已阅读5页,还剩10页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
2015年初中毕业生学业考试二、单项填空(本大题共20小题,每小题1分,共20分)21.- Does your father go to work by _ car every day? - No, he sometimes takes _ bus. A. A;the B. the; a C. 不填; a D. a; 不填【考点】冠词【分析】第一空考查的是固定搭配by car,第二空是固定搭配take a bus【答案】C22.I dont like _ watch. I like _. A. me; your B. my; your C.me; yours D. my; yours【考点】代词【分析】第一个空后面是名词,所以此题应填形物代,排除答案A和C;第二个空前为动词,所以此空应填名词或代词作为宾语,显然是名物代。【答案】D23.Lao Shes Teahouse _ the changes in Chinese society over fifty years. A. describes B. improves C.prepares D. corrects【考点】动词含义辨析【分析】A选项为“描述”,B选项为“提高”,C选项为“准备”,D选项为“改正”;根据题意,我们可知“描述”的含义更为贴切。【答案】A24.In 1998, Liu Xiangs _ in hurdling was noticed by Sun Jiangping. A. ability B. trade C.electricity D. memory【考点】名词含义辨析【分析】A选项为“能力”,B选项为“贸易”,C选项为“电”,D选项为“记忆”;根据题意,我们可知“能力”的含义更为贴切。【答案】A25.Meimei thinks maths is _ than Chinese. A. easy B.easier C. the easiest D. very easy【考点】形容词的比较级【分析】题中出现明显标志词than,所以应该选比较级。【答案】B26.- Is that man Mr. Smith? - It _ be him. He has gone to NewYork on business. A. may not B. neednt C.cant D. mustnt【考点】情态动词表示推测【分析】根据题中有has gone to,是“去了某地还没回来”的意思,情态动词否定推测应为cant,而不是mustnt,因为mustnt是“禁止”的含义。【答案】C27.The novel _ by many people today. A. is read B. are read C.reads D. were read【考点】一般现在时的被动语态【分析】主语是the novel,所以谓语要用单数形式,所以排除答案B和D;题中出现明显时间词today,所以时态应为一般现在时。【答案】A28.- Could you tell me the way _ the railway station? - Go along this road and soon youll findit. A. at B. to C. in D. between【考点】介词的固定搭配【分析】the way to加地点。【答案】B29.Bob is taking the desks away because they _ too much room. A. stand up B. pick up C.take up D. listen up【考点】动词短语含义辨析【分析】A选项为“站起来,起立”,B选项为“捡起;接(某人)”,C选项为“占据(时间或空间)”,D选项为“注意听”;根据题意,我们可知“占据”的含义更为贴切。【答案】C30.Basketball is so exciting that _ people play it for fun. A. million B. two millions C.million of D. millions of【考点】数词【分析】million不单独使用表示数字,一种方式为two million;另一种则是millionsof的表达方式表达概数,为“数以百万计的”。【答案】D31.- Will you carry the box for me, please? - Sure, _. A. no good B. no problem C. no idea D. no way【考点】情景交际【分析】A选项为“很糟,没有用”,B选项为“没问题”,C选项为“不知道”,D选项为“决不,一点也不”;根据题意,我们可知“没问题”的含义更为贴切。【答案】B32.- When _ you _ here? - Two days ago. A. did;come B. have; come C. will; come D. do; come【考点】一般过去时【分析】根据答语的明显时间标志词ago,可知本题所考时态为一般过去时。【答案】A33.Lets open the windows to have some _ air here. A. cheap B.nervous C. careful D. fresh【考点】形容词词义辨析【分析】A选项为“便宜的”,B选项为“紧张的”,C选项为“仔细的”,D选项为“新鲜的”;根据题意,我们可知“新鲜的”的含义更为贴切。【答案】D34.I _ ride a bike to school. But this morning, I walked to school. A. never B.hardly C.seldom D. usually【考点】副词词义辨析【分析】根据题意可知,今天早晨走路上学的,但平时是骑车的。此题前三个选项均为否定意义的副词,只有D是肯定意义的副词,这样也可以判断出来正确答案。【答案】D35.Yunnan is beautiful and Im _ visiting it again. A. keeping clear of B.suffering from C. looking forward to D. runningaway from【考点】动词短语词义辨析【分析】A选项为“避开,不接触”,B选项为“遭受(痛苦或疾病)”,C选项为“期待,盼望”,D选项为“逃跑”;,我们可知“期待,盼望”的含义更为贴切。【答案】D36._ the dinner was all over, everyone helped wash the dishes. A. How B.When C. Before D. Why【考点】连词【分析】根据句意可知“当时”较为合适。【答案】B37.- Do you know _? - For a month. A. how long will she be away B. how long she will be away C.how often will she go there D. how often she will go there【考点】宾语从句【分析】根据宾语从句需要用陈述语序这一原则,排除答案A和C,根据答语可排除答案D。【答案】B38.