下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
1、2020-2021中考英语英语阅读理解复习题(及答案)一、英语阅读理解1 .阅读短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。Kevin is a cute boy. One day, his mother asks him to buy some food. He buys six eggs, five bananas, four apples, three oranges, two doughnuts (甜甜圈)and some biscuits in the shop. But on the way home, Kevin meets some animals and the
2、y want some of the food in his bag.When he comes out of the shop, he first meets a bear. "I want those eggs," says the bear. "If I throw an egg up in the air, I don't think you can get it," says Kevin. In this way, he saves all but one broken (破碎的)egg. And then he meets other
3、 animals. A monkey wants the bananas; a giraffe wants the apples; a duck wants the oranges; a pig wants the doughnuts, and an elephant wants the biscuits. Kevin thinks of some other ways to keep his food in the bag safe. When he gets home with all the food, his mother is happy.(1) How many kinds of
4、fruit does Kevin buy?A. FiveB. Fourh C. ThreehD. Two(2) Where does Kevin probably meet the bear?A. In the shop. B. At the gate of the shop.(3) What does the giraffe want to eat?A. The apples.B. The eggs.(4) Which animal wants the oranges?A. The giraffe.B. The elephant. What can we learn from the pas
5、sage?A. Kevin takes all the food home at last.C. Kevin is afraid to see the animals.【答案】(1) CC. At his home. “D. On his way to the shop.C. The bananas.D. The biscuits.C. The pig.D. The duckB. Kevin puts all the food in a big box.D. Kevin is a very cute and smart boy.B(3) A(4) DD【解析】【分析】文章大意:凯文是个可爱的男
6、孩。有一天,他妈妈要他买些食物。他在店 里买了六个鸡蛋、五个香蕉、四个苹果、三个橙子、两个甜甜圈和一些饼干。但是在回家的 路上,凯文遇到了一些动物,他们想要一些食物在他的包里。但是凯文想方设法保全了包里的食物。(1 )数字计算题,根据 He buys six eggs, five bananas, four apples, three oranges, two doughnuts (甜甜圈)and some biscuits in the shop.可知他买了香蕉、 苹果和句子三种水果, 故答案是Co(2)逻辑推理题,根据When he comes out of the shop, he fi
7、rst meets a bear. 可知是在商店门口遇到的动物,故答案是 Bo(3)细节理解题,根据(4)细节理解题,根据a giraffe wants the apples;可知,长颈鹿想要苹果,故答案是a duck wants the oranges可知,鸭子想要橘子,故答案是AoDo(5)逻辑推理题, 根据 Kevin thinks of some other ways to keep his food in the bag safe. WhenDo细节理解题要可逻辑推理题需要he gets home with all the food可知,凯文是一个聪明的孩子,故答案是【点评】考查阅读
8、理解。本文涉及细节理解题、数字计算题和逻辑推理题。以直接从文中寻找答案; 数字计算题需要根据文中的数字进行简单地计算; 联系上下文,推断出需要的信息。2 .阅读理解My name is Alex. I had an interesting and scary experience last Saturday. At about three o'clock in the afternoon, I was walking down the Main Street. I stopped in front of a jewelry store to look at some rings in
9、the window. I really liked one of the rings. While I was standing there, two men came out of the store. They ran across the street, got into a car, and drove away quickly. Then I saw something on the ground. It was a black bag. I thought maybe they dropped the bag while they were driving away in the
10、 car.I went to pick up the bag and opened it. There was a diamond watch in the bag. I took the bag with the watch into the jewelry store and showed it to the store manager. The manager looked scared by what had happened but he was very happy to see the watch. He said the two men were thieves, and th
11、at the police were looking for them. He also said the watch was very expensive. To thank me, he gave me fifty dollars. I was happy that I helped him. However, the thieves stole many pieces of jewelry. They took ten rings, three watches, four necklaces, and ten pairs of earrings. I hoped the police w
12、ould catch them soon.(1) What was Alex looking at in the store window?A. Rings.D. Shoes.ii B. Watches.ii C. Clothes.II(2) Who came out of the store?A. The manager.D. Alex.B. Twomen.C. The police.(3) What did Alex see on the ground?A. Ten rings.B. Three watches.C. A black bag.D. Four necklaces.B. He
