2018浙江义乌中考英语真题解析_第1页
2018浙江义乌中考英语真题解析_第2页
2018浙江义乌中考英语真题解析_第3页
2018浙江义乌中考英语真题解析_第4页
2018浙江义乌中考英语真题解析_第5页
免费预览已结束,剩余11页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、2018 浙江义乌中考试卷英语试卷(选择题共 70 分)(一 )听力部分(共25 分)一、听力(本题有15 小题,第一节每小题1 分,第二、三节每小题2 分,共计25 分)第一节:听小对话,回答问题。1. How s the weather now?A. Rainy.B. Fine.2. When was the woman speaker born?A. In February.B. In March.3. What s Laudroai ng?A. Working.B. Playing soccer.4. What kind of clothes will Sandy wear?A. A

2、white shirt.B. A black dress.5. Who is the woman probably speaking to?A. A driver.B. An artist.第二节:听较长对话,回答问题。听下面一段对话,回答第6 7 小题。6. How much will the man pay?A. $ 6.B. $ 16.7. Where does the conversation probably take place?A. In a post office.B. In a zoo.听下面一段对话,回答第8 10 小题。8. Where did Carla go last

3、 night?A. To her fiend s house.B. To her cousinC. Windy.C. In April.C. Reading.C. A white coat.C. A doctor.C. $ 26.C. In a bank.s house. C. To her moms house.9. How did Carla like chicken?A. She couldn t stand it. B. She didn t mind it.10. What food came out at last?A. A tomato pie.B. A chocolate pi

4、e.第三节:听独白,回答问题。C. She enjoyed it a lot.C. An apple pie.11. Whose birthday is it next month?A. Kelly s dad s. B. Kelly s.C. Kelly s mum s.12. How are Kelly s family going to London?A. By plane.B. By train.C. By subway.13. Why do Kelly s family plan to walk to the Design Museum from the hotel?A. Becau

5、se they what to take exercise.B. Because the hotel is near the museum.C. Because they want to see the sights around.14. What are Kelly s family going to do this Saturday?A. To visit Big Ben.B. To go shopping.C. To play in the park.15. How does Kelly probably feel about the coming vacation?A. It ll b

6、e terrible.B. It ll be dull.C. It ll be exciting.一、听力部分略1 5 BCABC6 10 BAACB 11 15 CABBC(二 ) 笔试部分(共45 分)二、 ( 2018·浙江义乌)完形填空(本题有15 小题,每小题1 分,共计15 分)阅读下面短文,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。My son Daniel began surfing at the age of 13. After school each day he put on his wet suit and waited to be challenged b

7、y three-to-six-foot waves. Daniel s love for the ride was tested on 16 afternoon.“ Your son s been in an accident, ” 救生员 the lifeg) uraerpdo r(ted to my17 Mike over the phone hurriedly. 18“he came up to the top of the water, the point of theboard was headed toward his eye. ”Mike rushed our son to th

8、e hospital. He 1926 stitches ( 缝合 ) from the corner of hiseye to the bridge of his nose.I was 20 home from a meeting while Daniel esy e was being stitched. Mike drove 21 to the airport after they left the doctor s offi2ce2. Heagt rteheet egda te while Danielwas waiting in the car.“ Daniel? ” I quest

9、ioned. I rembemr thinking the23 must have been terrible that day.“ He s been in an accident, but he s going to be fine.” Mike comforted me.I ran to the car. My son reached out both arms, crying,“ Oh, Mom, I m so glad you rI sobbed ( 抽泣 ) in his arms, telling him how 24 I felt about not being there w

10、hen the lifeguard called.“ It s okay, Mom, ” he said. “ I ll be fine. The doctor said I can go back in the water in eight days. ”Was he 25 ? I wanted to tell him that he wasn t allowed to go near water again until hewas 35, but 26 I controlled myself.He kept asking me to let him go back on the 27 fo

11、r the next seven days. One day after I28“ No” to him for the 100th time, he beamt e at my own game.“ Mom, you taught us never to 29 what we love. ”I gave in. Back then Daniel was just a boy with deep 30 for surfing. Now he is among the top 25 surfers in the world.16. A. unusualB. boringC. amazingD.

