免费预览已结束,剩余7页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
阅读理解文体技法(7)人物传记类.阅读理解文体技法演练【精要提示】近年来人物传记类文章在高考阅读中占的比例有减少,但仍是高考常考的文体之一,读这类文章时应注意:(1)把握文体特征,注意写作手法如前文所述,人物传记是记叙文体的一种,因此在阅读时要把握好时间、地点、人物和事件这四大要素。其次,还应该注意人物传记类文章的结构多按时间顺序排列,一般采用倒叙的写作手法,有时也采用插叙和补叙等手段。弄清楚人物传记类文章的特征和写作手法,能帮助考生在阅读和回答问题时做到高效省时、准确无误。(2)抓住题干关键词,采用寻读的方法查找细节描述。(3)抽丝剥茧,推理判断深层含义。推理判断题主要提问那些未曾在文中说明,但已特别暗示的内容,考查考生对文章的准确理解和判断。【高考经典练】(2014广东卷)samuel osmond is a 19yearold law student from cornwall,england.he never studied the piano.however,he can play very difficult musical pieces by musicians such as chopin and beethoven just a few minutes after he hears them.he learns a piece of music by listening to it in parts.then he thinks about the notes in his head.two years ago,he played his first piece moonlight sonata(奏鸣曲)by beethoven.he surprised everyone around him.amazed that he remembered this long and difficult piece of music and played it perfectly,his teachers say samuel is unbelievable.they say his ability is very rare,but samuel doesnt even realize that what he can do is special.samuel wanted to become a lawyer as it was the wish of his parents,but music teachers told him he should study music instead.now,he studies law and music.samuel cant understand why everyone is so surprised.“i grew up with music.my mother played the piano and my father played the guitar.about two years ago,i suddenly decided to start playing the piano,without being able to read music and without having any lessons.it comes easily to me i hear the notes and can bear them in mindeach and every note,”says samuel.recently,samuel performed a piece during a special event at his college.the piece had more than a thousand notes.the audience was impressed by his amazing performance.he is now learning a piece that is so difficult that many professional pianists cant play it.samuel says confidently,“its all about super memoryi guess i have that gift.”however,samuels ability to remember things doesnt stop with music.his family says that even when he was a young boy,samuel heard someone read a story,and then he could retell the story word for word.samuel is still only a teenager.he doesnt know what he wants to do in the future.for now,he is just happy to play beautiful music and continue his studies.1what is special about samuel osmond?ahe has a gift for writing music.bhe can write down the note he hears.che is a top student at the law school.dhe can play the musical piece he hears.2what can we learn from paragraph 2?asamuel chose law against the wish of his parents.bsamuel planned to be a lawyer rather than a musician.csamuel thinks of himself as a man of great musical ability.dsamuel studies law and music on the advice of his teachers.3everyone around samuel was surprised because he _areceived a good early education in musicbplayed the guitar and the piano perfectlyccould play the piano without reading musicdcould play the guitar better than his father4what can we infer about samuel in paragraph 4?ahe became famous during a special event at his college.bhe is proud of his ability to remember things accurately.che plays the piano better than many professional pianists.dhe impressed the audience by playing all the musical pieces.5which of the following is the best title of this passage?athe qualities of a musicianbthe story of a musical talentcthe importance of early educationdthe relationship between memory and music.能力提升练a(2015长沙一模) in 2015,an american will spend a year on the international space station(iss) while his twin brother remains on earth.mark and scott kelly,the only twins who are also astronauts,have volunteered themselves for study creating a unique opportunity to figure out the health effects of space from those of genetics.last year,scott kelly was chosen to take part in the first oneyear mission aboard the iss,double the usual stay,along with russian cosmonaut mikhail kornienko.then last week nasa announced that his brother mark would be monitored on earth throughout.researchers will have access to blood and saliva(唾液) samples from both twins taken before,during and after scotts trip to the iss,along with assessments of their vision,sleep patterns and cardiovascular(心血管的) activity.nasa will also measure both twins bone mass before and after the mission.such data could help determine how genetics affects the health problems seen in space,including loss of bone and muscle mass and decline of vision,all caused by low gravity,plus an increased risk of cancer from space radiation and sleep problems while in space.