2017福建中考英语真题解析.doc_第1页
2017福建中考英语真题解析.doc_第2页
2017福建中考英语真题解析.doc_第3页
2017福建中考英语真题解析.doc_第4页
2017福建中考英语真题解析.doc_第5页
已阅读5页,还剩6页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

2017年中考英语真题解析 2017年福建中考英语试题 第二部分英语知识运用(共两大题,满分45分). 单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入空白处的最佳选项。(2017 福建) 21. Jackie is such _ friendly boy. He gets along well with his classmates. A. aB. an C. the21. A【解析】考查冠词用法。句意:Jackie是一个如此友好的男孩。他和他的同学相处得很好。从句意知,这里泛指“一个友好的男孩”,且friendly为辅音音素开头的单词,用冠词a修饰。故选A。(2017 福建) 22. China successfully hosted the Belt and Road Forum _ May, 2017. A.on B. in C. by22. B【解析】考查介词。句意: 2017年5月中国成功举办“一带一路论坛”。 on 用具体的日期之前;in 用在年、月、季节之前;by用于在某时刻之前。故选B。(2017福建) 23. Our English teacher will work for 2017 BRICS Summit (金砖峰会) this September.Great! I am so proud of _. A. she B. her C. herself23. B 【解析】 考查代词用法。句意:今年9月我们的英语老师要为2017年金砖峰会工作。太棒了!我为她感到骄傲。由句意可知空格处在句中作of的宾语,应用代词的宾格形式。故选B。(2017 福建)24. Joan has made great progress in speaking Chinese.She _ works hard at it, you know. A. neverB. seldom C. always24. C 【解析】考查副词辨析。句意:Joan讲汉语进步很大。你知道她总是努力学习。由“has made great progress”可知取得很大进步应该是长期一直坚持努力学习的结果,故用副词always,意为“一直;总是”。故选C。25. The scientist has failed in the test many times, _ never give up. A.butB. so C.or25. A【解析】考查连词辨析。句意:这个科学家实验多次失败,但是从未放弃。but表示转折;so表示因果关系;and表示并列。根据句意可知前后分句是转折关系。故选A。(2017福建) 26. Do you know the Color Run, a five-kilometer race?Yes. So far it _ into quite a few cities in our country. A. comesB.came C. has come 26. C【解析】考查动词时态辨析。句意:你了解彩色跑,五公里赛跑吗?是的。到目前为止它在我们国家好几个城市举办过。根据语境及时间状语so far可知,应用现在完成时态表达。故选C。(2017福建) 27. TFBOYS has a lot of fans. It _ thousands of young people. A. is popular withB. is satisfied with C. is strict with27. A【解析】 考查固定短语。句意:TFBOYS乐队有很多粉丝。它广受很多年轻人的欢迎。be popular with受欢迎;be satisfied with对满足;be strict with对要求很严。由“a lot of fans”可知该乐队深受年轻人的欢迎。故选A。(2017福建) 28. Mum, may I go swimming now?Yes, dear, but remember that you _ go with your dad. A. mayB. can C. must 28. C【解析】考查情态动词的辨析。句意:妈妈,我现在可以去游泳吗?可以,亲爱的,但是记住你必须和你爸爸一起去。may可以,可能;can能;must必须。 结合第二句的语境可知这里表示严格的要求,故选C。(2017福建) 29. Nowdays more and more foreigners are becoming interested in Beijing Opera.Thats true. Its an important part of Chinese _. A. cultureB. invention C. custom29. A【解析】考查名词辨析。句意:现在越来越多的外国人对京剧感兴趣。的确如此。它是中国文化的一部分。culture文化;invention发明;custom风俗。故选A。(2017福建) 30. _ has Hong Kong been back to our motherland?For 20 years. How time flies! A. How soonB. How long C. How often30. B 【解析】考查特殊疑问词辨析。从答语for 20 years可知,问句是针对“时间段”提问。how soon多久,对in引导的一段时间提问;how long多久,对一段时间提问; how often多久,对频度提问。故选B。(2017福建) 31. Eleven Chinese films _ during the 7th Chinese Film Festival in France last month. A.showedB. are shown C. were shown31. C【解析】考查被动语态。句意为:上个月在第7届中国电影节上,11部中国电影在法国上映。分析句意可推知:主语eleven Chinese films与谓语具有被动关系,last month是表示过去的时间状语,故用一般过去时的被动语态were shown。故选C。(2017福建) 32. The students were singing happily _ I passed the school hall.A. when B. unless C. though32. A 【解析】考查连词辨析。句意:当我通过学校的大厅时,学生们正在愉快地唱歌。主句是过去进行时,从句是一般过去时,故用连词when引导时间状语从句,表示“当某一动作发生时,另一动作正在进行”。故选B。(2017福建) 33. Dont _ the waste paper. We can collect and recycle it.Youre right. Everyone should be a greener person. A.blow away B. put away C. throw away33. C【解析】考查动词短语用法辨析。句意:不要把废纸扔掉,我们可以收集起来再利用。对!大家都应该争当绿色环保者。blow away 吹掉,吹去;put away 放好,收拾起来;throw away扔掉。由“collect and recycle it”和“ a greener person”可知是指“不要扔掉垃圾”。