版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
Chapter:Chapter14
MultipleChoice
1.IntheUNIXoperatingsystem,adomainisassociatedwiththe.
Ax
—
7user
B\
)
zprocess
c\
!
/procedure
D\
!
/task
A
Section:14.3.2
Difficulty:Easy
z
InMULTICS,theprotectiondomainsareorganizedina.
A\
l
Bzstarstructure
linearstructure
c\
!
D/ringstructure
directorystructure
Ans:C
Section:14.3.3
Difficulty:Easy
Inanaccessmatrix,therightallowsaprocesstochangetheentriesinarow.
A\
l
zowner
B\
7copy
cX
I
/control,
D\
l
zswitch
Ans:C
Section:14.4
Difficulty:Medium
4A.Theimplementationofanaccesstableconsistsofsetsoforderedtriples,
\
l
Bzglobaltable
x
)
czaccesslistforobjects
X
I
D/lock-keymechanism
\
1
/capabilitylist
Ans:A
Section:14.5.1
Difficulty:Easy
AIncapabilitylists,eachobjecthasatodenoteitstype,
gate
B\
)
ztag
c\
!
/key
D\
1
7lock
Ans:B
Section:14.5.3
Difficulty:Medium
6.Whichofthefollowingimplementationsoftheaccessmatrixisacompromisebetweentwo
otherimplementationslistedbelow?
A)accesslist
B)capabilitylist
C)globaltable
D)lock-key
Ans:D
Section:14.5
Difficulty:Medium
7.Inthereacquisitionschemeforimplementingtherevocationofcapabilities,.
A)akeyisdefinedwhenthecapabilityiscreated
B)thecapabilitiespointindirectly,notdirectly,totheobjects
C)alistofpointersismaintainedwitheachobjectthatpointtoallcapabilitiesassociatedwith
thatobject
D)capabilitiesareperiodicallydeletedfromeachdomain
Ans:D
Section:14.7
Difficulty:Medium
8.Whichofthefollowingisanadvantageofcompiler-basedenforcementofaccesscontrol?
A)Protectionschemesareprogrammedasopposedtosimplydeclared.
B)Protectionrequirementsaredependantofthefacilitiesprovidedbyaparticularoperating
system.
C)Themeansfbrenforcementneedstobeprovidedbythedesignerofthesubsystem.
D)Accessprivilegesarecloselyrelatedtothelinguisticconceptofadatatype.
Ans:D
Section:14.9.1
Difficulty:Difficult
9.Whichofthefollowingisatruestatementregardingtherelativemeritsbetweenaccess
rightsenforcementbasedsolelyonakernelasopposedtoenforcementprovidedlargelybya
compiler?
A)Enforcementbythecompilerprovidesagreaterdegreeofsecurity.
B)Enforcementbythekernelislessflexiblethanenforcementbytheprogramminglanguage
foruser-definedpolicy.
C)Kernel-basedenforcementhastheadvantagethatstaticaccessenforcementcanbeverified
off-lineatcompiletime.
D)Thefixedoverheadofkernelcallscannotoftenbeavoidedinacompiler-based
enforcement.
Ans:B
Section:14.9
Difficulty:Difficult
10.WhichofthefollowingistrueoftheJavaprogramminglanguageinrelationtoprotection?
A)Whenaclassisloaded,theJVMassignstheclasstoaprotectiondomainthatgivesthe
permissionsofthatclass.
B)Itdoesnotsupportthedynamicloadingofuntrustedclassesoveranetwork.
C)ItdoesnotsupporttheexecutionofmutuallydistrustingclasseswithinthesameJVM.
D)Methodsinthecallingsequencearenotresponsibleforrequeststoaccessaprotected
resource.
Ans:A
Section:14.14.9.2
Difficulty:Medium
Essay
11.Explainthemeaningofthetermobjectasitrelatestoprotectioninacomputersystem.
Whatarethetwogeneraltypesofobjectsinasystem?
Ans:Acomputersystemisacollectionofprocessesandobjects.Eachobjecthasaunique
namethatdifferentiatesitfromallotherobjectsinthesystem,andeachcanbeaccessedonly
throughwell-definedandmeaningfuloperations.Objectsareessentiallyabstractdatatypesand
includehardwareobjects(suchastheCPU,memorysegments,printer,anddisks)andsoftware
objects(suchasfiles,programs,andsemaphores).
Section:14.3
Difficulty:Medium
12.Aprocessissaidtooperatewithinaprotectiondomainwhichspecifiestheresourcesthat
theprocessmayaccess.Listthewaysthatadomaincanberealized.
Ans:Adomainmayberealizedwhereeachuser,process,orproceduremaybeadomain.In
thefirstcase,thesetofobjectsthatcanbeaccesseddependsontheidentityoftheuser.Inthe
secondcase,thesetofobjectsthatcanbeaccesseddependsupontheidentityoftheprocess.
Finally,thethirdcasespecifiesthatthesetofobjectsthatcanbeaccesseddependsonthelocal
variablesdefinedwiththeprocedure.
Section:14.3.1
Difficulty:Medium
13.Whatisanaccessmatrixandhowcanitbeimplemented?
