




已阅读5页,还剩7页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
2010年陕西中考英语试卷 第一卷(共70分)听力部分 听句子,选答语(共5小题,计5分) 本题共有5个小题,每个小题你将听到一句话,读两遍,请从所给的三个选项中选出一个最恰当的答语。 1. A. Yes , it is. B. Thank you . C. No, it isnt. 2. A. Its sunny. B. Its Monday. C. Its June 27. 3. A. Im listen to music. B. Im doing some reading. C. I watch Tv. 4. A. Good idea. B. By bike. C. Enjoy yourself. 5. A. So am I. B. So is it. C. So it is. 听对话,选答案(共10小题,计10分) 本题共有10小题,每个小题有一句对话和一个问题,读两遍,请根据每段对话的内容和后面的问题,从所给的三个选项中选出最恰当的一项。 6 A. In the library. B. In the restaurant. C. In the shop. 7. A. Noodle. B. Dumpings. C. Rice. 8. A. 12. B. 14. C. 16. 9. A. Car. B. Bus. C. Plane. 10. A. Jim. B. Jims mother. C. Jims teacher. 11.Next to the park. B. Far from the park. C.Across from the park. 12. A. Once. B. Twice. C. Three times. 13. In a Tv station. B. In a bank. C. In a factory. 14. A. To do homework.B. To play the piano. C. To play chess. 15. A.To say goodbye to Linda. B. To work here. C.To enjoy himself. 听短文,选答案(共5小题,计10分) 本题你将听到一篇短文,读两遍,请丛从每小题的三个选项中,选出一个正确答案。 16 What color is Curly? A.Brown. B.Black. C. Blue. 17. Curly likes running withthe writers father. B. the writer C. anther doy. 18. One day the writers father took off his coat and asked Curly to _ . A. carry it. B. play with it. C. look at it. 19. Where did the writers father put his coat? A. Under the tree. B. In the tree. C. On Curlys back. 20. Why didnt Curly come when the writer called him late in the evening? A. Because he was afraid of the writer. B. Because he was sleeping on the coat. C. Because he was watching the coat. 笔试部分单选选择(共10小题是,计10分) 本题共有10小题,请从每小题的四个选项中,选出一个最佳答案。 21This is _ classroom, but where is ours? A. they B. them C. their D. theirs22. Hi, Jack. Would you please _ the picture on the wall?A. pick up B. look up C. get up D. put up23. Sometimes it rains _ in Xian in summer.21. C考察的是形容词性物主代词22. D 动词短语辨析, pick up 意为捡起, look up 意为查找, get up 是起床,put up 为挂起来 23. B 副词词义辨析24. A 宾语从句陈述句的语序25. C 非谓语动词 和 介词26. C 情态动词 must 表示必须时候,否定回答为neednt27. B 连词 转折,所以选or28. D 动词词义辨析29. C 形容词比较级的用法, the+比较级the+比较级,表示越越30. C 现在完成时 A. heavy B. heavily C.strong D. strongly24.I hear Tom lives here, but Im not sure _ . A. which room he lives in B. which room does he lives in C. he lives in which room D. in which room does he live25.Dont forget _ an umbrella _ you. Its going to rain. A. to take; to B. taking; to C. to take; with D. taking; with26. Must I finish my homework at school? - No,you _ .You can do it at home. A. cant B. mustnt C. neednt D. wont27.Be careful, _ youll miss the right answer. A. and B. or C. but D. so28.Its too bright and sunny. Why not _ your sun glasses? A. break B. clean C. make D. wear29.The _ friends you have, the _ you will be. A. more; happy B.many; happy C. more; happier D.many; happier30.- Do you know the boy over there? - Sure. I _him for years. A. knew B. will know C. have known D. known 完形填空(共10小题,计10分) 阅读下面一篇短文,理解大意,然后从各小题的四个选项中选出一个最佳答案,使短文连贯完整。 One day before my final exam, my dad gave me a gift. It completely changed my life. On that day I had a _31_ with my friends, and it was a difficult time with my studies. I was unhappy. Then I noticed the gift.I _32_ it and saw a DVD inside. Its name was “THE SECRET”. However, I was in no mood to watch it. I sat down to study , but the _33_ in my lifethe fight, the sleepless nights, and my poor health Everything came to my mind. I wanted an answer but I wondered _34_ there was any. Just then,I saw the DVD again.Maybe it would be helpful. I _35_ my DVD player.I had no words to descible the feelings I experienced while watching it. The D 名词,从下文可知是fight32. A 动词,打开礼物,所以是open33. B 名词,有下文可知是各种各样的问题34. C 连词 下文的any 可知35. A 动词短语 turn on 是打开36. B 动词 忘记37. D 反身代词 我自己发现38. B 形容词 brave 