湖北省部分重点中学高三英语上学期起点考试试题(含解析).doc_第1页
湖北省部分重点中学高三英语上学期起点考试试题(含解析).doc_第2页
湖北省部分重点中学高三英语上学期起点考试试题(含解析).doc_第3页
湖北省部分重点中学高三英语上学期起点考试试题(含解析).doc_第4页
湖北省部分重点中学高三英语上学期起点考试试题(含解析).doc_第5页
免费预览已结束,剩余19页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

湖北省部分重点中学2016届高三英语上学期起点考试试题(含解析)考试时间:本卷考试时间14:00-16:00 本卷满分150分 第卷第一部分 听力(共两节,满分 30 分)第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的 a、b、c 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。 1.what is the woman going to do on friday? a. study at home b. take an exam c. go to the mountain 2.when will the shirts probably be finished? a. on friday morning b. on saturday afternoon c. on friday afternoon 3.what do we know about mr. brown? a. he has had an operation b. he is having an operation c. he will have an operation 4.how high do the ceilings today usually measure? a. 2.3meters b. 2.7meters c. 3.0meters 5.where did the man stay during the day?a. in the hotel b. in the mountain c. on the beach第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的a、b、c三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。 6.where does this conversation probably take place? a. at a hotel b. in a travel office c. on an island 7.what is the man doing? a. looking for a hotel b. trying to find a book c. planning a tour 听第7段材料,回答第8至10题。 8.who is robert? a. a new sportsman b. a retired manager c. a team director 9.what job does the man do? a. he is a tennis instructor b. he is a college teacher c. he is a club manager 10.how does the woman think of herself? a. she is skilled at playing tennis b. she is unable to work under pressure c. she is good at management听第8段材料,回答第11至13题。 11. what do we know about the man?a. he is new to driving b. he got lost on the way c. he was speeding on purpose 12.why did the woman try to talk to the man? a. she saw a police car behind them b. she found the traffic too heavy c. she was afraid for her safety 13.what will most probably happen to the man?a. he will get a ticketb. he will never drive a car c. he will run his car into another听第9段材料,回答第14至16题。 14.what does the man want the woman to do?a. drive to canadab. have a trip to seattle c. meet his sister 15.when will the woman return from seattle?a. on friday nightb. on sunday morning c. on saturday night 16.what do we know about the mans sister? a. she has longed to see the woman b. she wont go back to canada c. she cant stay very long听第10段材料,回答第17至20题。 17.who is the speaker talking to?a. patients b. travelers c. traders18.what do we know about american doctors? a. they always have much to do b. they seldom stay in their office c. they take better care of foreigners 19.what should people do when they are seriously hurt and alone?a. call the 911 telephoneb. check with hotel managers c. ask the police for help 20.why are people often sent to the hospital?a. to pay medical billsb. to receive health insurancec. to get medical service【答案】1.a2.b3.a4.b5.c6.b7.c8.c9.a10.b11.c12.a13.a14.c15.b16. c17.b18.a19.a20.c第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的四个选项(a、b、c、和d)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ain the hit film the bucket list, jack nicholson and morgan freeman meet in hospital in california after they have been diagnosed with cancer. between them they cook up(虚构) a “bucket list” - a to-do list of all they want to do before they kick the bucket. the movie makes you wonder what would be on your bucket list. so lets pack up some and see what it would cost to go out and have a little fun. the pyramids, giza, egypt on to the pyramids, surely on anyones bucket list. exotik tours can take you there on a variety of trips, including their popular egypt express which includes three nights in cairo and a three-night nile cruise (乘船游览). from$1,384, including four-and five-star accommodation, 12 meals and a ton of sightseeing. 416-646-3347 taj mahal, agra, india one of the worlds most fascinating images, indias taj mahal makes even nicholson and freeman look calm. torontos goway travel has many suggestions for india, including a three-day independent visit to agra. stay at the attractive oberoi amarvilas overlooking the taj. include two breakfasts,touring and airport transfer from $1,420. 