个总结的话语,C选项 “爱好让你忘记烦恼,享受乐趣”符合,故选C。(五)(2022湖南衡阳中考真题)根据短文内容从下面的六个选项中选择五个还原到文中,使短文内容完整、意思连贯。Parents can be very important teachers in our lives. 31 Parents may be too close to their children emotionally (感情上).Some
30、times they can only see their children through the eyes of a protector. 32 However, it might seem too dangerous for a parent.Another problem is that parents may expect their childrens interests to be similar to their own. 33 But what if their childs true love is art or writing, or car repair?Parents
31、 usually want to pass on their values to their children. But should children always believe what their parents do? 34 But when they get older, they will have different ways of thinking.The most important thing to realize is that we all have many teachers in our lives. Our parents teach us, our teach
32、ers teach us, and our friends teach us. 35 All of them are valuable. A. If they love science, they may try to force their child to love science, too.However, they are not always the best teachers.Teachers are always ready to help their students.Books, newspapers and televisions also teach us.For exa
33、mple, a teacher might see a trip to a big city as a valuable experience.When children are young, they believe that their parents are always right.【答案】31. BEAFD【解析】【导语】本文主要讲父母是我们生活中最重要的老师,但他们教育孩子时常存在一些问题,最重要的 是要意识到,在我们的生活中我们都有很多老师。根据Parents may be too close to their children emotionally. Sometimes th
34、ey can only see their children through the eyes of a protector.”可知以保护者的角度看待孩子,不是最好的老师,B 项“然而,他们并不总是最好的老师。”符合语境。故选B。根据However, it might seem too dangerous for a parent.”可知此处讲一种家长认为危险的活动, E项“例如,老师可能会认为去大城市旅行是一种宝贵的经验。”符合语境。故选E。33.根据Another problem is that parents may expect their childrens interests to
35、 be similar to their own.”可知父母可能希望孩子们的爱好和自己的相似,A项“如果他们热爱科学,他们可能会 强迫他们的孩子也热爱科学。符合语境。故选A。根据But when they get older”可知此处讲孩子小时候的情况,F项“当孩子还小的时候,他们 相信父母永远是对的。”符合语境。故选F。根据The most important thing to realize is that we all have many teachers in our lives.”可知此处 讲能教育我们的事情,D项“书籍、报纸和电视也教我们。”符合语境。故选D。(六)(2022湖南岳
36、阳中考真题)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。“A child with a mother is like a treasure.36When you were a baby crying all night, your mom sang to you and stayed by your side. When you were tired, 37 When you fell and hurt yourself, she gave you a hug and lifted you up. When you didnt get what you w
37、anted, when you were sad, when.your mother was always there to help you. She is a mother who is common and wants nothing in return at all.Among all the mothers, we are deeply moved by the two mothers. Wang Yaping is the first Chinese woman to live in the Tiangong station and the first female (女性)Chi
38、nese spacewalker(太空行走者). She is also a 6-year-old girls mother. Before setting out, she promised to pick a star for her daughter. Six months later, Wang Yaping came back and told her little daughter, 4*Mom has returned after reaching for the stars. 38 She is an inspiring (鼓舞人心的)and unusual mother. Z
39、hang Guimei is the headmaster of Huaping Girls High School in Lijiang, she went out of her way to raise money so that she set up this school. 39 Over the past 13 years, she has sent 1,800 girls to university. Zhang Guimeis effort and love have changed their lives. 40 she is a selfless (无私的)mother to
