




已阅读5页,还剩115页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
2016年高考题1.【2016全国新课标I】BGrandparents Answer a CallAs a third generation native of Brownsville, Texas, Mildred Garza never pleased move away,. Even when her daughter and son asked her to move to San Antonio to help their children, she politely refused . Only after a year of friendly discussion did Ms Gaf finally say yes. That was four years ago. Today all three generations regard the move to a success, giving them a closer relationship than they would have had in separate cities.No statistics show the number of grandparents like Garza who are moving closer to the children and grandchildren. Yet there is evidence suggesting that the trend is growing. Even President Obamas mother-in-law, Marian Robinson, has agreed to leave Chicago and into the White House to help care for her granddaughters. According to a study grandparents com. 83 percent of the people said Mrs. Robinson s decision will influence the grandparents in the American family. Two-thirds believe more families will follow the example of Obamas family.“in the 1960s we were all a little wild and couldnt get away from home far enough fast enough to prove we could do it on our own,” says Christine Crosby, publisher of grate magazine for grandparents .We now realize how important family is and how important” to be near them, especially when youre raining children.”Moving is not for everyone. Almost every grandparent wants to be with his or her grandchildren and is willing to make sacrifices, but sometimes it is wiser to say no and visit frequently instead. Having your grandchildren far away is hard, especially knowing your adult child is struggling, but giving up the life you know may be harder.25. Why was Garzas move a success?AIt strengthened her family ties. BIt improved her living conditions.CIt enabled her make more friends.DIt helped her know more new places.26.What was the reaction of the public to Mrs. Robinsons decision?A17% expressed their support for it.BFew people responded sympathetically.C83% believed it had a bad influence.DThe majority thought it was a trend.27. What did Crosby say about people in the 1960s?AThey were unsure of raise more children.BThey were eager to raise more children.CThey wanted to live away from their parents.DThey bad little respect for their grandparent.28.What does the author suggest the grandparents do in the lasr paragraph? A. Make decisions in the best interests of their own B. Ask their children to pay more visits to them C. Sacrifice for their struggling children D. Get to know themselves better【答案】25-28. A D C A考点:社会生活类短文阅读【技巧点拨】推理判断题属于主观题,是层次较高的题目。此类题要求通过文章中的文字信息,上下文逻辑关系及事物的发展变化等已知的信息,推断出作者暗含的意思。解题关键要注意表明作者观点、立场的动词、名词、形容词和副词等。28题中则根据it is wiser to say no推断出作者的立场。2.【2016全国新课标I】DThemeaningofsilencevariesamongculturalgroups.Silencesmaybethoughtful,ortheymaybeemptywhenapersonhasnothingtosay.Asilenceinaconversationmayalsoshowstubbornness,orworry.Silencemaybeviewedbysomeculturalgroupsasextremelyuncomfortable;thereforeattemptsmaybemadetofilleverygap(间隙)withconversation.Personsinotherculturalgroupsvaluesilenceandviewitasnecessaryforunderstandingapersonsneeds.ManyNativeAmericansvaluesilenceandfeelitisabasicpartofcommunicatingamongpeople,justassometraditionalChineseandThaipersonsdo.Therefore,whenapersonfromoneoftheseculturesisspeakingandsuddenlystops,whatmaybeimplied(暗示)isthattheperson wants the listener to consider what has been said before continuing. In these cultures, silence is a call for reflection.Other cultures may use silence in other ways, particularly when dealing with