416-322-1034 the great wall, china if the great wall of china is on your bucket list, check into tour east holidays four-day amazing beijing tour for $580 per person, four-staraccommodation, sightseeing including the forbidden city and the great wall,breakfasts and two lunches, transportation and guide. 416-929-0888 the himalayas, nepal and on to the himalayas. talk about something truly majestic (壮丽的).see the top of the world on gap adventures everest adventure tour, a 15-dayexploration including everest base camp, teahouse lodge stays, and walking through sherpa villages. incredibly affordable at just $665 plus local payment of $250. gap adventures warns that this is a physically demanding trip. 416-260-099921.the underlined phrase “kick the bucket” in paragraph 1 means _. a. play a game b. pass away c. list interesting places d. come to life22.according to the passage, where can you enjoy a view of the whole taj mahal? a. at oberoi amarvilas b. near the forbidden cityc. through egypt express d. in sherpa village.23.if you take on the everest adventure tour, you should be aware that _. a. the sights may not be so good. b. you may not be used to the food there c. it is a tiring trip.d. it is an expensive trip【答案】21.b22.a23.c【解析】试题分析:本文是一篇说明文,介绍了在死亡清单这部电影中,两位主人公因患癌列出了他们在死亡之前想去的地方,这些地方包括文章中的4个小标题,分别是埃及金字塔、印度泰姬陵、中国长城、尼泊尔喜马拉雅山。21.b词义猜测题。根据文本第一段我们可以得知nicholson和morgan freeman被诊断得了癌症,所以kick the bucket解释为死亡,他们想在死前做自己想做的事。故选b。22.a细节理解题。本题提问的是在哪里可以欣赏到泰姬陵的全景,故可从本文第三段标有taj mahal标题的段落中找答案。stay at the attractive oberoi amarvilas overlooking the taj.从此句中得知a选项正确,故选a。23.c细节理解题。本题提问的是如果你去珠穆朗玛峰进行冒险旅行时应该注意什么。从文章最后一段gap adventures warns that this is a physically demanding trip.得知c选项正确,故选c。考点:广告布告类阅读 ba tender woman, or an independent one, which one would you prefer? arecent research shows that most people would choose the latter. this type of woman is called a nhanzi (“tough woman”). experts believe these characteristics have social and psychological roots among young femalesin china. su haos friends all call her a tough woman, because she can finish tough tasks usually carried out by men. for example, she carries 10-litre water to her dormitory on the 5th floor. “i depend on no one but myself,” she says. according to a recent survey by china youth daily, tough women have become rather common in society. of the 21,265 respondents, 78.5 percent said they are familiar with a tough woman. about 50 percent said they like women with tough characteristics, while less than 29 percent expressed the opposite view. why are tough women gaining popularity? shen meng, a psychological consultant, believes the fierce competition in society is contributing to this trend. “women are often in a disadvantaged position compared to men,” shen says. “in order to survive, they have to be independent, strong and tough.” liuxiao lin, professor of psychology at wuhan mental health center, believes tough women are brought up this way. they are often on close relationship with their fathers, who teach their daughters to be brave and decisive,” he says. as a result, these women are more likely to be psychologically healthy and more tolerant to stress, according to liu. though liu believes that this is a good trend, hu shenzhi, a psychologist at the guangdong sunflower counseling center, says the popularity of tough woman indicates an unclear line between gender identities, which can lead to relationship problems. “some women with characteristics that differ from the traditional female image may have a difficult time finding mr right,” he says.“even if they get married, their manly characteristics might cause family conflicts.24.which of the followings does not belong to the characteristics of a tough woman? a. she is soft and tender to others. b. she is independent of others in daily life. c. she is more tolerant to stress. d. she can solve problems usually for men.25.how many respondents like tough women? a. about 16,700. b. 21,265. c. about 6,200 d. about 10,600.26.why are there more tough women nowadays? a. because tough women are more lovely. b. because of the fierce competition in society. c. because more women want to be independent. d. because girls often love fathers more.27.what problems may tough women have in their life? a. its difficult for them to be friends. b. they often suffer gender confusion. c. they may have difficulty with marriage.d. they have different characteristics form traditional female images.