上海市黄浦区2020届高三英语二模考试试题含解析_第1页
上海市黄浦区2020届高三英语二模考试试题含解析_第2页
上海市黄浦区2020届高三英语二模考试试题含解析_第3页
上海市黄浦区2020届高三英语二模考试试题含解析_第4页
上海市黄浦区2020届高三英语二模考试试题含解析_第5页
已阅读5页,还剩27页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、上海市黄浦区2020届高三英语二模考试试题(含解析)i.listening comprehensionsection adirections: in section a, you will hear ten short conversations between two speakers. at the end of each conversation, a question will be asked about what was said. the conversations and the questions will be spoken only once. after you hea

2、r a conversation and the question about it, read the four possible answers on your paper, and decide which one is the best answer to the question you have heard.1.【此处可播放相关音频,请去附件查看】a. in an art gallery.b. in a classroom.c. in a railway stationd. in a ward.【答案】d【解析】【原文】w:excuse me,sir.visiting hours

3、are over.your wife must get some rest.m:oh, i'm sorry,doctor.i didn't hear the bell,or i would have left earlier.q:where does the conversation most probably take place?2.【此处可播放相关音频,请去附件查看】a. 5 weeks.b. 15 weeks.c. 20 weeks.d. 25 weeks.【答案】c【解析】【原文】m: how are you getting along with the advanc

4、ed english course?w:thank goodness,it's almost over.i've finished 3/4 of the classes and now only 5 weeks left.q:how long does the advanced english course last?3.【此处可播放相关音频,请去附件查看】a. a chinese restaurant.b. bill's company.c. gold road.d. the ground theatre.【答案】d【解析】【原文】w:bill,i'll go

5、 to the ground theatre tonight,but i've never been there before.it's said gold road is close to it.and i remember your company is on that road,isn't it?m:ground theatre?actually,it is just next to a chinese restaurant,five minutes' walk from gold road.q:.where is the woman going toni

6、ght?4.【此处可播放相关音频,请去附件查看】a. egg.b. fish.c. porkd. steak【答案】b【解析】【原文】m:are you ready to order?what sort of food do you like? are you a vegetarian or do you have any special food requirements?w.i am not a vegetarian.but i do not eat any meat.i really like seafood.q:which food is the woman most probably

7、 going to order?5.【此处可播放相关音频,请去附件查看】a. what the department library offers.b. where the man can find what he wants.c. what professional articles the man needs.d. where general books are available.【答案】b【解析】【原文】w:since you want to find professional articles in a certain field,you'd better use the d

8、epartment library.here you can borrow some general books,like novels,and text books,etc.m:i guess i might as well go to the department library.q:what are the two speakers mainly talking about?6.【此处可播放相关音频,请去附件查看】a. have a job interview.b. make ant advertisement.c. open the letter box.d. buy a copy o

9、f daily mail.【答案】a【解析】【原文】m hello,i'm calling to ask about the position advertised in friday's daily mail.w:yes.the position is still open. you could come over and have a talk with us.q:what will the man most probably do next?7.【此处可播放相关音频,请去附件查看】a. he will hand it in tomorrow.b. it's a d

10、ifficult job for him.c. it's about a strike.d. he'll consult his friend about it.【答案】b【解析】【原文】w:now you want to consult me about your class presentation.you're due to give it in next week,aren't you?m:that's right,madam. and i'm really strugglingq:what does the man imply abou

11、t his class presentation?8.【此处可播放相关音频,请去附件查看】a. work with her colleagues.b. make coffee for others.c. stay alone in the office.d. socialize with her co-workers.【答案】d【解析】【原文】m:what do you usually do in the lunch hour?w:i used to have lunch alone,but now,i like to make it more social,to have a coffee,

12、and things like that,so i often go with colleagues from work.q:what does the woman usually do in the lunch hour?9.【此处可播放相关音频,请去附件查看】a. students prefer living out of town.b. it's impossible to find an ideally located town.c. they have the flat that will satisfy the woman.d. he will make sure wher

13、e the vacancies are.【答案】c【解析】【原文】w:i'm looking for a flat.do you have any recommendation for students like me? it will be better if it is located out of town.m:we have more vacancies out of townq:what does the man mean?10.【此处可播放相关音频,请去附件查看】a. he often goes back home late for dinner.b he shares s