表示足够勇敢39. C 动词短语 表示相处得好40. B 感叹句 后面是名词且可数,所以是 what amoving stories of human beings made me so moved that I wouldnt _36_ any of them. Thanks to my fathers gift “THE SECRET”, I discovered _37_ Everybody has difficulties in their lives. The important thing is that you should be _38_ enough to face them. Now I started _39_ my studies and my friends.And Im in good health, too. I often hear people say ,“Wow, _40_ perfect life you have.” 31. A. trip B. party C. talk D. fight 32. A. opened B. kept C. moved D. broke 33. A. chances B. problems C. suggestions D. mistakes 34. A. why B. that C. if D. how 35. A. tuned on B. looked for C. put away D. paid for 36. A. report B. forget C. think D. remember 37. A. yourself B. itself C. himself D. myself 38. A. mad B. brave C. sad D. weak 39. A. being busy with B. worrying about C. getting on well with D. being afraid of 40. A. What a B. What C. How a D. How 阅读理解(共15小题,计25分) A) 阅读下面一篇短文,判断下列句子是否符合短文内容,符合的用“A” 表示,不符合的用“B” 表示。(共5小题,计5分) A Today more and more people are using refrigerators. Some are big, others are small. Big ones have two or three doors. Such refrigerators can not only keep the food cold and fresh, but also make ice and freeze the food. However, small ones usually have one door and can only keep things cold and fresh. There are also refrigerators that are friendly to the environment. In the 1970s,the world was in energy crisis. Refrigerators use too much energy. So people began to think of ways to improve it. At last a kind of new refrigerators was made. They use very little energy, but they are too expensive. They cost twice or three times more than the ones that we use at home. However, people believe they will be cheaper and cheaper. As a result, they will be more and more popular. In the future, there will be refrigerators that can do more than we can imagine. They are called smart refrigerators(智能冰箱). They have tiny computers inside, with their screens on the door. They can show us what food is inside. they can also tell us what food to buy. They can even let us know what food to eat when we input the necessary health information. The more surprising thing is that they can do shopping for us when they are connected to the supermarket. 41.Small refrigerators can not only keep the food cold but also freeze the food. 【B 】 42.Refrigerators that use little energy are more expensive. 【 A】 43.Friendly refrigerators will be popular some 讲了电冰箱的用途,发展以及对于未来智能冰箱的预测。41属于细节辨析题,从第一段能找到答案42 细节辨析43细节辨析 第二段的最后44 细节辨析 在最后一段讲了smart refrigerator 45 简单的推理判断day. 【 A】 44.Refrigerators that keep the food fresh are smart regrigerators. 【B 】 45.We can have a “talk” with smart refrigerators. 【 A】B) 阅读B、C两部分内容,从各小题所给的四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。(共10小题,计20分) BAre you going to high school to go on with your study ? What will you do if you cant ? Dont worry. Vocational schools are openfor you because our country is in need of people with special skills.Compared with common high schools, vocational schools have more advantages. Firstly, in order to promote(促进) the development of vocational education, our country spends a lot of money on it. So you need to pay only a smaller half of the school fee(学费). Secondly, in here you have alreadystarted learning practical skills that you can useall 这篇文章主要讲了职高的邮电,以及告诉学生应该选择适合自己的学校和道路。