外研版高中英语必修五课文预读学案:Module 3 Period Two.doc_第1页
外研版高中英语必修五课文预读学案:Module 3 Period Two.doc_第2页
外研版高中英语必修五课文预读学案:Module 3 Period Two.doc_第3页
外研版高中英语必修五课文预读学案:Module 3 Period Two.doc_第4页
外研版高中英语必修五课文预读学案:Module 3 Period Two.doc_第5页
免费预览已结束,剩余8页可下载查看

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

period twointegrating skills & cultural corner.重点单词1.disturb vt.打扰2.review n.(影视、音乐)评论3.resemble vt.与相似4.create vt.创作;塑造creative adj.创造性的creation n.创造物5.exception n.例外except prep.除了6.warn vt.警告warning n.警告7.determined adj.坚决的determine vt.决定determination n.决心8.force vt.强迫;迫使;n.力量;武力9.establish vt.确立;确定;建立.重点短语1.play a trick/tricks on sb. 捉弄某人,对某人恶作剧2.make up编造(说法、解释等)3.be/feel in the mood (for sth. /to do sth. )有(做某事的)心情;有意(做某事)4.set (a play,novel,etc.) in设置(戏剧、小说等的)背景5.make ones fortune发财6.set off出发;启程.重点句式1.who引导非限制性定语从句mark twain,who wrote the adventures of huckleberry finn and the adventures of tom sawyer,was no exception.写了哈克贝利费恩历险记和汤姆索耶历险记的马克吐温也不例外。2.动词不定式作结果状语he arrived in new orleans without a penny in his pocket only to find(find) that there were no boats for south america.他身无分文来到新奥尔良时,却发现那里没有开往南美洲的船只了。3.过去分词作状语forced(force) to change his plans,he worked for several years as a pilot on a steamboat.迫不得已他只好改变了计划,在一艘汽船上当了好几年领航员.根据课文,判断正(t)误(f)1.seldom do the lives of writers resemble the lives of the characters they create.(f)2.“mark twain” was a call used by sailors on the mississippi to warn passengers that they were coming into shallow water.(f)3.mark twain lived an adventurous life.(t)4.at last,mark twain reached the amazon.(f)5.now mark twain is regarded as the greatest writer in america.(f).课文阅读理解1.mark twains real meaning is .a.watermark twob.mark twains workmatec.a warning for too deep waterd.samuel clemens答案a2.the reason why mark twain worked as a pilot is that .a.he didnt get enough gold he wantedb.he couldnt get to south america by boatc.he found new orleans suitable for himd.his father didnt want him to go there答案b3.which of the following jobs hasnt mark twain done?a.steamboat pilot. b.journalist.c.waiter. d.sailor.答案c4.which of the following statements is true according to the text?a.the characters lives in the adventures of huckleberry finn are not like mark twains.b.the mississippi river flows into the gulf of mexico.c.once,mark twain wanted to make a fortune in north america.d.mark twains description in his novels is not vivid.答案b5.the amazon belongs to .a.asia b.europec.north america d.south america答案d重点词汇1.i decided to go to the next village and make up a story about the steamboat.我决定到邻村去,编造一个关于这艘汽船的故事。make up编造(说法、解释等);弥补;组成;化妆;和解be made up of由组成make up for补偿,弥补make it成功,达到;赶上make sense讲得通,有道理,有意义make up ones mind下决心make good use of好好利用(1)ill make up for the lost time by extra work.我将通过加班来弥补失去的时间。(2)no matter how i tried to read it,the sentence didnt make sense to me at all.无论我怎样读,这个句子对我来说就是讲不通。(3)once he has made up his mind,nothing can change it.一旦他下定决心,什么也改变不了。(4)you ought to make good use of any opportunity to practise english.你应该好好利用任何机会练习英语。写出下列句子中黑体词的汉语意思(5)we need another player to make up the team.组成(6)she spent an hour making herself up before the party.化妆(7)the two finally made up after two months time without even a single word.和好2.“who is it disturbing me at this time of night?” said the captain.船长问道:“晚上这个时候谁在打扰我?”(1)disturb vt.打扰;弄乱;使不安(2)disturbed adj.心神不安的;心理失常的(3)disturbing adj.令人不安的;使人震惊的(1)dont disturb the papers on my desk.别把我桌上的文件弄乱了。(2)at that time,hunger was a disturbing(disturb) problem in many parts of the country.在那时,饥饿是令这个国家的许多地区不安的问题。(3)he had told her the news,which made me feel very disturbed(disturb).他已经告诉了她那个消息,这使我心神不安。易混辨析disturb,interruptdisturb打扰,妨碍,但不一定使事情中断。interrupt打断,打扰,往往使事情中断。选词填空disturb,interrupt(4)in order not to be disturbed,i locked myself in my room.(5)we have to interrupt you,for your speech has gone beyond the time limit.3.which film doesnt billy feel in the mood for?比利没心情看哪部电影?be/feel in the mood (for sth. /to do sth. )有意(做某事);有(做某事的)心情be in a good/bad mood情绪好/不好be in no mood for (doing) sth. /to do sth. 没有心情做某事(1)i am in the mood to talk with her about it.我有意和她谈论那件事。(2)he failed again and was in no mood to do(do) anything.他又失败了,没心情做任何事。(3)lucy is not in the mood for going(go) to the ball tonight.露西今晚没有心情去参加舞会。单句改错(4)the boy is in bad mood,so wed better leave him alone.4.