12、relaxing17. A. brotherB. uncleC. husbandD. father18. A. IfB. WhenC. UnlessD. Though19. A. avoidedB. changedC. receivedD. discovered20. A. flyingB. drivingC. boatingD. walking21. A. suddenlyB. happilyC. comfortablyD. directly22. A. herB. themC. usD. me23. A. wavesB. dreamsC. cloudsD. suggestions24. A

13、. braveB. luckyC. awfulD. proud25. A. busyB. crazyC. friendlyD. polite26. A. insteadB. alreadyC. evenD. often27. A. planeB. bedC. boardD. chair28. A. postedB. offeredC. threwD. repeated29. A. find out30. A. loveB. give upB. fearC. hand outC. sadnessD. pick upD. regret体裁记叙文话题人物故事词数336【主旨大意】本文是一篇记叙文。文

14、章讲述了作者的儿子在一次意外中受伤,作者曾劝说儿子放弃冲浪,但儿子没有放弃,坚持自己所爱。如今儿子成为了世界著名的冲浪运动员。16. A 考查形容词词义辨析。结合下文内容可判断,此处填unusual(不寻常的)。17. C 考查名词词义辨析。根据后文Mike rushed our son to the hospital. 可知,此处填husband(丈夫)。18. B 考查连词词义辨析。根据两个句子之间的关系判断,此处是“当的时候”,应该用 when。19. C 考查动词词义辨析。句意:他从他的眼角到鼻梁受到26 次缝合处。根据句意判断,此处应该用receive。20. A 考查动词词义辨析。

15、句意: 我从一个会议上飞回家。根据句意判断,此处应该用flying 。21. D 考查副词词义辨析。句意:迈克直接把车开到机场。根据句意判断,此处应该用directly。22. D 考查代词的用法。根据上下文判断,此处应该是问候“我”。故选 D 。23. A 考查名词词义辨析。句意:我记得当时海浪一定很可怕。根据句意判断此处应该用 waves。24. C 考查形容词词义辨析。句意:告诉他我多么可怕。根据上下文判断,我感到多么可怕。故选C。25. B 考查形容词词义辨析。busy 忙的; crazy 疯狂的,不理智的;friendly 友好的;polite有礼貌的。根据上下文判断,此处应该用cr

16、azy。26. A 考查副词词义辨析。句意: 不过我控制了我自己。根据句意判断,此处应该用instead。27. C 考查名词词义辨析。句意:他一直要求我在接下来的七天让他回到夹板上。根据句意判断,此处应该用board。28. D 考查动词词义辨析。句意:我对他重复“不”100 次。根据句意判断,此处应该用repeat。29. B 。考查动词短语辨析。find out 弄明白;give up 放弃; hand out 拿出; pick up 捡起。句意:你叫我们从不放弃我们所爱的东西。根据句意判断此处应该用give up。30. A 考查名词词义辨析。结合上下文语境可判断此处填love。三、阅

17、读理解(本题有15 小题,每小题2 分,共计30 分)阅读下面四篇材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。( 2018 ·浙江义乌)ACHARITY BOOK DRIVE BYFAMOUS FIVE CHILDREN S CLUBGive the gift of reading!The charity drive ( 慈善活动) is to support children at Grace Orphanage ( 孤儿院 ).Help develop and inspire ( 激励 ) our children through reading!18th & 19

18、th August 20189:00 a. m. 5:00 p. m.Room 202, Loyang Gardens ClubhouseDonate ( 捐赠 ) books suitable for children from 5 to 12 years old !All kinds of booksFiction, Non fiction, Magazines, Comics, Textbooks, Picture books, etc.Do your part to help these children at Grace Orphanage. We believe you are w

19、illing to donate a few of your used books for the charity drive. You can write your name on your books and give them to the volunteers on duty. Not only that, you can also meet some famous people from Mat Yo-Yo children prosg ram on Youth Sports Channel of Otar Television. They will be giving a wond