your life. But some other students may still worry about how to spend the long three years at high schools. Why? Because they didnt choose the school that suits(适合) them. And finally , when they are still wondering where to go ,you are already able to live on your own hands proudly. And perhaps it wont be long before you are on the road to success.People take different roads because they have different potential(潜力). So different students should choose different schools. Go to high school if you think that you can go farther on that road. Choose a key high school if you are lucky enough to have the chance. Enter a vocational school if you are interested in the lessons there and you are better at making things with your hands.In a word , think carefully and see what kind of person you are. Remember, always choose things that suit you. 46. What dose the second paragragh talk about? C段落大意概括,从第二段首句的主题句可知 A. The future of vocational schools. B. How to learn a skill. C. The advantages of vocational schools. D. How to succeed. 47. The underlined word “practical” here means “_B_”.词意推断, practical意为实际的,有效地 A. fair B. useful C. poor D. safe. 48. Vocational school students can _C_ than students who 推理判断,从第二段可知choose a high school carelessly. A. spend more money B. be more worried C. get more D. have fewer chances to succeed 49. What can we learn from the passage? D 推理判断,从最后一段可知 A. People should take the same road. B. Key high school students must be good at making things. C. Clever students are better at using their hands. D. We should choose things that suit us. 50. The passage is written to _A_ .判断作者的意图,难度较大,这篇文章的意图在于建议一些学生选择职高。 A. advise some students to choose vocational schools. B. talk about the advantages of common high schools C. discuss how to divide students into different group. D. compare different schools. CSHANGHAI- Today there are more than 350000 people visiting the Expo(世博会)。 The French pavilion(场馆) is still the hottest. Over 3000 people are waiting in line in front of it.The organizers suggest visitors go to other pavilions frist. In fact,pavilions of countries such as Russia, Canada, Japan and America are all very good .XIAN - Today more than 2000 people have written their names on a paper. They promise to use less energy and live a low- carbon(低碳) life. Lets follow them. Cut off the power of your computer when you dont use it. Turn off the lights when going out. Use buses more. Share your cars with others. Eat less meat. Lett do our best to stop the earth from warming.这段文章包含四段短篇新闻报道。第一段讲了在上海世博会,法国馆是最受欢迎的;第二段讲了西安一些人们签字来表达爱护环境的决心;第三段讲了安康一位的哥拾金不昧,不要回报的 ;最后一段则讲了一些藏族小孩在西宁乘列车 上海上学,家长十分感激党。ANKANG - A taxi driver found a bag in his car this morning. There was 10000 yuan in it. The kind hearted driver gave the bag to the police. The police have now found the owner, a businessman from Baoji. To show his thanks, the owner wanted to give him 500 yuan, but the driver didnt take it. He says it is something that any taxi driver will do.XINING - A special train is now leaving Xining for Shanghai. It carries the last 300 Tibetan children. The platform is crowded with people. Most of them are parents . These children will study in some famous schools in Shanghai until they finish high school. Those schools will pay all their expenses(费用). The children will get 100 yuan as pocket money each month. Many parents asked us to give their thanks to the Party. 51.It is clear that people are more interested in the_A_ pavilion. A. French B. Russian C. Canadian D. Japanese51.52 同属细节辨析题,从文中均能找到答案53. 属于标题选择,根据第三段,应该选择B54. 属于细节判断题,D正确55. 推理判断 52.Which of the following is a way of low-carbon life?D A. Never turn off the your computer B. Always keep the lights on C. Always drive to work D. Eat less meat 53.The headline of the third news should_B_ A. A Good Policeman B. An Honest Taxi Driver C. A Careless Businessman D. A Kind Reporter 54.The fourth news says that_D_ A the children will get 100 yuan form their parents each month. B there are only parents in the station. C all the children will go to the same school D the parents are very thankful. 