




免费预览已结束,剩余4页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
高考压轴冲刺练 五限时50分钟. 阅读理解(2015嘉兴二模)“i never did hate the yankees(北方佬). all that i hated was the war. . . ”thats how my great-aunt bettie began her story. i heard it many times as a child, whenever my family visited aunt bettie in the old house in berryville, virginia. bettie van metre had good reasons to hate the civil war. her brother was killed at gettysburg, and her husband, james, a confederate(南方联盟军)officer, was taken prisoner and sent to an unknown prison camp somewhere. one day in late september, dick came to bettie reporting that he had found a wounded union soldier in a farmhouse half a mile away from the van metre home. when talking about her first sight of the man in the blood-spotted blue uniform, she always used the same words. “it was like walking into a nightmare: those awful bandages, that terrible smell. ”she went out into the cool air, trying not to be sick at the thought of that smashed right hand, that missing left leg. the mans papers bettie found in the farmhouse showed his identity: henry bedell, 30 years old. she knew that she should report the presence of this union officer to the confederate army, but she wouldnt. this is how she explained it: “i kept wondering if he had a wife somewhere, hoping, and not knowingjust as i was. it seemed to me that the only thing that mattered was to get her husband back to her. ”slowly, patiently, skillfully, aunt bettie fanned the spark of life in henry bedell. of drugs or medicines she had almost none. and she was not willing to take any from the few supplies at the confederate hospital. but she did the best she could with what she had. the october nights in the valley grew cold. with the help of dick and his wife, she moved the union officer at night, to a hidden room above the warm kitchen of her own home. but the next day, bedell had a high fever. knowing that she must get help, she went to her family doctor, graham osborne. dr. osborne examined bedell and said, “there was little hope unless proper medicines could be found. ”“ill get them from the yankees at harpers ferry. ”bettie said. the doctor told her that harpers ferry was almost 20 miles away. even if she reached them, the yankees would never believe her. “ill take a proof, ”bettie said. she found a blood-spotted paper bearing the official war department seal(印章). “when i show it, theyll believe me. ”early the next morning she set off with a list of medical items. for five hours she drove, stopping only to rest her horse. the sun was almost down when she finally stood before the general at harpers ferry. the general listened, but did not believe her. “madam, ”he said, “bedells death was reported to us. ”“hes alive, ”bettie insisted. “but he wont be much longer unless he has the medicines on that list. ”“well, ”the general turned to a junior officer, “see that mrs van metre gets the supplies. ”with the medicines, bedell gradually recovered. ten days later he was walking with sticks. “id better go back as soon as possible. ”bedell told bettie. so it was arranged that dick should help bettie deliver bedell to harpers ferry in his wagon. bedell lay down in a box filled with hay, his rifle and sticks beside him. at harpers ferry, the soldiers were amazed when the union officer with the missing leg rose from his hay-filled box. bedell told the story to secretary of war edwin m. stanton, who wrote a letter of thanks to bettie and signed an order to free james van metre. it was arranged for bedell to go with bettie as she searched for her husband. records showed that james van metre had been sent to a prison camp in ohio. then at fort delaware, near the end of the line of prisoner, a tall man stepped out and walked clumsily into betties arms. bettie held him, tears streaming down her face. and henry bedell, standing by on his sticks, wept, too. 【文章大意】本文讲述了作者的姨妈因为救了在美国国内战争中一位受伤的军官, 从而得到了释放自己丈夫的机会, 和丈夫得以团聚的故事。1. what might be betties tone when she used the underlined sentence(para. 3)to describe the first sight of henry bedell? a. pessimistic. b. desperate. c. shocked. d. sympathetic. 【解析】选c。观点态度题。根据“it was like walking into a nightmare: those awful bandages, that terrible smell. ”可知当时那位军官的情况令人震惊。2. why wouldnt bettie report the presence of bedell to the confederate army? a. because she felt it her responsibility to save soldiers of the union. b. because she wanted to save bedell so that her husband could be freed. c. because bedell was more a suffering human being than an enemy to bettie. d. because bedell begged bettie not to give him away to the confederate army. 