conflicts among people or in relationships of people with different amounts of power. For example, Russian, French, and Spanish persons may use silence to show agreement between parties about the topic under discussion. However, Mexicans may use silence when instructions are given by a person in authority rather than be rude to that person by arguing with him or her. In still another use, persons in Asian cultures may view silence as a sign of respect, particularly to an elder or a person in authority.Nurses and other care-givers need to be aware of the possible meanings of silence when they come across the personal anxiety their patients may be experiencing. Nurses should recognize their own personal and cultural construction of silence so that a patients silence is not interrupted too early or allowed to go on unnecessarily. A nurse who understands the healing(治愈) value of silence can use this understanding to assist in the care of patients from their own and from other cultures.32. What does the author say about silence in conversations?A. It implies anger.B. It promotes friendship.C. It is culture-specific.D. It is content-based.33. Which of the following people might regard silence as a call for careful thought?A. The Chinese.B. The French.C. The Mexicans.D. The Russians.34. What does the author advise nurses to do about silence?A. Let it continue as the patient pleases.B. Break it while treating patients.C. Evaluate its harm to patients.D. Make use of its healing effects.35. What may be the best title for the text?A. Sound and SilenceB. What It Means to Be SilentC. Silence to Native AmericansD. Speech Is Silver; Silence Is Gold【答案】32-35.C A D B考点:社会生活类短文阅读3.【2016全国新课标II】DA new collection of photos brings an unsuccessful Antarctic voyage back to life.Frank Hurleys pictures would be outstanding-undoubtedly first-rate photo-journalism-if they had been made last week. In fact, they were shot from 1914 through 1916, most of them after a disastrous shipwreck(海滩), by a cameraman who had no reasonable expectation of survival. Many of the images were stored in an ice chest, under freezing water, in the damaged wooden ship. The ship was the Endurance, a small, tight, Norwegian-built three-master that was intended to take Sir Ernest Shackleton and a small crew of seamen and scientists, 27 men in all, to the southernmost shore of Antarcticas Weddell Sea. From that point Shackleton wanted to force a passage by dog sled(雪橇) across the continent. The journey was intended to achieve more than what Captain Robert Falcon Scott had done. Captain Scott had reached the South Pole early in 1912 but had died with his four companions on the march back. As writer Caroline Alexander makes clear in her forceful and well-researched story The Endurance, adventuring was even then a thoroughly commercial effort. Scotts last journey, completed as be lay in a tent dying of cold and hunger, caught the worlds imagination, and a film made in his honor drew crowds. Shackleton, a onetime British merchant-navy officer who had got to within 100 miles of the South Pole in 1908, started a business before his 1914 voyage to make money from movie and still photography. Frank Hurley, a confident and gifted Australian photographer who knew the Antarctic, was hired to make the images, most of which have never before been published.13. What do we know about the photos taken by Hurley? A. They were made last week B. They showed undersea sceneries C. They were found by a cameraman D. They recorded a disastrous adventure14. Who reached the South Pole first according to the text? A. Frank Hurley B. Ernest Shackleton C. Robert Falcon Scott D. Caroline Alexander15. What does Alexander think was the purpose of the 1914 voyage? A. Artistic creation B. Scientific research C. Money making D. Treasure hunting【答案】13. D 14. C 15. C 34.C 细节理解题。