已阅读5页,还剩40页未读, 继续免费阅读
版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领
文档简介
四川省遂宁市2020届高三英语第三次诊断性考试试题(含解析) 本试卷分第卷(选择题,共100分)和第卷(非选择题,共50分)两部分。总分150分,考试时间120分钟。第卷注意事项:1答题前,考生务必将自己的姓名、班级、考号用0.5毫米的黑色墨水签字笔填写在答题卡上。并检查条形码粘贴是否正确。21-60小题选出答案后,用2B铅笔填涂在答题卡对应题目标号的位置上,非选择题用0.5毫米黑色墨水签字笔书写在答题卡对应框内,超出答题区域书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上答题无效。3考试结束后,将答题卡收回。第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5 小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the woman want to do?A. Cancel the meeting.B. Change the time of the meeting.C. Skip the meeting.2. Where will Mary probably go tonight?A. To Toms home.B. To her hometown.C. To the concert.3. Why did the man go to Beijing?A. To visit his parents.B. To have an interview.C. To receive job training.4. When is the man checking in?A. On Tuesday. B. On Thursday. C. On Friday.5. What are the speakers talking about?A. Future jobs. B. Communication skills. C. A trip plan.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段材料,回答第6至7题。6. What time is it now?A.11:00 am. B.11:30 am. C.12:00 noon.7. Where does the conversation take place?A. On the train. B. At the ticket office. C. At the restaurant.听下面一段材料,回答第8至9题。8. Where does the woman plan to go?A. Up north. B. To Mary Whites. C. Nowhere.9. How many people will go?A. Two. B. Three. C. Four.听下面一段材料,回答第10至12题。10. Where does the woman want to go first?A. To the New York Hotel. B. To the 59th Street. C. To Central Park.11. How long does it take the woman to Central Park on foot from the hotel?A. An hour. B. Half an hour. C. Forty-five minutes.12. Where does the conversation most probably take place?A. On the bus. B. On the subway. C. In the street.听下面一段材料,回答第13至16题。13. What does the woman do?A. A teacher. B. A manager. C. A doctor.14. What did the woman major in at university?A. Computers. B. Typing. C. Management.15. What does the woman like about her work?A. The flexible working hours.B. The long vacation time.C. The business travel.16. How long does the man work every day?A. Eight hours. B. Twelve hours. C. Fourteen hours.听下面一段材料,回答第17至20题。17. What does the speakers father do?A. A chef. B. A waiter. C. A restaurant owner.18. What can we learn about the restaurant mentioned in the passage?A. It always puts the taste of food first.B. It uses very special ingredients.C. It promotes healthy eating.19. How many times has the Healthy Lunchtime Challenge been held?A. Twice. B. Three times. C. Four times.20. What did the speaker do last Friday?A. He visited the White House.B. He took part in a cooking contest.C. He gave a speech on healthy eating.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ADark Sky Parks around the WorldWarrumbungle National ParkSituated in the central west slopes of New South Wales is Australias only dark sky park, Warrumbungle. The park has served as a dark sky park since July 2020. Its crystal-clear night skies and high altitude make it a natural, educational, and astronomical heritage site in the southern half of the earth. Tourists can use Australias largest optical telescope within the park boundaries to view the auroras(极光),the Milky Way, and faint shooting stars.SarkSark is a Channel Island near the coast of Normandy under the protection of the UK. It was the Worlds First Dark Sky Island set up in January 2020. Its historical and cultural blend attracts over 40,000 tourists annually. With no motor vehicles and public lighting on the island, there is an exceptional view of the dark skies. A rich Milky Way is visible in the dark night skies from the shores of the island.Pic du Midi de BigorrePic du Midi de Bigorre in France