“mark twain”,which means “watermark two”,was a call used by sailors on the mississippi to warn shipmates that they were coming into shallow water.“马克.吐温”是“水位标志2”的意思,是密西西比河上的船员警告同船船员他们到了浅水区时用的称呼。(1)warn vt.警告;提醒warn sb. of/about sth. 提醒/警告某人注意某事warn sb. (not) to do sth. 提醒某人(不)做某事warn sb. against (doing) sth. 提醒某人提防(不做)某事warn sb. that.警告某人(2)warning n.警告;预兆;adj.警告的;引以为戒的(1)experts warn smokers that they could lose one third of their everyday memory.专家们告诫烟民他们可能会丧失三分之一的日常记忆。(2)she warned us of the serious situation.她警告我们要注意严峻的形势。(3)we all warned him not to drive(drive) before he got a driving licence.我们都告诫他,在拿到驾照之前不要开车。(4)i feel it is my duty to warn you against smoking.我觉得有义务警告您不要吸烟。(5)the other side paid no attention to our warning(warn).对方无视我们的警告。5.he left school early,and as an adolescent,determined to make his fortune in south america,set off from his home in hannibal,missouri,for new orleans.他很早就离开了学校,作为一名青少年,怀着到南美洲去发财致富的决心,从家乡密苏里州汉尼拔出发去了新奥尔良。(1)determined adj.坚决的,有决心的be determined to do sth. 决心做某事(表状态)(2)determine v.决定;使下定决心;确定determine to do/on/upon (doing) sth. 下决心做某事(表动作)determine sb. to do sth. 使某人决定做某事(3)determination n.决心,确定(1)she is determined to carry on with her education.她决定继续她的学习。(2017全国)(2)we determined to leave(leave) at once so that we could avoid traffic jams.我们决定立刻离开以便避开交通拥堵。(3)i have determined on going(go) to the countryside after graduation.我已经决定毕业后到农村去。(4)the teachers encouraging words determined him to study(study) harder.老师令人鼓舞的话使他决定更加努力地学习。(5)he now has the determination(determine) to keep on going.他现在有决心继续下去了。高级表达(6)as he was determined to get there on time,he got up very early.determined to get there on time,he got up very early.(用过去分词短语作状语改写)set off出发;启程;使爆炸;引发;激起set off/out for sp.动身去某地set about doing sth. 开始做某事set out to do sth. 开始做某事set down写下set aside把放到一旁;留出set up开办;建立;搭建(7)i want to set off early in order to catch the first train.我想早点出发以赶上第一班火车。(8)do you know how to set about going(go) on this work?你知道怎样着手进行这项工作吗?(9)emerson would always set down new ideas that occurred to him.爱默生过去常常记下突然想到的新想法。(10)try to set aside some time each day for exercise.尽量每天抽些时间锻炼。6.forced to change his plans,he worked for several years as a pilot on a steamboat.迫不得已他只好改变了计划,在一艘汽船上当了好几年领航员force vt.强迫,迫使;强行;把强加于;n.力量,武力;军队;魄力force sb. to do sth. 迫使某人做某事force ones way through强行挤过by force靠武力;强迫(1)benjamin was forced to admit what he had been doing.本杰明被迫承认了一直做的事情。(2017浙江)(2)she forced her way through the crowd of reporters.她从记者群中挤出一条通道。(3)he took the money from me by force.他强抢了我的钱。易混辨析force,strength,energy,powerforce指“力量”,侧重于外力,指“力”所产生的效果,也可指军事力量或强迫(暴)力。strength指“体力,力气”,指一人或一物所含的内在力量,此种力量属于其本身素质,能用于从事、忍受或抵抗许多事物。energy指物理上的“能量”,也指人生理上的“精力”,也可指“能源”。power多指抽象性的力气、精神力量,如“权力,本领”。选词填空force,strength,energy,power(4)he had a physical strength that matched his outward appearance.(5)the navy is one of the armed forces.(6)young people usually have more energy than the old.(7)its beyond my power to help you out this time.经典句式he arrived in new orleans without a penny in his pocket only to find that there were no boats for south america.他身无分文来到新奥尔良的时候,却发现那里没有开往南美洲的船只了。only to do.不料,反而,结果却,是动词不定式作结果状语,表示意料不到的情况,且多为不愉快的结果,有时前面也可不加only;而现在分词短语作结果状语则表示“自然而然的结果”。(1)he woke up,only to find everybody had gone.他醒来却发现大家都走了。(2)she reached the airport,only to be told(tell) the plane had already taken off.她到达机场,结果被告知飞机已经起飞了。(3)the heavy snow lasted 3 days,making(make) the airport closed.大雪持续下了三天,致使飞机场不得不关闭。.单句语法填空1.he was forced to leave(leave) school and support his family at an early age.2.the boy left home,determined(determine) never to come back.3.many peasants,in china,go to big cities to make their/a fortune.4.they are setting off for hong kong in a few days.5.his plan is so creative(create) that we are all behind him.6.people in western countries like to play a trick on others on april fools day.7.attracted(attract) by the beauty of nature, the girl decided to spend another two days on the farm.8.yesterday i went to see him,only to learn(learn) that he had gone abroad two days before.9.may i ask for your views(view) on a few questions?10.he purposely ignored her call because he just didnt feel like being disturbed(disturb).完成句子11.他没吃早饭就去了学校,却发现大门锁着。he went to school without breakfast,only to find that the gate was locked.12.听说妈妈突然病了,她感到心神不宁。she was disturbed to hear of her mothers sudden illness.13.