高考英语二轮考点复习讲义 阅读理解 世界与环境.doc_第1页
高考英语二轮考点复习讲义 阅读理解 世界与环境.doc_第2页
高考英语二轮考点复习讲义 阅读理解 世界与环境.doc_第3页
高考英语二轮考点复习讲义 阅读理解 世界与环境.doc_第4页
高考英语二轮考点复习讲义 阅读理解 世界与环境.doc_第5页
免费预览已结束,剩余7页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

2013高考英语二轮考点复习讲义:阅读理解-世界与环境1. 我们居住的地球的环境特点以及很多自然灾害的现象。2. 由于人类的破坏,地球变化带来的一些事件。3. 一些提倡保护我们居住的环境,提高环保意识的各种环保行为和活动。4. 介绍一些环保的产品,及其带来的好处。5. 保持环境的自然、进行有效再循环的话题。链接高考链接1. (2012山东卷)the pacific island nation of nauru used to be a beautiful place. now it is an ecological disaster area. naurus heartbreaking story could have one good consequenceother countries might learn from its mistakes.for thousands of years, polynesian people lived on the remote island of nauru, far from western civilization, the first european to arrive was john feam in 1798. he was the british captain of the hunter, a whaling ship, he called the island pleasant island.however, because it was very remote, nauru had little communication with europeans at first. then whaling ships and other traders began to visit, bringing guns and alcohol. these elements destroyed the social balance of the twelve family groups on the island. a ten-year civil war started, which reduced the population from 1,400 to 900.naurus real troubles began in 1899 when a british mining company discovered phosphate(磷酸盐) on the island. in fact, it found that the island of nauru was nearly all phosphate, which is a very important fertilizer for fanning. the company began mining the phosphate.a phosphate mine is not a hole in the ground; it is a strip mine. when a company strip-mines, it removes the top layer of soil then u takes away the material it wants. strip-mining totally destroys die land. gradually, the lovely island of nauru started to look like the moon.in 1968, nauru became one of the richest countries in the world. every year the government received millions and millions of dollars for its phosphateunfortunately, the leaders invested the money unwisely and lost millions of dollars. in addition, they used millions more dollars for personal expenses. soon people realized dial they had a terrible problemtheir phosphate was running out. ninety percent of their island was destroyed and they had nothing. by 2000, nauru was almost financially ruined. experts say that it would take approximately $433,600,000 and more than 20 years to repair the island. this will probably never happen.56.what might be the authors purpose in writing the text?a.to seek help for naurus problems.b.to give a warning to other countries.c.to show the importance of money.d.to tell a heartbreaking story of a war.57.what was nauru like before the europeans came?a. rich and powerful.b. modem and open.c. peaceful and attractive.d. greedy and aggressive.58.the ecological disaster in nauru resulted from_.a. soil pollutionb. phosphate overminingc. farming activityd. whale hunting59.which of the following was a cause of naurus financial problem?a.its leaders misused the money.b.it spent too much repairing the island.c.its phosphate mining cost much money.d.it lost millions of dollars in the civil war.60.what can we learn about nauru from the last paragraph?a.the ecological damage is difficult to repair.b.the leaders will take the experts words seriously.c.the island was abandoned by the nauruans.d.the phosphate mines were destroyed.【难度】一般59.【答案】a【试题解析】细节理解题。根据最后一段前两句和最后三句可知,nauru的领导者对金钱的错误使用致使这个国家陷入了财政困难,故答案选a。 链接2. (2012北京卷) “in wilderness(荒野) is the preservation of the world.” this is a famous saying from a writer regarded as one of the fathers of environmentalism. the frequency with which it is borrowed mirrors a heated debate on environmental protection: whether to place wilderness at the heart of what is to be preserved. as john sauven of greenpeace uk points out, there is a strong appeal in images of the wild, the untouched; more than anything else, they speak of the nature that many people value most dearly. the urge to leave the subject of such images untouched is strong, and the danger exploitation(开发) brings to such landscapes(景观) is real. some of these wildernesses also perform functions that humans needthe rainforests, for example, store carbon in vast quantities. to mr.sauven, these ”ecosystem services” far outweigh the gains from exploitation.lee lane, a visiting fellow at the hudson institute, takes the opposing view. he acknowledges that wildernesses do provide useful services, such as water conservation. but that is not, he argues, a reason to avoid all human presence, or indeed commercial and industrial exploitation. there are ever more people on the earth, and they reasonably and rightfully want to have better lives, rather than merely struggle for survival. while the ways of using resources have improved, there is still a growing need for raw materials, and some wildernesses contain them in abundance. if they can be tapped without reducing the services those wildernesses provide, the argument goes, there is no further reason not to do so. being untouched is not, in itself, a characteristic worth valuing above all others.i look forwards to seeing these views taken further, and to their being challenged by the other participants. one challenge that suggests itself to me is that both cases need to take on the question of spiritual value a little more directly. and there is a practical question as to whether wildernesses can be exploited without harm.this is a topic that calls for not only free expression of