- Why did the car hit the boy? - Because the driver _ on the phone at that time. A. talk B. is talking C. was talking D. have talked【考点】过去进行时【分析】根据问句中的did和答语中的at that time可知考点为过去进行时。【答案】C39.My parents didnt allow me _ to the party. A. go B.to go C. goes D. went。【考点】非谓语动词【分析】allow sb. to do sth.,即“允许某人做某事”。【答案】B40.- Thank you for helping me with my physics. - _. I hope you can do better in it. A. Goodidea B. See you C. Im not sure D. Youre welcome【考点】情景交际【分析】A选项为“好主意”,B选项为“回见”,C选项为“我不确定”,D选项为“不客气”;根据题意,我们可知“不客气”的含义更为贴切。【答案】D三、完形填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分) 阅读下面短文,掌握其大意,然后从各题所给的ABCD四个选项中选出最佳选项。Do you ever watch old movies? Maybe you will see one with Carole Lombard. She wasa famous _41_ in the 1930s. She died when she was only 34. In her _42_life she made 70 movies! Lombards real name was Jane Alice Peters. In 1921, she was playing baseball in the _43_near her home. A movie director _44_ her and decided to put her in amovie. She was only 13 at the time. The movie was one of the last silent movies. She acted(表演) so well that she _45_ the hearts of some people. At 16, she left school to act. In1925, she had an agreement with a _46_ studio, 20th Century Fox. The studio gave _47_ a new name, and she acted in several films. Then, at age 18, she was in a bad car accident. The accident left scars(伤疤) on her face. The studio broke the agreement, but she did not _48_. She continued to act. It was Paramount Studio that made Lombard a _49_. She made many movies for the studio. She also married two of their stars. Lombard was married to actor William Powell for only 23 months. _50_ seven years later, she married the great love of her life, actor Clark Gable. It was a great Hollywood love story.41. A. nurse B. actress C.doctor D. teacher42. A. short B. lazy C.long D. humorous43. A. kitchen B. classroom C.cinema D. street44. A. forgot B. saw C.hurt D. pushed45. A. broke B. avoided C.won D. treated46. A. dance B. film C.music D. school47. A. me B.it C. her D. him48. A. give up B. have a try C.make sure D. lift up49. A. scientist B. writer C.driver D. star50. A. But B.Before C. Since D. As解析:41. B考查名词。为本文的第一个空,之前并没有足够的信息推出答案,但是根据后文内容可知。42. A 考查形容词辨析。根据“She died when shewas only 34. ”可得出。43. D 考查名词辨析。根据前文中“she was playingbaseball”可推理出地点。44. B 考查动词辨析。根据后面and连接前后两个时态相同的原理,加上上下文可推出saw。45. C 考查动词辨析。根据上下文可知。46. B 考查名词辨析。根据上文中描述演电影可知,这里应该是电影公司。47. C 考查代词。根据上文中她原来有自己的名字可推,这里是给她取了艺名,本题考查动宾结构。48. A 考查词组辨析。本题考相近词义的词组辨析,根据前文可推。49. D 考查名词辨析。根据前文换新公司和后文“She mademany movies for the studio.”得知这里成为star。50. A 考查连词辨析。本题考查上下文的逻辑关系。前文描述一场短暂的婚姻,后文表述遇到真爱,前后属于转折关系。四 阅读理解 (本大题共15题:51-60小题,每小题2:;61-65小题,每小题1分;共25分) A Mr Robin(知更鸟)had his house in a tree. His four baby robins lived in it. They grew very fast. Soon the house was too little for them.“It is time for you to fly,” said Mr Robin.“Oh, we can not fly,” said the baby robins.“You can, if you try, ” said Mr Robin.A robin tried. He flew into a tree.“Oh, how interesting!” said the little robin. “I like to fly. See me go!”Then the other robins tried.In a little while they could all fly.The robins could fly, but they could not sing.“No, Dad, we can not sing.”