2015年高考英语样题.doc_第1页
2015年高考英语样题.doc_第2页
2015年高考英语样题.doc_第3页
2015年高考英语样题.doc_第4页
2015年高考英语样题.doc_第5页
已阅读5页,还剩8页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

资料名称:高考总复习试题教材版本:人教新课标 适用年级:Senior 3 学期:全学年命 题 人:贵州省松桃民族中学 邱美双(E-mail: QQ:575552981)2015年高考英语样题第卷第一部分阅读理解 (共两节,满分40分) 第一节 (共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。(A)Most animals have little connection with animals of a different kind, unless they hunt them for food. Sometimes, however, two kinds of animals come together in a partnership (伙伴关系) which is good for both of them. You may have noticed some birds sitting on the backs of sheep. This is not because they want a ride, but because they find easy food in the parasites (寄生虫) on sheep. The sheep allow the birds to do so because they remove the cause of discomfort. So although they can manage without each other, they do better together.Sometimes an animal has a plant partner. The relationship develops until the two partners cannot do without each other. This is so in the corals (珊瑚) of the sea. In their skins they have tiny plants which act as “dustman”, taking some of the waste products from the coral and giving in return oxygen which the animal needs to breathe. If the plants are killed, or are even prevented from light so that they cannot live normally, the corals will die. Some birds like to sit on a sheep because they _ .A. can eat its parasitesB. consider the sheep as their shelterC. enjoy traveling with the sheepD. find the position most comfortable The underlined word “they” in the first paragraph refers to _ .A. birds and parasitesB. birds and sheepC. parasites and sheepD. sheep, birds and parasites It can be learnt from the text that the coral depends on the plants for _ .A. comfortB. lightC. oxygenD. food What does the second paragraph mainly discuss?A. Some animals live better together.B. Some plants depend on each other for food.C. Some animals and plants develop their relationship easily.D. Some animals and plants depend on each other for existence.(B)The idea of fighting a noise by making more noise sounds strange, but thats exactly what motor engineers are doing in Germany and some other countries.Car makers research and development laboratories have already proved that mixing in more noise with the help of loudspeakers can reduce the unwanted noise.Physicists have known about the technique for a long time. Sound is made up of pressure waves in the air. If two sound waves of the same frequency (频率) mix so that the highest point of one wave happens at the same time as the lowest point of the other wave, the result is no sound. Therefore, by producing a perfect copy of the noise and delaying it by half a wave cycle (周期), we can kill the unwanted noise. Using this technique many carmakers are racing to develop noise-killing systems (系统) both inside and outside the cars.Another good thing about the use of noise-killing systems is that it saves the need for a silencer; this not only reduces the weight of a car, but also makes the motor burn less fuel and work better.Some engineers believe that the noise-killing system will be used in most cars within a few years. But the car makers havent decided if they will put it into production because it would add several hundred dollars to the cost of their cars. Which of the following gives a general idea of how the noise-killing system works?A. By producing pressure waves going in the opposite direction.B. By mixing high frequency sound waves with low frequency sound waves.C. By mixing new sound waves with the noise and sending them out together.D. By making copies of the unwanted sound waves and letting them out a little later. Besides its main use the noise-killing system can _.A. make a car lighterB. reduce the cost of a silencerC. make a car quieterD. improve the performance of a silencer The noise-killing system is not yet popular mainly because _.A. it is still being tried outB. it increases the cost of car production C. drivers still have their doubtsD. carmakers are not sure if it is necessary(C)During the summer holidays there will be a revised schedule (修改过的时刻表) of services for the students. Changes for dining-room and library service hours and for bus schedules will be posted on the wall outside of the dining-hall. Weekly film and concert schedules, which are being