【解析】选c。推理判断题。根据第四段中的“i kept wondering if he had a wife somewhere, hoping, and not knowingjust as i was. it seemed to me that the only thing that mattered was to get her husband back to her. ”可知她感同身受。3. dr. osborne thought it was_for bettie van metre to drive to harpers ferry for the medicines. a. crazyb. kindc. braved. smart【解析】选a。推理判断题。根据倒数第四段中的even if she reached them, the yankees would never believe her. 可知。4. still recovering, henry bedell decided to leave as soon as possible mainly because_. a. he was eager to return to the union to fightb. he didnt want to go on putting bettie in dangerc. he was concerned about his safety at betties homed. he could be treated with better medicines back to harpers ferry【解析】选b。推理判断题。根据第六段中with the help of dick and his wife, she moved the union officer at night, to a hidden room above the warm kitchen of her own home. 可知bettie一直在藏那位军官不被发现。所以那位军官是怕连累好人。5. rearrange the following statements in terms of time order. a. betties husband was found and freed. b. bettie helped deliver bedell back to harpers ferry. c. bettie moved bedell to a safe and warm room in her own house. d. bettie drove all the way to harpers ferry to get the medicines for bedell. e. in spite of being short of medicines, bettie attended to bedell with what she had. f. bettie saw bedell in a farmhouse half a mile away from her house for the first time. a. f, e, c, b, d, ab. f, c, e, d, b, ac. f, e, c, d, b, ad. f, c, e, b, d, a【解析】选c。细节理解题。根据文章的叙述过程可知选c。6. what message is conveyed through the end of the story? a. giving is a reward in itself. b. happiness comes from giving. c. help yourself by helping others. d. god helps those who help themselves. 【解析】选c。主旨大意题。文章讲述了作者的姨妈因为救了在美国国内战争中一位受伤的军官, 从而得到了释放自己丈夫的机会, 和丈夫得以团聚的故事, 这就是助人者自助。i had an experience some years ago which taught me something about the ways in which people make a bad situation worse by blaming themselves. one january, i had to conduct two funerals on successive days for two elderly women in my community. both had died “full of years”, as the bible would say; both yielded to the normal wearing out of the body after a long and full life. their homes happened to be near each other, so i paid condolence(吊唁)calls on the two families on the same afternoon. at the first home, the son of the dead woman said to me, “if only i had sent my mother to florida and gotten her out of this cold and snow, she would be alive today. its my fault that she died. ”at the second home, the son of the other dead woman said, “if only i hadnt insisted on my mothers going to florida, she would be alive today. that long airplane ride, the abrupt change of climate, was more than she could take. its my fault that shes dead. ”when things dont turn out as we would like them to, it is very tempting to assume that had we done things differently, the story would have had a happier ending. priests(牧师)know that any time there is a death, the survivors will feel guilty. because the course of action they took turned out badly, they believe that the opposite coursekeeping mother at home, delaying the operation would have turned out better. after all, how could it have turned out any worse? there seem to be two elements involved in our readiness to feel guilty. the first is our pressing need to believe that the world makes sense, that there is a cause for every effect and a reason for everything that happens. that leads us to find patterns and connections both where they really exist and where they exist only in our minds. the second element is the concept that we are the cause of what happens, especially the bad things that happen. it seems to be a short step from believing that every event has a cause to believing that every disaster is our fault. the roots of this feeling may lie in our childhood. psychologists speak of the infantile(幼儿的)myth of omnipotence(万能). a baby comes to think that the world exists to meet his needs, and that he makes everything happen in it. he wakes up in the morning and orders the rest of the world to its tasks. he cries, and someone comes to attend to him. when he is hungry, people feed him, and when he is wet, people change him. very often, we do not completely outgrow that infantile concept that our wishes cause things to happen. 【文章大意】本文通过两位老人去世, 儿子都把责任归咎于自己。告诉我们世界上发生的所有事情都是有自己的因果关系, 没有必要为此感觉内疚。7. what is said about the two dead elderly women? a. they lived out a natural life. b. they died of exhaustion after the long plane ride. c. they werent accustomed to the change of weather. d. they died due to lack of care by family members. 【解析】选a。细节理解题。