“You can, if you try. Hear the other birds sing. Look at the pretty flowers and the blue sky. Then you will want to sing. Hear me sing to you. Now sing for me.”One little robin sang.Then they all sang.A little girl came by. “Wow, hear the birds sing!” she said. “How happy they are!”51. How many baby robins lived in the house? A. 3. B. 4. C. 6. D.7.52. What did Mr Robin ask his babies to do first? A. To fly. B. To jump. C. To look for food. D. To build houses.53. How did the little robin feel when he flew into a tree?A. Interested. B. Bored. C. Tired. D. Worried.54. What else did the baby robins learn to do? A. To have dinner. B. To take a trip. C. To have a party. D. To sing.55. What did the girl think of the birds? A. They were poor. B. They were rude. C. They were happy. D. They were sad.51.B细节理解题。关键词“How many baby robins”,根据文章第二段第一句话“His four baby robins lived in it.”确定共四只更知鸟,因此答案选B。52.A细节理解题。关键词“Mr Robin ask his babies to do first”,根据文章第三段“It is time for you to fly”确定更知鸟爸爸让他们飞,因此答案选A53.A细节理解题。关键词“when he flew into a tree”,根据文章第六段“He flew into a tree.”以及第七段“Oh, how interesting!”判断小更知鸟飞到树上感到有趣,因此答案选择A54.D细节理解题。关键词“What else”和“learn to do”,根据文章第十二段“No, Dad, we can not sing.”和十三段“You can, if you try.”以及再接下来的两段“One little robin sang. Then they all sang.”判断小更知鸟还学会了唱歌,因此答案选D55.C细节理解题。关键词“the girl”,根据文章最后一句“How happy they are!”判断小女孩觉得更知鸟很开心,因此答案选择C BIn northern Scotland there is a long, deep lake called Loch Ness. More than 200 meters deep, it is the largest lake in the UK. People say a big monster(怪兽)lives in its dark, cold waters. It weighs more than 1,000 kilos and is at least ten meters long. Some people say it has a heard like a horse. Others say it looks like a snake. Many people travel to Loch Ness to look for this strange monster, but only a few people have seen it. At least, they say they have seen it.The Loch Ness Monster is a famous legend(传说). The first story about a monster in Loch Ness was told over 500 years ago, but the legend of the monster spread widely only in the twenties century. In 1933, a husband and wife reported that they saw a big monster in Loch Ness. Several people have taken photos, but at least one of them was a hoax(骗局). During the 1960s, a team was formed to look for the monster. They took many photos and made movies, but they were never able to find a monster.There is no real fact that a monster lives in Loch Ness, but there is also no fact that one doesnt live. One thing is true about Loch Ness: there are a lot of tourists there.56. In northern _ there is a long, deep lake called Loch Ness.A. Scotland B. HongKong C.Rome D. Paris57. What do people say about the monster in Loch Ness?A. It weighs about 100 kilos. B. It is one meter long.C. It has a tail like a horse. D. It looks like a snake.58. When was the first story about the monster told? A. 200 years ago. B. Over 500 years ago. C. In 1933. D. In 1960.59. Why was a team formed during the 1960s? A. To kill the monster. B. To look for the monster. C. To catch the monster. D. To sell the monster.60. What is the passage mainly about? A. People that saw a monster. B. A trip to Loch Ness. C. A legend about a monster. D. A team that took photos.56.A细节理解题。