已阅读5页,还剩46页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
第一篇1 Study the following drawing carefully and write an essay in which you should:1. describe the drawing,2. interpret its meaning, and3. make your comment.You should write 160200 words neatly on ANSWER SHEET 2.该文可分三段来写。第一段描述图画。第二段分析城市化带来的严重后果。第三段谈解决问题的办法。This picture leaves a deep impression on me: a skyscraper, like a beast with sharp teeth, is pulling a big tree completely out of the earth. Anyone who has seen this picture will realize that urbanization has made a serious impact on the environment.Although urbanization has improved our quality of life in many aspects, we must be aware that it has also brought about a series of unfavorable consequences. First, the farmland in the country is shrinking. For one thing, some rural areas become cities during the process of urbanization, chiefly because they are near big cities and thus included in the urban development plan. For another, more and more rural people are now working in the cities. They bring advanced technology back to their homeland and the land may serve diversified purposes nowadays. Second, sometimes, the rural land, rivers and air are polluted. When more and more new factories are set up, the surrounding environment is likely to decay.In my mind, it is not necessarily the result. First, if urban planners take the environment into consideration before the actual construction stage, the present situation will be much better. Second, every citizen should be both the advocator and the practitioner of environment protection. Third, laws and regulations should be established to punish those environment violators severely. Only when such measures are implemented will cities take on a better look and bring all of us a better life.第一段首句描述图画,并在第二句中点出了图画说明的社会问题城市化对环境带来的负面影响。第二段首句是段落统领句,该句旨在引出下文的严重后果。可是城市化是有利有弊甚至利大于弊的事情,如果不想谈有利的方面,就可以使用一个让步状语从句,从而不失客观。这里请大家用心领悟。而后分两方面来说:一是耕地减少,二是环境污染。第三段首句别具一格,是特殊的段落统领句,与传统的办法类统领句根据不同情况加以使用,可取得良好效果。比如说,如果图画给人的冲击很大,就可以使用一些主观色彩较强的句型来感染读者。而后分城市规划者、民众和法律三方面来说,条理非常清晰。最后一句是结语,包括一个平行结构和“城市让生活更美好”的理念,请大家体会。在准备大作文的过程中,大家慢慢可将具体步骤和相应的时间确立下来。熟悉操作步骤,能极大地提高效率和成功的概率。拿到题目之后,一是看图读图,一是看指令。综合考虑后将主题确定下来,就可以构造文章的整体结构了。之后考虑每段大致分成几点来写。如果熟悉这个过程,速度是非常快的。在这上面节省下来的时间,可以被用在对词句的斟酌之上。这样主动权掌握在自己手里,考试中就会有稳定的发挥了。漫画的抽象度逐年增加,这是不争的事实。之所以不会增加太快,且中间有所反复(如08年的比07年的抽象度低),是为了不让大量学生跑题。但是如果不训练自己的理解力,就可能在下面的考试中吃大亏。我们之所以还不能灵活地驾驭语言,是因为接触得不够多,没有采用“沉浸式”的方法。深刻的体验才会让我们懂得语言之美,大量的“读、背、仿、写、改”的体验才能让我们的语感有大幅提高,这才是真正的写作之道。第二篇2 Study the following picture carefully and write an essay in which you should:1. describe the picture; 2. interpret the meaning of the picture;3. make your comment.You should write 160200 words neatly on ANSWER SHEET 2.这幅图画不难理解六个大人领着一个男生去报到。文章可以分三段来写:第一段描述图画,第二段分析这一现象产生的原因和结果,第三段下结论说明孩子们不仅要学习好,还要学会独立生活等。