




免费预览已结束,剩余3页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
高考保分巩固练 三限时40分钟. 完形填空体裁记叙文话题感恩母爱词数339when you are five years old, your mother is your everything. she is your1, friend, and nurse; the only person you rely on2with your hopes, dreams, and wishes. but for me, this was not the case. my mother suffered from3problems that would keep her in bed for days, leaving me to care for her and look after myself. this situation4me to grow up much faster. while i knew my mother was sick, i felt deep down that we could5it and everything would be okay. 6, in 1997 everything went terribly wrong, and my life changed forever. adoption is a7word to a five-year-old, but when i realized that my own mother had signed me over to8, i felt it was the worst betrayal(背叛). i suffered from shock, anger, and confusion as i attempted to adjust to my new family. no longer could i9anyone since the person i had loved more than all else had abandoned me. hearing people tell me that she did it in my best interest, i felt even more10. i could not forgive her and always11how she could reject me like an old sofa. however, the more i got older, the more i began to understand how12our situation had been. we had been13on boxes of noodles, and at one point we14lived in our car. i was once passed from drug-addicted cousins to mentally unstable neighbors as my mother15to try and save me from what our lives were becoming16each day passed. only recently have i begun to understand17my mother gave me to strangers. 18she really did save me. she loved me more than anything, so she wanted me to have a19in life, one she could no longer offer me. i now know my life has been a special20only because she was selfless enough to give me up. 【文章大意】作者叙述了自己小时候被送人, 开始怨恨母亲, 慢慢随着年龄的增长越来越深刻地理解自己的母亲。每一个母亲都会无私地为孩子的未来着想, 感恩母亲, 是母爱成就了孩子的未来。1. a. hostessb. competitorc. providerd. candidate【解析】选c。词义辨析题。根据下文的friend, and nurse判断应是供应者。故选c。2. a. mainlyb. completelyc. graduallyd. occasionally【解析】选b。词义辨析题。根据前文的rely on, 此处是“完全地依赖的唯一的人”。故选b completely完全地。3. a. moralb. physicalc. sociald. legal【解析】选b。上下逻辑题。根据下文的keep和look after myself判断有“身体上的(physical)”问题。4. a. forcedb. inspiredc. allowedd. convinced【解析】选a。词义辨析题。根据前文, 母亲的身体不好, 我要照顾她和自己, 这种遭遇就迫使我(force)我更快地长大。inspire鼓舞; allow允许; convince使确信。5. a. stick tob. escape fromc. decide ond. get through【解析】选d。词义辨析题。根据前文的my mother was sick判断是“克服(get through)”, 故选d。stick to坚持; escape from逃脱; decide on选定, 决定做。6. a. otherwiseb. meanwhilec. howeverd. therefore【解析】选c。语法结构题。根据空前后的转折关系判断选c。7. a. familiarb. negativec. simpled. foreign【解析】选d。词义辨析题。adoption收养, 对于一个五岁的孩子来说, 收养是个外来词。8. a. strangersb. cousinsc. friendsd. neighbors【解析】选a。词义辨析题。根据前文的adoption判断是陌生人来收养这个五岁的孩子。9. a. understandb. supportc. trustd. praise【解析】选c。词义辨析题。根据前文的i suffered from shock, anger, and confusion as i attempted to adjust to my new family和下文的我爱的人都抛弃了我, 故我再也没有人可以信任(trust)可知选c。10. a. worriedb. innocentc. scaredd. bitter【解析】选d。词义辨析题。“听到人们说她是为我好, 我感觉甚至更痛苦(bitter)。”故选d。11. a. imaginedb. wonderedc. rememberedd. questioned【解析】选b。词义辨析题。根据前文的could not forgive her判断选b。12. a. ridiculousb. urgentc. desperated. complex【解析】选c。词义辨析题。根据前文的older, 作者随着年龄的增长越来越理解当时的处境是多么让人绝望(desperate)。13. a. focusingb. workingc. actingd. surviving【解析】选d。词义辨析题。根据下文的noodles判断是survive。14. a. alsob. evenc. stilld. yet【解析】选b。词义辨析题。此处描述当时处境的恶劣, 甚至(even)住在汽车里。15. a. foughtb. learntc. hesitatedd. tended【解析】选a。上下逻辑题。根据下文的try and save判断应是抗争(fight)。16. a. tillb. beforec. asd. once【解析】选c。语法结构题。随着(as)日子一天天过去。17. a. howb. whyc. thatd. what【解析】选b。语法结构题。直到最近我才理解母亲为什么把我给了陌生人。18. a. in the long runb. time and againc. for quite a whiled. all at once【解析】选a。短语辨析题。根据句意: 从长远来看, 她确实救了我。故选a。in the long run从长远来看; time and again多次, 常常; for quite a while好久; all at once立即。19. a. challengeb. goalc. rewardd. chance【解析】选d。