




已阅读5页,还剩4页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
四川泸县2017高考英语一轮阅读理解练习阅读理解。阅读下列短文, 从给的四个选项 (A、B、C和D) 中, 选出最佳选项。 (2014北京市朝阳区第一学期期末统一考试)Mr Peter Johnson,aged twentythree,battled for half an hour to escape from his trapped car yesterday when it landed upside down in three feet of water.He took the only escape routethrough the boot.Mr Johnsons car had ended up in a ditch (沟渠) at Romney Marsin,Kent after he lost proper control on ice and hit a bank.“Fortunately,the water began to come in only slowly,” Mr Johnson said.“I couldnt force the doors open because they were jammed against the wails of the ditch and dared not open the windows because I knew water would come flooding in.”Mr Johnson,a sweet salesman of Sitting Home,Kent,first tried to attract the attention of other motorists by sounding the horn (笛) and hammering on the roof and boot. Then he began his struggle to escape.Later he said,“It was really a half penny that saved my life.It was the only coin I had in my pocket and I used it to unscrew the back seat to get into the boot.I hammered desperately with a hammer trying to make someone hear,but no help came.”It took ten minutes to unscrew the seat,and a further five minutes to clear the sweet samples from the boot.Then Mr Johnson found a wrench (扳手) and began to work on the boot lock.Fifteen minutes passed by.“It was the only chance I had.Finally_it_gave,but as soon as I moved the boot lid,the water and mud poured in.I forced the lid down into the mud and climbed up clear as the car filled up.”His hands and arms cut and bruised,Mr Johnson got to Beckett Farm nearby.Huddled in a blanket,he said,“That thirty minutes seemed like hours.” Only the tips of the car wheels were visible,police said last night.The vehicle had sunk into two feet of mud at the bottom of the ditch.1Which of the following objects is the most important to Mr Johnson?AThe hammer.BThe coin.CThe seat.DThe horn.2We know from the passage that_.AMr Johnsons car stood on its boot as it fell downBMr Johnsons car accident was partly due to the slippery roadCMr Johnson struggled in the pouring mud as he unscrewed the back seatDMr Johnson could not escape from the door because it was full of sweet jam3“Finally it gave” in Paragraph 5 means that_.Aat last the wrench went brokenBthe chance was lost at the last minuteCthe lock came open after all his effortsDluckily the door was torn away in the end4What is the best title for this newspaper article?ADriver Escapes through Car BootBThe Story of Mr Johnson,a Sweet SalesmanCThe Driver Survived a Terrible Car AccidentDCar Boot Can Serve as the Best Escape Route【参考答案】阅读理解语篇解读本文是一篇新闻报道。文章主要讲述了Mr Johnson在自己的车意外坠入三英尺深的沟渠后如何自救逃生的故事。1解析:细节理解题。根据第四段Mr Johnson所说的话“It was really a half penny that saved my life.It was the only coin I had in my pocket”可知,是一枚硬币(coin)救了他的命,硬币对他极其重要。答案:B2解析:推理判断题。根据第二段第一句“Mr Johnsons car had ended up in a ditch (沟渠) at Romney Marsin,Kent after he lost proper control on ice and hit a bank.”可推知,可能是由于路滑导致了这起事故。答案:B3解析:句意理解题。根据第五段第二句“Then Mr Johnson found a wrench (扳手) and began to work on the boot lock.”可知,文中画线的it指的是“the boot lock”,此处指他打开了锁。答案:C4解析:标题概括题。根据对文章的整体理解和第一段的概述可知,本文主要讲的是一位司机在意外坠入三英尺深的沟渠后如何自救逃生的故事,故选A项。答案:A由 (2011天津十二区县重点学校毕业班联考)改编I cant remember a winter being as cold as this in Pennsylvania,but Im sure there were colder days.Even though the daylight hours are growing longer minute by minute,its easy to find an excuse not to go out unless you absolutely must,but then again I often have to push myself to accomplish things.People I speak to have been in all kinds of nasty moods.They say theyre “under the weather”,not feeling good about this time of year.As I stood outside with my two dogs yesterday,it was so cold that my nose and face felt frozen and my ears were stinging.Of course,that doesnt matter to Ricky and Lucy.They have a routine they must go through to find just the fighting spot no matter how cold or hot it is.So I wait.But this time it was different.As cold it was,I