In the picture, we can see that six family members including parents and grandparents are accompanying a single boy to register for the university. Every year we have witnessed this scene at the beginning of a new academic year, but in this September this phenomenon has become particularly widespread.Ever since the implementation of the family planning policy, many families begin to have only one child, and more often than not the love and expectation of six adults center around this kid, which is harmful to the childs growth in many cases. For one thing, too much care may cultivate selfcenteredness in the heart of a little child, making a “little emperor” whose demands have to be fulfilled in no time. For another, too much hope may turn into too much pressure even burden upon the young shoulders. The small child has spent so much time on study that it becomes harder and harder for him to develop other abilities. When he grows up and leaves the family for the first time, how can we expect him to live completely on his own?Children are the future of our nation. If they are to shoulder tomorrows responsibilities, they have to be not only good at study but also independent, considerate and openminded. To attain this goal, teachers and parents have a long way to go.第一段第一句话描述了六个大人带一个孩子上学的情形。第二句话说每逢学年开始时都看到这种情形,今年尤其普遍。这个句子从every year到but in this September到particularly的语义链条非常清晰,效果非常强烈。大家可以看出,在句中合适的地方使用加强语气的词汇,可以给人留下非常深刻的印象。scene表示“场面、情景”,widespread表示“普遍的”。第二段第一句话分析这种现象的成因计划生育政策实施,许多家庭开始只有一个孩子。句中implementation表示“实施”(这里也可以使用adoption),more often than not表示“经常、时常”,center around表示“围绕,以为中心”。第二句话说一方面,太多的关爱会让孩子养成以自我为中心的习惯小皇帝的要求必须立即满足;第三句话说另一方面,太多的希望可能会转变为太多的压力甚至是负担压在孩子肩上。最后一句说当他长大初次离家的时候,我们又怎能期待他独立生活呢?显而易见,这句话是扣图中的场景。这句话使用了反问句,效果强烈。第三段是结尾段,文字简洁、层次分明。第一句话说孩子是国家的未来。第二句话首先使用了not onlybut also结构,呼应了第二段中孩子花费太多时间在学习上的说法。而后采用了形容词的平行用法,选词顾及了词形,在意义上也很考究,首先使用了“独立的”这个词,说明图画中的孩子最缺少的一点;其次使用了“体谅他人的”这个词,与第二段中的“以自我为中心”形成对照;最后使用了“思想开明的”这个复合词其意义最为深远:首先,是能够接受新事物,不断学习,不断进步;其次是能够听得进别人的意见,不断完善自我。最后一句话说,为了达到这一目标,老师和家人还有很长的路要走。文章谈的是家长溺爱孩子的现象,那么就需要先谈论该现象的成因这里应采用分类的方法,这样文章会显得非常清晰;而后在前后两点中均采用因果推导法。在段落最后采用反问句,取得了非常显著的效果。注意:反问句的使用一定不可过多,否则可能适得其反。最后一段的地位非常重要,从孩子是国家的未来出发,说到他们应具备的三种品质。最后从老师和家长的角度为文章作结,显得文思流畅、说理缜密。这就告诉我们,在拿到题目时一定要沉着冷静,花点时间将题目和提纲作个深入分析,而后再开始写作,这样就能增大成功的几率了。第三篇3 Study the following picture carefully and write an essay in which you should:1. describe the picture; 2. interpret the meaning of the picture;3. make your comment.You should write 160200 words neatly on ANSWER SHEET 2.(注:图片出自讽刺与幽默)这幅图画画得非常好,突显了两个刚刚从大学毕业的女生之间的区别:一个急着去找工作,而另一个却将文凭丢在一边,急着去征婚。毫无疑问,出题者是想让我们谈谈“急嫁一族”的问题。该文的结构安排较为简单,可以分为三段来写。第一段描述图画,第二段是解释该现象的原因,第三段给出自己的看法。In the picture, there is a sharp contrast between two college graduates soon after they have got the diploma: one of them is planning to seek a job just as most students, while the other chooses to find her partner immediately, leaving the diploma behind. It is more than clear that the drawer wants to remind us of those girls who want to live a happy life by marrying a successful man instead of achieving success by her own hands.I believe that two reasons account for the phenomenon. For one thing, after enrollment expansion, it is more and more difficult for university graduates, especially girls, to find an ideal job. Consequently, some of them hurry to find their partners for life