was designated as a dark sky park in December 2020 making it the second largest dark sky park in the world. The park covers 3.112 square kilometers spread across the Pyrenees National Park and UNESCOs World Heritage site, Pyrenees-Mont Perdu. The park attracts over one hundred star watchers every year. The Observatory Midi-Pyrenees, which was built in 1870, is one of the worlds highest museums at a height of 2,877 meters above sea level.Ramon Crater/Makhtesh RamonRamon Crater is a unique 1,100-square-kilometer nature reserve located in the Negev Desert in Israel. In 2020, the Ramon Crater became the first designated dark sky park in the Middle East. Its location, rough climate, and forbidding landscape that are characteristic of the Negev have largely defeated historical attempts for human settlement, making it a great place to view the night skies. Stargazers usually camp in the desert to have an uninterrupted view of the stars, planets, and the Milky Way.1. Which park serves as a heritage site for astronomy?A. Sark.B. Pic du Midi de Bigorre.C. Warrumbungle National Park.D. Ramon Crater/Makhtesh Ramon.2. What do we know about Sark from the passage?A. Not a single car runs there.B. It was an island belonging to Normandy.C. The Milky Way can only be seen there.D. Visitors like to stay on the island in groups.3. What makes it difficult for humans to live in Ramon Crater?A. High altitude.B. The large area.C. Geographical conditions.D. Cultural features.【答案】1. C 2. A 3. C【解析】本文为应用文。主要介绍了世界各地的夜空公园。【1题详解】细节理解题。根据Warrumbungle National Park中的“Its crystal-clear night skies and high altitude make it a natural, educational, and astronomical heritage site in the southern half of the earth.” 可知Warrumbungle National Park晴朗的夜空和高海拔使它成为地球南部自然的、有教育意义的天文遗产公园。分析选项可知C项符合题意。【2题详解】细节理解题。根据Sark部分中的“With no motor vehicles and public lighting on the island, there is an exceptional view of the dark skies. A rich Milky Way is visible in the dark night skies from the shores of the island.” 可知,Sark岛上没有机动车辆。分析选项可知A正确。【3题详解】推理判断题。根据Ramon Crater/Makhtesh Ramon部分中的“Its location, rough climate, and forbidding landscape that are characteristic of the Negev have largely defeated historical attempts for human settlement”可知“它的地理位置、恶劣的气候和令人生畏的景观在很大程度上击败了人类定居的企图,使它成为观看夜空的绝佳场所。”句中的“ 位置、恶劣的气候和令人敬畏的景观”都是地理条件,故选C。BHANGZHOU-Chinese internet giant Alibaba on Tuesday opened a hotel loaded with artificial intelligence (Al) and robots, automating a series of procedures like check-in, lights control and room service.FlyZoo Hotel, opened in Hangzhou, capital of East Chinas Zhejiang province, where Alibaba is headquartered, is known as the companys first future hotel. Customers can check into the hotel by simply scanning their faces. The facial recognition system installed in the hotel also enables customers to use their faces askey cards to open doors and access other hotel service. Users can also control the lights, televisions and curtains in the room via Alibabas voice-activated digital assistant, while robots are deployed to serve dishes, cocktails and coffee. Hotel bookings and check-out can also be done with a few clicks on mobile through an app. The Al-based solution can help customers save time and relieve hotel employees from repetitive work, said Wang Qun, CEO of FlyZoo Hotel. The hotel is the latestexample of Chinese tech companies attempt into traditional industries such as the hotel industry.E-commerce giant JD. com announced in October its strategy to put smart home and electronic devices sold on its platform into hotels, in an effort to improve online sales.In July, Baidu teamed up with Intercontinental