55. Which of the following is TURE according to the news?C A The American pavilion is the most popular . B The readers are asked not to share their cars with others. C The government takes good care of the Tibetan children. D The taxi driver took the 500 yuan 第二卷(50 分)IV完成句子(共10个小题,计10分) 用所给单词的适当形式完成下列句子1 Lots of _foreigners_(foreign)come to visit the old town every year.2 Dont mind_offering_(offer)your help to others whenever necessary.3 He works in the _biggest_ (big ) computer company in the world.4 There are _hundreds_ (hundred) of people dancing at the square after supper.5 My mother was _watering_ (water) flowers in the garden when I came back.6 She is proud of _herself_ (she)for not giving up easily.7 The boy sat down excitedly because he answered the difficult question _correctly_( correct)。8 Everybody likes to ask him for help because he often _comes_ (come) up with good ideas.9 It is a good habit to brush your _teeth_ (tooth )after each meal.10 Many school things were sent_ (send )to Yushu last month. 任务性阅读(共10小题,计15分)阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。(共5小题,计10分) David is in his school curling(冰壶运动) team in Scotland.He also plays for two clubs.Lets listen to his story and learn more about curling. “I first started playing four years ago when I was 10 years old.My father, my brother and sister all curl and I would go and watch them play.I enjoy curling because I like the feeling of playing on real ice.I also like it because it is mentally challenging( 智力挑战 ). In the play,you have to think about how to achieve your goal and how to beat the other team. “Sweeping ( 清扫冰道) is probably the most difficult part of the game.It is very important because this decides the speed of the stone and keeps it straight.” “Games can go on for three or four hours and I play about three times a week. Some of my friends thought it was funny when I started curling. Then they tried it and now they play it,too.” “Curling has been a Winter Olympic game since 1998. I would like to play at the Winter Olympics in the future.I would surely recommend(推荐) curling to everyone, because its different from other sports.”1 David plays for _two clubs_ and _his school team_ in Scotland.2 He enjoys curling because he likes _the feeling of playing_ on real ice and its also _mentally challenging_. 3The most difficult part of game must be _sweeping_ .4A curling game can go on for _3-4 hours_ .5The reason recommending curling to others is that _its different from other sports_ . B) 阅读下面的短文,将方框内所给的句子抄写在短文的适当的位置,使短文的意思完整。(共5小题,计5分) In cities in the USA,there are clocks in most stores, factories,and other buildings. Radio announcers give the correct time during the day. 6 ._C_ .They want to do certain things at certain times. They dont want to be late. But time is not so important to everyone. 7._A_ . You will find that people living there do not like to rush. If you have an appointment( 约会) with some friends.,they will probably be late. 8._E_ .Even the radio programs may not begin on time.9. _D_. In South America, many people think of a clock as a machine. 10._B_ . They dont want a clock or any machine to affect their lives so much.A. Suppose you visit a country in South America.B. They say if people do everything on time , they are letting cloc
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 中国纳米铁酸钴项目创业计划书
- 单招考试题及答案数学
- 2025年中国明矾石项目商业计划书
- 孩子的抚养协议书怎么写
- 计算机协议书解释
- 跑男对赌协议书
- 独家配送协议书
- 中国防锈涂料项目商业计划书
- 会议接待考试试题及答案
- 中国聚乙酸乙烯酯水分散体项目商业计划书
- 2025年航空光电吊舱行业当前发展趋势与投资机遇洞察报告
- 2025年变电运行工值班员测试试题含答案
- GB/T 34399-2025医药产品冷链物流温控设施设备验证性能确认技术规范
- 2024株洲市辅警招聘考试真题
- 船舶载运锂电池安全技术要求解读及实施策略
- 农业技术推广方式
- 混改公司管理办法
- 现代生物技术概论教案-明东风
- 第2章《实数的初步认识 》单元测试卷(含详解)-苏科版八年级数学上册
- 中国酒店沙发行业市场深度研究及投资战略咨询报告
- 2025年考研数学(一)模拟冲刺试卷:历年真题回顾与解题技巧提升
评论
0/150
提交评论