13、took it to the store.D. He gave it back to the two men.(4) What did Alex do with the watch?A. He took it home.C. He took it to the police.(5) Which of the following is NOT true?A. Alex is telling an experience of his own now.B. Alex is talking to a police officer now.C. The manager was too scared to
14、 stop the two men.D. Alex didn't know the two men were thieves until he went to the manager.【答案】(1) A(2)(3)(4)(5)【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是阿莱克斯在上周六下午三点钟在一家珠宝店的橱窗里看戒指时,看到两个人从珠宝店里出来,上了汽车,开车快速离开了。然后他捡起地上掉落的包,发现里面有一块儿钻石手表,当他拿着表走进珠宝店时,老板告诉他,那两个人是小偷。警察正在找他们。因为他还了手表,老板给了他五美元,他很高兴。11)细节理解题。 根据 I stopped in fr
15、ont of a jewelry store to look at some rings in the window. 可知他在珠宝店看戒指。故选A。(2)细节理解题。根据 While I was standing there, two men came out of the store. 可知两个 人走出了珠宝店。故选B。(3)细节理解题。根据 Then I saw something on the ground. It was a black bag.可知他在地 上看到一个黑包。故选Co(4)细节理解题。 根据 I took the bag with the watch into the
16、jewelry store and showed it to the store manager.可知他把手表拿回到珠宝店。故选B。5 5)推理判断题。 根据 He said the two men were thieves, and that the police were looking for them.可知阿莱克斯没有和警察谈话。可知选项B叙述不合事实。故选B。【点评】此题考查阅读理解。我们先弄懂文后问题,然后带着问题阅读短文,在短文的细节 中找到问题的答案。对于推理判断题,我们要认真阅读短文,根据短文的细节判断选项的正 误。3.阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最
17、佳选项。Different weather makes people feel different. It influences ( 影响)health, intelligence ( 智力) and feelings.In August, it is very hot and wet in the southern part of the United States. People there have heart problems in this month. In the northeast and the Middle West, it is very hot at some time
18、s and very cold at other times. People in these states have more heart problems after the weather changes 做变)quickly in February or March.The weather can also influence intelligence. For example, the IQs of a group of students were very high when a very strong wind came, but after the strong wind, t
19、heir IQs were 10% lower. The wind can help people have higher intelligence. Very hot weather, on the other hand, can make it lower. Students in many schools of the United States often get worse ( 更糟)on exams in the hot months of the year.Weather also has a strong influence on people's feelings.
20、Winter may be a bad time for thin people. They usually feel cold in these months. They may feel gloomy and don't want to talk to anyone in cold weather. But fat people may have a hard time in hot summer. People feel best at a temperature of about 18 C .Are you feeling sad, tired, or unhappy toda
21、y? It may be the weather's problem.(1) According to the passage, we know people will be ill more often because.A. the wind is too strongB. the weather is hot and wetC. the weather changes very muchD. people don't wear too many clothes(2) Which of the following is TRUE according to the passag
22、e?A. very strong wind can make people smart. B. Hot weather can help students study better.C. It's always hot in the Middle West.D. Different countries have different weather.(3) The fourth paragraph tells us.A. fat people may feel hard at a temperature of about 18 CB. thin people feel tired in
23、cold weatherC. the cold weather is bad for fat peopleD. different weather makes people feel different(4) The underlined word "gloomy" in the passage means "" in Chinese.A.幸福的iB.亢奋的C.郁闷的D.自信的【答案】(1) CA(3) D(4) C【解析】【分析】大意:短文主要介绍了不同的天气对人的影响。(1)推理判断题。根据第一段 In the northeast and the M
24、iddle West, it is very hot at some times and very cold at other times.在东北和中西部,有时非常热,其他时间又非常冷,可知当天气变化太大的时候,人就容易生病。故选 Co(2)推理判断题。根据第二段 For example, the IQs of a group of students were very high when a very strong wind came, but after the strong wind, their IQs were 10% lower. 例如, 当 阵强风来的时候,一组学生的IQ是非常高
25、的,当时强风之后,他们的IQ下降了百分十十。 可知,强风可以使人变得聪明。故选 Ao(3)段落大意题。 根据第三段第句 Weather also has a strong influence on people's feelings. 天气同样对人的感觉有很强的影响,可知第三段主要告诉我们不同的天气使人感觉不同。故选D。(4)词义猜测题。根据 and don't want to talk to anyone in cold weather.在寒冷的天气, 不想 和任何人说话,可知寒冷的天气会使人郁闷,因此 gloomy意为郁闷的故选Co【点评】考查阅读理解,首先快速浏览、分析问