根据第三段最后一句“Captain Scott had reached the South Pole.”可知到达南极的是Captain Scott。故C项正确。35.C 细节理解题。根据文章倒数第二句“Shackleton, a onetime British merchant-navy officer who had got to within 100 miles of the South Pole in 1908, started a business before his 1914 voyage to make money from movie and still photography.”可知Alexander认为他的这次航行就是为了挣钱。故C项正确。3.无中生有。干扰项往往是生活的基本常识和普遍接受的观点,但在原文中并无相关的信息支持点,这种选项的设置往往与问题的设问毫不相干。4.以偏概全。考生在做猜测文章中心思想、给文章添加标题或判断推理题时,往往会犯以偏概全的错误。产生这类错误的原因是考生受思维定势的影响或考虑不周,以局部代替整体。其具体表现为合理关联与不合理关联、准确概括与不准确概括之间的错位。不合理关联就是表层理解与深层理解相混淆。表层理解是对文章中客观事实的感知和记忆,往往是文章直接表述的结论;深层理解则是对文章中的客观事实进行逻辑推理、总结或概括后得出的结论。不准确概括是指不能准确地按题目要求概括或提取文中的表层或深层信息。考点:考查记叙文阅读4.【2016全国新课标III】B On one of her trips to New York several years ago, Eudora Welty decided to take a couple of New York friends out to dinner. They settled in at a comfortable East Side cafe and within minutes, another customer was approaching their table.“Hey, arent you from Mississippi?” the elegant, white-haired writer remembered being asked by the stranger. “Im from Mississippi too.”Without a second thought, the woman joined the Welty party. When her dinner partner showed up, she also pulled up a chair.“They began telling me all the news of Mississippi,” Welty said. “I didnt know what my New York friends were thinking.”Taxis on a rainy New York night are rarer than sunshine. By the time the group got up to leave, it was pouring outside. Weltys new friends immediately sent a waiter to find a cab. Heading back downtown toward her hotel, her big-city friends were amazed at the turn of events that had changed their Big Apple dinner into a Mississippi.“My friends said: Now we believe your stories,” Welty added. “And I said: Now you know. These are the people that make me write them.”Sitting on a sofa in her room, Welty, a slim figure in a simple gray dress, looked pleased with this explanation.“I dont make them up,” she said of the characters in her fiction these last 50 or so years. “I dont have to.”Beauticians, bartenders, piano players and people with purple hats, Weltys people come from afternoons spent visiting with old friends, from walks through the streets of her native Jackson, Miss., from conversations overheard on a bus. It annoys Welty that, at 78, her left ear has now given out. Sometimes, sitting on a bus or a train, she hears only a fragment(片段) of a particularly interesting story.5.What happened when Welty was with her friends at the cafe?A. Two strangers joined her.B. Her childhood friends came in. C. A heavy rain ruined the dinner.D. Some people held a party there.6.The underlined word “them” in Paragraph 6 refers to Weltys.A. readers B. parties C. friends D. stories7.What can we learn about the characters in Weltys fiction? A. They live in big cities. B. They are mostly women. C. They come from real life. D. They are pleasure seekers.【答案】5.A6.D7.C7.C推理判断题。根据“I dont make them up”和“Weltys people come from afternoons spent visiting with old friends, from walks through the streets of her native Jackson, Miss., from conversations overheard on a bus.”可知,Welty小说里的人物并非虚构的,他们都来源于现实的生活,故选C。考点:故事类短文阅读【名师点睛】猜词技巧:阅读理解的测试中经常有猜测词、短语、习语意义的题目,这些词、短语、习语要么是生词,要么是熟词新义,单靠平时积累是不够的,还要掌握一定的做题技巧。总结如下:(1)根据构词法(转化、合成、派生)进行判断。(2)根据文中的定义、解释猜生词;利用事例或解释猜生词;利用重复解释的信息猜生词。(3)根据上下文的指代关系进行选择:文章中的代词it,that,he,him或them可以指上文提到的人或物,其中it和that还可以指一件事。第6题就是属于对指代关系进行判断。