陕西省五校高三英语第一次模拟联考试题(含解析).doc_第1页
陕西省五校高三英语第一次模拟联考试题(含解析).doc_第2页
陕西省五校高三英语第一次模拟联考试题(含解析).doc_第3页
陕西省五校高三英语第一次模拟联考试题(含解析).doc_第4页
陕西省五校高三英语第一次模拟联考试题(含解析).doc_第5页
免费预览已结束,剩余12页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

陕西省五校2015届高三第一次模拟联考英语注意事项:1.本试题分为第一卷(选择题)和第二卷(非选择题)两部分,总分150分,考试时间120分钟。2.答题前,考生须将自己的学校,班级,姓名,学号填写在本试题指定的位置上。3.选择题的每小题选出答案后,用2b铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再涂其他答案,不能答在试题卷上。第i卷(选择题 共95分)第一部分:英语知识运用(共四节,满分55分)第一节 语音知识(共5小题,每小题1分,满分5分)从每小题的a、b、c、d四个选项中,找出其划线部分与所给单词的划线部分读音相同的选项,并在答题卡上将该选项涂黑。1. upseta. .usageb. pollute c. augustd. dusty2. polisha. remove b consider c. worry d. honest3. cheera. machine b.school c. chaind. chemist4. crowda.owner b. flowc. windowd. flower5. updateda. likedb. dreamedc. carriedd . needed【答案】1. d 2. d 3. c 4. d 5. d第二节情景对话(共5小题,每小题1分,满分5分)根据对话情景和内容,从对话后所给的选项中选出能填入每一空白处的最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。选项中有两个为多余选项acceptionist:can i help you? daniel: yes, im doing some research on roman civilization. _6_ acceptionist:these books over here are about ancient history. _7_daniel: can i check this one out? acceptionist:_8_. its for reference only, so it must stay in the library. but youre welcome to look through it. daniel: ok. _9_acceptionist:all right. theyre due back next wednesday. daniel:_10_a.im sorry.b. it doesnt matter.c.thanks for your help.d.they might be helpful. e. they must be useful for you. f. and id like to check these books out.g. do you have any books on the subject?【答案】6.g 7. d 8. a 9. f 10.c第三节 语法和词汇知识(共15小题,每小题1分,满分15分)从每小题的a、b、c、d四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。11. hurry up!theres a bus coming!why run? there will be_one in two or three minutes.a.another b. other c.the other d.any other【答案】a【命题立意】考查形容词。【解析】代词one在词是单数形式,表示一辆车,用another修饰表示另一辆车,没有特指那一辆。【易错警示】a.another 另一个的,后面跟单数名词或代词,没有特指, b. other 另外的,后跟名词复数,没有特指, c.the other 另外的,后跟名词复数,有特指, d.any other 其他的,表示除去本身以外的其他人或事。12. the constant noise around here_ me crazy!calm down.its no use complaining.drove b.drives c.is driving d.had driven【答案】c【命题立意】考查动词时态。【解析】根据语境经常性的噪音一直存在,并且一直对我造成影响,现在仍在继续,因此谓语动词用现在进行时。13. he wrote a long letter _he explained what had happened in the accident.a. whatb. which c. whered. how【答案】c【命题立意】考查定语从句。【解析】由where引导一个定语从句,修饰先行词letter,where在从句中作状语,相当于in the letter,句意:他写了一份长信,在信里他解释了在事故中发生了什么。14.will you attend the meeting this afternoon? but i _ told anything about it.a. havent been b. am not c. wasnt d. wont be【答案】a【命题立意】考查动词时态。【解析】根据语境可知,会议已经通知,而到目前被提问者还没有接到通知,也就是没有被通知到,因此用现在完成式的被动形式,故选a。15._under the tree was a charming girl aged about seventeen or eighteen.a.sat b.sitting c.to sit d.sit【答案】b【命题立意】考查动名词。【解析】根据句子结构,这里需要主语,因此用动名词形式作主语。动词不定式也能作主语,但是一般表示将来的动作。16.a good listener takes part in the conversation,offering ideas and _ questions to keep the talk flowing.a.raising b.understanding c.copying d.solving【答案】a【命题立意】考查动词辨析。【解析】a.raising 提高, b.understanding 理解, c.copying 复制,抄写, d.solving解决。短语raise a question表示提出问题,在交流过程中就是出主意,提问题,因此选a。17. every day _ a proverb aloud several times until you have it memorized.a. read b. readingc. to readd. reads 【答案】a【命题立意】考查句子类型。【解析】根据语境,这里表示命令或者要求,应该用祈使句结构,谓语动词用原形,因此选a。18. _ by the latest electronic toys, the little boy stood in front of the windows, without moving.a.to be arrested b.arrested c.having arrested d.arresting【答案】b【命题立意】考查过去分词。【解析】根据句子结构,前半句在句中作状语,空后有by引导的介词短语,并且主语the boy和动词arrest是动宾关系,因此用过去分词形式作状语。