故选C。(2017福建) 34. Do you like the weekly talk show, The Reader, on CCTV?Sure. Its a great TV programme _ brings the habit of reading back into the public. A. whoB. that C. what34. B【解析】考查定语从句中的关系代词。分析句子结构知,本定语从句的先行词是a great TV programme指事物,应用关系代词that或which引导定语从句。故选C。(2017福建) 35. Michael, could you tell me _?Id like to join the dancing club.A. why you like the dancing clubB. which club you are going to join C. whether there are any clubs in your school35. B【解析】考查情景交际。句意:Michael,你能告诉我你要加入什么俱乐部吗?我想加入舞蹈俱乐部。A. 你为什么喜欢舞蹈俱乐部?B. 你要加入哪个俱乐部? C. 是否在你的学校里有俱乐部。由答语可知问句中的宾语从句是询问对方想要参加什么俱乐部。故选B。. 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)从每小题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。(2017福建)Jadav Payeng is a forestry worker from Jorhat, India. Over the past 38 years, he has planted trees on a sandbar (绿洲) of the Brahmaputra River and has 36 it into a forest.One day in 1979, 16-year-old Payeng was walking 37 the bank of the Brahmaputra River. He saw many snakes on the sandbars. These snakes died in a few days time 38 the heat and the absence of trees. Pafeng felt very 39 when he saw this. He decided to plant some trees. Single-handedly, he started planting bamboo trees, as only bamboo trees could survive (存活) in the sandbars.To water the trees was a difficult 40 for one man. With his hard work and great effort, day by day the 41 bamboo trees grew into a forest. His tree planting has changed the soil (土壤). Now the sandbar is a thick forest and 42 to thousands of plants and animals. A large group of around 100 elephants visit the forest every year and 43 there for a few months.Payeng is now in 44 fifties. He has planted closed to 1, 400 acres (英亩) of forests and is 45 as the Forest Man of Inida. In 2015, he was honored with Padma Shri, one of the top awards in India.36. A. divided B. put C. turned37. A. along B. through C. across38. A. according to B. because of C. as for39. A. lonely B. sad C. tired40. A. task B. journey C. condition41. A. wild B. tall C. young42. A. way B. guide C. home43. A. stay B. lie C. sit44. A. her B. his C. its45. A. invited B. served C. known题材:人物故事【主旨大意】本文是一篇记叙文。Jadav Payeng在印度Majuli岛长大,从16岁开始在岛上种树,最后让沙漠变成了一片森林,被称为“印度森林之子”。 36. C【解析】考查动词词义辨析。根据“Over the past 38 years, he has planted trees on a sandbar of the Brahmaputra River”语境可推知,当时已经把它“变成”了森林。turn意为“变得;变成”。故选C。37. A【解析】考查介词词义辨析。根据语境“the bank of the Brahmaputra River”推知,16岁的Payeng正在沿着布拉马普特拉河的河岸走。along意为“沿着”故选A。38. B【解析】考查介词短语词义辨析。句意:由于树木缺乏和天气炎热,蛇在几天的时间内就死了。分析句意知,前后句意构成“因果”关系,故用because of,意为“因为”。故选B。39. B【解析】考查形容词词义辨析。句意:看到此景象,他感到很伤心。sad意为“难过的”。故选B。40. A【解析】考查名词词义辨析。句意:浇这么些树对一个人来说是一项艰巨的任务。task意为“任务”。故选A。41. C【解析】考查形容词词义辨析。句意:随着他的努力和工作,一天天幼竹变成了森林。young意为“幼小的”。故选C。42. C【解析】考查名词词义辨析。句意:现在绿洲变成了森林,成了很多动、植物的家园。home意为“家”。故选C。43. A【解析】考查动词词义辨析。句意:大约有100头大象每年都到森林来,而且会待上几个月的时间。stay意为“待;停留”。故选A。44. B【解析】考查代词词义辨析。in ones fifties意为“某人五十多岁了”。结合图片以及下句中的“He has planted”可知Payeng是一名男子,故用his,意为“他的”。故选B。45. C【解析】考查动词的用法辨析。句意:他种植了靠近1, 400英亩森林,以“森林之子”而出名。固定用法:be known as= be famous as意为“以的身份而出名”。故选C。. 阅读理解(共两节, 25个小题;满分45分)第一节 阅读下面A、B、C、D四篇文章,根据短文内容,从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。