arranged, will be posted each Wednesday outside of the student club.In the summer holidays, buses going to the town center will leave the main hall every hour on the half hour during the day. The dining-room will serve three meals a day from 7:00 am to 7:00 pm during the week and two meals from noon to 7:00 pm on weekends. The library will continue its usual hours during the week, but have shorter hours on Saturdays and Sundays. The weekend hours are from noon to 5:00 pm.All students who want to use the library borrowing services must have a new summer card. This announcement will also appear in the next weeks student newspaper. The main purpose of this announcement is to _.A. show the excellent services for studentsB. ask students to renew their library cardsC. tell students of important schedule changesD. tell students of new bus and library services At which of the following times will the bus leave the main hall?A. 8:00, 9:00, 10:00, 11:00B. 8:30, 9:30, 10:30, 11:30C. 8:30, 9:00, 9:30, 10:00D. 8:00, 9:30, 11:00, 12:30 In the summer holidays, the library will have _.A. no special hoursB. special hours on weekdaysC. special hours on weekendsD. special hours both on weekdays and weekends We may infer that during the summer holidays _.A. many students will stay in the universityB. no breakfast will be served on weekendsC. the student newspaper will sell more copiesD. there will be a concert or a film once a week(D)EVENTSBicycle tour and raceA bike tour and race will be held on August 26 and 27 (Sat. & Sun.). At 5:30am, the riders will leave Tiananmen Square and ride the first 35 kilometers as a training leg. Then the next 55-kilometers leg, from Yanjiao to Jixian, will be the first competitive (竞争性的) part of the tour. The riders and their bikes will then be taken from Jixian to Changli.The second racing leg of the tour will be from Changli to the seaside at Nandaibe, covering a distance of 20 kilometers. Saturday night includes the stay at Nandaihe and supper. Sunday morning is free for play at the seaside. At noon all the people and their bikes will be taken back to Beijing.Cost: 200 YuanTelephone: 4675027 Brazilian footballersThe Brazilian Football Club will play Beijing Guoan Team at the Workers Stadium on August 26. The club has four national team players. Also coming is 1994 US World Cup star Romario ho has promised to play for at least 45 minutes.Ticket prices: 60,100,150 yuan Time/Date: 4:30 pm, August 26 (Sat.)Telephone: 5012372 Rock climbingThe Third National Rock Climbing Competition will be held on August 26-27 at the Huairou Mountain-climbing Training Base. More than 10 teams from Beijing, Wuhan, Dalian, Jilin and other places will take part in it. A Japanese team will give an exhibition climbing. Free for spectators (观众).Take a long-distance bus from Dongzhimen to Huairou.Time/Dates: 9-12 am, August 26 and 27Telephone: 7143177, 7144850, Wang Zhenghua The main purpose of announcing the above events is to give information about _.A. visiting teamsB. prices to pay for the sports eventsC. famous playersD. things to do for the weekend The underlined word “leg” in “Bicycle Tour and Race” probably means _.A. part of the tourB. practiceC. raceD. part of the training What is special about the rock climbing competition?A. A foreign team takes part in it.B. You dont have to pay to watch it.C. You dont have to be a sportsman to take part.D. The bus trip to the place of the competition is free. If you want to find something to do for Saturday afternoon, which telephone number will you call? A. 4675027.B. 7143177.C. 5012372.D. 7144850.第二节 (共5小题,每小题2分,满分10分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。16._ This was not because the woods and fields were always far away, but because they were too far from the city to permit people to make a day trip between morning and nightfall.17. _ He decided to turn his little school house into a dormitory for the summer holidays. Anyone who brought his sleeping bag and cooking equipment along could stay there for a very small quantity of money. The idea was a success. A few years later, the school house was much too small to hold the many young people who wanted to stay there. 18._. This was the first hostel (青年招待所).Today, young students and workers of every country can meet in the hostel and get to know each other. When young people arrive at the hostel, they have only to show their cards of membership in a hostel organization in their own country. 