2020高考英语完形填空和阅读理解暑假选练(8)外研版_第1页
2020高考英语完形填空和阅读理解暑假选练(8)外研版_第2页
2020高考英语完形填空和阅读理解暑假选练(8)外研版_第3页
2020高考英语完形填空和阅读理解暑假选练(8)外研版_第4页
2020高考英语完形填空和阅读理解暑假选练(8)外研版_第5页
已阅读5页,还剩9页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

2020高考英语完形填空和阅读理解暑假选练(8)外研版阅读理解。阅读下列短文, 从给的四个选项 (A、B、C和D) 中, 选出最佳选项。Mention the terms Italian Culture and Renaissance Art and one is immediately reminded of the mysterious smile of Leonardo da Vincis Mona Lisa.The renaissance period had a deep effect on European culture development. Having its beginnings in Italy, by the 16th century, it had spread to the rest of Europe. Its influence was felt in different fields such as philosophy, literature, religion, science, politics, and, of course, art. The scholars of the renaissance period applied the humanist method in every field of study, and wanted human emotion and realism in art.Renaissance scholars studied the ancient Latin and Greek texts, searching the monastic(修道院的)libraries of Europe for works of ancient times that had become obscure, in their hunt for improving and perfecting their worldly knowledge. This was completely different from the religion that Christianity(基督教)stressed. However, that does not mean that they refused Christianity. In fact, much of the greatest works of the renaissance period was devoted to it, with the church supporting a lot of the works of renaissance art. However, there were slight changes in the manner in which the scholars began to treat religion, which affected the cultural life of the society, which in turn influenced the artists of that period and therefore was reflected in their art.In Raphaels School of Athens, for example, some well-known people were described as classical scholars, with Leonardo da Vinci being given as much importance as Plato in his time. Giotto di Bondone, 12671337, a Florentine, who is regarded as the greatest Italian painter just earlier than the renaissance period, is thought to be the first artist who treated a painting as a window into space.However, it was only after the writings of Filippo Brunelleschi, 13771446, who is considered the first great builder of the Italian Renaissance, that perspective was formally accepted as an artistic technique.【文章大意】文章介绍了文艺复兴的发源地意大利在当时的背景下的文化特色和相关艺术家在这个时期的作用。1. What makes Italy stand out in a way in world history?A. Its artists during the Renaissance were numerous.B. It was the center of the European countries.C. It had Leonardo da VincisMona Lisa.D. It was the home to the Renaissance.【解析】选D。推理判断题。第二段第二句话的beginnings in Italy, by the 16th century, it had spread to the rest of Europe说明意大利正是文艺复兴的发源地, 从而影响整个欧洲。2. The underlined word“obscure”in Paragraph 3 most probably means“”.A. meaningless and hard to recognizeB. clear and meaningful to guide peopleC. unclear and difficult to understand or seeD. easy to understand but having little meaning【解析】选C。词义猜测题。该题根据语境结合选项进行猜测。句中的the monastic说明这些资料的来源, 和宗教有关的应该是较难理解的, works of ancient times也说明了这一点。3. When was perspective officially received during the Renaissance?A. After the completion of Leonardo da Vincis Mona Lisa.B. After Leonardo da Vincis being compared to Plato.C. After Giotto di Bondones paintings were respected.D. After Filippo Brunelleschis completing his writings.【解析】选D。细节理解题。最后一段的强调结构里的被强调部分就是本题的解题线索。4. The passage aims to tell us.A. Italys renaissance art and artistsB. the famous artists in Italys historyC. Italys influence on the world in cultureD. the hardships during the renaissance in Italy【解析】选A。主旨大意题。文章是围绕着意大利在文艺复兴中的文化发展和相关的艺术家展开的。阅读理解。阅读下列短文, 从给的四个选项 (A、B、C和D) 中, 选出最佳选项。(原创)“Did you come alone or with your parents? ”When Tsinghua Universitys new 2020 freshmen arrived on campus late last month, the first question they were faced with at the registration desk was the above. According to statistics, we know that more than half of the 539 students came alone. Chen Jining, president of Tsinghua University, encouraged them to“start this new adventure by standing on your own two feet”.To help freshmen grow up, some universities have thought of new methods. At Tsinghua, for example, freshmen need to register and find their dormitory by themselves. The process requires two to three hours, during which volunteers take parents on a tour of the campus. At Zhejiang University, a banner hanging in the information center says“Parents let go please; let us guide your children. ”“Often parents like to do things or make decisions for their children. In their eyes, children never grow up, ”said Lu Guodong, dean(系主任)of undergraduate studies at Zhejiang University. “But at university, growing up is the goal for all students. Growing up is the biggest success. In China, students grow up too slowly as parents are always in charge. Students never think about what path they should take and why, ”he said.Zhang Yanxue, a senior student studying Chinese language and literature at the Communication University of China, is president of the Self-improvement Society. Although most students can finish the registration process by themselves, their parents usually prefer accompanying them to the university. “This is the third time Ive welcomed freshmen and I didnt see much change in that regard, ”Zhang said. “The number of students who came alone is the same as in previous years. ”Sometimes, however, the distance between university and home is so great that many parents are too worried to let their children travel alone. To reassure parents, Renmin University of China introduced a new method. It asks senior students to return to their hometown and accompany freshmen back to the campus. This helps freshmen get used to living independently.