(共20个小题;每小题2分,满分40分)(2017福建)ASAFETY RULES ON THE MTR TRAINSAt the station: Be patient. Line up on the platform (站台) and wait for the train. Be polite. Let passengers get off first. Do not rush on the train. It is dangerous. When you hear a “beep” sound do not get on the train. The door is closing. Wait for another train.On the train: Do not eat or drink on the train. It makes the train dirty. Do not run on the train. Give up your seat to old men or women, the disabled or women carrying babies.46. The text is mainly about how to _.A. be a careful driver B. buy MTR ticketsC. be a good passengers D. keep safe at home47. People who will get on the train should _.A. wait in line B. open the door C. ask for help D. leave the seats48. When you hear a “beep” sound, _. A. close the door B. rush onto the train C. get off the train at once D. stop and wait the next train49. Which picture shows the good behavior on the train according to the text? 50. The text is probably a _. A. report B. notice C. diary D. poemA题材:假日旅行【主旨大意】本文是一篇说明文。文章主要阐明乘坐地铁时的一些注意事项。46. C【解析】主旨大意题。通读原文,根据文章标题SAFETY RULES ON THE MTR TRAINS可知。本文讲述了乘坐地铁时的一些安全注意事项。故选C。47. A【解析】细节理解题。根据文章Line up on the platform (站台) and wait for the train.一句可知,乘坐地铁的人要排队等候。故选A。48. D【解析】细节理解题。根据文章When you hear a “beep” sound do not get on the train. The door is closing. Wait for another train.两句可知,听到“beep”的声音,要停止上车,等候下一趟车。故选D。49. D【解析】细节理解题。根据文中“Do not eat or drink on the train. It makes the train dirty.”;“Do not run on the train.”和“Give up your seat to old men or women, the disabled or women carrying babies.”三个句子推知,图片D“在火车上给老人让座”属于讲礼貌的文明行为。故选D。50. B【解析】推理判断题。根据文章的标题和文章的内容推知,本文主要讲述了一则乘客须知。故推断本文是一则告示。故选B。 (2017福建)BI was traveling alone through the UK. To reach places that were off the public transportation map, I bought an old car, which cost most of my money. I couldnt afford to stay in the hotel, so I had to camp in my car for the rest of the trip. One morning I awoke in my old car on a country road in Ireland and saw a single house. The water in my thermos (保温瓶) had gone cold, so I knocked on the door of the house. A women opened it. I asked her for some hot water. But she wouldnt let me get away with just that! I was invited indoors. She asked me to sit at the table and have breakfast with her family. They filled my thermos before I left. I was greatly moved. And I decided to pass the kindness on. The other day I met a young man who had been driving around to look for a parking lot. He looked increasingly upset. I was glad that I was able to point one out to him. His thankful smile was the hugest reward (奖赏) for me. 51. The writer brought the car in order to _. A. serve the public B. travel more easily C. take the trip alone D. save more money52. Why did the writer camp in his car? A. He was short of money. B. It was his habit. C. He could have a better rest. D. It would be warmer.53. The write asked the woman for _. A. a map B. a thermos C. some hot water D. a light breakfast54. How did the young man feel at last? A. Funny. B. Upset. C. Disappointed. D. Thankful.55. Whats the main idea of the text? A. Traveling along is interesting. B. Sharing food is pleasure. C. Kindness is the sunshine in life. D. Smile is important to everyone.B 题材:人物故事 【主旨大意】本文是一篇记叙文。文章讲述了一位游客在爱尔兰驾车旅游的一段暖心经历。51. B 【解析】细节理解题。根据文章第一段“To reach places that were off the public transportation map, I bought an old car. ”可知,作者买车是为了旅游更方便。故选B。53. A【解析】细节理解题。