因为决定给妈妈一个惊喜,汤姆提前到家了。determined to give his mother a surprise,tom arrived home ahead of time.14.这位老教授进了房间,后面跟着他的助手们。the old professor entered the room,followed by his assistants.15.她登上了山顶,在那里可以好好看看这个城市。she climbed onto the top of the hill,where she could have a good look at this city.课文短文改错as we all know,mark twain leads an adventurous life.he left school early.as a adolescent,he was determined to make his fortune,so he set off new orleans.however,when he reached new orleans without a penny in his pocket only to find there were no boats for south america,where he could get rich quick.forcing to change his plans,he worked for several year as a pilot on a steamboat.later he became a journalist but began to write stories about life on the river.twains vivid and often amused descriptions of life on the river became popular,made him one of americas greatest writers.答案as we all know,mark twain an adventurous life.he left school early.as adolescent,he was determined to make his fortune,so he set off new orleans.however,when he reached new orleans without a penny in his pocket only to find there were no boats for south america,where he could get rich . to change his plans,he worked for several as a pilot on a steamboat.later he became a journalist began to write stories about life on the river.twains vivid and often descriptions of life on the river became popular,或 him one of americas greatest writers.微写作写作素材(关于梦想)1.去年汤姆和他的同伴们创建了一家公司。2.公司成员们的性格很相似。3.他们相处得很好,并有意把公司做好。4.他们都决心要发财。5.他们打算创作一部浪漫的喜剧去吸引观众,然后实现他们挣钱的梦想。提示黑体部分用本单元词汇表达,并且请使用whose引导的定语从句。连句成篇(将以上句子连成一篇50词左右的英语短文)last year,tom and his companions established a company whose members resemble each other in character.they get on well with each other and feel in the mood to run the company well.they are all determined to make their fortune.so they plan to create a romantic comedy to attract the audience and then realize their dream of making money.阅读理解a(2017山东实验中学高二月考)newcastle,one of the fastest developing cities in the united kingdom,is beginning to draw tourists from all corners of europe.its said that most visitors come here to see the famous soccer team play.the mood of the locals is often changed by the success or failure of the local team.newcastles most popular place is the gate,which is in the center of the city and has many attractions including bars,restaurants,sports bars,pubs and so on.during a home game it becomes a real home to happiness.culture and local history lovers can make their dreams come true by taking one of the local city tour buses.they come and leave every few minutes and stop at all the important historical sites in the city.also the seats and the environment on the buses are comfortable.its the best way to see the city without tiring yourself out or getting cold.places such as the hancock museum and millennium bridge are must-see attractions.but be careful if youre short of time.newcastle is a big place,so you should be prepared to kill a few hours on one of these buses.if you want to watch the local team play soccer in the st.james park,remember to book a ticket as early as possible.the locals are crazy soccer fans,and youll find it hard to get a ticket if you dont wait in the queue early.as you can see,newcastle is a fantastic city with so much to be offered and so many things to see.youre sure to have a wonderful time here!1.most visitors come to newcastle in order to .a.watch its soccer team playb.take the local tour busesc.visit the hancock museumd.have a big meal in restaurants答案a解析细节理解题。根据第一段第二句“its said that most visitors come here to see the famous soccer team play.”可知,大多数游客来这里是为了看足球比赛。2.if you want to learn about the history and culture of newcastle,you .a.should go to the gateb.can go on a city tourc.must visit st.james parkd.must drive your own car答案b解析细节理解题。根据第三段第一句“culture and local history lovers can make their dreams come true by taking one of the local city tour buses.”可知答案。3.the underlined word “they” in para.3 refers to “ ”.a.history lovers b.local peoplec.city tour buses d.local soccer teams答案c解析代词指代题。根据常识,代词一般指上文提到的名词,再结合句中的“come and leave every few minutes and stop at all the important historical sites in the city”可知,they在此处指上句提到的城市旅游巴士。