19. but for those interruptions, the meeting _ half an hour ago.a. was finished b. would have finishedc. would finish d. had been finished【答案】b【命题立意】考查动词时态。【解析】根据句意“要不是这些打扰,会议半小时前就结束了”,说明受到了打扰,会议没有结束,表示过去应该做而没有做要用would have done形式,因此选b。20. some college students are seen doing _work they can find to support themselves. a.that b.which c.whatever d.no matter what【答案】c【命题立意】考查名词性从句。【解析】根据句子结构,doing后面是一个宾语从句,而且引导词要做find的宾语,因此用whatever引导。【易错警示】no matter what 只能引导让步状语从句不可以引导名词性从句。如:no matter when im unhappy, it is my friend who cheers me up .不管什么时候我不开心了,总是我的朋友使我振奋起来。 whatever既可以引导让步状语从句,也可以引导名词性从句。如:whatever was said here must be kept secret.我们在这儿说的无论什么都必须保密。 (名词性从句 )如:the lawyer seldom wears anything other than a suit ,whatever the season is. 无论什么季节,这位律师除了一套西装以外很少穿其他衣服。(让步状语从句)21. what a bargain! the price of this dress is_ that of the skirt.a. half not as much as b. much not as half asc. not half as much as d. as much as not half【答案】c【命题立意】考查比较级结构。【解析】表示同样时用asas结构,表示价格用much,否定形式在前面加not,not应该紧随系动词后,因此选c。22.dont forget to return the book in two weeks._. dont worry about it.a.yes, i will bno, i wont csorry, i dont di dont think so【答案】b【命题立意】考查情景交际。【解析】根据语境可知,他是不会忘记还书的,问句是一般疑问句结构,用yes或no回答,不会忘记是否定,因此用no,前后必须一致。23. it _ we had stayed together for a couple of weeks _ i found we had a lot in common.a.was until; when b.was not until; thatc.was not until; when d.was until; that【答案】b【命题立意】考查强调句型。【解析】强调句结构为it isthat,本句要强调的部分是notuntil句中的状语从句部分,因此应该将否定词not提前,故选b。24.the government has taken measures to_the high prices of daily goods to keep the market stablea.put down b.tear down c.hand down d.bring down 【答案】d【命题立意】考查动词短语。【解析】a.put down 放下,b.tear down 扯下,c.hand down 传递,d.bring down 降低。根据语境,应该是降低日用品的价格,故选d。25. so you gave mary your dictionary?_.she said shed return it to me when she could afford her own. a. not exactly. b. my pleasure. c. no doubt. d. good idea.【答案】a【命题立意】考查情景交际。【解析】根据上句理解是给了词典,而答语中显示会还回来的,因此答语给了上句一个不确定的否定,故选a。b、c两项是回答请求的,d项表示赞美别人的想法。第四节 完形填空(共20小题,每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题的abcd四个选项中,选出合适填入对应空白处的最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。my 9-year-old daughter and i were flying from our home in carolina to spend a week with my husband in florida.we were_26_ about the trip because we hadnt seen him for five months, and _27 her dad terribly.as usual on the charlotte-to-miami flight, the plane was totally_28. because we did not get our boarding passes until we_29 at the gate, kallie and i could not get seats together and were _30 by the aisle(过道). i asked two passengers in my row if they would switch places with kallie and me, _31 we could be together. they _32, saying they thought they should stay in their assigned seats.meanwhile, a mother and her three children were in a _33 several rows ahead of us. there had been a mistake in their boarding passes, and _34 the whole family had been split up. the passengers in her row_35 refused to move elsewhere. she was very_36 about the younger boy sitting with strangers. she was in tears, yet nobody_37 to help her. there were a troop of boy scouts(童子军) on _38. suddenly the scout leader stood up and said, maam, i think we can help you. he then _39 five minutes rearranging his group so that adequate space was _40 for the family. the boys followed his directions cheerfully and without _41, and the mothers relief was obvious. kallie, however, was beginning to panic at the _42of not being next to me. i told her that there wasnt anything i could do. _43, the man sitting next to the scoutmaster, _44 to me and asked, would you and your daughter like our seats? _45 to himself and the scoutmaster. we traded seats and continued our trip, very much relieved to be together and watch the scenery from kallies window seat.