Hotels Group in Beijing to allow guests to use its voice-controlled assistant to adjust room temperature and order room service at ease.Before that, social media giant Tencent introduced QQfamily, a similar tech solution for hotel operators, in the southern city of Zhuhai last year. We want to install a smart brain for hotels, said Wang. In the future, we will continue to make hotels smarter and more automated, as well as create more personalized experiences for consumers.4. How can customers check into FlyZoo Hotel?A. By scanning their faces.B. By clicking their mobile phones.C. By showing hotel staff their ID cards.D. By using voice-activated digital assistant.5. Which of the following hasnt been realized?A. All hotel service is provided by robots.B. Room service can be controlled by artificial intelligence.C. Room temperature can be adjusted by artificial intelligence.D. Televisions can be turned off by voice-activated digital assistant.6. What will probably happen to hotels in the future?A. Customers will get less personalized experiences.B. Human work will completely disappear in hotels.C. Intelligent hotels wont meet any difficulties in the development.D. Just staying in your room, you can easily get many kinds of services by Al.7. What does the passage mainly talk about?A. Internet giants open AI future hotel.B. Artificial intelligence is used in hotels.C. Internet giants switch to hotel industry.D. Traditional hotels will disappear soon.【答案】4. A 5. A 6. D 7. B【解析】本文为说明文。本文叙述了近日阿里巴巴旗下首家“未来酒店”正式开张。“刷脸”办入住;机器人送餐、调酒、制作咖啡;只要通过声控数字助理即可控制房间温度、灯光、窗帘。即酒店的房间服务都由人工智能和机器人提供。【4题详解】细节理解题。第二段的“FlyZoo Hotel, opened in Hangzhou, capital of East Chinas Zhejiang province, where Alibaba is headquartered, is known as the companys first future hotel. Customers can check into the hotel by simply scanning their faces.”可知,FlyZoo酒店,顾客只需刷脸(扫描他们的脸)就可以入住酒店。分析选项可知A符合题意,故选A。【5题详解】细节理解题。根据第一段 “HANGZHOU-Chinese internet giant Alibaba on Tuesday opened a hotel loaded with artificial intelligence (Al) and robots, automating a series of procedures like check-in, lights control and room service.”第二段中的“Users can also control the lights, televisions and curtains in the room via Alibabas voice-activated digital assistant, while robots are deployed to serve dishes, cocktails and coffee.” 可知“国内互联网巨头阿里巴巴旗下首家未来酒店正式开张,该酒店配有人工智能、机器人,可使办理入住、灯光调控和房间服务等一系列流程实现自动化”。用户只需发出一系列口令通过阿里巴巴的声控数字助理完成“开灯、拉窗帘、开电视”等任务。而住客需要护肤品(skin-care product)、要拖鞋、叫餐等服务,响应的也会是机器人。分析选项A(所有的酒店服务都是由机器人提供的);B(客房服务可以由人工智能控制);C(室温可通过人工智能调节);D(电视可以通过声控数字助理关闭)。可知B、C和D是正确的,根据第一段最后一句中“room service.”可知是“房间服务”都是由机器人提供的,而不是“所有的酒店服务”都是由机器人提供的,故A是错误的。【6题详解】细节理解。最后一段“In the future, we will continue to create more personalized experiences for consumers.”可知,“在未来,我们将继续使酒店为消费者创造更个性化的体验。”人工智能为住客创造更多定制化体验,而不是将获得较少的个性化体验,故A是错误的。第二段中的“The AI-based solution can help customers save time and relieve hotel employees from repetitive work”可知,“基于Al的解决方案可以帮助客户节省时间,减轻酒店员工的重复工作”但不是人类的工作在酒店完全消失,故B是错误的。C项文中没有提及。第一段最后一句“artificial intelligence (Al) and robots, automating a series of procedures like check-in, lights control and room service.”及第二段“Customers can check into the hotel by simply scanning their faces. The facial recognition system installed in the hotel also enables customers to use their faces as key cards to open doors and access other hotel service. Users can also control the lights, televisions and curtains in the room via Alibabas voice-activated digital assistant,”可知,人工智能提供的是房间服务。“只要你呆在房间,你就可以很容易地得到各种各样的服务”可得出D项正确。【7题详解】主旨大意题。本文叙述了阿里巴巴在中国的杭州打造出首家“未来酒店”。“刷脸”办入住;机器人送餐、调酒、制作咖啡;只要通过声控数字助理即可控制房间温度、灯光、窗帘。即酒店的房间服务都由人工智能和机器人提供服务。由此可是知,本文主要叙述的是“人工智能应用于酒店”,故B符合题意,故选B。