2017高考英语阅读理解特训5及答案.doc_第1页
2017高考英语阅读理解特训5及答案.doc_第2页
2017高考英语阅读理解特训5及答案.doc_第3页
2017高考英语阅读理解特训5及答案.doc_第4页
2017高考英语阅读理解特训5及答案.doc_第5页
已阅读5页,还剩3页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

第一节 阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。A Grandma celebrated her fifty-third birthday just weeks before grandpa died of cancer in 1965. Although his passing was very difficult for her, I think their shared struggle to make his life longer taught grandma that good health was not to be taken forgranted, and she made up her mind to live the rest of her own life as fully and as long as she could. One day, when she announced to attend lessons at the Fred Astaire Dance Studio in Portland, Oregon, where she lived, we rolled our eyes in embarrassment and helplessly wished she would just stay home and bake cookies as normal grandmothers did. Many years filled with countless dance lessons passed before we learned to appreciate the wonder of having a dancing grandma. I suppose grandmas primary motivation for wanting to learn to dance was social. She had been a shy girl, always very tall and heavy, and had married into grandpas quiet lifestyle before developing any elegance or confidence in her personal appearance. Dancing, on the other hand, filled her life with flash lights, wonderful parties, beautiful dresses, handsome young dance instructors, and the challenge of learning. Although the weekly dance lessons did not change her ample, two-hundred-pound figure, grandma surprised everyone with energetic performances on the dance floor, which soon gave her as much elegance and confidence as any Miss American competitor. Having taken weekly dance lessons for years, my grandma learned various dances easily and was soon participating in dancing matches all over the Northwest. When I was fourteen, grandma proudly invited me to watch her compete in one of these matches to be held in the grand ballroom of the Red Lion Inn. My attitude was still unenthusiastic at that point, but to make her happy, my mother and I attended the match. As if to prove me wrong, grandma made a wonderful showing in every event she entered. I thought she was truly the queen of the ball during the dance, and my thoughts were shared by the judges a short time later when she was awarded a gold cup for her outstanding performance.26. What did grandma learn from grandpas death? A. Good health was not there for everyone.B. She should take dance lessons.C. She had to struggle to live a better life. D. She should wear beautiful dresses.【答案】A 【解析】细节理解题。根据good health was not to be taken forgranted,对于大家来说好的健康已经不在了,故选A。27. How did the authors family feel when Grandma decided to take dance lessons? A. Hopeless. B. Helpless. C. Embarrassed. D. Proud.【答案】C【解析】细节理解题。根据we rolled our eyes in embarrassment可知作者的家人都感到尴尬,故选C。28. Normal grandmas usually _ in the authors point of view?A. took dance lessonsB. did some exercises at homeC. took care of grandchildren at homeD. did some housework at home【答案】D【解析】细节理解题。根据she would just stay home and bake cookies as normal grandmothers did.在作者眼中祖母就是能在家做做家务,故选D。29. The author felt _ when he was invited to watch grandmas match.A. happy B. proud C. excited D. uninterested【答案】D【解析】细节理解题。根据My attitude was still unenthusiastic at that point,作者对于祖母的邀请他去看比赛感到没有兴趣,故选D。30. The text is mainly about A. my grandmas confidence B. my dancing grandmaC. my grandmas dancing D. my grandmas gold cup【答案】B【解析】主旨大意题。根据全文的内容可知关于祖母的事情,故选B。B When I was growing up, I had an old neighbor named Doctor Gibbs. He didnt look like any doctor Id ever known. He never yelled at us for playing in his yard, but was always very kind. When Doctor Gibbs wasnt saving lives, he was planting trees. He had some interesting theories about planting trees. He believed in the principle: No pain, no gain. He hardly watered his new trees, an attitude which flew in the face of conventional wisdom. Once I asked why and he told me that watering plants spoiled them because it made them grow weaker. He said you had to make things tough for the trees so that only the strongest could survive. He talked about how watering trees made them develop shallow roots and how, if they were not watered, trees would grow deep roots in search of water. So, instead of watering his trees every morning, hed beat them with a rolled-up newspaper. I asked him why he