【文章综述】本文主要讲述了作者在飞机上对调换座位的所见所闻,拒绝调换和主动协调调换位置充分体现了两种不同的人生价值观。26. a.worried b.excited c. anxious d. eager【答案】b【命题立意】考查形容词。【解析】根据上下文,五个月没见面,因此对这一旅程应该感到激动或者渴望这一旅行,但是eager后用介词for,故选b。27. a.loved b. considered c. imagined d. missed【答案】d【命题立意】考查动词辨析。【解析】根据语境,长时间没见面,应该想念某人,故选d。28. a. full b. crowded c. empty d. overweight【答案】a【命题立意】考查推理判断。【解析】根据常识,飞机上不可能拥挤或超重,排除了b、d两项,又根据文中谈到调换座位很困难,可以推理飞机上旅客坐满了,故选a。29. a. reached b. arrived c. landed d. knocked【答案】b【命题立意】考查动词辨析。【解析】reach后不需要介词at,land落地、knock敲门均不符合乘飞机语境。30. a. divided b. blocked c. separated d. connected【答案】c【命题立意】考查动词辨析。【解析】a. divided 分开, b. blocked 堵塞, c. separated 分离, d. connected连接。根据句意,两人的座位时被过道分离了,故选c。【易错警示】动词divide和separate两者均可表示“分开”:divide 通常指把整体分为若干部分,其后常接介词 into;而 separate 通常指把原来连在一起或靠近的东西分隔开来,其后常接介词 from。如: the world is divided into seven continents. 世界被分成七大洲。31. a. in case b. even if c. as if d. so that【答案】d【命题立意】考查状语从句。【解析】根据句意这里应该是目的状语从句,因此用so that引导。in case引导条件状语从句,even if引导让步状语从句,as if意思为“好像”,引导方式状语从句。32. a. prevented b. refused c. agreed d. promised【答案】b【命题立意】考查动词辨析。【解析】a. prevented 阻止, b. refused 拒绝, c. agreed 同意, d. promised 答应。根据后半句内容他们要按指定座位就做可推断出,他们拒绝了调换座位的要求,故选b。33. a. panic b. hurry c. rush d. seat【答案】a【命题立意】考查介词短语。【解析】in a panic表示恐慌的,in a hurry 表示急忙的, in a rush 急忙的, in a seat在座位上。根据上句可知,登记证出了点儿问题,因此这位母亲应该很恐慌,故选a。34. a. however b. otherwise c. therefore d. instead【答案】c【命题立意】考查副词。【解析】a. however 无论如何, b. otherwise 否则, c. therefore 因此, d. instead 反而。根据上下文可知,由于登记证的错误而会引起他们的座位要分开,有因果关系,故选c。35. a. too b. even c. ever d. also【答案】d【命题立意】考查副词。【解析】作者在前面因调换座位受到一次拒绝,这里又出现一次拒绝,并且在句中,因此also,副词too用于句末。36. a. concerned b. curious c. particular d. content【答案】a【命题立意】考查形容词。【解析】a. concerned 关心,挂念,b. curious 好奇的,c. particular特别的,d. content 满意的,根据句意,让孩子同陌生人坐在一起,母亲肯定挂念,be concerned about表示关心。37. a. suggested b. offered c. provided d. supplied【答案】b【命题立意】考查动词辨析。【解析】a. suggested 建议,b. offered 提供, c. provided 提供, d. supplied 供应。offer表示自身愿意提供帮助,根据语境选b。【易错警示】provide指有远见,为应付意外、紧急情况等作好充分准备而“供给、提供”,可用于provide sb.(with sth.)或provide sth.(for sb.)结构。supply通常指定期“供应”,强调替代或补充所需物品,常用于supply sb. with sth.或supply sth. to sb.结构。offer侧重表示“愿意给予”,常用于offer sb. sth.或offer to do sth. 结构,后不能接宾语从句。38. a. duty b. watch c.board d. spot【答案】c【命题立意】考查名词。【解析】根据语境可知,这里表示在飞机上,用on board。39. a. took b. cost c.paid d. spent【答案】d【命题立意】考查动词。【解析】表示“某人花费时间做某事”用spend some time (in) doing sth句型,因此根据句意选d。40. a. convenient b. available c. probable d. comfortable【答案】b【命题立意】考查形容词。【解析】a. convenient 方便的,b. available 有效的,空闲的,c. probable 可信的, d. comfortable 舒适的。根据语境可知为这个家庭腾出了空地方,故选b。41. a. permission b. excuse c.apology d. complaint【答案】d【命题立意】考查名词辨析。【解析】a. permission 许可, b. excuse 借口, c.apology 道歉, d. complaint抱怨。根据前一句中的 cheerfully可知,这些孩子对于调换座位没有怨言,故选d。42. a. thought b. end c. feeling d. sense【答案】a【命题立意】考查名词。【解析】根据句意,这里表示最终没有在一起,因此用at the end of短语。43 a. immediately b. puzzlingly c.clearly d. amazingly【答案】d【命题立意】考查副词。【解析】a. immediately立刻, b. puzzlingly 莫名其妙地, c.clearly 明显地, d. amazingly惊讶地。根据语境,作者本人没有提出要求,而坐在团长旁边的旅客主动让位,这一行动令人感到惊讶,故选d。