版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、初中英语阅读六字秘诀“阅读理解年年有 ,今年仍旧不会做 ,这可能是很多同学在考场的真实写照。其实做英语阅读理解 ,说到底是一个习惯和方法的问题。参透下面六个字 ,与英语阅读理解总分值零距离!现在初心就把这些做英语阅读理解的方法和习惯送给同学们 ,希望对同学们以后的学习有用。“重“重文本。读懂文章最重要。文本是题源所在 ,如果将考生比作勘探人员 ,那么文本就是他们的勘探场所。撰题者正是通过对文章的深入剖析 ,才将一个个地宝藏埋藏其中 ,让考生去开掘。所以读懂文本不仅是正确解题的第一步 ,也是最关键的一步。1、阅读的不良习惯下面我列举了一些常见的阅读不良习惯 ,对号入座 ,看你有否。心译、指读、逐
2、字逐句、见生即查、唇读、默读以上不良习惯要么会打断阅读思维的连贯性 ,要么会破坏对文本的整体理解 ,而它们最大的害处就是降低了阅读速度。常听到同学抱怨“其实试题并不难 ,只是时间不够 ,这正是阅读的不良习惯使然。2、首尾在心 ,紧扣中心一般来说 ,文章的主旨经常会被表述在文章的首尾中 ,首尾既包括文章的首段尾段 ,又包括每一段的段首句和段尾句。要想快速把握文章中心 ,文本之首尾段和各段之首尾句是最正确切入点 ,因此同学们应格外注意它们。3、学会跳读 ,心中有图阅读理解要做到心中既有森林 ,又有树木 ,既要统揽全文 ,又要主次有别。跳读即可用来通读全文 ,了解大意 ,又可用来搜寻细节 ,锁定被考
3、察信息如此既把握了整体 ,又不会无视细节。4、善于猜想词义各类考试都允许出现3%的超纲词汇 ,这些词汇往往文中都会给出暗示 ,考生可以根据上下文来推断他们的意思。“定“定区间。能够圈定各题答案的范围。出题者一般都是根据文本的某一段 ,或某一段的某一句 ,或某一句的某一词 ,或根据隐藏在字里行间的作者的暗示进行题设。这就要求做题时要进行回想、返查 ,锁定与问题相关信息的所在区域 ,为正确解题打根底。这个过程就像捉迷藏一样 ,要想找到文本中躲藏的“猫猫 ,就必须对藏躲“猫猫的区域谙熟于心 ,进而准确定位 ,圈定范围 ,定能一抓一个准。"划"“划根据。在文中划解题依据。能够在文本
4、中划出解题根据是正确解题的关键 ,更是阅读理解不丢分的保障。猎人有句行话 ,叫“不见兔子不撒鹰 ,在这儿我要告诉各位同学 ,在做阅读理解时要做到“不见根据不做题。理由充分 ,根据凿实 ,这是“不仅知其然 ,而且知其所以然的超高境界 ,是阅读水平提高的最大见证。“看“看转换。注意同意转述。英语语言相当丰富 ,同一意思会有多种不同表达 ,以防止语言表述上的单调重复。考试中常见的题型“同意改写就是考察学生的这一能力的。出题者设计试题时总会用不同的语言结构对文本中的某些信息进行同意转述。有的转述会很明显 ,可以一目了然;但也不乏隐含很深的转述。“防“防陷井。辨明形近词。英语阅读中的陷阱设置最常见的有两
5、种 ,判断对错真假型和词形相近型。对于判断对错真假型 ,考生做题前一定要认真审题 ,看准是“true还是“not true ,是“right还是“wrong ,然后才着手解题。可能会有同学认为 ,这么简单的事怎么会错?其实不然 ,在考场高度紧张的情况下 ,什么事情都会发生。试想你身边有过多少同学曾因把“true与“not true看反而懊恼不已 ,顿足捶胸?对于词形相近型要做只有两个字“细心 ,三思而后选。只要细心 ,此类陷阱就会很容易被识破。归根到底 ,“防的主要对象是自己 ,防止慌张 ,防止粗心大意 ,防止那些“想当然的想法 ,防止自己的骄傲情绪只要沉着应对 ,处处留心 ,任何陷阱都会被识
6、别发现的。“读“读全项。通读所有选项 ,选择最正确。阅读理解是从三个或四个选项中选出一个最正确选项 ,解题时考生要通读所有选项 ,比拟鉴别 ,确定最正确。切不可挑读臆断 ,匆匆作答。比方做判断对错真假型试题时 ,选项中会有“一对三错或“三对一错 ,通读全项就会补救误读题干所造成的过失。英语阅读不好的同学们一定要认真去做到以上六点 ,这些都是总结历年中考英语阅读题得出的经验方法 ,请同学们牢记课后练手Hannay was nervous. His enemies (敌人)were searching for him. All around him were grassy hills withou
7、t trees. He had nowhere to hide. How could he escape?Hannay walked along the country for a long time. Then he saw a road worker, who was working alone, fixing the road. Hannay could see the road worker was not feeling well. Hannay came up to him and said “How are you?“My head hurts, the wo
8、rker said, “I cant do it. I want to go home to bed. My daughter got married yesterday, and I drank a lot of wine with my friends. Thats the problem!Hannay agreed that he should be home in bed.“Yes, and I would be, he replied,but yesterday I received a message saying that the new surveyor w
9、as coming to look at my work. If he comes and finds me away, Ill be in trouble.Suddenly Hannay had bright idea-he could act as the road worker and get away from his enemies.“You go off to bed, Hannay said,Ill do your job until the new surveyor comes.The road worker was pleased with this idea. H
10、e gave Hannay his hat and his old coat. Then he went home to sleep and perhaps to drink a bit more. Hannay put on the workers hat and coat and began to fix the road. About an hour later he heard a voice.“Are you the road worker? it asked.It was the new surveyor. He was a young man with a clean
11、face. He sat in a small car.Hannay said yes. The surveyor told him about some work he wanted him to do before he came by again and drove off. Hannay continued with his work.Then a village boy came by.What has happened to the road worker? he asked.“He stayed at home today, Hannay replied.He
12、s sick. At about midday, a large car came down the hill and stopped near Hannay. Three man got out of the car. Hannays heart beat fast. He knew his enemies were coming.( ) 1.What is this passage probably taken from?A. A history book. B. A travel book. C. A n
