陕西省榆林市第二中学2018-2019学年高二英语下学期第二次月考试题(含解析)_第1页
陕西省榆林市第二中学2018-2019学年高二英语下学期第二次月考试题(含解析)_第2页
陕西省榆林市第二中学2018-2019学年高二英语下学期第二次月考试题(含解析)_第3页
陕西省榆林市第二中学2018-2019学年高二英语下学期第二次月考试题(含解析)_第4页
陕西省榆林市第二中学2018-2019学年高二英语下学期第二次月考试题(含解析)_第5页
免费预览已结束,剩余21页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

榆林二中2018-2019学年第二学期第二次月考高二年级英语试题第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的a、b、c三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. what is the time now?a. 4:40 b. 5:00 c. 5:202. how will the woman help the man?a. by writing a history paper. b. by finding some information.c. by giving him a newspaper.3. what will the man do at 4:00?a. take a test. b. have a class. c. visit a doctor.4. what does the man mean?a. the woman should find her own apartment.b. the woman should start her own tour company.c. the womans idea is not practical.5. where does the conversation take place?a. in a hotel. b. in a hospital. c. in a restaurant.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对白或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的a、b、c三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答6、7题。6. what is the woman?a. a manager. b. a clerk. c. a doctor.7. what is mr. low asking for?a. the key to his room. b. some help. c. a new roommate.听第7段材料,回答第8、9题。8. what is the man looking for?a. somewhere to study. b. somewhere to stay. c. somewhere to sing.9. when do the banks close?a. at 6 oclock in the afternoon. b. at 7:30 in the evening. c. at 7 oclock in the evening.听第8段材料,回答第10至12题。10. what is important to the man?a. to attend the concert on weekends. b. to sit together with his friends.c. to have cheaper tickets.11. when will the man go to the concert?a. on thursday. b. on friday. c. on sunday.12. how much does the man have to pay?a $ 30. b. $ 90. c. $ 100.听第9段材料,回答第13至16题。13. where does the conversation take place?a. at the railway station. b. at the post office. c. at the airport.14. which country will the letter be sent to?a. england. b. japan. c. canada.15. how will the letter be sent?a. by airmail. b. by registered mail. c. by express mod.(快递)。16. what is in the letter?a. a toy. b. a check and photographs. c. a postcard.听第10段材料,回答第17至20题。17. where does the speaker come from?a. south africa. b. china. c. japan.18. how long has the speaker been in finland?a. the whole winter. b. for three weeks. c. for two weeks.19. what did the speaker go to finland for?a. to buy clothes. b. to attend a meeting. c. to experience the weather.20. what was the speakers biggest problem while preparing for the trip?a. getting the right kind of clothes. b. getting used to the weather.c. selling warm clothes.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题,每小题2分,共30分)阅读下列短文,从每题所给的a、b、c和d四个选项中,选出最佳选项。ait is a good time to travel in summer for many americans. they can take their children who dont need to go to school. and most important of all, people all need a rest after working hard for half a year. when americans take a rest, they often go to their favorite places.most americans want to make their vacations very special. so families would like to plan their trips with the kids ahead of time. there are special programs for children in more and more “family friendly” vacation resorts so that children can also have a great time there.not only americans like traveling. people from all over the world choose to relax themselves in different places. for example, history lovers search for places of interest and museums where they could see some wonders. some parents take their children to see many flowers and animals very closely, without disturbing(破坏) the sensitive(敏感的) balance of nature. some people like to go boating, fishing or skiing. still others even travel around the world.nowadays, it is very easy and fast for people to travel by plane, train, car or bus. though traveling makes people very busy, we can get knowledge and relax ourselves. so try our best to spare some time to travel and enjoy ourselves.1. for many americans, _ is a good time to travel.a. springb. summerc. autumnd. winter2. if you are a history lover, you may want to go to _ to see some wonders.a. librariesb. schoolsc. museumsd. cinemas3. nowadays, people can travel from one place to another easily because of _.a. convenient trafficb. enough moneyc. busy lifed. enough knowledge【答案】1. b 2. c 3. a【解析】本文为说明文。对于美国人来说,夏天气候适宜,是带着孩子旅行的美好季节。他们喜欢特别的旅行,并且提前规划旅行。对于人们来说,如今去各地旅行很方便,旅行能放松自己,旅行中能享受生活。【1题详解】细节理解题。