关键词“northern”和“Loch Ness”,文章第一句话就指出了“In northern Scotland there is a long, deep lake called Loch Ness.”,因此答案选A57.D细节理解题。关键词“people say about the monster”,根据文章第一段第四句话“Some people say it has a heard like a horse. Others say it looks like a snake.”没有答案提到has a heard like a horse,因此答案选择D58.B细节理解题。关键词“the first story”,根据文章第二段第二句话“The first story about a monster in Loch Ness was told over 500 years ago”可以明显看出答案为B59.B细节理解题。“during the 1960s”,根据文章第二段最后两句“During the 1960s, a team was formed to look for the monster. They took many photos and made movies, but they were never able to find a monster.”,转折之后一般都是重要信息,本句转折之后为“他们从没找到这只怪兽”,因此判断他们是为了来找怪兽的,所以答案选B60题.C主旨大意题。这类题的答案一般在首尾出现,或者依据文中的中心词(出现频率高的词),本文中的中心词为the Loch Ness Monster,再结合文章主体段的传说,因此判断答案为C CVanuatu is an island nation in the South Pacific. It is one of the smallest countries in the world. But for those who are interested in adventure and sport, there is a lot to do. Vanuatus islands offer visitors two of the most exciting and dangerous activities in the world: volcano(火山)surfing and land diving.Volcano SurfingOn Tanna Island, Mount Yasur rises 300 meters into the sky. Yasur is an active volcano, and it erupts(爆发)almost every day, sometimes several times a day. For centuries, people have climbed this mountain to visit the top. Recently, people have also started climbing Yasur to surf the volcano. In some ways, volcano surfing is like surfing in the sea, but in other ways its very different. Volcano surfers try to escape the erupting volcanowithout getting hit by flying rocks! Its fast, fun and dangerousthe perfect extreme sport(极限运动).Land DivingMost people are familiar with bungee jumping, but do you know bungee jumping started on Pentecost Island in Vanuatu and is almost fifteen centuries old? The activity, first called land diving, is part of a religious ceremony(宗教仪式). A man ties tree vines(树藤)to his legs. He then jumps head-first from a high tower to touch the earth with the top of his headwithout breaking the vine. Every spring, island natives (men only) still take part in this amazing activity.61. In Line 2, what does the word “those” mean?A. People. B. Animals. C. Activities. D. Islands.62. According to the passage, Mount Yasur _. A. is no longer active B. is on Pentecost Island C. erupts almost every day D. rises 800 meters into the sky63. Why have people recently started climbing Mount Yasur? A. People can climb it easily. B. People can make money. C. People can watch snow on it. D. People can surf the volcano.64. Which of the following about land diving is true? A. It is not dangerous at all. B. It was first called “bungee jumping”. C. It is a traditional activity in Vanuatu. D. It came to Vanuatu from another country.65. What is the purpose of the passage? A. To tell people not to do dangerous sports. B. To explain what volcano surfing and land diving are. C. To talk about the worlds best volcano surfer and land diver. D. To compare activities in Vanuatu with sports in New Zealand. 61.A猜测词义题,这道题比往年考法简单,并不是给一个新生词或者熟词生义,而是指示代词的指代,根据文章第一段第三句“But for those who are interested in adventureand sport”可以分析出,后边的从句who are interested in adventure and sport用来修饰前边的those,既然用who来引导,说明those指的是人,因此答案选择A62.C细节题,根据关键词“Mount Yasur”锁定文章关键句为第二段第二句“Yasur is an active volcano, and it erupts(爆发)almost every day”,因此答案选C63.D细节理解题。