【答案】24.a25.d26.b27.c【解析】试题分析:本文是一篇议论文,介绍了中国女汉子的特点和形成的原因,其中包括激烈的社会竞争和父亲的影响,但是作为女孩子也有其缺点,那就是婚后可能会引发家庭中的矛盾与斗争。24.a推理判断题。本文主要讲述了女汉子的特点独立、耐得住压力以及解决问题的能力,a选项不符合这些特点,故选a。25.d细节理解题。本文第三段中讲述,在21265个采访中,50%的人表示他们喜欢女汉子的特质。故选d。26.b细节理解题。从本文第四段中可得知,激烈的社会竞争是导致当今女汉子增多的原因。故选b。27.c细节理解题。根据本文最后一段中的even if they get married, their manly characteristics might cause family conflicts.可知,她们可能在婚姻中会出现问题。考点:社会生活类阅读cwe are all interested in equality, but while some people try to protect the school and examination system in the name of equality, others, still in the name of equality, want only to destroy it. any society which is interested in equality of opportunity and standards of achievement must regularly test its pupils. the standards may be changedno examination is perfectbut to have tests or examinations would mean the end of equality and of standards. there are groups of people who oppose this view and who do not believe either in examinations or in any controls in school or on teachers. this would mean that everything would depend on luck since every pupil would depend on the efficiency, the values and the purpose of each teacher. without examinations, employers will look for employees from the highly respected schools and from families known to them a form of favoritism will replace equality. at the moment, the bright child from an ill-respected school can show certificates to prove he or she is suitable for a job, while the lack of certificate indicates the unsuitability of a dull child attending a well-respected school. this defending of excellence and opportunity would disappear if examinations were taken away, and the bright child from a poor family would be a prisoner of his or her schools reputation(声誉), unable to compete for employment with the child from the favored school. the opponents of the examination system suggest that examinations are an evil force because they show differences between pupils. according to these people, there must be no special, different, academic class. they have evensuggested that there should be no form of difference in sport or any other area all jobs or posts should be filled by unsystematic selection. the selection would be made by people who themselves are probably selected by some computers.28.the word “favoritism” is used to describe the phenomenon that _. a. children from well-respected schools tend to have good jobs b. bright children also need certificates go get satisfying jobs. c. poor children with certificates are favored in job markets d. children attending ordinary schools achieve great success29.what would happen if exams were taken away according to the author? a. schools for bright children would lose their reputation. b. there would be more opportunities and excellence. c. childrens job opportunity would be affected by their school reputation.d. children from poor families would be able to change their schools.30.the opponents of the examination system will agree that _. a. computers should be selected to take over many jobs b. jobs should not be assigned(分配)by systematic selection c. special classes are necessary to keep the school standards d. schools with academic subjects should be done away with31.the passage mainly focuses on _. a. examination and equality b. schools and certificatesc. opportunity and employment d. standards and reputation【答案】28.a29.c30.b31.a33.c细节理解题。根据第二段倒数第二行the bright child from a poor family would be a prisoner of his schools reputation说明没有了考试,聪明的学生的机会就会因为学校的名誉而失去了,故选c。34.b推理判断题。根据文章倒数2,3行all jobs or posts should be filled by unsystematic selection.说明他认为工作不应该是按照系统的选择来进行的,而是用不成系统的胡乱第选择来决定的,故选b。35.a主旨要义题。本文讨论的主要就是考试和公平的关系,正是为了公平我们才进行各种的考试,给所有的人机会。如果没有了考试,很多事情都无法去衡量。故选a。