根据文章第一段的 “I couldnt afford to stay in the hotel, so I had to camp in my car for the rest of the trip.”可知,作者在车内宿营,是因为缺钱。故选A。53. C 【解析】细节理解题。根据文章第二段的“I asked her for some hot water.”可知,作者向一妇女要热水。故选C。54. D 【解析】细节理解题。根据文章最后一段的 “His thankful smile was the hugest reward for me.”可知,年轻人很感激。故选D。55. C【解析】主旨大意题。通读原文可知,这篇文章主要谈的是生活中的暖心善事。故选C。(2017福建)CNo one knows when the first kite was made. The first record of a kite was more than 2,000 years ago in China. Han Xin, the leader of an army, wanted to bring down a king. He decided to dig a tunnel (隊道)into the kings palace. He flew a kite over the wall of the palace to make sure the length (长度)of its string (线). In this way, he could determine how long the tunnel should be. His men in the tunnel took the kite string with them. When they reached the end of the string, they knew to dig up.Kites have been flown in Japan for hundreds of years. In the 1700s, kites were flown in autumn to give thanks for a good harvest. They were also flown to send good wishes to couples who had their first son. Today in Japan, kites are often flown as part of a celebration, such as the beginning of a new year. And kite festivals are held each year in many parts of the country. Kites have been used for scientific purposes in the western world. In 1752,Benjamin Franklin tied a key to a kite and flew it in a storm to find out that lightening was a form of electricity. In the 1890s,Lawrence Hargrave invented the box kite to test ideas about flight. From 1898 until 1933,the United States Weather Bureau (气象局) used box kites to collect weather data. The Wright brothers also experimented (试验)with kites. What they learnt helped them make the first airplane flight in 1903.56. Why did Han Xin want to dig a tunnel?A. To pull down the palace. B. To fight against the king.C. To search for the kings treasure. D. To find out the length of the kite string.57. What does the underlined word “determine” in Paragraph 1 probably mean in Chinese?A. 测定 B. 选择 C. 了解 D. 考察58. One of the purposes of flying kites in Japan is _.A. to give thanks for a good harvest in summerB. to express good wishes to the first-born daughterC. to celebrate the beginning of a new yearD. to hold kite festivals all over the country59. When did the United States Weather Bureau begin to use box kites?A. In 1752. B. In 1898. C. In 1903. D. In 1933.60. What would be the best title for the text?A. The History of Kites B. The Experiments of KitesC. The Invention of a Kite D. The First Record of a Kite C 题材:文化科技 【主旨大意】本文是一篇说明文。文章运用几个事例讲述了风筝的发展历程和人类对它的利用。56. B 【解析】细节理解题。根据文章第一段第三句“Han Xin, the leader of an army, wanted to bring down a king.”可知,Han Xin是军队的领导者,他想打击国王。故选B。57. A 【解析】词义猜测题。画线词所在句的上文“He flew a kite over the wall of the palace to make sure the length of its string”可知:他用在宫殿的墙的上方利用放风筝的方式来确定线的长度,故推断该句意为:用这种方式,他能测量出隧道应该是多长。故画线词意为“测定”。故选A。58. C 【解析】细节理解题。根据文章第二段第四句“Today in Japan, kites are often flown as part of a celebration, such as the beginning of a new year.”可知,在日本放风筝的一个目的是庆祝新年的开始。故选C。59. B 【解析】细节理解题。根据文章第二段倒数第三句“From 1898 until 1933, the United States Weather Bureau (气象局) used box kites to collect weather data.”可知,是在1898年开始使用“箱型风筝”。故选B。60. A 【解析】主旨大意题。通读原文可知,文章运用几个事例讲述了风筝的历史。故本文最佳题目为“风筝的历史”。故选A。