免费预览已结束,剩余5页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
江西省瑞金市2014高考英语阅读理解和完形填空训练(14)(含答案)when i walked into the house after school, i found my dad at home. “what are you doing home already?” i asked casually.“andrew, i was laid off today,” he answered quietly.i was sure he was joking. “no, you werent. why are you really home?”then i noticed his expression and realized he was telling the truth. my father has always been a hard worker and prided himself on his career. my fathers unemployment created many changes in our lives. he was home all day, which meant my bed had to be made, my room cleaned up, and my homework done right after school. i would come home every day to find him at the computer searching for jobs. i began to notice how down he seemed, and how losing his job had affected his selfesteem(自尊心), though he tried to be optimistic. he asked my brother and me to spend less money. i gave up my allowance, which even though it wasnt much, felt like the right thing to do. i also found a parttime job.after several difficult months of searching, my dad decided to go in a totally different direction. he explained that he never wanted to be laid off again, so he was going to start his own business. day by day, i watched him build it, and i admired how much time and energy he devoted to it.one evening i asked if he needed help.“only if it doesnt interfere with school,” he said, which sounded like a yes.i showed up at his office the next afternoon, and most afternoons after that for two months. i always knew he was a hard worker, but watching him in action really influenced me. although this was one of the worst experiences for our family, it taught me a lot about dealing with adversity. now i know that through creative problemsolving, i can always find plan b, ask for help, and take risks.1when the father was laid off, he _.a. was angry with his bossb. didnt care about it at allc. couldnt accept the fact easilyd. was as happy as usual2we can know from the passage that _.a. it was not easy for the father to find a new jobb. the father asked his sons to give up their allowance to support the familyc. the father found a good job when he changed his directiond. andrew and his brother helped his father set up his business3the underlined word “adversity” in the passage probably means _.a. poor feelings b. bad situationsc. low spirits d. old ideas4what has andrew learned from his father?a. the spirit of creative problemsolving.b. the skills of surfing the internet.c. the experience of saving money.d. the rich business skills.1c。推理题。文中说到尽管他尽量想乐观,我还是开始注意到他似乎很失落,失业是多么影响他的自尊心。所以让他接受失业还是不容易的。2a。细节理解题。文中写到经过几个月的搜寻,我父亲决定走一个完全不同的道路。所以说找工作还是很难的。故选a。3b。词义理解题。父亲的遭遇让我学会处理不好的境遇。所以应该选b。4a。细节理解。从最后一句话可以得出答案。*结束(2011重庆卷)my father brought home a sailboat when i was ten, and almost each sunday in summers we would go sailing. dad was quite skilled in sailing, but not good at _1_. as for me, i _2_ both before twelve because of living close to lake ontario.the last time dad and i set sail together is really _3_. it was a perfect weekend after i graduated from university. i came home and _4_ dad to go sailing. out we set soon on the _5_ lake. dad hadnt sailed for years, but everything _6_ well with the tiller(舵柄)in his hands.when we were in the middle of the lake, a _7_ wind came all of a sudden. the boat was hit _8_. dad was always at his best in any _9_, but at this moment he _10_.“john! _11_ !” he shouted in a trembling voice, with the tiller still in his hands.in my memory he could fix any _12_. he was the one i always _13_ for strength and security. before i could respond, a _14_ of water got into the boat. i rushed to the tiller _15_ it was too late. another huge wall of water _16_ the boat in a minute. we were thrown into the water, and dad was struggling aimlessly. at that moment, i felt fiercely _17_ of him.i swam to dad _18_and assisted him in climbing onto the hull(船壳)of the boat. upon sitting on the hull, dad was a little awkward about his flash of _19_ . “its all right, dad. we are safe now,” i comforted him.that was the first time dad had counted on me in a moment of emergency. more importantly, i found it was my turn to start _20_ for my father.本文讲述了作者与父亲在湖中划船,遇上了强风,掀翻了他们的小船,在危急时刻,作者帮助父亲爬上了船。使他意识到该是自己照顾父亲的时候了。1a.boating b. running c. swimming d. teaching答案:c。