下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、2021届高考英语二轮复习读后续写深度解读(一)2021届高考读后续写深度解读(一)阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。Im going to miss you so much , Poppy, said the tall , thin teenager. He bent down to hug his old friend goodbye。He stood up, hugged his parents , and smiled , trying not to let his emotions (情绪)get the better of him 。His parents
2、 were not quite able to keep theirs under control. They had driven their son several hours out of town to the university where he would soon be living and studying。 It was time tosay goodbye for now at least 。 The family hugged and smiled through misty eyes and then laughed。The boy lifted the last b
3、ag onto his shoulder, and flashed a bright smile。”I guess thisis it, he said. T ll see you back homein a monthi, okay ? His parents nodded, and they watched as he walked out of sight into the crowds of hundreds of students and parents。 The boys motherturned to the dog,“Okay, Poppy , time to go back
4、home 。The house seemed quiet as a tomb without the boy living there. All that week, Poppy didn tseem interested in her dinner, her favorite toy , or even in her daily walk。 Her owners were sad too , but they knew their son would be back to visit. Poppy didn t。They offered the dog some of her favorit
5、e peanut butter treats 。 They even let her siton thesofa, but the old girl just wasn t her usual cheerful self. Her owners started to get worried.“What should we do to cheer Poppy up? ” asked Dad. We ve tried everything.“I have an idea , but it might be a little crazy, smiled Mom 。 aWithout anybody
6、left inthe house but us, this place could use a bit of fun。 Let s get a little dog for Poppy. ”It didn t take long before they walked through the front door carrying a big box。 Poppywelcomed them home as usual , but when she saw the box , she stopped 。 She put her nose on it. Her tail began wagging
7、(摆动) ever so slowly , then faster as she caught the smell.续写要求:1 .所续写短文的词数应为150左右;2 .至少使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;3 .续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4 .续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语Paragraph 1:Dad opened the box and a sweet little dog appearedParagraph 2:本文是一篇记叙文,文章主要讲述了家庭的主要成员之一一一儿子要去上大学了,收拾好行李和父母、年迈的狗狗波比告别.虽然一个月后男孩就可以回家看望
8、他们,但是年迈的狗狗波比是不懂这些的,她只知道自己的小主人不在家,所以她非常难过,寝食又t安.男孩的父母为了安抚波比,买了一只小狗给她作伴。续写部分是故事的结局,波比是否因为新伙伴的到来而恢复了活力,以及男孩回家时两只狗狗的反应。根据文章内容可知,波比是因为失去男孩的陪伴而感到孤独寂寞,因此续写结局可以设置为波比接纳了新伙伴,并且在男孩回家的时候,帮助新伙伴接受男孩5 .段首句解读,确定续写方向续写第一段首句写道“爸爸打开了盒子,一只可爱的小狗出现在面前”,第二段首句写道“几周后,男孩从大学回到了家里,由此可知第一段内容应着重描写打开盒子之后的场面,可设想 ,盒子里的小狗面对陌 生环境略有害怕
9、,波比却因为有了同伴感到开心,然后和新伙伴一起愉快玩耍并且盼着男孩回家,这与第二段段首“几周后,男孩从大学回到了家里”形成巧妙衔接。续写第二段内容应着重描写男孩和波比、新伙伴见面的场景,可设想:男孩和波比彼此想念,欣喜无比;新伙伴看着波比对男孩那么亲近,也上前凑热闹.6 .划线词解读,规划续写细节1)分类划线词人物-parents , boy环境-university事物Poppy, dog, box本作hugged, watched , back情感-cheeful2)构思具体情节第一段情节:父亲打开盒子一新伙伴胆怯的露出脑袋一然后是爪子扒着盒子(box) 一波比(Poppy)绕着盒子跑了两
10、圈一爸爸把小狗(dog)抱出来一两只狗开始在房间里跑来跑去一父母( parents )和狗狗一起 快乐的(cheerful)生活一并且等待男孩回家(back);第二段情节:男孩回来了 ,和父母拥抱在一起(hugged) 一波比看到男孩,欣喜万分一新伙伴远远看着(watched )他们俩一一点点靠近一嗖地跑上前,也把脑袋凑到男孩身上一学着波比的样子,摇摇尾巴一男孩和两只小狗一起打闹.【范文欣赏】Paragraph 1Dad opened the box and a sweet little dog appeared. It slowly showed its head , blinking it
11、s little eyes , then , two claws picked up the edge of the box and stood up. Unluckily, it fellin the box in a second 。 Poppy ran around the box twice , barking and barking. Dad took the dog to the ground gently 。 At first, the dog didn t move. Poppy pushed his beloved toy to the dog 。 Soon, the two
12、 puppies ran after each other in the house happily 。 Day by day, the boy s parentslived a cheerful life together with two puppies, while waiting for their boy to be back Paragraph 2:A few weeks later , the boy arrived homefrom the university 。 As soon as he entered the house, the boy and his parents
