免费预览已结束,剩余6页可下载查看
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
唐山市玉田县2016高考英语阅读理解二轮练习(5) 科普知识型阅读理解(一)-the forces that make japan one of the worlds most earthquakeprone(有地震倾向的) countries could become part of its longterm energy solution.water from deep below the ground at japans tens of thousands of hot springs could be used to produce electricity.although japanese hightech companies are leaders in geothermal(地热的) technology and export it, its use is limited in the nation.“japan should no doubt make use of its resources of geothermal energy,” said yoshiyasu takefuji, a leading researcher of thermalelectric power production.the disastrous earthquake and tsunami on march 11, 2011 caused a reaction against atomic power, which previously made up 30 per cent of japans energy needs, and increased interest in alternative energies, which account for only 8 per cent.artist yoko ono has called on japan to explore its natural energy, following the example of iceland which uses renewable energy for more than 80 per cent of its needs.for now, geothermal energy makes up less than 1 per cent of the energy needs in japan, which has for decades relied heavily on fossil fuels and atomic power.the biggest problem to geothermal energy is the high initial cost of the exploration and constructing the factories.another problem is that japans potentially best sites are already being developed for tourism or are located within national parks where construction is forbidden.“we cant even dig 10cm inside national parks,” said shigeto yamada of fuji electric, adding that regulations protecting nature would need to be relaxed for geothermal energy to grow.researcher hideaki matsui said, “producing electricity using hot springs is a decadeslong project.we also have to think about what to do for now as energy supplies will decline in the short term.”the earth policy institute in washington, the us, believed japan could produce 80,000 megawatts(兆瓦)and meet more than half its electricity needs with geothermal technology.japanese giants such as toshiba are already global leaders in geothermal technology, with a 70 per cent market share.in 2010, fuji electric built the worlds largest geothermal factory in new zealand.1. what would be the best title for the text?aalternative energies in japanbthe worlds largest geothermal plantcjapan takes the lead in geothermal technologydjapan thinks of geothermal energy2. what percentage of japans energy needs is geothermal energy?aabout 8%. bbelow 1%.caround 30%. dover 80%.3. according to shigeto yamada, the growth of geothermal power in japan needs _aa change of rulesbfinancial supportclocal peoples helpdhigh technology4. geothermal energy is considered as a longterm programme by _ayoshiyasu takefujibhideaki matsuicshigeto yamadadyoko ono5. it can be learned from the last two paragraphs that _athe worlds biggest geothermal plant was built by americabjapan will not export its geothermal technologycthe potential of japans geothermal energy is greatdit is hard to find geothermal energy in japan【参考答案解析】a【要点综述】 文章主要讲述了日本正在考虑开发地热能这样一件事,因为日本是地震多发国家,国家地热能非常丰富,所以地热能将是日本的新型替代能源。1d文章主要讲述了日本正在考虑开发地热能,所以是围绕地热能的话题展开。故选d项。2b从第六段“for now, geothermal energy makes up less than 1 per cent of the energy needs in japan, which has for decades relied heavily on fossil fuels and atomic power.”可知,日本地热能不到1%,主要依赖于化石燃料和原子能。故选b项。3a从倒数第四段“adding that regulations protecting nature would need to be relaxed for geothermal energy to grow.”可知,要开发地热能,需要将现行的规章制度进行改变,故选a项。4b从“producing electricity using hot springs is a decadeslong project.”可知,hideaki matsui 认为地热能是个长期的项目,故选b项。5c从最后两段“believed japan could produce 80,000 megawatts(兆瓦)and meet more than half its electricity needs with geothermal technology”可知,日本在地热能方面有着巨大的潜力,故选c项。 科普知识型阅读理解(一) the forces that make japan one of the worlds most earthquakeprone(有地震倾向的) countries could become part of its longterm energy solution.water from deep below the ground at japans tens of thousands of hot springs could be used to produce electricity.although japanese hightech companies are leaders in geothermal(地热的) technology and export it, its use is limited in the nation.“japan should no doubt make use of its resources of geothermal energy,” said yoshiyasu takefuji, a leading researcher of thermalelectric power production.the disastrous earthquake and tsunami on march 11, 2011 caused a reaction against atomic power, which previously made up 30 percent of japans energy needs, and increased interest in alternative energies, which account for only 8 percent.artist yoko ono has called on japan to explore its natural energy, following the example of iceland which uses renewable energy for more than 80 percent of its needs.for now, geothermal energy makes up less than 1 percent of the energy needs in japan, which has for decades relied heavily on fossil fuels and atomic power.the biggest problem to geothermal energy is the high initial cost of the exploration and constructing the factories.another problem is that japans potentially best sites are already being developed for tourism or are located within national parks where construction is forbidden.