




下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、淄博市中考英语英语 任务型阅读理解训练经典题目(含答案)一、英语任务型阅读1 .根据短文及表格内容列要点。In order to learn how the students in our school spend money, we made a survey by asking them some questions. First, we asked them how much money they spent last month. And then we asked how much money they spent on snacks, books, movies, computer
2、 games, phones, transportation and other things last month. Our maths teacher helped us make a graph( 图表)oftheir answers as follows.I otal (one nnmth):about 100 yuan a HtudentPhonicI ransp citationOthersIn our school, each student spent about yuan on average( 平均)last month. Accordingto the graph mad
3、e by our, teacher, we know how much money the students spent on different things in our school. As the graph shows, they spent most on, covering 22% of all. It was followed by computer games and movies. Each of them was. But to our surprise, the students spent on books, only 6%.【答案】a hundred/ one hu
4、ndred/100 ; maths; Snacks; 18%/ eighteen percent/18 percent ; least【解析】【分析】本文介绍了我们学校的学生是如何花钱。(1)根据表格第一行信息,可知每个学生平均花费大约100元,故答案是a hundred/one hundred/100 。(2)根据 Our maths teacher helped us make a graph(图表)of their answers as follows ,可知我们的数学老师帮助我们制作了一张图表,故答案是 maths。(3)根据表格第二行信息,可知 花了最多的钱在小吃上,占总数的 22%
5、 ,故答案是 Snacks 。(4)根据表格第四和五行信息,可知,接下来是电脑游戏和电影。他们每个人都是18% ,故答案是 18%/ eighteen percent/18 percent 。(5)根据表格第三行信息,可知 但令我们惊讶的是,学生们只花了最少的6%的钱买书,least是最少的,故答案是least。【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的 语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式 找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。2.任务型阅读Boys and girls, welcome to our rad
6、io club! Our club is very important in our school now. It was started by Tom ten years ago. When he found it was too quiet during the lunchtime, Tom advised the headmaster to set up a radio club, and he agreed. What great advice! Thanks to Tom, we have had many different programmes to listen to at l
7、unchtime from then on. There is Music Time for us to listen to popular music. And you can hear your favourite songs if you tell us ahead of time. We can give advice on problems too. For example, how should we prepare for exams and how should we make friends? And we can also send your best wishes to
8、your friends or teachers on special days. Do you have a good voice? Can you come here to work on time? If the two answers are "Yes", join us now, please! 根据短文内容列要点。This is some information about a radio club.started the club.There are programmes in the club. Students can listen to music in
9、 Music Time. Students can get advice on. It can also send to your friends and teachers. Tojoin the club, you need to have a good and work on time.【答案】Tom; many; problems; wishes; voice【解析】【分析】本文一些关于广播俱乐部的信息。(1)根据It was started by Tom ten years ago这是汤姆十年前开始的,可知Tom创办了这个俱乐部,故答案是Tom。(2)根据 we have had ma
10、ny different programmes ,可知俱乐部 有许多不同节目 ,故 答案是many。(3)根据 We can give advice on problems too ,可知学生 可以就问题得到建议,故答案是 problems o(4) 根据 we can also send your best wishes to your friends , 可知 我们也可以向你的 朋友转达你最美好的祝愿,故答案是wishes。(5)根据Do you have a good voice ,可知加入俱乐部需要好嗓子,故答案是voice。【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答
11、,注意尽量用文章的 语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式 找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。3.阅读下面短文,根据短文内容和情境把文章中的画线句子(英语或汉语)翻译成汉语或 英语。(1) We are living in a world full of competition. Parents compete with others in their offices, our brothers and sisters compete with others in their colleges, and we compete with our
12、classmates in schools. Most of us give up facing competition and will never be successful. Why can't we do better than others? One important reason is that we have no self confidence.事实上. 人人牛而平等。 You can do what others do. Your classmates may be better than you in some ways, but you may be bette
13、r than them in other subjects. So everyone has his or her advantages. Don't look at things from a single point of view. Try to discover your own advantages, and believe that you can do better than others in those ways.Competition is not so terrible.不要害怕那些比你更优秀的同学。 Remember that self confidence i
14、s the first step to success. Believe in yourselves, and you will be successful in any competition.(4)【答案】 我们生活在充满竞争的世界。;In fact, all men are created equal.;不要只从一个角度看问题。; Don't be afraid of classmates who are better than you.;记住自信是成功的第 一步。4 .阅读下文并回答问题。In Jinzhong, Shanxi Province, there is a grou
15、p of people who are busy drawing maps around. They are not workers on geography, but dispatchers( 调度员)on Emergency(急救)Center of the city.Since 2007, the dispatchers in the center have been drawing maps of the local areas."A dispatcher's job is counted in seconds," says Liang Ruimei, a