feelings, but also the guidance of reason. what position wilderness should enjoy in the preservation of the world obviously deserves much more serious thinking.67. john sauven holds that_. a. many people value nature too much b. exploitation of wildernesses is harmful c. wildernesses provide humans with necessities d. the urge to develop the ecosystem services is strong68. what is the main idea of para. 3? a. the exploitation is necessary for the poor people. b. wildernesses cannot guarantee better use of raw materials. c. useful services of wildernesses are not the reason for no exploitation. d. all the characteristics concerning the exploitation should be treated equally.69. what is the authors attitude towards this debate? a. objective. b. disapproving. c. sceptical. d. optimistic.70. which of the following shows the structure of the passage?a. b. c. d. cp: central pointp: pointsp: sub-point(次要点)c: conclusion【试题解析】短文在最后一段提到“this is a topic that calls for not only free expression of feelings, but also the guidance of reason. what position wilderness should enjoy in the preservation of the world obviously deserves much more serious thinking.”。由此结合上文可知,作者对于双方的辩论是持着客观的态度,a选项与此相符。因此,正确答案为a选项。【难度】一般70.【答案】d【试题解析】短文在第1段提出问题,在第2段和第3段分别列出了两方面的观点,第4段作者对两种观点谈了自己的看法,最后一段是全文的结论部分。由此可知,d选项就是短文的结构框架。因此,正确答案为d选项。【难度】一般链接3.2010福建卷larger companies have an extra motivation to look at reducing their carbon footprint, as new rules next year will require businesses to buy carbon allowances to make up for their emissions(排放). those that have taken early action will have a head start. more than two thirds of consumers are not clear about which companies are environmentally responsible. this suggests that firms that are able to relay clearly their message to the public will be in a pole position to attract shoppers.the carbon trust believes that it can help by informing customers about the good work companies are doing. “when companies are granted(授予)the standard, they can use a logo(标识)in all their marketing which makes it clear that they are working towards cutting emissions,” mr. morrison said. 64whats the main idea of the passage?abusinesses are finding ways to send their message to the shoppers.bcompanies will soon get information about cutting carbon emissions.cfirms are making efforts to encourage customers to keep goods at home.dfirms are urged to cut carbon emissions by shoppers environmental awareness.65the underlined word “inform” in paragraph 2 probably means“ ”.aaffect bchange cdisturb dreject66according to harry morrison, businesses .awill benefit from cutting carbon emissionsbshould buy carbon allowances for shopperscare required to make up for their carbon emissionsdhave encouraged shoppers to take their custom elsewhere67 we can learn from the passage that businesses will .ahave a strong desire to reduce costsbuse the same logo in their marketingcgain advantages by taking early actiondattract more shoppers by storing goods分析解读:65. 很多考生认为时今年和去年的购买对于环境的考虑发生了变化,从而选择了b项,实际这是由于没有仔细分析,仅从字面意思了解得出的错误结论。如果考生把这一段仔细解读一下,在理解的前提下,再找一下关键词汇,例如:aware of , effect 等,就会觉得affect这个选项好了。67. 本题有不少考生选择了a项,因为他们觉得既然减排对企业有利,那么一些企业必然会有很大的愿望减排。实际本篇文章的第一句就表明了减排对企业是一个困难的时间,因此企业开始应该是没有意愿减排的,本文是来描述减排的好处,给企业以提醒的,因此选c。专项训练a have you ever had a great idea about how to clean up a park or start a recycling program? the gloria barron prize for young heroes rewards kids who have put their ideas into action. every year, the barron prize chooses ten winners nationwide who have made a positive difference to their community and the planet.stefanie lacy, an 18-year-old from texas, created the first successful recycling program in her town. and whitney boulton, an 18-year-old from new york, organized a stream team to clean up a local river.when stefanie moved from san antonio to a small town, also in texas, she noticed that her new town did not have a recycling program. rather than just throwing away her trash, stefanie decided to take action. she went to her city council and advised adding a recycling program. then, she contacted the nearest recycling center. and after some time, she convinced it to place a bin in her town.today the program is in its fourth year. so far the program has recycled more than 459 tons of paper and saved over $22,000 in trash-disposal expenses.whitney was inspired to take action while on a walk in her town. she passed a river that her father had known as a child.1. who can win the barron prize? a. people who have made a difference in protecting the environment b. children who often clean up a park in the neighborhood c. kids who has contributed greatly to protect the environment d. children who have great idea on how to protect the environment2. what do you think the members of the stream team do? a. they try their best to make the streets clean. b. they try to prevent waste water flowing into the rivers c. they manage to stop people swimming in the river d. they do what they can to make the river clean3. how did stefanie start the recycling program? a. following the suggestion of the city council b. with the help of city council and a recycling center c. with the help of her family and her classmates d. by teaming up with other volunteers4. from the passage we can infer that _. a. the river was polluted in the past b. few fish and other water animals lived in the river many years ago c. people threw all kinds of things into the river d. the river left whitneys father