CHave you ever caught yourself saying, I hate small talk! the minute you walk into a party? If so, you might be an introvert (内向的人). Introverts hate to chat about small subjects with people. They are fine when you talk one on one but seem to get lost in the crowd when theres a group around.If youre talking to an introvert, you might find that your first few conversations go one of two ways. Either theyll seem to get bored and not say much or theyll seem to skate over small talk in favor of more in-depth topics. What you need to know is that the introvert is not being rude. Its just that they dont like small talk. Heres why.Small talk serves as a gateway toward deeper conversation. Some introverts dont realize that small talk will actually help them get to the bigger topics. You dont need to stay on small talk forever. However, sometimes introverts feel that even the short amount of time it takes to get into the real conversation is a waste of time. Small talk is very fast. Someone says something and thisshould be followed up with a quick response. But introverts like to chew on their words before saying them aloud. Before they answer, theyll mull over different thoughts.Small talk by its very nature invites more people to join in. The more people who join theconversation, the more the introvert will tend to step back. As a result, theyll be quiet. Small talk is about throwing out subjects in the hope that one or more of them can be turned into a common point of interest.The listening involved with small talk is not in-depth. The purpose is about listening lightly so you can figure out the right topics to spend some time on. Introverts tend to be great listeners, but they use active listening rather than light listening. This makes them wonderful friends, but can also make it difficult for new people to understand why theyre so quiet.8. How do introverts respond to a chat?A. They try to avoid it.B. They get excited about it.C. They give it their full attention.D. They focus on unimportant topics.9. What do we know about small talk?A. It goes slowly.B. It costs people a lot of time.C. It contributes to deeper topics.D. It makes no sense.10. What does the underlined phrase mull over in Paragraph 3 probably mean?A. Give up.B. Think over.C. Write down.D. Forget about.11. How can we become a good talker in small conversations?A. Figure out the deep meaning of questions.B. Think twice before answering questions.C. Try to find shared topics.D. Be a quiet listener.【答案】8. A 9. C 10. B 11. C【解析】【分析】本文为记叙文。主要叙述了内向的人不喜欢和人闲聊,尤其是面对一群人会不知所措。事实上闲聊是通向深入交谈的大门。一些内向的人没有意识到闲聊实际上会帮助他们进入更大的话题,吸引更多的人,并找到共同的话题。【8题详解】推理判断题。第一段“Introverts hate to chat about small subjects with people.”及第二段中的“If youre talking to an introvert, Either theyll seem to get bored and not say much or theyll seem to skate over small talk in favor of more in-depth topics. Its just that they dont like small talk.”可知,内向的人不喜欢聊天。因此对于聊天常常以回避的方式来回应对方,故选A。【9题详解】推理判断题。第三段“Small talk serves as a gateway toward deeper conversation. Some introverts dont realize that small talk will actually help them get to the bigger topics.” 可知“闲聊是通向更深入交谈的通道。有些内向的人没有意识到闲聊实际上会帮助他们进入到更大的话题”,由此可知闲聊有助于更大的话题,故选C。10题详解】猜测词义题。根据第三段划线词的前一句“But introverts like to chew on their words before saying them aloud.”可知,但是内向的人喜欢在大声说出来之前细细咀嚼他们的话,“细细咀嚼”即为仔细考虑,可知,句子“Before they answer ,theyll mull over different thoughts”可推断出“在他们回答之前,他们会仔细考虑不同的想法。”,从而得出划线部分 “mull over”意为“仔细考虑”。分析选项可知B符合题意,故选B。【11题详解】推理判断题。根据第四段中的“Small talk by its very nature invites more people to join in.Small talk is about throwing out subjects in the hope that one or more of them can be turned into a common point of interest.”