as soon as they leave university. To make the matters worse, many companies and enterprises begin to enroll only men in recent years, even for many traditionally femaledominated posts such as accountants and secretaries. For another, a view becomes more and more popular in the present society: it is more important for a woman to marry an ideal husband than to get a good job. Marrying an already successful man, in the eyes of many people, means gaining the access to instant wealth and a stable and carefree life. Under the influence of such a biased opinion, many girls take great efforts to get married upon graduation.I myself dont agree with this practice at all. On the one hand, job satisfaction is a large part of a persons ultimate happiness, and women are no exception. On the other hand, a woman needs to get a job to be more confident, independent and openminded, and it will certainly make her more attractive as a potential marriage partner. Leo Tolstoy once said happy families are all alike, and I believe women in such families are both capable at work and back at home.第一段第一句话用冒号引出了两个女生之间的区别,而后使用while突显了这种对比。第二段趁热打铁地指出了绘画者的意图。这句话使用了句型“It is more than clear that”,其中的more than起到了加强语气的作用。后半句的定语从句实显了句子的尾重(end weight),突出文章的主题就是“急嫁一族”。从句中的instead of用得很精彩,突出了这些女孩子的想法,也呼应了第一句话中的对比。第二段从两个方面来解释这一现象。一方面说扩招后大学毕业生,特别是女生,难找到理想的工作。更糟糕的是,有些公司与企业近年来开始只招男士。另一方面,“干得好不如嫁得好”的观点越来越普遍。受这种有失偏颇的(biased)观点影响,许多女孩在毕业后立即花大力气找对象。本段末句中出现了对此现象的评价,这为下一段展开评述作了铺垫。这一段中有许多好的词句和句型,大家应用心识记,并尝试使用到自己的文章中。第三段是典型的总分总结构。第一句话斩钉截铁地表示自己不同意这种做法。第二句话说工作带来的满足感是一个人最终幸福的重要组成部分,女性也不例外。工作和幸福感关系的名言还有:When one gets to love work, life is a happy one.(John Ruskin)Success in highest and noblest form calls for peace of mind and enjoyment and happiness which comes only to the man who has found the work he likes best.(Napoleon Hill)Get happiness out of your work or you may never know what happiness is. (Elbert Hubbard)第三句话说女人应该工作,这样能变得更自信、独立和开明,而这会使她更有吸引力。句中使用了形容词的平行结构。最后一句引用名言,说明自己相信幸福家庭中的女性应该是在工作和家庭中都能有出色表现的。托尔斯泰的话出自Anna Karenina的首句:Happy families are all alike; every unhappy family is unhappy in its own way.(Leo Tolstoy)最常见的提纲包含描述图画、阐释含义和作出评论三个部分。对于社会现象这类较常见的题目,提纲也可能设置为描述图画、说明原因、提出解决办法三个部分。拿到提纲之后,应该迅速作出正确的决定,文章应该分成哪几个部分。本文“急嫁一族”的社会现象,还远未成为亟待解决的社会痼疾,所以不必写成提出解决办法的段落,而应该写成表明自己态度的段落。最后一段应围绕图中人物展开,如果像下面这样写成对只招男士的企业的希望,没有紧扣主题,就令人遗憾了:On the other hand, employers should treat male and female job applicants equally, as statistics show that there is no obvious difference between their performance at work.第四篇4 Study the following drawing carefully and write an essay in which you should:1. describe the drawing,2. interpret its meaning, and3. make your comment.You should write 160200 words neatly on ANSWER SHEET 2.该文分为三段。第一段描述图画。第二段分析该现象产生的原因。第三段谈该问题的解决办法。