词义辨析题。作者的母亲将作者送给别人就是为了给孩子一个机会, 一个她不能提供的机会。20. a. giftb. factc. testd. deal【解析】选a。词义辨析题。根据下文的selfless判断应是我的生活是一份特殊的礼物。. 阅读理解dennis sinar, 51, a doctor from new york, is quick to explain why he took a year-long break from his job. “i was pretty burned out after practicing medicine for 26 years. i needed a recharge. ”so he took a“gap year”, from july 2011 to june 2012, to explore things like ancient buildings, antique restoration, archaeology and traditional eastern medicine, in locations including alaska, nepal and romania. “taking a break from work is an excellent way for adults to go into a new career or refresh an old one, ”said holly bull, president of princeton, n, j. “in recent years, mid-career breaks have been gaining more interest, ”she said. a report on adult gap years published this year by a market research company also described the potential american market for gap years as a “sleeping giant. ”“a gap year is a challenge for the older individual to step out of a comfort zone and take a risk. i enjoyed that side most. ”said dr. sinar, who kept a daily blog about his experience. his time studying eastern medicine “assured the reasons i went into health care, ”said dr. sinar, who returned to practice medicine at his old job, although he works fewer days. “i use those experiences to provide my patients with more care, ”he added. “and i listen better than i did before. ”george garritan, chairman of the department of leadership and human capital management at new york university, certainly agrees with dr. sinar. he said a gap-year experience could be worthwhile for employees and companies. for employees, investing in themselves and improving skill sets is a move that will benefit throughout their career. he added that returning employees feel refreshed and have given more thought to their career. for companies, offering unpaid leaves makes good sense for attracting and keeping talented employees. 【文章大意】这是一篇议论文。主要介绍成年人放弃眼前的工作, 而进行休假, 培养其他方面的兴趣, 作者应用多方面的资料证实工作间隔年是值得的。1. dr. sinar took a gap year because he_. a. had lost his old jobb. wanted to refresh after 26 yearsworkc. had a desire for travellingd. became interested in historical research【解析】选b。推理判断题。根据第一段中dr. sinar所说的话进行推断: 26年的工作以后, 他想重新开始新的生活。2. the phrase“sleeping giant”(in the 2nd paragraph)indicates that_. a. its too early for people to accept the conception of gap yearb. the effect of gap year policy remains to be seenc. its difficult to foresee the gap year marketd. more american people will accept the gap year policy【解析】选d。细节理解题。在文中找到对应信息in recent years, mid-career breaks have been gaining more interest可知更多的美国人接受间隔年的策略。3. whats george garritans attitude toward the“gap year”? a. positive. b. doubtful. c. uninterested. d. uncertain. 【解析】选a。推理判断题。根据文章最后一段的he said a gap-year experience could be worthwhile for employees and companies可知george garritan对间隔年的态度是支持的。positive积极的, 支持的; doubtful怀疑的; uninterested不感兴趣的; uncertain不确定的。4. whats the passage mainly about? a. how an adult plans a mid-career gap year. b. why a gap year is worthwhile for adults. c. whether a gap year is popular with adults. d. why a gap year is challenging for individuals. 【解析】选b。主旨大意题。通读全文, 可知文章重在阐述间隔年对成年人来说是值得的。