2022年11月成人本科学士学位英语统一考试试题及答案_第1页
2022年11月成人本科学士学位英语统一考试试题及答案_第2页
2022年11月成人本科学士学位英语统一考试试题及答案_第3页
2022年11月成人本科学士学位英语统一考试试题及答案_第4页
2022年11月成人本科学士学位英语统一考试试题及答案_第5页
已阅读5页,还剩14页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、11月北京地区成人本科学士学位英语统一考试试题及答案(A) Part I Reading Comprehension (30%)Directions: There are three passages in this part. Each passage is followed by some questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. You should decide on the best choice and blacken the c

2、orresponding letter on the Answer Sheet.Passage 1Passage 1本文是有关美国语言的议论文。简介了美国人如何使用简短性用语,以及她们使用简短用语的因素。第一段讲到美国人习常用简短的语言打招呼或者回答她人的问话,但这只是出于习惯并非不礼貌;第二段讲的是美国人喜欢简朴无拘束的生活,她们不喜欢太多礼节,也很少在节日中送礼物。Questions 1 to 5 are based on the following passage:One study shows that Americans prefer to answer with a brief “

3、Yes”, “No”, “Sure”, or the very popular “Yeah” rather than with a longer reply. (76)But brief replies do not mean Americans are impolite or unfriendly to some extent. Very often, Americans are in a hurry and may greet you with a single word “Hi”, indeed; this is a greeting you will hear again and ag

4、ain during your stay in the United States. It is used by everyone, regardless of rank, agent occupation. However,-those who are accustomed to lo nger greetingsmay require a little more time before they feel comfortable with American simple talk.Americans sometimes use plain talk when they are uncomf

5、ortable. (77)If people praise them or thank them in an especially polite way, they may become uncomfortable and not know what to say in reply. They dont want to be impolite or rude, you can be sure that they liked what was said about them. Except for certain holidays, such as Christmas, Americans do

6、nt usually give gifts. Thus, you will find Americans embarrassed as they accept gifts, especially if they have nothing to give in return. They are generally a warm but informal people.1. The fact that Americans like shorter answers tells us_.C。细节题。根据原文第一段内容可知,美国人使用简短用语并不是代表不礼貌。因此可知选择C。A. they reply

7、very quickly in a hurryB. they choose words too carefullyC. they like replying brieflyD. they want to be as polite as they can2. Those who like using beautiful or formal words _.A。细节题。原文第一段最后一句讲到,那些不习惯简短用语的人需要花更多的时间去理解美国人的语言习惯。A. need more time to get used to American simple greetingB. need no time

8、to get familiar with American greetingC. do not very much like American way of greetingD. think Americans are not polite whatever3. Which of the following is NOT true?C。细节题。根据文章第一段S It is used by everyone, regardless of rank, agent occupation.可知答案是A选项。A. Americans often answer with the words like “s

9、ure”,“yeah”.B. They are not impolite with brief replies.C. Americans in high ranks must use formal words in greeting:D. Americans are a warm but informal people.4. The Americans like others praise but if in a polite way_.D。细节题。根据文章第二段,A、B均是题目的因素。因此选择D。A. they dont know what to say in replyB. they fe

10、el somewhat uneasyC. they dont want to replyD. both A and B5. The passage indicates that _.D。细节题。根据文章第二段,A、B均是题目的因素。因此选择D。A. Americans exchange gifts the first time they meet.B. Americans seldom give gifts except for some holidays.C. Americans often bring some gifts to their friends.D. Americans onl

11、y want to get gifts from others.Passage 2Passage 2本文简介了人口数量大的利弊问题。第一段说经济学家存在两种相反的观点,一种觉得人口大不利于经济发展,另一种觉得有利。第二段寻找了这一不同见解的本源,即是国家工业化的限度。讲到了发展中国家和发达国家的区别Questions 6 to 10 are based on the following passage:(78)The advantages and disadvantages of a large population have long been a subject of discussion