根据第一段第一句 “it is a good time to travel in summer for many americans.”可知,对于美国人来说夏天是旅行的美好季节。故选b。【2题详解】细节理解题。根据第三段中的“for example, history lovers search for places of interest and museums where they could see some wonders”可知,如果你是一名历史爱好者可能会去博物馆,在那里可以看到一些奇迹。故选c。【3题详解】细节理解题。根据最后一段中的“nowadays, it is very easy and fast for people to travel by plane, train, car or bus.”可知,如今,人们乘飞机、火车、汽车或公共汽车旅行非常容易和快捷。由此可得出,旅行方便是因为交通便利,故选a。bbritish children usually learn to ride a bike at a young age taught by their parents. i am exception(例外) to that rule. its not my dads fault-he tried to teach me, and i remember cycling around the nearby housing village. one of my earliest memories is falling over the handlebars of my tricycle(三轮脚踏车) into a big piece of forests. i really didnt want to repeat that.so i stopped learning. my dad wasnt going to waste his time teaching someone who didnt want to be taught. time passed and i accepted that i couldnt ride a bike. it never impacted my life in high school because i lived close enough to walk.i never felt like i was miss out until i couldnt go on a bike ride with friends in byron bay because i was confident that i could go on a flat surface in a straight line. so when the chance came up to bike on the wall of xian, i wanted to prove to myself that i could do it and make up my side, i got on the bike. but i didnt know how to start. to push off with one foot hard was my instruction. it sounded simple enough but just was off, going in a straight line on a flat surface and managing to avoid the chinese tourists who found my excitement funny.when i was at the age of 22, i finally learnt how to ride a bike, and i thought nothing can hold me back.4. according to the passage, how did british children learn to ride their bikes?a. by teaching themselves.b. by depending on their parents.c. by asking their friends for help.d. by relying on their dads.5. why didnt the author want to repeat one of his bike-learning experiences?a. because he was mistaken.b. because he didnt understand his father.c. because he wasnt taught to ride a bike.d. because he was hurt while riding a bike.6. which of the following can replace the underlined word “impacted” in paragraph 2?a. surprised.b. killedc. affected.d. controlled.7. why did the author want to bike on the wall of xian?a. he wanted to get some time and know how to bike.b. he wanted to prove t himself and manage himself.c. he wanted to travel and learn some knowledge.d. he wanted to play with his friends.【答案】4. b 5. d 6. c 7. b【解析】【分析】本文为记叙文。本文主要讲述作者小时学骑自行车掉到树林里,便一直不想学骑车。后来有机会来到西安的城墙上骑自行车,为了证明自己,才学骑自行车。【4题详解】细节理解题。根据第一段第一句“british children usually learn to ride a bike at a young age taught by their parents.”可知,英国孩子通常在小时候父母教他们学会骑自行车。由此可知,他们学会骑自行车依靠父母的帮助,故选b。【5题详解】推理判断题。根据第一段尤其是最后一句“one of my earliest memories is falling over the handlebars of my tricycle(三轮脚踏车) into a big piece of forests. i really didnt want to repeat that.”可知,作者由于在学三轮脚踏车时,掉到一片树林里,因此不想再学车。由此推断出骑车掉到树林里可能受伤了,因而不想再学车。分析选项可知,d项与此语境相符,故选d。【6题详解】猜测词义题。根据划线词的下句“because i lived close enough to walk.”可知,我住的地方到学校步行就可以了,因此可推断骑不骑车没有影响到我在高中的生活。由此可推断出,impacted意为“影响”,分析选项a. surprised使惊讶; b. killed杀死;c. affected影响;d. controlled.控制。可知,c项符合题意,故选c。【7题详解】推理判断题。根据第三段中的“so when the chance came up to bike on the wall of xian, i wanted to prove to myself that i could do it .” 可知当来到西安有机会在城墙上骑自行车的时候,我想向自己证明我也能骑车。分析选项可知b项符合题意,故选b。【点睛】高考中词义推断可以是一个单词的意义推断,也可以是一个短语或句子的意义推断,既可以是生词意义,也可以是熟词新意;还可以是对替代词所替代内容的判断。在阅读理解题中,所考查的词或短语的意义往往不停留在字面上,要根据短文提供的语境,通过阅读上下文,根据已知的信息或常识来推测尚不熟悉的词或词组的含义。如第3小题属于猜测词义题。根据划线词的下句“because i lived close enough to walk.”可知,我住的地方到学校步行就可以了,因此可推断骑不骑车没有影响到我在高中的生活。由此可推断出,impacted意为“影响”,分析选项a. surprised使惊讶; b. killed杀死;c. affected影响;d. controlled.控制。可知,c项符合题意,故选c。cmany high school students consider a college education useless. therefore, they choose not to go to college. if youre one of them, think again. here are some reasons why you should go to college and receive a good education there.schools and universities are the first sources of knowledge. we take that knowledge later on to build our careers after graduation. more knowledge will be gained after you start working, but without an education, that job will not be within easy reach. knowledge leads to knowledge.while limited within the walls of the educational institutions, we openly explore other cultures of the world. we come to know that ours is not the only culture. other cultures have valuable insights