



全文预览已结束
下载本文档
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
江苏省泗阳中学2013届高三“艺体类”专项复习:阅读专题六教学素材:jim suffered heart problems. in conversation he expressed little joy and it seemed that his life was drawing to a close.when his heart problems led to operation, jim went through it successfully, and a full recovery was expected. within days, however, his heart was not beating properly. jim was rushed back to operation, but nothing was found to explain the cause of his illness. he died on the operating table on the day before his 48th birthday.dr. bruce smoller, a psychologist, had had many conversations with him, and the more he learned, the stranger he realized jims case was. when jim was a child, his father, a teacher, suffered a heart attack and stayed home to recover. one morning jim asked his father to look over his homework, promising to come home from school at noon to pick it up. his father agreed, but when jim returned his father had died. jims father was 48.“i think all his life jim believed he killed his father,” dr. smoller says. “he felt that if he had not asked him to look at his homework, his father would have lived. jim had been troubled by the idea. the operation was the trial he had expected for forty years. “smoller believes that jim willed himself not to live to the age of 48.jims case shows the powerful role that attitude plays in physical health, and that childhood experiences produce far-reaching effect on the health of grown-ups. although most cases are less direct than jims, studies show that childhood events, besides genes, may well cause such midlife diseases as cancer, heart disease and mental illness.1. jim was sent back to operation because _.a. his heart didnt work well b. he expected a full recoveryc. his life was drawing to a close d. the first one wasnt well performed2. what made dr. smoller feel strange about jims case?a. jim died at a young age.b. jim died on the operating table.c. both jim and his father died of the same disease. d. jims death is closely connected with his fathers.3. from smollers words, we can infer that _. a. jims father cared little about his studyb. smoller agreed that jim did kill his fatherc. jim thought he would be punished some dayd. smoller believed jim wouldnt live to the age of 484. which of the following could have strong effect on ones physical health according to the text? a. ones genes. b. ones life in childhood. c. ones physical education. d. the date of ones birthday. e. the opinions one has about something.a. a, b, db. a, b, ec. a, c, ed. b, c, d5. which of the following is true?a. both jim and his father died at the age of 48.b. jim often asked his father to do his homework.c. jim was believed to kill his father.d. most childhood events can cause cancer, heart disease and mental illness.教学步骤:(一)例题感悟 本文通过jim个人的例子说明了人们儿童时代的经历会很大程度上影响他成年以后的健康状况和心理。(二)解题分析与学法指导 1. a 细节理解题。从第二段第二句得知,jim手术后心脏跳动得不是很好,所以又匆忙地回医院再做手术。2. d 推理判断题。从第三段的最后一句话可以得知,jim的爸爸也是在48岁那年死于心脏病。而这正是让这位大夫感到奇怪的地方。3. c 推理判断题。文中的第四段中说jim一直觉得是他自己害死了他的爸爸,作为报应、惩罚,他也应该活到48岁。这句话证明了题中的c项jim一直觉得他总有一天将会受到惩罚。4. b 细节理解题。文章的第五段中说一个人的态度、童年时期的经历和他的基因共同决定了一个人的心理健康状况。5. a 细节理解题。根据第二、三段末句得知。(三)基础与巩固训练cyberspace, data superhighway, multimedia, for those who have seen the future, and the linking of computers, televisions and telephones will change our lives for ever. yet for all the talks of a forthcoming technological utopia, little attention has been given to the implications of these developments for the poor. as for all the new high technology, the west concerns itself with the “how”, while the question of “for whom” is put aside once again.economists are only now realizing the full extent to which the communication revolution has affected the world economy. information technology allows the extension of trade across geographical and industrial boundaries, and transnational corporations take full advantage of it. terms of trade and exchange, interest rates and money movements are more important than the production of goods. the electronic economy made by information technology allows the haves to increase their control on global markets with a destructive impact on the have-nots.for them the result is unstable. developing countries which rely on the production of a small range of goods for export are made to feel like small parts in the international economic machine. as “futures” are traded on computer screens, developing countries simply have less and less control of their destinies.so what are the options of regaining control?one alternative for developing countries is to buy in the latest computers and telecommunications. yet this leads to long-term dependency and perhaps permanent constraints on developing countries economies.communication technology is generally exported from the us, europe or japan;the patents, skills and ability remain in the hands of a few industrialized countries. it is also expensive, therefore imported products and services must be bought on credit usually provided by the very countries whose companies stand to gain.1. from the passage we know that the development of high technology is in the interests of_.athe rich countries bscientific developmentcthe local elitesdthe world economy2it can be inferred from the passage that_.ainternational trade should be expandedbthe interests of the poor countries have not been given enough considerationcthe exports of the poor countries should be increaseddcommunication technology in developing countries should be modernized3why does the author say that the electronic economy may have a destructive impact on developing countries?abecause it enables the developed countries to control the international market.bbecause it destroys the economic balance of the poor countries.cbecause it violates the national boundaries of the poor countries.dbecause it inhibits the industrial growth of developing countries.4the development of modern communication technology in developing countries may_.ahinder their industrial productionbcause them to lose control of their tradecforce them to reduce their share of exportsdcost them their economic independence5the authors attitude towards the communication revolution is_.apositive bcriticalcindifferent dtolerant答案及解析 15abadb1. 答案a解析考查推理判断。文章第一段最后一句指出,西方国家关心的是自己“如何”利用这些新技术,而这些新技术“为谁”的问题再一次被抛到了一边;第二段最后一句
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025广东深圳市市场监督管理局遴选第五批专业化职业化食品安全检查员(食品经营)模拟试卷附答案详解
- 2025年烟台幼儿师范高等专科学校公开招聘工作人员(30人)考前自测高频考点模拟试题有答案详解
- 2025广西资源县中峰镇中心卫生院招聘编外专业技术人员2人模拟试卷及答案详解(有一套)
- 2025年阜阳界首市“政录企用”人才引进8人考前自测高频考点模拟试题及答案详解(名校卷)
- 2025年福建省龙岩市武平县招聘教育卫生干部10人模拟试卷及答案详解(有一套)
- 2025河北雄安新区新建片区学校面向社会选聘教职人员102人考前自测高频考点模拟试题参考答案详解
- 2025年中国不透明石英管行业市场分析及投资价值评估前景预测报告
- 2025北京大学医学部总务处房地产管理中心宿舍管理员招聘1人模拟试卷及1套参考答案详解
- 2025年儿童医院项目规划申请报告
- 2025年X光胶片项目申请报告范文
- 园艺学概论课程练习题及答案全套
- 泵站日常运营与维护方案
- T-EERT 040.1-2024 环保设备设施安全管理 总则
- TDT1075-2023光伏发电站工程项目用地控制指标
- +高++中语文《琵琶行(并序)》理解型默写+统编版高中语文必修上册
- 设备分类分级管理方法
- 防水质保协议书范本简单模板
- DB32T-成人危重症临床护理技术规范 第6部分:患者身体约束
- 足球知识竞赛题库90道附答案【完整版】
- 安吉远洲田园康养疗愈小镇规划设计方案
- 易能EDS800变频器说明书
评论
0/150
提交评论