免费预览已结束,剩余5页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
2014高考英语阅读理解专题训练极品题(17)及答案c82013浙江卷 -c the baby monkey is much more developed at birth than the human baby. almost from the moment it is born, the baby monkey can move around and hold tightly to its mother. during the first few days of its life the baby will approach and hold onto almost any large, warm, and soft object in its environment, particularly if that object also gives it milk. after a week or so, however, the baby monkey begins to avoid newcomers and focuses its attentions on “mother”the real mother or the mothersubstitute (母亲替代物). during the first two weeks of its life warmth is perhaps the most important psychological (心理的) thing that a monkey mother has to give to its baby. the harlows, a couple who are both psychologists, discovered this fact by offering baby monkeys a choice of two types of mothersubstitutesone covered with cloth and one made of bare wire. if the two artificial mothers were both the same temperature, the little monkeys always preferred the cloth mother. however, if the wire model was heated, while the cloth model was cool, for the first two weeks after birth the baby monkeys picked the warm wire mothersubstitutes as their favorites. thereafter they switched and spent most of their time on the more comfortable cloth mother. why is cloth preferable to bare wire? something that the harlows called contact(接触) comfort seems to be the answer, and a most powerful influence it is. baby monkeys spend much of their time rubbing against their mothers skins, putting themselves in as close contact with the parent as they can. whenever the young animal is frightened, disturbed, or annoyed, it typically rushes to its mother and rubs itself against her body. wire doesnt “rub” as well as does soft cloth. prolonged (长时间的) “contact comfort” with a cloth mother appears to give the babies confidence and is much more rewarding to them than is either warmth or milk. according to the harlows, the basic quality of a babys love for its mother is trust. if the baby is put into an unfamiliar playroom without its mother, the baby ignores the toys no matter how interesting they might be. it screams in terror and curls up into a furry little ball. if its cloth mother is now introduced into the playroom, the baby rushes to it and holds onto it for dear life. after a few minutes of contact comfort, it obviously begins to feel more secure. it then climbs down from the mothersubstitute and begins to explore the toys, but often rushes back for a deep embrace (拥抱) as if to make sure that its mother is still there and that all is well. bit by bit its fears of the new environment are gone and it spends more and more time playing with the toys and less and less time holding onto its “mother”. 50psychologically, what does the baby monkey desire most during the first two weeks of its life? a. warmth. b. milk. c. contact. d. trust. 51after the first two weeks of their life, baby monkeys prefer the cloth mother to the wire mother because the former is _. a. larger in size b. closer to them c. less frightening and less disturbing d. more comfortable to rub against 52what does the baby monkey probably gain from prolonged “contact comfort”?a. attention. b. softness. c. confidence. d. interest. 53it can be inferred that when the baby monkey feels secure, _. a. it frequently rushes back for a deep embrace when exploring the toysb. it spends more time screaming to get rewardsc. it is less attracted to the toys though they are interestingd. it cares less about whether its mother is still around54the main purpose of the passage is to _. a. give the reasons for the experimentb. present the findings of the experimentc. introduce the method of the experimentd. describe the process of the experiment【要点综述】 这是一篇说明文。作者主要向读者阐述了一个关于幼猴的实验发现。50a考查细节理解。从文章第一段“during the first few days of its lifeonto almost any large, warm, and soft object”可知,幼猴刚出生最需要的是温暖,所以选a项。51d考查推理判断。从第三段“why is cloth preferable to bare wire?baby monkeys spent much of their time rubbing against their mothers skins”推知,幼猴选择“布妈妈”,而不是“线妈妈”的原因在于相对于“线妈妈”而言,“布妈妈”皮肤接触起来更舒服,可能也更暖和,故选d项。 52c考查细节理解。从第三段“prolonged (长时间的)contact comfort with a cloth mother appears to give the babies confidence and ”可知,长时间地与“布妈妈”接触,增加了幼猴的自信心,因此c项是最佳答案。53d考查推理判断。