Ans:Anaccessmatrixisanabstractmodelofprotectionwheretherowsrepresentdomainsand
thecolumnsrepresentobjects.Eachentryinthematrixconsistsofasetofaccessrights.Access
matricesaretypicallyimplementedusingaglobaltable,anaccesslistforobjects,acapabilitylist
fordomains,oralock-keymechanism.
Section:14.4
Difficulty:Difficult
14.Whatwasthemaindisadvantagetothestructureusedtoorganizeprotectiondomainsinthe
MULTICSsystem?
Ans:Theringstructurehadthedisadvantageinthatitdidnotallowtheenforcementofa
need-to-knowprinciple.Forexample,ifanobjectneededtobeaccessibleinonedomain,butnot
inanother,thenthedomainthatrequiredtheprivilegedinformationneededtobelocatedsuch
thatitwasinaringclosertothecenterthantheotherdomain.Thisalsoforcedeveryobjectin
theouterdomaintobeaccessiblebytheinnerdomainwhichisnotnecessarilydesired.
Section:14.3.3
Difficulty:Medium
15.Whyisaglobaltableimplementationofanaccessmatrixnottypicallyimplemented?
Ans:Theglobaltableimplementationsuffersfromacoupleofdrawbacksthatkeepitfrom
beingapopularimplementationtype.Thefirstdrawbackisthatthetableisusuallylargeand
cannotbestoredinmainmemory.Ifthetablecannotbestoredinmainmemory,extraI/Omust
beusedtoaccessthistable.Inaddition,aglobaltablemakesitdifficulttotakeadvantageof
specialgroupingsofobjectsordomains.
Section:14.5.1
Difficulty:Medium
16.Howdoesthelock-keymechanismforimplementationofanaccessmatrixwork?
Ans:Inalock-keymechanism,eachobjectisgivenalistofuniquebitpatterns,calledlocks.
Similarly,eachdomainhasalistofuniquebitpatterns,calledkeys.Aprocessinadomaincan
onlyaccessanobjectifthatdomainhasthematchingkeyforthelock.Usersarenotallowedto
examineormodifythelistofkeys(orlocks)directly.
Section:14.5.4
Difficulty:Medium
17.Whatisaconfinementproblem?
Ans:Aconfinementproblemistheproblemofguaranteeingthatnoinformationinitiallyheld
inanobjectcanmigrateoutsideofitsexecutionenvironment.Althoughcopyandownerrights
provideamechanismtolimitthepropagationofaccessrights,theydonotprovideappropriate
toolsforpreventingthepropagation(ordisclosure)ofinformation.Theconfinementproblem
isingeneralunsolvable.
Section:14.4
Difficulty:Medium
18.WhatisrightsamplificationwithrespecttotheHydraprotectionsystem?
Ans:Rightsamplificationallowscertificationofaprocedureastrustworthytoactonaformal
parameterofaspecifiedtypeonbehalfofanyprocessthatholdsarighttoexecutetheprocedure.
Therightsheldbythetrustworthyprocedureareindependentof,andmayexceed,therightsheld
bythecallingprocess.
Section:14.8.1
Difficulty:Medium
19.DescribethetwokindsofcapabilitiesinCAP.
Ans:Datacapabilitiesonlyprovidethestandardread,write,andexecuteoperationsofthe
individualstoragesegmentsassociatedwiththeobject.Datacapabilitiesareinterpretedbythe
microcodeintheCAPmachine.Softwarecapabilitiesareprotected,butnotinterpretedbythe
CAPmicrocode.Thesecapabilitiesareinterpretedbyaprotectedprocedurewhichmaybe
writtenbyanapplicationprogrammeraspartofasubsystem.
Section:
Difficulty:
20.ExplainhowJavaprovidesprotectionthroughtypesafety.
Ans:Java'sload-timeandrun-timechecksenforcetypesafetyofJavaclasses.Typesafety
ensuresthatclassescannottreatintegersasp
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2026年眼科护理不良事件上报摸底试卷及答案
- 2026年公务员招考申论城市记忆传承保护模拟试卷及答案
- 蓝色卡通风幼儿园网络安全知识宣传班会课件
- 口服抗血栓药物患者发生创伤大出血的诊治共识
- 国家开放大学测量学核心内容精简版
- 2026年全国中小学生安全知识网络竞赛试题及参考答案
- 2026年国家注册内部审计师CIA《内部审计基础知识》真题卷(后附答案解析)
- 2026年吉林省检察官、法官入员额考试真题(附答案)
- 2026年初级低压电工考试试题库及答案解析
- 2026年秋季学期统编版小学语文六年级上册教学计划附进度表
- 2026年中秋国庆节前安全教育培训
- 第4课 夺取胜利的解放战争 第2课时 课件(内嵌视频)2026-2027学年道德与法治五年级上册统编版
- 药物临床治疗学试题及答案2026年版
- 2026年上海市浦东新区高三二模英语试题(含答案)
- 新生儿体温调节与护理
- 放射科CT检查辐射安全防护措施
- 乡镇街道政府内控制度
- 先天性肌性斜颈诊疗指南
- 门楼雨搭施工方案(3篇)
- 2025四川事业单位考试试题及答案
- 华为员工外派管理办法
评论
0/150
提交评论