16、dispatcher in the center. She has been working in the center since it started in 2007. "We must answer the phone in 3 seconds, get clear information about the patient in 60 seconds and dispatch(调度)emergency medical workers in 3 minutes at most. If we save one second, the patient may have a bett
17、er chance to live."Although nowadays the center has electronic maps, the dispatchers still walk through the streets to draw maps by hand.After many years' hard work, the dispatchers keep every building and street of the city in mind. They even know whether or not a car can enter the gate of
18、 a building. Sometimes the caller can't tell clearly where he is, but it doesn't matter. As long as he describes the buildings around, the dispatcher can dispatch emergency medical workers to him."We are trying to be quicker than Death," says Liang.(1) Is Liang Ruimei a dispatcher
19、in Emergency Center of Jinzhong?(2) When did Emergency Center of Jinzhong start?(3) To be quicker than Death, what do the dispatchers in Emergency Center of Jinzhong do?(4) Do you think it necessary for dispatchers to draw maps by hand when they have electronic maps? Why or why not?【答案】(1) Yes, she
20、is.(5) In 2007.(6) They remember every corner of the city through hand-made maps, and dispatch emergency medical workers to the right place as soon as possible.(7) Yes. Because maps by hand show small facts of the city more correctly and electronic maps may not work sometimes.No. Because electronic
21、maps are easier to use and can show the latest road situation.5 .请阅读下面这篇文章,根据所提供的信息,完成信息卡。Bike-sharing is new for short journeys in cities. It is a good choice for the big cities to develop healthily.A report found that shared bikes started the nation's love for bikes again. The love is not only
22、 among young people born in the 1980s and 2000s, but also among people over sixty. Now they are choosing bikes instead of cars to make short journeys in cities. If you have a smart phone, the nearest bike equipped with GPS will be easily found through a certain app on your phone. It can also be unlo
23、cked through the app and left anywhere in public for the next user. The cost of riding depends on the time that you spend. Normally, every hour you ride, you just need to pay one yuan.It is said that bike- sharing will help improve the cities' environment. It not only helps solve the traffic pro
24、blems, but also will help to make more use of space in cities. Take Beijing as an example. If more people choose shared bikes, an area of five Bird's Nest Stadiums (体育场)will be saved.At the same time, there are some problems with shared bikes that people need to solve properly. For example, some
25、 people park the bikes in their home; some break up the bikes on purpose; and others even throw them into the river. Facing all these problems, everyone should raise their own awareness of protecting the bikes. We should not only enjoy them, but also value them and put them to good use.Information C
26、ardThe people who love shared bikes besides the young.The thing that shared bikes are equipped with.The cost of a one-hour riding on shared bikes.The place that you can leave shared bikes.The number of problems mentioned in the passage.【答案】 People over sixty.; GPS.; One yuan.; Anywhere in public. ;
27、3 / Three.6 .阅读以上信息,用恰当的词完成下面的表格 ,每空一词。Have you ever asked your relatives or friends if there is Wi-Fi in their houses? Have you ever searched for Wi-Fi when you are at restaurants or hotels? The answers will probably be "Yes". Most of us want Wi-Fi everywhere as if we can't live witho
28、ut it. But we can only use free Wi-Fi in some public places. We still have to spend some money accessing(连接)the Internet at most time. Here comes a piece of good news.A rich, powerful organization in the USA called the Media Development Investment Fund (MDIF) has decided to change the age of online
29、computing ( 计算)completely by giving free Wi-Fi to every person on Earth. They will send up hundreds of satellites into low Earth orbit( 轨道)in 2015.This is because they have made a survey and found that only 60% of the world's population have been able to get information on the Internet. And this
30、 is also because many countries are unable to offer people the necessary infrastructure( 基础设施 )to access the web.We can expect to use free Wi-Fi everywhere in the near future.Free Wi FiPresent situation of us want W-Fi everywhere as if we can't liveit. Accessing the Internetus some money.Whatthe