此处表示在水中的运动,故应选游泳。2a.enjoyed b. desired c. hated d. learned答案:d。对于我来说,因为住在湖边,在十二岁以前就学会了划船和游泳。3a.unforgivable b. unforgettable ccheerful d. regretful答案:b。由下文的惊险经历可知,此次的划船是难以忘记的。unforgivable不能原谅的;unforgettable难以忘记的;cheerful快乐的,兴高采烈的;regretful懊悔的。4a.sent b. ordered c. invited d. allowed答案:c。send派;order命令;invite邀请;allow允许。根据语气,应该是邀请父亲去划船。5a.calm b. icy c. stormy d. thundery答案:a。calm风平浪静的;icy冰冷的;stormy暴风雨的;thundery将有雷的。根据下文可知,父亲尽管多年没划船了,但一切进展得很好。证明当时湖上风平浪静。6a.finished b. went c. seemed d. sounded答案:b。根据5题的解析可知,b项正确。go well with进展/进行得好。7a.strong b. gentle c. cold d. hot答案:a。上文提到风平浪静,此处又有all of a sudden突然,表明来了大风。a strong wind强风。8a. repeatedly b. lightly c. hardly d. violently答案:d。因为有强风,小船被撞击地厉害。repeatedly重复的;lightly轻轻地;hardly几乎不;violently激烈地,强烈地。9. a. danger b. place c. sport d. job答案:a。父亲在任何危险中都是表现得最好,但这次他呆了。at ones best在最佳状态;in the danger处于危险中。10. a. suffered b. fell c. froze d. withdrew答案:c。从下文中可知父亲慌了,向儿子求助。suffer受苦;fall倒下;freeze(由于恐惧)而呆住,发愣;withdraw撤退,撤出。11. a. look b. help c. run d. jump答案:b。由于父亲的声音都颤抖了,且上文提到父亲不会游泳,此处一定表示向儿子求助。12. a. problem b. relationship c. machine d. boat答案:a。由下文可知,在我的记忆中我总是求助于父亲,父亲能够解决任何问题。fix a problem解决问题。13. a. turned to b. lived with c. argued with d. objected to答案:a。turn to求助于;live with忍受;argue with与某人争论;object to反对。根据上下文意思,a项正确。14. a. fountain b. stream c. shower d. wave答案:d。fountain喷泉;stream溪流;shower阵雨,淋浴;wave浪。水浪进入船中。15. a. if b. for c. after d. but答案:d。我冲向舵柄,但是太晚了。16. a. got through bpoured into c. turned over dlifted up 答案:c。get through成功,打通;pour into涌进;turn over掀翻;lift up举起。由下文可知,我们被投进水中,证明船翻了。17. a. ashamed b. protective c. tired d. afraid答案:b。ashamed害羞的;protective保护的,防护的;be protective of sb.保护某人;tired 累的;afraid害怕的。我强烈地感到,我应保护父亲。18. a. hopelessly b. quickly c. slowly d. helplessly答案:b。在危险和紧急时刻,应该是快速向父亲游去。19. a. pain b. anger c. fear d. shame答案:c。上文提到父亲害怕,向儿子求助,一旦安全了,自己觉得有点难为情 。the flash of fear害怕的念头。20. a. making up b. getting ready c. paying off d. looking out答案:d。make up for弥补;get ready for为准备好;pay off付清,还清;look out for sb.关照某人,此处表示轮到自己照顾父亲了。*结束阅读理解技法指导历年的高考阅读理解试题,基本上可分为四类题目:细节理解题、推理判断题、主旨大意题、词义猜测题。1细节理解题细节理解题常见的命题方式有以下几种:(1)which of the following is not included/mentioned in the passage?(2)which of the following (sentences/statements) is not true according to the passage?(3)according to the passage,all of the following are true except/but _.(4)the author mentions all of the following except _.(5)in the passage,the author states that _.(6)according to the passage,when (where,why,how,who,etc.).(7)choose the right order of the events given in the passage.(8)which of the following maps/diagrams gives the right position of.?(9)which of the drawings below gives an idea of.?如:(2012湖南高考,a篇)what makes a gift special?is it the price you see on the gift receipt?or is it the look on the recipients face when they receive it that determines the true value?what gift is worth the most?this christmas i was debating what to give my father.my dad is a hard person to buy for because he never wants anything.i pulled out my phone to read a text message from my mom saying that we were leaving for christmas shopping for him when i came across a message on my phone that i had locked.the message was from my father.my eyes fell on a photo of a flower taken in wyoming,and underneath a poem by william blake.the flower,a lone dandelion standing against the bright blue sky,inspired me.my dad had been reciting those words to me since i was a kid.that may even be the reason why i love writing.i decided that those words would be my gift to my father.i called back.i told my mom to go without me and that i already created my gift.i sent the photo of the creamcolored flower to my computer and typed the poem on top of it.as i was arranging the details another poem came to mind.the poem was written by edgar allan poe;my dad recited it as much as he did the other.i typed that out as well and searched online for a background to the words of it.the poem was focused around dreaming,and after searching i found the perfect picture.the image was painted with blues and greens and purples,twisting together to create the theme and wonder of a dream.as i watched both poems passing through the printer,the white paper coloring with words that shaped my childhood.i felt that this was a gift that my father would truly appreciate.christmas soon arrived.the minute i saw the look on my dads face as he unwrapped those swirling black letters carefully placed in a cheap frame,i knew i had given the perfect gift.56the idea for a special gift began to form when the author was _.adoing shopping bhaving a debatecreading a message dleaving for wyoming剖析:c细节理解题。