可知,闲聊本身就能吸引更多的人加入进来。闲聊就是抛出话题,希望其中一个或多个话题能成为共同的兴趣点。由此可推断出在对话中要成为一个健谈的人,就要试图寻找共同的话题。分析选项可知C项符合题意,故选C。【点睛】在阅读中我们经常会考查猜测词义题。事实上,阅读材料中的每个词与它前后的词语或句子甚至段落都有联系。运用逻辑推理猜测词义是使用最广考查最多也最易失分的猜词方式,这要求考生具备整合分散、复杂信息的能力,充分利用上下文(各种已知信息)并结合具体的语境推测、判断某些词或短语的词义。例如第3小题词义猜测题。根据第三段划线词的前一句“But introverts like to chew on their words before saying them aloud. Before they answer”可知,但是内向的人喜欢在大声说出来之前细细咀嚼他们的话,“细细咀嚼”即为仔细考虑,可知,句子“theyll mull over different thoughts”中的划线部分 “mull over”意为仔细考虑。分析选项可知B符合题意,故选B。DAn online supermarket companyOcado in the UK, has recently displayed a robotic hand that can pick fruits and vegetables!When an embryo is in the womb (子宫), the very first sense it develops is touch. The senseof touch is also the one that lasts the longestas we get older and our vision and hearing begins to weaken, touch still remains. Humans use their touch to protect themselves, to create emotional relationships with other people and to experience pleasure. Can you imagine life without it?The sense of touch comes from a net work of nerve endings (神经末梢) and special touch receptors on the surface of the skin. While there are different kinds of touch receptors, they help usjudge pressure, texture and vibrations (震动). They are located in our fingertips, palms, soles of our feet, face, lips and tongue.When we touch something the mechano-receptors feel the touch and through a network of nerves send signals to the brain. This informs the brain about the location of the touch, the amount of force used, and the speed at which it was used.Several different techniques have been tried in the past few years to create such a robotic handusing three fingers. But this latest design by Soma copies the human hand. The gripper (钳子) is made up of flexible materials which grasp the thing based on its size and shape. Then air pressure is used to control the movement of the robotic fingers to pick objects safely and without causing damage.The next step would be for the robot to judge how ripe the fruits and vegetables are and apply pressure accordingly. Members of the research team are currently working on adding computerized vision to the robots, so that they can see what they are grasping.Does all this mean robots can replace people? According to Ocado, it helps improve productivity by removing some of the repetitive tasks done by humans.12. What is focused on in the second paragraph?A. The origin of touch.B. The importance of touch.C. The development of touch.D. The process of transporting touch.13. What does the underlined word it in Paragraph 4 refer to?A. The brain.B. The touch.C. The nerve.D.
温馨提示
- 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
- 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
- 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
- 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
- 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
- 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
- 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。
最新文档
- 2025-2026学年人教版二年级体育与健康全一册教案设计
- 2025-2026学年华东师大版八年级数学上学期必刷常考题之命题、定义、定理与证明
- 部队疗养院护理应急预案与处置流程
- 数学苏教六年级下册期末真题模拟试卷A卷
- 常见的酸和碱单元测试综合卷检测试题
- (英语)高三英语完形填空夹叙夹议常见题型及答题技巧及练习题(含答案)
- 外研版九年级名词辨析句型专项练习(含答案和解析)
- 2026届云南省玉溪市富良棚中学高二上化学期中学业质量监测试题含解析
- 网络数据安全防护项目完成情况、问题剖析及改进方案
- 酒店烘焙模具订购合同
- 光缆线路障碍点的定位
- 南瑞集团考试真题
- 智慧芽-医药行业:血栓领域抗血小板药物研究进展报告
- 小学数学结构化面试经典100题
- T、K、Y管节点焊缝超声波检验缺陷的判定
- ZJ70DB钻机绞车安装、操作及维护保养规程
- GB/T 34940.3-2017静态切换系统(STS)第3部分:确定性能的方法和试验要求
- GB/T 21198.5-2007贵金属合金首饰中贵金属含量的测定ICP光谱法第5部分:999‰银合金首饰银含量的测定差减法
- 现代优化算法-蚁群算法
- 课件现实与理想-西方古典绘画 课件高中美术人美版(2019)美术鉴赏
- 城镇污水处理厂污泥处理处置技术指南
评论
0/150
提交评论