14、ome of the household duties.c. he dines out with friends from time to time.d. he cooks dinner for the family occasionally.【答案】a【解析】【分析】【详解】m:please come in.i'm just getting ready to go home.susan is expecting me for dinner.i want it to be on time for a change.w:look,i'm terribly sorry to dro

15、p in at this time on friday,paul.but it is rather important.q:what can be learned about paul from the conversation?section bdirections: in section b, you will hear several passages and longer conversations, after each passage or conversation, you will be asked several questions. the passages and the

16、 conversations will be read twice, but the questions will be spoken only once. when you hear a question, read the four possible answers on your paper and decide which one is the best answer to the question you have heard.questions are based on the following passage.11. a. to follow the popular trend

17、. b. to enjoy relaxing atmosphere.c. to experience a different lifestyle. d. to consume a tour package.12. a. convenience. b. price. c. privacy. d. time.13. a. b &b places. b. flats. c. hotels. d. youth hostels.questions are based on the following passage.14. a. cooperation skills. b. reasoning

18、skills.c. searching skills. d. surgery skills.15. a. casual. b. doubtful. c. neutral. d. supportive.16. a. playing games in the real world. b. concentrating on study.c. applying game skills to work. d. thinking about career prospects.questions are based on the following passage.17. a. 12%. b.40% c.

19、72%. d.80%.18. a. they are easy to take care of. b. they grow vigorously in gardens.c. they require specific commitment. d. they are helpful for economy.19. a. it multiplies shopping trips. b. it is a waste of energy.c. it encourages fertilizer use. d. it increases the demand for plastic.20. a. impa

20、cts and approaches of pollution.b. founders and missions of a community.c. benefits and problems of houseplants.d. studies and worries of an initiative.ii. grammar and vocabularysection adirections: after reading the passage below, fill in the blanks to make the passage coherent and grammatically co

21、rrect. for the blanks with a given word, fill in each blank with the proper form of the given word; for the other blanks, use one word that best fits each blank.lego wants your old legos backif you have a box of old lego bricks sitting unused in a garage, lego now wants them back. in a new program,

22、consumers in the u.s. can dump old bricks in a box, print a free shipping label, and send them off to give back box, a social enterprise_11_ will clean the toys and repackage them for teach for america and the boys and girls club of boston. “the classic lego brick is made from a tough material_12_ (

23、call) abs, and the toys can be played with for decades without breaking. its already fairly common, of course, that legos _13_ (hand) down from one child to another.” says tim brooks, vice president of corporate responsibility at lego group.the company looked for a partner that could process the use

24、d toys while_14_ (maintain) legos standard of quality. “we want to make sure that all kids are getting a great experience,” he says. “you shouldnt get a really inferior experience _15_ the bricks are donated. if the program goes well,” brooks says, it _16_ expand.he sees it_17_ one version of the ci

25、rcular economy, a system of keeping materials in use-and argues that the toys themselves illustrate the idea of the circular economy. “you can build a rocket and then you can take _18_ apart and build a ship, or a car, or a house, or _19_ you like,” brooks says. as toys are reused, thats another cir

26、cular system. we intend_20_ (show) that great quality toys like lego can be used in lots of repeating circles-used, reused, donated, used, reused, donated.”【答案】11. that/which 12. called 13. are handed 14. maintaining 15. although 16. may/might 17. as 18. it/that 19. whatever 20. to show【解析】这是一篇说明文。文

27、章介绍了一个新项目,项目的目的是重复利用像乐高这样高质量的玩具。【11题详解】考查定语从句。句意:在这个新项目中,美国的消费者可以将旧砖块倒进箱子里,打印上免费送货标签,然后把他们送去give back box,这是一个社会企业,会清理这些玩具,为美国和波士顿男孩女孩俱乐部重新打包。分析句子可知,空白处引导限定性定语从句,先行词是a social enterprise,从句用关系代词that/which引导,故填that/which。【12题详解】考查过去分词。句意:经典的乐高积木由坚硬的材料制作,被称为abs,这些玩具可以玩几十年不坏。分析句子可知,is made是句子的谓语,call要用非