suddenly was excited thinking about how wonderful this extreme cold really was.Then the sun broke through the clouds and memories of summers extremely hot days flashed through my mind.I could remember standing in the heat of the afternoon,with sweat pouring down my brow and the hot,burning sun against my face.I reminded myself then and there that in the cold of the winter I would wish I had this heat.I was grateful for them.Without the extremes in my life,I would never appreciate the days when things were just right.Without the extremes,life would be boring.Its being pushed to one of the extremes that makes us appreciate the middle more.Health challenges remind us that we need to pay more attention to how we live.Financial extremes remind us that when things go smoothly its also time to save for rainy days.Ive come to the conclusion that all too often I find a reason not to be happy with where I am at that moment.Whether its hot or cold,good health or bad,in the money or out of it,I always wanted it to be different.Im tired of being “Under the Weather”!18.What is the authors attitude towards the extremes in life?()A.Grateful.B.Critical.C.Negative.D.Unconcerned.19.That day the writer waited in the terrible cold because.A.his dogs wanted to huntB.he wanted to face the cold bravelyC.his dogs had a routineD.he wanted to be different20.The underlined word “nasty” in the third paragraph can be replaced by.A.unpleasantB.violentC.favorableD.unusual21.At last the author drew a conclusion that.A.happiness cannot be gained by complaintsB.things will be different whatever the situation isC.happiness will fail to come to you if you find a reasonD.he is disappointed with his present situation语篇解读:无论身在何处,我总会找一个让自己不快乐的理由。不论是酷暑还是寒冬,健康还是疾病,富有还是贫穷,我总是想让自己的处境有所改变。但我将不再这样,我将为眼前的处境找一个开心的理由答案及剖析:18.A细节理解题。由文章第九段可知,我为有像这样的时候而心存感激。生活中要是没有这样完全不同的时光,我就不会为不冷不热的好时光而心怀感恩。要是没有这样的日子,生活也许会无趣很多,故选A项。19.C细节理解题。由文章第五、六段提到”当然了,对于我的两条狗Ricky和Lucy来说,这种温度是小意思。它们还是按照以往的方式,无论天气有多么糟糕,只要找一个可以干上一架的地方就成。因此我静观其变”,故选C项。20.A词义猜测题。由下句They say theyre “under the weather”,not feeling good about this time of year.“他们说自己不舒服,一年里,一到这个时候,就浑身不自在。”可推断答案为A项。 nasty令人厌恶的,令人不悦的。21.B推理判断题。由文章倒数第三段Ive come to the conclusion that.以及下段可知,作者对自己时常过得不愉快的原因总结出了结论:不管天气太冷还是太热,身体健康还是不健康,阔绰富裕还是贫穷潦倒,遇到这些情况时,总想让处境有所改变。由此可推断出不管处于什么样的处境,都要为处境找一个开心的理由,那么自己的处境就会有所改变,故选B项。【疑难词汇解读】1.under the weather不舒服You look a bit under the weather.你看上去有点不舒服。2.then and there当时当地;当场He turned down their proposal then and there.他当场就拒绝了他们的建议。【长难句子分析】As I stood outside with my two dogs yesterday,时间状语从句it主语was系动词so cold表语that my nose and face结果状语从句felt frozen and my ears were stinging.结果状语从句昨天我和我的两只狗站在外面的时候,天是如此的冷,以至于我觉得我的鼻子和脸冻僵了,耳朵很痛。2015高考英语阅读理解(社会生活、说理议论)【2015安徽】EFood serves as a form of communication in two fundamental ways. Sharing bread or other foods is a common human tradition that can promote unity and trust. Food can also have a specific meaning, and play a significant role in a family or cultures celebrations or traditions. The foods we eatand when and how we eat themare often unique to a particular culture or may even differ between rural (农村的) and urban areas within one country.Sharing bread, whether during a special occasion (时刻) or at the family dinner table, is a common symbol of togetherness. Many cultures also celebrate birthdays and marriages with cakes that are cut and shared among the guests. Early forms of cake were simply a kind of bread, so this tradition hits its roots in the custom of sharing bread.Food also plays an important role in many New Year celebrations. In the southern United States, pieces of corn bread represent blocks of gold for prosperity (兴旺) in the New Year. In Greece, people share a special cake called vasilopita. A coin is put into the cake, which signifies (预示) success in the New Year for the person who receives it.Many cultures have ceremonies to celebrate the birth of a child, and food can play a significant role. In China, when a baby is one month old, families name and welcome