26、题,抓住关键词;其次带着问题通读全文, 了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再检查一遍,确保答案正确。4 .阅读理解Beakley gets a letter from his grandma. It says, "Please come and visit me soon."Beakley puts his green toothbrush and socks into his bag. He takes his favourite toy Bunny too. His friend Weber goes with him.They take a yellow taxi
27、 to the airport. "This airport is very big," says Beakley, "I am scared( 惊 恐的)of flying. Maybe we should drive a car there." "No," says Weber, "it's too far. The pilot can fly over buildings and trees just like a bird."Flying is fantastic and soon they lan
28、d( 着陆).And then Beakley takes a big purple boat with Weber. It crosses the sea to a big island(岛).On the island, Beakley and Weber take a train. After getting off the train, they rent( 租)a bike. "This goes very fast and this is fun." says Beakley.Finally they get to a pink house and Grandm
29、a waits for them.(1) What's in Beakley's bag?A. A bird.B. A toothpaste.C. Some fruit.nD. Some socks.(2) What does Beakley think of riding a bike?A. It's difficult.B. It's interesting.C. It's not fast.D. It's not safe.(3) Which is the best title(标题)for the passage?A. Beakley a
30、nd His GrandmaB. Beakley's Toy BunnyC. Beakley and Weber's TripD. Beakley and His friend【答案】(1) DB(3) C【解析】【分析】本文讲述了Beakley和Weber去奶奶家的旅程。(1)细节题。根据 Beakley puts his green toothbrush and socks into his bag 可知包里有一些 袜子,故选D。(2)推理题。根据 This goes very fast and this is fun." says Beakley.可知 Beak
31、ley 认为骑自 行车有趣,故选Bo(3)主旨题。根据本文讲述了Beakley和Weber去奶奶家的旅程,故标题是 Beakley andWeber's Trip布莱克利和韦伯的旅行,故选C。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。5 .阅读理解Class Five had a school trip last Friday. They spent a day on a big farm. Did the students like the tri
32、p? Let's see what they said.It was a great trip. It was my first time to see so many animals. I even milked a cow. How interesting! I also picked some strawberries for my mother.CathyI will never go to the farm again. It's far away from the city center. And it's dirty. Our teacher asked
33、us to pick vegetables, but I didn't do it. It was really hard work.BenThe farm is beautiful. You can find it in my photos. And the farmers are friendly. They cooked delicious food for us. I'd like to go to the farm with my parents next time.Eddie(1) Cathy thoughtwas interesting.A. riding a h
34、orseB. milking a cowf C. picking strawberries(2) Ben said he didn't like thefarm.A. busyB. dirty“C. old(3) Eddie enjoyed theon the farm.A. cheap fruitB. lovely animalsC. beautiful flowers(4) would like to visit the farm again.A. EddieB. CathyC. BenD. taking photosD. hotD. delicious foodD. The te
35、acher What can we learn from the material(材料)?A. All the students love the trip.11B. It was fine last Friday.C. The farmers are nice.D. The farm is very small.【答案】(1) BB(3) D(4) AC【解析】【分析】文章大意:表格显示了 Cathy、Ben和Edie对学校旅行的看法。Cathy认为 这次旅行很棒;Ben觉得农场离市区太远,而且有些脏;Eddie非常 喜欢这次旅行,他想和 父母再来一次。(1)细节理解题。根据Cathy对本
36、次旅行的描述 I even milked a cow. How interesting !可知, 凯西认为挤牛奶很有趣。故选 Bo(2)细节理解题。根据 Ben 对本次旅彳f 的描述 "I will never go to the farm again, It's far away fromthe caty center. And it's dirty."可知,本说他不喜欢那个脏的农场。故选B。(3)细节理解题。根据 Eddie对本次旅行的描述 ”And the farmers are friendly. They cooked deliciousfood
37、for us,"可知,埃迪喜欢农场里的美味食物。故选D。(4)细节理解题。根据 Eddie对本次旅彳f的描述 "T'd like to go to the farm with my parents nexttime."可知,埃迪想和父母一起再去农场看看。故选 A。(5)细节判断题。根据文中句子 "I will never go to the farm again. It's far away from the dity center."可知,Ben并不喜欢这次旅行。故选项 A错误;短文并没有提到天气情况,故选项B错误;根据文中句
38、子"And the farmers are friendly."可知,那里的农民非常友好,故选项C正确;根据文中句子 "They spent aday on a big farm."可知,农场很大。故选项 D错误。故 选Co【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题两种常考题型,细节题要注意从文中寻 找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。6 .阅读理解Do you want to be healthy? What can you do to be healthy? Let me tell you.Play sports every day.