13、ovel D. A science book.( ) 2.Why was the road worker feeling ill?A. He had a cold. B. He hadnt eaten all day.C .He had been working all day. D.
14、 He drank too much at his daughters wedding.( ) 3.Who did NOT come by while Hannay was working on the road?A. The surveyor. B. The road workers daught
15、er.C. Hannays enemies. D. A village boy.( ) 4.What can we infer (推断)from the story?A. Hannay helped the road worker because he was warm-hearted.B. The grassy hills were a perfect hiding
16、place for Hannay.C. The surveyor had lot of working experience.D. The village boy knew the road worker.( ) 5.What is the correct order of the story?Hannay met a road worker who was not feeling well and offered to take over for him.Hannay was worried because his enemies were following him
17、.A car stopped near Hannay and three men got out.Hannay acted as the road worker when the surveyor came by.The village boy wondered what had happened to the road worker.A. B.C.
18、0; D.参考答案:1C 2D 3B 4D 5AFor years I went to school by bus, so I met many “familiar strangers. We took the same bus but didnt know each others names. I used to think it was impossible for us to be true friends. How wrong I was! Smiles from the “nameless people have changed my thoughts.The first
19、 time on the bus, I saw different faces, we met, greeted and cold faces turned into smiling faces. As days went on, we chatted like old friends. But I felt it a pity that I was unable to set up the same friendship with a silent girl in the front of the bus. Her old clothing suggested that she d
20、idnt have much money, but she always took a cup of water for the driver. I guessed she was a kind girl. But why did she sit in silence instead of talking with us? Why did she never reply to our friendly greetings? Couldnt she smile?Then, one evening, I got the answer. I walked to the park nearby and
21、 found the girl sitting alone under a tree, lonely and sad. I greeted her with the same warm smile that I had shown to her all these months, but this time her face turned red with a shy smile. As soon as she began her first words, I understood why she hadnt spoken to us before. Talking was hard for
22、her.I learned her story: Her parents worked hard somewhere. She lived with her disabled grandparents. She said, “I cant express myself very well. Most of the time, I cant say what I want to say. I have no friends but you always smile to me like an angelso I also want to smile. That evening, we excha
23、nged our names and we said goodbye like old friends.Smile is the key to opening the door of heart; it can break the cold walls in front of us.( ) 1. All the following words can describe the girl Except _. A. silent
24、0; B. kind C. proud
25、0; D. poor( ) 2. The writer often met the girl _. A. on the bus B. in the park C. at school
26、; D. under the tree( ) 3. Which of the following is True? A. The girl only talked with the driver. B. The girl was too shy to talk with others. C. The writer knew the name of the girl that evening.
27、160; D. The writer cant make friends with those nameless people on the bus now.( ) 4. The main idea of the passage is that _. A. we should help those silent people B. smiles can deal with every difficulty we meet C. we
28、 should smile to the nameless people on the bus D. smiles can help us get closer and understand each other better参考答案:1C 2A 3C 4DMichael Morpurgo is one of Britain's best loved story makers whose book War Horse is taught in school. He made a speech at Book Trust Annual Lecture.