12、 among economists(经济学家). It has been argued that the supply of good land is limited. To feed a large population,: inferior land must be cultivated and the good land worked intensively, Thus, each person produces less and this means a lower average income than could be obtained with a smaller populat

13、ion. Other economists have argued that a large population gives more scope for specialization and the development of facilities such as ports, roads and railways, which are not likely to be built unless there is a big demand to justify them.One of the difficulties in carrying out a world-wide birth

14、control program lies in the fact that official attitudes to population growth vary from country to country depending on the level of industrial development and the availability of food and raw materials. In the developing country where a vastly expanded population is pressing hard upon the limits of

15、 food, space and natural resources, it will be the first concern of government to place a limit on the birthrate, whatever the consequences may be. In the highly industrialized society the problem may be more complex. A decreasing birthrate may lead to unemployment because it results in a declining

16、market for manufactured goods. (79)When the pressure of population on housing declines, prices also decline and the building industry is weakened. Faced with considerations such as these, the government of a developed country may well prefer to see a slowly increasing population, rather than one whi

17、ch is stable or is decline.6. A smaller population may mean_.D。根据文章第一段,大的人口会有更低的生产率和更小的人均收入,反之,小的人口就会有更高的生产率和更大的人均收入。因此本题选D。A. higher productivity, but a lower average incomeB. lower productivity, but a higher average incomeC. lower productivity, and a lower average incomeD. higher productivity, and

18、 a higher average income7. According to the passage, a large population will provide a chance for developing_.B。根据原文,Other economists have argued that a large population gives more scope for specialization and the development of facilities such as ports, roads and railways. 可知,人口大在运送行业是有利的,故选B。A. ag

19、riculture B. transport systemC. industry D. national economy8. In a developed country, people will perhaps go out of work if the birthrate_.B。根据文章第二段A decreasing birthrate may lead to unemployment because it results in a declining market for manufactured goods.可知,不断减少的出生率会导致失业。因此选择B。A. goes up B. is

20、 decreasingC. remains stable, D. is out of control9. According to the passage slowly rising birthrate perhaps is good for_.A。解释同上,由于减少的出生率导致失业,因此缓慢增长的出生率有助于发达国家的发展。A. a developed nationB. a developing nation.C. every nation with a big populationD. every nation with a small population10. It is no eas

21、y job to carry out a general plan for birth control throughout the world because_.C。根据文章第二段第一句话可知,由于不同国家条件不同,人口数量的影响就不同,故选C。A. there are too many underdeveloped countries in the worldB.underdeveloped countries have low level of industrial development.C. different governments have different views abo

22、ut the problemD. even developed countries may have complex problemsPassage 3Passage 3本文简介了伞的用途发展史。伞最开始作为防晒的工具浮现,之后在某些国家作为权威的象征。本文简介了不同步期伞的不批准义。Questions 11 to 15 are based on the following passage:To us it seems so natural to put up an umbrella to keep the water off when it rains. But actually the u

23、mbrella was not invented as protection against rain. It was first used as a shade against the sun.Nobody knows who first invented it, but the umbrella was used in very ancient times. Probably the first to use it were the Chinese, way back in the eleventh century B.C.We know that the umbrella was als

24、o used in ancient Egypt and Babylon as a sunshade. And there was a strange thing connected with its use; it became a symbol of honor and authority. In the Far East in ancient times, the umbrella was allowed to be used only by royal people or by those in high office.In Europe, the Greeks were the fir

25、st to use the umbrella as a sunshade. And the umbrella was in common use in ancient Greece. But it is believed that the first persons in Europe to use the umbrellas as protection against the rain were the ancient Romans.During the Middle Ages, the use of the umbrella practically disappeared. Then it

26、 appeared again in Italy in the 16th century. And again it became a symbol of power and authority.Umbrellas have not changed much in style during all this time, though they have become much lighter in weight. (80)It wasnt until the twentieth century that womens umbrellas began to be made in a variet

27、y of colors.11. The first use of umbrellas was as_.【答案】B。根据文章第一段It was first used as a shade against the sun.可知,伞最初是作为防晒的工具使用的A. protection against rain B. a shade against the sunC. a symbol of power D. a symbol of honor12. _were regarded as the people who first used umbrellas.【答案】C。根据文章第二段,Probably