39、Sports can make you be active and healthy. Running, swimming and playing soccer or basketball are all good sports.Eat fruit and vegetables every day. They are all healthy food. Don't eat too much junk food every day. It's not good for your health.Get enough sleep. You must sleep for eight or
40、 nine hours a day. It's healthy for you. Don't go to bed too late. And remember to get up early the next morning. Then you can have a good day at school.Make friends at school. Friends can help you study easily and make you feel happy.It's easy to be healthy. And if you do those above, y
41、ou can make it.(1) Who is the passage for?A. Singers.B. Parents.C. Doctors.D. Students.(2) How many ways (方法) are there to help us to be healthy?A. Two.D. Five.B. Three.C. Four.II(3) How long should we sleep every day?A. For six or seven hours.C. For ten or eleven hours.(4) Which of the following is
42、 right?B. For eight or nine hours.D. For twelve or thirteen hours.A. It's not difficult for us to be healthy.C. We need parents to help us at school.【答案】(1) DB. Only doing sports can make us healthy.D. We can eat and sleep more to be healthy.(2)(3)(4)【解析】【分析】本文介绍了如何保持身体健康。(1)细节题。(2)细节题。(3)细节题。根据
43、文章提到的make friends at school,可知文章写给学生的,故选根据文章一共提到了 根据文章提到的D。4个建议,可知一共有 4种,故选CoYou must sleep for eight or nine hours a day 可知,一共需要(4)细节题。根据文章提到的 it可知,保持健康不难,故选【点评】本文考查了阅读理解,睡8或9个小时,故选BoA。It's easy to be healthy. And if you do those above, you can make考查了细节题,做此类题首先熟悉文章大意,然后熟悉问题,带着问题到文章中找出答案,注意细节。7
44、 .阅读理解"Which meal do we all need most, breakfast, lunch or dinner?" Miss Baker asks. Boys and girls wave (挥动)their hands in the air. They know the answer."What do you think, Jim?" Miss Baker asks."Dinner. " he answers."Dinner is the big meal of the day. " says
45、 Miss Baker. "But I don't think it is the meal we need most."Tom puts up his hand. "Is lunch the meal we need most?""No. " says Miss Baker. " Breakfast is the meal we need most.""Why is this so?""From night until morning is a long time to go
46、 without food. "says Ann."That's right. "says Miss Baker. "We need food every morning. What may happen (发生)to us if we have no breakfast?"The class have many answers to give."We may not feel like working.”"We may feel sick (生病).”"Yes, you are right, "
47、says Miss Baker. "Now, let's talk about what makes a good breakfast. Give me your answers. I will write them on the blackboard."The first word Miss Baker puts on the list is milk. What else do you think she puts on the list?(1) are discussing (讨论)eating.A. The mother and childrenB. Som
48、e of the boys and girlsC. The teacher and her pupilsD. A group of friends(2) Miss Baker thinks milk is to make a good breakfast.A. the first thingB. allC. no goodD. the only nice thing(3) "We may not feel like working. "means that .A. we may not do the work wellB. we may not feel strong en
49、ough to workC. we may not want to workD. we may not be able to (能)work(4) Miss Baker teaches by.A. writing words on the blackboardB. asking questions and giving answers herselfC. teling the children the answersD. asking questions and discussing them【答案】(1) CA(3) C(4) D【解析】【分析】本文主要是老师和学生们谈论一日三餐,哪餐最重要
50、的话题。(1)推理题。根据 "Which meal do we all need most, breakfast, lunch or dinner?" Miss Baker asks. Boys and girls wave (挥动)their hands in the air. They know the answer 可知是师生们在 进行讨论,故选Co(2)推理题。根据 The first word Miss Baker puts on the list is milk 可知 Miss Baker 认为喝 牛奶对于早餐是第一件事,故选 Ao(3)词义猜测题。根据 We
