安徽省合肥三中2018_2019学年高二英语上学期期中试题(含解析).docx_第1页
安徽省合肥三中2018_2019学年高二英语上学期期中试题(含解析).docx_第2页
安徽省合肥三中2018_2019学年高二英语上学期期中试题(含解析).docx_第3页
安徽省合肥三中2018_2019学年高二英语上学期期中试题(含解析).docx_第4页
安徽省合肥三中2018_2019学年高二英语上学期期中试题(含解析).docx_第5页
已阅读5页,还剩21页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

合肥三中2018-2019学年度第一学期高二年级期中考试英语试卷考试时间:120分钟 满分:150分第I卷第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.Where are the speakers?A.At the airport. B.At the trainstation. C.At the busstation.2.What is the woman going to do this morning?A.Gotowork. B.Look after her mother. C.Go out foradate.3.Why didnt Peter go for a trip last weekend? A.He didntbuythetickets. B.He missed the train. C.He didnt feel well.4.How did the man deal with the exampaper?A.He threw it away. B.He gave it to the teacher. C.He kept half of it.5.Whats the weather like?A.Snowy. B.Rainy. C.Windy.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答6、7题。6What has happened in the womans apartment?AThe tap stops dripping.BThe water supply is cut off.CThe tap is just dripping.7When did the woman call the apartment manager?ATwo hours ago. BThree hours ago. CFour hours ago.听第7段材料,回答第8、9题。8What is Johns attitude towards Connies coming facelift?AFunny. BSurprised. CHappy.9Who might become increasingly self-concious about age problems?AJohn. BConnie. CLiz.听第8段材料,回答第10至12题。10What does the woman worry about Jason?AHealth. BOxygen. CVoice.11Why can a bad snore lead to heart failure according to what the man heard?AThere is no enough oxygen to get to the brain.BIt is hard for Jason to breathe the air.CThe brain has something to do with snoring.12What do you think Jason should do immediately?ABuy a pacemaker. BSee a doctor. CHave a rest.听第9段材料,回答第13至16题。13What is Bob addicted to according to the conversation?AStudying subjects. BPlaying games. CReviewing work.14When does the conversation probably take place?AAfter midterm exam. BOver midterm exam. CBefore Friday.15Whats the relationship between Bob and Joe?AFriends. BRoommates. CClassmates.16Whats the probable result of the conversation in the end?ABob won that round.BBob followed Joes advice to review his work.CBob and Joe played games together after the test.听第10段材料,回答第17至20题17Whats Jasper Whites problem?AHe cant get his own car into his garage.BThere is always a car outside his garage.CHis “No parking” signs have no effect.18Where do car owners always park their cars?AIn front of Jasper Whites garage.BOutside Jasper Whites gate.CBehind Jasper Whites door.19What does Medusa, the Gorgon refer to?AA persons name. BA parking car. CAn ugly stone.20What can we infer from the conversation?AJasper Whites dream doesnt come true.BCars and their owners are turned into stones.CJasper White is a devoted Christian after all.第二部分 阅读理解(共两节,满分 40 分)第一节(共 15小题;每小题 2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AOur world natural park is one of the most famous parks in the world. Millions of visitors from different countries visit this park every year. In order to protect it,please do as follows:Protect the natural and cultural heritage. Dont damage or deface any buildings,displays and other facilities. Take care of all plants. Put rubbish in the bins provided.Take care when you are going up and down steps or stairs and when you are walking nearby the waters.Please buy tickets before entering the scenic spot. One ticket is only for one person. Adult:60 per ticket. Children over 6 and under 18,half price. People over 60 and children under 6 are free.If you are going into the wooded and hilly lands,for your own safety,please go with three people at least and dont take any tinder(易燃物)along with you. The hill is steep so please take care of yourself.This scenic spot is the reserve of water source: No fishing,swimming,washing and any behaviors that are harmful to the water source. Meanwhile,please follow the management rules of the scenic spot conscientiously.Opening time:From Monday to Friday,8:00 a. m.18:00 p.m.;From Saturday to Sunday,6:00 a. m:一24:00 p. m.Small animals such as rabbits,peacocks,squirrels,frogs must be taken care of: None of them shall be killed.If you have any trouble in visiting our world natural park,please call 477一866一7044Our staff will do our best to help you.1. How much will be paid for a 65-year-old man with his 8-year-old grandson?A. Free. B. 30.C. 60. D. 120.2. From the passage,we can infer that the water in this park isA. clean B. pollutedC. dangerous D. colorful3. Which of the following is TRUE according to the passage?A. Tourists can hike alone in the hilly lands.B. Small animals are under protection in the park.C. Children can play with small animals.D. Tourists can have a swim in the water.