高考英语二轮阅读理解基础精品训练题(25).doc_第1页
高考英语二轮阅读理解基础精品训练题(25).doc_第2页
高考英语二轮阅读理解基础精品训练题(25).doc_第3页
高考英语二轮阅读理解基础精品训练题(25).doc_第4页
高考英语二轮阅读理解基础精品训练题(25).doc_第5页
免费预览已结束,剩余4页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

2014高考英语阅读理解二轮基础精品训练题(25)及答案【2014高考英语吉林省长春市调研试题】a阅读下列短文,从每题所给的四个选项(a、b、c和d)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。paddling (涉水;划水)out to catch the next wave at a competition in christchurch, new zealand, james tuhikarama had a heart attack, which knocked him off his surfboard (冲浪板).he almost choked to death in the water, lost consciousness, and was soon floating facedown in the ocean.for a few moments, no one noticed as he drifted away from the main competition area. about that time, hira edmonds, 25, a lifeguard and a senior instructor for a surf-safety company, was teaching 14 other lifeguards the finer points of emergency rescue on the second floor of a building overlooking new brighton beach. edmonds had watched dozens of surfers ride the waves that day. as he glanced out of the window, he saw someone in a wet suit facedown in the water. it doesnt take much to realize someones in trouble, says edmonds. lifeguards are never really off duty. edmonds called the team, grabbed first aid equipment, and rushed down to the water. the lifeguards dragged tuhikarama, 47 and a father of two, to the beach. more than a dozen rescuers took turns pumping oxygen and pressing his chest to start his breathing again. for nearly an hourfar longer than a single lifeguard would have been able to continue the lifesaving techniquethe team continued all these. an ambulance finally arrived and took tuhikarama to the hospital, where he spent a week unconscious in intensive care unit (icu) while his brain and heart healed.a month after he recovered, tuhikarama reunited with six of the teenage lifeguards who saved him. being spotted by a group of lifeguards was the only thing that saved me, he says. ive been given a second chance.56. what was james tuhikarama doing when he had a heart attack?a. surfing the internet.b. taking part in a competition.c. paddling a boat in the ocean.d. swimming in the swimming pool.57. what can we learn from the text?a. james called for help before he drifted away.b. james had two sons watching him on the beach then.c. no one was willing to help james except the lifeguards.d. james met the lifeguards after he came out of hospital. 58. which of the following is true according to the text?a. lifeguards are always off duty.b. james didnt know who saved his life.c. it took james several days to come back to life.d. hira was learning to rescue lives when he spotted james. 59. where will you probably read this text?a. in a newspaper.b. in a textbook.c. in a fashion magazine.d. in a science fiction.a篇:【语篇解读】 这是一篇记叙文,讲述了一个参加冲浪比赛的人落水被救的故事。56.b【命题立意】 细节理解题。【试题解析】 由文章第一段第一句可知,james在参加冲浪比赛。57.d【命题立意】 推理判断题。 【试题解析】 从文章最后一段的 “a month after he recovered, tuhikarama reunited with six of the teenage lifeguards who saved him.”可知。58.c【命题立意】 细节理解题。【试题解析】 由第二段最后一句话中“he spent a week unconscious in intensive care unit (icu) while his brain and heart healed.”可知。59.a【命题立意】 推理判断题。【试题解析】 根据文章可以判断该文章应该出现在报纸上,是一个新闻报道。社会生活型阅读理解(二)- (二)some say everyday miracles(奇迹) are predestined(注定的)the right time for the appointed meeting. and it can happen anywhere. 11yearold kevin stephen was a bat boy for his younger brothers little league team in lancaster, new york. it was an early evening in late july. kevin was standing on the grass away from the plate, where another youngster was warming up for the next game. swinging his bat back and forth, giving it all the power an elementary school kid could give, the boy brought the bat back hard and hit kevin in the chest. his heart stopped. when kevin fell to the ground, the mother of one of the players rushed out of the stands to his aid. penny brown hadnt planned to be there that day, but at the last minute, her shift(换班)at the hospital had been changed to see her sons performance. she was given the night off. penny bent over the senseless boy, his face already starting to turn blue, and giving cpr, breathing into his mouth and giving chest compressions. and he revived in the end. after his recovery, he became a volunteer junior firefighter, learning some of the emergency firstaid techniques that had saved his life. he studied hard in school and was saving money for college by working as a dishwasher in a local restaurant in his spare time. kevin, now 18, was working in the kitchen when he heard people screaming, customers in confusion, employees rushing towards a table. he hurried into the main room and saw a woman there, her face turning blue, her hands at her throat. she was choking. quickly kevin stepped behind her, wrapped his arms around her and clasped his hands. then, using skills hed first learned in scouts. the food that was trapped in the womans throat was freed. the colour began to return to her face. “the food was stuck. i couldnt breathe,” she said. she thought she was dying. “i was very frightened.” who was the woman? penny brown.1. the author wrote the passage to show us that_a. miracles are predestined and they can happen anywhereb. whoever helps you in trouble will get a reward one dayc. god will help those who give others a helping handd. miracles wont come without any difficulty sometimes2. which of the following statements is true of kevin stephen?a. he was hit on the face by a boy and almost lost his life.b. he was a volunteer junior firefighter, teaching the players firstaid skills. c. he worked parttime in a local restaurant to save money for college. d. he saved penny brown though he didnt really know how to deal with food choke.3. why did penny brown change her shift and was given the night off that night?a. she was invited to give the players directions.b. she volunteered to give medical services.c. she was a little worried about his sons safety. d. she came to watch her sons game and cheered him. 4. the underlined word “revived”(paragraph 3) most likely means “_”a. came back to life b. became worse c. failed d. moved5. when kevin knew the woman was penny brown, probably he first felt _a. happy b. surprised c. sad d. worried(二)【要点综述】 文章通过讲述两个人的互救经历来证明“奇迹是注定的,无处不在”这一观点。