28、谓语形式;call与逻辑主语material 间是被动关系,用过去分词做后置定语,故填called。【13题详解】考查动词语态。句意:当然,把乐高从一个孩子传给另一个孩子也相当常见。分析句子可知,空白处做谓语;hand与legos是被动关系,要用be done;文章用的一般现在时态,且主语是legos,故填are handed。【14题详解】考查非谓语动词。句意:这个公司在寻找合作伙伴,可以在维持乐高质量的同时,加工这些用过的玩具。分析句子可知,could process是句子的谓语,maintain要用非谓语形式;maintain与逻辑主语a partner间是主动关系,用现在分词(doin

29、g)。故填maintaining。【15题详解】考查让步状语从句。句意:尽管积木是捐赠的,但你不应该有太糟糕的体验。此处表示转折,意为“尽管”,故填although。【16题详解】考查情态动词。句意:如果项目顺利,brooks说它也许会扩大。空白处表“可能、也许”,用情态动词may/might。故填may/might。【17题详解】考查介词。句意:他把它看成循环经济的一个版本,一种保持材料使用的体系,他认为玩具本身阐释了循环经济的概念。空白处表“作为”,as做介词解时,意为“作为”。故填as。【18题详解】考查代词。句意:你可以造火箭,然后把它拆开了造轮船、车或者房子,或者任何你喜欢的东西。分

30、子句子可知,空白处指代前面的a rocket,可以用it/that。故填it/that。【19题详解】考查名词性从句。句意:你可以造火箭,然后把它拆开了造轮船、车或者房子,或者任何你喜欢的东西。分析句子可知,空白处引导宾语从句,做build和like的宾语,意为“任何事物”,故填whatever。【20题详解】考查动词不定式。句意:我们打算展示的是,高质量的玩具,比如乐高,可用于许多循环使用中,使用、重复使用,捐赠,再使用,重复使用,捐赠。intend to do是固定搭配,因为“打算做”。故填to show。section bdirections: fill in each blank wi

31、th a proper word chosen from the box. each word can be used only once. note that there is one word more than you need.a. backup b. borderlines c. breathlessly d. connectivity e. deskbound f. divorcingg. functions i. presence h. interrupting j.reluctantly k.updatehow to work from homethere are many t

32、hings that contribute to becoming a successful work-from-home employee. as more companies across nearly every industry accommodate an increasing number of employees wishing to avoid traffic jam and office cold lunch, remote work has become an increasingly easy and _21_ practical option for many who

33、seek it. here is a modest guide to becoming a successful remote employee.before _22_ completely from the office, check with your corporate it department and your manager to see if you are equipped with the programs and applications necessary to work remotely. security first: if you connect to your c

34、ompanys internal systems or email through a virtual private network or other secure tunnel, make sure youve tested it and that it _23_ from where you plan to work. also, have a(n) _24_ plan in the event your connection experiences disturbance.the same advice applies to internet _25_. i make sure tha

35、t if the wireless internet in my home office fails, i can still connect seamlessly through my smartphone, set up as a wi-fi hot spot. to do this, make sure you have the right wireless plan, especially if you handle large files.the ability to communicate quickly and reliably is the most priceless att

36、ribute a remote employee needs to succeed. do _26_ your manager or boss frequently. make sure theyre installed and you know how to use them, and make your _27_ known to your colleagues when you are available and working.set _28_ if youre working at home by explaining to family members or children th

37、at your work area is off limits, and they should avoid _29_ unless its important.find time to go for short walks to help inspire productivity and creativity. one of the blessings of working remotely is the opportunity to live a more active lifestyle instead of being _30_, but its important to make a

38、ctivity a habit.【答案】21. c 22. f 23. g 24. a 25. d 26. k 27. i 28. b 29. h 30. e【解析】这是一篇说明文。文章就怎样在家工作给出了一些建议。【21题详解】考查副词。句意:因为几乎每一个行业都有更多的公司,能容纳越来越多希望避免交通堵塞和办公室冷餐的雇员。对找工作的人而言,远程工作已经变成了一种越来越简单和令人吃惊地实用的选择。practical是形容词,用副词修饰;breathlessly是副词,意为“气喘吁吁地,令人目瞪口呆地、吃惊地”,符合语境。故选c。【22题详解】考查固定搭配。句意:在完全离开办公室前,向公司i