“Students should have an independent character and a dream. Learning how to use that independent character to achieve their dreams and finish tasks assigned by the country is very important, ”said Tsinghua University President Chen.【文章大意】9月第一周, 各大高校已陆续进入开学季。近日, 一些提倡新生独立报到的举措引发公众热议。有人认为这是新生学习独立的第一步, 很有教育意义。1. How many universities are mentioned in the passage?A. 4. B. 3. C. 5. D. 6.【解析】选A。细节理解题。第一段中的Tsinghua University; 第二段中的Zhejiang University; 第三段中的the Communication University of China; 第四段中的Renmin University of China。2. Whats the main idea of the passage?A. Tsinghua University has thought of new methods to help freshmen grow up.B. Universities take measures to help freshmen register.C. Universities help freshmen to be independent.D. University students lack independence.【解析】选C。主旨大意题。A项为原文事实; B项以偏概全; D项只是阐述了一个存在的现象和事实; 整篇文章论述了几所大学在开学之初采取各种措施帮助新生提高独立自主的能力, 故C项正确。3. What is Zhang Yanxue according to the passage?A. Reporter. B. Headmaster.C. Teacher. D. Student.【解析】选D。细节理解题。通过第三段第一句话可知。4. What can we learn from the passage?A. University freshmen lack independence.B. Parents do what they can do for their children.C. We should learn to practice our independence in daily life.D. Teachers pay no attention to students character training.【解析】选C。推理判断题。A、B两项只是阐述了一个存在的现象和事实; D项在原文中没有涉及; 只有C项与文章主题一致。【2020高考英语湖北省八校联考】阅读下列短文,从每篇短文后所给各题的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。Many skilled young people are being forced into part-time and unskilled work, the report says. It warns of a crisis with more than six million people so disillusioned they have given up looking for work. The ILO(International Labor Organization)wants governments to make job creation a priority. It wants more training schemes, and also tax breaks for employers.The youth unemployment crisis can be beaten but only if job creation for young people becomes a key priority in policymaking and private sector investment picks up significantly, said Jose Manuel Salazar-Xirinachs, executive director of the ILOs employment sector.Since 2020, the number of young people without jobs has risen by four million - up from less than 12%, the Global Employment Trends for Youth Report says. Almost 13% of people aged between 15 and 24 - or almost 75 million - have no work, although this is slightly down on its peak in 2020.In the European Union, one in five young people are looking for work, the report claims. Some 27.9% of youths were unemployed in North Africa last year a rise of five percentage points on 2020. In the Middle East, the figure stood at 26.5% in the reports regional breakdown. Even in East Asia, perhaps the most economically active region, the unemployment rate was 2.8 times higher for young people than for adults, the report said.But, the ILO report reveals, the true picture of youth unemployment is even more pessimistic. Many young people are extending their time in higher education because they cannot find jobs. Others are taking part-time unskilled work because they cannot find work in the fields they trained for.The ILO says that more than six million young people worldwide have given up looking for work and are becomingly increasingly detached from society. By not using their skills they are losing them, the report says, and if there is no improvement in the jobs market soon, they may be not only unemployed, but unemployable.The ILO suggests offering tax breaks to businesses hiring young people and offering more programmes to help kick-start careers.63. Which of the following is true according to Jose Manuel Salazar-Xirinachs?A. Since 2020, the number of young people out of job has risen to 4 million.B. Nearly 13% of the young people have no work.C. Job creation should be made a key priority in policymaking.D. The youth unemployment rate can never go down.64. The various figures in paragraph 3 and 4 were used to show_.A. The employment situation is serious only in the European UnionB. The global youth employment situation is depressingC. East Asia enjoys a high youth employment rateD. Compared with the situation in 2020, the youth employment in 2020 is slightly better65. According to ILO, the following are caused by high youth unemployment rate except_.A. The government calls on young people to take up whatever job is availableB. Many young people are making their time in higher education longerC. Some young people are taking part-time unskilled workD. Many young people have given up looking for work66. The ILO offered many solutions to the crisis of youth unemployment, including_.a. making job creations a priority b. more training schemesc. encouraging public investment d. tax breaks for employerse. offering more entrepreneurship programmes to help start careersA. a b c e B. b c d e C. a c d e D. a b d e【参考答案】63-66CBAD【2020高考英语湖北省八校联考】阅读下列短文,从每篇短文后所给各题的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。