20、erful performance on Sunday, 19 th August 2018 at 10:30 a. m. Don t miss this great chance to meet our local performers!Thank you for your kindness!31. The purpose of the charity drive for Grace Orphanage is to .A. encourage children through reading B. teach children to draw picturesC. introduce som

21、e local performersD. raise money for children aged 5 to 1232. According to the text, we can in the charity drive.体裁应用文话题日常活动A. play Yo-Yo with the volunteersC. watch performances on Saturday33. The text might be .A. a news report B. a meeting noticeB. give away used books to kidsD. enjoy children s

22、TV programsC. an advertisement D. a science story 词数182【主旨大意】本文是一则广告,号召人们捐赠给孤儿院的孩子们一些旧书,鼓励孩子们多读书。31. A 推理判断题。根据文中的Help develop and inspire ( 激励 ) our children through reading!可知,慈善活动的目的是鼓励孩子阅读。故选A。32. B 细节理解题。根据文中的We believe you are willing to donate a few of your used booksfor the charity drive. 可知

23、,本次慈善活动中,我们可以捐赠用过的书给孩子们。故选B。33. C 推理判断题。阅读文章可知,这是一则广告。故选C。( 2018·浙江义乌)B17-year-old Brennan Agranoff, a colorblind boy, started his custom sock business in mille school, with a small loan ( 贷款 ) he got from his parents. Up till now, he has sold over $1 million worth of socks online in the last f

24、our years.Brennan thought of the idea for his custom sock company at just 13 years old. He was attending a high school basketball game in his hometown of Sherwood, Oregon, and noticed that many kids his age were wearing the same white Nike sport socks. The boy told himself that if these white plain

25、socks were so popular with kids, then some cool custom designs would surely be an even greater hit.But the boy didn t tell his parents about the business idea immediately. He nstpsix months researching things like printing machines and technology and drawing up a business plan. Onlywhen he had every

26、thing planned out did he ask his parents for a loan.“ They thought the idea wa little out there,” Brennan recently told CeNyN, bMuot nhe kept pushing, and finally received a$3,000 loan to start his company. Then he began to work on his own designs. The fact that he was colorblind didn t stop him and

27、 he has created over 200 designs now.Business was slow the first year, but then Brennan started pushing his HoopSwagg products heavily on the Internet. Orders soon started coming in in large numbers, and HoopSwagg became a popular brand among custom sock lovers. Right now, his designs can be found o

28、n HoopSwagg website, Amazon and eBay.Four years after starting his business, Brennan has achieved great success while balancing( 平 衡 ) school, house chores and his social life. And he says he loved every minute of it.34. The second paragraph mainly tells us how Brennan .A. designed his custom socksB

29、. got his business ideaC. organized the basketball matchD. managed his company35. To start his business, Brennan .A. bought some Nike socksB. made a business planC. asked teachers for adviceD. got money from friends36. It can be inferred ( 推断 ) from the passage that Brennan .A. got no support from h

30、is parentsB. was too busy to do house choresC. stopped designing because of his eyesD. enjoyed both his study and business37. Which word can best describe Brennan according to the passage?A. Honest.B. Kind.C. CreativeD. Helpful.体裁记叙文话题人物故事词数295【主旨大意】本文是一篇记叙文,主要介绍了Brennan 创办公司的过程。34. B 推理判断题。阅读第二段内容可

31、知,第二段主要介绍Brennan 是如何发现“商机”的。故选B 。35. B 细节理解题。根据第三段中的He spent six months researching things like printingmachines and technology and drawing up a business plan. 可知, 生意起步时,Brennan 先做了计划。故选B 。36. D 推理判断题。根据最后一段中的Four years after starting his business, Brennan hasachieved great success while balancing (

32、平衡)school, house chores and his social life. 可推出,在忙生意之余,Brennan 还能平衡学习、家务以及社会生活间的关系。故选D。37. C 推理判断题。阅读全文可看出,Brennan 具有创造力。honest诚实的;kind 善良的;helpful 助人为乐的。故选C。( 2018 ·浙江义乌)CEvery night in Jinan University in Guangzhou, a group of students plays diabolo ( 空竹 ) as a crowd watches on in amazement.