to share, enriching our own. education also makes us want to travel and interact with various cultures, broadening our horizons.when theres a downturn (衰退) in the economy, those who attended college will be more likely to find a new job than those who only finished grade school and have a limited skills set. the more education you have, the more chances you will get to improve the quality of your life as you have a better job and earn a higher salary.when youre skillful and knowledgeable, you get to “rub knees” with people of similar backgrounds and tastes. it means a good education leads to excellent networking. good networking can benefit you a lot in your later life.a good education makes you a more interesting person. you can talk about ideas and events instead of just other people and whats on sale in stores. an educated person doesnt gossip, having a preference to discuss ideas and listen to what other people have to say.8. paragraph 2 mainly shows that going to college allows you to _.a. have a chance to study abroadb. become a more interesting personc. keep gaining knowledged. realize the importance of knowledge9. according to paragraph 3, what does going to college mean?a. having a greater understanding of different cultures.b. being limited within the walls of a college.c. valuing our own culture much more.d. thinking differently from others.10. by giving the example of a downturn in the economy, what does the author want to show?a. a good education can improve your tastes.b. a good education sometimes means nothing.c. a good education means you will not lose your job.d. a good education allows you to keep a high quality of life.11. what is the text mainly about?a. sources of knowledge.b. benefits of attending college.c. the disadvantages of not being educated.d. the reason why some people think college useless.【答案】8. c 9. a 10. d 11. b【解析】【分析】本文为议论文。许多高中生认为大学教育无用,本文阐述了高中生应该上大学并在大学接受良好教育的一些原因。【8题详解】推理判断题。根据第二段 “schools and universities are the first sources of knowledge. we take that knowledge later on to build our careers after graduation. more knowledge will be gained after you start working, but without an education, that job will not be within easy reach. knowledge leads to knowledge.” 可知,“学校和大学是知识的第一来源。我们把这些知识用于毕业后的职业发展。在你开始工作后,你会学到更多的知识,但如果没有教育,不容易得到这份工作。知识造就知识”由此可推断出,大学是知识的第一来源,大学中我们能获得知识,并运用这些知识于工作中,由此还会获得更多的知识,即上大学让我们不断地获取知识,分析选项可知c项符合题意,故选c,【9题详解】推理判断题。根据第三段“while limited within the walls of the educational institutions, we openly explore other cultures of the world. we come to know that ours is not the only culture. other cultures have valuable insights to share, enriching our own. education also makes us want to travel and interact with various cultures, broadening our horizons.”可知,虽然我们被限制在教育机构的围墙内,但我们能开放地探索世界上的其他文化。我们逐渐认识到,我们的文化并不是唯一的文化,并可以分享其他文化宝贵的见解,丰富我们自己的文化。教育也让我们想要去旅行,想要与不同的文化交流,开阔我们的视野。由此可推断出,上大学的好处是它可以使人们对不同文化有更好的了解。故a选项正确。【10题详解】推理判断题。由第四段“when theres a downturn (衰退) in the economy, those who attended college will be more likely to find a new job than those who only finished grade school and have a limited skills set. the more education you have, the more chances you will get to improve the quality of your life as you have a better job and earn a higher salary.”可知,当经济出现衰退时,那些上过大学的人比只上完小学、技能有限的人更有可能找到新工作。你接受的教育越多,你就会有更多的机会提高生活质量,因为你有更好的工作和更高的薪水。由此判断出通过列举经济衰退的例子,作者想说明良好的教育能使你保持高质量的生活。故d选项正确。【11题详解】主旨大意题。第一段前部分“many high school students consider a college education useless. therefore, they choose not to go to college.” 许多高中生认为大学教育无用,所以不会上大学.作者认为上大学是有好处的。在第一段最后一句是全文的主旨“here are some reasons why you should go to college and receive a good education there.”,下文对此进行了论述。第二段 “more knowledge will be gained after you start working”;第三段“we openly explore other cultures of the world.”;第四段“the more education you have, the more chances you will . have a better job and earn a higher salary.”;第五段“it means a good education leads to excellent networking. good networking can benefit you a lot in your later life.”最后一段“a good education makes you a more interesting person”由此可知,上大学受教育对以后的工作有利,可探索其它国家的文化;所受的教育越多,越有可能得到更好的工作及薪水越多;好的教育会让你以后的生活受益;会让你成为一个有趣的人。由此可判断出,本文主要论述了上大学并在那里接受良好教育的等种种好处,分析选项可知b项符合题意,故选b。【点睛】选择标题在英语阅读理解中属于主旨大意题,是一种深层理解题。要求考生在通读全文的基础上,认真分析文章大意及作者的写作意图。通常情况下,标题应最大程度上覆盖全文,囊括文章的主要内容,体现文章的主题。寻找文章的主题句。主题句通常在文章的首段,也可能在文章的末段,在文章的某一段落,或分散在文章的各个段落中。如果每个段落都有主题句,那么把各段落的主题句的中心集中起来,即为全文的主题句。如第4小题属于主旨大意题。