28、 the first to use it were the Chinese, way back in the eleventh century B.C.可知,伞最初是中国人开始使用的。A. Romans B. GreeksC. Chinese D. Europeans13. The umbrella was used only by royal people or those in high office_.C。文章第三段,In the Far East in ancient times, the umbrella was allowed to be used only by royal pe

29、ople or by those in high office.A. in Europe in the eighteenth centuryB. in ancient Egypt and BabylonC. in the Far East in ancient timesD. during the Middle Ages14. According to the passage, which of the following is NOT true?D。根据文章内容,并没有提到伞很便宜A. Women enjoy using umbrellas with various kinds of col

30、ors.B. The inventor of the umbrella is unknown.C. Once ordinary people had no right to use umbrellas.D. Umbrellas were popular and cheap in the ancient times.15. Which of the following may be the best title for the passage?B。主旨题。根据文章内容可知,文章重要简介伞的用途发展过程,因此B更贴近内容。A. When Was the Umbrella InventedB.The

31、 Role of Umbrellas in HistoryC. The Colors and Shapes of UmbrellaD. Who Needed Umbrellas FirstPart II Vocabulary and Structure (30%)Directions: In this part there are 30 incomplete sentences. For each sentence there are four choices marked A, B, C and D. Choose the ONE answer that best completes the

32、 sentence. Then blacken the corresponding letter on the Answer Sheet.16. The news quickly spread through the village _ the war had ended.C这考察的是同位语从句,标志词为news,后多用that引导同位语从句A. which B. whatC. that D. where17. We hurried to the station _ find ourselves three hours earlier for the train.【答案】A这考察的是介词词组辨

33、析,only to do,成果是,in order to为了,so as to为了. .,such as to如此.以至于.从句子的含义中,我们懂得要体现上成果是.因此选A。A. only to B. in order toC. so as to D. such as to18. I meant _ you, bu Im afraid I forgot.【答案】D重要考察非谓语,标志词mean +to+do sth,因此,选不定式。A. ringing B. being ringingC. to ringing D. to ring19. We live in a time_, more th

34、an ever before in history, people are moving about.【答案】B这考察的是定语从句,有一种时间的标志词in a time,因此,要用when。A. what B. whenC. which D. where20. Is there any possibility Of getting the price _ further?【答案】A这考察的是非谓语中的过去分词,get sth done,因此,要用过去分词。A. reduced B. reduceC. reducing D. be reduced21. _you feel too ill to

35、go out, I would rather not stay at home tonight.【答案】C这里考察的是连词,要弄清晰句子的关系,unless=if not,句意是如果你不觉得难受,那我们情愿不在屋里呆着,应当出去走走。因此,选 C项。A. Because B. AlthoughC. Unless D. If22. Because of many mistakes, she was made _ these letters again.【答案】D这里考的是使役动词的被动用法,be made to do sth ,再用做被动时态时,应当补出to,用不定式。A. type B. to

36、 typingC. typed D. to type23. It is hot and dry; the flowers need_.【答案】D这里考察的是情态动词,need to do sth ,并且动作与主语是关系是被动关系,因此,选择D项。A. being watered B. be wateredC. to water D. to be watered24. He began by showing us where the country was and went on_us about its climate.【答案】B考察的是非谓语,标志词为go on,它背面的宾语会有两种状况,含

37、义不同,+to do 表达继续做另一件事,+doing表达继做一件事。因此,根据句意,应当选B项A. telling B. to tellC. to telling D. to be told25. Our failure _ourselves to modem life often causes us trouble in our work.【答案】C这里考察的动词搭配,adopt to采纳, apple for合用于, adapt to适应, act on反映。根据句意,表达适应现代生活,因此,选C项。A. to adopt B. to applyC. to adapt D. to act