【答案】1. B 2. A 3. B【解析】本文是一篇说明文,说明了我们的世界自然公园是世界上最著名的公园之一,每年都有来自于不同国家的百万游客参观这个公园,为了保护公园,规定几项制度,希望游客遵守。【1题详解】细节题。由句子A-dult:60 per ticket. Children over 6 and under 18,half price. People over 60 and children un-der 6 are free可以知道答案,所以选B【2题详解】细节题。由Protect the natural and cultural heritage. Dont damage or deface any buildings,dis-plays and other facilities. Take care of all plants. Put rubbish in the bins provided可以知道答案,故选A。【3题详解】细节题。由Small animals such as rabbits,peacocks,squirrels,frogs must be taken care of: None of them shall be killed可以知道答案,所以选B。BDear Alcohol,Youve been around forever. I can remember all the pain youve caused for me.Do you remember the night you almost took my fathers life? I do. He loves you. Sometimes I think he loves you more than he loves me. Hes addicted to you, to the way you promise to rid him of his problems only to cause more of them. You just sat back and laughed as his car went spinning through the street, crashing into two other cars. He wasnt the only one hurt by you that night.Do you remember the night of my first high school party? You were there. My friends were intrigued by you. They treated you as if they were never going to see you again, drinking all of you that they could. I spent two hours that night helping my friends who had fallen completely. Im so embarrassed, they said as I held their hair back so that they could vomit (呕吐). Im sorry, they said when I called taxies for them, walking them out and paying the driver in advance. This wont happen again, they said as they were sent to the hospital to have their stomachs pumped. Two 15-year-old girls slept in hospital beds that night thanks to you.Do you remember the night when you took advantage of my 17-year-old neighbor who had to drive to pick up his sister from her dance lessons? Do you know how we all felt when he hit another car and killed the two people in the other car? He died the next morning too. His sister walked home from her dance lesson, and passed police cars and a crowd of people gathering on the sidewalk just two blocks away from the dance studio. She didnt realize her brother was in the midst of it all. She never saw him again. And its all your fault.I wish youd walk out of my life forever. I dont want anything to do with you. Look at all the pain youve caused. Sure, youve made people happy too from time to time. But the damage youve caused in the lives of millions is inexcusable. Stop luring (引诱) in the people I love. Stop hurting me, please.Sincerely,Anonymous4. What is authors purpose in writing to alcohol?A. To introduce Mr. Alcohol to the readersB. To describe the harm alcohol did to his family.C. To show how much alcohol can hurt people.D. To show the great fun that alcohol can bring to peoples life.5. What did alcohol do to the authors father?A. It made him crash into two other cars and killed his life.B. It made him drink too much and he had to get his stomach pumped.C. It made him kill two other people when driving.D. It made him get into a car accident and badly injure himself.6. The underlined phrase were intrigued by is closest in meaning to _.A. were familiar with B. were interested inC. were disappointed with D. were satisfied with7. What is the tone of the article?A. Critical. B. Doubtful.C. Unconcerned. D. Humorous.【答案】4. C 5. D 6. B 7. A【解析】试题分析:这篇文章是一封书信,作者用拟人化的手法,写信给酒精,痛诉它给人们带来的伤害,希望它远离自己的生活,不要再伤害周围的人了。【4题详解】C 写作意图题。根据全文和最后一段第三句Look at all the pain youve caused. Sure, youve made people happy too from time to time. But the damage youve caused in the lives of millions is inexcusable.可知作者写这封信是为了说明酒精给人们多么大的伤害,选C。【5题详解】D 细节理解题。根据第二段最后一句You just sat back and laughed as his car went spinning through the street, crashing into two other cars. He wasnt the only one hurt by you that night.可知酒精让作者的爸爸和另外的车相撞,严重受伤,选D。【6题详解】B 词义猜测题题。根据第三段第四句They treated you as if they were never going to see you again, drinking all of you that they could.可以推断出作者的朋友对酒很感兴趣,选B【7题详解】A 推理判断题。