In the picture we see a pair of uneven parallel bars. On the high bar there is a word “admission”, and on the low one there is a word “graduation”. Obviously, the drawer wants to draw our attention to a serious problem in higher education.In quite a number of universities and colleges, it is difficult for students to be enlistedtheir college entrance examination scores must reach a certain level. But once they become undergraduate students, things totally change in many cases. On the one hand, the authorities have never really established a comprehensive system of quality control. If a student loses interest in study, chances may be that someone will know but no one will care. On the other hand, many teachers have never put the shaping of personality in a place just as important as the teaching of knowledge. When more and more students flood into the classroom, many of them have to abandon the interactive mode and turn back to the traditional mode of cramming. In the end, most students will graduate without too much difficulty as the school does not want to lose face in society.To reverse this unfavorable trend, we have to take strong measures to reform the higher educational system. Educational resources permitting, we can even loose the recruitment standard a little bit. What is important is the quality of the “end product”if we ever want to create more worldfamous universities, we should put emphasis on the development of skills and molding of character ever since the beginning. Only in this way can the university resume its function of cultivating talents and regain the respect that has been nearly lost. 第一段首句与次句描述了图画,第三句将图画中隐含的问题定位为高等教育中的严重问题。第二段谈论了该问题形成的过程,相当细致。前两句先说学生进入高校相当难,需要高考分数达到标准,但入校后情况就不同了。而后分两方面谈:一方面校方未建立质量控制系统;另一方面教师未把人格塑造放在重要位置。学生人数暴涨后,教师们又不得不回到填鸭的传统模式。第三段首句是段落的主题句要解决问题,我们必须改革高等教育体系。第二句讲如果教育资源允许,甚至可以将入学门槛稍稍降低。第三句讲的是应从一开始就强调培养技能和塑造个性的重要性。最后一句是以倒装句作结。教育问题一直与社会现象、人生哲理一起构成大作文的三大类,近年来各大类的界限有时也不再泾渭分明。大家都有多年在校学习的经历,只有尝试从自己和他人成功和失败的体验中总结出教育的深层次规律,才能把握好这类题目。如本题中的“严进宽出”的现象实际上不是科学的教育方式,如果平时思考过这样的问题,写作时的成功率就会大大提高了。第三段第二点说我们应该永远都竭尽全力将小事做好做好了小事,大事也就迎刃而解了。这句话中的take care of非常精彩,请大家细细品味。另举几句名言为例来看看take care of的精彩用法:I recommend you to take care of the minutes, for the hours will take care of themselves. (Lord Chesterfield)If I take care of my character, my reputation will take care of itself. (D.L.Moody)If you go in for argument, take care of your temper. Your logic, if you have any, will take care of itself. (Joseph Farrell)而后说,如果不被伟大的抱负困扰,大多数人将在小事上获得成功。这一点中暗引了两句名言:Dont be afraid to give your best to what seemingly are small jobs. Every time you conquer one it makes you that much stronger. If you do the little jobs well, the big ones tend to take care of themselves.(Dale Carnegie)Most people would succeed in small things if they were not troubled with great ambitions. (Henry Wadsworth Longfellow)最后一段是结论段,共分两句话。第一句话说,到现在为止我们终于理解了不能高飞的鸟儿也能找到属于自己的低矮的树枝、写下自己人生故事的道理。该句中的平行结构非常出彩。如果说平行之间见变化是直接获得加分的高级技法,那么这里的变化并不在于长短的变化,而是具体与抽象、已知与未知的关系。最后一句又说到我们自己这一句更进一步,说如果我们了解了自身的局限并在此范围内竭尽所能的话,我们反而可能突破该限制,而最终创造奇迹。这一段的精彩之处颇多。首先,这两句话的层递关系与第二段到第三段的层递关系是相同的。其次,最后一句话颇有石破天惊的感觉,同时又是对第三段前面一半的隐性呼应。Einstein正是由于能与自己和现实世界达成妥协,熟知自己的局限性而在此范围内倾力而为,所以创出惊人的成绩。同样地,如果我们了解自己的局限而尽力而为,也完全可能创造奇迹。这样就从另一个角度深入解释并积极拓展了图中原句的涵义。同时该句也避免了达到过犹不及的地步,没有说小鸟一定能变成雄鹰,到最高的天空飞翔。最后一句中的accomplish wonders表示“创造奇迹”。该文哲理性很强。大家应在平时养成思考问题的习惯,这样考试中才能镇定自若,游刃有余。