19._Often, at the evening meal, a group of boys and girls from various parts of the country or world will happen to meet at the same hostel. They may put their food together and prepare a dinner with many kinds of dishes. Sometimes a program will be organized after the meal with dances, songs, or short talks followed by a question period. 20._ For this reason, a few weeks spent “hosteling” can be just as useful a part of ones education as classes in school.A. As a result, a dormitory was set up in an old castle nearby.B. More and more young people went to the hostel for summer holidays.C. People can stay in the hostel if they brought enough equipment with them.D. One can learn a lot about other places, just by meeting people from those places.E. In 1970, a young German school master had an idea which changed this situation.F. This card will permit them to stay in a hostel all over the world for very low prices.G. For years, children in the industrial areas of Europe seldom left their cities to see the beauties of the countryside.第二部分英语知识运用 (共两节,满分40分) 第一节 完形填空 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。Washoe is a young chimpanzee (黑猩猩). She is no 21 chimpanzee, though. Scientists are doing a research 22 her. They want to see how civilized (驯化) she can 23. Already she does many things a human being can do.For example, she has been learning how to exchange 24 with people. The scientists are teaching her 25 language. When she wants to be picked 26, Washoe points up with one finger. She rubs her teeth with her finger 27 she wants to brush her teeth. This is done after every meal.Washoe has also been 28 to think out and find answers to problems. Once she was put in a 29 with food hanging from the ceiling. It was too high to 30. After she considered the 31, she got a tall box to stand 32. The food was still too high to be reached. Washoe found a 33 pole. Then she climbed onto the 34, grasped the pole, and 35 down the food with the pole.Washoe 36 like a human, too. The scientists keep her in a fully furnished house. After a hard 37 in the lab, she goes home. 38 she plays with her toys. She 39 enjoys watching television before going to bed.Scientists hope to 40 more about people by studying our closest relative the chimpanzee.21. A. foolishB. specialC. simpleD. ordinary22. A. forB. byC. onD. to23. A. changeB. becomeC. developD. experience24. A. messagesB. actionsC. viewsD. feelings25. A. humanB. signC. spokenD. foreign26. A. atB. outC. upD. on27. A. untilB. whileC. sinceD. when28. A. trainedB. raisedC. orderedD. led29. A. zooB. caveC. roomD. museum30. A. reachB. pullC. seeD. eat31. A. foodB. ceilingC. positionD. problem32. A. up B. onC. byD. with33. A. bigB. strongC. longD. straight34. A. boxB. wallC. poleD. ceiling35. A. tookB. pickedC. shockedD. knocked36. A. actsB. livesC. thinksD. plays37. A. taskB. lessonC. dayD. time38. A. ThereB. HereC. ThenD. So39. A. alreadyB. evenC. quiteD. still40. A. observeB. discoverC. gainD. learn第II卷第二节语法填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空。One morning, I was waiting at the bus stop, worried about 41._ (be) late for school. There were many people waiting at the bus stop, 42._ some of them looked very anxious and 43._ (disappoint). When the bus finally came, we all hurried on board. I got a place next 44._ the window, so I had a good view of the sidewalk. A boy on a bike 45._ (catch) my attention. He was riding beside the bus and waving his arms. I heard a passenger behind me shouting to the driver, but he refused 46._ (stop) until we reached the next stop. Still, the boy kept 47._ (ride). He was carrying something over his shoulder and shouting. Finally, when we came to the next stop, the boy ran up to the door of the bus. I heard an excited conversation. Then the driver stood up and asked, “48._ anyone lose a suitcase at the last stop?” A woman on the bus shouted, “Oh, dear! Its 49._ (I).” She pushed her way to the driver and took the suitcase thankfully. Everyone on the bus began talking about what the boy had done, and the crowd of strangers 50._ (sudden) became friendly to one another.