清华大学考博英语阅读真题及其解析讲解(共8页)_第1页
清华大学考博英语阅读真题及其解析讲解(共8页)_第2页
清华大学考博英语阅读真题及其解析讲解(共8页)_第3页
清华大学考博英语阅读真题及其解析讲解(共8页)_第4页
清华大学考博英语阅读真题及其解析讲解(共8页)_第5页
已阅读5页,还剩3页未读 继续免费阅读

下载本文档

版权说明:本文档由用户提供并上传,收益归属内容提供方,若内容存在侵权,请进行举报或认领

文档简介

1、精选优质文档-倾情为你奉上 清华大学考博英语阅读真题及其解析A great deal of attention is being paid today to the so-called digital dividethe division of the world into the info(information rich and the info poor.And that divide does exist today.My wife and I lectured about this looming danger twenty years ago.What was less visib

2、le then,however,were the new,positive forces that work against the digital divide.There are reasons to be optimistic.There are technological reasons to hope the digital divide will narrow.As the Internet becomes more and more commercialized,it is in the interest of business to universalize accessaft

3、er all,the more people online,the more potential customers there are.More and more governments,afraid their countries will be left behind,want to spread Internet access.Within the next decade or two,one to two billion people on the planet will be netted together.As a result, I now believe the digita

4、l divide will narrow rather than widen in the years ahead.And that is very good news because the Internet may well be the most powerful tool for combating world poverty that weve ever had.Of course,the use of the Internet isnt the only way to defeat poverty.And the Internet is not the only tool we h

5、ave.But it has enormous potential.Geng duo yuan xiao zhen ti ji qi jie xi qing lian xi quan guo mian fei zi xun dian hua:si ling ling liu liu ba liu jiu qi ba,huo jia zi xun qq:qi qi er liu qi ba wu san qi.To take advantage of this tool,some impoverished countries will have to get over their outdate

6、d anti-coloni a l prejudices with respect to foreign investment.Countries that still think foreign investment is an invasion of their sovereignty might well study the history of infrastructure(the basic structural foundations of a societyin the United States.When the United States built its industri

7、als infrastructure,it didnt have the capital to do so.And that is why Americas Second Wave infrastructureincluding roads, barbors,highways,ports and so onwere built with foreign investment.The English,the Germans,the Dutch and the French were investing in Britains former colony.They financed them.Im

8、migrant Americans built them.Guess who owns them now?The Americans.I believe the same thing would be true in places like Brazil or anywhere else for that matter.The more foreign capital you have helping you build your Third Wave infrastructure,which today is an electronic infrastructure,the better o

9、ff youre going to be.That doesnt mean lying down and becoming fooled,or letting foreign corporations run uncontrolled.But it does mean recognizing how important they can be in building the energy and telecom infrastructures needed to take full advantage of the Internet.25.Digital divide is something

10、_.Agetting worse because of the InternetBthe rich countries are responsible forCthe world must guard againstDconsidered positive today 26.Governments attach importance to the Internet because it _.Aoffers economic potentialsBcan bring foreign fundsCcan soon wipe out world povertyDconnects people all

11、 over the world27.The writer mentioned the case of the United States to justify the policy of_.Aproviding financial support overseasBpreventing foreign capitals controlCbuilding industrial infrastructureDaccepting foreign investment28.It seems that now a countrys economy depends much on_.Ahow well-d

12、eveloped it is electronicallyBwhether it is prejudiced against immigrantsCwhether it adopts Americas industrial patternDhow much control it has over foreign corporations名师解析25.Digital divide is something_.数字鸿沟是_。Agetting worse because of the Internet因为因特网而变得更加糟糕Bthe rich countries are responsible fo

13、r由富裕国家应该承担责任的 Cthe world must guard against全世界都要警惕的Dconsidered positive today今天被认为是积极的【答案】C【考点】事实细节题。【分析】通过题干关键词“数字鸿沟”定位到第一段。第一句是对“数字鸿沟”所下的一个定义。其后作者提到,他和妻子20年前就谈到这种隐伏的的危险,这里的“looming danger”指的就是“the digital divide”。早在20年前,防止产生这种鸿沟的积极因素还不太明显,而今天作者认为是乐观的。同时定位到第二段,作者提到了“因特网的普及使这种鸿沟正得到缩小”,可见,选项A是错误的,“因为

14、因特网而变得糟糕”与原文意思相左。B不对,是因为作者没有提到这个方面。在作者看来,这种鸿沟是不好的现象,而网络的普及能帮助世界战胜贫困。D的说法显然是错误的,因为作者就是要消除这个鸿沟。26.Governments attach importance to the Internet because it _.政府重视因特网是因为它_。Aoffers economic potentials提供很多经济可能Bcan bring foreign funds能够带来外国资金Ccan soon wipe out world poverty能够很快消除世界贫困Dconnects people all ov