根据最后一段I wish youd walk out of my life forever. I dont want anything to do with you. Look at all the pain youve caused. Sure, youve made people happy too from time to time. But the damage youve caused in the lives of millions is inexcusable. Stop luring (引诱) in the people I love. Stop hurting me, please.作者希望酒精走出他的生活,不想再和酒精有任何的联系。可知作者的态度是批评的,选A。【名师点睛】阅读理解的测试中经常有猜测词、短语、习语意义的题目,这些词、短语、习语要么是生词,要么是熟词新义,单靠平时积累是不够的,还要掌握一定的做题技巧。总结如下:(1)根据构词法(转化、合成、派生)进行判断:在英语中,有很多词可以在前面加前缀(prefix),或在后面加后缀(suffix),从而构成一个词,乍看起来,这个词可能是生词,但掌握了一定的构词法,就不难猜出它的词义。例如:Our parties are aimed for children 2 to 10, Anaclerio said, and theyre very interactive and creative in that they built a sense of drama based on a subject.文中interactive是由前缀inter(相互的)和active(活动的,活跃的)构成的,同时根据上下文的意思可以判断,该词的含义应是“互动的”。(2)根据上下文解释作出判断:有时短文中出现一个需猜测其意义的词或短语,下面接着出现其定义域或解释,这就是判断该词或短语意义的主要依据。请看下例:Shanghai Bashi Tourism Car Rental Centre offers a wide variety ofchoicesdeluxe sedans, minivans, station wagons, coaches, Santana sedans are the big favourite.从前面的Car Rental Center可知出租车公司提供的只能是cars for rent(出租汽车),也就是说划线的词都是出租汽车的名称。(3)根据上下文的指代关系进行选择:文章中的代词it,that,he,him或them可以指上文提到的人或物,其中it和that还可以指一件事。有时代词指代的对象相隔较远,要认真查找;有时需要对前面提到的内容进行总结,才能得出代词所指代的事。例如:However, the question that moon people asked is still an interesting one. A growing number of scientists are seriously thinking about it.首先,it指上句中的the question,而the question又指上一段中“月球人”所提的问题,所以要经过两次查找才能选出答案。(4)根据转折或对比关系进行判断:根据上下句的连接词,如but,however,otherwise等就可以看到前后句在意义上的差别,从而依据某一句的含义,来确定另一句的含义。另外,分号(;)也可以表示转折、对比或不相干的意义。请看下例:A childs birthday party doesnt have to be a hassle;it call be a basket of fun。从上下句可以看出,hassle和a basket of fun肯定是近乎相反的意义,也就是a situation causing difficulty or trouble。(5)根据因果关系进行判断:俗话说,“有因必有果,有果必有因”。根据原因可以预测结果,根据结果也可以找出原因。例如:Biggest power failure in the citys historyAll of our icecream and frozen foods melted根据因果关系,停电只能导致冰淇淋和冷冻食品“融化”,也就是melted。(6)根据同位关系进行判断:阅读中有时出现新词、难词,后面就跟着一个同位语,对前面的词进行解释,有时这种解释也用连词“or”连接。例如: ,and other Germanic and Nordic peoples, who spoke what we now call Anglo-Saxon(or old English),a Germanic language其中old English,a Germanic language都是解释AngloSaxon的。考点:考查应用文阅读CChina dropped its decades-long, one-child policy last year to allow each family to have two children. This change has put 270 million married women of childbearing age in the position of choosing between family and work. The employers also face big challenges as more female workers will have two maternity leaves(产假) for a total of seven to eight months.In a survey published by classified advertising website G, career women who might be considering having a second child were asked what kinds of pressure they might expect. More than 76 percent of the women who were questioned mentioned concerns about the financial burden of raising two children, while more than 71 percent said it would be difficult to balance career and family. In addition, nearly 56 percent said that having a second child would definitely have a negative effect on their career.Another survey conducted by Chongqing-based human resources website found that over 70 percent of job seekers believe that having a second child would make females less popular in the job market, although two-thirds of the employers said the policy will make no difference in their employment of staff.Feng Lijuan, s senior expert on human resources at 51 , a leading Chinese job finding platform, said she would not say “there is prejudice against career women.” Feng said Chinese women shoulder more family responsibility. “It is not only about maternity leave; a female employee might only fully get back to work after three to five years after having her first child.”Wang Yixin, a senior employment adviser, said the positive side is that more companies are trying to attract more talents by providing support to career women. “Different from before, it is not only employers choosing employees. Many talents, including professional career women, also choose employers.” said Wang. “According to our survey, many large companies are very open to their employees choice of having a second child.”8. Women employees take longer time to concentrate on work after childbirth because.A. there is more prejudice against career womenB. they have longer maternity leaves to enjoyC. they shoulder more family responsibilityD. having a second child makes them less popular9. What are