第四部分写作 (共两节,满分35分) 第一节短文改错 (共10小题;每小题1分,满分10分) 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线( )划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意: 每处错误及其修改均仅限一词; 只允许修改10处,多者 (从第11处起) 不计分。Dear Jack,I saw your note since I came back from school yesterday afternoon. You suggested that we would go to the concert this Friday evening. Im sorry and I will visit my uncle that day. He is going to Canada to do her PhD, and will leave China this Sunday. I think I should say good-bye him.Id real like to go to the concert. I knew the performances will stay till next weekend, so how do you think about going next Friday evening? Please let me know that we can go together then. Give me a call on 12300456.Thanks.Yours,Li Hua.第二节 书面表达 (满分25分)假定你是李华。你和几个朋友约定本周星期六在人民公园野餐。你们的美国朋友Sam也应邀参加。请你根据下面的示意图,给他写封短信,告诉他进公园后如何找到你们。注意:词数80120;开头语已为你写好。*June 1st Dear Sam, Were so glad that youre coming to join us in the picnic this Saturday. Here is how you can find us. 参考答案15 ABCDD610 ABCBC1115 BDABC1620 GEAFD2120 DCBAB 2530 CDACA 3135 DBCAD 3640 BCABD41. being 42. and 43. disappointed 44. to 45. caught 46. to stop 47. riding 48. Did 49. me / mine 50.suddenly51. since when 52. would should 或删掉go之前的would 53. and but 54. her his 55. 在good-bye之后加to 56. real really 57. knew know 58. how what 59. that whether60. on at第二节June lstDear Sam, Were so glad that youre coming to join us in the picnic this Saturday. Here is how you can find us. Well have our picnic in the Peoples Park. You know where that is, dont you? After you enter the park through the main gate, please walk straight on till you come to a stream. There is a bridge over the stream. Go through the bridge, and then turn to the right. After walking for a while, youll come to a hill. Walk round the hill, and youll see a lake. Well have our picnic there in the small woods by the lake. Im sure youll have no trouble in finding us. Do come! Im looking forward to seeing you at that time.Yours,Li Hua答案解析【阅读理解】(A) A 细节理解题。根据“This is not because they want a ride, but because they find easy food in the parasites (寄生虫) on sheep.”可知,鸟喜欢坐在羊的身上,是想吃羊身上的寄生虫,故选A。 B 词义猜测题。前文中的“The sheep let the birds do so because they can stop the parasites from troubling them.”的意思是说“绵羊让鸟儿落在自己身上,因为鸟儿可以将它们身上的寄生虫吃掉。”;另一句“So though they can do with it by themselves”的意思是说“尽管它们自己也能对付寄生虫”。综合上面两句话的意思,再结合“they can do better together with each other.”这一句话,可知they指的是鸟和羊,即得答案为B。 C 细节理解题。根据第二段 “taking the useless things from the coral and giving oxygen in return. That is what the animal needs to live.”这两句话可知,珊瑚需要植物提供的氧气才能生存下去。故选C。 D 推理判断题。根据第二自然段“Sometimes an animal has a plant partner.”可知,珊瑚和它们体内的植物具有相互依存的关系。故选D。(B) D 根据文章第三段“Therefore, by producing a perfect copy of the noise and delaying it by half a wave cycle, we can kill the unwanted noise.”。故选D。 A 根据文章第三段最后一句“Using this technique many carmakers are racing to develop noise-killing systems (系统) both inside and outside the cars.”。 故选A。 B 根据文章最后一段“But the car-makers havent decided if they will put it into production because it would add several hundred dollars to the cost of their cars.”。 故选B。(C) C 根据“there will be a revised (修改过的) schedule (时刻表) of services for the students及 This announcement will also appear in the next weeks student newspaper”可知,这则讲学生服务时刻表的修改通知很重要,目的在于提醒学生注意。故选C。 根据“buses going to the town center will leave the main hall every hour on the half hour during the day”可知,是在每个小时一半的时候开,故为9点半,10点半等。故选B。 根据“but have shorter hours on Saturdays and Sundays”可知,在周末放的时间短一些,比平时特殊一些。故选。 B 根据“The weekend hours are from noon to 5:00 pm”可知,周末的时间是从中午到下午5点,故不提供早餐。故选B。(D) D 推理判断题。该文提供的三件赛事都是安排在周末,由此可推断,告知这些周末赛事信息,目的是提供给人们选择,以便周末可做,故选D。文中没有客队(巴西俱乐部)和著名队员的信息,故选项A、C错误。文中虽有参加或观看比赛的价格,但显然这不是介绍赛事的目的,故选项B错误。 A 词义理解题。根据“leg”所在的Bicycle tour and race中的句子 “At 5:30 am, the riders will leave Tiananmen square and ride the first 35kilometres as a training leg. Then the next 55 kilometres leg, from Yanjiao to Jixian ”可知, “leg”意义是 “part of the tour”与上下文符合。故选A。而其它选项不符合有关信息。 B 细节推理判断题。根据Rock climbing的第一段最后一句 “Free for spectators”,按常识,免费观看比赛,这与其它的比赛也是不同,由此推断,选项B表示的是这次攀岩比赛特别之处。故选B。根据该部分第一段倒数第二句可知,一支日本队将攀岩表演,但不是参加比赛,故选项A错误。文中没有选项C、D表示的信息。 C 推理判断题。根据Brazilian footballers这部分的有关时间的信息可知星期六下午有巴西俱乐部对北京国安队的足球比赛,故选C。而选项B、D表示的电话号码都为 “Rock climbing”的号码,故无法从中选择。选项A表示的号码 “Bicycle tour and race”的,该比赛持续周六周日两天,故也不能选。七选五:本文介绍了青年招待所出现的前因后果和详细情况介绍。 G 根据后句This was not because the wo

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论