4.according to the passage,which one is not correct?a.the most popular place in newcastle is the gate.b.millennium bridge is attractive to culture and local history lovers.c.the mood of the locals cant be influenced by the success or failure of the local team.d.youd better book a ticket as early as possible if you want to watch the local team play soccer.答案c解析细节理解题。根据第一段最后一句“the mood of the locals is often changed by the success or failure of the local team.”可知,c项的表述是不正确的。b(2018山东淄博一中高二期中)next time you raise an eyebrow at the views of your partner,friend,brother,sister or colleague,remember they could be helping to make you smarter.new research shows that intelligence is not fixed but can be improved throughout adulthood by family members,bright mates and intellectually challenging careers.the study challenges the commonly held belief that intelligence is fixed by the age of about 18.scientific consensus(共识) suggests intelligence is controlled by genes,with environmental factors such as schooling and nutrition playing a part up to this age.after this point,iq scores become steady.but james flynn,professor at the university of otago in new zealand,argues that people can “upgrade” their intelligence throughout their lives.he believes intellectual stimulation(刺激) from other people is important as the “brain seems to be rather like a musclethe more you use it,the stronger it gets”.however,the opposite is also trueso people who share a home or workplace with the intellectually challenged risk seeing their iq levels nosedive(猛跌) as a result.professor flynn analyzed us intelligence tests from the last 65 years and created new iq “age tables”.he found a bright ten-year-old with brothers and sisters of average intelligence will suffer a five to ten point iq disadvantage compared to a similar child with equally bright brothers and sisters.however,children with a low iq could gain six to eight points by having brighter brothers and sisters and special educational treatment to help pull them up.professor flynn concluded that although genetics and early life experiences determine about 80% of intelligence,the remaining 20% is linked to lifestyle.this means people can raise their iq,or allow it to fall,by ten points or more.he suggests the best way to improve iq levels is to socialize with bright friends,and find an intellectually challenging job.5.according to the text,it is commonly believed that .a.peoples iq levels fall as they ageb.it is wise to share family members viewsc.people cant improve their intelligence during adulthoodd.doing something challenging is good for ones intelligence答案c解析细节理解题。根据第一段中的“new research shows that intelligence is not fixed but can be improved throughout adulthood.the study challenges the commonly held belief that intelligence is fixed by the age of about 18.”可知选c。6.which of the following can help improve ones intelligence according to professor flynn?a.making many friends.b.staying with smart people.c.doing exercise every day.d.learning from brothers or sisters.答案b解析细节理解题。根据文章最后一句“he suggests the best way to improve iq levels is to socialize with bright friends,and find an intellectually challenging job.”可知,professor flynn建议和聪明人交往能帮助提高自己的智商。故选b。7.the purpose of the text is to .a.inform b.advertisec.entertain d.persuade答案a解析写作目的题。本文告知我们一个新的研究结论:人们的智商在成年后并不是一成不变的,多和聪明人在一起会有助于自己智商的提高。故选a。.七选五(2018福建福州八县一中高二期中)todays the day of a big test at school,and you feel awful. 8 .maybe your muscles feel tense and you feel shaky or sweaty.you may have a case of the jitters,also known as test anxiety. 9 .performance anxiety is when a person feels worried about how they will perform,especially when its really important.for instance,you might feel performance anxiety when youre trying out for the school band or for the basketball team.when youre taking a test,you might feel “butterflies”,a stomachache,or a tension headache.some people might feel shaky,sweaty,or feel their hearts beating quickly as they wait for the test to be given out. 10 .sound familiar? 11 .ask other people and youll find that just about all peopleadults and other kidsfeel some anxiety before a test.in fact,a small dose of anxiety can be helpful,keeping you sharp and focused.but when your symptoms take over so that you cant function or when youre so anxious that you feel sick,you might not be able to do it.of course,if you didnt study for the test,you might be wor

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论