(4)根据转折或对比关系进行判断:根据上下句的连接词,如but,however,otherwise等就可以看到前后句在意义上的差别,从而依据某一句的含义,来确定另一句的含义。(5)根据因果关系进行判断:俗话说,“有因必有果,有果必有因”。根据原因可以预测结果,根据结果也可以找出原因。(6)根据同位关系进行判断:阅读中有时出现新词、难词,后面就跟着一个同位语,对前面的词进行解释,有时这种解释也用连词“or”连接。5.【2016全国新课标III】CIf you are a fruit groweror would like to become onetake advantage of Apple Day to see whats around. Its called Apple Day but in practice its more like Apple Month. The day itself is on October 21, but sinceit has caught on, events now spread out over most of October around Britain. Visiting an apple event is a good chance to see, and often taste, a wide variety of apples. To people who are used to the limited choice of apples such as Golden Delicious and Royal Gala in supermarkets, it can be quite an eye opener to see the range of classical apples still in existence, such as Decio which was grown by the Romans. Although it doesnt taste of anything special, its still worth a try, as is the knobbly(多疙瘩的) Cats Head which is more of a curiosity than anything else. There are also varieties developed to suit specific local conditions. One of the very best varieties for eating quality is Orleans Reinette, but youll need a warm, sheltered place with perfect soil to grow it, so its a pipe dream for most apple lovers who fall for it. At the events, you can meet expert growers and discuss which ones will best suit your conditions, and because these are family affairs, children are well catered for with apple-themed fun and games. Apple Days are being held at all sorts of places with an interest in fruit, including stately gardens and commercial orchards(果园).If you want to have a real orchard experience, try visiting the National Fruit Collection at Brogdale, near Faversham in Kent.8.What can people do at the apple events? A. Attend experts lectures. B. Visit fruit-loving families. C. Plant fruit trees in an orchard. D. Taste many kinds of apples.9.What can we learn about Decio?A. It is a new variety. B. It has a strange look. C. It is rarely seen now. D. It has a special taste.10.What does the underlined phrase “a pipe dream” in Paragraph 3mean? A. A practical idea. B. A vain hope.C.A brilliant plan. D. A selfish desire.11.What is the authors purpose in writing the text?A. To show how to grow apples.B .To introduce an apple festival.C. To help people select apples.D. To promote apple research.【答案】8.D9.C10.B11.B11.B写作意图题。根据第一段“if you are a fruit groweror would like to become onetake advantage of Apple Day to see whats around. ”和最后一段“If you want to have a real orchard experience, try visiting the National Fruit Collection at Brogdale, near Faversham in Kent.”可知,作者向读者介绍了一个节日Apple Day,并推荐人们参加这个节日,故选B。考点:生活故事类短文阅读2、该类文章语言流畅、有趣,命题往往从故事的情节、人物或事件之间的关系、作者的意图和态度、故事的前因和后果等方面入手,考查学生对细节的辨认能力以及推理判断能力。这类文章同学们常有文章易懂,题目不易做的感觉。要注意培养自己快速阅读的习惯。切不可在个别难懂的词句上停留太久,耽误时间。3、对整篇短文内容有了一定的了解后,要马上看短文后的问题,带着问题去选择或判断答案。要确定所需查找的信息范围,并注意所查找信息的特点。例如:如果问题或选项涉及到人名、地名,就应该找首字母大写的单词;如果问题或选项涉及时间、日期、数字,就应该寻找具体的数据。6.【2016全国新课标III】DBad news sells. If it bleeds, it leads. No news is good news, and good news is no news. Those are the classic rules for the evening broadcasts and the morning papers.But now that information is being spread and monitored(监控) in different ways, researchers are discovering new rules. By tracking peoples e-mails and online posts, scientists have found that good news can spread faster and farther than disasters and sob stories. “The if it bleeds rule works for mass media,” says Jonah Berger, a scholar at the University of Pennsylvania. “They want your eyeballs and dont care how youre feeling. But when you share a story with your friends, you care a lot more how