反过来说,即使遇到自己不熟悉的题目,也不要着急。一定要相信自己,通过思考能够圆满地解决问题。第六篇6 Study the following drawing carefully and write an essay in which you should:1. describe the drawing,2. interpret its meaning, and3. make your comment.You should write 160200 words neatly on ANSWER SHEET 2.该文分三段。第一段描述图画并定性说这种做法是极端危险的。第二段从两个方面进行剖析。最后一段表明自己的观点,并提出解决办法。In the picture presented to us, a person is investing all the money in the stock markethe even sells his car and raises a mortgage on his apartment. To me, a bystander, this is an extremely dangerous action.Why has he become so crazy? He must be dreaming of making big money one day, but does he know that it has become exceedingly difficult for individual investors to survive in todays stock market? On the one hand, the market is full of institutional investors who are equipped with not only advanced techniques but also latest information. On the other hand, anyone is told that only a small part of people will make money in the market when he enters the market, but when his mind is full of greedy ideas, how can he carry out careful analysis and comprehensive reasoning so as to make sound judgment?Personally I do not agree with the above choice at all. My suggestion is that anyone who wants to make money should receive professional training and then practice in the virtual market for at least a year. If a person can not do that, he had better leave this place full of danger and risks, for it will often be too late when he realizes that the cost is unbearable.第一段对图画进行了描述。而后立即对这种做法进行定性,显得相当果断。如果不加这句话,第一段则只有一句,显得有点短了。第二段首先使用一短一长两个反问句的经典用法,非常有力他为什么变得如此疯狂?他一定想赚大钱,但是他知道在今天的股市中个人投资者的生存已变得极端困难了吗?而后分两方面谈:先说市场中充斥着兼具技术和信息的机构投资者;而后说每个人进场前都听说只有少数人赚钱,但是当脑中充满贪欲之时,哪里还能用细致分析和充分推理来帮助做出正确的判断呢?第三段的首句斩钉截铁地表示自己不同意上述的选择。而后提出建议:任何人进入市场前必须经过专业培训,并且在虚拟股市中锤炼至少一年。如果做不到,就应该远离这充满危险的地方。要想在大作文上得到高分,是很不容易的事情。“文似看山不喜平”,在结构和内容达到要求之后,语言上可以作一点变化。该文的第二段共使用了三处反问句,这是一种相当新颖的手法。一般来说,连用两个反问句已经是一种高级写法,主要有两个平行反问句(如均是条件状语从句加反问句)和一短一长两种情形。这里用了三个反问句,与看到图中人物极度不理智的做法后的一吐为快的心情是相吻合的。7 Study the following drawing carefully and write an essay in which you should:1. describe the drawing,2. interpret its meaning, and3. make your comment.You should write 160200 words neatly on ANSWER SHEET 2.该文可分三段来写。第一段描述图画。第二段分析该图画所代表的现象。第三段谈解决问题的办法。I am sure that any one of you will be as shocked as me while looking at the two pictures: a person at the crossroads wants to know the right road to Li village, but only after he puts a coin into the slot does the signpost begin to point directions. What a genius designwe can expect that after some time a large sum of money will be collected with little effort.The above pictures remind us of a common phenomenon in the present society. Some government departments try in a hundred and one ways to collect money by inventing different names. Obviously, they put economic interests in the first place and forget the promise to work for the public benefits.To prevent such unpleasantness from happening again, laws should be established to standardize the various expenses of the government in the first place. When their rights and obligations become transparent, common people will realize whether an expense is reasonable or not. Moreover, a supervisory mechanism should be set up as soon as possibleonly under the joint efforts of the mass media and all citizens, can we have a society of fairness and justice.