did that, and he said it was to get the trees attention. Doctor Gibbs died a couple of years after I left home. Every now and then, I walked by his house and looked at the trees that Id watched him plant some 25 years ago. They were tall and strong. I planted a couple of trees myself a few years ago. Two years of attending these trees meant they grew up weak. Whenever a cold wind blew, their branches trembled. Adversity seemed to benefit Doctor Gibbs trees in ways comfort and ease never could. Every night before I go to bed, I check on my two sons. I often pray that their lives will be easy. But lately Ive been thinking that its time to change my prayer. I know my children are going to encounter hardship. Theres always a cold wind blowing somewhere. What we need to do is to pray for deep roots, so when the rains fall and the winds blow, we wont be torn apart.31. With the trees planted, Doctor Gibbs often_.A. paid little attention to themB. talked to them to get their attentionC. kept watering them every morningD. beat them to make them grow deep roots【答案】A 【解析】细节理解题。根据He hardly watered his new trees,他没有给树浇过水,也就是他没有关注过它们。故选A。32. What does the author think of the way Doctor Gibbs planted trees?A. Original and reasonable.B. Strange and harmful.C. Interesting and funny.D. Cruel and unacceptable.【答案】A【解析】细节理解题。根据I walked by his house and looked at the trees that Id watched him plant some 25 years ago. They were tall and strong.因为Doctor Gibbs种的树长的又高又粗壮,所以可推测作者认为他的做法是新颖和合理的,故选A。33. What does the underlined word Adversity mean in the seventh paragraph?A. Bad weather.B. Lack of moisture.C. Enough care or attention.D. Difficult living conditions.【答案】D【解析】细节理解题。根据上文if they were not watered, trees would grow deep roots in search of water.可知比较难的条件,故选D。34. Which prayer does the author wish for his sons?A. Have an easy life, without too much to worry about.B. Meet people like Dr Gibbs in the future.C. Have good luck, encountering less hardship in their life.D. Be able to stand the rain and wind in their lives.【答案】D【解析】细节理解题。根据I know my children are going to encounter hardship.祈祷儿子在人生中能够经历风雨,故选D。35. Which of the following is the best title for the article?A. Deep roots countB. Prayers for my sonsC. Doctor Gibbs and his treesD. Trees need no water【答案】A【解析】标题归纳题。根据What we need to do is to pray for deep roots及deep roots在文章中多次出现,用它来表明数要扎深根人们要经历风雨才能更坚强,故选A。C When Joan gave birth to the first boy in her family in three generations, she and her husband were overjoyed. So were her parents. Joan expected her elder sister, Sally, to be just as delighted as them. Joan had always admired Sally-the beauty and the star of the family-and felt happy about her achievements. But since the babys arrival, the sisters have become distant. Joan feels hurt for Sally seems completely uninterested in her baby. Sally, who has no children, claims that her younger sister acts as if no one ever had a beby before. Neither Sally nor Joan understands that the real cause of the current coldness is that their family roles have suddenly changed to the opposite. Finally Joan seems to be better than her elder sister-and Sally doesnt like it! Their distance may be temporary, but it shows that childhood competition dont fade easily as ages grow. It can remain powerful in relationships throughout life. In a study of the University of Cincinnati,65 men and women between ages 25 and 93 were asked how they felt about their brothers and sisters. Nearly 75 percent admitted having hidden competitive feelings. In a few cases, these emotions were so strong as to have affected their entire lives. Many adult brothers and sisters are close, supportive-yet still tend to compete. Two brothers I know turn into killers when on opposite sides of a tennis net. Off the court, they are the best of friends. My own younger sister cant wait to tell me when Ive put on weight. However, shes a terrible cook and that pleases me; I tease her when she comes to dinner. Happily, despite these small failings, we have been an important resource for each other. In between the very competitive and the generally supportive children lie those who say that no friendship should survive. Some brothers and sisters stay at arms length, hut never give up competition completely. Why do these puzzling, unproductive, often painful relationships continue to exist?36. When Joans son was born, Sally .A. felt very happyB. was undelightedC. moved awayD. admired her a lot【答案】B【解析】细节理解题。