15、er the world将世界人民连在一起【答案】A【考点】事实细节题。【分析】定位到第二段,文中提到“政府之所以大力推广因特网是出于因特网可能成为消除贫困的最好的工具的考虑”。第三段更是提到“因特 网可能具有巨大的潜力”。因此可以判断A是正确的。B选项认为“可以带来海外投资”,这仅仅是局部因素。C选项中,虽然作者提到了“国际互联网的利用可能是战胜贫困的工具”,但这仅仅是一种潜在的力量,并没有说能够很快消除贫困。D选项也是因特网的一个主要功能,但是也不是政府重视的主要原因。27.The writer mentioned the case of the United States to just

16、ify the policy of_.作者提到美国的案例是为了证明_政策是对的。Aproviding financial support overseas为海外提供资金支持Bpreventing foreign capitals control防止外国资金控制Cbuilding industrial infrastructure建设工业基础Daccepting foreign investment接受外国投资【答案】D【考点】作者意图题。【分析】在第四段,美国和巴西的例子都被作者用以说明抛弃过去的在那种在利用外资上的,过时的反殖民偏见,提出充分利用外资建立电子基础设施的重要性,并且指出,哪个国

17、家在建设“第三次浪潮”的基础设施上利用外资多,哪个国家就将变得更富裕。因此可以判断正确选项是D。A选项把吸收外资的重要性和美国提供海外资金混淆起来。B的说法无法从美国这个案例中推断出来。C错在“工业”这个概念上。28.It seems that now a countrys economy depends much on_.现在,一个国家的经济看起来极大地依赖于_。Ahow well developed it is electronically它的电子发展程度Bwhether it is prejudiced against immigrants它是否歧视移民 中国考博辅导首选学校 Cwhet

18、her it adopts Americas industrial pattern 它是否接受 美国的工业模式 Dhow much control it has over foreign corporations 它对外国 公司的控制有多大 【答案】 A 【考点】 推断题。 【分析】 文章最后一段提到哪个国家在建设“第三次浪潮”的基础设 施上利用外资多,哪个国家就将变得更富裕。这里的“第三次浪潮”指的就 是“电子基础建设”。因此选项 A 是正确的。其他三个选项中, B 和 D 文中没有提到。 C 再次出现“工业模式”,因此不正确。 难句解析 : 1. As the Internet becom

19、es more and more commercialized, it is in the interest of business to universalize access after all, the more people online, the more potential customers there are. 【结构分析】 本句主句是“ It is in the interest of business to universalize access ”,“ as ”引导一个伴随状语,“随着”,而非“因 为”,后面破折号的部分是进一步解释说明前面的主句。 2. The more

20、 foreign capital you have helping you build your Third Wave infrastructure, which today is an electronic infrastructure, the better off youre going to be. 【结构分析】 本句是一个“ the more., the more. ”的句型。 “ which today is an electronic infrastructure ”是修饰“ Third Wave infrastructure ”的非限定性定语从句。 全文翻译: 中国考博辅导首选学校 今天,人们十分关注所谓的数字鸿沟问题,即世界被分为信息资源丰富 区和信息资源贫乏区两类。这个鸿沟今天确实存在,我和我妻子 20 年前谈 过这个隐伏的危险。然而,那时一些抵制数字鸿沟的、新的积极因素还不如

温馨提示

  • 1. 本站所有资源如无特殊说明,都需要本地电脑安装OFFICE2007和PDF阅读器。图纸软件为CAD,CAXA,PROE,UG,SolidWorks等.压缩文件请下载最新的WinRAR软件解压。
  • 2. 本站的文档不包含任何第三方提供的附件图纸等,如果需要附件,请联系上传者。文件的所有权益归上传用户所有。
  • 3. 本站RAR压缩包中若带图纸,网页内容里面会有图纸预览,若没有图纸预览就没有图纸。
  • 4. 未经权益所有人同意不得将文件中的内容挪作商业或盈利用途。
  • 5. 人人文库网仅提供信息存储空间,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对用户上传分享的文档内容本身不做任何修改或编辑,并不能对任何下载内容负责。
  • 6. 下载文件中如有侵权或不适当内容,请与我们联系,我们立即纠正。
  • 7. 本站不保证下载资源的准确性、安全性和完整性, 同时也不承担用户因使用这些下载资源对自己和他人造成任何形式的伤害或损失。

评论

0/150

提交评论