第一段描述图画,将两图的对比突显了出来。第二段首句是段落统领句。第二句说有些政府部门千方百计巧立名目来捞钱。第三句说他们将经济利益放在首位,忘了为公众服务的承诺。第三段首先讲应立法来规范政府收费。次句说当权利和义务变得透明时,普通人会知道某项收费是否合理。第三句说应尽快建立监督机制只有媒体与公众同心协心,我们才能拥有平等与公正的社会。双图的情形总体上比单图少,描述时应注意突显对比或时间的接续。将图中事件与某种社会现象建立联系,是非常关键的步骤。这种联系有时不是唯一的,如2003年真题中的花朵就既可以指对孩子的教育,也可以指全球经济一体化下的某些国内企业,而这两种写法都可以得到很高的分数。大家不妨将读图的实践做一记录,看看哪些理解对了,哪些理解有偏差,经过这样的训练,准确率将大大提高。第八篇8 Study the following picture carefully and write an essay in which you should:1. describe the picture; 2. interpret the meaning of the picture;3. make your comment.You should write 160200 words neatly on ANSWER SHEET 2.这幅图画主题鲜明,不难确定文章的主题是“乱穿马路”。在思考之后,我们决定分为四段来写。第一段描述图画。第二段说明该现象带来的后果。第三段说明解决该问题的办法。最后一段是结论。The present picture highlights several people who are crossing the street while the red light is on. It is quite obvious that the drawer wants all of us to think about the serious problem of jaywalking in our society. The jaywalking phenomenon will bring many unfavorable consequences. First and foremost, it will increase the incidence of traffic accidents and thus cause the loss of lives and property. Moreover, common people are likely to copy the action of just a few people who defy the traffic rules. Finally, if this matter is not properly settled, it will pose a threat to the city traffic as a whole.It is high time that we called on the efforts from all sides to deal with this problem properly. For one thing, the government should improve the design of traffic lights so as to make the operation more reasonable. For another, every citizen should behave himself first and help advise others not to jaywalk. Finally, the mass media should also play a positive role in helping people realize the importance of abiding by traffic rules.No matter whether this problem is a natural result of social development, it is important that we find a satisfactory solution to it in this social transformation era.第一段有两句话,第一句是对图画的描述,第二句说明了“乱穿马路”的主题,对下文的展开起到了承上启下的作用。第二段讲的是该现象导致的不良后果,共有三点。一是会增加交通事故的发生率,从而导致生命与财产的损失。句中incidence指的是“发生率、发病率”。二是大部分人可能会在一小部分人的影响下不遵守交通规则,句中defy表示“不服从、公然反抗”。三是会给城市交通整体上带来威胁。第三段写解决问题的办法,共有四句话。第一句是常用的套句,而后分三个方面说。首先是政府应改良信号灯的设计
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025年佳木斯富锦市中小学教师招聘笔试参考题库及答案解析
- 2025年潍坊寿光市教师招聘笔试参考试题及答案解析
- 2025年三亚文昌市中小学教师招聘笔试备考试题及答案解析
- 2025年集贤县中小学教师招聘笔试参考试题及答案解析
- 2025四川九洲教育投资管理有限公司招聘驻场代表1人备考题库及答案详解参考
- 贵州国企招聘:2025贵州路桥集团有限公司第二批次招聘47人备考题库参考答案详解
- 2025中原证券股份有限公司招聘55人备考题库及一套完整答案详解
- 2025辽宁沈阳站招聘经纬客运检票员备考题库及一套参考答案详解
- 中国安能建设集团有限公司2026年度校园招聘备考题库附答案详解(轻巧夺冠)
- 2025年安徽皖江大龙湾控股集团有限公司第二批次招聘1人备考题库附答案详解(研优卷)
- 功能性食品的毒理学及功能学评价
- 马克思主义与当代试题及答案
- GB/T 25118-2010轨道交通机车车辆电气设备开启式功率电阻器规则
- GB/T 21567-2008危险品爆炸品撞击感度试验方法
- GB/T 21447-2018钢质管道外腐蚀控制规范
- 全启式弹簧安全阀校验与维修
- 马工程《教育学原理》课后习题讲解
- 《国际贸易实务》全套课件【教学】
- 《未成年人保护法》专题测试题附答案
- 去极端化学习材料课件
- 项目进度管理与控制
评论
0/150
提交评论