“ideally one would never have flown in space,but thats not the case,” says charles.“the only twins we have access to are both astronauts.”once scott has finished his yearlong journey,he will have spent much more time in space than mark,who retired in 2011.comparing the effects of short versus long space trips could be interesting,perhaps revealing whether bone mass loss worsens with each trip.some may also delight in the fact that the kelly study will be the strongest test yet of the twin paradox(孪生子佯谬) put forward by albert einstein.it states that a twin on a roundtrip journey aboard a fastmoving spacecraft will return to earth younger than the one who stayed home,thanks to relativity.the iss orbits earth at 7.71 kilometres per second,so scott will age roughly 10 milliseconds less than mark over the year.“i dont think our equipment is sensitive enough to pick up that difference,” says charles.1which of the following is not true of mark and scott kelly?athey have the same parents.bboth of them are american astronauts.cboth of them are of the same age.dboth of them will stay in the iss for one year.2at present,astronauts usually stay in the iss for as long as about _aone week bone monthcsix months done year3we can infer that _aneither of the twins has traveled in spacebboth of the twins have traveled in spacecscott kelly looks younger than mark kellydscott kelly looks older than mark kelly4what is the passage mainly about?aastronaut twins could reveal health effects of space.bamerican astronaut twins will get together in outer space.cmark and scott kelly are the only twin astronauts america.devidence shows how genes affect peoples health space.b(2015苏州模拟)larry was on another of his underwater expeditions (探险) but this time,it was different.he decided to take his daughter along with him.she was only ten years old.this would be her first trip with her father on what he had always been famous for.larry first began diving when he was his daughter s age.similarly,his father had taken him along on one of his expeditions.since then,he had never looked back.larry started out by renting diving suits from the small diving shop just along the shore.he had hated them.they were either too big or too small.then,there was the instructor.he gave him a short lesson before allowing him into the water with his father.he had made an exception.larry would never have been able to go down without at least five hours of theory and another similar number of hours on practical lessons with a guide.children his age were not even allowed to dive.after the first expedition,larry s later diving adventures only got better and better.there was never a dull moment.in his black and blue suit and with an oxygen tank fastened on his back,larry dived from boats into the middle of the ocean.dangerous areas did not prevent him from continuing his search.sometimes,he was limited to a cage underwater but that did not bother him.at least,he was still able to take photographs of the underwater creatures.larry s first expedition without his father was in the cayman islands.there were numerous diving spots in the area and larry was determined to visit all of them.fortunately for him,a man offered to take him around the different spots for free.larry didn_t even know what the time was,how many spots he dived into or how many photographs he had taken.the diving spots afforded such a wide array of fish and sea creatures that larry saw more than thirty varieties of creatures.larry looked at his daughter.she looked as excited as he had been when he was her age.he hoped she would be able to continue the family tradition.already,she looked like she was much braver than he had been then.this was