“we cant even dig 10cm inside national parks,” said shigeto yamada of fuji electric, adding that regulations protecting nature would need to be relaxed for geothermal energy to grow.researcher hideaki matsui said, “producing electricity by using hot springs is a decadeslong project.we also have to think about what to do for now as energy supplies will decline in the short term.”the earth policy institute in washington, the us, believed japan could produce 80,000 megawatts(兆瓦)and meet more than half its electricity needs with geothermal technology.japanese giants such as toshiba are already global leaders in geothermal technology, with a 70 percent market share.in 2010, fuji electric built the worlds largest geothermal factory in new zealand.1what would be the best title for the text?aalternative energies in japanbthe worlds largest geothermal plantcjapan takes the lead in geothermal technologydjapan thinks of geothermal energy2what percentage of japans energy needs is geothermal energy?aabout 8%. bbelow 1%.caround 30%. dover 80%.3according to shigeto yamada, the growth of geothermal power in japan needs _aa change of rulesbfinancial supportclocal peoples helpdhigh technology4geothermal energy is considered as a longterm program by _ayoshiyasu takefuji bhideaki matsuicshigeto yamada dyoko ono5it can be learned from the last two paragraphs that _athe worlds biggest geothermal plant was built by americabjapan will not export its geothermal technologycthe potential of japans geothermal energy is greatdit is hard to find geothermal energy in japan(一)【要点综述】 文章主要讲述了日本正在考虑开发地热能。因为日本是地震多发国家,国家地热能非常丰富,所以地热能将是日本的新型替代能源。1d主旨大意题。文章主要讲述了日本正在考虑开发地热能,围绕地热能的话题展开。故选d项。2b细节理解题。从第七段“for now,geothermal energy makes up less than 1 percent of the energy needs in japan,which has for decades relied heavily on fossil fuels and atomic power.”可知,日本地热能不到1%,主要依赖于化石燃料和原子能。故选b项。3a细节理解题。从倒数第四段“adding that regulations protecting nature would need to be relaxed for geothermal energy to grow.”可知,要开发地热能需要将现行的规章制度进行改变,故选a项。4b细节理解题。从“researcher hideaki matsui said,producing electricity by using hot springs is a decadeslong project”可知,hideaki matsui 认为地热能是个长期的项目,故选b项。5c推理判断题。从最后两段可知,日本在地热能方面有着巨大的潜力,故选c项。科普知识型阅读理解(一)- last nights meteor(流星)shower left many people in the community dissatisfied and demanding answers.according to gabe rothschild, emerald valleys mayor, people gathered in the suburbs of the city, carrying heavy telescopes, expecting to watch the brightly burning meteors passing through the sky.what they found instead was a sky so brightened by the citys lights that it darkened the light of the meteors passing overhead.“my family was so frustrated,” admitted town resident duane cosby.“we wanted to make this an unforgettable family outing, but it turned out to be a huge disappointment.”astronomersscientists who study stars and planetshave been complaining about this problem for decades.they say that light pollution prevents them from seeing objects in the sky that they could see quite easily in the past.they call on people and the government to take measures to fight against it.there is yet a population besides professional and amateur star observers that suffers even more from light pollution. this population consists of birds, bats, frogs,snakes,etc.for example, outdoor lighting severely affects migrating (迁徙的)birds.according to the international darksky association,“100 million birds a year throughout north america die in crashes with lighted buildings and towers.”countless more animal casualties(伤亡) result from the use of artificial lighting.clearly,people enjoy the benefits of lighting their evenings, but some scientists think it can be harmful for humans,too.they worry that exposure to light while sleeping can increase a persons chances of getting cancer.emerald valley is only one community that is becoming aware of the negative effects of light pollution.for years, flagstaff, arizona, has enforced lighting regulations in its city in order to assist astronomers at the lowell observatory.similar efforts have been made worldwide, and a movement is underway to remind us to turn off lights when we are not using them, so that other creatures can share the night.1it happened last night that _a. the citys lights affected the meteor watchingbthe meteors flew past before being noticedcthe city light show attracted many peopledthe meteor watching ended up a social outing 2what do the astronomers complain about?ameteor showers occur less often than before.btheir observation equipment is in poor repair.clight pollution