从最后一段“if its cloth mother is now introducedit obviously begins to feel more secure.it then climbs down fromand less and less time holding onto its mother”推知,当幼猴看到“布妈妈”后,它会觉得有安全感,从而在行为上会放松起来,从而越来越喜欢玩玩具,而减少与“母亲”接触的时间,所以d项正确。54b 考查写作意图。文章主要介绍了一个关于幼猴的实验结果,因此作者在文章中是要呈现这个结果给读者,所以b项为最佳答案。社会生活类-51parents and kids today dress alike, listen to the same music, and are friends. is this a good thing?sometimes, when mr. ballmer and his 16-year-old daughter, elizabeth, listen to rock music together and talk about interests both enjoy,such as pop culture,he remembers his more distant relationship with his parents when he was a teenager.i would never have said to my mom,hey,the new weezer album is really great. how do you like it?” says ballmer. “there was just a complete gap in taste.”music was not the onlygulf. from clothing and hairstyles to activities and expectations,earlier generations of parents and children often appeared to move in separate orbits.today, the generation gap has not disappeared, but it is getting narrow in many families. conversations on subjects such as sex and drugs would not have taken place a generation ago. now they are comfortable and common. and parent-child activities, from shopping to sports, involve a feeling of trust and friendship that can continue into adulthood.no wonder greeting cards today carry the message, “to my mother, my best friend.”but family experts warn that the new equality can also result in less respect for parents.“theres still a lot of strictness and authority on the part of parents out there, but there is a change happening,” says kerrie, a psychology professor at lebanon valley college. “in the middle of that change, there is a lot of confusion among parents. “family researchers offer a variety of reasons for these evolving roles and attitudes. they see the 1960s as a turning point. great cultural changes led to more open communication and a more democratic process that encourages everyone to have a say.my parents were on the before side of that change, but todays parents, the 40-year-olds,were on the after side,” explains mr. ballmer. “its not something easily accomplished by parents these days, because life is more difficult to understand or deal with, but sharing interests does make it more fun to be a parent now.”1. the underlined word gap in para. 3 most probably means_.a. interestb. distancec. differenced. separation2. which of the following shows that the generation gap is disappearing?a. parents help their children develop interests in more activities.b. parents put more trust in their childrens abilities.c. parents and children talk more about sex and drugs.d. parents share more interests with their children.3. the change in todays parent-child relationship is_.a. more confusion among parentsb. new equality between parents and childrenc. less respect for parents from childrend. more strictness and authority on the part of parents4. by saying “todays parents, the 40-year-olds, were on the after side,the author means that todays parents.a. follow the trend of the changeb. can set a limit to the changec. fail to take the change seriouslyd. have little difficulty adjusting to the change5. the purpose of the passage is to_.a. describe the difficulties todays parents have met withb. discuss thedevelopment of the parent-child relationshipc. suggest the ways to handle the parent-child relationshipd. compare todays parent-child relationship with that in the past【参考答案】51.1-5 cdbab 社会生活类-52melissa poe was 9 years old when she began a campaign for a cleaner environment by writing a letter to the then president bush. through her own efforts, her letter was reproduced on over 250 donated billboards (广告牌) across the country. the response to her request for help was so huge that poe established kids for a cleaner environment(kids f. a. c. e. )in 1989. there are now 300, 000 members of kids f. a. c. e. worldwide and it is the worlds largest youth environmental organization. poe has also asked the national park service to carry out a“childrens forest” project in every national park. in 1992, she was invited as one of only six children in the world to speak at the earth summit in brazil as part of the voices of the future program. in 1993, she was given a caring award for her efforts by the caring institute. since the organization started, kids f. a. c. e. members have distributed and planted over 1 million trees! ongoing tree-planting projects include kids yardsthe creation of backyard