根据关键词“recently”和“climbingMount Yasur”锁定文章关键句文第二段第四句“Recently, people have also started climbing Yasur tosurf the volcano.”,这句话中含有不定式表目的,因此关键点为“to surf the volcano”,因此答案选D64.C细节理解题。根据题干中的关键词“land diving”确定本题答案来自于文章的第三段,A选项说这项运动根本不危险,不符合文章总起段说的exciting and dangerous activities,B选项根据第三段第二句话“The activity, first called land diving,”说的是蹦极最初被叫做陆地跳级,与选项相反,C选项根据第三段最后一句话“Every spring, island natives (men only) still take part in this amazingactivity.”可以看出这是一项传统活动,D选项根据第三段第一句话“butdo you know bungee jumping started on Pentecost Island in Vanuatu and is almostfifteen centuries old”可以看出这是一项起源于瓦努阿图的活动,65.B主旨大意题。问写作目的,根据主旨题的做题方法,总分结构看总,因此看第一段,第一段总说文章要讲两项极限运动,因此答案选B五、补全对话(本大题共5小题,每小题1分,共5分) 根据对话内容,从方框内选择恰当的句子将对话补充完整。(选项中有两项是多余的)A. Dont worry.B. I am going to look at theboard.C. I entered a photo competition.D. Is there anything new?E. Would you like to take part init?F. What do you want to do?G. What is the topic?A: Hi, Betty. What are you going to do?B: Hi, Lingling! 66 A: Oh, I have just come from there?B: 67 A: Yes. There will be an English speaking competition next Friday.B: 68 A: Life in the Future.B: Thats a good topic. 69 A: Yes, Id like to. I think I can practise my spoken English. What aboutyou?B: Oh, you know, I am shy. I am afraid I cant speak in public.A: 70 If you keep on practising, you will besuccessful.B: I will think about it. Thank you very much.解析:66 70: BDGEA66. 问句为What are yougoing to do? “你要去做什么事情?”,所以选B,“我要去查看公告牌(board)”;67. 答句为Yes,此空应为一般疑问句Is thereanything new?“(公告牌上)有什么新消息么?”;68. 答句为Life in the Future,注意此处Future是大写,为专有名词,故提问为What is the topic?“演讲比赛主题是什么?”;69. 根据答句Yes, Id like to,可知此处提问应该是Would you like to?, 选E,“你想去参加比赛么?”; 70. 上一句中B对自己参赛表示担忧I am afraid I cant speak in public,所以此处应该是对B进行安慰,选Dont worry “别担心”。六、完成句子(本大题共5小题,每小题2分,共10分) 根据所给中文意思完成句子,每空限填一词。71. 如果人们遇上麻烦,我们应当帮助他们。 If people are _, we should help them.72. 你不在家时,我会照顾孩子们。 While you are not at home, Ill_ _ the children.73. 那家工厂五年前关闭了。That factory _ _ fiveyears ago.74. 我可以参加这个讨论吗?May I _ _ thediscussion?75. 每周末我都和妈妈出去吃饭?I _ _ for a mealwith my mother every weekend?71. in trouble72. look after73. closed down74. join in75. go out注意:73题的时态是一般过去时七、任务型阅读(本大题共5小题,每小题1分,共5分) 阅读下面短文,根据短文内容完成句子。 Do some colors makes you feel calm while others give you energy? Scientists have studied the connection
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2026年长沙市芙蓉城市建设投资集团有限公司招聘备考题库及完整答案详解1套
- 2026年通辽霍林河坑口发电有限责任公司招聘备考题库完整参考答案详解
- 凉山彝族自治州第二人民医院2026年公开招聘编制外工作人员的备考题库及完整答案详解一套
- 塔里木大学2026专任教师公开招聘备考题库及参考答案详解一套
- 2026年温州大学国资处临聘工作人员招聘备考题库含答案详解
- 中国石化永胜石油分公司2026年一季度加油站专业人才招聘备考题库有答案详解
- 2026年盐城市交通运输局直属事业单位公开选调工作人员备考题库及一套参考答案详解
- 2026年西北工业大学自动化学院王小旭教授团队招聘备考题库有答案详解
- 2026年浙江空港数字科技有限公司公开招聘备考题库(社招)及1套参考答案详解
- 2026年自贡市沿滩区科技和经济备考题库化局编外人员招聘备考题库及一套答案详解
- 酒店物业管理合同范本
- 医疗质量改进中文书书写能力提升路径
- 血乳酸在急危重症应用的专家共2026
- STM32G4入门与电机控制实战
- 2025年中共深圳市龙华区委党校博士后公开招聘(广东)笔试历年典型考题(历年真题考点)解题思路附带答案详解
- 香港专业服务助力中国内地企业出海成功案例实录
- 人文护理:护理与人文关怀的国际化趋势
- 2025年国家义务教育质量监测小学四年级劳动教育模拟测试题及答案
- 2025年及未来5年中国沥青混凝土行业市场供需格局及行业前景展望报告
- 防止错漏混培训课件
- (12)普通高中技术与工程课程标准日常修订版(2017年版2025年修订)
评论
0/150
提交评论