has remained unsolved for years.dtheir eyesight is failing due to artificial lighting.3what is the author concerned about according to paragraph 4?a. birds may take other migration paths.banimals living habits may change suddenly.cvarieties of animals will become sharply reduced.danimals survival is threatened by outdoor lighting.4lighting regulations in flagstaff, arizona are put into effect to_alessen the chance of getting cancerbcreate an ideal observation conditioncensure citizens a good sleep at nightdenable all creatures to live in harmony5what message does the author most want to give us?asaving wildlife is saving ourselves.bgreat efforts should be made to save energy.chuman activities should be environmentally friendly.dnew equipment should be introduced for space study.(二)【要点综述】 本文是一篇科普文,主要介绍了城市的光污染对日常生活、天文学家的工作以及动物的生活都产生了消极的影响。在flagstaff,arizona已经采取了灯光管理措施。 1a 细节理解题。根据第一段最后一句“so brightened by the citys lights that it darkened the light of the meteors passing overhead.”可知,昨天晚上由于城市的灯光太亮,影响了人们观看流星。故选a。2c细节理解题。根据第三段“have been complaining about this problem for decades. they say that light pollution prevents them from”可知,天文学家多年来一直在抱怨光污染问题未解决。故选c。3d推理判断题。根据第四段第一、二句“that suffers even more from light pollution. this population consists of birds, bats, frogs, snakes, etc.”以及本段最后一句“100 million birds a year throughoutdie in crashes with lighted buildings and towers.”可知,作者第四段主要叙述的是动物也受到了光污染的影响,甚至它们的生存也受到了影响。故选d。4b推理判断题。根据第六段第二句“has enforced lighting regulations in its city in order to assist astronomers at”可知,这条规定是为了给天文学家的工作创造理想的观察条件。故选b。5c主旨大意题。根据整篇文章的叙述,作者主要描述了城市的光污染对人们生活、工作以及动物的生存造成的影响,因此作者在文中呼吁我们人类的活动应该对环境有利。故选c。科普知识型阅读理解(一)a blind baby is doubly handicapped. not only is it unable to see, but because it cannot receive the visual stimulus(刺激)from its environment that a sighted child does, it is likely to be slow in intellectual development. now the tenmonthold son of dr and mrs dennis daughters is the subject of an unusual psychological experiment designed to prevent a lag(滞后)in the learning process. with the aid of a sonartype electronic that he wears on his head, infant(婴儿) dennis is learning to identify the people and objects in the world around him by means of echoes(回声)the device is an improvement of the “sonicguide”, an instrument produced by telesensory systems, inc., of palo alto, calif, and used by blind adults in addition to a sane or guide dog. as adapted for dennis, it consists of a batterypowered system about the size of a half dollar that is on a headgear. a transmitter sends out an ultrasonic(超声的) pulse that creates an 80 degree cone of sound at 6 feet. echoes from objects within the cone are perceived (felt) as sounds that vary in pitch(音调) and volume(音量) with the size and distance of the object.the closer an object is, the lower the pitch, and the larger the object, the louder the signal. hard surfaces produce a sharp ping, while soft ones send back signals with a slightly fuzzy quality. an object slightly to the right of dennis sends back a louder sound to his right ear than to the left. thus, by simply moving his head right and left and up and down, he can not only locate an object but also get some notion of its shape and size, thanks to the varying qualities of sounds reaching his ears as the cone of ultrasound(超声波) passes its_edge. dennis likes to use the device to play a kind of peekaboo with his mother. standing on his knee and facing her directly, he receives a strong signal in both ears. by turning his head away, he makes her seem to disappear. “from the first time he wore it,” says mrs daughters, “it was like a light going on in his head.”what remains to be determined is how well the device will help dennis cope with his surroundings as he begins to walk and venture further into his environment.meanwhile, telesensory, inc., is working on the development of sonar(声呐) device with somewhat the same sensitivity as dennis for use by schoolage children.1. dr and mrs daughters research is directed to _ahelping the blind to see and learn as well as othersbbenefiting the learning process of blind childrencsolving blind childrens psychological problemsdfinding out how children develop intellectually2. infant dennis becomes the subject of the experiment most probably because
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 危险废物贮存管理的63个要点
- 2026年中国贸易行业发展展望及投资策略报告
- 3000ta阻燃母粒建设项目环境影响报告表
- 2025-2026学年度河北省邯郸市滏春中学高二上学期期中考试历史试题(含答案)
- 编制设计概论试题及答案
- 2025年藏文基础知识题库及答案
- 2025年代谢组学技术题库及答案
- 2025年大专动物解剖题库及答案
- 2025年魅力销售专员岗位招聘面试参考题库及参考答案
- 2025年汽车电子工程师岗位招聘面试参考试题及参考答案
- 港式室内设计风格解析
- 外研社英语一年级起点五年级上册知识点总结 重点句型 课文讲解
- 生物质燃料颗粒可行性研究报告
- 《资产负债表(适用执行民间非营利组织会计制度的组织)》
- 《发票发票知识培训》课件
- 2024年秋季新版苏科版八年级上册物理课件 跨学科实践 乐器的调查与制作
- 民兵潜力数据调查培训
- 辽海版综合实践活动七年级上册同步课件教案81用好电子小帮手之活动一电子产品走近你我他
- 离职员工不损害公司声誉保证书
- 3.8 第1课时弧长的计算 浙教版数学九年级上册课件
- 初中语+文+第9课《从百草园到三味书屋》课件+统编版语文七年级上册
评论
0/150
提交评论