33、Chen Zhelun, 25, a Malaysian-Chinese started the diabolo club, which helps to increase the popularity of this traditional Chinese game. He is one of many students expressing their in terest in the country s cultural 遗产herita) ge ( by starting clubs.The diabolo, which came from China, is popular amon

34、g Chinese living in Malaysia.says Chen.“ We played diabolo from primary school onward. I thought I could find someone to play with in China, but only a few students knew about it. So I started a club to develop it,To Chen s urprise, the old game has interested a huge crowd more than 1,000 studentsha

35、ve joined the club.“It keeps you body strong and it s fun, ” says Chen.But some prefer quieter activities. Every weekend, one classroom in Shenzhen University is always crowded, but it s unusually silent. The members of Lanting Calligraphy Club are writing Chinese characters with traditional brushes

36、.Fan Dongling, 21, a student in Shenzhen Uni versity, says it s a shame that young people no longer enjoy the beauty of Chinese characters.Although her club is quiet, Fan says it keeps members healthy, mentally and physically.“ Some students think traditional things are outdated. They like celebrati

37、ng Western festivals like Christmas or Valentine s Day, but they seldom pay attention to traditional ones,Yanquan, 21, a student in Guangxi University.As head of the traditional Chinese local operas club, Kong plans to put modern elements ( 元 素 ) into traditional culture to get students to join his

38、club.“ It hink it evse ryone dusty to save and develop China trsa ditional culture among young people, ” he says.38. The passage is organized by giving three .A. examplesB. tasksC. lessonsD. speeches39. The underlined word It ” in“ Paragraph 6 refers to 指代() .B. playing diaboloA. watching diabolo sh

39、owsC. talking about old gamesD. going to primary school40. It can be learned from the passage that Fan Dongling .A. comes from MalaysiaB. is good at local operasC. loves quiet activitiesD. is interested in sports41. Kong Yanquan advises young people to .A. practice writing Chinese characters B. cele

40、brate Western festivalsC. pay attention to traditional cultureD. make friends with the elders体裁说明文话题事物词数292【主旨大意】本文是一篇说明文,主要介绍了当下大学生喜欢玩“空竹”的事例。38. A 细节理解题。文章的行文是通过三个事例。故选A。39. B 推理判断题。结合上下文语境可推出,此处的it 指代“玩空竹”。故选 B。40. C 推理判断题。根据文中的Although her club is quiet, . 可推出,Fan Dongling 喜欢安静的活动。故选C。41. C 细节理解

41、题。根据最后一段“ It hink it esv eryone dusty to save and develop China s可知, ” heKsoanygs .Yanquan建议年轻人多关注传统traditional culture among young people, 文化。故选C。2018 ·浙江义乌)DTechnology is everywhere. We see it any place we go and, in fact, almost all of us carry some piece of technology with us every time we

42、leave the house. What I always forget, though, is just how useful and powerful technology can be when we want to help others.There is not a single room in my house that does not have some electronic devices ( 设备 ) lying around in it. Whenever I am at home, I am almost always using at least one elect

43、ronic device. If you walked into my living room on any given day, you would find that, first, I have the television on. At the same time, I usually have my laptop resting on my knee, or I will be using my mobile phone. Even when I m not at home I am always using my phone, and at work or éins ,c

44、Ia fsit down and connect to the local wireless network on my laptop.I must say that I waste a lot of time on the computer and the time I spend on it could be much better spent if I were to take up a little online volunteering.The technology we carry about everywhere can have a great power to do good

45、 for the world and to help others and recently I discovered just how much online volunteering there is to do in the world. From using your language skills to do translations, to developing and managing projects and helping with IT work, there is so much that so many people can do to help people in t