39、t部门和经理咨询,看你是否有远程工作需要的程序和应用软件。空白处谓语介词before之后,应该该用动词ing形式;divorce from意为“脱离”,符合句意,因此填divorcing。故选f。【23题详解】考查动词。句意:如果你连接到公司的内部系统,或者通过虚拟专用网络或其他安全隧道发送电子邮件,确保你已经测试过了,而且它从你计划工作的地方起作用。分析句子可知,空白处填动词做谓语,用一般现在时态;function作动词解时,意为“起作用,正常运转”,符合语境,因此填functions。故选g。【24题详解】考查名词。句意:也要有备用计划,在你的连接受干扰时用。分析句子可知,空白处填单数名词

40、;backup是名词,意为“后备计划”,符合语境。故选a。【25题详解】考查名词。句意:相同的建议也适用于互联网连接。根据下文可以看出,该段的主旨是网络连接,connectivity是名词,意为“连接”,符合语境,故选d。【26题详解】考查动词。句意:一定要经常更新你的经理或老板。根据上下文可知,该句是说要及时更新与老板和经理的联系。update是动词,意为“更新”,故选k。【27题详解】考查名词。句意:确保它们已安装,并且你知道如何使用它们,当你有空能工作时,让你的同事知道你的出勤。下文when you are available and working说明我能出勤;presence是名词,

41、意为“出勤、出席”,符合语境。故选i。【28题详解】考查名词。句意:设定界限。如果你在家工作,给家庭成员或者孩子解释清楚,你的工作区域禁止入内,而且除非很重要,否则他们应该避免打扰你。下文explaining to family members or children that your work area is off limits.说明在家工作是有界限的;borderline是可数名词,意为“界限”,故选b。【29题详解】考查动词。句意:设定界限。如果你在家工作,给家庭成员或者孩子解释清楚,你的工作区域禁止入内,而且除非很重要,否则他们应该避免打扰你。根据上下文,这里是说在家工作时,如果没

42、有重要的事情,不要打扰我工作;interrupt 是动词,意为“打扰”;avoid后接动词ing形式,故选h。【30题详解】考查形容词。句意:远程工作的一个好处是,有机会过一种更积极的生活方式,而不是埋头做事的。分析句子可知,空白处与active相反;deskbound是形容词,意为“埋头事务的;书呆子气的”,符合语境,故选e。iii. reading comprehensionsection adirections: for each blank in the following passage there are four words or phrases marked a, b, c a

43、nd d. fill in each blank with the word or phrase that best fits the context.retailers(零售商) closed more than 9,000storesin 2019. some people call what has happened to the shopping landscape “the retail _31_ .” it is easy to chalk it up to the rise of e-commerce, which has thrived while physical store

44、s struggle. but this can be _32_. online sales have grown tremendously in the last 20 years, but internet shopping still represents only 11 percent of the entire retail sales total. collectively, three major _33_ forces have had an even bigger impact on brick-and-mortar retail than the internet has.

45、to begin withwe have changed_34_ we shop - away from smaller stores like those in malls and toward stand-alone “big box” stores,which is a greater problem for most physical stores.also, rising income_35_ has left less of the nations money in the hands of the middle class, and the traditional retail

46、stores that _36_ them have suffered. it is estimates that since 1970, the share of the nations income earned by families in the middle class has fallen from almost two-thirds to around 40 percent. as the _37_ of income at the top rises, overall retail suffers simply because high-income people save a

47、 much larger share of their money. the government reports _38_ for different income levels in the official consumer expenditure survey. in the latest data, people in the top 10 percent of income _39_ almost a third of their income after taxes. people in the middle of the income distribution spent 10

48、0 percent of their income. _40_, as the middle class has been squeezed and more has gone to the top, it has meant higher saving rates overall.lastly, we have spent _41_ less of income on things and more on services. since 1960, we went from spending 5 percent of our income on health to almost 18 per

49、cent, government statistics show. we spend more on education, entertainment, business services and all sorts of other products that arent _42_ in traditional retail stores. economists debate theories of why we have _43_ to services and away from goods but no one questions that it has happened. it me