13、 hugged each other. Seeing the boy coming back, Poppy rushed forward tothe boys feet with delight , shaking her head and wagging her tail. Her new partner watched them silently and moved to them a little bit。 At last, he swished forward, learned how Poppy looked,and wagged his tail , too 。 Finally,
14、the boy and two puppies were playing on the sofa excitedly.亮点积累1 .词汇blink v。 眨眼睛;beloved adj。 心爱的2 .短语rush forward向前冲;with delight 开心地3 .提分句式(1) Day by day, the boy s parents lived a cheerful life together with two puppies, whilewaiting for their boy to be back.分析本句是一个主从复合句。主句是the boy s parents live
15、d a cheerful life , Day by day是时间状语,while waiting for their boy to be back”是省略了主语 they和系动词 were的状语从句.译文一天又一天,男孩的父母一边带着两只小狗快乐地生活着,一边等待儿子回家(2) Seeing the boy coming back , Poppy rushed forward to the boy s feet with delight , shaking her head and wagging her tail.分析本句是一个简单句,主句是 Poppy rushed forward to
16、 the boy s feet with delight ,“Seeing the boy coming back 和 shaking her head and wagging her tail 作伴随状语。译文1看到男孩回来了,波比开心地冲到男孩脚边,摇头又摆尾。阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事课后练习A few weeks before Thanksgiving one year, my then-husband and I decided to invite a guest over for the holiday 。 I called a senior cen
17、ter and they suggested Ilse, a woman I imagined would bequiet , soft -spoken。Unexpectedly, she was a stubborn 78year-old gambler (赌徒)。On Thanksgiving , within minutes of arriving , Ilse threw her oversized purse on the kitchen counter and , with a wide smile , welcomed the glass of wine my husband o
18、ffered. We felt as if she were an old friend after dining. Two weeks later, I invited her to lunch. The more time Ispent with Ilse , the more she became like a grandma. She wasnt afraid to share her opinion or to ask me when I was finally going to have children 。You re not getting any younger, she d
19、say。I soon became her personal driver 。 And I noticed the more favors I agreed to do, the moreshe asked of ma Six months after we met, I called her only child , Ralph for help, but he claimed he didn t have time. I doubted his T m too busy excuse. A few months later ,Ralph passedaway。 After the fune
20、ral, having realized Ilse was too upset to be left alone , I helped her hire a caregiver. She was like family to me, I felt responsible for her 。 And I was the only one left in her side.Each time I stopped by her apartment, Ilse seemed more disconnected than the time before。Late one afternoon, she c
21、alled from the emergency room to tell me she had tripped over her coffee table 。 Using the spare key she d insisted I make before , I searched her apartment and took the table away 。 The next morning , Ilse called to ask about her table。 She was angry and told mehow upset she was without it. Then sh
22、e hung up on me. When Ilse called that evening to apologize, I told my husband to say I wasn t home。 I was still angry and hurt.续写要求:1。所续写短文,数应为 150左右;2 .至少使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;3 .续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4 。续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。Paragraph 1:The following day , I returned her call but was unable to unde
23、rstand what she was saying,I pulled her will outParagraph 2:The morning after Ilses death【范文欣赏】Paragraph 1:The following day, I returned her call but was unable to understand what she was saying.Idrove her to the emergency room, where the doctor confirmed she had suffered a mild stroke 。 During the next few days, I dropped by her apartment, but she was no longer the
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年冷链物流园区智能化改造项目技术创新路径可行性分析
- 量子图匹配并行化-洞察及研究
- 《小学低年级语文绘本教学中的故事理解与批判性思维培养》教学研究课题报告
- 高压相平衡探析-洞察及研究
- 小学生语文写作技巧提升训练专题
- 企业风险分级管理体系建设方案
- 夜市亮化工程施工方案
- 企业品牌建设预算编制与效果评估
- XX车间生产线安全生产责任制度考核(2024年9月)
- 计算机网络知识点速记手册
- 广东省深圳市罗湖区2024-2025学年高一上学期1月期末物理试题(含答案)
- 《危险化学品安全法》全文学习课件
- 星罗棋布的港口课件
- 2025年下半年贵州遵义市市直事业单位选调56人考试笔试备考题库及答案解析
- 2026年企业生产计划制定优化与订单交付率提升方案
- 借用土地合同范本
- 支撑梁钢筋自动计算表模板
- 2025天津大学管理岗位集中招聘15人笔试考试备考题库及答案解析
- 请结合材料理论联系实际分析如何正确评价人生价值?人生价值的实现需要哪些条件?参考答案
- 2026年党支部主题党日活动方案
- 幼儿园中班交通安全教育课件
评论
0/150
提交评论