51、need food every morning. What may happen (发生)to us if we have no breakfast? 和 We may not feel like working 可知 We may not feel like working 是 we may not want to work我们可能不想工作的意思,故选 C。(4)推理题。根据本文主要是老师和学生们谈论一日三餐,哪餐最重要的话题,可知老师通过提问和讨论的方式教学生,故选 D。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻 找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要
52、的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。8 .阅读理解Toby, an 11-year old boy, is playing with a ball. The ball goes into the street and Toby runs for the ball.A car hits (碰撞) Toby. An ambulance (救护车) takes Toby to the hospital in 30 minutes. The doctors at the hospital tell Toby's parents, "Toby is in a coma
53、."Every day, Toby's parents visit him at the hospital. They sit next to Toby's bed and talk to him.But Toby never talks to them. He just sleeps.One day Toby's father says, "Wake up, Toby. Wake up, come home and play with Rusty." Rusty is Toby's dog.When Toby's fath
54、er says "Rusty", Toby moves his arm(胳膊)."Rusty!" Toby's father saysagain. Again, Toby moves his arm.Toby's parents have an idea. They tell the nurse,"We want to bring Toby's dog to the hospital." The nurse says "OK".The next day, Toby's parents
55、 bring Rusty to the hospital. When they put the dog on Toby's bed, Toby opens his eyes and hugs the dog.Toby's parents bring Rusty to the hospital every day. One day, Rusty jumps onto Toby's bed and scratches;(抓)his arm. Toby says his first words, "Bad dog!"After eight weeks, T
56、oby is well. He leaves the hospital and goes home.(1) Toby is in the street when a car hits him.A. visiting his fatherB.walking with his parentsC. talking with his dog11D. running for a ball(2) The sentence "Toby is in a coma." may mean (意思是) .A. Toby can't wake up or talkB.Toby must l
57、eave the hospitalC. Toby needs to play sportshD. Toby is very handsome(3) wakes up Toby in the end.A. A doctorB. A nurseC. His dogD. His father(4) From the story, we can learn that.A. Toby can never talk in the endhB. Toby likes playing basketballC. Toby's dog was a bad oneD. Toby stays in hospi
58、tal for eight week【答案】(1) DA(3) C(4) D【解析】【分析】文章大意:十一岁的托比在街里玩球,被车撞了,昏迷不醒被送往医院, 在托比的狗的感召下,终于苏醒了,八周之后恢复健康出院了。(1)细节理解题,根据 Toby runs for the ball. A car hits (碰撞)Toby.可知托比在追赶球的时候被车撞了,故答案是Do(2)细节理解题,根据 They sit next to Toby's bed and talk to him. But Toby never talks to them. He just sleeps.可知托比不说话,只
59、是睡觉,故答案是A。(3)细节理解题,根据 When Toby's father says "Rusty", Toby moves his arm (胳膊)."Rusty!" Toby's father says again. Again, Toby moves his arm. 和 When they put the dog on Toby's bed, Toby opens his eyes and hugs the dog.可知是托比的狗唤醒了托比,故答案是C。(5) 细节理解题, 根据 After eight weeks, Toby is well. He leaves the hospital and goes home. 可知托比在医院住了 8星期,故答案是D。【点评】考查阅读理解题,本文只涉及到了细节理解题一种题型,该题型相对简单,只要认真阅读,一般都可以直接从文中找到答案。9 .阅读理解The Dragon Boat Festiv
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2026年伊通满族自治县事业单位引进人才备考题库及答案详解1套
- 2026年国药集团广东环球制药有限公司招聘备考题库及完整答案详解1套
- 2026年仰恩大学公开招聘人事处工作人员备考题库有答案详解
- 2026年丽江市古城区疾病预防控制中心临聘人员招聘备考题库含答案详解
- 2026年中国建筑第五工程局有限公司山东分公司招聘备考题库及参考答案详解1套
- 2026年广东工商职业技术大学招聘备考题库及1套完整答案详解
- 2026年宜宾五粮液有机农业发展有限公司招聘备考题库有答案详解
- 政策法规处内控制度
- 镇政府内控制度
- 企业如何执行内控制度
- DBJ-T 15-30-2022 铝合金门窗工程技术规范
- 2024届广东省高三三校12月联考英语试题及答案
- 城市设计编制标准 DG-TJ08-2402-2022
- 粉煤灰在高速公路基层中的应用
- 教学设计中的学科整合与跨学科学习
- 2024年广东省粤科金融集团有限公司招聘笔试参考题库含答案解析
- 消防设施维保投标方案(技术方案)
- 设备综合效率OEE统计表(使用)
- WATERS公司的UPLCTQD培训资料MS7校正课件
- 【超星尔雅学习通】航空与航天网课章节答案
- 2022年福州大学计算机科学与技术专业《操作系统》科目期末试卷B(有答案)
评论
0/150
提交评论