if you were given a chance to choose your favorite life metaphor(比喻), what would it be? do you agree with forrest gumps mother that life is“a box of chocolates” because“you never know what youre going to get”? or do you prefer the phrase from the 1930s song that “life is just a bowl of cherries(樱桃)”? though simply stated, each conveys a very different view. a “box” implies mystery, because we dont know what is in a closed box. meanwhile, a “bowl” of cherries is completely in view. for many centuries, the metaphor of life that probably burst into most peoples mind was the one suggested by shakespeare: “all of life is a stage. . . ”on that stage, we take seven roles. more recently, psychologist erik erikson took up the idea of life as a stage. erikson regarded development as a “powerful unfolding” in which we are driven from one stage to the next as our bodies, minds, and social roles develop. stage metaphors fit with many of our common-sense ideas about change, but the problem with the stage metaphor is that it isnt particularly accurate. none of the studies that try to clarify the universality of adult life stages actually studied people as they developed over time. all of them were based on performances of their samples(样本)at one point in time. peoples actual lives dont fit into these stage metaphors. they dont automatically transform when people reach a certain age. instead, peoples real lives are messy, unpredictable, and full of surprises. today, id like to focus on an even longer study, an 80-year study which is the subject of a recent book by howard friedman and leslie martin. their final chapter summarizes the “many changes of healthy and unhealthy pathways” that their participants took over the course of their lives. as i discovered in my research, the pathway provides a perfect metaphor of human development. we dont all go down the same road marked with the same signposts based on age. people travel through diverse routes as they track the years of adulthood. friedman and martin use health and long life as their measure; ive used sense of achievement. in both cases, we are in perfect agreement in evaluating development not according to age but“the key features of life”. the paths that friedman and martin describe seize the changes that characterize people as they age. some examples are “the high road”(reliable, full of plans); “not easy street”(exposed to high stress throughout life), “catastrophe lane”(a downwardly twisty life); “happy trails to you”(cheerful, sociable); “the road to resilience”(able to handle stress with a strong will). though i havent yet been able to follow my participants for 80 years, i too saw some of these pathways among my samples: “the minding way” “the downward slope” “the straight and narrow path” and “the successful trail”. the pathway metaphor gives you hope for changing the direction of your life if you are unhappy with it so far. you cant stop the clock from ticking the minutes between one birthday and the next, but you can adjust the road that youre on by changing yourself, your situation, or both. 【文章大意】该文章主要讨论不同时期的人们对生活的不同比喻, 告诉我们生命的最好比喻就是“弹性的道路”。5. the author introduces the topic of the passage in the first paragraph by_. a. making comparisonsb. giving examplesc. describing scenesd. providing explanations【解析】选b。文章结构题。通读文章第一段, 可知作者是通过举例来引入该文章主题的。6. according to the passage, the“stage metaphor”_. a. leads to misunderstandingsb. is used in memory of shakespearec. doesnt exactly reflect ones real lifed. hasnt enough stages to clarify life changes【解析】选c。细节理解题。根据文章第三段的第一句话stage metaphors fit with many of our common-sense ideas about change, but the problem with the stage metaphor is that it isnt particularly accurate. 判断, 作者认为th
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 淮安市中储粮2025秋招战略研究博士岗高频笔试题库含答案
- 太原市中储粮2025秋招质检化验岗高频笔试题库含答案
- 中国联通河池市2025秋招笔试行测题库及答案计算机类
- 阿克苏市中石化2025秋招笔试模拟题含答案数智化与信息工程岗
- 海南地区中储粮2025秋招机电维修岗高频笔试题库含答案
- 兰州市中石油2025秋招笔试综合知识专练题库及答案
- 中国移动云浮市2025秋招综合管理类专业追问清单及参考回答
- 朔州市中石化2025秋招笔试模拟题含答案油品分析质检岗
- 包头市中石油2025秋招笔试模拟题含答案炼油设备技术岗
- 红河自治州中石化2025秋招笔试模拟题含答案行测综合英语
- 超市消防安全制度
- 机械点检安全操作规程
- 汽车工程部各岗位职责
- 华与华合同范例
- 秋季流行服饰与衣料的准备-生产计划讲义教材
- 七年级上册地理人教版知识清单
- HDPE塑钢缠绕排水管施工方案
- 二十案例示轮回
- 农业综合行政执法大比武试题库(试题及答案)
- 颅高压危象课件
- 《椎管内肿瘤》课件
评论
0/150
提交评论