38、26. Once _ of the necessity of a move, he worked hard to find a new home.【答案】A 这里考察非谓语,这里的动词convince,的动作发出者是he,并且,一般体现“be convinced of ”,因此,作为非谓语,用过去分词体现。A. convinced B. be convincedB. convincing D. having convinced27. So many representatives_, the conference had to be put off.【答案】C考察非谓语,由于动词与从句的是积极

39、关系,也用系表构造来体现be absent,因此,应当用being absent的形式。A. were absent B. to be absentC. being absent D. had been absent28. In no case _ the students from exploring new ideas.【答案】C这里考察的是倒装句,因此,在状语提前,要将助动词提到主语前,因此,选C项。A. we should prevent B. we could preventC. should we prevent D. shouldnt we prevent29. I dont t

40、hink it advisable that Tom _to the jOb since hei has no experience.【答案】A考察的动词的特殊用法,标志词advice + that背面的从句动词要用原型,因此,选择A项。A. be assigned B. is assignedC. will be assigned D. has been assigned30. With all this work on hand, she _ to the dance party last night.【答案】C考察情态动词,should have done用来表达谴责,本应当这样做,却没

41、有这样做。A. oughtnt to go B. hadnt goneC. shouldnt have gone D. mustnt have gone31. As Christmas was coming, the town began a _ clearing on a large scale.【答案】B这里考察辨析,through 通过,thorough彻底地, though尽管, thought思想。因此,根据题意表达彻底地清理,因此选B项A. through B. thoroughC. though D. thought32. E-mail writing .has became t

42、he usual means of communication _ people some distance away【答案】D考察动词词组的固定搭配,与某人交流用with A. for B. onC. to D. with33. It is a good idea for parents to monitor the _ as well as the kind of television that their children watch.【答案】C考察名词辨析,the number可数名词的数量, the size面积, the amount不可数名词的数量, the screen屏幕,因

43、此,根据题意,选择C项。A. number B. sizeC. amount D. screen34. Im afraid that there isnt _ for youin my car.【答案】D这里考察名词辨析,place泛指地方,seat座位,comer, room空间,因此,根据句意,要选D项。A. place B. seatC. comer. D. room35. It suddenly _ to me that we could use a computer to do the job.【答案】B这考察固定句型搭配“it occur to sb that ”什么让某人想去什么

44、事。A. happened B. occurredC. agreed D. presented36. The old people often raise _ for the, sake ofgompanionship.【答案】A这考察句意,要表达养宠物,因此用“raise pets”A. pets B. pipesC. pills D. pies37. The river here is very wide but_, so you can walk across it.【答案】C考察的是词汇辨析,narrow 狭隘,arrow箭头,shallow浅的 hollow空洞的,因此,根据句意,我

45、们懂得河水很浅,要选C项。A. narrow B. arrowC. shallow D. hollow38. The streets were empty _ the policemen on duty.【答案】D这里考察介词的辨析,besides表达除了.尚有,否认句中用except,肯定句式可以用except for来替代 ,都表达除了.,因此,选D项。A. besides B. exceptC. excepting D. except for39. Dont leave matches or cigarettes on the table within the _of little ch

46、ildren.【答案】B考察固定用法,with/within the reach of 译为在.的触手可及的范畴内。A. hand B. reachC. space D. distance40. - How did you pay the workers?【答案】A考察固定用法,按小时付费“pay by the hour”-As a rule, they were paid byA. the hour B. an hourC. hour D. the time41. _ of the students in our class are from the north.【答案】A考察固定用法,按小

47、时付费“pay by the hour”A. Two nineth B. Second ninthC. Second nines D. Two ninths42. My father has classes _ day: Mondays, Wednesdays and Fridays.【答案】B这里考察的是固定用法,every other day/week/year,表达每一天/每一周/每一年。A. each other B. every otherC. this and the other D. all other43. This morning Jack came to school la

48、te【答案】B这里考察固定词组搭配,as usual 表达像往常同样。A. than usual B. as usualC. like usual D. like usually44. Im putting on weight. The doctor has warned me to_, Sugar.答案】C者考察动词搭配,keep up 赶上, keep back,keep off 从脱离,keep away逃离.,根据句意是要脱离糖,因此,选C项。A. keep up B. keep backC. keep off D. keep away45. We were_for half an h