31、organization will do MDIFhas made ato send up hundreds of satellites into lowEarth orbit in 2015 so that for everyon Earth, there will be freeWi-Fi. Only 60% of the world's have been able to get information onthe Internet. Manycountries can'tpeople with the necessary infrastructureto access
32、the web.What we can expect Free WiFi willthe world in the near future.【答案】Most ; without ; costs ; decision ; person ; available ; Reasons/Causes ; population ; provide ; cover【解析】【分析】这篇文章主要讲了在大部分时间,我们仍然必须花费些钱连接到互联网,在不久的将来,人们将能随处使用无线网络。根据第一段 Most of us want Wi-Fi everywhere as if we can't live w
33、ithout it.可知填 Most ;without 。根据第段 We still have to spend some money accessing( 连接)the Internet at most time. 可 知大部分时候我们仍然要花钱连接网络。spend的句型转换为:sth cost sb money句型,故填 costs。根据 A rich, powerful organization in the USA called the Media Development Investment Fund (MDIF) has decided to change the age of o
34、nline computing ( 计算)completely by giving free Wi-Fi to every person on Earth.可知 在美国有一个叫 MDIF的富有强大的组织决定通过给地球上每 个人提供免费 WIFI来彻底改变在线计算的时代。”因此此处的has made a 对应文中的 has decided, 故填 decisiono跟句同一句可知是给每一个人提供免费无线网络,故填 person。根据文章内容可知我们将可以免费使用WiFi,也就是有免费的WiFi可获得,故填available 0根据This is because可知在讲述发射近地卫星覆盖免费WiF
35、i的原因,故填 Reasons根据 only 60% of the world's population have been able to get information on the Internet. 可 知填 population 。根据 many countries are unable to offer people the necessary infrastructure(基础设施)to access the web.可知许多国家不能提供必要的获取网络的基础设施。空格后people with -符合词组 provide sb with sth的句型,故填 provide
36、o根据最后一句We can expect to use free Wi-Fi everywhere in the near future. 我们可以期待在不久的将来到处都有免费WiFi ,因此免费WiFi 可以覆盖世界所有的地方。故填cover。【点评】任务型阅读的关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到 可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。7 .阅读短文,根据英文释义及首字母提示拼写单词;完成同义句转换,每空一词; 根据短文内容回答问题。Dinosaurs(恐龙)once lived on t
37、he earth for a long time. They suddenly disappeared millions of years ago. What happened to them? That's still a mystery. People never stop searching for the answer.Some US scientists say it is because there were not enough male( 雄性的 )dinosaurs. They got this idea after researching crocodiles( 鳄
38、鱼 ).Mother crocodiles lay eggs and later baby crocodiles come out. The local temperature decides the sex(性另1J )of the baby crocodile. When the eggs are at a temperature of 26 c to 30 c ,the babies are all girls; when the temperature is 30 to 34 ,there are both boys and girls; when it is 34to 36 , on
39、ly boys are born.Dinosaurs' babies also came from eggs. So scientists have given us a new picture: millions of years ago, it suddenly became very cold. Almost all dinosaur babies were girls. There were fewer and fewer male dinosaurs. Mother dinosaurs could not give birth to more babies. Finally,
40、 these powerful animals disappeared.( 1 ) e as many or as much as necessary l to produce eggs from the bodies of birds, insects and so on( 2)同义句转换Dinosaurs' babies also came from eggs.Dinosaurs' babies came from eggs .( 3) When did dinosaurs suddenly disappear?( 4) What decides the sex of th
41、e baby crocodile?( 5) Are the baby crocodiles only boys when it's 35 ?【答案】( 1 ) enough; lay( 2) as; well( 3) Millions of years ago.( 4) The local temperature.( 5) Yes.【解析】【分析】主要讲了通过调查鳄鱼得知数百万年前恐龙消失的原因。( 1 ) 根据 Some US scientists say it is because there were not enough male( 雄性 的 )dinosaurs. 可知是足够
42、的,故填enough。 根据 Mother crocodiles lay eggs and later baby crocodiles come out. 可知是下蛋,故填 lay。(2)句意:恐龙宝宝也从蛋里出生。根据 also,也,可知 also等于as well,故填 aswell。(3)根据 They suddenly disappeared millions of years ago,可知数百万年前恐龙消失了, 故填 Millions of years ago.。(4)根据 The local temperature decides the sex(性别)of the baby cr
43、ocodile.可知当地温度决 定小鳄鱼的性别,故填 The local temperature.。5 5)根据 when it is 34 to 36 , only boys are born ,可知温度是 34度到36度时仅仅是雄 性鳄鱼,故填Yes。【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题从文中仔细寻找答案。8 .阅读与回答问题。Have you ever heard the saying "There is no place like home!" This is just another way of saying that home is a very
44、 special place. Our bedroom, our family, our pets, and all of the things we love are at home.Is home a place where you can relax and have fun? Is home a place where you get all of your best thinking done? Being at home means different things to different people. As people grow older, home usually re
45、presents more responsibility ( 责任)because it needs care inside and out. Who takes care of all of these things in your home? How do you help out?There are many different kinds of homes. Some people live in apartments, condos, or single 一 family homes. Homes have different rooms that are used for diff