46、heir own countries and across the world. The United Nations, in fact, has a huge page with “V olunteers Recruited ” on its website.This work can support the poor and help charities who cannot pay for staff. Many organizations only require you to work an hour a week some even less. And the support pr

47、ovided by online volunteers can really help make a difference to those in need.42. From Paragraph 2, we can know that the writer.A. uses technology a lotC. is a computer engineer43. The underlined word Recr“uitedA. Ordered B. WantedB. works in a caf éD. likes modern music in Paragraph 4 means “

48、 ”.C. VisitedD. Warned44. In the writer s opinion, people should spend more time with technology.A. working on computer programs B. keeping the Internet safeC. inventing electronic productsD. helping people in need45. What can be the best title for the passage?A. Website DesignB. Internet Organizati

49、onsC. Online VolunteeringD. Online Translation体裁记叙文话题日常活动词数333【主旨大意】本文是一篇记叙文,主要讲述了在线志愿服务所需的设施及其作用。42. A 推理判断题。根据文章第二段的描述可知,整段是在讲述我在不同的地方都要使用技术。故选A。43. B 词义猜测题。根据倒数第二段中的how much online volunteering there is to do in theworld. 及本句中的Volunteers 和 on its website 可知,联合国这个网站需要大量的志愿者。故选 B。44. D 推理判断题。根据第三段中

50、的the time I spend on it could be much better spent if I wereto take up a little online volunteering 可知, 如果我在网上做点志愿工作的话,我花在电脑上的时间可能会多得多。故选D。45. C 标题归纳题。通读全文可知,文章中没有涉及到网站的设计、因特网组织以及在线翻译,涉及的仅仅是在线志愿服务。故选C。试卷 (非选择题共 50 分)四、词汇运用(本题有15 小题,每小题1 分,共计15 分)( 2018 ·浙江义乌) A. 用方框中所给单词的适当形式填空,每词仅用一次(每空一词) 。si

51、x serve possible our diary46. Breakfast is until 9 o clock.47. My new house is on the floor.48. Try to speak English as much as .49. Keeping a diaryis a good way to improve your writing.50. Your task is to draw a picture.is to make up a story .46. served 47. sixth 48. possible 49. diary 50. OursB. (

52、 2018·浙江义乌)阅读下面短文,然后根据括号内所给汉语意思写出单词的正确形式(每空一词 ) 。Curt von Badinski is an engineer of a company in San Francisco. 51 (然而), his homeis in Los Angeles, which is 770 52 (英里) away from his workplace, so he has to take aplane work and back.Every workday morning, von Badinski gets up at 5 a. m. for th

53、e 15-minute flight, he 54 (着陆 ) at Oakland Airport and dives to his company. The 55(整个的 ) trip takes him about 3hours.Von Badinski pays the airline 2,300 dollars monthly so that he can fly 56(自由地 ) atany time to and from San Francisco.Flying to work every day is not 57(容易的) for von Badinski because

54、he can onlysleep five hours every night, but he believes 58(没有什么) could be more important to himthan his family. He had thought about several ways to solve the problem, 59(包括) movinghis family to San Francisco, but none of them worked.“ Thes ix-hour round trip shows that I have the 60(能力) to have al

55、l the things Iwant, ” he explains. “ I am always excited to start a new day.”体裁记叙文话题日常活动词数216【主旨大意】本文是一篇记叙文,主要讲述了Von Badinski 平时上下班的情况。51. However 52. miles 53. parking 54. lands 55. whole60. ability56. freely 57. easy 58. nothing 59. including五、 ( 2018·浙江义乌)语法填空(本题有10 小题,每小题1 分,共计10 分)阅读下面短文,在

56、空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。This is Tammela School, a primary school in Finland. The students are having a math class with their robot teacher.The “ Teacher is”61 small, blue machine about 25cm high,Reuters reported. Whenever students have problems, it helps them very 62 (patient) and never gets bored.The robot can make students 63 (active) in class than usual. I see Elias as one of thea teac64 (too

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论