1a 主旨大意题。文章第一段点明了本文的写作目的:奇迹是注定的,无处不在。下文通过具体讲述两个人的互救经历来证明这一观点。2c 正误判断题。由第四段中“he studied hard in school and was saving money for college by working as a dishwasher in a local restaurant in his spare time.”可知c项表述正确,符合题意。3d 细节理解题。由第三段中“but at the last minute, her shift(换班)at the hospital had been changed to see her sons performance.”可知penny brown是为了看她儿子的比赛,为他加油,才换了班。4a 词义猜测题。由前面的句子“penny bent over the senseless boy”和下一段的“after his recovery”可以推出revive的意思为“苏醒,醒了过来”。5b推理判断题。当kevin知道penny brown正是七年前挽救他生命的那个人时, 他的第一感觉应该是“惊讶,意想不到”;再结合本文的写作目的:奇迹无处不在,可以推出b项为正确答案。社会生活型阅读理解(二)- (三)people turn to magic(魔力)chiefly as a form of insurancethat is, they use it along with actions that actually bring results. for example, hunters may use a hunting charm(咒语). but they also use their hunting skills and knowledge of animals. the charm may give hunters the extra confidence they need to hunt even more successfully than they would without it. if they shoot a lot of game(猎物), they credit the charm for their success. many events happen naturally without magic. crops grow without it, and sick people get well without it. but if people use magic to bring a good harvest or to cure a patient, they may believe the magic was responsible. people also tend to forget magics failures and to be impressed by its surface successes. they may consider magic successful if it appears to work only 10 percent of the time. even when magic fails, people often explain the failure without doubting the power of the magic. they may say that the magician made a mistake in reciting the spell or that another magician cast a more powerful spell against the magician. many anthropologists(人类学家) believe that people have faith in magic because they feel a need to believe in it. people may turn to magic to reduce their fear and uncertainty if they feel they have no control over the outcome of a situation. for example, farmers use knowledge and skill when they plant their fields. but they know that weather, insects, or diseases might ruin the crops. so farmers in some societies may also plant a charm or perform a magic rite to ensure a good harvest.1. from the passage, we can learn that the writer of the passage may be _a. a hunter b. a farmer c. a magician d. an anthropologist2. which of the following can best serve as the title of the passage?a. magic and hunting b. magic and farmingc. why magic works? d. why people believe in magic?3. the underlined word “spell”(paragraph 2) most probably means “_”. a. magic words b. magic events c. words or expressions d. magicians4. people believe in magic because_ a. magic powers are greater than natural powersb. magic can turn dreams into realityc. they are not sure of themselves d. magic can bring good results 5. which of the following statements is not true according to the passage?a. even though magic fails, believers in magic will explain the reason.b. believers in magic usually overstate the power of magic. c. people use magic to reduce their uncertainty and give them extra confidence.d. magic can solve problems people cant deal with in a natural way.(三)【要点综述】 为什么有些人相信魔法咒语呢?魔法咒语真的灵验吗?这些人相信魔法咒语是因为他们缺乏自信。作者以人类学家的科学眼光分析了这种社会现象。1d2d 主旨大意题。全文主要介绍了人们为什么相信咒语。3a 词义猜测题。同形异义词需要根据上下文语境来确定其具体意义,不可受原先所熟悉词义的约束。文中第二段的“spell”与“拼写”无关,而是指“咒语”可知。4c 细节理解题。根据第三段第二句可知,人们相信魔法咒语是因为人们需要相信它。当人们无法控制情况的后果时,就可能转向寻求魔法咒语来减轻自己的恐惧或不安,也就是人们缺乏自信。5d 正误判断题。d项意思为:咒语可以解决人们用自然的方式不能解决的问题。由文章内容可知,咒语只是人们解决问题时的一种寄托和心理安慰,并不能真正地帮助人们解决问题,故d项表述错误。其他三项均可从文中找到相应的依据。【2014高考英语吉林省长春市调研试题】bjiang zhongjie, 19, a second-year student majoring in biology at xiamen university looks at job websites almost every day. as summer vacation approaches, he cant decide which internship (实习) position would benefit him.i think it is hard to know what would be a meaningful intern job,” he said. “most of the time, the positions on offer are low paid, boring jobs, such as sales promotion, said jiang.last month, during an education forum, huang guitian, assistant to the president of peking university, called for a halt to the internships of lower quality, regarding them as “dull and meaningless, affecting students academic performance.huang conducted a mini survey, showing “80 percent of students merely do odd (零散的) jobs on internship.but employers and students may have different attitudes. according to a survey of 116 beijing and shanghai-based companies by z,a leading human resource services site, nearly 60 percent said they still valued applicants hands-on experience most.zhang jianhong, hr director in huawei technologies co. ltd agreed with this idea and believes that internship even goes beyond gaining experience. an internship actually offers a great chance for students to get an inside glimpse of a company, an industry and a particular occupation, he said.he says it can help interns discover whether the career they are considering is suitable for them. and if students are aware of which industry they would like to enter, zhang

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论