40、 these girls.Mother plays an important role in our lives. All the mothers have one thing in common: Full love in their eyes, bright light in their hearts.she gave you warm arms to sleep in.She succeeded in achieving her promise.However, Zhang Guimei raised money for her own child.This song shows tha
41、t mother means the whole world to her child.Although she doesnt have her own child,This song brings friends closer together.It has offered free education to girls in the mountains.【答案】36. DABGE【解析】【导语】本文讲述母亲对于孩子的爱,讲述王亚平和张桂梅伟大的母爱。36.根据A child with a mother is like a treasure”可知,文章开头讲述世上只有妈妈好这首歌 的歌词。句
42、子讲述这首歌的意义。D选项”这首歌意味着母亲是孩子的全世界符合。故选Do 37.根据When you were a baby crying all night, your mom sang to you and stayed by your side. When you were tired”可知,当你还是婴儿的时候晚上哭泣,你的母亲会给你唱歌待在你旁边。 可知句子讲述当你疲惫的时候,母亲的反应。A选项“她会给你温暖的胳膊让你入睡”符合。故选Ao根据Befbre setting out, she promised to pick a star fbr her daughter及Mom has
43、returned after reaching fbr the stars”可知她承诺给她的女儿摘星星,六个月之后她回来跟她的女儿说她触摸 星星之后回来了。可知她遵守了承诺。B选项“她成功了遵守了她的承诺”符合。故选B。根据she went out of her way to raise money so that she set up this school”她专门筹钱建立. 华 坪女子中学,可知句子表达这所学校的作用。G选项“它为山里的女孩子提供了免费的教育” 符合。故选G。根据she is a selfless mother to these girls”对于这些女孩来说,她是一位无私的
44、母亲。可知,句子表达张桂梅对于这些女孩子的作用和母亲这个身份有关。E选项“虽然她没有自己的孩 子”符合。故选E。(七)(2022江苏连云港中考真题) 阅读下面短文,从短文后所给的选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺连贯, 其中有两项是多余选项。Gifts are a way for people to show love. 46 The gift can be anything, your favourite CD, a book, clothes, delicious food and so on. Getting a gift can make you feel the lov
45、e. A handmade gift is the best way to show your love. And on the day of making a gift, you can share that love with someone you care about.Make a Gift Day is on December 3.47 The day is coming. If you dont know what tobuy, why not make a gift on this day?48 There was time, not all that long ago, whe
46、n a handmade gift was the only kind of gift you could give. In the past, gift-givers would spend time making gifts for their friends. Whether its a simple handmade wallet, a new skirt, or a baby bed for a soon-to-be baby, everything is handmade with love.You may wonder how to celebrate Make a Gift D
47、ay. It is an easy one! Make handmade gifts on this day! Try your hand at making a gift, no matter what it is. 49 DIY some gifts with your friends.Dont have a DIY skill? Start learning from today. You can start making handmade gifts for your family and friends in the New Year. You all have the abilit
48、y to make gifts for people you care about. 50 And write some sentences on it to express your love.There are so many kinds of gifts you can make and you need to think and create for yourself. People who get your gifts will know how much you love them.I like this nice gift very much.For example, you c
49、an make a card.But do you know about its history?You can refuse the gift if you dont like it.Its fun to get a gift and think about whats in it.Also, you can have a gift-making party to celebrate it.It encourages people to make handmade gifts for their loved ones on this day.【答案】46. EGC50. B【解析】【导语】本
50、文主要介绍了“礼物制作节由后句“The gift can be anything, your favourite CD, a book, clothes, delicious food and so on”可 知,此句是说收到的礼物可能会是什么,E项“收到一份礼物,想想里面有什么是很有趣的 符合语境,故选E。由前句“Make a Gift Day is on December 3”可知,此处介绍“礼物制作节”,G项它鼓励人们 在这一天为他们的爱人手工制作礼物符合语境,故选Go由后句“There was time, not all that long ago, when a handmade g
51、ift was the only kind of gift you could give”可知,此句与“礼物制作节”的历史有关,C项“但是你了解它的历史吗符合语境, 故选Co由后句“DIY some gifts with your friends”可知,此句是在说如何庆祝“礼物制作节”,F项“另 外,你也可以举办一个礼物制作派对来庆祝符合语境,故选F。由后句“And write some sentences on it to express your love”可知,此句应该是说制作一张类似 卡片的礼物,B项“例如,你可以制作一张卡片符合语境,故选B。(A) (2022江苏苏州中考真题)请认真