46、erent purpose. The kitchen, the bedrooms, the living room and the bathroom each have their own use. Suppose your house does not have a roof and you are a bird flying over it, what does your house look like? Think about it.Some people might say that family and food are two of the best parts of being
47、home. At home, you can tell your parents about your day, play with your pets, and grab a snack from the cupboard of fridge. You can relax in your room and read a book or play a game. You can ask friends over to play. Home is a place to take care of and be grateful for. Even though you are young, you
48、 can help to make a nice place to be. After all, home is where the heart is!回答下面5个问题,每题答案不超过5个词。(1) What does the saying "There is no place like home!" tell us?(2) Why does home mean more responsibility as people grow older?(3) How many types of rooms are mentioned in Paragraph?(4) What ar
49、e the two best parts of being home according to some people? In your opinion, how can you help to make your home a nice place to be?【答案】(1) Home is a special place.(5) Because it needs care.(6) Four.(7) Family and food. I think I can help my mother clean the rooms.【解析】【分析】短文大意:本文主要讲述了家的构成和家的重要性,我们都需
50、要一个家,因为它是我们每个人的栖息之处,是我们的心灵所在。(8) 根据第段第二句This is just another way of saying that home is a very special place. 可知这只是说家是一个非常特别的地方的另一种说法。故答案为:Home is a special place.(9) 根据第二段第四句 As people grow older , home usually represents more responsibility because it needs care inside and out.可知随着人们年龄的增长,家庭通常意味着更
51、多的责任,因为它需要内外的照顾。故答案为:Because it needs care.(3)根据第三段第四句The kitchen, the bedrooms, the living room and the bathroom eachhave their own use.可知厨房、卧室、客厅和浴室都有各自的用途,此处提及4种类型的房间。故答案为Four.(10) 根据第四段第句Some people might say that family and food are two of the best partsof being home ,可知有些人可能会说家庭和食物是家中最好的两部分。故答
52、案为Family andfood.(5)本题意为:在你看来,你怎样才能帮助你的家成为一个好地方呢?属于开放作答题 型,答案不唯一, 故答案为:I think I can help my mother clean the rooms.【点评】此题考查任务型阅读理解。在阅读理解,理解短文的大意后,分析问题题干,带 着问题阅读短文细节,回答问题答案。9 .根据短文内容,从方框中选出能填人空白处的最佳选项。People travelled to see the buildings, the food, the national dresses in foreign countries because
53、they thought they would not be the same as those of their own countries in the past.They all have their Hilton or Sheraton Hotels everywhere. They all have their McDonald's, their KFCs and their Pizza Huts. Office buildings look the same everywhere, and most city centers are full of office build
54、ings. And of course, people are driving the same brands of Japanese or European cars.Then why is the foreign travel more popular nowadays? What do tourists hope to experience m a foreign country that they can not experience at home? The answer could be that people could be very interested in the pas
55、t.Most people travel overseas to find out what foreign countries' history and culture used to be like, not what they are like today. Tourists visit different kinds of museums in foreign countries so that they can learn their history and culture.Every country also has its own beautiful places for
56、 tourists to visit.It is not just its old buildings, its works of art or beautiful places, but also the people who live in it. This is why a country such as Thailand attracts millions of people. The tourists come mainly because of the friendliness of the people there. It is why the Pacific islands a
57、re also so popular.A. It's a nation's history and culture that are main attractions.B. The friendly people make visitors feel welcome.C. Finally, another attraction is its food.D. At present, however, one large city is similar to another.E. Their own special scenery would certainly attract t
58、ourists from other countries.F. The culture of a country means a lot.G. People learn about foreign countries by surfing the Internet.【答案】D; A; E; F; B【解析】 老师, What do tourists hope to experience m a foreign country that they can not experience at home? 中 m 应改为 in。【分析】所给选项意思:A. It's a nation's history and culture that are main attractions.这是个国家历史和主要有吸引力的文化。B. The friendly people make visitors feel welcome.这些友好的人们使游客感到受欢迎。C. Finally, another attraction is its food. 最后,另一个吸引力是食物。D. At present, however, one large city is similar to another
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 大庆市中医院专业领域技术引领考核
- 中国己二腈项目创业计划书
- 晋中市中医院孕期感染性疾病筛查与处理考核
- 鹤岗市人民医院胎儿窘迫诊断与处理考核
- 大同市中医院输尿管膀胱再植术考核
- 鹤岗市中医院医技绩效管理考核
- 鹤岗市中医院尿控手术术后管理考核
- 中国氧化铝项目投资计划书
- 中国甲基β-萘酮项目商业计划书
- 中国自动变速箱油项目创业计划书
- 四年级语文上册第六单元【集体备课】课件
- 机械制图-点线面教学课件
- 第三单元 一共有多少第1课时 说课稿-2022-2023学年数学一年级上册-北师大版
- 安全仪表报警联锁回路调试记录
- 物业管理标准化管理体系员工离职、内部调职管理标准作业规程
- 全液压转向器应用基础知识26新
- 大班数学《来自毕业餐会》活动反思
- 昆明城市空间形态
- 年度安全资金投入计划
- 2023年苏州职业大学高职单招(数学)试题库含答案解析
- GB/T 39554.1-2020全国一体化政务服务平台政务服务事项基本目录及实施清单第1部分:编码要求
评论
0/150
提交评论