women concerned about when having two children in the first survey?Financial burden of raising two childrenFewer opportunities to get a pay riseNegative effects on their careerDifficulty in balancing career and familyA. B. C. D. 10. Which is the best title for the passage?A. Disadvantages of Raising Two ChildrenB. Responsibilities of Career WomenC. Effects of Two-child of Policy on WomenD. Attitudes of Employers to Women11. According to the second survey, having a second child would.A. have no effect on career womenB. have a positive effect on career womenC. have a negative effect on career womenD. have both positive and negative effects on career women【答案】8. C 9. D 10. C 11. C【解析】本文是一篇新闻报道。文章主要讲述的是二孩政策对妇女的影响。【8题详解】细节理解题。根据第四段中Chinese women shoulder more family responsibility.可知,女性员工在分娩后需要更长的时间来集中精力工作,因为她们承担了更多的家庭责任。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第二段中More than 76 percent of the women who were questioned mentioned concerns about the financial burden of raising two children, while more than 71 percent said it would be difficult to balance career and family. In addition, nearly 56 percent said that having a second child would definitely have a negative effect on their career.可知,在第一次调查中,当女性有两个孩子时,她们关心的是抚养两个孩子的经济负担、对他们职业生涯的负面影响和事业与家庭难以平衡。故选D。【10题详解】主旨大意题。根据第一段中China dropped its decades-long, one-child policy last year to allow each family to have two children. This change has put 270 million married women of childbearing age in the position of choosing between family and work.可知,本文讲述的是二孩政策对妇女的影响。故选C。【11题详解】推理判断题。根据第三段中over 70 percent of job seekers believe that having a second child would make females less popular in the job market, although two-thirds of the employers said the policy will make no difference in their employment of staff.可知,根据第二项调查,生二胎会对职业女性产生负面影响。故选C。DWang Mengshu, an expert at the Chinese Academy of Engineering, said at a group discussion on the sidelines of the annual session of the National Peoples Congress that Wi-Fi should not be provided on high-speed trains, as it might disturb communication signals of trains and would also cost a lot in keeping trains in good condition. He also encouraged passengers to enjoy the views, instead of fixing their eyes on tiny screens of smart phones and laptops. However, on last Tuesday Beijing Youth Daily said it should be market demand that decides whether the Wi-Fi is offered on the trains or not.An increasing number of residents, especially young white-collar workers, are addicted to their smart phones rather than face-to-face interactions, thanks to the extensive Wi-Fi coverage across the country. That partly justifies Wangs opposition to the offering of Wi-Fi on high-speed trains, because they are not supposed to be dependent on high-tech devices. It is also evident that passengers on trains without free Wi-Fi will use their smart phones and other mobile devices less. However, whether the trains should provide a free Wi-Fi service fundamentally depends on customer demand.In other words, state-owned as it is, the China Railway Crop still has to obey relevant market rules, and provide technologically possible services to passengers if that is what they want. It cannot turn a blind eye to customers wants for the sake of their well-being.Free Wi-Fi, in fact, is already available on a lot of buses and coaches. This is a natural response to their competition with trains (especially high-speed ones), which are significantly faster and safer. The bus companies have been forced to improve their services to survive. It requires proper guidance, not a total ban on the bus, to make up for the negative effects of high-end technologies, such as peoples increasing addiction to smart phones.12. Which is one of the reasons for Wang Mengshu saying no to free Wi-Fi on the train?A. Making communication signals of trains stable.B. Not focusing on the screens of phones and laptops.C. A high cost of keeping trains in good condition.D. Missing the beautiful views throughout a journey.13. Which of the following best explains the underlined part in the second paragraph?A. Some people go against Wangs proposal.B. Wangs opposition proves reasonable in part.C. Most people think Wangs suggestion hard to carry out.D. Young whi

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

最新文档

评论

0/150

提交评论