little impression 5. what does the underlined word “it” refer to? a. the recycling program b. the city council c. the dustbin d. the recycling center b have you ever thought about living in a “green” house , one that is healthy for you and your family and helps conserve the earths resources ? some people want to build a new home, renovate an existing one, or make a few changes in their living habits. every household can do something to support the conservation of the environment and improve our quality of life. as environmental concerns continue to increase worldwide, using more green products into our lives becomes more and more important. there is growing interest in green living, and the possibilities for achieving it in our homes are rapidly expanding. our companys website can show you more about that. because buildings need enormous quantities of the earths resources in their construction and daily operation, they offer many opportunities for new eco-friendly design as well as cost savings. the green house shows the combination of architecture, interior-design, and environmental responsibility. home is where going green begins where we as individuals have the power to set a new course for a brighter future. if you are interested in these green houses, please contact us and our company will send you more information about them .and were sure youll have a surprise . e-mail: phone: 3567218 / 3567219 fax: 33902311. the main purpose of the passage is to a. remind people to protect the environment b. ask people to buy a green house c. give a brief introduction of the green house. d. express the writer s own opinion about the environment 2. from the passage, we can learn that the green house shows a. only interior-design and outer appearance of the building b. the combination of architecture and environmental importance c. the importance of the green movement d. the combination of architecture, interior design,3. the underlined word eco-friendly in paragraph 2 probably meansa, friendly to peopleb. good for the design of buildingsc. good for the environmentd. friendly to the green house4.how many ways can you use to get more information about the products?a. 1. b. 2. c. 3. d. 45. according to the passage, we can learn that a. only the rich people can live in a green houseb. green houses can help us improve our quality of lifec. everything in green” houses is green in colour d. fewer people concern the environment cmacomb. i dont think such a business exists yet, but theoretically(理论上) its very possible. and companies are moving in this direction. so, scientists are now looking for new ways to make fabrics for clothes that are good both for your image and for earth. in the past few years, textile scientist yiqi yang of the university of nebraska in lincoln has figured out how to make yarn out of cornhusks, chicken feathers, and rice straw (part of the rice plant). all three are agricultural by-products that usually end up in the trash. we already have a problem with how to get rid of these waste products, yang says. instead, lets use them to make beautiful materials. the process involves chemical reactions that break down the raw materials into fibers(光纤), followed by cleaning. the scientists then spin the fibers into yarn(纱线), which they use to make fabrics. clothes made from farm waste are still years away from hitting the stores, but clothes made from organic or recycled fabrics and products made from coconut, bamboo, and corn sugar are already available in many places. simply by choosing carefully how you get dressed in the morning, you can help decide earths future. 1. from what gordon rands says, we know his attitude about sustainable business is _.a. confident b. disappointed c. angry d. critical2. it is already likely that we can buy products made from _.a. bamboo, corn and feathersb. chicken feathers and rice strawc. coconut, bamboo, and corn sugard. cornhusks and rice straw3. a company which is interested in sustainable development will_.a. provide things that people needb. have no bad effect on earthc. make products at a low costd. make trash into products4. the best title of this passage would be _.a. earth friendly fabricsb. trash or treasurec. a new trend to sustainable developmentd. change in choosing clothes5. the last paragraph shows that _.a. we have more chances to choose what we wearb. we should choose earth friendly clothesc. our clothes will be made of more materialsd. we will spend more time deciding what to wear答案速递a篇:1. c。根据第一段看,这个奖项是为那些把他们的保护环境的想法付诸实践,并作出显著贡献的青少年。2. d。根据文章的第七段看,他们捡拾河中的垃圾,使河干净。3. b。从文章的第三段看,她先建议市议会设立回收项目,然后说服回收中心放置垃圾箱。2、c。细节理解题。从倒数第二段可知,coconut(椰子), bamboo(竹子), 和 corn sugar(玉米葡糖)制作的产品已经能买到,但是由玉米、稻草秸秆和羽毛等东西做原料的产品还在实验阶段。3、b。从gordon rands给可持续性发展下的定义可知,如果一个公司实现了可持续性发展,那它就不会对地球产生任何坏的影响。a、d项叙述片面,c项文中未提及。4、a。全文是围绕环保织品展开的,讲到了这类织品的来源,制作过程和环保作用。所以其他题目只侧重了文章中某个部分的内容,不够全面。5、b。最后一段的意思为:早晨要仔细选择穿什么样的衣服,你会影响地球的将来,该段照应第一段,即我们要穿环保的衣服。黄金表达a rainforest is an area covered by tall trees with the total high rainfall spreading quite equally through the year and the temperature rarely dipping below l6. 热带雨林是这么的一个地区,被大树所覆盖,降雨量一年四季都很大,气温很少到16度以下。secondly,cutting large sections of rainforests may provide a good supply of wood right now,but in the long run it actually reduces the worlds wood supply. 第二,看法部分热带雨林也许现在会提供一些木材,但是从长远的循环来看,它的确会减少世界的木材供给。we are dealing with the results of that

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论