their child in a celebration that includes giving red-colored eggs to guests. In many cultures, round foods such as grapes, bread, and moon cakes are eaten at welcome celebrations to represent family unity.Nutrition is necessary for life, so it is not surprising that food is such an important part of different cultures around the world.72. According to the passage, sharing bread_.A. indicates a lack of foodB. can help to develop unityC. is a custom unique to rural areasD. has its roots in birthday celebrations73. What does the coin in vasilopita signify for its receiver in the New Year?A. Trust. B. Success. C. Health. D. Togetherness.74. The author explains the role of food in celebrations by_.A. using examplesB. making comparisonsC. analyzing causesD. describing processes75. What is the passage mainly about?A. The custom of sharing food.B. The specific meaning of food.C. The role of food in ceremonies.D. The importance of food in culture.【答案】72. B73. B74. A75. D【解析】试题分析:文章主要讲的是食物和文化的关系。不同的文化里包含着不同的饮食传统和庆祝方式。食物通过两种基本的方式在扮演着沟通的角色。75. D 主旨大意题。根据第一段“and play a significant role in a family or cultures celebrations or traditions”和第四段“Many cultures have ceremonies to celebrate”及最后一段“food is such an important part of different cultures around the world.”可知,文章主要讲的是食物在不同文化中的作用。【考点定位】社会类短文阅读【名师点睛】本篇题目的设置主要考查考生对细节的理解能力和对文章大意的把握。做细节理解题,需要快速从文章中到找有用的信息。第四题是主旨大意题,考生容易误选A项,A项太片面,它只是文章前两段所讲的内容。2015高考英语阅读理解(社会生活、说理议论)【2015湖南】AForget Cyclists, Pedestrians are Real DangerWe are having a debate about this topic. Here are some letters from our readers. Yes, many cyclists behave dangerously. Many drivers are disrespectful of cyclists. But pedestrians are probably the worse offenders. People of all ages happily walk along the pavement with eyes and hands glued to the mobile phone, quite unaware of what is going on around them. They may even do the same thing while crossing a road at a pedestrian crossing or elsewhere. The rest of us have to evade (避让) them or just stand still to wait for the unavoidable collision. The real problem is that some pedestrians seem to be, at least for the moment, in worlds of their own that are, to them, much more important than the welfare of others. Michael Horan I love the letter from Bob Brooks about cyclists (Viewpoints, May 29). I am afraid they seem to think they own the roads. I was walking across Altrincham Road one morning when a cyclist went round me and on being asked what he was doing he shouted at me. The government built a cycle lane on the road but it is hardly used. The police do nothing. What a laugh they are! The cyclists should all have to be made to use the cycle lanes and wear helmets, fluorescent (发荧光的) jacket and lights at night and in the morning they should pay some sort of tax and be fined for not wearing them. Carol Harvey Cyclists jump on and off pavements (which are meant for pedestrians), ride at speed along the pavements, and think they have a special right to go through traffic lights when they are on red. I was almost knocked down recently by a cyclist riding on the pavement when there was a cycle lane right next to him. Other road users, including horse riders, manage to obey the rules so why not cyclists? Its about time they had to be registered and insured, so when they do hit a pedestrian or a vehicle, or cause an accident, at least they can be treated and there might be an opportunity to claim. JMLWrite to Viewpoints of the newspaper.56.Michael Ho
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 遗传咨询师模拟考试题及答案
- 驾校科三灯光考试题库及答案
- 6年级下册的考试卷子及答案
- 山东省中职春考试题库及答案
- 机电一体化知识考试题及答案
- 《人格心理学》试题及详细答案
- 孕产服务区域差异研究-洞察与解读
- 变电站故障动态分析方法-洞察与解读
- 2025年济南市事业单位招聘考试综合类专业能力测试试卷(旅游类)案例分析真题模拟解析
- 2025年事业单位招聘考试教师地理学科专业知识试卷及答案
- 健康指数测评报告表格
- Unit 4 What sounds can we hear Period 2 Explore 课件 三年级英语下册(沪教版2024)
- 高考英语答题卡模板(全国卷版)
- 社交电商营销
- (完整版)医疗器械基础知识培训考试试题及答案
- 《主成分分析PCA》课件
- 铁塔安全培训课件
- (2024)湖北省公务员考试《行测》真题及答案解析
- 2025届高考语文复习:文言文阅读方法指导+课件
- 第47 届世界技能大赛商品展示技术项目技术文件
- 图解自然资源部《自然资源领域数据安全管理办法》
评论
0/150
提交评论