第一段前部分“many high school students consider a college education useless. therefore, they choose not to go to college.” 许多高中生认为大学教育无用,所以不会上大学.作者认为上大学是有好处的。在第一段最后一句是全文的主旨“here are some reasons why you should go to college and receive a good education there.”下文对此进行了详细的论述。第二段中的“more knowledge will be gained after you start working”;第三段“we openly explore other cultures of the world.” ;第四段“the more education you have, the more chances you will . have a better job and earn a higher salary.”;第五段“it means a good education leads to excellent networking. good networking can benefit you a lot in your later life.”;最后一段“a good education makes you a more interesting person”由此可知,上大学受教育对以后的工作有利,可探索其它国家的文化;所受的教育越多,越有可能得到更好的工作及薪水越多;好的教育会让你以后的生活受益;会让你成为一个有趣的人。由此可判断出,本文主要论述了上大学并在那里接受良好教育的等种种好处,分析选项可知b项符合题意,故选b。dthe intelligent transport team at newcastle university have turned an electric car into a mobile laboratory named “drivelab” in order to understand the challenges faced by older drivers and to discover where the key stress points are.research shows that giving up driving is one of the key reasons for a fall in health and well-being among older people, leading to them becoming more isolated(隔绝) and inactive.led by professor phil blythe, the newcastle team are developing in-vehicle technologies for older drivers which they hope could help them to continue driving into later life.these include custom-made navigation(导航) tools, night vision systems and intelligent speed adaptations. phil blythe explains: “for many older people, particularly those living alone or in the country, driving is important for preserving their independence, giving them the freedom to get out and about without having to rely on others.”“but we all have to accept that as we get older our reactions slow down and this often results in people avoiding any potentially challenging driving conditions and losing confidence in their driving skills. the result is that people stop driving before they really need to.” dr amy guo, the leading researcher on the older driver study, explains, “the drivelab is helping us to understand what the key points and difficulties are for older drivers and how we might use technology to address these problems.“for example, most of us would expect older drivers always go slower than everyone else but surprisingly, we found that in 30mph zones they struggled to keep at a constant speed and so were more likely to break the speed limit and be at risk of getting fined. were looking at the benefits of systems which control their speed as a way of preventing that.“we hope that our work will help with technological solutions(解决方案) to ensure that older drivers stay safer behind the wheel.”12. what is the purpose of the drivelab?a. to explore new means of transport.b. to design new types of cars.c. to find out older drivers problems.d. to teach people traffic rules.13. why is driving important for older people according to phil blythe?a. it keeps them independent.b. it helps them save time.c. it builds up their strength.d. it cures their mental illnesses.14. what do researchers hope to do for older drivers?a. improve their driving skills.b. develop driver-assist technologies.c. provide tips on repairing their cars.d. organize regular physical checkups.15. what is the best title for the text?a. a new model electric carb. a solution to traffic problemc. driving service for eldersd. keeping older drivers on the road【答案】12. c 13. a 14. b 15. d【解析】【分析】这是一篇说明文。本文主要介绍了老年司机在需要停止开车的年龄之前就不得不停止开车,所以一些研究人员就开始了解老年司机存在的问题,想要用技术去解决这些问题,比如开发了控制速度的系统、制定导航工具、夜视系统和智能速度适应。【12题详解】细节理解题。由文章第一段the intelligent transport team at newcastle university have turned an electric car into a mobile laboratory named “drivel ab” in order to understand the challenges faced by older drivers and to discover where the key stress points are.可知,drivel ab为了理解老年司机所面对的挑战,发现关键点在哪里。即发现老年司机的问题,故选c。【13题详解】细节理解题。由phil blythe explains: “for many older people, particularly those living alone or in the country, driving is important for preserving their independence, giving them the freedom to get out and about without having to rely on others.”可知,开车对于保持老年司机的独立性很重要。故选a。【14题详解】推理判断题由the drivelab is helping us to understand what the key points and difficulties are for older drivers and how we might use technology to address these problems.we hope that our work will help with technological solutions(解决方案) to ensure th

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论