44. a. turned up b. turned around c. turned out d. turned away【答案】b【命题立意】考查动词短语。【解析】a. turned up 出现, b. turned around 转身,c. turned out 结果证明, d. turned away走开。根据语境,那位旅客问话,自然就要向她转身,故选b。45. a. sticking b. keeping c.waving d.referring【答案】d【命题立意】考查动词辨析。【解析】a. sticking 坚持, b. keeping 保持, c.waving 摇动, d.referring 涉及。本句中用现在分词作伴随状语。用refer to(指的是)来说明our 指的是himsel and the scoutmaster。第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下列短文, 从每小题后所给的a、b、c、d四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。adear dad,today i was at the shopping mall and i spent a lot of time reading the fathers day cards. they all had a special message that in some way or another reflected how i feel about you. yet as i selected and read, it occurred to me that not a single card said what i really want to say to you. youll soon be 84 years old, dad, and you and i will have had 55 fathers days together. i havent always been with you on fathers day but ive always been with you in my heart. you know, dad, there was a time when we were separated by the generation gap. you stood on one side of the great divide and i on the other. the father-daughter duel shifted into high gear ( 档位) when you taught me to drive the old dodge and i decided i would drive the 54 chevy whether you liked it or not. the police officer who sent me home, after you reported the chevy stolen, didnt have much tolerance for a stubborn 16 year old, while you were so tolerant about it, dad, and i think that was probably what made it the worst night of my life. our relationship greatly improved when i married a man you liked, and things really turned around when we began making babies right and left. somewhere along the line, the generation gap disappeared. i suppose i saw us and our relationship as aging together, rather like a fine wine.but the strangest thing happened last week. i was at a stop sign and i watched as you turned the corner in your car. it didnt immediately occur to me that it was you because the man driving looked so elderly and fragile behind the wheel of that huge car. it was rather like a slap in the face delivered from out of nowhere. perhaps i saw your age for the first time that day.i guess what im trying to say, dad, is what every son and daughter wants to say to their dad today. honoring a father on fathers day is about respect and sharing and acceptance and tolerance and giving and taking. its about loving someone more than words can say, and its wishing that never had to end. i love you, dad.love,jenny【文章综述】本文是作者父亲节这一天在购物中心阅读了父亲节贺卡后给父亲写的一份信。信中写到了对父亲的思念以及和父亲一起生活的往事。46.how did jenny probably feel on the night she was sent home by the police? a. disappointed. b. nervous. c. guilty. d. frightened.【答案】c【命题立意】细节理解题【解析】根据第四段的最后一句i think that was probably what made it the worst night of my life.可知她有一种内疚感,故选c。47. we can learn from the passage that jenny and her father_.a. kept in touch by writing each other b. are separated due to the generation gapc. have been getting along very well d. had a hard time understanding each other【答案】d【命题立意】推理判断题【解析】根据文章内容,作者同她的父亲经常意见不统一,特别是第三段一句there was a time when we were separated by the generation gap,因此他们很难互相理解,故选d。48. why did jenny feel strange when she saw her father last week?. a. she seldom saw him driving that huge car.b.she had never realized his being old and weak.c. she didnt expect to meet with him there. d.she had never seen him driving so slowly before.