根据第一段第三句both had died“full of years”, as the bible would say. 说明她们都是自然死亡的, 年龄都已经很大了。8. the author had to conduct the two womens funerals probably because_. a. he wanted to comfort the two familiesb. he was an official from the communityc. he had great sympathy for the deadd. he was priest of the local church【解析】选d。推理判断题。根据第一段第二句one january, i had to conduct two funerals on successive days for two elderly women in my community. 推断出这两个葬礼要“我”主持, 是因为“我”是教堂里的牧师。9. people feel guilty for the deaths of their loved ones because_. a. they couldnt find a better way to express their deep sorrowb. they believe that they were responsiblec. they had overlooked the natural course of eventsd. they didnt know things often turn out in the opposite direction【解析】选b。细节理解题。根据第三段第二句priests know that any time there is a death, the survivors will feel guilty. 说明他们都认为自己对于亲人的去世是负有责任的。10. in the context of the passage, the sentence“. . . the world makes sense”(para. 4)probably means that_. a. everything in the world is decided in advanceb. the world can be interpreted in different waysc. theres an explanation for everything in the worldd. we have to be sensible in order to understand the world【解析】选c。句意猜测题。根据第四段第二句后半句that there is a cause for every effect and a reason for everything that happens. 说明世界上的每一个事物都有自己的原因和结果, 每件事情的发生都有自己的理由。11. people have been made to believe since infancy that_. a. everybody is at their commandb. life and death is an unsolved mysteryc. every story should have a happy endingd. their wishes are the cause of everything that happens【解析】选d。细节理解题。根据文章最后一句very often, we do not completely outgrow that infantile concept that our wishes cause things to happen. 可知选d。. 短文改错下面短文中有10处语言错误。请在有错误的地方增加、删除或修改某个单词。增加: 在缺词处加一个漏字符号(), 并在其下面写上该加的词。删除: 把多余的词用斜线()画掉。修改: 在错的词下画一横线, 并在该词下面写上修改后的词。注意: 1. 每处错误及其修改均仅限一词; 2. 只允许修改10处, 多者(从第11处起)不计分。my plane was an hour late when it landed at kansas city international airport. standing right next to my luggages, i wondered how i should do in case no one would turn up to meet us. on the one hand, i wish this wouldnt happen. on the other hand, i was secret excited about the possibility of having to find out my own way around this strange place. a tall white guy in brown hair and blue eyes walked towards me with big smile on his face. “are you xuedan? ”he asked in not very good chinese. that was marc, a member of a church group attached to the university in some strange way. he was very nice to me, told me all the stories about buildings and places along the road back to the city. forty minutes late, we arrived at a small house. 答案: my plane was an hour late when it landed at kansas city international airport. standing right next to my luggages, i wondered how i should do in case no one luggage whatwould turn up to meet us. on the one hand, i wish this wouldnt happen. on the me wishedother hand, i was secret excited about the possibility of having to find out my own secretlyway around this strange place. a tall white guy in brown hair and blue eyes walked withtowards me with big smile on his face. “are you xuedan?” he asked in not very agood chinese. that was marc, a member of a church group attached to the university in some strange way. he was very nice to me, told me all the stories about buildings tellingand places along the road back to the city. forty minutes late, we arrived at a small laterhouse.1. 【解析】第二句中的luggagesluggage。考查名词。luggage是不可数名词。2. 【解析】第二句中的howwhat。考查宾语从句。what引导宾语从句, 在从句中作do的宾语。3. 【解析】第二句中的usme。考查代词。主语是i, 宾语应该是i的宾格。4. 【解析】第三句中的wishwished。考查时态。整篇文章的时态是过去时, 故用一般过去时。5. 【解析】第四句中的secretsecretly。考查副词。修饰分词形容词, 用副词。6. 【解析】第四句中的out去掉。考查动词。find out“弄清”; “发现, 找到”是find。7. 【解析】第五句中的inwith。考查介词。长着棕色的头发和蓝色眼睛的人, 用介词with。8. 【解析】第五句中的with后加a。考查冠词。smile是可数名词, 加不定冠词a。9. 【解析】第八句中的toldtelling。考查非谓语动词。主句的主语是he, 和tell之间是主动关系, 故用现在分词作伴随状语。10. 【解析】第九句中的latelater。考查副词。四十分钟后, 我们到了一个小房子。later以后。. 书面表达最近
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年上海大学公开招聘岗位(第二批)考前自测高频考点模拟试题及答案详解(全优)
- 中国联通资阳市2025秋招笔试行测题库及答案综合管理类
- 中国联通昆明市2025秋招行业常识50题速记
- 2025年嘉兴海宁市中心医院公开招聘高层次急需卫技人员4人考前自测高频考点模拟试题及答案详解(易错题)
- 2025年上海市奉贤区医疗急救中心公开招聘编外辅助工作人员考前自测高频考点模拟试题附答案详解(模拟题)
- 2025年甘肃医学院招聘事业编制专业技术人员13人(第一批)考前自测高频考点模拟试题及答案详解(全优)
- 土地种植合作协议书4篇
- 婚礼现场讲话稿15篇
- 2025年台州市黄岩区卫健系统公开招聘卫技人员26人考前自测高频考点模拟试题附答案详解(黄金题型)
- 2025年老年长期照护服务模式下的社区养老护理服务标准化研究报告
- 部编版六年级下册语文小升初《词语积累与运用》专项检测卷 含答案
- 残运会应急预案管理办法
- (新人教PEP版)英语五年级上册全册大单元教学设计
- 小儿急性阑尾炎护理查房
- T/SFABA 2-2016食品安全团体标准食品配料焙烤食品预拌粉
- 村集体合作入股协议书
- A-Level化学(A2)2024-2025年有机合成与分析化学深度学习试题
- 员工正能量培训6
- 2025贵州省专业技术人员继续教育公需科目考试题库(2025公需课课程)
- 2025年护士资格证备考题库
- 亿以内数的大小比较(教学设计)-2024-2025学年四年级上册数学人教版
评论
0/150
提交评论