the key to a successful underwater expedition.5in what way was this expedition different for larry?ahis daughter had grown up.bhe had become a famous diver.chis father would dive with him.dhis daughter would dive with him.6what can be inferred from paragraph 2 ?alarry had some privileges.blarry liked the rented diving suits.cdivers had to buy diving equipments.dtenyearold children were permitted to dive.7why did larry have to stay in a cage underwater sometimes?ato protect himself from danger.bto dive into the deep water.cto admire the underwater view.dto take photos more conveniently.8what can be learned from the underlined sentence?alarry didn t wear a watch.blarry was not good at math.clarry had a poor memory.dlarry enjoyed the adventure.9what did larry expect his daughter to do?abecome a successful diver.bmake a good diving guide.ctake a lot of photos underwater.dhave longer hours of training.c(2015杭州联谊学校二次联考)for many people,particularly immigrants,the american dream is that talent and hard work can take you from log cabin to the white house.tony trivisonno did not rise as high as the white house,yet he managed to make his own dream come true.he came from a farm in italy.one evening i found him standing behind my garage.“i mow (割草) your lawn,” he said.it was hard to comprehend his broken english.i asked him his name.“tony trivisonno,” he replied.“i mow your lawn.” i told tony that i couldnt afford a gardener.“i mow your lawn,” he said again,then walked away.yes,these depression days were difficult,but how could i refuse a person who had come to me for help?when i got home from work the next evening,the lawn had been mowed and the walks swept.i asked my wife what had happened.“a man had worked on the yard,” she answered.“i thought you had hired him.”i told her of my experience the night before.we thought it strange that tony had not asked for pay.the next friday,i saw tony again,behind the garage.i praised him for the work he had done.“i mow your lawn,” he said.i managed to give him some kind of small weekly pay,and each day tony cleaned up the yard and took care of any little tasks.my wife said he was very helpful whenever there were anything heavy to lift or things to fix.summer passed into fall,and winds blew cold.“mr.craw,snow pretty soon,” tony told me one evening.“when winter comes,you give me job clearing snow at the factory.”well,how do you deal with such determination and hope? of course,tony got his job at the factory.one day i found tony at our meeting place behind the garage.“i want to be apprentice (学徒),” he said.we had a pretty good apprentice school that trained workers.but i doubted whether tony were able to read blueprints or do precision work.still,how could i turn him down?tony took a cut in pay to become an apprentice.months later,i got a report that he had graduated as a skilled grinder (磨工)my wife and i were delighted with what tony had achieved.a year or two passed,and again i found tony in his usual waiting place.“mr.craw,” he said,“i like to buy a house.” in the town,he had found a completely old house for sale.i called on a banker friend.“do you ever loan money on character?”i asked.“no,” he said.“now,wait a minute,” i replied.“here is a hardworking man,a man of character,i can promise you that.hes got a good job.and he will pay your interest.”unwillingly,the banker loaned tony $2,000 and helped him buy the house.tony was delighted.from then on,it was interesting to see that any abandoned odds and ends around our place were gathered and taken home by tony.after about two years,i found tony in our familiar meeting spot.he seemed to stand a little straighter and looked confident.