根据第二段第三句“i pulled out my phone to read a text message from my mom saying that we were leaving for christmas shopping for him when i came across.”可知,作者在读母亲发的手机短信时有了给父亲买一份特殊礼物的想法。故c项正确。57the authors inspiration for the gift came from _.aa photo of a flower ba story about a kidca call from the mother da text about christmas剖析:a细节理解题。根据第二段第三句及第六句中的“the flower.inspired me.” 可知作者在读手机短信时无意中发现一张鲜花配有小诗的相片,这给了作者灵感。故a项正确。59the author made the gift by _.asearching for the poems online bdrawing the background by handcpainting the letters in three colors dmatching the words with pictures剖析:d细节理解题。根据倒数第二段最后可以看出,作者选中了edgar allan poe的一首诗后又精挑细选了一张图片然后涂色,以制造出诗歌所表达的主题最终将其打印作为给父亲的礼物。故d项正确。细节理解题大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。有些问题可以在文章中直接找到答案,有些则要我们在理解的基础上将有关内容进行分析才能找到,比如计算、排序、是非判断、图形比较等。这类题目较为容易,做此类题的方法一般是先用寻读法找出与问题相关的词语或句子,再对相关的部分进行细读,找出正确答案。*结束7(2012湖南长、望、浏、宁一模,c篇)developed and developing nations can learn from each other seeking a lowcarbon economy,a chinese government official said in shanghai yesterday.“china doesnt lag developed nations in terms of energy saving and green economy”,said zhou changyi,director of the energy saving department of the ministry of industry and information technology.“while we can learn many aspects from developed nations,they also should learn something from us,such as water conservation,” zhou said in a speech during the new path of chinas industrilization forum at the ongoing china international industry fair 2009.he said industrilized nations and china are dealing with different issues to combat climate change.the united kingdom,for example,is concerned about transport,buildings and new energy in reducing carbon emmissions.for china,the most urgent task is how to realize newtype of industrilization and avoid mistakes that other countries made when they industrilized.as such,overseas exhibitors at this years fair are showing ways to help china achieve low carbon emissions in the industrial section.swiss power and automation technology group abb called for a stronger focus on product lifecycle assesment,or lca,which is used to study the environmental impact of a product from the research and manufaturing stage through its usage and recycling.tobias becker,head of abbs process automation division for north asia and china,said lca is an effective tool in helping manufacturing industries to reduce carbon emissions.lca shows that industrial customers should focus on a products environmental impact throughout its lifecycle instead of on its initial investment or readytouse stage.for example,a motors initial investment accounts for only 3 percent of its lifecycle cost,while 94 percent goes to fuel consumption and the rest to maintenance.richard hausmann,north east asia ceo of siemens,said,“the color of future industrilization is green.”the germany company recently announces that it wants to receive orders worth more than 6 billion euros (us 8.8 billion) for intelligent net power networks,smart grid,over the next five years.siemens has set a 20 percent market share target for the global smart grid business.a smart grid delivers electricity from suppliers to consumers using digital technology,advanced sensors specialized computers that save energy,reduce costs and increase reliability.the united states and china are considered the two biggest markets for smart grid.1“_” can replace the u
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2026年顺德职业技术学院单招职业适应性测试题库附答案
- 2026年甘肃省平凉地区单招职业倾向性考试必刷测试卷及答案1套
- 2026年山东艺术设计职业学院单招综合素质考试题库含答案
- 2026年湖南石油化工职业技术学院单招综合素质考试必刷测试卷附答案
- 2025广东广州越秀区政务服务中心招聘1人参考题库及1套参考答案详解
- 2026年郑州体育职业学院单招职业倾向性测试必刷测试卷完美版
- 2026年广东科贸职业学院单招职业倾向性考试题库带答案
- 东风汽车招聘真题及答案
- 2026年湖南司法警官职业学院单招职业倾向性考试题库完美版
- 2026年辽宁经济职业技术学院单招职业技能考试题库汇编
- 2022利达消防LD5503EN 气体灭火控制器使用说明书
- 2024年中国人民大学建设中心招聘考试真题
- 老年人使用开塞露课件
- 教学宝猴王出世课件
- 新版2025年GCP临床试验伦理规范考试题及答案
- 2025年贵州综合评标专家库评标专家考试经典试题及答案一
- 2025至2030年中国金属镁行业发展监测及投资前景展望报告
- “苏超”现象:文化破圈、城市崛起与青年力量的融合交响-2026年高考语文作文热点话题素材积累与实战训练
- 知道智慧树创新创业教育与工程设计实践满分测试答案
- 广州医科大学《英语阅读(一)》2023-2024学年第一学期期末试卷
- 漳州里民宿管理暂行办法
评论
0/150
提交评论