they react. You dont want them to think of you as a Debbie Downer.” Researchers analyzing word-of-mouth communicatione-mails, Web posts and reviews, face-to-face conversationsfound that it tended to be more positive than negative(消极的), but that didnt necessarily mean people preferred positive news. Was positive news shared more often simply because people experienced more good things than bad things? To test for that possibility, Dr. Berger looked at how people spread a particular set of news stories: thousands of articles on The New York Times website. He and a Penn colleague analyzed the “most e-mailed” list for six months. One of his first findings was that articles in the science section were much more likely to make the list than non-science articles. He found that science amazed Times readers and made them want to share this positive feeling with others. Readers also tended to share articles that were exciting or funny, or that inspired negative feelings like anger or anxiety, but not articles that left them merely sad. They needed to be aroused(激发) one way or the other, and they preferred good news to bad. The more positive an article, the more likely it was to be shared, as Dr. Berger explains in his new book, “Contagious: Why Things Catch On.” 12 .What do the classic rules mentioned in the text apply to?A. News reports. B. Research papers.C.Private e-mails. D. Daily conversations13.What can we infer about people like Debbie Downer?A. Theyre socially inactive.B. Theyre good at telling stories.C. Theyre inconsiderate of others.D. Theyre careful with their words.14.Which tended to be the most e-mailed according to Dr. Bergers research?A . Sports new. B. Science articles.C. Personal accounts. D. Financial reviews.15 .What can be a suitable title for the text?A. Sad Stories Travel Far and WideB .Online News Attracts More PeopleC. Reading Habits Change with the TimesD. Good News Beats Bad on Social Networks【答案】12.A13.C14.B15.D14.B细节理解题。根据第三段“articles in the science section were much more likely to make the list than non-science articles”可知,科技类的文章比非科技类的更有可能被人们讨论,故选B。15.D选择最佳标题。根据第一段“By tracking peoples e-mails and online posts, scientists have found that good news can spread faster and farther than disasters and sob stories.”可知,好消息在网络上传播得更快,影响更深远;说明文章主要讲的是好消息通过网络的传播,故选D。考点:风俗文化类短文阅读【名师点睛】主旨大意题主要考查学生把握全文主题和理解中心思想的能力。根据多年的备考及高考实践,这类题目考察的范围是:基本论点、文章标题、主题或段落大意等。它要求考生在理解全文的基础上能较好地运用概括、判断、归纳、推理等逻辑思维方法,对文章进行高度概括或总结,属于高层次题。选择“主题”旨在考查考生是否掌握了所读文章的主要内容或主旨,通常用词、短语或句子来概括。常见的提问方式有:1. What is the main / general idea of this text?2. What is mainly discussed in this passage?3. What is the text mainly about?4. This text mainly tells us _.5. This passage mainly deals with _.6. The main idea of this passage may be best expressed as_.选择“标题”则是让考生给所读的文章选择一个合适的标题。通常标题由一个名词或名词短语充当,用词简短、精练。常见的提问方式有:7.【2016北京】ADear Alfred, I want to tell you how impo
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025复旦大学附属中山医院厦门医院长期招聘高层次人才25人(福建)考前自测高频考点模拟试题及答案详解(新)
- 2025河南省职工医院护理人员招聘60人考前自测高频考点模拟试题参考答案详解
- 2025河南鹤壁市市直单位第一批公益性岗位招聘26人考前自测高频考点模拟试题附答案详解
- 2025贵州毕节市七星关区招聘城市社区工作者186人模拟试卷及完整答案详解
- 2025年中国化妆品级补骨脂酚行业市场分析及投资价值评估前景预测报告
- 2025年湖南益阳市交通投资运营集团有限公司下属子公司公开招聘(第一批)模拟试卷及答案详解(易错题)
- 2025年甘肃省武威市事业单位已发布模拟试卷及答案详解(夺冠系列)
- 2025湖北交投集团部分中层管理岗位竞聘上岗20人模拟试卷及参考答案详解一套
- 2025广东广州市公安局招聘辅警48人模拟试卷有完整答案详解
- 2025湖南张家界市永定区发展和改革局招聘公益性岗位人员1人考前自测高频考点模拟试题附答案详解(黄金题型)
- 钢构雨棚拆除施工方案
- 报任少卿书课件
- 2025年道教传度考试题及答案
- 河南省新未来2026届高三上学期9月联合测评政治试卷(含答案)
- 暖通工程 安全技术交底
- 安全生产大学习、大培训、大考试考试试题(含答案)
- 2025年新债转股增资扩股协议书
- 四川省成都中考英语考试试题试卷解析
- NB/T 11636-2024煤矿用芳纶织物芯阻燃输送带
- 2025成人高考政治真题及答案
- 2025年广元客运从业资格证考试题库
评论
0/150
提交评论