(2017福建)DOn May 5, 2017, Chinas home-made passenger aircraft (飞机)G919 completed its 90-minute first flight and landed safely back at Pudong Airport in Shanghai.G919 is developed by COMAC, a Chinese aircraft company. It is designed to compete with Boeing 737 and Airbus A320. The first C919 aircraft can carry 168 passengers and is able to fly a distance between 4,075 and 5,555 kilometers. Its reported that a C919 costs around 50 million dollars,less than half of a Boeing 737 or an Airbus A320. Up to now, more than 570 aircrafts have been ordered from 23 customers,mostly Chinese,but also American and Thai companies or airlines. COMAG aims to take one fifth of the worlds narrow-body aircraft market and one third of the Chinese market by 2035.The name G919 has its special meanings. The letter C stands for both “COMAC” and “China”. The number 9 is pronounced as jiu in Chinese, which means “forever”. And the number 19 refers to its capacity (容量)of 190 passengers.The large passenger aircraft is praised as “ the flower of modern industry ”. It is a symbol of the nations industrial and technological standards as well as the comprehensive (综合的)power. In order to realize the century dream of flying in the sky and the strategy (战略)of the nation, COMAC bears the nations dream and peoples trust. China considers it as a national pride.61. G919 is produced by_.A. Boeing B. a Thai aircraft companyC. Airbus D. a Chinese aircraft company62. Which of the following is TRUE about the first C919 aircraft?A. It can carry 190 passengers at most. B. It can only fly a distance of 4,075 km.C. It costs less than half of a Boeing 737. D. It costs more than half of an Airbus A320.63. Which picture shows COMACs aim to take the narrow-body aircraft market by 2035?64. The letter C in C919 stands for_.A. “company” B. both “COMAC” and “China”C. “customer” D. both “cost” and “capacity”65. The news report is written mainly to _. A. introduce the design of C919 B. describe the first flight of C919 C. explain “the flower of modern industry” D. show Chinas achievements in aircraft industryD题材:科学技术【主旨大意】本文是一篇说明文。文章介绍了中国自己研发的民航飞机C919的研发过程以及该飞机取名C919的代表意义。61. D 【解析】细节理解题。根据文章第二段第一句“C919 is developed by COMAC, a Chinese aircraft company.”可知,C919是由中国航空公司制造。故选D。62. C 【解析】细节理解题。根据文章第二段中的“Its reported that a C919 costs around 50 million dollars, less than half of a Boeing 737 or an Airbus A320.”可知,第三幅图展现了COMACs 在未来占领航空市场的目标。故选C。63. C 【解析】细节理解题。根据文章第二段最后一句“COMAC aims to take one fifth of the worlds narrow-body aircraft market and one third of the Chinese market by 2035.”可知,到2035年COMAC的目标是占世界窄体机市场的五分之一,占中国市场的三分之一。对比表格信息可知,故选C。64. B 【解析】细节理解题。根据文章第三段第二句“The letter C stands for both “COMAC”and “China”.”可知,C919中的字母C代表“COMAC和中国”。故选B。65. D 【解析】主旨大意题。通读原文可知,这篇新闻报道的写作目的是展现近年来我国航空事业的巨大发展成就。故选D。(2017福建)第二节阅读下面短文,从短文后所给的五个选项中选出能填入短文空白处的最佳选项,使短文通顺、连贯, 意思完整。(共5小题;每小题1分,满分5分) E Teenage life better now,or in the past?Does this situation sound familiar (熟悉)?You are complaining (抱怨)to your parents about something. Maybe your computer isnt powerful enough to play the latest games. 66 Then you hear.When I was your age, there werent any computers or video games. And I didnt get a bike until I was sixteen. And it was second-hand. 67 ”So, is it really true that life is better for teenagers now? It is certainly true that many teenagers have got more things nowa

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论