The issue of privacy versus openness is a paradox, particularly when it comes to the American home. “Lots” or “yards” (gardens) can be large and many are not enclosed by the walls, fences or hedges so popular in other cultures. Similarly, “window treatments” frame the window. but the use of European-style net curtains to screen out nosy neighbors is rare. In the same style, first-time visitors to an American home may be proudly given the full tour; even walk-in closets and en suite bathrooms are not considered off-limits. They may also be encouraged to help themselves to a soda from the fridge. All this gives an impression of openness.Yet Americans do value their personal space and privacy. A Brazilian expatriate (侨民) who dropped in on her usually friendly Connecticut neighbors unannounced got the clear impression she should have called first. Similarly while a typical suburban home features large, shared areas, such as an open-plan kitchen and family room or “den”, ample private space is also allowed in the floor plan. A visit to a family home in the evening would likely find the family members dispersed, each independently watching TV, on the phone, surfing the Internet, or otherwise recharging batteries in the privacy of their own bedroom.American individualism, expansiveness, and abundance are expressed in lifestyle. Despite the fact that the average household size has declined over the past thirty years from3.1 people to 2.6 people per household, the average size of a new family home increased during the same period from 1,500 to 2,200 square feet.A common observation is just how outsized everything is. The beds are king-sized, the TVs have giant screens, the burgers are “whoppers (庞然大物),” appliances are “industrial” size. The largest popcorn or soda at the movies can be “supersized.” Closets are “walk in,” and some cars are the size of a military vehicle.67. The passage suggests that Americans_.A. are rich enough to afford large size houses and luxurious electricity appliancesB. are very shy when talking about keeping their privacy and their personal spaceC. would like to express their lifestyles in public to show them offD. enjoy openness as well as individualism although they seem to contradict each other68.Why can we say that American individualism, expansiveness, and abundance are expressed in their lifestyle?A. Because the average size of a new house has increased during the past thirty years.B. Because Americans often use European-style net curtains to screen out nosy neighbors.C. Because many houses are equipped with walk-in closets.D. Because the house size, outsized household furniture and independent living habits have proved it.69. The underlined phrase in the passage means_.A. filling a battery with electrical powerB. recovering your strength and energy by resting for a whileC. changing your batteries againD. obtaining new batteries because old ones are running out70. According to the passage, if you drop in on an American family which is usually friendly to you in the evening, you_.A. will be deeply impressed by their family get-together sceneB. will be invited to a party which is well-preparedC. will find family members scattered, and enjoying themselves individuallyD. will be warmly welcomed even if they dont get informed of your visit earlier【参考答案】67-70DDBC【2020届江苏省南京市金陵中学高三第四次模拟考试)】请认真阅读下面短文, 从短文后各题所给的A、B、C、D 四个选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。“Kevin, we are getting a divorce,” said my mother. My heart plunged. I was 9 years old and I thought that my life was going to 36 . My brother and I were going to move with my mother to southern California. My dad was to 37 in New Jersey because of work. My family was splitting apart.Now that my mom is a single parent, I do my own 38 , make dinner and do extra chores around the house. 39 it was hard at first, I now recognize the positive 40 that this responsibility had on me. My mother gave me these chores and duties so that I would learn to become 41 and trustworthy.I strive to display these 42 in all aspects of my life, and have seen the benefits. When I was only 11 years old, my 43 told me that he was selecting me as soccer team captain because of my determination and ability to get my teammates to 44 themselves. We lost the championship, but I won the 45 play award for keeping my team together.I am always 46 to be an individual and not participate in anything that I feel is wrong. I am, for example, extremely proud of my decision not to drink alcohol. 47 , I dont feel the need to drink to have fun, and I stand by my decision even when others try to 48 me.My mom and dad both found new 49 and happily remarried. I am 50 close to my father, even though he lives 4,800 km away. I thought my parents divorce was going to be the worst thing that 51 happened to me. Ironically (讽刺的是), it turned out to be the 52 . I wasnt willing to let it ruin my life without putting up a fight, and 53 was my family.At age 9, I struggled with the confusion and 54 of divorce. Today, at age 16, I understand that 55 can bring opportunity and success, and that hard work, determination a

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论