29、 When talking about tests, he said that too much testing in schools was taking the joy out of reading for children because it destroyed their confidence and resulted in feelings of shame and disappointment.Mr. Morpurgo said testing was "supposed to encourage" all children, whether they pas
30、sed or not, but his was not the case. "When you fail, it brings a sense of worthlessness. It separates you from those who have passed, rocks confidence, and destroys hopes and dreams." For children who pass, they can have the opportunity to receive the great cultural and material benefits
31、of our society through developing an enjoyment of reading.But for children who fail, they are made to feel that the world of books, stories and ideas is not for them, and they are not clever enough to join that world. It is not the world they belong to, and it is shut off from them forever.As the pr
32、esident of Book Trust, Mr. Morpurgo also criticized schools for taking the wonder of stories and playfulness of language. Schools have been teaching reading by turning stories into a series of comprehension and grammar tests, because they insist that measurable可量化的 outcomes and results are the
33、be-all and end-all of the education process. But blaming 责备governments or schools is passing the buck - it is a society as a whole that is responsible for whether its children succeed or fail in education, and everyone should make an effort to ensure that reading itself is a pleasure
34、experience for all children.Mr. Morpurgo, who was a primary teacher before becoming a writer, wants to see a “story time introduces in every primary school, when stories are read aloud, at the end of each day. His Book Trust lecture called on schools and the governmemt to keep libriries open, for pa
35、rents to read to their children every night, etc. “Story time would be a special time with no testing or teaching. “Let the children go home dreaming of the story, reliving it, wonder All the rest will come later. Once the seed is sown, the fore is lit, children will want to learn. So give them the
36、love of story first; the rest will follow.Diana Gerald, the co-worker of Book Trust, said, “Reading isnt a tick-list of books. That need to have been read;nor is it just a skill to be learned then put aside. The ability of reading and writing can, and should be tested; reading for pleasure needs to
37、be valued and seen more like exercise-do it as regularly as you can, make it fun and red together whenever possible for maximum benefits.1. What does the expression “passing the buck in Paragraph 3 probably mean?A. Valuable.
38、0; B. Irresponsible.C. Unnecessary. D. Harmful.2. According to the passage, what should children do at their “story time?A. Enjoy reading. B. Prepare for tests.C. Pract
39、ise writing stories. D. Tick their book lists.3. Which of the following is Mr. Morpurgos suggestion?A. Test should be canceled in schools.B. Children should join the Book Trust.C. Reading for pleasure should be encouraged.D. The government should build more libraries.4. Which of th
40、e following statements is TRUE?A. Mr. Morpurgo hopes to become a primary teacher.B. Children who are tested cant get the joy from reading.C. Mr. Morpurgo wants his book War Horse to be read often in schools.D. Children who fail in tests probably wont explore the wonder of stories.参考答案:1. B
41、 2. A 3. C 4. D One day a little girl found two weak birds when she walked in the forests. She took them home and put them in a small cage. Every day she feeds them with love and the birds grow strong. Every morning they say “hello to her with a beautiful song. The
42、 girl loves them very much and wants their singing to last (持续) forever (永远). One day the girl left the cages door open. The larger and stronger of the two birds flew out of the cage. The girl watched worriedly when it circled (盘旋) high above her. She was afraid that it would
43、fly away and she would never see it again. So when it flew close, she caught it at once. She was very happy that she held it tightly (紧紧地) in her hand! Suddenly, she felt something happened to the bird. She opened her hand and was surprised to find that the bird couldnt move any more and died. Her l
44、ove for the bird killed it. She noticed the other bird jumping in the cage. She could feel that it wanted to be free. It hoped to fly into the clear, blue sky. She lifted (举起) it from the cage and flew it into the air. The bird circled once, twice, three times When the bird flew happily in the sky, she was so glad. Just then the bird flew closer and sat softly on her shoulder (肩膀). It sang the nicest song she often heard. The fastest way to lose love is to hold it tight; the best way to keep love is to let it fly!1. The girl l
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 员工职业素养与德才表现评估体系
- 三年级语文上册期末模拟考试试题
- 制药厂车间GMP标准执行情况报告
- 电力企业信访投诉处理流程
- 幼儿认知发展阶段分析与教育指导
- 夏季柳絮应急预案(3篇)
- 农业合作社数字化管理模式
- aod炉应急预案(3篇)
- 消防应急预案机构(3篇)
- 村雨污水施工方案(3篇)
- 2026瑞众保险全国校园招聘参考笔试题库及答案解析
- 2025年山东省枣庄市检察院书记员考试题(附答案)
- 寒假安全教育课件模板
- 短视频内容版权协议2025年执行版
- 社区康养服务活动方案
- 2025年数字印刷可行性报告
- 畜禽屠宰加工工国家职业标准(征求意见稿)
- 电力通信安全培训资料课件
- 上海国安面试题库及答案
- 2025年财务共享服务模式白皮书方案
- 建筑工程交通导改与组织方案
评论
0/150
提交评论