49、our in the traffic and so we arrived late.【答案】B这里考察的动词词组辨析,kept up跟上,held up停滞,cut up分割,brought up,提出来了,根据句意,这是表达交通阻塞,因此,选B项。A. kept up B. held upC. cut up D. brought up,Part III Identification (10%)Directions: Each of the following sentences has four underlined parts marked A, B, C and D. Identify

50、the one? hat is not correct. Then blacken the corresponding letter on the Answer Sheet.46. He didnt dare to leave the house for fear someone wouldA B Crecognize him soon.D【答案】C 这里应用非谓语表达,介词后加动名词,for fearing 47. You can see the whole city for miles from here in a clear day.A B C D【答案】D日具体到某一天时,应当用介词o

51、n。48. He wished he didnt tell her the truth that brought her so muchA B C Dpain.【答案】B Wish+that背面应当用虚拟语调,因此动词应当用would not do49. The room, which window faces the south, is the nicest one of allA B Con this floor.D【答案】A这里考察定语从句,先行词为地点时,应当用where做连词。50. He is a true friend of mine, whom I can always dep

52、end wheneverA B CI get into trouble. D【答案】C 这考察动词的搭配,depend为不及物动词,因此要用depend on。51. Lets go and watch that new movie at eight tonight, wont we?A B C D 【答案】D 考察反义疑问句, 52. It is very important that the students voice is heard by theA Bauthorities of all our schools.C D答案B53. This is such a beautiful d

53、ay that everyone around us feel likeA B Cgoing out for a walk.DC 单数第三人称,因此谓语动词要加“s”54. We saw a big dog that was fierce and felt frightened inA B Cour way home.D【答案】C。考察固定词组搭配,on the way home,在回家的路上55. You will feel inconvenient in Japan if you can either speakA B C DJapanese nor English. 【答案】C这考察的固

54、定搭配,neither nor.。Part IV Cloze (10%)Directions: There are 20 blanks in the following passage, and for each blank there are 4 choices marked A, B, C and D at the end of the passage. You should choose ONE answer that best fits into the passage. Then blacken the corresponding letter on the Answer Sheet

55、.In most cultures, when you meet acquaintances for the first time during a day, it is normal to greet them. The main purpose of this greeting is to 56 a good relationship between the people 57 , and each language usually has 58 set phrases which can be used for this purpose. Sometimes, though, there

56、 can be 59 differences in the type of phrases which can be used, and cultural misunderstandings can easily 60 A young British woman went to Hong Kong to work, and at the time of her 61 she knew nothing about the Chinese culture or language. 62 her way to school one day, she went to the bank to get s

57、ome money. 63 , the bank clerk asked her if she had had her lunch. She was extremely surprised 64 such a question because in the British culture it would be 65 an indirect invitation to lunch. Between unmarried young people it can also 66 the young mans interest in dating the girl. 67 this bank cler

58、k was a complete stranger 68 the British girl, she was very much taken aback (气愤), and hastily commented that she had eaten 69 .After this she 70 to school and was even more surprised when one of the teachers asked the same question. By now she 71 that it could not be an invitation, but was puzzled

59、72 why they asked it. 73 the following days she was asked the same question again and again. Only much later 74 that the question had no real meaning 75 - it was merely a greeting.56. A. build on B. build upC. build into D. build out【答案】Bbuild up 是建立的意思,用在关系前边。57. A. concerned B. concernC. concernin

60、g D. to concern【答案】Aconcerned 在句中作后置定语,动词过去分词作定语是常用的语法点。58. A. a number of, B. the number ofC. the amount of D. an amount of【答案】A这里需要用到修饰词许多,a number of 正有这个意思。59. A. considered B. consideringC. considerable D. Considerate【答案】C这里重要考察形容词词义,considerable是相称可观的意思,considerate是考虑周到的意思,根据前后文意思,应当选择consider

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论