【答案】b【命题立意】细节理解题【解析】根据倒数第二段内容可知,那一天她突然发现她的父亲so elderly and fragile,而且本段最后一句还提到这时她才真正看到了她父亲的年龄,故选b。49. jenny wrote his father this letter to _a. tell him about their conflicts b. say sorry for her being stubbornc. express her gratitude to him d. remind him of the early incident【答案】c【命题立意】主旨大意题【解析】文章中提到同父亲共同生活了55年,提到父亲对自己的宽容,作者还写到有了孩子以后体会到了父亲的艰辛,与父亲的关系有了很大改善,等等这一切都是父亲的感激,故选c。b.homework and stress are rarely reduced inside the classroom. meanwhile, outside the classroom, the pressure is on to find scholarships for college.according to braintrack, a higher education database with worldwide reach, more than 3 billion us dollars (18 billion yuan) in private scholarships are awarded to college students annually. average awards range from $2,000 to $3,000.the scholarship application process is similar to the college application process: forms to be completed, test scores and transcripts to be sent, essays to be written and often interviews to be prepared for.a few great places to start looking for scholarships are: , and .check out the annual scholarship guidebooks scholarships, grants & prizes by petersons and the ultimate scholarship book: billions of dollars in scholarships, grants and prizes by gen tanabe and kelly tanabe.be selective. thoroughly research the qualifications required by each of the scholarships. dont waste your time applying for those that are need-based if you cant produce the appropriate documents.research past recipients (接受者). check out the websites of the organizations sponsoring the scholarships. many post the biographies of past recipients. you dont need to have cured cancer, but if you dont think your rsum (履历) measures up to the past winners, you might be better served by moving onto the next scholarship on your list. prepare for the interview. youll want to dazzle them with your personality, but above all youll want to be prepared. find someone you trust to conduct a similar interview with you someone who will be honest with you and provide valuable suggestions.let your personality shine through in your essays. the essays are the best way for students to share who they are, where theyve come from, what theyve overcome and so on. tell your story in an interesting and persuasive way. and if you do have an interview, send a thank-you note afterward. by lee bierer【文章综述】本文主要介绍了在美国申请奖学金的情况,文中介绍了奖学金的种类、申请程序、查询网站以及申请技巧等内容。50. what is the authors main purpose in writing the article?a. to explain where to find scholarships for us colleges.b. to inform readers of the scholarship application process.c. to introduce some typical scholarships offered by us colleges.d. to give tips on applying for us college scholarships.【答案】d【命题立意】主旨大意题【解析】文章谈到了奖学金的数额、种类、查询网址、申请程序、需要的资料等,同时还谈到了一些申请技巧,因此选d。51. if you want to learn about past recipients of a scholarship, you can use _.a. b. the annual scholarship guidebooks published by petersonsc. the websites of the organizations sponsoring the scholarshipsd.the ultimate scholarship book: billions of dollars in scholarships, grants and prizes【答案】c【命题立意】细节理解题【解析】根据第六段第一句research past recipients. check out the websites of the organizations sponsoring the scholarships.可知选c。52. the underlined word “dazzle” in paragraph 7 is closest in meaning to _.a. influence b. impress c. guide d. present【答案】b【命题立意】词义猜测题【解析】根据句意:你要想用个性品质给他们留下深刻印象,你就要认真做好

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论