考点:人生感悟类阅读das you are probably aware, the latest job markets news isnt good: unemployment is still more than 9 percent, and new job growth has fallen close to zero. thats bad for the economy, of course. and it may be especially discouraging if you happen to be looking for a job or hoping to change careers right now. but it actually shouldnt matter to you nearly as much as you think. thats because job growth numbers dont matter to job hunters as much as job staff-turnover(人员流动)data. after all, existing jobs open up every day due to promotions, resignations(辞职), and retirements. (yes, people are retiring even in this economy.)in both good times and bad, staff-turnover creates more openings than economic growth does. even in june of 2014, when the economy was still booming along, job growth was only 132,000, while staff-turn over was 4.7 million! and as it turns out, even todaywith job growth near zeroover 4 million job hunters are being hired every month. i dont mean to imply that overall job growth doesnt have an impact on ones ability to land a job. its true that if total employment were higher. it would mean more jobs for all of us to choose from(and compete for). and its true that there are currently more people applying for each available job opening, regardless of whether its a new one or not. but what often distinguishes those who land jobs from those who dont is their ability to stay motivated. theyre willing to do the hard work of identifying their valuable skills; be creative about where and how to look;learn how to present themselves to potential employers; and keep going, even after repeated rejections. the bureau of labor statistics data show that 2.7 million people who wanted and were available for work hadnt hunted for it within the last four weeks and were no longer even classified as unemployed. so dont let the headlines fool you into giving upfour million people get hired every month in the u.s. you can be one of them.32.the author tends to believe that high unemployment rate_. a. takes job opportunities from people b. prevents many people from changing careers c. does not mean the u.s. economy is worsening d. should not stop people from looking for a job33.what does the author say about overall job growth? a. it increases peoples confidence in the economy. b. it doesnt have much effect on individual job seekers. c. it gives a ray of hope to the unemployed. d. it doesnt mean greater job security for the employed.34.what is the key to finding a job according to the author? a. education b. intelligence c. experience d. persistence35.what do we learn about the bureau of labor statistics unemployment data? athey clearly indicate how healthy the economy is. bthey dont include those who have stopped looking for a job. cthey provide the public with the latest information.dthey warn of the structural problems in the economy.【答案】32.d33.b34.d35.b【解析】试题分析:本文论述了找工作的人不必太在意官方提供的高失业率,就业增长等数据,原因在于这些并不等说明现实情况,比如:人员更替带来了更多的职位空缺,因此,即便是经济增速缓慢,就业增长为零,依然还是有很多的职位空缺存在。32.小题1d推理判断题。从第一段 and it may be especially discouraging if you happen to be looking for a job or hoping to change careers right now. but it actually shouldnt matter to you nearly as much as you think可以得知作者认为找工作的人不必太在意官方提供的高失业率,人员更替带来了更多的职位空缺。故选d。33.从第四段i dont mean to imply that overall job growth doesnt have an impact on ones ability to land a job.可以得知作者认为总体就业增长不一定对一个人的就业能力有影响。故选b。34.从第五段is their ability to stay motivated以及. and keep going, even after repeated rejections可以得知找工作的关键是坚持,不放弃。故选c35.从第五段2.7 million people who wanted and were available for work hadnt looked within the last four weeks and were no longer even classified as unemployed可知美国的失业人数的数字不包括那些已经停止找工作的人。故选d。考点:社会生活类阅读第二节(共5小题,每小题2分,满分10分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。there are many factors which may have an influence on adults and children being able to lead a healthy life. 36 often, both parents work outside the home. children are expected to take on more responsibility at home to help their parents. they also have sporting and leisure activities as well as school expectations. the business also adds another factor: the need to use cars to get from one place to another quickly. 37 computers, dvds, cds, television,playstations and xboxes have become major leisure activities, rather than traditional more active pursuits. this has led to a lifestyle of less exercise. 38 unfortunately, they also promote fast food which fits easily into busy lifestyles. it is much more convenient at times to buy a quick take away rather than prepare a meal. the media constantly bombard (轰炸) their audience wi

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论