“mr.craw,i sell the house and buy a farm.”we sat down and talked.he told me that he had persuaded his childhood friend to move to america.with a satisfied look in his eye,he told me that when they came to his little farm,his friend stood in amazement and said,“tony,you are a millionaire!”then,during the world war ,news came from my company that tony had passed away.when my people came to visit his family,they found the farm green with vegetables,the little house comfortable and homey.the children were educated and working,and tony didnt owe a cent.tony,as well as all the greatest american businessmen,had reached their success in the same way and by the same values: vision,determination,optimism,selfrespect and,above all,honesty.tony trivisonno came to america seeking the american dream.but he didnt find ithe created it for himself.all he had were 24 precious hours a day,and he wasted none of them.10why did tony repeat “i mow your lawn”?ahe was determined to get a chance to work.bhe asked for pay for his excellent gardening.che thought he was good at gardening.dhe was ready to help others out.11which of the following sentences brought out tonys character of honesty?atony was very helpful whenever there were anything heavy to lift or things to fix.btony took a cut in pay to become an apprentice.cany abandoned odds and ends around our place were gathered and taken home by tony.dthe children were educated and hardworking,and tony didnt owe a cent.12what did the author mean by saying “do you ever loan money on character”?ahe was asking the banker the way the banks loan money to people.bhe thought a determined and diligent man should get a loan despite poverty.che was begging the banker to help tony for the sake of their personal relation.dhe supposed a loan should be given to people according to their characters.13the fact that tony sold his house and bought a farm indicated that tony is a man of _avision boptimismcselfrespect ddetermination14which of the following is true according to the passage?athe author refused tonys offer of mowing the lawn when they first met.bthe author didnt pay tony for his cleaning up the yard.cthe author doubted tonys being a good apprentice due to his poor education.dthe banker loaned tony $2,000 because he believed tony was honest.15which of the following is probably the best title for the passage?ahow to achieve the american dreambitalian immigrants life in americactony trivisonnos american dreamdhonesty and determination make success参考答案课时24阅读理解文体技法(7)人物传记类高考经典练【语篇解读】本文是一篇记叙文,记述了samuel osmond一个音乐天才的人物故事。1d事实细节题。由第一段中的however,he can play very difficult musical pieces by musicians.可知,故选d项。2d事实细节题。由第二段最后两句“but music teachers told him he should study music instead.now,he studies law and music”可知选d。3c事实细节题。由第三段最一句samuel cant understand why everyone is so surprised和第三、四句“i suddenly decided to start playing the piano,without being able to read music and without having any lessons.it comes easily to me.each and every note”可知,他不用看音符就能弹钢琴,故选c项。4c推理判断题。由第四段最后一句samuel says confidently,“its all about super memoryi guess i have that gift.”可推出。5b主旨大意题。每段都有samuel,全文都是说学法律的samuel有音乐天才。能力提升练【语篇解读】本文为说明文。mark kelly和scott kelly是一对双胞胎宇航员,目前,他们志愿将自己作为“小白鼠”,进行太空试验研究。1d考查细节理解。根据第一段第一句可知,双胞胎兄弟中只有一人参加了为期一年的国际空间站的任务,另一人留在地球上。2c考查细节理解。根据第二段第一句中的“scott kelly was chosen to take part in the first oneyear mission aboard the iss,double the usual stay”可知,目前宇航员待在国际空间站的时间通常为半年左右。3b考查推理判断。根据第五段可以判断这对双胞胎宇航员都有太空旅行的经历。4a考查主旨大意。本文主要讲一对双胞胎宇航员参加一项太空试验研究,这项试验从基因学角度分析太空环境如何影响人体健康状况。【语篇解读】本文用倒叙的手法叙述了著名的潜水员larry的潜水经历,以及他带着女儿继续家庭的传统继续潜水的故事。5d推理判断题。根据文章一、二行larry was on another of his underwater expeditions (探险) but this time,it was different.he decided to take his daughter along with him.可知这次潜水最大的不同是larry会带着他的女儿一起下水。故d正确。6a推理判断题。根据第二段后两行he had made an exception.larry would never have been able to go down without at least five hours of theory and another similar number of hours on practical lessons with a guide.children his age were not even
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 野生植物保护职业发展研究报告-第1
- 钻土机项目可行性研究报告(规划设计模板)
- 阅读Little-Red-Riding-Hood公开课教案【宁夏吴忠】
- 项目可行性研究报告市场发展趋势与机会分析
- 食品添加剂纽甜项目可行性研究报告立项申请报告范文
- 高性能氮氧化物复合耐火材料项目可行性研究报告
- 高纯元素及化合物项目可行性研究报告方案可用于立项及银行贷款+
- 殷墟考古新突破:安阳发现商代晚期祭祀坑遗迹 -2026 届高三语文主题读写素材 11 月热点时事写作素材
- 2025年二级建造师之二建建筑工程实务题库附答案(基础题)
- 药品采购合同模板
- 2024年共青团入团积极分子团校结业考试试题库及答案
- 大型活动交通保障方案
- 高标准农田改造提升建设项目投标方案(技术标)
- 公园设施维修投标方案
- 工程制图习题集解答知识点省公开课一等奖全国示范课微课金奖课件
- 公路法知识培训课件
- 智能科技引领未来
- 多组学数据的整合与分析
- 《环境监测质量控制》课件
- 糖尿病治疗新进展
- GB/T 28957.1-2023道路车辆用于滤清器评定的试验粉尘第1部分:氧化硅试验粉尘
评论
0/150
提交评论