wildlife habitats (栖息地) and now kids f. a. c. e. is involved in the exciting earth odyssey, which is a great way to start helping. “starting the club turned out to be a way to help people get involved with the environment. club members started doing things like recycling, picking up litter and planting trees as well as inviting other kids to join their club. “ “we try to tell kids that its not ok to be lazy,” she explains. “you need to start being a responsible, environmentally friendly person now, right away, before you become a resource-sucking adult.”1. kids f. a. c. e. is.a. a program to help students with writingb. a project of litter recyclingc. a campaign launched by president bushd. a club of environmental protection2. what can we learn about poe? a. she was awarded a prize in brazil.b. she donated billboards across the country.c. she got positive responses for her efforts.d. she joined the national park service.3. kids yards is.a. established in a national parkb. started to protect wildlifec. a wildlife-raising projectd. an entertainment park for kids4. which of the following can be inferred from the text? a. adults are resource-sucking people.b. poe sought help from a youth organization.c. kids f. a. c. e. members are from the u. s.d. kids are urged to save natural resources.【参考答案】52.1-4 dcbb c82013北京卷 -dmultitaskingpeople who multitask all the time may be the worst at doing two things at once, a new research suggests. the findings, based on performances and selfevaluations by about 275 college students, indicate that many people multitask not out of a desire to increase productivity, but because they are easily distracted (分心) and cant focus on one activity. and “those people turn out to be the worst at handling different things,” said david sanbonmatsu, a psychologist at the university of utah.sanbonmatsu and his colleagues gave the students a set of tests and asked them to report how often they multitasked, how good they thought they were at it, and how sensationseeking (寻求刺激) or impulsive (冲动) they were. they then evaluated the participants multitasking ability with a tricky mental task that required the students to do simple mathematical calculations while remembering a set of letters.not surprisingly, the scientists said, most people thought they were better than average at multitasking, and those who thought they were better at it were more likely to report using a cellphone while driving or viewing multiple kinds of media at once. but those who frequently deal with many things at the same time were found to perform the worst at the actual multitasking test. they also were more likely to admit to sensationseeking and impulsive behavior, which connects with how easily people get bored and distracted.“people multitask not because its going to lead to greater productivity, but because theyre distractible, and they get sucked into things that are not as important,” sanbonmatsu said.adam gazzaley, a researcher at the university of california, san francisco, who was not a member of the research group, said one limitation of the study was that it couldnt find out whether people who start out less focused tend toward multitasking or whether peoples recognizing and understanding abilities change as a result of multitasking.the findings do suggest, however, why the sensationseekers who multitask the most may enjoy risky distracted driving. “people who are multitasking are generally less sensitive to risky situations,” said paul atchley, another researcher not in the group. “this may partly explain why people go in for these situations even though theyre dangerous.”67. the research led by sanbonmatsu indicates that people who multitask _a. seek high productivity constantlyb. prefer handling different things when getting boredc. are more
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2026年安徽医学高等专科学校单招职业技能考试必刷测试卷带答案解析
- 2026年新疆昌吉回族自治州单招职业适应性测试题库及答案解析(名师系列)
- 2026年兰州科技职业学院单招职业倾向性测试必刷测试卷及答案解析(夺冠系列)
- 2026年山东华宇工学院单招职业技能测试必刷测试卷带答案解析
- 房屋拆建加固协议书
- 房屋按揭中介协议书
- 房屋改造合同或协议
- 房屋权利转让协议书
- 房屋清空协议书范本
- 房屋装修质保协议书
- 2025及未来5年步进电机铁芯冲片项目投资价值分析报告
- 药店医保人员合同范本
- 2025巴彦淖尔市交通投资(集团)有限公司(第一批)招聘40人笔试备考试题附答案
- 《汽车结构认识》职校汽修专业全套教学课件
- 2025年深圳市网格员招聘笔试题库及答案解析
- 安全隐患排查监理实施细则
- DB44∕T 2604-2025 城镇污水处理能源消耗限额
- 《大学生职业生涯规划与就业指导(第2版)高职》全套教学课件
- 大单元·任务式第八单元第10课时 语文园地(口语交际) 课件 统编版语文二上
- (人教2024版)数学三年级上册第5单元《线和角》大单元教学设计(新教材)
- 飞机场导航台施工方案
评论
0/150
提交评论