52、阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多 余选项。Every year, millions of birds are killed or hurt when they fly into buildings. Why does this happen? 29 Birds are flying into windows and tall buildings that are all covered by glass.Many birds fly from one place to another. Most of the time, they live in th
53、e wild, such as forests and wetlands. 30 They might see small trees and flowers inside a window and want to rest on these plants. The birds do not know there is glass between them and the plants.31Some birds fly at night. They use the moon and stars to help guide them in the right direction. Tall bu
54、ildings with lights on at night can confuse (迷惑)the birds. 32 The birds see the light, but they cannot tell that the light is coming from inside a building. They fly toward the light and crash into a building. On many mornings, there might be several dead birds lying on the ground.33 Many office bui
55、ldings now turn off their lights at night. This helps reduce the number of birds that fly into buildings and it also helps save energy.The answer is glass.People are trying to solve the problem.These birds have no idea what glass is.As a result, they fly right into the glass.In this way, they can av
56、oid crashing into glass.People dont know how to deal with the problem.This is a big problem, especially on foggy and rainy nights.【答案】29. ACDGB【解析】【导语】本文主要讲述了城市中带有玻璃墙的建筑内晚上的灯光给迁徙的鸟儿造成了困扰,使得它们 误撞上玻璃从而导致死亡。根据Why does this happen?”可知,空处应是解释背后的原因,结合“windowsand lall buildings that are all covered by glas
57、s.”可知,与玻璃有关,A项“答案是玻璃”符合语境。故选 A。根据 Most of the time, they live in the wild, such as forests and wetlands.“可知,大多数时候, 它们生活在野外,比如森林和湿地,所以对于玻璃没有概念,C项“这些鸟根本不知道玻璃 是什么。符合语境。故选C。根据The birds do not know there is glass between them and the plants.“可知,鸟儿不知道它们 和植物之间有玻璃,所以就撞上了,D项“结果,它们直接撞到了玻璃上。符合语境。故选 Do根据Tall bu
58、ildings with lights on at night can confuse (迷惑)the birds.“可知,这里是说夜晚亮着灯的高楼大厦会迷惑鸟类这一问题,G项“这是一个大问题,尤其是在雾天和雨夜。” 符合语境。故选G。根据Many office buildings now turn off their lights at night. This helps reduce the number of birds that fly into buildings and it also helps save energy.“可知,本段是讲对于这一问题人们采 取的解决办法,B项“人们
59、正在努力解决这个问题。”符合语境。故选B。(九)(2022,江苏宿迁中考真题)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选 项。When you do DIY, you make, repair or decorate things yourself instead of paying someone to do it. For one thing, its a wonderful time to enjoy yourself when you make something.46 Today, I will show you how to make a fr
60、uit salad.First, choose your favourite fruit. Use fruit in season. 47Next, wash the fruit. 48 For example, mixing red apples, green pears and purple grapes can make your salad look very colorful.Then, cut some of the larger fruit into small pieces. 49Finally, mix them together and add some salad cre
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2026年农业国际公关服务合同
- 2026年医院古医疗云计算模型馆合作合同
- 2025年全国性网络安全服务平台建设项目可行性研究报告
- 2025年高校在线学习平台搭建项目可行性研究报告
- 2025年新型替代蛋白质研发项目可行性研究报告
- 2025年健身产业数字化转型项目可行性研究报告
- 纹身定金合同范本
- 做监理合同协议
- 福建省百校2026届高三上学期12月联合测评英语试卷(含答案详解)
- 程序设计岗位面试要点及参考答案
- 医学科研诚信专项培训
- 电力通信培训课件
- 第五版FMEA控制程序文件编制
- 药物致癌性试验必要性指导原则
- 软骨肉瘤护理查房
- 高级生物化学知识要点详解
- 肌电图在周围神经病中的应用
- 2025春季学期国开电大专科《理工英语1》一平台机考真题及答案(第五套)
- GB/T 45683-2025产品几何技术规范(GPS)几何公差一般几何规范和一般尺寸规范
- CJ/T 107-2013城市公共汽、电车候车亭
- 可靠性测试标准试题及答案
评论
0/150
提交评论