50、ans that over time, retailers selling _44_ will have to run harder and harder just to stay in place.in short, the broad forces hitting retail are more a lesson in economics than in the power of _45_. its a lesson all retailers will have to learn someday.31. a. businessb. disasterc. investmentd. stra

51、tegy32. a. advancedb. confirmedc. overstatedd. undervalued33. a. economicb. legalc. physicald. political34. a. howb. whatc. whered. why35. a. distributionb. inequalityc. leveld. tax36. a. aim atb. approve ofc. compete withd. stem from37. a. concentrationb. influencec. securityd. source38. a. educati

52、onb. employmentc. housingd. spending39. a. concealedb. donatedc. earnedd. saved40. a. insteadb. howeverc. moreoverd. therefore41. a. cautiouslyb. intelligentlyc. proportionatelyd. prospectively42. a. availableb. insufficientc. populard. uncommon43. a. appliedb. committedc. shiftedd. tied44. a. ideas

53、b. patentsc. servicesd. things45. a. consumptionb. habitc. incomed. technology【答案】31. b 32. c 33. a 34. c 35. b 36. a 37. a 38. d 39. d 40. d 41. c 42. a 43. c 44. d 45. d【解析】这是一篇议论文。文章就零售业面临的寒冬作了分析,指出并非是电商崛起抢占了零售业的市场份额,而是出于一些经济方面的原因。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:有人将这种情况称为“零售灾难”。a. business生意;b. disaster灾难;c.

54、investment投资;d. strategy策略。根据前文描述的2019年有9000多家零售商倒闭推断,应该指的是零售界的一场灾难。故选b项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:但这可能是夸张了。a. advanced提前;b. confirmed确认;c. overstated夸大;d. undervalued低估。从下文的分析来看,网上购物并没有对零售业造成太大的影响,所以这里要表达所谓的电商威胁到了零售业是比较夸张的说法。故选c项。【33题详解】考查形容词词义辨析。句意:三大主要的经济力量对实体零售商的影响远比网络来得大得多。a. economic经济的;b. legal合法的;c

55、. physical生理的;d. political政治的。后文分为三部分详述了三个影响因素,显然都是经济方面的。故选a项。【34题详解】考查名词性从句。句意:首先,我们改变了购物的地点从像购物中心那样的小商店转向了独立的“大”商店,这对大多数实体店来说是一个更大的问题。a. how如何;b. what什么;c. where在那里;d. why为什么。从后句破折号解释的句子来看,是在说明购物地点的改变,所以要用where来引导名词性从句表示“的地方”。故选c项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:此外,收入不平等加剧,使得国家的钱越来越少地落入中产阶级手中,针对中产阶级的传统零售店也受到了影

56、响。a. distribution贡献;b. inequality不平等;c. level等级;d. tax税收。后文中用统计数据说明了中产阶级家庭收入的占比在下降,也就是出现了不平衡的情况。故选b项。【36题详解】考查动词短语辨析。句意:此外,收入不平等加剧,使得国家的钱越来越少地落入中产阶级手中,针对中产阶级的传统零售店也受到了影响。a. aim at针对,目的在于;b. approve of赞成;c. compete with竞争;d. stem from源于。零售商与中产阶级的关系紧密,容易推断零售商的主要客户就是中产阶级。故选a项。【37题详解】考查名词词义辨析。句意:随着收入向最顶

57、端集中程度的上升,整体零售业受到影响,原因只是高收入人群把钱存起来的比例大得多。a. concentration集中;b. influence影响;c. security安全;d. source来源。与下文高收入人士人群把钱存起来的比例大加大可以推断,这里指资金在上层阶级的集中,也与前文的收入不平衡呼应。故选a项。【38题详解】考查名词词义辨析。句意:政府在官方的消费者支出调查中报告了不同阶层的消费情况。a. education教育;b. employment雇佣;c. housing住房;d. spending消费,支出。这里与expenditure对应,指政府对于消费情况的调查。故选d项。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:最新数据显示,收入最高的10%的人将税后收入的近三分之一存了起来。a. concealed隐瞒;b. donated捐赠;c. earned挣;d. saved节省,保存。根据 it has meant hi

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论