根据Sally seems completely uninterested in her baby. Sally感到不高兴,故选B。37. What happens to childrens desire to compete with their brothers and sisters?A. It sometimes will disappear when they grow up.B. It will never disappear throughout life.C. It will improve their relationships when they grow up.D. It will never harm their relationships when they grow up.【答案】B【解析】细节理解题。根据it shows that childhood competition dont fade easily as ages grow. It can remain powerful in relationships throughout life.在他们的一生中都存在对孩子渴望的竞争,故选B。38. What can we learn about the two brothers?A. They wanted to kill each other.B. They played tennis against others.C. They were enemies in their daily life.D. They were very good friends.【答案】D【解析】细节理解题。根据they are the best of friends.两个兄弟是好朋友,故选D。39. Why does the authors sister often tell her when shes put on weight?A. Because she wants the author to go on a diet.B. Because she wants the author to stop calling her a bad cook.C. Because she wants to make fun of the authors weight.D. Because she wants to be honest with the author.【答案】C【解析】细节理解题。根据I tease her when she comes to dinner. Happily, despite these small failings, we have been an important resource for each other.她想取笑作者的体重,故选C。40. The underlined sentence means that although some brothers and sisters .A. live near each other, they still have competitionsB. live away from each other, they stop their competitionsC. live together, they often think of ending their competitionsD. live within a big family, they often try to end their competitions【答案】A【解析】句意理解题。根据In between the very competitive and the generally supportive children lie those who say that no friendship should survive.可推出兄弟姐妹虽然住得很近,但是他们之间仍然存在竞争,故选A。D Taxi, the underground, drivingin London these means of transport are expensive. As a student on a budget, I couldnt afford the 30 pounds (around 300 yuan) fare for a taxi. Even a bus was one pound and 20 pence (about 12 yuan) for a single ticket. I didnt need to travel this way anyway. I had Mabel- my London bike. When I moved to Beijing, like every foreigner, I was delighted to discover I could take a cab for cheaper than a single journey on the subway. But something was wrong. I missed Mabel. That was when I met Mandarin Mabel also known as Mandy, my Beijing bike. In many ways, Beijing is made for: It is a flat, easy land compared with hilly London. The cycling citys north/south/east/west square structure is also easier to travel than Londons unplanned, twisting streets. However, Beijing comes completely with its own dangers. The rules of the road areflexible. Bikes, cars, passers-by all float up and down ways in both directions. Compared with Londons terrible cycle paths, in Beijing, every road has huge, wide cycle ways. But cars, taxis and motorbikes see no reason why they shouldnt use the cycle ways as a shortcut, and why they shouldnt announce you to get out of their way when they do. Beijing traffic is more good-natured. In London, the road is an active war. People shout, quarrel and beat on each others windows. In Beijing zone, drivers never get actively angry. In fact, often they ignore cyclists. Obviously that means its up to the cyclists to see them. Mandy is a tree Beijing bike. It is nearly broken, it makes loud noises every time you ride on it, and I have had to make several emergency repair stops for it. But cycling round Beijing on a sunny day is a joy. It is just me, Mandy and the city.41. What can we conclude from the first paragraph?A. Bicycles are the most popular means of transport in London.B. To save money, the author used travel around by bus in London.C. The expense of public transport makes some people want to buy a bike.D. The author didnt travel around London because of lacking a bike.【答案】C【解析】推理判断题。根据Taxi, the underground, drivingin London these means of transport are expensive.乘坐其他的公共交通费用是高的,所以一些人想要买自行车,故选C。42. What does the author think of cycling around Beijing?A. The citys twisting streets make it hard for the rider to find the way. B. Cars, taxis and motorbikes on the cycle lane pose a threat to cyclists. C. With the flat land and wide cycle lanes, its safer to cycle in Beijing than in London.D. Cycling in Bejing is safe becaus

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论